Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Γόρδιος δεσμός» ο σχηματισμός κυβέρνησης
  • [02] Επιστολή Α. Τσίπρα στην ΕΕ για αλλαγή πολιτικής

    [01] «Γόρδιος δεσμός» ο σχηματισμός κυβέρνησης

    Παράθυρο αισιοδοξίας για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Πρόταση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα και χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κουβέλης, αποστολή αυτής της κυβέρνησης, είναι να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ και να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Με την πρόταση Κουβέλη συμφώνησε ο κ.Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ κοντά με τη δική του πρόταση περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ακόμη το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ καλό οιωνό.

    Πριν την συνάντηση συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το περιθώριο συμμετοχής σε εξελίξεις που θα αποτρέψουν τις κάλπες.

    Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ως «φωνή της λογικής» την πρόταση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.

    Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

    Από την υποστήριξη της κυβέρνησης αριστεράς σε οικουμενική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ, η απόσταση είναι μεγάλη, σχολίαζαν δεικτικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη δημιουργία κυβέρνησης με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, ενώ το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσ΄πρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Την Παρασκευή στις δέκα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με Αντώνη Σαμαρά και στις έντεκα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Oμάδας της ΝΔ στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

    Δύο ώρες αργότερα θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα διετίας και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ, για κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους.

    Όπως είπε ο κ. Κουίκ η πρόταση θα κατατεθεί στη διαβούλευση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν την «εθνική αντιπρότασή» τους στην κρίση των 300 βουλευτών.

    Νέες εκλογές για να διορθώσει την ψήφο του ο λαός υπέρ του ΚΚΕ ζήτησε σε συνέντευξη τύπου η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ;oλα θα κριθούν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

    Παραδίδοντας το μεσημέρι την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης και κατηγόρησε τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι ψάχνουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη για να συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την επιστολή του προς τους προέδρους της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία τονίζει ότι η ψήφος του ελληνικού λαού απονομιμοποιεί το μνημόνιο και ζητά να επαναξετασθεί ολόκληρο το πλαίσιο της στρατηγικής..

    Άμεση προσφυγή στις κάλπες για να διορθώσει, όπως είπε, ο λαός την ψήφο του, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σε συνέντευξη τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο και της Δημοκρατικής Αριστεράς που τον κατηγόρησε ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Πρόταση Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος

    Βενιζέλος πήρε τη διερευνητική με στόχο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

    Αν υπάρξει υπευθυνότητα, μπορεί να υπάρξει και κυβέρνηση, τονίζει ο Βενιζέλος

    Τσίπρας: Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα- Παπούλιας: Λυπάμαι που δεν τα καταφέρατε

    Επιστολή Α. Τσίπρα στην ΕΕ για αλλαγή πολιτικής

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 23:04

    Είδηση: 11741

    [02] Επιστολή Α. Τσίπρα στην ΕΕ για αλλαγή πολιτικής

    Αλλαγή του μείγματος πολιτικής, ώστε να υπάρξει άμεσα αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας στην Ελλάδα ζητά με επιστολή του στους πρόεδρους της Κομισιόν , Ζ.Μ. Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Τονίζοντας ότι με την ψήφο του ο ελληνικός λαός απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ζητά να επανεξεταστεί ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, καθώς δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. «Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας.

    Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα

    «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EKM , AΛ. ΤΣΙΠΡΑ

    ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ

    ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΙ

    ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

    ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

    Αθήνα, Πέμπτη 10 Μαϊου 2012

    Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

    Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις 21 Φεβρουάριου.

    Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.

    Παρακαλούμε σημειώστε ότι, πριν από αυτό, το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις, που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

    Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/ ΜΟΧΠ, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας.

    Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση. Γιατί πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική.

    Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

    Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση.

    Με τιμή,

    Αλέξης Τσίπρας

    Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

    Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 11714


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 May 2012 - 20:49:28 UTC