Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Μέρκελ-Μ. Μπαρόζο: «Υπέρ της εποπτείας τραπεζών» - «Άμεσα μέτρα»
  • [02] Αρβανιτόπουλος-Βαλαβάνη-Χριστοφιλοπούλου-Λυκούδης
  • [03] Με μια ματιά

    [01] Α. Μέρκελ-Μ. Μπαρόζο: «Υπέρ της εποπτείας τραπεζών» - «Άμεσα μέτρα»

    Υπέρ της εποπτείας των τραπεζών σε κεντρικό επίπεδο και κατά τρόπο ώστε να μην παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα εθνικά συμφέροντα τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, λίγο πριν από την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην ιδέα της «τραπεζικής ένωσης» για την Ευρωζώνη, με γνώμονα την δημιουργία και «οικονομικής ένωσης».

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ανάπτυξη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και τόνισε την ανάγκη στις χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση. Επισήμανε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των ελλειμμάτων, αλλά δεν αρκεί και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη» και περισσότερες αρμοδιότητες ελέγχου για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει πως φανταζόμαστε την πολιτική Ένωση, η οποία συνοδεύει την Νομισματική Ένωση», σημείωσε η κυρία Μέρκελ, για να υπογραμμίσει ο κ. Μπαρόζο την σημασία λήψης άμεσων μέτρων βραχυπρόθεσμης προοπτικής, τα οποία θα δείξουν τόσο στους πολίτες όσο και στις αγορές ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ».

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πάντως συμφώνησε με την Καγκελάριο ότι «για να έχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε σταθερή δημοσιονομική κατάσταση και ανταγωνιστικότητα», ενώ έκανε λόγο και για «στοχευμένες επενδύσεις». Αυτές, σημείωσε, θα είναι οι κεντρικές παράμετροι των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει προσεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 13894

    [02] Αρβανιτόπουλος-Βαλαβάνη-Χριστοφιλοπούλου-Λυκούδης

    Η οικονομία ανεβάζει τους τόνους στην προεκλογική περίοδο. Στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υποψήφιος Α' Πειραιά της ΝΔ, η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια Β' Αθήνας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποψήφια περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ και ο Σπύρος Λυκούδης, υποψήφιος Επικρατείας της ΔΗΜ.ΑΡ, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα προγράμματα των κομμάτων τους.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, και υποστήριξε ότι υπάρχουν προγράμματα κομμάτων που θέλουν να βγούμε από μνημόνιο και αντιγράφουν τις στρεβλώσεις αυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, είπε, έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα προτάσεις για να υπάρξει μία ισορροπία και να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν υπάρξει νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν σταματήσει η υπερφορολόγηση, αν δεν απορροφηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αν δεν αυξηθεί το επίδομα ανεργίας, ακόμη και να δοθεί επίδομα σε όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και τα μαγαζιά τους λόγω της κρίσης. Σε αυτό το σημείο κατέκρινε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «δεν μπορούμε να πάμε και πάλι στον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, ένα μοντέλο που έχει καταδικαστεί από όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζητά να γυρίσουμε πίσω στις κρατικοποιήσεις. Αυτό δεν γίνεται», είπε και σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερής καταγγελία της σύμβασης σημαίνει καταστροφή και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής και δεν μπορούμε να παίζουμε με τη φωτιά. Πρέπει να δούμε τι πεδίο υπάρχει στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι αλλάζει το κλίμα, γιατί οι Γερμανοί αναγκάζονται να αλλάξουν διάθεση. Εμείς λέγαμε πριν 1,5 χρόνο για ευρωομόλογο, ανάπτυξη και μας κοίταζαν με μισό μάτι, τώρα μιλάει η Γαλλία για ευρωομόλογο. Όταν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση βλέπουμε ότι υπάρχει το ανάλογο κλίμα», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι μια ρεαλιστική έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο.

    Η κα Βαλαβάνη τόνισε από την πλευρά της ότι «έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να κάνουμε στρατηγικές επιλογές και τακτικές επιλογές. Και όταν λέμε στρατηγικές επιλογές , είπε, είναι «να μιλήσεις για ανάπτυξη όχι όμως στη βάση που θέλει να μιλήσει η Γερμανία». «Η λύση στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη δεν είναι να γίνει μια Κίνα μέσα σε αυτή», τόνισε και επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μνημόνιο είναι ο σίγουρος δρόμος για έξοδο από ευρώ». Επισήμανε ότι η θέση του κόμματός της από την αρχή ήταν και είναι συγκεκριμένη: «ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαπραγμάτευση των επαχθών όρων, ώστε να μη βουλιάξει η κοινωνία. Αναφερόμενη στο σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε ότι θα απευθυνθούν μόνο στα κόμματα της αριστεράς ακόμα και σε εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις.

    Η κα Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι δεν είναι συγκριτικό πλεονέκτημα νότου και βορρά και πως το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ένα τριπλό στοίχημα της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε αναδιοργανωθεί το κράτος, να ήταν πιο κοινωνικό και πιο φιλικό προς τους επενδυτές ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που έχει η χώρα. Συμπλήρωσε ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά τη σύμβαση, τότε μπορούμε να κατευθυνθούμε στην ανάπτυξη, αφού -όπως είπε- δεν υπάρχει πλέον το γερμανικό μοντέλο. Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό ότι έχει καταρρεύσει ο γαλλογερμανικός άξονας. Επίσης χαρακτήρισε λάθος να πάμε μονομερώς να καταγγείλουμε τη σύμβαση, θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αν ζητήσουμε διαπραγμάτευση συγκεκριμένων μέτρων τότε η χώρα θα έχει να επωφεληθεί άμεσα, γιατί υπάρχουν και θετικά στο μνημόνιο. Τέλος μίλησε για το κόμμα της δραχμής, το οποίο -είπε- βρίσκεται πίσω από τα κόμματα και τα τραπέζια και πως πρόκειται για παιχνίδι κερδοσκόπων.

    Ο κ. Λυκούδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, λέγοντας πως βρίσκει αντίθετη με αυτό τη Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Επισήμανε ωστόσο, ότι τώρα που «η χώρα έχει φτάσει στον πάτο, τα κόμματα βρίσκουν πλέον κοινούς τόπους-θέσεις. Ένα από αυτά είναι ότι όλοι μιλάνε για ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη». Σημείωσε ότι το πρόβλημα θα προκύψει εάν οι εταίροι -δανειστές μας δεν θελήσουν να κάνουν πίσω και μας ζητήσουν να προχωρήσουμε απαρέγκλιτα στους όρους του μνημονίου. «Τότε πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, γιατί η άλλη κατεύθυνση είναι το απόλυτο χάος. Θα παίρνεις δραχμή και θα πληρώνεις ευρώ», τόνισε ο κ. Λυκούδης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 10:07

    Είδηση: 13862

    [03] Με μια ματιά

    Ασθενής σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ζακύνθου.

    Ναυτικός του φορτηγού πλοίου «calana», με σημαία Εσθονίας, που βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Κορίνθου, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με το πλήρωμα του πλοίου, ο 69χρονος άτυχος ναυτικός έπεσε και χτύπησε από ύψος στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

    Με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ολοκληρώνεται σήμερα ο κύριος κορμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 09:54

    Είδηση: 13901


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 June 2012 - 8:49:25 UTC