Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση πέντε σημείων του Α. Τσίπρα
  • [02] Βενιζέλος: Κόκκινη γραμμή η παραμονή της Ελλάδας σ' ευρώ και ΕΕ
  • [03] Λ. Κατσέλη: Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί το μνημόνιο
  • [04] Επίθεση ΚΚΕ στον Αλέξη Τσίπρα

    [01] Αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση πέντε σημείων του Α. Τσίπρα

    Αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση πέντε σημείων του Αλέξη Τσίπρα για την διακυβέρνηση και το αίτημα στους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους για το μνημόνιο.

    Με σκληρή γλώσσα ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι ζητά να βάλει την υπογραφή του στη διάλυση της Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς δηλώνει την ετοιμότητα της ΝΔ να δώσει την ανοχή της σε κυβέρνηση μειοψηφίας, με βασική προϋπόθεση να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της.

    Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζει τον όρο του ΠΑΣΟΚ να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης και εκτιμά ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα είναι ουσιαστική.

    Επανάλαβε ακόμη την πρότασή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα από την πολιτική ηγεσία.

    Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα, είχε απορρίψει την πρόσκληση του για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Παράλληλα σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κ.Τσίπρας χρησιμοποίησε την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις για να υποκλέψει ψήφους.

    Σε ότι αφορά στις προτάσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε πέντε άξονες ως ελάχιστη προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μεταξύ άλλων τονίζει η άμεση ανάγκη ακύρωσης των νόμων που περικόπτουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη θέτει την καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ζητά επίσης, δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

    Σε δηλώσεις του μετά την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι θα επανακαταθέσει την πρότασή του για μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα βάλει οριστικά τέλος στα μνημόνια της υποτέλειας.

    Σημειώνεται ότι θετικός στην πρόταση Τσίπρα για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης της αριστεράς δήλωσε, νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης, παρέχοντας τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει - όπως είπε - να έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

    Η επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων επανέλαβε και μετά την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα ότι αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις και σαφώς καθορισμένα βήματα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιγράψει.

    Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας με επιστολή που θα στείλει την Τετάρτη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα ζητήσει την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

    Την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σειρά επαφών:

    Στις 10:00 με κοινωνικούς φορείς

    Στις 11:30 με τα επιμελητήρια

    Στις 13:00 με τους πρυτάνεις

    Στις 17:00 με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο

    Στις 18:00 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο

    Στις 19:00 με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά

    Στις 20:00 αναμένεται κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με την εκτελεστική γραμματεία.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Τσίπρας: 5 άξονες πολιτικής & συνεργασίας- Να αποσύρουν τις υπογραφές Βενιζέλος, Σαμαράς

    Σαμαράς: Ο κ. Τσίπρας μου ζητάει να υπογράψω τη διάλυση της χώρας

    Βενιζέλος: Κόκκινη γραμμή η παραμονή της Ελλάδας σ' ευρώ και ΕΕ

    Επίθεση ΚΚΕ στον Αλέξη Τσίπρα

    Κουβέλης μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Στηρίζω για απαγκίστρωση από το μνημόνιο

    Ι. Κοντούλη: Να εξειδικεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις του

    Λ. Κατσέλη: Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί το μνημόνιο

    Επιστολή Τσίπρα σε Μπαρόζο, Ρομπάι και Ντράγκι

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM, NET, AΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 21:54

    Είδηση: 11528

    [02] Βενιζέλος: Κόκκινη γραμμή η παραμονή της Ελλάδας σ' ευρώ και ΕΕ

    Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα είναι ουσιαστική και ο μοναδικός όρος που θέτουμε είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι καιροί απαιτούν ψυχραιμία και σύνεση και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση για την σωτηρία της Ελλάδας και την έξοδο από την κρίση δεν γίνεται εντός της Ελλάδας και με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές αλλά στο εξωτερικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές. Σημείωσε ότι όσα έκανε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ είχαν ως κριτήριο το πατριωτικό καθήκον χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι πρέπει να μείνουν στην άκρη η αλαζονεία και οι διχασμοί. Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν «τη λυτρωτική, μετριοπαθή πρόταση» του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ.

    Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

    «Την ώρα αυτή που η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη και στέλνει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μια εικόνα αδιεξόδου που βλάπτει την πατρίδα, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία.

    Αυτά έλειψαν δυστυχώς στο παρελθόν και δεν έχουν φανεί έως τώρα.

    Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών.

    Ό,τι κάναμε ως τώρα και ό,τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, καθοδηγείται από ένα και μόνο κριτήριο: Το πατριωτικό καθήκον, χωρίς να υπηρετούμε καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος που ήδη έχουμε καταβάλει σε υψηλό βαθμό.

    Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει τη συνάντηση που θα έχουμε αύριο. Του λέμε από τώρα πως θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική.

    Εμείς θέσαμε ένα και μόνο όριο: Να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης, να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.

    Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές.

    Όποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων.

    Απέναντι, λοιπόν, σε αυτά, απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς την κατεύθυνση που θέλησε ο λαός στις εκλογές. Με τη στάση μας δεν θέλουμε να αναδείξουμε την ευθύνη των άλλων για το αδιέξοδο, αλλά να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύση.

    Καμία παλιά και όψιμη αλαζονεία δεν βοηθάει τον τόπο. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς στο όνομα παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 20:34

    Είδηση: 11516

    [03] Λ. Κατσέλη: Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί το μνημόνιο

    «Η πολιτική του μνημονίου, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Η Κοινωνική Συμφωνία είναι υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και θέλει να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και διευκρίνισε πως θα μεταφέρει τη συζήτηση στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή, ώστε να δοθεί επίσημη απάντηση στις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 19:53

    Είδηση: 11510

    [04] Επίθεση ΚΚΕ στον Αλέξη Τσίπρα

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τη δήλωσή του μετά την διερευνητική εντολή που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Περισσός κάνει λόγο για επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους. Με τις προτάσεις Τσίπρα δεν καταργούνται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, σημειώνει το ΚΚΕ.

    Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

    «Με τις δηλώσεις του σήμερα ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους.

    Πέρα από το θεμελιώδες γεγονός ότι μία κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τέσσερα - πέντε ζητήματα, αλλά τα πάντα, τα οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε σαν να μην υπάρχουν, το ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

    Με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούνται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Παρόλα αυτά παρουσίασε ως φιλολαϊκή διέξοδο ορισμένες που συγκαλύπτουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η «Στρατηγική ΕΕ 2020», πολιτικές που είναι ενσωματωμένες και στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση.

    Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα λένε σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του χρέους. Παράλληλα αυτές οι προτάσεις αφήνουν ανοιχτό το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και λυμένα τα χέρια των καπιταλιστών να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα (μισθούς των 400 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.). Αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια.

    Οι εξαγγελίες του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων αποτελούν συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τους περικύκλωσης από τα μονοπώλια.

    Οι διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα για «παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική ευαισθησία» αφορούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που οδήγησε ήδη στη βαθιά κρίση και στη χρεοκοπία του λαού, ενώ κλείνουν τα μάτια απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις συνέπειές της για τη φτωχή αγροτιά.

    Η αποσιώπηση κάθε αναφοράς στις μόνιμες συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ χαρακτηριστική της υπόκλισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα περιπλέξει και θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

    Ο λαός πρέπει να πάρει διαζύγιο απ' όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό «ευρωμονόδρομο», είτε φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο.

    Η μάχη κρίνεται πρώτα απ' όλα μέσα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην ΕΕ. Εξάλλου ο περιβόητος «ευρωπαϊκός άνεμος» που δήθεν φέρνει ο Ολάντ, δεν αφορά τους λαούς, αλλά την αντιπαράθεση των μονοπωλίων κάθε χώρας για κυριαρχία».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 11506


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 May 2012 - 20:49:39 UTC