Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής o Ευ. Βενιζέλος και o Φ. Κουβέλης
  • [02] Βερνίκος: «Υπό κατάρρευση η ακτοπλοΐα, θα δώσουμε μάχη για να τη σώσουμε»

    [01] Δεν θα μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής o Ευ. Βενιζέλος και o Φ. Κουβέλης

    Δεν θα μετάσχουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, σε ανοικτή τηλεφωνική ακρόαση που είχαν, κατά τη συνάντησή τους, οι δύο αρχηγοί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κρίθηκε σκόπιμο, ανεξαρτήτως από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που κάνει ο καθένας με τους ομολόγους του, να οργανώσουν και κοινή εμφάνισή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δηλαδή στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη, την Ουάσιγκτον και σε πρωτεύουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες «πρωταγωνιστούν» στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι κοινή επιθυμία των τριών αρχηγών για κατ' ιδίαν συνάντησή τους το ταχύτερο και τόνισε ότι θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή. «Πρέπει να σεβαστούμε το πρόβλημα υγείας του κ. Σαμαρά, πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών του, οι εξελίξεις τρέχουν σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πρέπει να τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις πολιτικές οδηγίες που πρέπει για να αποκτήσουν οι Έλληνες την αίσθηση ότι υπάρχει στη χώρα ένα κέντρο που τη διευθύνει πολιτικά με σταθερότητα και προοπτική» σημείωσε.

    Σε σχέση με τη μη συμμετοχή των δύο αρχηγών στη Σύνοδο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Δεν έχει νόημα να μετάσχουμε κι εμείς ως αρχηγοί των κομμάτων στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, μια που δεν θα πραγματοποιηθούν οι κατ' ιδίαν πολιτικές επαφές που θα είχαν νόημα πολύ μεγαλύτερο από αυτήν καθαυτή την τυπική διαδικασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για να συναντηθεί με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και για να συναντήσει τους ξγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε κυβερνήσεις στις χώρες- μέλη της ΕΕ.

    Χαρακτήρισε κομματικού χαρακτήρα τη δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή «διότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν θέματα συγκρότησης και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου «γιατί η χώρα πρέπει να πάψει να νιώθει αμήχανη και να βγει από το προεκλογικό κλίμα, να αποκτήσει νέους ρυθμούς απολύτως αναγκαίους για την έξοδο από την κρίση».

    Επιπλέον, ανέφερε ότι συζήτησαν για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η συγκρότηση της οποίας «επείγει» και η οποία, σε διάκριση, όπως είπε, με την κυβέρνηση, «βοηθά και τον διαρκή διάλογο με την αντιπολίτευση, γιατί είναι μια διαρκής ανοικτή πρόσκληση και προς τον κ. Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μετέχουν σε αυτήν».

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα τέσσερα επίπεδα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης:

    Το πρώτο επίπεδο, της πολιτικής διεύθυνσης της διαπραγμάτευσης απαρτίζουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

    Το δεύτερο είναι το επίπεδο του διυπουργικού συντονισμού «που πρέπει να οργανωθεί με έξυπνο και καλά στοχευμένο τρόπο για να προωθήσουμε τους στόχους μας», με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εξωτερικών, του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών.

    Το τρίτο επίπεδο αφορά τους θεσμικούς εκπροσώπους της χώρας, με τον εκπρόσωπό μας στο Euro Working Group, με τον διοικητή της ΤτΕ που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο ΔΝΤ, με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ.

    Το τέταρτο επίπεδο αφορά τα πρόσωπα που έχουν ιδιαίτερη εμπειρία «και εκεί μπορούμε να συνεισφέρουμε με ανθρώπους που έχουν ζήσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης εκ του συστάδην, όπως είναι οι κύριοι Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου και άλλα πρόσωπα, εκτός κομματικής τοποθέτησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να γίνει δεκτή το ταχύτερο «γιατί πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας και κυρίως για την επίσημη αποστολή της τρόικας και την επισκόπηση όλων των θεμάτων που θα είναι και η βάση των πολιτικών συζητήσεων για την επίτευξη της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και όλων των άλλων θεμάτων που έχουν καταστήσει κοινή βάση της συνεργασίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης αυτής».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχει μιλήσει κατ' επανάληψη με τον κ. Ράπανο, όπως έκανε και σήμερα και του ευχήθηκε να βγει γρήγορα από το νοσοκομείο, η διάγνωσή του να είναι καθ' όλα άριστη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μίλησαν πολιτικά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε και αυτός ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μεταβούν στη Σύνοδο Κορυφής, από την στιγμή που δεν θα μεταβεί και ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του κ. Σαμαρά θα μεταβούν και οι τρεις μαζί στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούν και προπαντός να διεκδικήσουν όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνήθει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας-προγραμματικής σύγκλισης. Το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά, παρουσία και των τριών μας.

    Παράλληλα μετέφερε τις θερμότερες ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον Βασίλη Ράπανο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤFM, ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Φ. Τσαμούλη, Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 17:37

    Είδηση: 15770

    [02] Βερνίκος: «Υπό κατάρρευση η ακτοπλοΐα, θα δώσουμε μάχη για να τη σώσουμε»

    Σε αξιέξοδο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στην ακτοπλοΐα, τόνισε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος στη ΝΕΤ υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται υπό κατάρρευση και πως το μοντέλο με το οποίο αναπτύχθηκε (ασφάλεια -ταχύτητα- άνεση) είναι ακριβό καθώς το κόστος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί το υπουργείο πλέον να το στηρίξει.

    Όπως είπε ο κ. Βερνίκος, «κινδυνεύουμε να μην έχουμε καθόλου ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φέτος» και πως «θα δοθεί υπεράνθρωπη μάχη» για να ανταπεξέλθει το υπουργείο στις ανάγκες. Μάλιστα, όπως σημείωσε μαζί με τον υπουργό Κ. Μουσουρούλη θα προχωρήσουν σε μια ιεράρχηση των θεμάτων με κύριο μοχλό ανάπτυξης το θαλάσσιο τουρισμό και τις κρουαζιέρες.

    Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι επανασυστάθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και πως επανέρχεται σε αυτό το Λιμενικό Σώμα, επισημαίνοντας ότι χωρίς ναυτιλιακή πολιτική είναι αποδυναμωμένο το Λιμενικό.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 13:08

    Είδηση: 15739


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 June 2012 - 16:49:27 UTC