Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καρατζαφέρης: Η πατρίδα για εμάς είναι πάνω από όλους και όλα
  • [02] Λ. Κατσέλη: «Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου»
  • [03] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές

    [01] Καρατζαφέρης: Η πατρίδα για εμάς είναι πάνω από όλους και όλα

    «Οι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προσθέτοντας οτι «σε όλες τις πραξεις μας κ στο μελλον θα είναι η θεση μας αυτη οδηγος». Ο κ. Καρατζαφέρης κατέληξε τονίζοντας οτι «οι όποιες προσπάθειες του πολιτικου κοσμου θα πρέπει να κινουνται στο πλαισιο κοινωνικης υπευθυνοτητας για το καλό του κόσμου».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 00:13

    Είδηση: 11335

    [02] Λ. Κατσέλη: «Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου»

    «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του «ναι σε όλα». Είναι μια κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα, αν και το πιο νέο κόμμα απ όλα, προτάξαμε μια αξιόπιστη πορεία διεξόδου από την κρίση. Μια υπεύθυνη προοδευτική εναλλακτική σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

    Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη αναφέρει ότι η Κοινωνική Συμφωνία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση αγωνιζόμενη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: AΠE

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Aνδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 00:02

    Είδηση: 11332

    [03] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές

    Έντεκα κρίσιμες ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαϊου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.

    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

    Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών.

    Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

    Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

    Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

    Τι γίνεται αν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές; Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαΐου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ - Κ. Βλαχοδήμου

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 11:12

    Είδηση: 11323


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 May 2012 - 8:49:29 UTC