Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων
  • [02] Να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους καλεί ο Κουβέλης
  • [03] Πετιμέζι: Ένα μέλι φτιαγμένο από μούστο
  • [04] Πατρινό Καρναβάλι: Ο βασιλιάς των καρναβαλιών
  • [05] Αρχαία Ολυμπία

    [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων

    Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ενώ το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είναι ορατό. Στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κατέθεσαν τις απόψεις τους και αντιπαρατέθηκαν ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Τέρενς Κουίκ, βουλευτής Επικρατείας- εκπρόσωπος του κινήματος "Ανεξάρτητοι Έλληνες", ο Θανάσης Παφίλης βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ.

    Επίθεση κατά του Λ. Παπαδήμου εξαπέλυσε ο κ. Κακλαμάνης σχετικά με την ανυπόγραφη επιστολή του προς τον κ. Παπούλια, χαρακτηρίζοντάς τη ως απαράδεκτη, ενώ άσκησε κριτική και στον κ. Αλαβάνο για το άρθρο -παρέμβαση που έκανε, λέγοντας πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι στηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει να μπούμε σε περιπέτειες. Υπογράμμισε ακόμη ότι "ο ελληνικός λαός απάντησε στις εκλογές ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη, τη γηρασμένη, αλλά δεν θέλει το μνημόνιο", ενώ επέκρινε όσα κόμματα εμφανίζουν όρους και σημεία για να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ανέφερε εξάλλου ότι η ΝΔ έχει βάλει ως προϋπόθεση να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το ευρώ, όμως στο πλαίσιο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης θα εφαρμόσει μια άλλη στρατηγική πολιτική με άξονα την επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι το δίλημμα των ερχόμενων εκλογών είναι Ευρώπη ή Αφρική, υιοθετώντας την άποψη του φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου.

    Η κα Σακοράφα από την πλευρά της τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση επί της ουσίας, καθώς -όπως είπε- δεν γίνεται να συνυπάρχουν στην ίδια κυβέρνηση άνθρωποι που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και θέσεις. Απαντώντας σε όσους λένε ότι δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες, δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εντολή και έκανε αυτό που έπρεπε, έβαλε τους δικούς του όρους οι οποίοι όμως δεν έγιναν αποδεκτοί, συμπληρώνοντας ότι "το όραμα κάθε πολιτικού είναι να βελτιώσει τα πράγματα, λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε καποια πράγματα αλλά δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνος. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι με το μνημόνιο δεν υπάρχει φως, είπε και σημείωσε ότι ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θέλει να συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου.

    "Η εντολή του λαού είναι να υπάρξει συνεννόηση με βάση την αναθεώρηση των όρων της σύμβασης σχετικά με την επιβάρυνση της κοινωνίας και ταυτόχρονα την σταθεροποίηση της οικονομίας και της εργασίας", δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και σημείωσε ότι ο κόσμος δεν θέλει το μνημόνιο όμως χρειάζεται ρευστότητα η αγορά για να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά, να έχει δουλειά ο εργαζόμενος. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν η χώρα να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πως αν παραμείνουμε στην ευρωζώνη μπορούμε να βρούμε την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση. Επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δώσει μια σαφή απάντηση αν θέλει τον ευρωπαϊκό δρόμο ή όχι και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ώστε να είμαστε μια γροθιά απέναντι στην Ε.Ε. Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε από το πρώτο μνημόνιο πολιτική συναίνεση δεν θα είχαμε πάει και σε δεύτερο μνημόνιο.

    Οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" είναι οι πιο ξεκάθαροι απ' όλους, σημείωσε ο κ. Κουίκ, γιατί αυτό που έλεγαν προεκλογικά το λένε και μετεκλογικά ενώ κατέθεσαν και εγγράφως τις θέσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επισήμανε ότι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" απευθύνουν πρόσκληση και στους 300 βουλευτές για να συνταχθούν με τις δικές τους προτάσεις και θέσεις, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα ότι δεν ενημερώνουν σωστά το λαό για τα οικονομικά, πολιτικά και εξωτερικά θέματα της χώρας τονίζοντας ότι "δεν θέλουν να ακούνε τις αλήθειες".

    Σόου χαρακτήρισε τις διερευνητικές εντολές ο κ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση δεν γίνεται με σημεία, πρόκειται για μια στρατηγική ολόκληρη. Κατηγόρησε τα άλλα κόμματα για διγλωσσία και ότι παίζουν το παιχνίδι μνημονιακό ή αντιμνημονιακό εις βάρος του ελληνικού λαού. Δήλωσε με έμφαση ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του, επισημαίνοντας πως είχε πει εξαρχής στο λαό ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, αλλά δύσκολος και αυτός είναι της σύγκρουσης και της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πλαστό το δίλημμα, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, γιατί -όπως είπε- αν είσαι μέσα και είσαι Αφρική πάλι τα πράγματα δεν είναι καλά για τη χώρα, και συμπλήρωσε ότι ο κόσμος πρέπει να κρίνει σωστά και να αλλάξει την ψήφο του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε των θέσεων της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο λαός τον τοποθέτησε στη δεύτερη θέση για να συμπράξει σε μια κυβέρνηση. Μίλησε για μικροκομματικά παιχνίδια, αναφέροντας ότι στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουβέλης με τον κ. Τσίπρα του γνωστοποίησε ότι θα τον στηρίξει για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης, όμως επειδή εκείνος ήθελε να ξαναπάει σε εκλογές, άφησε να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία. Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσαν με την ανοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να είχαν σχηματίσει κυβέρνηση και τα δύο αυτά κόμματα να είχαν δεχθεί τους δικούς τους όρους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 11:01

    Είδηση: 11966

    [02] Να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους καλεί ο Κουβέλης

    Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συμπλήρωσε ότι ο Κάρολος Παπούλιας, του ανέφερε, πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η δυνατότητα για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής .

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 00:08

    Είδηση: 11959

    [03] Πετιμέζι: Ένα μέλι φτιαγμένο από μούστο

    Το πετιμέζι χρησιμοποιείται πολύ στην παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική. Στη Μακεδονία περιχύνουν τον μπακλαβά με πετιμέζι αντί για σιρόπι. Στη Νάουσα το πετιμέζι είναι το τοπικό μέλι, σαν μελάσα, που παρασκευάζεται από το μούστο των ξινόμαυρων σταφυλιών. Ένα από τα αγαπημένα τοπικά γλυκά είναι οι κόρες στο μέλι, ένα χυμώδες παρασκεύασμα με χοντροκομμένες μελιτζάνες που διατηρούνται στο σταφυλοσίροπο. Στη Θράκη τρώνε ταχίνι ανακατεμένο με πετιμέζι.

    Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος του και στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική των νησιών. Στη Σάμο φτιάχνουν τον περίφημο χυλό που είναι ζυμαρικά ανακατεμένα με λίγο αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδια και πετιμέζι. Στη Λήμνο περίφημα είναι τα μουστοκούλικα, χοντρά ζυμαρικά που βράζουν μέσα σε πετιμέζι. Στην Τήνο υπάρχουν τυρόπιτες με μάραθο και πετιμέζι.

    Αλλά το πιο αγαπημένο γλυκό είναι το γλυκό των παιδικών μας χρόνων. Τηγανίτες και ψητό ψωμί περιχυμένα και τα δύο με βαθυκόκκινο πετιμέζι που φτιάχνουμε εύκολα και στο σπίτι βράζοντας μούστο.

    Για να βράσετε μούστο πρέπει προηγουμένως να τον «κόψετε», δηλαδή να σταματήσετε τον φυσικό βρασμό που μετατρέπει το φυσικό ζάχαρο σε οινόπνευμα και επομένως το μούστο σε κρασί. Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεται λίγη στάχτη καθαρή από ξύλα, καλά κοσκινισμένη. Την βάζουμε σε ένα κομμάτι γάζα που τη βουτάμε μέσα στο μούστο. Την αφήνουμε για 12 ώρες και μετά γυρίζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα προσέχοντας να μείνει όλο το κατακάθι. Βάζουμε τον μούστο να βράσει και τον ξαφρίζουμε. Όταν γίνει σιρόπι και μείνει περίπου το 1/3 της αρχικής ποσότητας μούστου, το πετιμέζι είναι έτοιμο.

    Μπορείτε να κόψετε τον μούστο και με έναν ακόμη τρόπο. Χρησιμοποιώντας μπαγιάτικο ψωμί. Σε 5 κιλά μούστο βουτάμε 2 κομμάτια μπαγιάτικο ψωμί δεμένο σε γάζα. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει τον ξαφρίζουμε και πετάμε τη γάζα με το ψωμί. Συνεχίζουμε το βράσιμο αρκετή ώρα μέχρι να πήξει το σιρόπι. Όσο πιο δυνατός είναι ο μούστος τόσο περισσότερη ώρα θέλει. Όταν μείνει το 1/3 του μούστου στην κατσαρόλα και το σιρόπι έχει πάρει σκούρο αλλά καθαρό χρώμα κατεβάζουμε το πετιμέζι από τη φωτιά.

    Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας Επιμέλεια: Βαγγελιώ Τσιλίκουνα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Είδηση: 841

    [04] Πατρινό Καρναβάλι: Ο βασιλιάς των καρναβαλιών

    Ο βασιλιάς των καρναβαλιών, το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά καρναβάλια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Θεωρείται ίσως το μοναδικό που δεν σχετίζεται με τα παγανιστικά έθιμα που συναντάμε σε άλλα μέρη της χώρας μας.

    Ξεκίνησε πριν 180 χρόνια και εκφράζει τη συνέχεια των μεγαλοπρεπών χορών μεταμφιεσμένων που οργάνωνε η αστική τάξη της Πάτρας στις επαύλεις της.

    Από το 1870 και μετά η αστική τάξη χρηματοδοτεί και την κατασκευή των καρναβαλικών αρμάτων και έτσι η πρώτη παρέλαση γίνεται πραγματικότητα.

    Μαζί με τις εκδηλώσεις της αστικής τάξης, χοροί οργανώνονταν και σε ταβέρνες ή σπίτια, ενώ γύρω στα 1860 έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Πάτρας οι «μπούλες» (μασκαράτες). Οι «μπούλες» ήταν μεταμφιεσμένοι Πατρινοί που γύρναγαν στους δρόμους της πόλης διασκεδάζοντας και περιπαίζοντας τους περαστικούς.

    Οι μεταμφιέσεις τους ήταν από παλιά ρούχα και αντί για μάσκες έβαζαν στο πρόσωπο φούμο για να μην αναγνωρίζονται.

    Το καρναβάλι της Πάτρας άνθισε χάρη στο λιμάνι της πόλης, αλλά και στις εμπορικές συναλλαγές με τις πόλεις της Ιταλίας.

    Σήμερα, την επιρροή των καρναβαλικών εκδηλώσεων της αστικής τάξης μπορούμε να την διακρίνουμε σε ορισμένα έθιμα όπως ο «Αυγοπόλεμος», ο «Σοκολατοπόλεμος» ή τα «Μπουρμπούλια».

    Τα Μπουρμπούλια είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση του Πατρινού καρναβαλιού που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Θεωρούνται από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού καρναβαλιού και η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές το προσδιορίζουν μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872. Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί όπου οι άνδρες δεν είναι μεταμφιεσμένοι, ενώ οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μία μαύρη μάσκα. Φέτος το 1ο Μπουρμπούλι έχει τίτλο «Το ερωτικό» και θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου.

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο βασιλιάς καρνάβαλος του πατρινού καρναβαλιού στολισμένος, μαζί με την εκθαμβωτική συνοδεία του θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

    Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις 26 Φεβρουαρίου, τεράστια, εντυπωσιακά, πολύχρωμα άρματα στολισμένα άλλα με λουλούδια και άλλα να σατιρίζουν την επικαιρότητα, θα καταλάβουν τους δρόμους της πόλης. Εκτός από τον Βασιλιά Καρνάβαλο και η Βασίλισσα του Καρναβαλιού θα λαμπρύνει με την ομορφιά της την παρέλαση πάνω στο ανθοστόλιστο άρμα της, ενώ πλήθος καρναβαλιστών θα στροβιλίζεται σε ρυθμούς χορευτικούς.

    Το βράδυ του Σαββάτου με έναν πυρσό στα χέρια ακολουθήστε τη «νυχτερινή ποδαράτη» παρέλαση που γίνεται στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. Στην παρέλαση αυτή συμμετέχουν μόνο οι ομάδες του κρυμμένου θησαυρού και το άρμα του βασιλιά, γι' αυτό άλλωστε λέγεται και «ποδαράτη».

    Στο Κυνήγι του Θησαυρού που διοργανώνεται κάθε χρόνο, τα πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ψάχνουν στην πόλη να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό. Κάθε ομάδα έχει το δικό της όνομα και μεταμφίεση, που το παίρνει από ένα συγκεκριμένο θέμα. Διαγωνισμοί ζωγραφικής, παντομίμας και θεατρικών στιγμιότυπων θα καλύψουν τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες ενώ φέτος ακόμα περισσότερες εκπλήξεις περιμένουν τους συμμετέχοντες.

    Μοναδικό στο είδος του είναι και το Παιδικό καρναβάλι που συνεχίζει την παράδοση του baby rally το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα 1968.

    Στη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών που φέτος θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου συμμετέχουν παιδιά από την Πάτρα, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Οργανωμένα σε ομάδες τα παιδιά συνοδεύονται από παιδικά άρματα εμπνευσμένα από αγαπημένα παραμύθια, την μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, ξυλοπόδαρους, μαζορέτες, θέατρα δρόμου και βέβαια τους γονείς τους. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της παιδικής παρέλασης είναι ότι έχει τη δική της, διασκευασμένη μουσική.

    Το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου μετά τη Μεγάλη Παρέλαση, καρναβαλιστές και επισκέπτες αποχαιρετούν το Βασιλιά καρνάβαλο στο λιμάνι της Πάτρας. Η τελετή λήξης είναι μία λαμπερή εκδήλωση με συναυλίες, χορό και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα. Εκείνο το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης δίνει το σύνθημα για την έναρξη του επόμενου καρναβαλιού.

    Η Πάτρα όμως δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα του καρναβαλιού.

    Όσο θα βρίσκεστε εκεί ανακαλύψτε περπατώντας όλα εκείνα που δεν γνωρίζατε για την πόλη.

    Ξεκινήστε από την οδό Αγίου Νικολάου τον πιο φημισμένο δρόμο της Πάτρας, περιδιαβείτε τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα εντυπωσιακά αρχοντικά.

    Κάντε μια βόλτα στην πλατεία Γεωργίου Α΄, στην πλατεία Όλγας ή στα Ψηλά Αλώνια, μην παραλείψετε να δείτε το ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχου της πόλης καθώς και το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην πλατεία Γεωργίου, μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.

    Οκτώ χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Το οινοποιείο -κάστρο, Αχάϊα Κλάους, χτισμένο σε ένα καταπράσινο λόφο, διατηρείται ακέραιο έως σήμερα.

    Από το πρόγραμμά σας δεν θα πρέπει να λείψει μία επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2009 και είναι απλά συγκλονιστικό! Μοντέρνο, ευρύχωρο, και άκρως ενδιαφέρον παρουσιάζει μέσα από τα πολύτιμα εκθέματά του την ιστορία του τόπου.

    Καλωσορίσατε στην πόλη της Πάτρας εδώ όπου η διασκέδαση , η ιστορία και ο πολιτισμός δημιουργούν έναν υπέροχο προορισμό!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:22

    Είδηση: 3479

    [05] Αρχαία Ολυμπία

    Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας. Το Ιερό του Δία, του πατέρα των θεών.

    Η Ολυμπία, παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία.

    Στους πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου και μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, η Ολυμπία φιλοξενούσε τους σημαντικότερους αγώνες της αρχαιότητας.

    Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή, όσο και με τη Δύση.

    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια, που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, αλλά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου.

    Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και, βορειότερα, ο παλαιότερος ναός της Ήρας. Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δε σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων, όταν διέμενε στην Ολυμπία, προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες.

    Στο Βωμό της Ήρας, μπροστά από το ναό της θεότητας, λιτό και μυσταγωγικό, πραγματοποιείται το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας.

    Ιέρειες με αρχαϊκή ενδυμασία πλαισιώνουν το Βωμό, ενώ η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα, χρησιμοποιώντας το κοίλο κάτοπτρο. Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται σε ανάμνηση της φλόγας, που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας, στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η Πρωθιέρεια, στη συνέχεια, μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και, σε πομπή με όλες τις ιέρειες, κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις» (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης.

    Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά.

    Η φλόγα θα περάσει από χέρι σε χέρι, ενώνοντας τους ανθρώπους και στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών.

    Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί την τελετή εκείνη, που «αναγγέλλει» παγκόσμια το γεγονός των Αγώνων.

    Η φλόγα ανάβει, «ταξιδεύει» στη διοργανώτρια χώρα, καταλήγοντας στη διοργανώτρια πόλη την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Εκεί παραμένει άσβεστη καθ' όλη τη διάρκειά τους, ως συνεχής υπόμνηση του τόπου, που τους γέννησε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Visit Greece

    Ρεπορτάζ: Φωνή της Ελλάδας

    Επιμέλεια: Νότα Χατζηαναστασίου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 17:09

    Είδηση: 11711


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 May 2012 - 8:49:32 UTC