Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Παπαδόπουλος: Είμαστε σε μια φάση «ουκ αν λάβοις»
  • [02] Ζ. Μακρή: Ισοτιμία & ελευθερία στις αποφάσεις που παίρνονται
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Ενώπιος ενωπίω ο κ. Προβόπουλος για τα ομόλογα
  • [04] Π. Μπεγλίτης: Δύσκολη εξίσωση η δημοσιονομική προσαρμογή
  • [05] Γκιουλέκας-Μητρόπουλος-Μπατζελή-Παπαθανασίου-Μαριάς για το πακέτο των 11,5 δισ.

    [01] Α. Παπαδόπουλος: Είμαστε σε μια φάση «ουκ αν λάβοις»

    Είμαστε σε μια φάση «ουκ αν λάβοις» δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί ο μέσος Έλληνας από τα μέτρα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ας δούμε στα χαρτιά και σε οικονομική βάση τι έχει κατά νου ο κ. Στουρνάρας, να αποκωδικοποιηθεί και με χαρά να το συζητήσουμε».

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Ισπανία ενδεχομένως να έχει περισσότερο λίπος, με την έννοια ότι τώρα ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα. Στη Ελλάδα έχει εξαντληθεί ο μέσος Έλληνας από όλα αυτά τα μέτρα, οπότε είμαστε σε μια φάση ''ουκ αν λάβοις''».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εχθές ο κύριος Στουρνάρας βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου και ουσιαστικά επισημοποιεί τη διαρροή που υπήρχε από προχθές περί της εξέτασης του ενδεχομένου οριζόντιων περικοπών, όταν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οριζόντιες περικοπές δε μπορούν να γίνουν».

    Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Ας δούμε στα χαρτιά και σε οικονομική βάση τι έχει κατά νου ο κύριος Στουρνάρας, έχει μεγάλη σημασία να το δούμε, να αποκωδικοποιηθεί και με χαρά να το συζητήσουμε».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 14:09

    Είδηση: 17634

    [02] Ζ. Μακρή: Ισοτιμία & ελευθερία στις αποφάσεις που παίρνονται

    Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να προτάξουμε την πρόωρη σύνταξη και γιατί πρέπει να παραδεχτούμε μόνες μας ότι είμαστε παραγωγικές για λιγότερα χρόνια απ' ό,τι είναι οι άνδρες, διερωτήθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ FM η Ζέτα Μακρή. Η ΓΓ Ισότητας των Φύλων, επισήμανε ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ισότητα, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει πλήρης ισοτιμία και ελευθερία στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Σημείωσε, δε, ότι η χώρα καλείται να κερδίσει στο κομμάτι της αξιοπιστίας και της υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων, όπου και υστερούσε, ενώ υποστήριξε ότι η διαπραγματευτική μας θέση δεν είναι αδύναμη.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Ζ. ΜΑΚΡΗ: «Εξαντλήσαμε για ένα μεγάλο διάστημα τη μαχητικότητα και την ενεργητικότητά μας ζητώντας να βγαίνουμε νωρίς στη σύνταξη, ενώ θα έπρεπε εκείνη την εποχή να ζητούμε να υπάρχουν οι υποδομές που να επιτρέπουν στην εργαζόμενη μητέρα να είναι και καλή μητέρα, και καλή εργαζόμενη. Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να προτάξουμε την πρόωρη σύνταξη; Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να παραδεχτούμε μόνες μας ότι είμαστε παραγωγικές για λιγότερα χρόνια απ' ό,τι είναι οι άνδρες»;

    Ζ. ΜΑΚΡΗ: «Η ισότητα των πολιτικών κομμάτων δε μπορεί να υπάρχει. Στην πολιτική δεν υπάρχει ισότητα, υπό την έννοια ότι είναι διαφορετική αποδοχή στο εκλογικό σώμα, και μάλιστα εδώ είναι και πολύ πρόσφατη. Πρέπει να υπάρχει, όμως, πλήρης ισοτιμία και ελευθερία στις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, γιατί είναι και πολύ κρίσιμες οι στιγμές».

    Ζ. ΜΑΚΡΗ: «Εκείνο στο οποίο πιστεύω ότι υστερούσε η χώρα, και βέβαια τώρα καλείται να κερδίσει, είναι η αξιοπιστία και η υποβολή προτάσεων και θέσεων τεκμηριωμένων. Δεν αρκεί να θέλει κανείς να πείσει την τρόικα, γιατί πρέπει να την πείσει. Είναι δυο μέρη συμβαλλόμενα, τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν. Αλλά για να συμφωνήσουν πρέπει και τα δύο να πουν ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και σωστές προτάσεις. Και νομίζω ότι η θέση μας η διαπραγματευτική δεν είναι αδύναμη, γιατί ό,τι εφαρμόστηκε μέχρι τώρα γιατί μας επεβλήθη, και κακώς για τη χώρα δεν το συζητήσαμε, δε συνεννοηθήκαμε και δεν αντιπροτείναμε, δεν είχε απόδοση. Αυτό όλοι το παραδέχονται. Μπορούμε να το ανατρέψουμε, αρκεί οι δικές μας οι προτάσεις να είναι σοβαρές».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 14:07

    Είδηση: 17630

    [03] Π. Κουρουμπλής: Ενώπιος ενωπίω ο κ. Προβόπουλος για τα ομόλογα

    Αυτή τη στιγμή η τρόικα μας ζητά να συμμορφωθούμε σε κάτι για το οποίο θα διαπραγματευτούμε μετά, επισήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα ότι εδώ δεν υπάρχει πλέον αντοχή. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα κληθεί ο Γ. Προβόπουλος στη Βουλή, ώστε να εξηγήσει πότε μετέτρεψε τα χρήματα των ταμείων και των ιδρυμάτων της πρόνοιας σε ομόλογα. «Το ερώτημα είναι αν τα πήρε στην ονομαστική ή στην τρέχουσα αξία, κι εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Αυτή τη στιγμή μας ζητούν να στείλουμε σήμα συμμόρφωσης για κάτι το οποίο θα διαπραγματευτούμε μετά. Δέχονται ότι θα πάμε σε διαπραγμάτευση, μας λένε ''συμμορφωθείτε τώρα σε αυτά τα μέτρα''. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν, τι πρέπει να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Να χαριεντίζεται με τους κυρίους της τρόικας; Δεν πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι εδώ πλέον δεν υπάρχει αντοχή»;

    Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Ο κύριος Προβόπουλος, ο οποίος θα το πιεί το ποτήριον ολόκληρο, διότι θα έρθει στη Βουλή, θα τον φέρουμε τον κύριο Προβόπουλο. Εκεί θα πει στον ελληνικό λαό ενώπιος ενωπίω πότε μετέτρεψε τα λεφτά σε ομόλογα. Πρέπει να μας εξηγήσει πότε μετέτρεψε τα χρήματα των ταμείων και των ιδρυμάτων της πρόνοιας σε ομόλογα, αν τα πήρε από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά, διότι αν τα πήρε από την πρωτογενή έχει καλώς, τα πήρε απ' το κράτος, αν τα πήρε από τη δευτερογενή κάποιον ξεφόρτωσε, και οι πληροφορίες είναι ότι τα πήρε από τη δευτερογενή. Το ερώτημα είναι αν τα πήρε στην ονομαστική ή στην τρέχουσα αξία, κι εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 14:07

    Είδηση: 17625

    [04] Π. Μπεγλίτης: Δύσκολη εξίσωση η δημοσιονομική προσαρμογή

    Την ανάγκη να παραταθεί χρονικά η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Πάνος Μπεγλίτης. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση και να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη γίνουν περαιτέρω οριζόντιες περικοπές και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί στην κοινωνία η ψευδαίσθηση ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα απέναντι στο λαϊκισμό, απ' όπου κι αν προέρχεται, διότι, όπως επισήμανε, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός λαϊκισμού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Για μας θα έπρεπε, και είναι ένα αίτημα και των κυβερνητικών εταίρων, να παραταθεί χρονικά η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, με πάρα πολλούς αγνώστους, που άγνωστοι σε αυτή την εξίσωση είναι και οι εσωτερικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος και οι αντοχές της ίδιας της κυβερνητικής συνεργασίας, άγνωστοι χ είναι και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη την επόμενη περίοδο. Δε θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με τον τετραγωνισμό του κύκλου, φοβάμαι όμως ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε σύντομα ή με την ίδια ευκολία που ορισμένα κόμματα την προεκλογική περίοδο αναζητούσαν είτε την επαναδιαπραγμάτευση είτε τα ισοδύναμα, προκειμένου να μην πάμε σε περαιτέρω τυφλές οριζόντιες περικοπές».

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση στην κοινωνία, στον ελληνικό λαό, ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν».

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Πρέπει να δημιουργήσουμε αναχώματα απέναντι στο λαϊκισμό, απ' όπου κι αν προέρχεται. Γιατί κατά την άποψή μου, ο μεγάλος κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός λαϊκισμού, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά, που θα ροκανίσει, θα δηλητηριάσει, θα υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς με πραγματικά ανυπολόγιστες κοινωνικές και δημοκρατικές συνέπειες για τη χώρα την επόμενη περίοδο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 14:04

    Είδηση: 17619

    [05] Γκιουλέκας-Μητρόπουλος-Μπατζελή-Παπαθανασίου-Μαριάς για το πακέτο των 11,5 δισ.

    Για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 ούτε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στο πλαίσιο του προγραμματος προσαρμογής των 11,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκαν σε συζήτηση που είχαν στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ, ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ, ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Μπατζελή, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο Νότης Μαριάς, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, ωστόσο -όπως είπε- χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής γιατί δεν γίνεται να περικοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις. Υποστήριξε ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση η υιοθέτηση άλλης πολιτικής, και πως θα πρέπει να καταλάβουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα τους με τη βαθιά ύφεση που έχουμε βρεθεί. Σημείωσε ότι οι επαχθέστατοι όροι δεν μπορούν να υλοποιηθούν, υπάρχουν όμως όροι οι οποίοι δεν έχουν γίνει, όπως είπε και ανέφερε ότι δεν γίνεται να ρίχνουμε χρήματα σε κουμπαρά που δεν έχει πάτο, όπως είναι οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πως τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα 11,5 δισ. τα οποία είναι προαποφασισμένα αλλά και τα επιπλέον 2 δισ. που βγάζει το ΔΝΤ, μας οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο και σε κοινωνική έκρηξη. Επίσης, ανέφερε ότι χάθηκε το παιχνίδι της επαναδιαπραγμάτευσης γιατί ο Α. Σαμαράς με την επιστολή που έστειλε μέσω του Κ. Παπούλια, έδειξε ότι παραιτείται από την απαίτηση αυτή.

    Η κα Μπατζελή τόνισε με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση πάντα υπάρχει, απλά -όπως είπε- πρέπει «οι πολιτικοί να πετάξουν την μπάλα στο γήπεδο της Ευρώπης, δεν μπορούμε να κινούμαστε με ελληνικούς όρους». Σημείωσε ότι κάνουμε το μεγαλύτερο πολιτικό αδίκημα, είτε με ευθύνη της τρόικας ειτε με δική μας, προσθέτοντας πως τώρα μας δίνεται η δυνατόητα που η ύφεση καλπάζει, να διαπραγματευτούμε το δημοσιονομικό σύμφωνο, γιατί δεν μπορεί να βγει διαφορετικά. Προέβλεψε επίσης, ότι με τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα υπάρξει η μεγάλη ρήξη μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης και συγκεκριμένα με τη Γερμανία.

    Ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά του επισήμανε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική της αντιπολίτευσης, και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές για τα μέτρα και να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε και το θέμα του προϋπολογισμού του 2012, ενώ χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή σύσκεψη των τριών ηγετών.

    Ο κ. Μαριάς υπογράμμισε ότι το μοντέλο του μνημονίου οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση και πως θα γίνει αυτό που θέλει η Μέρκελ δηλ. κινεζοποίηση των μισθών. Σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις με μοντέλο νεοφιλευθερισμού, που είναι βασισμένο στη συνθήκη του Μάαστριχτ και βοηθά τη Γερμανία, το οποίο λέει «εφόσον δεν μπορεί να ξεχρεώσεις, τότε θα πρέπει να πουλήσεις τα ασημικά». Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες είναι στο μοντέλο του μνημονίου και στην τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι απέτυχε το πρόγραμμα, και πως έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αποζημίωση για την οικονομική καταστροφή. Όμως, υποστήριξε, ότι από τη στιγμή που ο Α. Σαμαράς αποδέχεται ότι το συνέταξε και το εφάρμοσε αφαιρείται το δικαίωμα της χώρας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 12:10

    Είδηση: 17607


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 July 2012 - 16:49:35 UTC