Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε παρά τις δυσκολίες
  • [02] Στην τελική ευθεία η προσφορά για την επαναγορά του χρέους
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το Σάββατο

    [01] Α. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε παρά τις δυσκολίες

    Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «και να τα καταφέρει παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

    Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του, ενώπιον 3.400 αντιπροσώπων, περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επίδραση που επιδιώκει να ασκήσει στις νέες συνθήκες, καθώς συνδύασε τον πολιτικό στόχο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με την ταυτόχρονη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζοντας ότι «συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος». Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», ενώ προέβλεψε και νέα μείωση μισθών.

    Προς την κατεύθυνση αυτή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος, αλλά θέλουμε έναν κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να καθρεπτίζουν τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, θέλουμε ιδεολογική ηγεμονία στο λαό».

    Μπορεί να μην έχουμε τη στήριξη των μέσων, την οικονομική δύναμη και τα μέσα των αντιπάλων μας, αλλά έχουμε τη δύναμη των ιδεών μας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα. Δηλαδή, πρόσθεσε, «αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες», διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δε βαδίζουμε στη πεπατημένη».

    Σε μια ιδιαίτερα μακρά αναφορά στο ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του και έθεσε πολλά ερωτηματικά για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ τονίζοντας, ότι «αν είχε διαφοροποιηθεί, έστω στα σημεία, την κρίσιμη περίοδο πριν τις εκλογές του Ιούνη, θα είχε γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή προς όφελος των εργαζομένων και του λαού».

    Για την μετεκλογική στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πολλοί πιστέψαμε ότι, θα συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, απέναντι στην ιστορία του ίδιου του ΚΚΕ, που ποτέ δεν έλειψε από τις μεγάλες μάχες του λαού μας, αλλά διαψευστήκαμε. Μετά τις εκλογές, μας δίνουν την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν επιλέγουν να πάρουν, με τις δικές τους διακριτές θέσεις και την ιστορικότητά τους, μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας, αλλά επιλέγουν να στέκονται απέναντι».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του, γιατί όπως είπε «μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται να μην κατανοεί την ιστορική περίοδο που διανύουμε, εμείς από τη μεριά μας θα επιμείνουμε- πρέπει να επιμείνουμε - στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, στη γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων». Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ , τους ζήτησε να συμβάλλουν «στους κοινούς ταξικούς αγώνες, σε ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, σε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να αποκρούσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου».

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία, ενώ προέβλεψε ότι «θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας».

    Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας είπε ότι «στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά» καθώς ακολουθεί πιστά την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές».

    Ο κ. Σαμαράς , είπε ο κ. Τσίπρας, «παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν».

    Σχετικές ειδήσεις:

    ΝΔ: Σήμερα γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής

    ΚΚΕ: Πρόκληση η ομίλια του Α. Τσίπρα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 23:34

    Είδηση: 26648

    [02] Στην τελική ευθεία η προσφορά για την επαναγορά του χρέους

    Τη Δευτέρα, ανοίγει η δημόσια προσφορά του Υπουργείου Οικονομικών για την επαναγορά του χρέους, που αποτελεί κομβικό στοιχείο για την έγκριση από το επόμενο Eurogroup στα μέσα Δεκεμβρίου της εκταμίευσης της δόσης.

    Αυτή τη στιγμή η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που υπάρχουν στην αγορά μετά το PSI φτάνει τα 62 δισ. €. Από αυτά τα 26,5 δισ. κατέχουν ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, μικροομολογιούχοι, τράπεζες της ευρωζώνης ενώ τα υπόλοιπα 35,5 δισ. € βρίσκονται σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης, hedge funds, ξένες ασφαλιστικές εταιρείες.

    Η δημόσια προσφορά θα βγει τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ θα λήξει την Παρασκευή 7/12 μόλις 5 ημέρες μετά. Στη συνέχεια ως την Τετάρτη 12/12 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επαναγορά που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης των 34,4 δισ. στις 13 Δεκεμβρίου.

    Όπως μεταδίδει το Reuters και βασίζεται σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων εκτιμάται ότι θα επαναγοραστούν τουλάχιστον 40 δισ. ομολόγων που σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν περίπου 10 δισ. €, ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο ξεχωριστό από τον EFSF.

    Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Κλωντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

    «Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει στην επαναγορά κρατικών ομολόγων. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε φημολογία περί αποτυχίας του προγράμματος», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά τις πρόσφατες αποφάσεις αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αυτή είναι η αρχή για την έξοδο από την κρίση.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 23:31

    Είδηση: 26636

    [03] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το Σάββατο

    Yπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεδριάζει το Σάββατο η Οργανωτική Επιτροπή του Συντακτικού Συνεδρίου του κινήματος. Οι εργασίες της συνόδου, θα ξεκινήσουν με την εκλογή του προεδρείου και μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου και θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με τη δευτερολογία του κ. Βενιζέλου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 23:35

    Είδηση: 26629


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 December 2012 - 9:51:32 UTC