Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] A. Νάκος: Υπάρχει ηθικό θέμα, όταν βουλευτές βγάζουν νόμιμα χρήματα στο εξωτερικό
  • [02] Κουκουλόπουλος: Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι τα τελευταία
  • [03] Αποχώρησαν ΚΚΕ, «Ανεξ. Έλληνες»- Αντιπρ. Βουλής: Η Δημοκρατία θέλει τη Βουλή ανοιχτή
  • [04] Ογκώδη συλλαλητήρια κατά του νέου πακέτου μέτρων - Γενική απεργία

    [01] A. Νάκος: Υπάρχει ηθικό θέμα, όταν βουλευτές βγάζουν νόμιμα χρήματα στο εξωτερικό

    Ερωτηθείς για τους λόγους που υπάρχουν διαρροές πριν ολοκληρωθεί το πόρισμα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό λέγοντας ότι «αν το ήξερα θα το ξέραμε όλοι».

    Αναφερόμενος στις πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας, διερωτήθηκε αν υπήρξε διασταύρωση.

    Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που δήθεν έκανε την αποκάλυψη έκανε το γύρο του κόσμου. Έγινε διασταύρωση; Όταν υπάρχει υπόθεση, εδώ και δυο χρόνια και δεν καταλήγει πουθενά αυτό εσείς πρέπει να το βγάλετε στην δημοσιότητα; Και από την ΕΣΗΕΑ, υπάρχουν νομίζω κανόνες τέτοιοι που δεν το δέχονται

    Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής, σημείωσε ότι έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και ότι κανείς βουλευτής δεν χαρίζεται υπερτονίζοντας ότι υπάρχουν και πολλοί νέοι βουλευτές που ζητούν μετ επιτάσεως όλα στο φως.

    Ο κ. Νάκος ζήτησε να υπάρξει μεγάλη προσοχή, στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

    Δώσαμε το λόγο μας να μην χαριστούμε σε κανέναν και τίποτα όχι να σπιλώνουμε υπολήψεις

    Παρατήρησε ότι μεταξύ των ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπήρχαν και περιπτώσεις ανθρώπων, όπως ένας ευρωβουλευτής ο οποίος είχε αγοράσει σπίτι και πλήρωνε δάνειο, άλλο που σπούδαζε τα παιδιά ή άλλου που η γυναίκα του έπρεπε να νοσηλευθεί στο εξωτερικό.

    Αυτά τα ονόματα ήρθαν στο γραφείο μου με δάκρυα στα μάτια, ....αυτό δεν πρέπει κανείς να το σεβαστεί; διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι ενώ το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για τον οποιοδηποτε πολίτη το τεκμήριο της ενοχής ισχύει για κάθε πολιτικό.

    Αναφερόμενος στην κίνηση του Προέδρου της Βουλής, σημείωσε ότι οικιοθελώς δεν θα πηγαίνει σε κάποιες αρμοδιότητες, τις άλλες θα τις ασκεί κανονικά.

    Αυτό, δεν αποβαίνει σε βάρος της λειτουργίας της Βουλής, πρόσθεσε.

    Ο κ. Μειμαράκης, συμπλήρωσε έχει ένα ειδικό ρόλο αυτήν την περίοδο.

    Τα πράγματα είναι αλλιώς, μήπως αυτό το αλλιώς, έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να βρίσκεται σήμερα ο κ Μειμαράκης σε αυτή τη θέση χωρίς να μπορεί να βρει το δίκιο του άμεσα;

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:13

    Είδηση: 22317

    [02] Κουκουλόπουλος: Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι τα τελευταία

    Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο, αλλά πρέπει να είναι επισήμανε, μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να γίνει νέο «κούρεμα», αλλά «μπορεί να επιστρέψει η διαφορά της τιμής με την οποία αγόραζε η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα και άλλων χωρών με την τιμή στην οποία εξοφλούνται στο ακέραιο».

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο ακούμε».

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε, αλλά πρέπει να είναι. Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις, αλλά αξίζει να πέσουμε μαχόμενοι ένας- ένας για να είναι το τελευταίο, δεν γίνεται διαφορετικά».

    ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι, βέβαια. Είναι μια εντελώς διαφορετική οπτική εμείς είμαστε τοποθετημένοι στη θέση που έχουν τα κράτη της Ευρώπης και η ΕΚΤ. Η ευρωπαϊκή λογική λέει ότι η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, που δεν περιλαμβάνουν κούρεμα. Η λογική του ΔΝΤ να κουρευτούν τα ελληνικά ομόλογα, σημαίνει πως κουρεύονται εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ομόλογα από την ΕΚΤ και καταλαβαίνει κανείς τις συνέπειες. Δεν χρειάζεται να γίνει κούρεμα, αλλά μπορεί να επιστρέψει η διαφορά της τιμής με την οποία αγόραζε η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα και άλλων χωρών με την τιμή στην οποία εξοφλούνται στο ακέραιο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:02

    Είδηση: 22300

    [03] Αποχώρησαν ΚΚΕ, «Ανεξ. Έλληνες»- Αντιπρ. Βουλής: Η Δημοκρατία θέλει τη Βουλή ανοιχτή

    Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και προς ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγώνες των εργαζόμενων, όπως ανακοίνωσαν, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Το αίτημα να μη συνεδριάσει η Βουλή έθεσε, επίσης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, δεδομένης της άρνησης του προεδρείου υπό την κ. Κόλλια- Τσαρουχά, να γίνει δεκτό ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει μικρή του αντιπροσωπεία στη Βουλή για τη συζήτηση.

    «Η Δημοκρατία θέλει το Κοινοβούλιο ανοιχτό», τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά η οποία αφενός αιτιολόγησε ότι δεν είναι δυνατό να μην γίνει η συνεδρίαση καθώς αυτή είναι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, διαφώνησε δε και με την ουσία του αιτήματος. Απάντησε μάλιστα και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κόμμα με το οποίο εκλέγεται βουλευτής, τονίζοντας πως η αποσταθεροποίηση είναι πιθανή όταν το Κοινοβούλιο δεν είναι ανοιχτό.

    Από τη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως από την τοποθέτηση του προεδρείου, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως η Βουλή δεν είναι χώρος εργασίας, αλλά εκπροσώπησης του λαού. Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε επίσης να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.Ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «οι 'Ελληνες εθνικιστές δεν θα καπελώσουν τον αγώνα των εργαζόμενων».

    Αντιπαράθεση Πάνου Καμμένου- Νικήτα Κακλαμάνη

    Εξάλλου, ο κ. Καμμένος αφού απέδωσε τιμή στον Παύλο Μπακογιάννη, ημέρα επετείου της δολοφονίας του, ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεδριάζει η Βουλή και ο πρόεδρος να τελεί υπό αναστολή. 'Η θα πρέπει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του ή όχι, είπε και κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να προσέλθει στην Ολομέλεια. Στον κ. Καμμένο απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος, σε έντονο τόνο, είπε πως ο αν κ. Καμμένος θέτει θέμα μομφής για τον πρόεδρο της Βουλής να το πράξει θεσμικά όχι να αφήνει σκιές, την στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 16:51

    Είδηση: 22309

    [04] Ογκώδη συλλαλητήρια κατά του νέου πακέτου μέτρων - Γενική απεργία

    Παρέλυσε την Τετάρτη χώρα από τη γενική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στις 11:00 πρωί στο Πεδίον του Άρεως και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην πορεία συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές και η συμμετοχή στη γενική απεργία ανέρχεται σε 80-100%. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της επικράτειας. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να προστατευθεί τόσο το δικαίωμα των απεργών, αλλά και όσων συμμετάσχουν στην εργασία τους.

    Δηλώσεις

    Να το καταλάβουν καλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, υπογράμμισε από το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την άδικη εξόντωση που επιβάλλεται εδώ και δυόμισι χρόνια, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση πρέπει να είναι ορόσημο μίας μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης, με όριο την τελική νίκη του λαού απέναντι στην τρόικα του εξωτερικού και του εσωτερικού.

    Από την πλευρά της, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο, μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα: «Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός, τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα».

    «Οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία», τονίζει σε μήνυμά του ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

    «Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα νέα άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα, ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

    «Η κυβέρνηση με πραξικοπηματικό τρόπο κατεβάζει τα μέτρα σ ένα άρθρο, Πεδίον δόξης λαμπρό για τον Φώτη Κουβέλη να εκβιάσει να μην περάσουν τα μέτρα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.

    Θεσσαλονίκη

    Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».

    Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

    Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

    Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Μια τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προχωρήσουν σε νέα, από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Ιωάννινα

    Δύο μεγάλες πορείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στα Γιάννινα. Η μία πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη και μεγαλύτερη, αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία του Κουρμανιού και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία στην παλιά Ακαδημία και κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα.

    Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και των πορειών δεν έγιναν επεισόδια.

    Ηράκλειο

    Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου των μέτρων.

    Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

    Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα.

    Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

    Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

    Σάμος

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Σάμο με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τραπεζικούς υπαλλήλους, γιατρούς, νοσηλευτές, εμπόρους, οικοδόμους, βιοτέχνες, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και από εκεί πορεύτηκαν ως το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα κατά των επικείμενων κυβερνητικών μέτρων.

    Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου διαβάστηκαν ομιλίες εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της γραμματείας του ΠΑΜΕ, των ειδικευομένων γιατρών του νοσοκομείου Σάμου, του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, των εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανακοίνωση για την απεργιακή κινητοποίηση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αισιόδοξες σκέψεις».

    Ο εμπορικός κόσμος της Σάμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Αμέσως μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Παιδεία, πήγαν στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους και να δρομολογήσουν νέες μορφές αγώνα για το θέμα της μη μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Αποφασίσθηκε, από την Παρασκευή και καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και να δημιουργηθούν ακόμη και τοπικές επιτροπές στα χωριά, όπου δεν είναι εύκολη η μετακίνηση γονέων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο όλων των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

    «Από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το πρωί υλοποιούμε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και καλούμε σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Γενικό Λύκειο Σάμου, στο Βαθύ. Καλούμε τον δήμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υλοποιήσει την απόφαση που πήρε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για κλείσιμο των σχολείων και κλιμάκωση του αγώνα» καταλήγει η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση από τη συντονιστική επιτροπή για την Παιδεία.

    Δυναμικό "παρών" των εργαζομένων στην Πελοπόννησο

    Τρίπολη

    Στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίπολης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και πολλοί από τους 110 εργαζόμενους του εργοστασίου Heliosphera, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Μάιο, ενώ την Τετάρτη εκδόθηκε προσωρινή εντολή "παγώματος" της εταιρείας στην υφιστάμενη κατάστασή της, πλην της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δηλαδή να εξαιρεθούν οι μισθοί τους από ενδεχόμενη προσφυγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

    Καλαμάτα

    Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης κατάληψη στην είσοδο του διοικητηρίου της πόλης, ενώ κλειστά ήταν τα φαρμακεία της Μεσσηνίας με απόφαση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου.

    Αργολίδα

    Στην Αργολίδα, αγρότες της ΠΑΣΥ απέκλεισαν το πρωί την είσοδο της Αγροτικής Τράπεζας στο Άργος κι αργότερα πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ από το Άργος στο Ναύπλιο, όπου απέκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ανάρτησαν πανό κι έβαλαν φωτιά σε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, για τα σκληρά μέτρα και την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

    Πάτρα

    Ειρηνικά, εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έγινε η συγκέντρωση που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα οικονομικά μέτρα, ζητώντας ταυτόχρονα δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και στο κοινωνικό κράτος.

    Λίγα μέτρα πιο μακριά, στη πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε συνεχή αγώνα, για να μην περάσουν, όπως είπαν, τα νέα μέτρα.

    Μετά τις συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

    Στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου βρισκόταν ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία κατέληξε στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

    Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σε επιφυλακή βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, αστυνομικοί της ομάδος ΔΙΑΣ και αστυνομικοί της Ασφάλειας.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πήραν μέρος περισσότερα από 20.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, παρέμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ με πρωτοβουλία του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, που συμμετείχε στην απεργία, μέλη του μοίραζαν δωρεάν καφέ σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

    Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

    Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας 11:00 - 15:00.

    Σήμερα δεν κινούνται ΟΣΕ και Προαστιακός. Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Ηλεκτρικός θα κυκλοφορήσουν έως τις 21:00 και το τραμ έως τις 23:00. Σημειώνεται ότι το Μετρό θα έχει τέρμα τη Δ. Πλακεντίας, ενώ κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ αλλαγές υπήρξαν στις πτήσεις, λόγω της στάσης εργασίας -10:00-13:00- των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Κλειστά τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά.

    Σχετική είδηση: Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα-Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου, Κατερίνα Ιωαννίδου, Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 17:57

    Είδηση: 22315


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 September 2012 - 16:49:37 UTC