Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με θετικό πρόσημο έγιναν δεκτές οι ανακοινώσεις Ντράγκι
  • [02] Ν. Μαριάς: «Nα εξεταστεί το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ και φτάσαμε στο μνημόνιο»
  • [03] Π. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να τηρήσουμε τη δέσμευση εξεταστικής για το μνημόνιο
  • [04] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο θέμα του μνημονίου
  • [05] Πίστωση χρόνου ζητά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ
  • [06] Γιακουμάτος-Καλύβης-Μαριάς για νέα μέτρα, περικοπές και την Εξεταστική

    [01] Με θετικό πρόσημο έγιναν δεκτές οι ανακοινώσεις Ντράγκι

    Με εξαίρεση τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Γερμανίας, τα υπόλοιπα 22 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στήριξαν πλήρως το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι. Άναψαν το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης με τον επικεφαλής τους να κάνει λόγο για σχέδιο που θα βάλει τέλος στα σενάρια καταστροφής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, επισημαίνοντας ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο.

    Στην μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα εννεάμηνης θητείας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο και επιβεβαίωσε ότι:

    το νέο πρόγραμμα αφορά στα ομόλογα διάρκειας 1-3 ετών

    ότι είναι πλήρως αποστειρωμένο, δεν θα δημιουργήσει δηλαδή πληθωριστικό χρήμα

    και πως τα ομόλογα της ΕΚΤ θα έχουν ίδια μεταχείριση με των ιδιωτών επενδυτών.

    Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση κουρέματος χρέους, θα υποστεί απώλειες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών. Ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε, όμως, να πετάξει το μπαλάκι πίσω στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Ζήτησε αποφασιστική δημοσιονομική προσαρμογή και δομικές μεταρρυθμίσεις και άμεση ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

    Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι για να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα θα απαιτείται

    η υπαγωγή της υποψήφιας χώρας σε πλήρες ή προσωρινό πρόγραμμα βοήθειας από τους μηχανισμούς στήριξης

    η συμμετοχή του ΔΝΤ

    το πρόγραμμα θα διακόπτεται με την επίτευξη των στόχων ή με την μή συμμόρφωση,

    ενώ είναι πιθανή η εφαρμογή του και σε χώρες που είναι ήδη στο μηχανισμό, εφ'όσον επιστρέψουν στις αγορές.

    Προς το παρόν καμία από τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, σχολίασε πως όλα κύλησαν ομαλά, αλλά το τουίτερ πήρε φωτιά από σχόλια για εκρηκτική συνεδρίαση, τα οποία μάλιστα συνοδεύονταν και από την συγκεκριμένη φωτογραφία, για την καλύτερη αποτύπωση του κλίματος.

    Το πρόγραμμα της ΕΚΤ «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, καλώντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση.

    «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων της και ότι είναι υπεύθυνη για τη νομισματική σταθερότητα και ότι λανσάρει τα μέτρα της εντός των πλαισίων» δήλωσε από την Μαδρίτη, όπου είχε συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η Άγκελα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι προσπάθειες της ευρωπαϊκής τράπεζας δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    Αντίθετος με το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι αγγίζει τα όρια του τυπώματος χρήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις.

    «Αν το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί οδηγεί σε καθυστέρηση των απαραίτητων (διαρθρωτικών) μεταρρυθμίσεων θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των πολιτικών να επιλύσουν την κρίση», ανέφερε ο Βάιντμαν μέσω του εκπροσώπου του.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί «πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της» και με «πλήρη ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

    «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και προς μια πιο ικανοποιητική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ, από τηνπλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

    Την απόφαση χαιρέτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «έτοιμο να συνεργαστεί» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ πολύ σημαντικές για την άμυνα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς.

    Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, απέχουν πολύ από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δεν διορθώνει το μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, ούτε τον κατακερματισμό της νομισματικής πολιτικής που ο ίδιος ο ο κ. Ντράγκι εντόπισε ως βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης, αφού δεν στοχεύει στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα (Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ), δεν μειώνει τα spreads σε όλες τις χώρες, δεν βοηθά το δανεισμό των επιχειρήσεων σε χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Οι μόνοι ωφελημένοι από την πρόταση Ντράγκι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα ξεφορτωθούν επισφαλή ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών σημειώνει το ΚΚΕ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για «τη μείωση του κόστους δανεισμού» ανακοίνωσε ο Ντράγκι

    Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ

    Θετική ανταπόκριση των αγορών στις εξαγγελίες Ντράγκι

    Α. Μέρκελ: Η ΕΚΤ δρα εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων της

    Έτοιμο να συνεργαστεί με την ΕΚΤ δηλώνει το ΔΝΤ

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες

    ΚΚΕ: Μόνο οι τράπεζες επωφελούνται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 21:39

    Είδηση: 20904

    [02] Ν. Μαριάς: «Nα εξεταστεί το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ και φτάσαμε στο μνημόνιο»

    Για υπεκφυγή έκανε λόγο στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία που ακούγεται από πλευράς της κυβέρνησης ότι στην παρούσα φάση, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες στην Ευρώπη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καλό θα ήταν να μην απειληθεί η κυβερνητική συνοχή, και να πάει λίγο αργότερα το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. «Δεν έχω ακούσει επίσημα τις θέσεις, αλλά αν έχει ειπωθεί αυτό, είναι μια υπεκφυγή» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αποφασίσουν, κυρίως της ΝΔ, αν θα τηρήσουν αυτά που είχαν πει οι ίδιοι, και σαν βουλευτές, και ο Α. Σαμαράς, να εξεταστεί η υπόθεση για το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ και φτάσαμε στο μνημόνιο.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν σας πειράζει να πάει και λίγο παραπέρα, γιατί η επιχειρηματολογία που ακούγεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι ότι στην παρούσα φάση, τουλάχιστον, και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη όλες αυτές οι διαδικασίες στην Ευρώπη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αν και εφόσον αυτές προωθηθούν, καλό θα ήταν να μην απειληθεί, ακόμα και με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική συνοχή. Μπορεί να πάει και λίγο αργότερα αυτό».

    Ν. ΜΑΡΙΑΣ: «Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι οι γενικότερες, που θα φάνε πολλά χρόνια, και είναι και οι συγκεκριμένες, που αφορούν την Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης, και λοιπά. Και σήμερα να κατατεθεί η όποια πρόταση, μέχρι να πάρει ημερομηνία συζήτησης, μέχρι να προσδιοριστεί, μέχρι να γίνουν οι συζητήσεις, θα περάσει τις 20 Οκτωβρίου. Άρα, πρακτικά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να μπει στη διαδικασία, όταν θα κληθούμε ως βουλευτές, και θα κληθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνητικών κομμάτων να ψηφίσουν, θα έχει τελειώσει η ιστορία του Οκτωβρίου. Άρα στην πράξη, εγώ νομίζω ότι είναι μια υπεκφυγή, αν λέγεται, δεν έχω ακούσει επίσημα τις θέσεις, αλλά αν έχει ειπωθεί αυτό, είναι μια υπεκφυγή. Νομίζω ότι θα πρέπει να αποφασίσουν, κυρίως της ΝΔ, αν θα τηρήσουν αυτά που είχαν πει οι ίδιοι, και σαν βουλευτές, και ο κύριος Σαμαράς, να εξεταστεί η υπόθεση για το πώς μπήκαμε στο ΔΝΤ και φτάσαμε στο μνημόνιο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 14:12

    Είδηση: 20855

    [03] Π. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να τηρήσουμε τη δέσμευση εξεταστικής για το μνημόνιο

    Για την προεκλογική δέσμευση του Α. Σαμαρά και της ΝΔ, ότι θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, μίλησε στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια δέσμευση, την οποία οφείλουν να τηρήσουν. «Το πώς και σε ποιο χρόνο, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον κύριο Σαμαρά» επισήμανε.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Γιατί η ΝΔ αρνείται να συνηγορήσει σε αυτή τη διερεύνηση, μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής, των αιτιών, και των συνθηκών και των υπευθύνων, κατά συνέπεια, που μας οδήγησαν στο μνημόνιο»;

    Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ποιος σας είπε ότι αρνείται; Ο κύριος Σαμαράς»...

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα ψηφιστεί αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»;

    Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό το θέμα από την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης, την οποία έχουμε αναλάβει. Ο κύριος Σαμαράς έχει δεσμευτεί, και η ΝΔ, ότι θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, και είναι μια δέσμευση, την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε. Το πώς και σε ποιο χρόνο είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον κύριο Σαμαρά, κι εγώ δεν προτρέχω. Έχουμε, όμως, δύο δεδομένα: την αίτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την αίτηση που λέγεται ότι μπορεί να καταθέσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με άλλους. Έχει το σκεπτικό της. Εκεί μπορεί να διαφωνεί κανείς ή να συμφωνεί, και μπορείς να πεις ότι «ξέρετε, εγώ θα καταθέσω τη δική μου, και, επομένως, δε συνηγορώ προς αυτή την κατεύθυνση». Εκεί, όμως, που υπάρχει ένα θέμα, το οποίο είναι πια θεσμικό, όχι μόνο πολιτικό, είναι το γεγονός ότι έχει διαβιβαστεί για παρεμφερή θέματα ο φάκελος από τον εισαγγελέα του κύριου Γρηγόρη Πεπόνη στη Βουλή, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Εκεί, για λόγους θεσμικούς, πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει, διότι δεν έχει συνηθίσει ποτέ η Βουλή, και θυμίζω τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι άλλο να λέει κανείς «θα κάνω εξεταστική επιτροπή, και να συμφωνείς ή να διαφωνείς με το περιεχόμενο της αίτησης που έχει κάνει, και άλλο το ότι πρέπει να εκπληρώσεις το χρέος σου ως Βουλή απέναντι στη δικαιοσύνη, η οποία σου ζητάει να διερευνήσεις ένα θέμα»...

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 13:57

    Είδηση: 20849

    [04] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο θέμα του μνημονίου

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές στο θέμα της προσφυγής στο μνημόνιο, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, και διερωτήθηκε αν πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι τις έχουν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την εμμονή ότι δεν έχει το κουράγιο να αναγνωρίσει τις ευθύνες του, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση του μνημονίου. «Βεβαίως, πρέπει να ψηφιστεί, δεν το συζητάω, και θα την ψηφίσουμε εμείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Δεν πρέπει να τις ξέρει ο ελληνικός λαός; Δεν πρέπει να ξέρει ποιοι τις έχουν; Νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη στάση, συνεπής σε αυτά που είχαμε δεσμευτεί, και ελπίζω το πολιτικό προσωπικό να μη διαπράξει το τραγικό λάθος που διέπραξε με την περίπτωση της Siemens και παραιτήθηκε από ένα πανίσχυρο όπλο που είχε η Ελλάδα στα χέρια της, να προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, για να βάλει μερικούς φίλους μας στη Γερμανία στη θέση τους, που κάθε φορά ανοίγουν το στόμα τους και δεν ξέρουν τι λένε».

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Αυτά πληρώνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εκεί. Αυτή την εμμονή, γιατί δεν έχει το κουράγιο να αναγνωρίσει τις ευθύνες του».

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Αυτά είναι ορισμένα τσιτάτα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ότι, βεβαίως, αν περιοριστεί κανείς μόνο εντός της Βουλής σε πρωτοβουλίες, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος, ότι πρέπει να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση, συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων στο να προβάλλουν αντιστάσεις της κοινωνίας της ίδιας απέναντι στην καταστροφή που έρχεται. Έρχεται τώρα το ΚΚΕ και λέει ότι αυτό συσκοτίζει. Η πρόταση του ΚΚΕ που έφερε στη Βουλή για να καταργηθεί το μνημόνιο».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Το θέτει στην ανακοίνωση ότι είναι η μόνη πρόταση που πρέπει να ψηφιστεί».

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Η μόνη αυτή (πρόταση) είναι αυτή. Αυτοί κατέχουν τη μοναδική. Εγώ είμαι υπέρ. Βεβαίως, πρέπει να ψηφιστεί, δεν το συζητάω, και θα την ψηφίσουμε εμείς. Αλλά, νομίζω, είναι μία δήλωση η χθεσινή που δεν απαντά στην πραγματικότητα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 13:56

    Είδηση: 20846

    [05] Πίστωση χρόνου ζητά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 17:54

    Είδηση: 20842

    [06] Γιακουμάτος-Καλύβης-Μαριάς για νέα μέτρα, περικοπές και την Εξεταστική

    Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των κομμάτων για τα νέα μέτρα, τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αλλά και την Εξεταστική για το μνημόνιο. Για τα θέματα αυτά μίλησαν στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, βουλευτής της ΝΔ, ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Νότη Μαριά, βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι η αντιμνημονιακή πολιτική δεν είναι καλή για το εθνικό συμφέρον, και πως πρέπει να παρθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. «Δεν γίνεται να ξοδεύουμε περισσότερα απ΄όσα βγάζουμε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε ότι αν πάρουμε τα 31 δισ. τον Οκτώβριο και γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά. Αναφερόμενος στην Εξεταστική για το μνημόνιο, δήλωσε ότι δεν είναι σωστή η στιγμή να γίνει, και πως δεν θα βοηθήσει τη χώρα. Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις μέχρι και την εκταμίευση της δόσης, θα κινήσει τις διαδικασίες για να γίνει Εξεταστική για το πως φτάσαμε εδώ. Για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, έκανε λόγο για τη λειτουργία μιας φάμπρικας τα τελευταία 4 χρόνια, όπου τα λεφτά των ασφαλισμένων δίνονται για την αποπληρωμή των συντάξεων. Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι θα πρέπει ο υπουργός Υγείας να δώσει εντολή ώστε τα χρήματα των ασφαλισμένων να πηγαίνουν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ. Πρότεινε ακόμη ως λύση τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού, όπου ο κάθε ασφαλισμένος θα δίνει 30 ευρώ το χρόνο για να καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες τους.

    Ο κ. Καλύβης τάχθηκε κατά των περικοπών των ειδικών μισθολογίων αλλά και των μισθών και συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι γίνεται «ένας απίστευτος βιασμός των πολιτών». Επισήμανε ότι ο κόσμος ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά για τα 18 σημεία, τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα 7 σημεία και τη ΔΗΜΑΡ για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, όμως όπως είπε δεν έχουν κάνει τίποτα από όσα είχαν δεσμευτεί προεκλογικά, και πως αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένοι και αναξιόπιστοι. Για την Εξεταστική δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενήργησε σωστά και πως είναι ορθή η στάση και δεν παίζει κανένα ρόλο ο χρόνος που τίθεται το θέμα.

    Ο κ. Μαριάς υπογράμμισε ότι υπάρχουν απλές λύσεις που αν ηθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει και να μην υπήρχαν νέα μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν θετικά, ενώ χαρακτήρισε τον Μάριο Ντράγκι ως το μεγαλύτερο τοκογλύφο της Ελλάδας. Επίσης, ανέφερε ότι το μνημόνιο θα πρέπει να ανατραπεί και ανακοίνωσε ότι ο κ. Καμμένος θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αποδέσμευση από το μνημόνιο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 17:42

    Είδηση: 20832


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 September 2012 - 16:49:41 UTC