Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Νταλάρα, Κ. Παπακώστα, Σ. Σακοράφα για τις επικείμενες εκλογές
  • [02] Ντε Γκρόου: Αναπόφευκτο το α' μνημόνιο, ανεπαρκές το β' πρόγραμμα διάσωσης
  • [03] Γ. Ραγκούσης: Μητέρα των μεταρρυθμίσεων η αλλαγή του πολιτικού συστήματος

    [01] Α. Νταλάρα, Κ. Παπακώστα, Σ. Σακοράφα για τις επικείμενες εκλογές

    Για τις εκλογές, την κυβέρνηση Παπαδήμου και το ρόλο των κομμάτων μίλησαν το πρωί στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Νταλάρα, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

    Η κα Νταλάρα ερωτηθείσα για τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την ψήφιση τροπολογιών μέσα σε νομοσχέδια άσχετα, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ψηφίζουμε τούβλα στη Βουλή» και εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόσυρση της τροπολογίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Όσον αφορά τα όσα λέγοντα περί ακυβερνησίας, είπε ότι «οι εκλογές δεν είναι "καλοί και κακοί Έλληνες", "μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί"» και επισήμανε ότι «χρειάζεται μία ταχεία διαχείριση με ένα κοινωνικό δίχτυ για τους αδύνατους». Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη διαχειριστικά, καθώς δεν είχε το ΠΑΣΟΚ στοιχεία ανάπτυξης, όπως είπε.

    Από την πλευρά της, η κα Παπακώστα, αναφερόμενη στη δυστοκία της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας. «Υπάρχει πλήρης ακυβερνησία, για αυτό πάμε σε εκλογές», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η μόνη διέξοδος είναι μόνο μέσα από την κάλπη.

    Συμπλήρωσε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού αλλά η χώρα δεν πρέπει να το ξαναζήσει αυτό μετά τις εκλογές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δυόμιση χρόνια έκανε ότι μπορούσε να κόψει μισθούς και συντάξεις, αφού δεν μπόρεσε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Τόνισε ακόμη ότι για τη ΝΔ είναι κομβικής σημασίας το ζήτημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. «Πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», είπε.

    Τέλος επέκρινε όλους όσους κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν είδε να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση όλων αυτών που καταγγέλλουν τηΝ πολιτική του κόμματος.

    Η κα Σακοράφα, σχολιάζοντας την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, τόνισε ότι το κακό δεν γίνεται καλύτερο αλλά χειρότερο, και πως ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι συμβαίνει.

    Υπογράμμισε ότι η Αριστερά οφείλει να δώσει πολιτική προοπτική, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλη την Αριστερά σε σύμπλευση, όχι μόνο τώρα προεκλογικά, αλλά και μετά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 15:58

    Είδηση: 8234

    [02] Ντε Γκρόου: Αναπόφευκτο το α' μνημόνιο, ανεπαρκές το β' πρόγραμμα διάσωσης

    Το πρώτο μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του London School of Economics Πολ ντε Γκρόου, σε συνέντευξή του στο «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», συμπληρώνοντας ότι είναι ανεπαρκές το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν. Ο κ. ντε Γκρόου επέκρινε την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθείται, λέγοντας ότι οι πιστωτές έπρεπε να δεχτούν ότι η Ελλάδα ήταν αναγκαίο να ξεκινήσει από ένα χαμηλότερο επίπεδο για να ανακάμψει.

    «Απαραίτητη μια δημοσιονομική ένωση»

    Ο κ. ντε Γκρόου ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι αμαρτωλή χώρα και πρέπει να τιμωρηθεί, και αυτό είναι λανθασμένη προσέγγιση.

    Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν απολέσει την ανταγωνιστικότητα τους και αυτό πρέπει να διορθωθεί, είπε ο κ. ντε Γκρόου και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει στρατηγική για να αποφύγει την ύφεση που το ίδιο έχει επιβάλει. «Γίνεται συστημική προσέγγιση και όχι προσέγγιση ανά κράτος, για να μπορέσουν να επανακάμψουν οι χώρες του νότου», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις αγορές και να έχει τον αντίστοιχο ρόλο της FED, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πετύχει περισσότερο έλεγχο στα δημοσιονομικά των χωρών.

    Ο κ. ντε Γκρόου υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε στην ΕΕ μια δημοσιονομική ένωση για μια οικονομική ένωση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νόμισμα, χωρίς μια συγκεκριμένη χώρα», γι' αυτό και «πρέπει να πάμε σε πολιτική και δημοσιονομική ένωση».

    «Πρέπει να έχουμε συμμετρική πολιτική ανάμεσα στις χώρες του βορρά που έχουν εμπορικό πλεόνασμα και στις χώρες του νότου που έχουν εμπορικό έλλειμμα», επισήμανε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 11:48

    Είδηση: 8233

    [03] Γ. Ραγκούσης: Μητέρα των μεταρρυθμίσεων η αλλαγή του πολιτικού συστήματος

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, δίνοντας έμφαση στο πολιτικό σύστημα και την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της χώρας δεν κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να πάει μπροστά η χώρα.

    «Αρωγός πελατειακής σχέσης ο σταυρός προτίμησης»

    «Η πιο κρίσιμη μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί είναι αυτή της εφαρμογής του νόμου για τα πανεπιστήμια, όμως κανείς από τους νομοθέτες δεν έχει το αλάθητο του πάπα. Είναι απολύτως κρίσιμο για τη χώρα να εφαρμοστεί ο νόμος για την παιδεία δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να υποχωρεί σε μικρές ολιγαρχίες», είπε αναφορικά με το ν/σ για την Παιδεία.

    Επισήμανε ότι ο πολιτικός πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη, να λέει την αλήθεια και να παλεύει για αυτή μέχρι τελικής πτώσης, συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό Σύνταγμα κάκιστα παραγράφει τα αδικήματα των πολιτικών τόσο σύντομα: «Χρειάζεται ριζική ανανέωση και στα πρόσωπα και στο Σύνταγμα».

    Για τα οικονομικά των κομμάτων τόνισε ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές καθώς, όπως είπε, μας συγκρίνουν με την Κολομβία όπου το σύστημα θεωρείται διεφθαρμένο.

    Για τις εκλογές, ανέφερε ότι ο σταυρός προτίμησης είναι φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό, «είναι αρωγός πελατειακής σχέσης», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η μητέρα των μεταρρυθμίσεων είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

    Όσον αφορά στα ταξί, σημείωσε ότι το θέμα άνοιξε γιατί το είπε η Βουλή. Οι βουλευτές ζήτησαν να ανοίξουν τα επαγγέλματα κι εγώ αρνήθηκα να κλείσω ένα επάγγελμα. Πάντα έκανα πολιτική αρχών και όχι προσωπική, είπε ο κ. Ραγκούσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν μπορούμε να προστατεύουμε τους μαντράδες, όταν μισθοί και συντάξεις μειώνονται και συνεχώς μπαίνουν νέοι φόροι. Από το νομοσχέδιο για τα ταξί οι μόνοι που ζημιώνονται είναι οι μαντράδες ενώ ωφελούνται οι οδηγοί ταξί.

    «Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε εξαιρέσεις ή διακρίσεις, αυτό γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια. Εγώ δεν θα κάνω πίσω για τις ψήφους», είπε χαρακτηριστικά.

    Για τους μετανάστες, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι φταίει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το 1991 άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία, καθώς και ο κ. Κ. Καραμανλής που προέβη σε δύο μαζικές νομιμοποιήσεις παράνομων μεταναστών και μάλιστα αδιακρίτως.

    Συγκεκριμένα, επέκρινε την πολιτική του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών, στα τέλη 2008 αρχές 2009, έδωσε άδειες παραμονής σε μετανάστες που έκαναν απεργία πείνας: «Πήγε να περάσει το λανθασμένο μήνυμα: κάνω απεργία πείνας, παίρνω άδεια παραμονής».

    Εμείς, είπε, χειριστήκαμε το θέμα της Υπατίας πολύ καλά καταφέραμε να δώσουμε λύση στο θέμα χωρίς να υπάρξουν προβλήματα και χωρίς να δοθούν νέες άδειες παραμονής. Καταφέραμε να μη δώσουμε λάθος μήνυμα.

    Ερωτηθείς σε πιθανές συνεργασίες με κόμματα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συζήτηση καθώς, όπως είπε, είναι πολύ μακρινό να προκύψει αυτοδυναμία σ αυτές τις εκλογές. Άρα μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι βήμα προόδου για την χώρα, και συμπλήρωσε ότι πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να φύγει η αυταπάτη ότι η Ελλάδα μπορεί να περνάει καλά και να πληρώνουν άλλοι. Υπάρχει εναλλακτική λύση, είπε, να καταλάβουμε ποιο είναι πραγματικά το όφελος και το συμφέρον της χώρας.

    Ανέφερε ότι δεν είναι αρνητικός σε μια συνεργασία με κάποιο από τα κόμματα της Αριστεράς και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να μπουν μπροστά και τα κόμματα που είναι στην γωνία και να κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

    Σε ερώτηση αν θα έλεγε «ναι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ μη λες ποτέ στην πολιτική. Θα ήμουν αδικαιολόγητος να έλεγα ποτέ, αφού αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θα μπορούσα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση, όχι όμως να συμμετέχω σε αυτή».

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών, όμως σημείωσε ότι θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις του προέδρου του κόμματος. Ποτέ δεν ζήτησα συγκεκριμένους ρόλους, έκανα πάντα ότι μου ζητήθηκε, Και τώρα θα περιμένω τις αποφάσεις του προέδρου, επισήμανε ο ίδιος.

    Τέλος, αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα και πως οι πολίτες είναι στα όρια τους και δικαιολογημένα σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει αναξιοπιστία, ενώ υπογράμμισε ότι η πολυσυλλεκτικότητα στα κόμματα αποτελεί πλέον μεγάλη αδυναμία.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr, ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 11:17

    Είδηση: 8231


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 March 2012 - 16:49:29 UTC