Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογικές ευρωπαϊκές πιέσεις και σενάρια εξόδου από το ευρώ
  • [02] Δεν τα βρήκαν εργοδότες και εργαζόμενοι για μετενέργεια-μισθούς
  • [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου.

    [01] Προεκλογικές ευρωπαϊκές πιέσεις και σενάρια εξόδου από το ευρώ

    Ο καταιγισμός προειδοποιήσεων αλλά και σεναρίων για την πορεία της Ελλάδας και το μέλλον του ευρώ συνεχίζεται.

    Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων πριν εκταμιεύσουν την δόση των 4 δισεκατομμυρίων στα τέλη Ιουνίου.

    «Δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα μια αναβολή λίγων εβδομάδων στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπ Οικονομικών Γερμανίας, Μάρτιν Κοτχάους.

    Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωνε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρίες θα κάνουν σοβαρό λάθος αν δεν προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του επιτρόπου Διεθνούς Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος τόνισε ότι ο βασικός στόχος της ΕΕ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

    Ωστόσο αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία εξέδωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.

    Την πεποίθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν, αλλά και το ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για την Ελλάδα και για όλους, εξέφρασε από την πλευρα του ο Μάριο Μόντι.

    Πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση, επεξεργάζεται σχέδιο μέτρων από έξι σημεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις χώρες της ευρωζώνης που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης χρέους με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες λειτουργίας.

    Το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση θα αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους με βάση το γερμανικό μοντέλο καθιστώντας πιο ευέλικτη τη νομοθεσία για την προστασία απέναντι στις απολύσεις ή μειώνοντας το μισθολογικό κόστος. Για να υπερβούν τις οικονομικές τους δυσκολίες θα μπορούν να θεσπίσουν οργανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών.

    Έκκληση στους ηγέτες και τους πολίτες στην Ελλάδα, να αφήσουν τη λογική και το προσωπικό συμφέρον να επικρατήσουν, έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις της.

    Στην Αθήνα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της δημοκρατίας και του μετέφερε το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών : Στηρίζουμε την παραμονή σας στην ευρωζώνη αν κρατήσετε τις δεσμεύσεις σας.

    Ανησυχία ωστόσο προκαλεί εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και πιέσεων της Ευρώπης η «βουτιά» που κατέγραψαν τα δημόσια έσοδα το Μάιο, σε ποσοστό περίπου 30%.

    Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα λύσεις για να μην υποχρεωθεί το κράτος να κηρύξει στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια ψάχνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, δεδομένης και της δραματικής μείωσης των εσόδων επαρκούν ως το τέλος Ιουνίου.

    Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του δημοσίου μεχρις ότου ομαλοποιηθούν τα πράγματα και έρχονται κανονικά οι δόσεις του δανείου από την τρόικα περιλαμβάνει:

    Δάνειο 6 δισ. Ευρω από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περισσότερες εκδόσεις έντοκων γραμματίων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για παραταση της προθεσμίας υποβολής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Την ίδια ώρα η Ισπανία ασφυκτιά από δύο θηλιές. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας με έλλειμμα 13 δισεκατομμύριων, ζητά από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια για να κάνει πληρωμές έως τέλος του μήνα.

    Στη Μαδρίτη ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της εθνικοποιημένης Bankia μετά τις απώλειες 7% που κατέγραψε χθες και εν αναμονή της αίτησής της προς την κυβέρνηση Ραχόι για στήριξή της με 15 δισεκατομμύρια.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 22:18

    Είδηση: 13183

    [02] Δεν τα βρήκαν εργοδότες και εργαζόμενοι για μετενέργεια-μισθούς

    Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη με τους κοινωνικούς εταίρους για πάγωμα των δυσμενών εργασιακών ρυθμίσεων μέχρι τις εκλογές. Εργοδότες και εργαζόμενοι αντάλλαξαν μεταξύ τους πυρά για τις ευθύνες μείωσης των μισθών.

    Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ζήτησε τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, άποψη με την οποία συντάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα μείωσης των κλαδικών συμβάσεων που υπερβαίνουν κατά 20% έως 100% την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά όμως από διάλογο με τους εργαζομένους.

    «Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους» ήταν η θέση της ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργοδότες στο Συμβούλιο Απασχόλησης, ενώ ο Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε στελέχη των τραπεζών, του τουρισμού και των εκδόσεων για παρασκηνιακές συνομιλίες με τη τρόικα.

    «Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τη μείωση του κατώτερου μισθού, και θέσαμε εκ νέου την ανάγκη της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις» τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ. Δασκαλόπουλος, που βγήκε πρώτος από τη συνάντηση.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ενώ δεν απέκλεισε την τριμερή συμφωνία στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

    Όσον αφορά το θέμα του «μορατόριουμ» για την άρση της ισχύος της μετενέργειας, ο κ. Δασκαλόπουλος, είπε ότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τον ΣΕΒ, ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν καλύτερα και τακτικά και οι οποίες για οποιαδήποτε αλλαγή συνδιαλέγονται με τους εργαζομένους.

    «Αγνοήσαμε μια βασική αρχή της οικονομίας. Ότι η δεξαμενή των ανέργων διογκώνεται», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και προσέθεσε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα πολιτικά κόμματα που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα. Αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργού Εργασίας για μορατόριουμ, το χαρακτήρισε «εκκλησιαστικό ευχολόγιο» και υποστήριξε, ότι είναι κάτι που «εύκολα αναστέλλεται και ανατρέπεται», προκαλώντας την απάντηση του κ Ρουπακιώτη ότι αν και είναι εγγονός ιερέα δεν μετέχει σε καμία εκκλησιαστική λειτουργία και δεν είναι υποψήφιος.

    Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια λύση στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

    Να σταματήσει ο χαρτοπόλεμος των επιστολών και να αποφασίσουν για τα θέματα που αφορούν δυο εκατομμύρια εργαζόμενους κάλεσε τους υπόλοιπους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, οπ οποίος χαρακτήρισε «θετική» την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας για την εκτόνωση της έντασης.

    Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για τη συμμετοχή τους στη συνάντηση και προσέθεσε ότι στόχος ήταν να επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο κλίμα ηρεμίας «εκεί όπου δοκιμάζονται οι εργασιακές σχέσεις και οι άνθρωποι της ανάγκης».

    «Η σημερινή κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και δεν μπορεί να δώσει λύση. Επιδιώκουμε όμως, σύμφωνα με το πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού την αποφυγή εντάσεων με αφορμή τις νέες συλλογικές συμβάσεις έως ότου εκλεγεί η επόμενη κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

    «Η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με τις μειώσεις των μισθών και υποστηρίζει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συμφωνιών και Συλλογικών Συμβάσεων. Μετά τις 17 Ιουνίου θα επαναδιαπραγματευτεί νομοθετικά τη μετένεργεια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισε ο υπεύθυνος τομεάρχης, για την Απασχόληση της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.

    Ευθύνες στους εργοδότες για το ναυάγιο των συζητήσεων έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι όπως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, ότι ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- Τρόικα και ΣΕΒ λειτούργησαν ως κοινή ομάδα για την κατεδάφιση δια των μνημονίων μισθών, συντάξεων και εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσες ημέρες τώρα δεν συμφώνησαν ούτε καν με το προσωρινό πάγωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του μνημονίου.

    «Για βαριές ευθύνες της ΓΣΕΕ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ ) Γιώργος Πέρρος και καταλόγισε στους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ότι «υπογράφουν αφειδώς συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών». Ο κ. Πέρρος έκανε λόγο για «σπαραγμό» στην αγορά εργασίας ενώ παρομοίασε τη στάση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας με τη στάση του Ποντίου Πιλάτου, κάλεσε δε τους εργαζομένους να μην έχουν αυταπάτες.

    Εναντίον της σύγκλησης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Θάνος Βασιλόπουλος, που ανέφερε ότι στόχος των 8 Ομοσπονδιών που πρότειναν το μορατόριουμ για τη μετενέργεια, ήταν να παγώσει το θέμα έως τις εκλογές οπότε και θα δώσει λύση η επόμενη κυβέρνηση.

    Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ζητήθηκε από τους προέδρους του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και της ΓΣΕΕ, να σχολιάσουν τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, για άτυπες επαφές «παραγόντων της ελληνικής οικονομίας με στελέχη της τρόικας στην Αθήνα» που οδήγησαν στα συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος απάντησε ότι ο ΣΕΒ δεν χρειάζεται να ψάξει την τρόικα από την πίσω πόρτα, και ότι όλες οι συναντήσεις που είχε με την τρόικα ήταν ανοιχτές, θεσμικές και έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν κυβερνήσαμε, δεν διαπραγματευτήκαμε και δεν υπογράψαμε», τόνισε. Ανάλογη ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΕΤΕ, ενώ ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «παρεμβάσεις από την πίσω πόρτα εργοδοτικών κύκλων, που συνδέονται με τον τουριστικό, τον τραπεζικό και τον εκδοτικό κλάδο».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Άκαρπη η συνάντηση εργαζομένων-εργοδοτών υπό τον Ρουπακιώτη

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 22:19

    Είδηση: 13161

    [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου.

    Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται το Σαββατοκύριακο, με πιο έντονες και εκτεταμένες βροχές στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια και δυτική Ελλάδα. Με μουντό και υγρό κλίμα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει η καινούρια εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της.

    Το Σάββατο εκτεταμένη συννεφιά θα καλύπτει όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Σποραδικές βροχές αναμένονται σε όλα τα ηπειρωτικά, με κατά τόπους πιο έντονα φαινόμενα και καταιγίδες στην Μακεδονία. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς στα πελάγη, με λίγο πιο ισχυρές εντάσεις, μέχρι τα 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις και στο Κρητικό και Μυρτώο πέλαγος από δυτικές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μια μικρή πτώση, κυρίως όσον αφορά στις μέγιστες τιμές το μεσημέρι στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα, αφήνοντας στα ίδια, ανοιξιάτικα, επίπεδα το θερμόμετρο στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Πιο αναλυτικά, οι ελάχιστες και οι μέγιστες θερμοκρασίες για κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας θα κυμανθούν:

    Βόρεια: 10 έως 20°C.

    Κεντρικά: 13 έως 25°C.

    Δυτικά: 12 έως 22°C.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 15 έως 25°C.

    Κρήτη: 13 έως 26°C.

    Κυκλάδες: 15 έως 25°C.

    Πελοπόννησος: 12 έως 24°C.

    Αθήνα

    Στην Αττική από νωρίς θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές, κατά τόπους πιο έντονες, μέσα στην ημέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς νότιοι, στα 3-4 μποφόρ.

    Θεσσαλονίκη

    Στην Θεσσαλονίκη θα επικρατεί αυξημένη συννεφιά, ενώ δεν αποκλείονται και οι τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα είναι ανατολικοί -νοτιοανατολικοί, στα 3-5 μποφόρ.

    Επόμενες Ημέρες

    Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες με κατά διαστήματα πιο έντονες και εκτεταμένες βροχές στη δυτική, βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο θα υπάρχουν μικρά ανοίγματα ηλιοφάνειας με βροχές, όπως και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα γίνουν δυτικοί στο Ιόνιο και νοτιοδυτικοί στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, με ένταση μέχρι τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, μέχρι τους 23 βαθμούς στα βόρεια και δυτικά και μέχρι τους 26 βαθμούς στα κεντρικά, νότια και ανατολικά.

    Την Δευτέρα οι βροχές θα επιμείνουν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με εξαίρεση την Πελοπόννησο, όπου θα εμφανιστεί και πάλι ο ήλιος. Στα νησιά του Αιγαίου θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις και τοπικές βροχές στο βόρειο τμήμα. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επιστρέψουν στο Ιόνιο και οι νοτιάδες στο Αιγαίο, με εντάσεις μέτριες, στα 3-5 μποφόρ και, τοπικά στο νότιο Αιγαίο, μέχρι και τα 6 μποφόρ. Μικρές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα λάβουν χώρα, με το θερμόμετρο να παραμένει σταθερό στη νησιωτική και την κεντρική Ελλάδα και μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα.

    Πρόγνωση: Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός - Μετεωρολόγος, MSc

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 23:06

    Είδηση: 13152


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 May 2012 - 20:49:28 UTC