Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Παπαρήγα: «Στην δεκαετία του ΄50 γυρίζουν τον ελληνικό λαό»
  • [02] Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Αλ.Τσίπρα στην 77η ΔΕΘ
  • [03] Πιέρ Μοσκοβισί στη ΝΕΤ: «Γνωρίζω τις προσπάθειες του ελληνικού λαού»
  • [04] Μετά τα μέσα Οκτωβρίου τα σπουδαία για την Ελλάδα προβλέπει το Eurogroup
  • [05] Ντόμινο οργής στο μουσουλμανικό κόσμο - Κόλαση στην Τυνησία - Πεζοναύτες στην Υεμένη

    [01] Α. Παπαρήγα: «Στην δεκαετία του ΄50 γυρίζουν τον ελληνικό λαό»

    «Το 'φθάνει πια' που φωνάζει με απόγνωση ο λαός πρέπει να πάρει το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο, αυτό που αντιστοιχεί σήμερα στις ανάγκες του λαού και του κινήματος, το 'φθάνει πια' πρέπει να στρέφεται κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία, αφορά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της το βράδυ της στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κρίση «δεν έχει φθάσει ακόμα στον πάτο, άρα τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν πιάσει πάτο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, και δεν αρκεί, να προβάλλουμε μέτρα ανακούφισης της φτωχολογιάς για τα οποία θα παλέψουμε, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν διαλέξουμε τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, όσες θυσίες και αν απαιτήσει οι οποίες θα είναι πολύ λιγότερες από το κόστος της αυταπάτης και της υποταγής».

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε όσο περισσότερους εργαζόμενους να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, χωρίς καμία αναγνώριση που σημαίνει καμία διαπραγμάτευση γιατί η διαπραγμάτευση σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει νέο κούρεμα με νέα Μνημόνια».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η καθημερινή χρήση της λέξης Τρόικα κάνει πολλούς να ξεχνούν ότι είναι «η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ», τόνισε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιος είναι ο «πιο καλός διαπραγματευτής» , πρόσθεσε ότι διάφοροι από τον Μόντι, ως τον Ραχόι και τον Ολάντ αναδεικνύονται ως «υποδείγματα αποτελεσματικής πολιτικής», ενώ «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανακάλυψε και το φιλολαϊκό τάχα παράδειγμα της Αργεντινής».

    «'Αλλοι είναι έτοιμοι να κάνουν άγαλμα τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι , άλλοι τα βάζουν με τις τράπεζες, άλλοι με τους φιλελεύθερους και άλλοι με τους σοσιαλδημοκράτες» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «άλλοι γλυκοκοιτάνε την δραχμή ενώ άλλοι τρομοκρατούν ότι χωρίς ευρώ καταστροφή. 'Αλλοι φωνάζουν να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, άλλοι στριγκλίζουν για εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ ψήφισαν την συνθήκη του Μάαστριχ και αποδέχονται τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα».

    «Είτε με δραχμή είτε με ευρώ, είτε με σύνδεση του εθνικού νομίσματος με το δολάριο, τη στερλίνα, το γεν, το γουάν ή το ρούβλι η καπιταλιστική κρίση και όλες οι συνταγές διαχείρισής της χτυπούν αλύπητα τα λαϊκά δικαιώματα. Η μόνη διαφορά που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι ένα τμήμα του κεφαλαίου θα επωφεληθεί περισσότερο από ένα άλλο με την μια ή την άλλη συνταγή. Όχι όμως και οι λαοί» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «για τον ελληνικό λαό σημαίνει να γυρίσει πίσω ακόμα και στη 10ετία του '50».

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά και οι αψιμαχίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ αναδεικνύουν δευτερεύουσες διαφορές στο μίγμα της βάρβαρης πολιτικής, εμπεριέχουν και τον στόχο αποφυγής του πολιτικού κόστους, ωστόσο «για τον λαό δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, και είπε ότι (και) οι πολιτικές δυνάμεις τσακώνονται μεταξύ τους καθώς άλλες προτιμούν να συστρατεύονται με την Γερμανία και τη Γαλλία, άλλες προτιμούν συμμαχία με τις ΗΠΑ, Βρετανία , Ισραήλ αφού μάλιστα η περιοχή του Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί λόγω ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα.

    «Έτσι εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις η φαινομενικά περίεργη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ωστόσο ότι καμία διαφωνία δεν σημειώθηκε σε ότι αφορά την λήψη αντιλαϊκών μέτρων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 22:50

    Είδηση: 21545

    [02] Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Αλ.Τσίπρα στην 77η ΔΕΘ

    Την ανάγκη να οργανώσει η κοινωνία την αντίσταση της απέναντι στη ραγδαία λαίλαπα των μέτρων και την αλληλεγγύη προς τις ομάδες του πληθυσμού που τη χρειάζονται, επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους 36 σωματείων εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζούμε την αποδιάρθρωση όσων θεωρούσαμε δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες και οι κυβερνώντες θεωρούν «μεταρρυθμίσεις» το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, θεωρούν «διαρθρωτικές αλλαγές» την κατάργηση του κράτους πρόνοιας, την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών, το τσάκισμα των εργαζομένων και του κοινωνικού ιστού.

    Συνδικαλιστές από τον χώρο της Παιδείας, της Υγείας, από υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και άλλους τομείς πήραν το λόγο και περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εφαρμογή των Μνημονίων. Ανάμεσα τους και ο πρόεδρος των Ελλήνων παραολυμπιονικών, Σίμος Παλτσανιτίδης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι η αναπηρία «απαξιώνεται» και «ρίχνεται στον καιάδα».

    Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο και τους αντιπρυτάνεις, Γιάννη Παντή, Δέσπω Λιάλιου και Σοφία Κουϊδου, και το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και αντιδημάρχους.

    Ο πρύτανης του ΑΠΘ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει «απίστευτη επίθεση» εναντίον των πανεπιστημίων και μίλησε για «διασυρμό» τους. Αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη για το ΑΠΘ, τόνισε και εξήγησε ότι τα οικονομικά του είναι σε άθλια κατάσταση και καλείται με λιγότερο από το 50% των κονδυλίων να κάνει το ίδιο σε μέγεθος έργο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

    Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

    Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση «αλαζονική συμπεριφορά» απέναντι στα πανεπιστήμια και την κάλεσε να σταματήσει τις συκοφαντικές επιθέσεις και τη «ρεβανσιστική εμμονή» της για την εφαρμογή ενός νόμου που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Επισήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη, διότι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αν δεν επενδύσουμε στην παραγωγή γνώσης, στη νέα τεχνολογία, στους νέους επιστήμονες, στη νέα γενιά.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι στη σημερινή συγκυρία το κύριο θέμα είναι η αλληλεγγύη προς τους δημότες που έχουν ανάγκες και αναφέρθηκε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έξαρση της ανεργίας και τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

    Ο κ.Τσίπρας σημείωσε πως το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά είναι «ετεροδιοίκηση», καθώς έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει τους απαραίτητους πόρους. Και υπογράμμισε ότι με τη μείωση κατά 60% στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το πρόβλημα έχει γίνει ασφυκτικό.

    Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα επισκεφθεί την 77η ΔΕΘ, όπου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε., με τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτές και με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.

    Στις 7 μ.μ. του Σαββάτου θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου θα παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ανασυγκρότηση της χώρας, και στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο. Ο κ. Τσίπρας πλαισιώνεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη.

    Ανακοίνωση Ν.Δ. για επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ

    Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη φετινή παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αρχίζει την παράσταση δημαγωγίας στη Θεσσαλονίκη, το κόμμα του τάσσεται υπέρ των καταληψιών δημοσίων κτιρίων της πόλης και στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας.

    Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: Επιμένει να στηρίζει τους καταληψίες και να στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας; Ναι ή όχι;

    Και κάτι ακόμη: Ο κ. Τσίπρας σπεύδει να δώσει πολιτική κάλυψη στον εκτεθειμένο για προκλητικές σπατάλες κ. Μυλόπουλο.

    Το συμπέρασμα είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος στο χθες και στις παθογένειες, που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 21:38

    Είδηση: 21542

    [03] Πιέρ Μοσκοβισί στη ΝΕΤ: «Γνωρίζω τις προσπάθειες του ελληνικού λαού»

    Στο θέμα της επιμήκυνσης αναφέρεται, εμμέσως, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη ΝΕΤ και στους Γιάννη Σκάλκο και Τάκη Σαράντη. Για να να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια, που κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

    Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ», το πρωί του Σαββάτου, από τις 07:00 έως τις 10:00.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 21:29

    Είδηση: 21538

    [04] Μετά τα μέσα Οκτωβρίου τα σπουδαία για την Ελλάδα προβλέπει το Eurogroup

    Χαιρετίζουν Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και ανοίγουν παράθυρο για παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων. Θετικό κλίμα διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος παρουσίασε στο άτυπο Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία, το πλαίσιο των μέτρων που συζητούνται με την τρόικα.

    Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε όλα να τελειώσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

    Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, δήλωσε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας μας, αλλά και την ελπίδα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής των μέτρων, λέγοντας πως είναι μια επιλογή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Την επιμήκυνση φάνηκαν να προεξοφλούν οι υπουργοί Οικονομικών Ολλανδίας, Αυστρίας και Ιρλανδίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε υπομονή μέχρι την έκθεση της τρόικας.

    Σχετικές ειδήσεις: Eurogroup: Χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας - Βλέπει απόφαση μετά τα μέσα Οκτωβρίου

    Στουρνάρας: Ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

    Πληθαίνουν τα μηνύματα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής- «Ίσως» και από Λαγκάρντ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 21:18

    Είδηση: 21534

    [05] Ντόμινο οργής στο μουσουλμανικό κόσμο - Κόλαση στην Τυνησία - Πεζοναύτες στην Υεμένη

    Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που όπως υποστηρίζουν προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ και τη θρησκεία τους. Σε πολλές χώρες και περιοχές όπως στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Πακιστάν, τη λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ, το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, οι μουσουλμάνοι εκδήλωσαν την οργή τους, ενώ και στην Τυνησία μπήκαν στον περίβολο της Αμερικανικής πρεσβείας και έσπασαν τα τζάμια ενώ έβαλαν φωτιά στη Γερμανική πρεσβεία του Χαρτούμ.

    Εκτεταμένα επεισόδια στην Τυνησία

    Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έβλανα φωτιά στο Αμερικανικό σχολείο της πρωτεύουσας της Τυνησίας ενώ τυνήσιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν, με πυροβολισμούς στον αέρα, τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στα προάστια της Τύνιδας.

    Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα για να διαμαρτυρηθούν για την αντιισλαμική ταινία η οποία έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις και ταραχές σε πολλές αραβικές χώρες. Στην πλειοψηφία τους ήταν σαλαφίστες και κρατούσαν μαύρες σημαίες.

    Η αστυνομία παρενέβη όταν οι άνδρες της δέχτηκαν βροχή από πέτρες και αρχικά εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

    Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ γύρω του είχαν τοποθετηθεί και συρματοπλέγματα.

    Από το πρωί οι ιμάμηδες της Τυνησίας καλούσαν τους πιστούς να συγκεντρωθούν έξω από την πρεσβεία για να καταγγείλουν την ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που όπως υποστηρίζουν προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.

    Πληροφορίες για δύο νεκρούς στο Σουδάν

    Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών που διαμαρτύρονταν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την ταινία που έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο οι δύο θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις επίσημες αρχές.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν διαδηλωτές να πηδούν πάνω από την περίφραξη του κτιρίου ενώ ακούγονταν πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.

    Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ο εξωτερικός χώρος του κτιρίου εκκενώθηκε από τους διαδηλωτές. Νωρίτερα, παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και γύρω από τη γερμανική και τη βρετανική πρεσβεία που δέχτηκαν επίθεση από ένα πλήθος 5.000 ατόμων. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που όμως κατάφεραν να εισβάλουν στη γερμανική πρεσβεία και να υψώσουν μια ισλαμική σημαία. Μάρτυρες είπαν ότι έσπασαν παράθυρα, έπιπλα και τις κάμερες ασφαλείας ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Τελικά η τάξη αποκαταστάθηκε και όλο το προσωπικό είναι καλά στην υγεία του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε μάλιστα δήλωσε ότι κατανοεί την οργή στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία που προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ, τόνισε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη βία.

    Πεζοναύτες στην Υεμένη

    Στην Υεμένη όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, η Ουάσινγκτον έστειλε πεζοναύτες. Συγκεκριμένα, ο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε οτι εστάλη στην Υεμένη μια διμοιρία πεζοναυτών από την αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για να ενισχύσει την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα και τώρα βρίσκεται στη Σαναά.

    Η ανάπτυξη περίπου 50 στρατιωτών στην Υεμένη "γίνεται εν μέρει σε απάντηση στα γεγονότα των δύο τελευταίων ημέρων στην πρεσβεία μας στην Υεμένη" και αποτελεί επίσης "ένα προληπτικό μέτρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

    Σε άλλες περιοχές

    Στο Πακιστάν, το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες.

    Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ περίπου 400 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κόκκινο Τζαμί. "Είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτά τα κακόβουλα εγκλήματα", είπε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τάρεκ Φαζάλ Σαούντρι. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει ένα πανώ στο οποίο έγραφαν ότι ζητούν την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή από το Ισλαμαμπάντ.

    Στο Καράτσι, μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων, εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του σκηνοθέτη της ταινίας και κατά των ΗΠΑ. "Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ΗΠΑ από το καρκίνωμα", φώναζαν μεταξύ άλλων ενώ μια ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Λαχόρη.

    Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του γειτονικού Αφγανιστάν ενώπιον 4.000 διαδηλωτών οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων αφγκάνι (περίπου 100.000 δολάρια), όπως ανέφερε ο μουλάς Ζάχερ Άλι, ένας τοπικός θρησκευτικός ηγέτης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης ένα πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν άλλα επεισόδια.

    Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη, επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος κάλεσε και πάλι την αμερικανική κυβέρνηση "να ζητήσει συγγνώμη από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για την προσβλητική ταινία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη" ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες.

    Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι τους πέταγαν πέτρες στην Πύλη της Δαμασκού.

    Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Οι διαδηλωτές ήθελαν να πάνε στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά εμποδίστηκαν από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

    Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 100 ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Ομπάμα και ζητούσαν από την κυβέρνηση να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή. Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και φώναζαν ρυθμικά: "Άκου Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα".

    Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκέντρωσε και η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε άλλο σημείο της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία και φώναζαν συνθήματα όπως "Αμερική, πάρε πίσω τα λεφτά σου, ο μουσουλμανικός κόσμος δεν σε χρειάζεται".

    Σχετική είδηση: Σε επιφυλακή οι πρεσβείες των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο

    Δεν μετανιώνει για την ταινία ο αυτοεμφανιζόμενος ως παραγωγός της

    Ο Ομπάμα στην τελετή άφιξης - από τη Λιβύη - των σορών των 4 Αμερικανών

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 21:41

    Είδηση: 21513


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 September 2012 - 16:50:17 UTC