Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο τετ α τετ του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ
  • [02] Μέρκελ-Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

    [01] Κρίσιμο τετ α τετ του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ

    Την ίδια ώρα στην Αθήνα αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιονκερ.

    Ο πρώτος γύρος πήγε καλά. Συνεχίζουμε βήμα, βήμα, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Γιουνκέρ ταυτίζονται με την ελληνική στρατηγική με άξονα την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας και θεωρούν ότι θα κάνει καλό και στο τετ α τετ με την κ. Μέρκελ.

    Άλλωστε ο κ. Γιουνκέρ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που άφησε παράθυρο ανοιχτό για επιμήκυνση με προϋπόθεση βεβαίως την τήρηση του προγράμματος.

    Στο ραντεβού που θα έχει στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα ότι από την Γερμανία η Ελλάδα δε θέλει περισσότερα χρήματα αλλά περισσότερο χρόνο.

    Ο κ. Σαμαράς το πρωί πήρε στο τηλέφωνο τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το τί ειπώθηκε τον κ. Γιουνκέρ ενώ παρουσίασε και την στρατηγική του ενόψει των δυο ραντεβού.

    Η αποφασιστικότητα της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις, όπως εκφράστηκε από μτον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και οι αναφορές του προέδρου του Eurogroup δεν έμειναν ασχολίαστες από τους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ, που πλέον αναμένουν την συνάντηση του Βερολίνου.

    Το συνήθως σκληρό «Spiegel on line» αυτή την φορά είχε να πει μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα.

    «Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν έχει κάνει κάτι για να κόψει δαπάνες. Μελέτες δείχνουν πάντως ότι , τηρουμένων των αναλογιών, η Αθήνα έχει υλοποιήσει ένα απο τα πιο σκληρά προγράμματα λιτότητας στην ιστορίας της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι θέλει να αλλάξει την ελληνική κουλτούρα ευνοιοκρατίας», τονίζει σε άρθρο το γερμανικό περιοδικό.

    Ακόμη και ο βρετανικός Independent που είχε μιλήσει υποτιμητικά για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό, αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Αθήνα: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καινούργια κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά χειρίζεται πιο σοβαρά το πρόβλημα της χώρας, από την προηγούμενη. Οικονομικά αλλά και πολιτικά πρέπει να δοθεί στον κ. Σαμαρά για να το αποδείξει» .

    Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι η Αθήνα ζητεί περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους των πολιτικών λιτότητας και όχι περισσότερα χρήματα από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε σκληρό τόνο ότι «ο περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση στα προβλήματα»: «περισσότερος χρόνος μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα χρήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «βοήθεια» της Ευρώπης στην Ελλάδα ήδη έχει «φθάσει στα όρια αυτού που είναι οικονομικά βιώσιμο».

    Ο κ. Σαμαράς, στην γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνει τη δέσμευση της Ελλάδας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποσχόμενος παράλληλα ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της προς τους δανειστές.

    Με το βλέμμα στραμμένο και στην συνάντηση του με τον Φρανσουά Ολαντ ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην «Le Monde», όπου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμπορικής αξιοποίησης ακατοίκητων βραχονησίδων, το οποίο , όπως σημείωσε, δε θα είναι ξεπούλημα

    «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση», τόνισε.

    Πρόωρη χαρακτήρισε ο επίτροπος οικονομικών, Ολι Ρεν την συζήτηση περί επιμήκυνσης μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή

    «Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, τηρώντας τις δεσμεύσεις της», τόνισε.

    Την ίδια ώρα ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ κατηγορούσε το Βερολίνο για προσπάθεια ύψωσης «τείχους» που θα χωρίζει σε Βορρά και Νότο τη ζώνη του ευρώ, ενώ εμφανίστηκε βεβαίως ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα χρέη της. «Εργάζεται πάνω σε μακροπρόθεσμους στόχους και ελπίζουμε πως θα σταθεί στα πόδια της», τόνισε.

    Σε μία κίνηση πάντως με το δικό της ειδικό βάρος, Γερμανία Λιθουανια Λετονία και Εσθονία έστειλαν επιστολή στην Ε.Ε. προειδοποιώντας την για μία ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Μέρκελ-Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Βερολίνο και το Παρίσι

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 23:23

    Είδηση: 19879

    [02] Μέρκελ-Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

    Σαφές μήνυμα να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της έστειλαν από το Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος. Η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις με τον Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, ενώ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για το ελληνικό ζήτημα πριν την έκθεση της τρόικας. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε σαφές ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό οι Έλληνες, θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

    Η συνεργασία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ενόψει και των συναντήσεων που θα έχουν η Γερμανίδα Καγκελάριος την Παρασκευή και ο Γάλλος Πρόεδρος το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, όπως ανέφερε η κυρία Μέρκελ, αφορά και «το πώς θα υποδεχτούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

    «Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς - και εγώ - θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

    «Εδώ και μήνες - και αυτό δεν είναι μυστικό - ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτό είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ολάντ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Η Ελλάδα το πρώτο μεγάλο τεστ για Μέρκελ - Ολάντ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 20:52

    Είδηση: 19873


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 August 2012 - 20:49:31 UTC