Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα: «Είναι πανικοβλημένοι από την πορεία της κρίσης»
  • [02] Ν. Μπακογιάννη-Δ. Παπαδημούλης-Μ. Χρυσοχοϊδης στη ΝΕΤ

    [01] Παπαρήγα: «Είναι πανικοβλημένοι από την πορεία της κρίσης»

    Οι Ευρωπαίοι είναι πανικοβλημένοι από την πορεία της κρίσης και δεν μπορούν να τη διαχειριστούν, τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της το πρωί στη ΝΕΤ, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ είναι να δημιουργηθεί μια διηρημένη Ευρώπη πολλών ταχυτήτων γι' αυτό και προτείνουν την ευθυγράμμιση κρατών με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Οι αδύναμοι κρίκοι είναι οι: Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία και είτε θα είναι μέσα στην Ε.Ε αλλά όχι στο ευρώ, είτε θα τους κάνουν έξωση από ευρώ και Ε.Ε. Αναφέρθηκε και στο γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος όπως είπε υπήρχε από την ΕΟΚ, όμως τώρα υπάρχουν περισσότεροι ανταγωνιστές όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

    Ανέφερε ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αποδεσμευτούμε από το ευρώ ή θα δεχτούμε ότι αυτή είναι η κατάσταση. Και το συγκεκριμένο δίλημμα -όπως εκτίμησε- θα τεθεί στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου.

    Σημείωσε δε ότι το ΚΚΕ δεν προτείνει να γυρίσει η χώρα στη δραχμή, γιατί δεν είναι λύση, αλλά καταστροφή, όμως αυτό που προτείνει είναι η σταδιακή μετάβαση της εξουσίας στο λαό, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε με έμφαση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι ίδιο με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «όταν είσαι στην ίδια τροχιά ενσωματώνεσαι και οι διαφορές είναι πλέον στα θέματα αντιμετώπισης. Η μεν ΝΔ έχει ενσωματώσει και τον δικό της κόσμο, αλλά και ο κόσμος που θα ψηφίσει αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενσωματωθεί με αυτόν.

    Ανέφερε ακόμη, ότι το ΚΚΕ όταν μιλά για τα όσα περνά η χώρα «δεν σημαίνει ότι καταστροφολογεί αλλά επισημαίνει τις καταστάσεις ώστε ο λαός να είναι προετοιμασμένος γι' αυτά που θα έρθουν».

    Ερωτηθείσα για το θέμα των συνεργασιών αλλά και το πως βλέπει τα άλλα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε πως έχουν πολλά κοινά τα κόμματα μεταξύ τους όμως παρουσιάζουν λεπτομέρειες για να ξεχωρίζουν. Μάλιστα αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να σταθούν εμπόδιο για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, είπε η κα Παπαρήγα, και έφερε για παράδειγμα το να μη γίνει δεκτός ο Τσίπρας για πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι είναι ανέφικτη η συνεργασία του ΚΚΕ με κάποιο άλλο κόμμα γιατί όλα λένε τα ίδια πράγματα.

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η κρίση και όχι το μνημόνιο, και πως αυτό σημαίνει υποτίμηση της αξίας της ανθρώπινης εργατικής δύναμης. Πρόεβλεψε ότι θα υπάρξει και νέα υποτίμηση και νέο μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν νέα κρίση. «Δεν γίνεται να έχεις καπιταλισμό και φιλολαϊκή κυβέρνηση ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε ότι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνει το ΚΚΕ στις 18 ιουνίου είναι πάρει άμεσα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να δοθούν συντάξεις, αλλά και να παρθούν μέτρα για την προστασία των ανέργων. «Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο στα καθημερινά προβλήματα να παρέμβει», πρόσθεσε και για αυτό -όπως επισήμανε- πρέπει ο λαός να ψηφίσει το Κομμουνιστικό Κίνημα ώστε να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη και να μπορέσει να περάσει νομοσχέδια και τροπολογίες που θα στηρίζουν τα δικαιώματα του λαού.

    Απαντώντας σχετικά με τη θέση που έχει εκφραστεί ότι το ΚΚΕ δεν ανήκει στην ενιαία Αριστερά η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι χρειάζεται μια διασάφηση το θέμα γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί πως είναι συνιστώσα της Αριστεράς. «Δεν είναι όλοι οι αριστεροί κομμουνιστές, υπάρχουν αριστεροί άνθρωποι που δεν θέλουν το ΚΚΕ καθοδηγητή τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Κληθείσα να σχολιάσει την επίθεση στο περίπτερο του κόμματος στην Αγ. Παρασκευή, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι το αντιμετώπισαν με μετριοπάθεια, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει κανείς πως έγινε από μέλη της Χρυσής Αυγής γιατί δεν φορούσαν μπλούζες που είχαν τα διακριτικά του εν λόγω κόμματος, προσθέτοντας ότι τα άτομα που συνελήφθησαν για την επίθεση αφέθηκαν ελεύθερα γιατί υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες.

    Αναφερόμενη στα ποσοστά που πήρε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η Χρυσή Αυγή, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που την ψήφισαν ήταν νέοι άνθρωποι και όχι οι ηλικιωμένοι, τους οποίους βοηθούν μέλη της Χρυσής Αυγής. Τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί βλέπουμε ότι ενώ η νεολαία δεν δέχεται καθοδήγηση, δέχεται το «εγέρθητι» και την πειθαρχία.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 11:42

    Είδηση: 14907

    [02] Ν. Μπακογιάννη-Δ. Παπαδημούλης-Μ. Χρυσοχοϊδης στη ΝΕΤ

    Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, με καλεσμένους την Ντόρα Μπακογιάννη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Παπαδημούλη υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ. Μπακογιάννη εστιάζοντας την κριτική της στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η θέση του για καταγγελία του μνημονίου οδηγεί την χώρα σε έξοδο από το ευρώ και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης, από τη στιγμή που και στην Ευρώπη υπάρχει αλλαγή του κλίματος, καθώς πλέον οι περισσότεροι προκρίνουν την ανάγκη για ανάπτυξη, αποδεχόμενοι την χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.

    Χαρακτήρισε ουτοπική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνευθύνης, διότι μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν ριζικές προγραμματικές διαφορές και τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που θέτουν ως όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης με κύρια στοιχεία τα σημεία στα οποία συμφωνούν τα τρία κόμματα και με προοπτική τετραετίας, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ως εκ τούτου, απέκλεισε κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αν και τάχθηκε υπέρ του ότι αυτός πρέπει να προέρχεται από το πρώτο κόμμα, δεν το έθεσε ως βασική προτεραιότητα, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσωπα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε έξοδο από την κρίση.

    Ο κ. Παπαδήμουλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθε σε κάποιες στιγμές σε οξεία αντιπαράθεση με την κ. Μπακογιάννη, επέμεινε ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και χωρίς νομική καταγγελία.

    Το μνημόνιο έχει αποτύχει τόνισε, καθώς παράγει ύφεση, ανεργία και δεν μειώνει το χρέος και το ποσοστό του ελλείμματος, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να υποφέρει.

    Η κρίση είναι πανευρωπαϊκή επισήμανε και σημείωσε ότι ο μύθος της Μέρκελ για τους τεμπέληδες Έλληνες καταρρίπτεται καθημερινά και χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα πάει στην Ευρώπη, για να διαπραγματευτεί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης με βάση ένα σχέδιο ανάπτυξης , από κόμματα που δεν έχουν υπογράψει τα μνημόνια.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης από την πλευρά του, κατήγγειλε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμπαίζουν τους πολίτες με χυδαία ψέματα, τονίζοντας ότι τα δυο κόμματα μιλάνε για αντιμνημόνια την ώρα που ξέρουν, ότι αν δεν είχαν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει.

    Ο πρώην Υπουργός, παραδέχτηκε ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έγιναν λάθη, καθώς δεν ούτε η φοροδιαφυγή καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά, αλλά ούτε η ανάπτυξη ήρθε και ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό γι' αυτά τα λάθη, τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης συνευθύνης, που θα απολαμβάνει τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική στήριξη, για να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζονται για να οδηγήσουν την χώρα σε ανάπτυξη.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 00:08

    Είδηση: 14896


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 June 2012 - 8:49:26 UTC