Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στη ΝΕΤ
  • [02] Βενιζέλος: Περιμένω από το Eurogroup πρόγραμμα για την εκταμίευση της δόσης
  • [03] Με μια ματιά

    [01] Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στη ΝΕΤ

    Για όλους και για όλα μίλησε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε ως μια θετική μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα, την οποία πρέπει να εκμεταλευτούμε. Τόνισε ότι «εμείς οι Ελληνες ξέρουμε από γερμανικές σκληρότητες και γι' αυτό πρέπει να αλλάξουμε και να την υποδεχθούμε με καλό τρόπο, όπως ξέρουμε και είμαστε γνωστοί για τη ζεστή φιλοξενία μας».

    Επίσης, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στην Ευρώπη, εκεί ανήκουμε», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι είναι πολυσυζητημένο το θέμα, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει μόνο ένα 4% το οποίο είναι δεσμευμένο από το κράτος και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ώστε ένα ποσοστό να μείνει στην Εκκλησία και το υπόλοιπο να το αξιοποιήσει το Δημόσιο, όμως -όπως δήλωσε με έμφαση- «δεν μας έχει δώσει δείγματα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων». «Αντικειμενικά δεν υπάρχουν χρήματα για να φορολογηθούν, όλα έχουν φορολογηθεί», τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι αξιοποιούνται οι αγοαθοεργίες των πολιτών και πως προσπαθεί η Εκκλησία να είναι όσο μπορεί στο πλευρό των αδυνάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι το συσσίτιο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δίνεται σε 250 άτομα κάθε μέρα, ενώ έχει πληρώσει και το χαράτσι της ΔΕΗ μαζί με το λογαριασμό σε οικογένειες που δεν είχαν τα χρήματα.

    Ο κ. Άνθιμος σχολιάζοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία αδυνατεί να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, καθώς δεν έχει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, ενώ σημείωσε ότι η μισθοδοσία των κληρικών έχει υποστεί τις ίδιες μειώσεις με τις άλλες ειδικότητες.

    Για το μεταναστευτικό, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση και αναρωτήθηκε «τι θα γίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι εάν παραλάβουμε και τους λαθρομετανάστες». Παρόλα αυτά τόνισε ότι στα συσσίτια δεν ξεχωρίζουν τους Έλληνες από τους αλλοδαπούς και δίνουν σε όλους φαγητό.

    Ο κ. Άνθιμος ερωτηθείς για το νεαρό που συνελήφθη για την υπόθεση «Παστίτσιο», επισήμανε ότι δεν έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί αλλά έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ένα πνευματικό μέτρο. Να τον συμβουλέψουμε και να του εξηγήσουμε ότι για κάποιους είναι ιερά αυτά τα θέματα. Με το να συλληφθεί τον στρέφουμε εναντίον της Εκκλησίας, υπογράμμισε.

    Όσον αφορά στη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τάχθηκε κατά, υποστηρίζοντας ότι θα είναι εις βάρος της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν όρια και διευθετήσεις. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν επιτρέπεται να βάλεις ένα κεραμίδι σε μια ορθόδοξη εκκλησία και πως για να επισκεφθεί ο ίδιος την Τουρκία θα πρέπει να φορέσει πολιτικά ρούχα. «Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι και στην πατρίδα μας και στην πρώην πατρίδα μας», δήλωσε με έμφαση, ενώ σημείωσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τους λεγόμενους τεκέδες -μικρά ξωκλήσια- για να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

    Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θράκη, λέγοντας πως τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης στην Κομοτηνή, ότι στο προξενείο εργάζονται περίπου 100 άτομα, ενώ υπάρχουν και δύο υποκαταστήματα τουρκικών τραπεζών.

    Τέλος, ο κ. Άνθιμος ερωτηθείς για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού από την Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα, καθώς ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τον Ραδιοφωνικό σταθμό που έχει.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 11:42

    Είδηση: 23287

    [02] Βενιζέλος: Περιμένω από το Eurogroup πρόγραμμα για την εκταμίευση της δόσης

    «Περιμένω χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης»

    Λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι περιμένει ένα πρόγραμμα για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

    Περιμένω, να αποφασισθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ότι στις 18 Οκτωβρίου ή μετά τη Σύνοδο κορυφής θα γίνει εκταμίευση της δόσης χωρίς την οποία έχουμε προβλήματα με σημαντικότερο το στέγνωμα της αγοράς

    Σήμερα, συμπλήρωσε, δεν περιμένουμε κάτι οριστικό ή συγκλονιστικό αλλά πρέπει να επιδιώξουμε μία καθαρή δήλωση ότι είμαστε μέσα στη διαδικασία και ότι η διαδικασία έχει ένα ορατό τέλος πολύ σύντομα.

    Ο Ε. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε ότι το πακέτο μέτρων «δεν δίνει από μόνο του λύση στο ελληνικό δράμα» σημειώνοντας ότι για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο ενός βιώσιμου χρέους δεν αρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Πρέπει να χουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η απόκλιση σε σχέση με τη βιωσιμότητα οφείλεται στο ότι η ύφεση ήταν πάντα μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα.

    Η θεραπεία για το χρέος

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέστησε δυο τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο πρώτος μέσα από μία παρέμβαση από την ΕΚΤ, για την οποία ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να βγάζει και κέρδη και ο δεύτερος αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία όπως είπε «δεν χρειάζεται να φορτωθεί στο ελληνικό χρέος» και θα πρέπει να γίνει όπως για την Ισπανία, από τον EFSF κατευθείαν»

    Πολιτική διαπραγμάτευση για το αναπτυξιακό πακέτο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η παράταση έχει νόημα όταν απλώνονται τα μέτρα.

    Αν λέμε ότι υπάρχει παράταση 2 χρόνια, και τα μέτρα τα παίρνουμε όλα τα 2013 και το 2014 δεν υπάρχει παράταση ανέφερε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο όπως είπε δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από μία πολιτική διαπραγμάτευση.

    Καλοδεχούμενη η κα Μέρκελ

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

    Είναι καλοδεχούμενη η κυρία Μέρκελ. Θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα. Όπως θα έπρεπε, να έχουν έρθει και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες για να δουν την πραγματική κατάσταση της χώρας ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα θετικός αν του ζητούσε ο Πρωθυπουργός να παρευρεθούν μαζί με τον Φ. Κουβέλη στο γεύμα.

    Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού αν θέλει να μας φωνάξει στο γεύμα και εμένα και τον κ. Κουβέλη γιατί πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή και με πειστικότητα

    Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει γραμμή

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του στην ΚΟ, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει καθόλου γραμμή

    Αυτά που είπα στην ΚΟ είναι αυτά που λέω πάντα, αυτά που έχουμε πει κατ επαναληψη οι τρεις αρχηγοί. Το πασοκ δεν αλλάζει καθόλου γραμμή γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει τη γραμμή που κινούνται πλέον ΝΔ και ΔΗΜΑΡ

    Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανές διαγραφές βουλευτών που δεν ψηφίσουν τα μέτρα σημείωσε ότι

    «Σωστή γραμμή είναι αυτή που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» και υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέτρα να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο που έχει λογική.

    Θα το αξιολογήσουμε όλοι μαζί και τα 33 μέλη της ΚΟ και θα λάβουμε μία απόφαση που θα είναι δεσμευτική για όλους συμπλήρωσε

    Λίστα Λαγκάρντ

    Σε ερώτημα για την λίστα Λαγκάρντ και αν μπορεί και ο ίδιος να έκανε κάποιο λάθος, υπογράμμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τον είχε ενημερώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Θεωρώ ότι ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα ότι μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα με άψογο τρόπο

    Πάντως, όπως συμπλήρωσε, ως υπουργός έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει στο δικό του επίπεδο και όπως είπε, ο υπουργός δεν είναι για να διαβάζει λίστες, δεν είναι ούτε διωκτική αρχή, ούτε προανακριτικός υπάλληλος

    Κατά τον ίδιο, η χώρα δεν έπρεπε να αποκαλύψει δημόσια ότι διαθέτει στοιχεία προϊόντα υποκλοπής και εκτίμησε ότι αυτό θα δυσκολέψει την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία.

    Συμπλήρωσε πάντως ότι «τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση, τώρα πρέπει να ρθούν τα στοιχεία στη Βουλή»

    Επεισόδιο με Χρυσή Αυγή στη Βουλή

    Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Βουλή με μέλη της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι το κόμμα αυτό εφαρμόζει ακραία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά , η οποία όπως πρόεβλεψε, θα ενταθεί.

    Είμαι βέβαιος ότι η συμπεριφορά αυτή θα κλιμακωθεί ενόψει της ψήφισης των μέτρων ανέφερε χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία την τροποποίηση του κανονισμού της βουλής με κυρώσεις πειθαρχικές για να προστατευθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 11:41

    Είδηση: 23283

    [03] Με μια ματιά

    -Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αυριανή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Αποκλεισμένο το κέντρο.

    -Συνελήφθησαν χθες βράδυ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, και άλλοι 17 συνδικαλιστές, μετά από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, παρουσία εισαγγελέα, στο κτίριο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων. Οι συνδικαλιστές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου, για να διασταυρώσουν στοιχεία για σκάνδαλο-όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ- σε σχέση με τις χρεώσεις του τέλους ακινήτων σε μεγαλοϊδιοκτήτες.

    -Από το αυτόφωρο θα δικαστούν σήμερα οι 12 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    -Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή ο πρώην γγ Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    -Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 11.00 στα Γιάννενα, για την προωθούμενη πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

    -Συλλαλητήριο των συνδικάτων αύριο στη μια σε Ομόνοια, Σύνταγμα.

    -Συγκέντρωση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6μμ στο Σύνταγμα, κατά των νέων μέτρων.

    -Βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Αγίου Κηρύκου ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ» Ν. Αγ. Νικολάου 07, ότι 71χρονος επιβάτης έχασε τις αισθήσεις του και χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» κατέπλευσε στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου προερχόμενο από λιμένες Βαθέως- Καρλοβασίου- Φούρνων, ενώ ο 71χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Ικαρίας, όπου και κατέληξε.

    -Η Λιμενική Αρχή Λαυρίου ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για προσάραξη Ι/Φ σκάφους «LUNA» Ν.Π. 9484 στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Μακρονήσου, με τέσσερις επιβαίνοντες. Άμεσα στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ το Ι/Φ αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμένα Λαυρίου με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύθηκε ο απόπλους του «LUNA» μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης, καθώς και βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το σκάφος Νηογνώμονα.

    -Βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χαλκίδας, για προσάραξη σκάφους σε αβαθή στη θαλάσσια περιοχή «ΜΠΟΥΡΤΖΙ» νότιας λιμενολεκάνης Χαλκίδας. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν προς παροχή συνδρομής, πλωτό περιπολικό Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ. καθώς και περιπολικό όχημα Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ., όπου εντόπισαν το Τ/Ρ-Α/Ψ «ΓΛΥΚΑΣΠΗΝΤ» Ν.Π. 7690, με δέκα επιβαίνοντες εκ των οποίων τέσσερις ενήλικες και έξι ανήλικα παιδιά. Παράλληλα στην περιοχή προς παροχή συνδρομής, έσπευσαν τα ταχύπλοα σκάφη «ΓΙΑΚΑΡΕΝΑ ΙΙ» Τ.Χ. 300, «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» Λ.Χ. 7209 και Ε/Γ-Λάντζα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ» Ν. Αντίκυρας 55. Οι επιβαίνοντες του «ΓΛΥΚΑΣΠΗΝΤ» επιβιβάστηκαν με τη συνδρομή του Τ/Χ «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» στο πλωτό περιπολικό Λ.Σ. - ΕΛ. ΑΚΤ. και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο νέο λιμένα Χαλκίδας. Από το περιστατικό τραυματίστηκε μία ανήλικη, η οποία διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθε αυθημερόν, ενώ δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων ούτε διαπιστώθηκε ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

    -Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα Πατρών από προσωπικό τις Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών / Τμήμα Αλλοδαπών, τρεις αλλοδαποί οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    -Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα Πατρών από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών / Τμήμα Αλλοδαπών, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, δύο αλλοδαποί οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    -Συνελήφθη, μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 51χρονος αλλοδαπός, οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει 47χρονη αλλοδαπή μαζί με τα τρία ανήλικα τέκνα της, ενώ κατείχε και επέδειξε για λογαριασμό τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 23286


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 October 2012 - 8:49:51 UTC