Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας

    [01] Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας

    Σχεδόν μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

    Αμέσως μετά σε δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες». Η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε, ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η καγκελάριος τόνισε ότι «συζητήσαμε όλα τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά σε κάθε βήμα περιμένουμε και συγκριμένο αποτέλεσμα». «Περιμένουμε από την Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει όσα μας έχει υποσχεθεί» , τόνισε η κ. Μέρκελ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε τρία μηνύματα, μιλώντας αμέσως μετά στους δημοσιογράφους:

    Πρώτον θα φέρουμε αποτελέσματα.

    Δεύτερον αυτήν τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δύο ελλείμματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας.

    Τρίτον η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας, για να πετύχουμε τους στόχους σύντομα, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο».

    «Είμαστε υπερήφανος λαός, και δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά. Θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας, και να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Θα τα καταφέρουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Σαμαρας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι «η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί, ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα».

    Στο ερώτημα αν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πώς η Ελλάδα δεν ζητάει άλλα χρήματα, αλλά ζητάει, αναπνοές.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι «την ώρα που ένας λαός περνάει επί τόσα χρόνια τόσες θυσίες χωρίς σημεία ανάκαμψης, τέτοιες τοξικές δηλώσεις, μόνο κακό μπορούν να κάνουν».

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο, σημαντικό όμως, βήμα όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

    Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό με την σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για την χώρα μας.

    «Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.

    Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα που οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα.

    «Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα προκειμένου να δοθεί προοπτική στην χώρα», τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το κυρίαρχο για εμάς είναι η έλλειψη ανάκαμψης».

    Η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι καθώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 θα φθάσει στο 30%.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση.

    Παράλληλα με τις συνομιλίες του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ υπήρξαν και συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Κατά πληροφορίες, ο κ.Σόιμπλε ενδιαφέρθηκε για το αν το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο το 2020.

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πάντως να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης στο οποίο θα συμμετέχουν γερμανική τράπεζα αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.

    Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και την Γερμανία.

    Επίσης ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Συμφωνήθηκε εξάλλου η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της υγείας.

    Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Παρίσι όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επανάληψη όρκων πίστεως, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αποτυχημένης και κοινωνικά καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, και σημειώνει: «Η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα «κύματα συμπάθειας» της κ. Μέρκελ, προς τον «δοκιμαζόμενο» ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της Έκθεσης της Τρόικα.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν, ότι «οι Έλληνες στους οποίους οφείλει να λογοδοτεί ο πρωθυπουργός, μαθαίνουν από την κ. Μέρκελ ότι οι θυσίες θα συνεχισθούν, καθώς προέχει η ικανοποίηση των δανειστών, από την συνέπεια προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων».

    Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό η Χρυσή Αυγή, που σε ανακοίνωσή της τονίζει, ότι : «Η Μέρκελ - σαν καλή τοκογλύφος - επανέλαβε πως μας έχουν δώσει πολλά λεφτά, και θα πάρουν πίσω ακόμα περισσότερα. Ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτονούν, και για το αίμα που έχει χυθεί προς χάριν του μνημονίου»

    Τέλος το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι ο λαός δεν πρέπει να θεωρεί και δικές του τις δεσμέυσεις Μέρκελ - Σαμαρά, και προσθέτει ότι «εχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την Ευρωπαίκή ένωση, και τη διαγραφή του χρέους».

    Το κείμενο των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά

    Σχετικές ειδήσεις:

    Μέρκελ:Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας-Σαμαράς:Η Ελλάδα θα αποδείξει τη συνέπειά της

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 23:28

    Είδηση: 19951


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 August 2012 - 20:49:27 UTC