Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικό κλίμα στη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ

    [01] Θετικό κλίμα στη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ

    Το ζήτημα της επιμήκυνσης θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας σθεναρά αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και χαρακτήρισε ως κεφαλαιώδους σημασίας για την αξιοπιστία της χώρας, και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε περισσότερο σιωπηλή στάση από εκείνους που συνηγορούν υπέρ μιας προοπτικής εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, μια στάση, η οποία, όπως είπε, θα βοηθούσε την Ελλάδα κυρίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και προφανώς ούτε ο ίδιος. Δήλωσε δε, πως οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ και τώρα είναι ώρα να συμμετάσχουν και άλλες κοινωνικές ομάδες.

    Ερωτηθείς για ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως δεν το θεωρεί απαραίτητο, επαναλαμβάνοντας πως υπεύθυνη γι' αυτό είναι η τρόικα και τα πορίσματά της για την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον κ. Γιουνκέρρ συνολικά την ατζέντα τόσο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και τις προβλέψεις για το πακέτο των 11,5 δισ. επισημαίνοντας στις δηλώσεις του πως, εκτός από τα οικονομικά, η κυβέρνηση καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και για το κοινωνικό ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

    Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας, ενώ επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και όταν συμβεί αυτό θα αλλάξει και η ψυχολογία στις αγορές, εντός και εκτός Ελλάδας.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε δε ως πολύ σημαντική τη στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, κάνοντας λόγο για αλλαγή σελίδας, και τόνισε πως θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ και θα διαψευστούν με έργα και όχι με λόγια.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιουνκέρ ξεναγήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια παρακάθησε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση.

    Στο δείπνο εκτός από τον πρωθυπουργό θα είναι από ελληνικής πλευρά ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας αντίστοιχα, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο σύμβουλος για τα οικονομικά Γιάννης Μουρμούρας και ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Γιουνκέρ

    Μακρά και αναλυτική τηλεφωνική συζήτηση, κατά την οποία στήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει παράταση του χρόνου προσαρμογής, ώστε το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι η παράταση δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τρίτο πρόγραμμα, καθώς μπορεί να γίνει με τους τρόπους που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ. Βενιζέλο, ότι προσωπικά αντιλαμβάνεται το αίτημα της παράτασης και η θέση του είναι απόλυτη εναντίον κάθε συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

    Αντιδράσεις

    «Το μόνο σίγουρο που προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ.Γιούνκερ είναι ότι ο δρόμος που με αποφασιστικότητα βαδίζει η κυβέρνηση είναι αυτός της πλήρους υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και της πολιτικής της ύφεσης και της λιτότητας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ και οι προκλητικές δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι μόνο ένταση της αντιλαϊκής θύελλας θα υπάρξει ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα από την επιμήκυνση ή όχι του χρέους», τόνισε το ΚΚΕ.

    Στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς

    Λίγο προτού μεταβεί στο Βερολίνο και συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σε συνέντευξή του, στην γερμανική εφημερίδα Bild, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι χρόνος και όχι χρήματα, σε μια στιγμή που όπως προσθέτει οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει πολλές θυσίες, αλλά και πρόοδο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

    «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να πάρουμε μια ανάσα, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», τόνισε.

    Αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος, από το Κισινάου της Μολδαβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters πως δεν υπάρξει λύση την Παρασκευή και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας ενώ επανέλαβε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

    «Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, του ότι κάθε εταίρος τηρεί τις υποχρεώσεις του. Η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και βαθύτατα πολιτικά», επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    Στο επικείμενο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, αναφέρεται σε ανάρτησή του και το Spiegel-Online. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θέλει να σπάσει την ολέθρια ελληνική παράδοση της πελατειακού τύπου πολιτικής στην Ελλάδα, αναφέρει η ανάρτηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ματαίωση τόσο της ομιλίας όσο και της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σαμαράς: Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

    Γιουνκέρ: Η επιμήκυνση περνάει μέσα από την αξιολόγηση της τρόικας

    «Το μόνο που θέλουμε λίγος αέρας να ανασάνουμε»

    Ευ. Βενιζέλος - Ζ.Κ Γιούνκερ: Τηλεφωνική συνομιλία και ενημέρωση

    ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς - Γιούνκερ: συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής

    ΚΚΕ: «Προκλητικές δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ»

    Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά

    Μέρκελ: Χωρίς αποφάσεις η συνάντηση με Σαμαρά εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 21:48

    Είδηση: 19798


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 August 2012 - 20:50:04 UTC