Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες αντιδράσεις για τους οίκους αξιολόγησης
  • [02] Μέσα Απριλίου οι αποφάσεις για την οικονομία
  • [03] Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα
  • [04] Συνεχίζεται η αναταραχή στην Υγεία
  • [05] Κερατέα: Aνοιχτή η Λαυρίου - νέα συγκέντρωση
  • [06] Yπόθεση νονών : Πήραν προθεσμία 15 συλληφθέντες
  • [07] Υπερψηφίστηκε ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [08] Ινδία: Απαγορεύτηκε βιβλίο που χαρακτηρίζει τον Γκάντι ως αμφιφυλόφιλο, ρατσιστή
  • [09] Ευρωβαρόμετρο: Πώς και γιατί επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς
  • [10] Χιλιάδες κήτη πέθαναν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στο Μεξικό
  • [11] Νέα ληστεία με β¦ σημείωμα σε τράπεζα
  • [12] θετική εξέλιξη των παράνομων δανειοδοτήσεων του δήμου Ζακύνθου από την τράπεζα Πειραιώς
  • [13] Καρδιά...φορτιστής
  • [14] Ο Τζον Λε Καρέ δεν θέλει βραβεία
  • [15] Υεμένη: H αντιπολίτευση στους δρόμους
  • [16] Λατρεία για τον Καζαντζάκη στον αραβικό κόσμο
  • [17] Ρύπανση καναλιού που περνά δίπλα από τον συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλουβ¦
  • [18] Το λιμάνι εξακολουθεί να προκαλεί ρύπανση
  • [19] Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι
  • [20] Ανακοινώσεις
  • [21] Συναίνεση των πολιτικών αρχών του νομού για την δημιουργία ΧΥΤΥ
  • [22] Στηρίζουν τον πρόεδρο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
  • [23] Να μην χαθεί το έργο
  • [24] Περιφ. Συμβούλιο για Ολυμπία Οδό
  • [25] Συντάξεις μαϊμού & επίδομα ενοικίου
  • [26] «Όχι» της Ολομέλειας Εισαγγελέων του Α.Π για ακρόαση Ι.Τέντε
  • [27] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Γ. Καρατζαφέρη
  • [28] Σειρά επαφών του Γ.Γ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα
  • [29] Δημοκρατική Αριστερά: Συνέδριο την Πέμπτη
  • [30] Ο έρωτας πονάει στ' αλήθεια
  • [31] Έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Μπάμπης Τσικληρόπουλος
  • [32] Το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ΕΡΑ
  • [33] Η Κίνα δεύτερη διεθνώς σε επιστημονικές δημοσιεύσεις
  • [34] Εκδήλωση προς τιμήν του Γκορμπατσόφ
  • [35] Σοκ στις ΗΠΑ μαθαίνοντας πως η General Electric δεν πληρώνει φόρους
  • [36] Κοινωνική αναταραχή στη Νότια Αφρική
  • [37] Ταϊλάνδη: Νεκροί από πλημμύρες

    [01] Έντονες αντιδράσεις για τους οίκους αξιολόγησης

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:15

    Εξακολουθεί να πέφτει βαριά η σκιά στην ελληνική οικονομία από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor's, την ώρα που και ο οίκος Fitch αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους θα διαψευστούν οικτρά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Έντονη κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε η Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την αξιολόγηση για την Ελλάδα, που εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής Ανάλογη έκθεση δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι υποβαθμίσεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της ευρωζώνης.

    Νέα απειλή από τη Fitch - Έντονες αντιδράσεις

    Πόλεμος μέχρις εσχάτων με τους οίκους αξιολόγησης να σφυροκοπούν ανελέητα την Ευρωζώνη προεξοφλώντας χρεοκοπίες και πλήρη αποτυχία του μόνιμου μηχανισμού.

    Το νέο χτύπημα ήρθε από τη Fitch που απειλει τη χώρα μας με υποβάθμιση.Σε ανακοίνωση του ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπεριφέρειας, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες που έχουν ομολόγα.

    Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Οι οίκοι αυτοί, τόνισε, από την ευφορία που επεδείκνυαν εμπιστοσύνη στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, στο φόβο και στον πανικό. Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, θα διαψευστούν και τώρα», τόνισε.

    Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου, ενώ καυτηρίασε για ακόμα μια φορά τη στάση των οίκων αξιολόγησης.

    Ο κ Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης καθώς και σε όσους αναλυτές προβλέπουν δυσμενείς εξελίξεις για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι θετικές αξιολογήσεις που κάνουν για τη χώρα μας κάθε τρίμηνο οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισήμανε ότι εκείνοι που προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους της θα διαψευστούν οικτρά.

    Επίσης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε και πάλι υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν ρυθμιστεί ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας τότε η κρίση κάποια στιγμή θα επιστρέψει.

    Νωρίτερα μιλώντας στον Real Fm διαφώνισεμε με τις εκτιμήσεις της Standard & Poors και υποστήριξε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η χώρα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι τρίμηνο με τρίμηνο η κατάσταση βελτιώνεται, σημειώνοντας, ότι η αίσθηση αυτή της κυβέρνησης, δεν βασίζεται σε ελπίδα, αλλά σε πραγματικά στοιχεία.

    Κομισιόν: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Ελλάδας

    «Μονόπλευρη και αδικαιολόγητη » χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με « ντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε την ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, η Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι υπάρχει διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας.

    «Δε συμμεριζόμαστε την αξιολόγηση της S&P » δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις « φιλόδοξες προσπάθειες » που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη.

    Τέλος, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.

    Επίθεση στους διεθνής οίκους αξιολόγηση εξαπολύει με έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τη στιγμή που η Standard & Poor's προχωρούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών έχουν επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

    Όπως μεταδόθηκε από το Reuters το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 9,56 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 - όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής - απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

    Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, γεγονός, κατά το δημοσίευμα που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor's.

    Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης μετά τον Ιούλιο του 2013, θα έχουν ενσωματωμένες τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε μία πλειοψηφία των πιστωτών - πιθανόν θα είναι το 70% - να προκαλέσουν μία αναδιάρθρωση του χρέους.

    Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει το καθεστώς προτιμώμενου επενδυτή σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές και επομένως το προβάδισμα στην αποπληρωμή του χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Την πρόταση της ΝΔ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα.

    Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και σύστασης ενός ευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, τόνισε όμως πως το περιεχόμενο της αξιολόγησης είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

    "Η κυβέρνηση με το μείγμα της πολιτικής της οδηγεί την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως η αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσει τα έσοδα, να ελέγξει τις δαπάνες και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.

    «Δεν με απασχολεί τόσο η υποβάθμιση από τους Οίκους Αξιολόγησης - που όλοι γνωρίζουμε ότι ελέγχονται από τις αγορές- όσο η υποβάθμιση του πραγματικού προβλήματος της χώρας από τα πολιτικά κόμματα, που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.Κάνω έκκληση για περισσότερη σοβαρότητα προς όλους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Η δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, της οποίας αιχμή είναι οι τρεις εταιρείες αξιολόγησης, έχει αναλάβει μια νεοφασίζουσα επιχείρηση εξόντωσης και λεηλασίας χωρών και λαών, με πρώτο και χειρότερο θύμα την Ελλάδα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε υπαλληλική.

    Υπέρ της ίδρυσης ενός οίκου αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει το δικό της οίκο αξιολόγησης για να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία θέλουν να λεηλατούν όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς προφανέστατα και η Ελλάδα», τόνισε.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET FM Είδηση: 65327

    [02] Μέσα Απριλίου οι αποφάσεις για την οικονομία

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:57

    Μέχρι τις 15 Απριλίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, τις αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και το πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και την αναπτυξιακή διάσταση.

    Αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά θα έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή για όσα σχετικά συζητήθηκαν στο σημερινό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, υπουργικό συμβούλιο.

    Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συμφωνήθηκε ότι θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ, όπως διευκρίνιζε αρμόδια ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές.

    Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

    Επί του ιδίου ζητήματος επισημάνθηκε επίσης η προτροπή του πρωθυπουργού για τήρηση ενιαίας "γραμμής" και αποφυγή της πολυφωνίας από τα κυβερνητικά στελέχη.

    Μιλώντας στον REAL FM ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά κρατικών ομολόγων.

    «Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή, φθάνει να έχει τα χρήματα», είπε ο Υπουργός. «Αλλά μη νομίζουμε ότι η επαναγορά χρέους είναι η πανάκεια. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο, λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία».

    Το δεύτερο ζήτημα που αφορά το υπουργείο Οικονομικών και για το οποίο αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, είναι εκείνο του επιτρόπου των τραπεζών, του οποίου ο ρόλος ενισχύεται, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.

    Ο Πρωθυπουργός συνέστησε στους υπουργούς να οπλιστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα καθώς, όπως είπε, «τρέχουμε σε μαραθώνιο», ωστόσο έδωσε και έναν τόνο αισιοδοξίας στη συνεδρίαση αναφέροντας ότι η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος της ύφεσης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει όπως είπε και το τέλος της κρίσης και των προβλημάτων.

    Είναι, όπως είπε, ένα σημαντικό βήμα ανακούφισης ώστε να δώσουμε τις μάχες από καλύτερες θέσεις.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος και δη μέσω των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι η παραπολιτική παίρνει το προβάδισμα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στρέβλωση όσων γίνονται ή λέγονται. Η δουλειά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η μόνη απάντηση στον παραλογισμό του δημοσίου διαλόγου.

    Τέλος στήριξε τους υπουργούς αναφέροντας ότι παρόλα όσα λέγονται οι ίδιοι είναι έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές και τομές και δήλωσε την στήριξή του στις προσπάθειές τους λέγοντας ότι «εγώ είμαι δίπλα σας για να στηρίζω».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 65345

    [03] Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:39

    Μείωση του αριθμού τών μαθημάτων, με παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα υπόλοιπα μαθήματα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχεδιο για το νέο Λύκειο που παρουσίασε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, προβλέπεται οτι οι εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται χωρίς συγκεκριμένη ύλη, ενω θα συνυπολιγίζονται η επίδοση και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.Σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται σήμερα, Τετάρτη, αντιδρώντας σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και μισθολογικές αλλαγές.

    Σαρωτικές αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιφέρει η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στόχος είναι, το λύκειο να γίνει αυτόνομη μονάδα εκπαίδευσης των νέων και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το 2014.

    Το νέο σχέδιο για το λύκειο προβλέπεται οι μαθητές να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα αλλά με περισσότερες ώρες διδασκαλίας τους, καθιερώνεται ένα νέο «μάθημα» με τον τίτλο «ερευνητική εργασία», και νέος τρόπος διδασκαλίας.

    Συγκεκριμένα:

    Στην Α΄ Λυκείου δεν θα υπάρχουν πλέον επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Ολοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεωτικά για όλους. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 7 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία. Η πρώτη τάξη θεωρείται "γέφυρα" γενικής κατάρτισης και παιδείας για τις επόμενες τάξεις.

    Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα έχουν δύο βασικές κατευθύνσεις σπουδών: τη Θετική και τη Θεωρητική. Τα μαθήματα από 17 μειώνονται σε 12 από τα οποία τα δυο επιλογής.

    Στη Γ΄Λυκείου εισάγεται μια τρίτη επιστημονική κατεύθυνση. Τα μαθήματα από 16 γίνονται 10 απο τα οποία τα δυο πάλι επιλογής.

    Ο βασικός κορμός μαθημάτων που θα διατρέχει και τις τρεις τάξεις του λυκείου θα είναι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά, η Λογοτεχνία η Ιστορία και τα Μαθηματικά.

    Βασική καινοτομία θα είναι οι δυο ερευνητικές εργασιες που θα υποβάλλουν οι μαθητές, είτε ατομικά είτε σε ομάδες και θα μπορεί να είναι γραμμένες και στα Αγγλικά. Η εργασία έχει την ίδια βαρύτητα με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά μία εργασία ανά τετράμηνο. Οι εργασίες των μαθητών, που θα γίνονται με τη βοήθεια και την επιτήρηση των καθηγητών, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

    Στόχος η ανάπτυξη της κριτική τους ικανότητα αλλά και η ικανότητα της ομαδικής συνεργασίας. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το "μάθημα", φαίνεται από το γεγονός ότι θα προσμετράτε ο βαθμός του στην όλη επίδοση του μαθητή, ενώ υπό μελέτη είναι να συνυπολογίζεται και στην εισαγωγή για τα Πανεπιστήμια.

    Ο νέος τύπος Λυκείου αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά στην πρώτη τάξη και θα είναι οι πρώτοι που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013-14. Σε αυτό, πλέον, οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε μικρό αριθμό μαθημάτων (μάλον τέσσερα), χωρίς προκαθορισμένη ύλη αλλά και από τις τρεις τάξεις και με συντελεστή βαρύτητας που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

    «Οι Έλληνες έφηβοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες. Το Νέο Λύκειο θα αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή τους. Ο νέος έχει δικαίωμα στη γνώση, αλλά έχει δικαίωμα και στη ζωή, στον ελεύθερο χρόνο και στη συμμετοχή», δήλωσε η Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου και συνέδεσε τις αλλαγές στο λύκειο με την επανεκκίνηση της χώρας και τις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία.

    «Περνάμε από ένα Λύκειο αποστήθισης και παπαγαλίας σε ένα Λύκειο ουσίας, σε ένα Λύκειο που οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να επιλέξουν κατεύθυνση, να πάρουν πρωτοβουλίες, αλλά και να εμβαθύνουν, ανάλογα με τις προσωπικές και επαγγελματικές τους επιδιώξεις», τόνισε από την πλευρά της η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ή δεν μπορέσουμε να πετύχουμε, να είναι οι εξετάσεις απλώς ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε ποιος μαθητής θα εισαχθεί πού, θα επανερχόμαστε συνεχώς σε αυτή τη σύγχυση, το μπέρδεμα Λυκείου και Πανεπιστημίου», επισήμανε από την πλευρά του τέλος ο Υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος.

    Αντιδράσεις

    «Η Υπουργός εξαγγέλλει ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ενισχύει την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Ανακοίνωσε την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολή, αλλά δεν γνωρίζει το σύστημα πρόσβασης και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό για τον εαυτό της τον τρόπο κατανομής των φοιτητών από την Σχολή σε τμήμα. Οι αλλαγές προέκυψαν από μονόλογο, προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικό διάλογο. Η βιασύνη, η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού αποδεικνύονται ξεκάθαρα. Το άγχος και τη σύγχυσή τους την μετακυλύουν σε μαθητές και γονείς και μεταβιβάζουν τις ευθύνες τους στα Πανεπιστήμια για να σώσουν τα προσχήματα», τόνισε ο υπεύθυνος Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    «Κανένας νέος, εργαζόμενος, γονιός να μην πιστέψει την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το σχολείο θα γίνει πιο ελκυστικό, ότι θα σταματήσει η παπαγαλία και το φροντιστήριο. Το «Νέο Λύκειο» έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, σηματοδοτεί την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην ψευτοκατάρτιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Το «νέο λύκειο» δεν είναι καθόλου νέο. Οι προτάσεις του Υπουργείου βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλουν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ελληνικού λαού και της νεολαίας, χρειάζεται αλλαγές. Όμως, το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τις αλλαγές που προτείνει υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση.», επισήμανε ο Συνασπισμός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠE/MΠE

    Είδηση: 65330

    [04] Συνεχίζεται η αναταραχή στην Υγεία

    Τεταρτη, 30 03 2011 12:10

    Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και για δεύτερη ημέρα απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους. Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα πραγματοποιούν πεντάωρη στάση εργασίας, ενώ 24ωρη έχει προγραμματιστεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στις κινητοποιήσεις δηλώνοντας ότι μόλις αρχίσει η εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ απέναντί τους, θα άρουν το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης συνταγών με πίστωση. Όπως ανακοινώθηκε αρχίζει σήμερα η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Δημοσίου στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΑΔ, όπου καταθέτουν τις αιτήσεις για την είσπραξη των χρημάτων που έχουν καταβάλει για αγορά φαρμάκων.

    Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος υποστηρίζει πως ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταβληθεί στους φαρμακοποιούς οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες.

    Ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κ. Λουράντου και είπε πως από σήμερα θα αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων.

    Χθες, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξήγησε ότι έως τον Απρίλιο οι φαρμακοποιοί θα αποπληρωθούν για το 2010, ενώ για το 2011 θα εξοφλούνται παράλληλα όλες οι υποχρεώσεις προς αυτούς.

    Ο κ. Λοβέρδος στις συνεντεύξεις του, τόνισε ότι είναι λάθος να κρατούν σε ομηρία τούς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίζουν αυτή τη τακτική.

    Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα των περικοπών στο θέμα της Υγείας, και δήλωσε άγνοια για το ζήτημα που έχει προκύψει με την κατάργηση της πορτοκαλάδας προς τους αιμοδότες για λόγους οικονομίας. «Δεν ξέρω ποιος πήρε αυτή την απόφαση, είναι αστείο και τραγικό μαζί, δεν θα κάνουμε από εκεί την οικονομία», είπε.

    Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, είπε ότι καλεί τους πάντες σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο από τις αρχές Απριλίου, διάλογος ο οποίος θα στηριχθεί σε ουσιαστικές προτάσεις με βάση και τον υγειονομικό χάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή από τις αρχές του καλοκαιριού.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET, ΝΕΤ FM Είδηση: 65321

    [05] Κερατέα: Aνοιχτή η Λαυρίου - νέα συγκέντρωση

    Τεταρτη, 30 03 2011 14:26

    Ανοιχτή είναι από το βράδυ της Τρίτης, η λεωφόρος Λαυρίου, καθώς απομακρύνθηκαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι κάτοικοι της Κερατέας, αντιδρώντας στη δημιουργία ΧΥΤΑ, στην περιοχή. Του ανοίγματος προηγήθηκαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης. Στην περιοχή παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν κλείσει παράδρομους που οδηγούν στον κεντρικό οδικό άξονα, έτσι ώστε, να μην στηθούν, νέα μπλόκα. Κλειστή είναι η παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου προς την Κερατέα και την Ανάβυσσο, αφού και εκεί οι κάτοικοι, τοποθέτησαν μπάζα στο οδόστρωμα.

    Στα επεισόδια συνελήφθη ένας πολίτης, ενώ δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις αυτούς παραμένουν για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη για διάλογο, ενώ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Όθωνας δήλωσε στη ΝΕΤ FM, ότι τα όρια ανοχής εξαντλούνται.

    Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και 109 ημέρες.

    Νέα συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις επτά το απόγευμα, πολιτικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς στην κεντρική πλατεία της Κερατέας, ενώ θα ακολουθήσει διαδήλωση στο μπλόκο ΒΙΟΠΑ, με αίτημα την άμεση αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων και να μην γίνει ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 65333

    [06] Yπόθεση νονών : Πήραν προθεσμία 15 συλληφθέντες

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:40

    Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή ζήτησαν και πήραν από την ανακρίτρια οι 15 συλληφθέντες για την υπόθεση δράσης των κυκλωμάτων της νύχτας που ερευνά η Ελληνική Αστυνομία. Οι 15 προσήχθησαν στα δικαστήρια του Πειραιά με πούλμαν κάτω από δρακόντεια μέτρα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους η δικογραφία περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και όπως υποστηρίζουν η βάση του κατηγορητηρίου αποτελείται κυρίως από καταγραφές συνομιλιών, μετά από την έκδοση των σχετικών βουλευμάτων.

    Οι προσαχθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων , συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις , απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τους δράστες τουλάχιστον πέντε βομβιστικών ενεργειών σε νυχτερινά κέντρα, τριών επιθέσεων κατά επιχειρηματιών και για εκβιασμούς ιδιοκτητών δεκάδων νυχτερινών κέντρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες βάση της δικογραφίας, ο αριθμός όσων εμπλέκονται στην υπόθεση είναι 217 άτομα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 65346

    [07] Υπερψηφίστηκε ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Τεταρτη, 30 03 2011 18:05

    Με σύγκλιση των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

    Αν και το ισχύον Σύνταγμα υπερισχύει αναφορικά με τις δύο βουλευτικές συνόδους, μετά την πάροδο των οποίων, αδυνατεί η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού, ή διατελέσαντος υπουργού, όλες οι πτέρυγες αποδέχθηκαν «ως συμβολική και απηχούσα το γενικό αίσθημα που υπάρχει αυτή την εποχή» τη διάταξη με την οποία ακυρώνεται η ειδική βραχυχρόνια παραγραφή που ίσχυε για τους υπουργούς και ισχύει αυτή που ορίζεται από τον Ποινικό Κώδικα για όλους τους πολίτες.

    Ταυτόχρονα τα κόμματα ευαισθητοποιημένα σε σχέση με τις αποκαλύψεις που έρχονται τον τελευταίο καιρό για νέα σκάνδαλα και μίζες επανήλθαν σε παλαιότερες προτάσεις τους, ή κατέθεσαν και νέες.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι θα πρέπει να επέλθει «κάθαρση του πολιτικού κόσμου, από όσους έχουν δώσει λαβή, αναφορικά με ζητήματα ηθικής της πολιτικής ή επιλήψιμης διαχείρισης των αξιωμάτων τους που οδήγησε σε αθέμιτο πλουτισμό» και επανέλαβε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών από το 1974.

    Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γιουματζίδης, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωίδης και Όλγα Ρεντάρη- Τέντε κατέθεσαν υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με το οποίο επεκτείνουν τα προς έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης πρόσωπα, προσθέτοντας και όλους τους διατελέσαντες βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προέδρους και διοικητές οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου κατά -τουλάχιστον- την τελευταία εικοσαετία.

    Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε ότι όλοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή, αλλά δεν είναι του παρόντος, αλλά του νέου νόμου που θα έλθει και θα αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, ενώ η πολιτική βούληση είναι να μην έχουν στη σχετική επιτροπή ελέγχου πλειοψηφία οι βουλευτές.

    Κατά τα άλλα ο υπουργός υπενθύμισε ότι για όλα τα άλλα πρόσωπα πλην των βουλευτών, ο έλεγχος έχει περιέλθει με πρόσφατο νομοσχέδιο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Καρδιά του νομοσχεδίου συνιστά η ad hoc συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου αποτελούμενου από ανώτερους δικαστές που θα αποφαίνεται μετά την κατάθεση πρότασης για συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την ουσιαστική βασιμότητα των στοιχείων της υπόθεσης καθώς και για το αν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης με την προκαταρκτική επιτροπή.

    Στο σημείο αυτό υπήρξαν πολλές εναλλακτικές απόψεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο να επαναφέρει παλαιότερη σκέψη για σύσταση μόνιμης ανά χρόνο γνωμοδοτικής επιτροπής που θα αποφαίνεται πριν επιληφθεί η Βουλή για κάθε υπόθεση που αφορά κυβερνητικά στελέχη.

    Από πλευράς ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης πρότεινε η επιτροπή αυτή να αποφαίνεται μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας και πριν αποφανθεί η Βουλή για την άσκηση δίωξης ή μη.

    Ο υπουργός απέρριψε και τις δύο προτάσεις ως αντισυνταγματικές ή πολιτικά επικίνδυνες, ενώ επανέλαβε την προσωπική και επιστημονική του άποψη ότι η Βουλή εν Ολομέλεια, ή ως προκαταρκτική επιτροπή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφανθεί για τυχόν παραγραφή της υπόθεσης.

    Κατά τα άλλα ο υπουργός επέφερε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη δυνατότητα άρσης της κατάσχεσης πιθανών οικονομικών ωφελημάτων κυβερνητικών στελεχών, την οποία κατάσχεση μπορεί να διατάξει η ίδια η προκαταρκτική επιτροπή.

    Εξάλλου, τυχόν παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί σε υπουργό μπορεί να επιφέρει προσωπική κράτηση.

    Τέλος, υιοθετείται τροπολογία των πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που ανακύπτει ζήτημα παραγραφής της ελεγχόμενης αξιόποινης πράξης, το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας, όταν αυτό το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός.

    ΑΠΕ Είδηση: 65355

    [08] Ινδία: Απαγορεύτηκε βιβλίο που χαρακτηρίζει τον Γκάντι ως αμφιφυλόφιλο, ρατσιστή

    Τεταρτη, 30 03 2011 19:23

    Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση μιας νέας βιογραφίας για τον Μαχάτμα Γκάντι, που τον χαρακτηρίζει ως έναν αμφιφυλόφιλο ρατσιστή, με αποτέλεσμα το βιβλίο να απαγορευτεί στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζάρατ.

    Πρόκειται για το βιβλίο του Τζόζεφ Λέλιβελντ "Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία".

    Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στο Γκουτζαράτ διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας της βιογραφίας στο κρατίδιο, περιγράφοντας το κείμενο "απρεπές".

    "Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένα είδωλο όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε ο κυβερνήτης.

    Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραψε για το βιβλίο "Ο Γκάντι εγκατέλειψε την γυναίκα του για να ζήσει με τον εραστή του", ενώ η Daily Telegraph ανέφερε ότι "ο Γκάντι είχε ρατσιστικές απόψεις για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς".

    Ο συγγραφέας κατήγγειλε την ερμηνεία του βιβλίου από αυτές τις εφημερίδες, σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται προέκυψαν από την ανάλυσή του για τη σχέση του Γκάντι με έναν Γερμανό εβραίο αρχιτέκτονα Κάλενμπαχ Χέρμαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το βιβλίο απεικονίζει τον Γκάντι ως έναν σεξουαλικά άρρωστο άνθρωπο και ανίκανο στην πολιτική.

    "Δεν λέω ότι ο Γκάντι ήταν ρατσιστής ή αμφιφυλόφιλος. Η λέξη 'αμφιφυλόφιλος' δεν υπάρχει πουθενά στο βιβλίο" ανέφερε ο συγγραφέας.

    Η νέα αυτή βιογραφία του Γκάντι δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ αλλά ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ινδία.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ινδίας επέκρινε το νέο βιβλίο και σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του στην χώρα.

    AΠΕ Είδηση: 65359

    [09] Ευρωβαρόμετρο: Πώς και γιατί επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:45

    Το 53% των ευρωπαίων χρησιμοποιεί το ΙΧ στις μετακινήσεις του και το 22% επιλέγει τις δημόσιες συγκοινωνίες, το 13% επιλέγει το «περπάτημα» και το 7% το «ποδήλατο», ενώ το «μηχανάκι» επιλέγεται μόλις από το 2% στην ευρωπαϊκή επικράτεια (στην Ελλάδα από το 7%).

    Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα ευρήματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο 2011), όπου επίσης σημειώνεται ότι κυρίως οι άντρες επιλέγουν το ΙΧ (59%), ενώ οι γυναίκες προτιμούν τα δημόσια μέσα ή το περπάτημα.

    Στο ερώτημα αν θα δέχονταν ένα σύστημα καταβολής φόρου, σύμφωνα με το οποίο θα ενσωματώνονταν όλα τα κόστη οδήγησης, δηλαδή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ηχορύπανσης, ατυχήματα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη βάση της αντίληψης ότι ο οδηγός πληρώνει για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, περίπου οι μισοί δήλωσαν πως το αποδέχονται.

    Το σύστημα «πληρώνεις τόσο, όσο οδηγείς» το υποστηρίζουν κυρίως οι πολίτες των χωρών των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως του Λουξεμβούργου (71%), της Ιταλίας (68%) και της Ολλανδίας (64%), ακολουθούν οι Κύπριοι (που είναι προσκολλημένοι στο ΙΧ τους) με 61% και οι Βέλγοι (60%), αλλά και οι Έλληνες συμφωνούν με 57%.

    Το 68% των ευρωπαίων θα δεχόταν να οδηγεί με χαμηλότερη ταχύτητα για να μειώσει τους ρύπους, ενώ το 62% θα δεχόταν να μειώσει το μέγεθος του αυτοκινήτου για τον ίδιο λόγο και στην κατηγορία «συμβιβασμού» με την ιδέα αλλαγής του επιθυμητού μοντέλου αυτοκινήτου ή του επιθυμητού τρόπου οδήγησης χάριν μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών, σε υψηλή σειρά κατάταξης είναι οι Κύπριοι, Έλληνες, Λουξεμβούργιοι και Γάλλοι, ενώ οι Έλληνες υποχωρούν κατά μία θέση όταν το «κόστος» αγοράς του αυτοκινήτου αναβαθμίζεται ως παράγοντας «πράσινης τεχνολογίας», η κατάταξη εν προκειμένω διαμορφώνεται ως εξής: Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι, Έλληνες, Σουηδοί.

    Το 71% των ευρωπαίων "γυρνά την πλάτη" του στα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί είναι λιγότερο «βολικά» από το ΙΧ, το 72% υποστηρίζει ότι παρεμποδίζεται από την «έλλειψη ανταποκρίσεων», το 64% μιλά για χαμηλή συχνότητα υπηρεσιών και το 54% θεωρεί «αναξιόπιστα» τα δημόσια μέσα, το 49% τα θεωρεί «πολύ ακριβά», ενώ το 40% θέτει ζήτημα «ασφάλειας». Τα ΙΧ τους επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι: Κύπριοι, Σουηδοί, Ιρλανδοί, Γάλλοι. Οι Έλληνες βρίσκονται κάπου στη μέση, ενώ χαμηλά στην κατάταξη είναι οι Λετονοί, Ούγγροι, Ρουμάνοι.

    Τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιλέγουν οι Τσέχοι, Λετονοί, Ούγγροι, Πολωνοί, Σλοβάκοι και Ισπανοί. Το ποδήλατο επιλέγουν οι Ολλανδοί, Ούγγροι, Δανοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γερμανοί, ενώ το περπάτημα οι Ρουμάνοι, Λετονοί, Σλοβάκοι και Βούλγαροι.

    Οι Έλληνες επιλέγουν κατά 46% το ΙΧ και 25% τα δημόσια μέσα, ενώ εξηγούν την προτίμησή τους στο ΙΧ επειδή τα δημόσια μέσα εξυπηρετούν «σε χαμηλή πυκνότητα δρομολογίων» (65%), «δεν έχουν ανταποκρίσεις» (60%), το ΙΧ είναι «πιο βολικό» (54%), υπάρχει «έλλειψη ενημέρωσης για τα δρομολόγια» (53%), δεν έχουν «αξιοπιστία» (44%), υπάρχει θέμα «ασφάλειας» (38%) και είναι «ακριβά» (37%).

    Φανατικοί οπαδοί του «ενός εισιτηρίου» που θα περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με όλα τα δημόσια μέσα είναι εξάλλου οι Έλληνες, Ισπανοί, Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι και Ιταλοί, ενώ δεν συγκινούνται απ΄αυτό οι Λετονοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί και Τσέχοι.

    aπε Είδηση: 65344

    [10] Χιλιάδες κήτη πέθαναν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στο Μεξικό

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:24

    Περισσότερα από 5.000 κήτη -φάλαινες και δελφίνια- έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Conservation Letters της Εταιρίας Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology). Συνολικά, 101 σκελετοί βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή, όπου η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα Deepwater Horizon προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή.

    Όμως, στην πραγματικότητα, αυτοί οι σκελετοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός αυτός πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 50 για να έχουμε τον πραγματικό αριθμό των ζώων που χάθηκαν.

    «Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater, φαινομενικά είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην πανίδα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που προκάλεσε στο περιβάλλον ήταν μικρές», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, ο καθηγητής Ρομπ Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

    «Αυτή η εντύπωση εξηγείται από το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα έρευνες, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των σκελετών που βρέθηκαν στις ακτές», τόνισε ο ίδιος.

    Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 2% των νεκρών ζώων εντοπίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις του πληθυσμού τους και τα ποσοστά θνησιμότητάς τους στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή.

    Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν μπορεί, επίσης, να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι τα ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65352

    [11] Νέα ληστεία με β¦ σημείωμα σε τράπεζα

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:30

    Αγνωστος δράστης, νεαρής ηλικίας και φορώντας κασκέτο που κάλυπτε το πρόσωπό του, πήρε από ταμία της τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Ιάσονος, στο Βόλο, το ποσό των 8000 ευρώ. Ο δράστης περίμενε στην «ουρά» και όταν ήρθε η σειρά του, χωρίς να μιλήσει, κατέθεσε ένα σημείωμα στον γκισέ όπου αναγράφοντας πως «αν δεν του δώσει χρήματα θα απασφαλίσει χειροβομβίδα». Ο άγνωστος πήρε τα χρήματα και έφυγε σαν β¦ κύριος. Στην συνέχεια ενημερώθηκε η Αστυνομία, όμως η έρευνα δεν απέδωσε.

    Είδηση: 65351

    [12] θετική εξέλιξη των παράνομων δανειοδοτήσεων του δήμου Ζακύνθου από την τράπεζα Πειραιώς

    Τεταρτη, 30 03 2011 12:42

    Πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη, επισήμανε σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, αναφέροντας ότι σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον πρόεδρο του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων-θα υπάρξει και έγγραφη απόφαση-θα σταματήσει από το εν λόγω ταμείο η παρακράτηση των 50.000 ευρώ μηνιαίως από τους ΚΑΠ του δήμου, που γινότανε μέχρι τώρα και αποδίδονταν στην τράπεζα Πειραιώς, έναντι των δανείων που είχε λάβει η προηγούμενη δημοτική αρχή από τη συγκεκριμένη τράπεζα.

    Όπως είπε ο κ. Μποζίκης, η σημερινή δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε ένα σκληρό δικαστικό αγώνα με την Πειραιώς για τα πλαστά δάνεια του δήμου, ενώ διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση το ποσό των 50.000 ευρώ δεν θα αποδίδεται στο δήμο, αλλά θα τοποθετείται σε έναν ειδικό λογαριασμό. Μάλιστα, τόνισε ότι αύριο θα επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να πειστεί το υπουργείο, αλλά και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ότι δεν έχει νόημα πλέον να παρακρατούνται τα 50.000 ευρώ σε ειδικό ταμείο, δεδομένου ότι πρέπει να αποδίδονται στο δήμο, κάτι, που, όπως είπε, αισιοδοξεί ότι θα γίνει, ενώ, παράλληλα, ο δήμος θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Πειραιώς και της ΔΕΗ, γιατί η δημόσια επιχείρηση παρακρατά κάθε μήνα 35.000 από τα τέλη καθαριότητας και τα αποδίδει στην τράπεζα, προσθέτοντας ότι και για αυτό το θέμα, ευελπιστεί ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη.

    Πέτρος Πομόνης Είδηση: 65324

    [13] Καρδιά...φορτιστής

    Τεταρτη, 30 03 2011 19:05

    Στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν λιγότερο μήπως εξαντληθεί η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου τους, του iPod ή όποιας άλλης μικρής φορητής συσκευής τους, για τον απλούστατο λόγο ότι θα προσφεύγουν στην ενέργεια του σώματός τους, ακόμα και της καρδιάς τους, για να τροφοδοτήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

    Ένας ακόμα λόγος, λοιπόν, πέρα από την υγεία και τη μακροζωία, για να έχει κανείς γερή καρδιά!

    Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας των ΗΠΑ (Georgia Tech), με επικεφαλής τον δρα Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", αναπτύσσουν μια καινοτομική μέθοδο που αξιοποιεί την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος για να παράγει ενέργεια.

    Οι επιστήμονες έχουν ήδη κατασκευάσει ένα μικροσκοπικό τσιπάκι- νανογεννήτρια που χρησιμοποιεί την κίνηση για να παράγει ηλεκτρισμό. Αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να "χειραγωγήσουν" ακόμα και τον κτύπο της καρδιάς στο "άρμα" της παραγωγής ενέργειας, με τελικό στόχο ο άνθρωπος να μην χρειάζεται μπαταρίες για καμία από τις φορητές συσκευές του.

    Οι ερευνητές χρησιμοποιούν εκατομμύρια νανοσύρματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι 500 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα μαλλιών και παράγουν ηλεκτρισμό από την παραμικρή κίνηση, π.χ. από την κίνηση των δακτύλων.

    Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές. "Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ορόσημο. Οι νανογεννήτριές μας προορίζονται να αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον. Οι δυνατότητές τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία", τόνισε.

    Η νέα συσκευή είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή και ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με άλλες παρόμοιες απόπειρες και, ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια τεχνολογία έχει προοπτικές να βγει από το εργαστήριο για να αξιοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές.

    AΠΕ Είδηση: 65358

    [14] Ο Τζον Λε Καρέ δεν θέλει βραβεία

    Τεταρτη, 30 03 2011 18:38

    Ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ θα παραμείνει στον κατάλογο για το διετές Διεθνές Βραβείο Man Booker, παρά το γεγονός ότι ζήτησε από τους κριτές να αποσύρουν το όνομά του από τη λίστα των 13 υποψηφίων.

    "Είμαι πάρα πολύ κολακευμένος που θεωρούμαι φιναλίστ για το διεθνές βραβείο Man Booker για το 2011", δήλωσε ο δημιουργός του κλασσικού κατασκοπευτικού μυθιστορήματος "Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο" (A spy who came in from the cold, 1963), και του "kαι ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 1974).

    "Ωστόσο, δεν ανταγωνίζομαι για λογοτεχνικά βραβεία και για το λόγο αυτό ζήτησα το όνομά μου να αποσυρθεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο 79χρονος συγγραφέας το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Κόρνγουελ.

    Όμως οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την απονομή του βραβείου δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν τις επιθυμίες του.

    "Το όνομα του Τζον Λε Καρέ φυσικά και θα παραμείνει στον κατάλογο", δήλωσε ο Ρικ Γκεκόσκι, επικεφαλής του σώματος των κριτών για την απονομή του Man Booker International Prize του 2011.

    "Είμαστε απογοητευμένοι που ο ίδιος θέλει να αποχωρήσει από την περαιτέρω θεώρηση επειδή είμαστε μεγάλη θαυμαστές του έργου του".

    Στη λίστα με τους υποψηφίους για το βραβείο, ο νικητής του η οποίου θα ανακοινωθεί στο Σίδνεϊ στις 18 Μαΐου, είναι επίσης οι Φίλιπ Ροθ, Ρόχιντον Μίστρι και Πάλμαν Φίλιπ.

    Το βραβείο για το νικητή ανέρχεται σε 60.000 στερλίνες και οι εν ζωή συγγραφείς, των οποίων τα έργα έχουν γραφτεί αρχικά στα αγγλικά, ή είναι εν γένει διαθέσιμα σε αγγλική μετάφραση, είναι υποψήφιοι για εκλογή.

    Η διάκριση αυτή τιμά το σώμα του έργου ενός συγγραφέα σε αντιδιαστολή με το ετήσιο Man Booker Prize for Fiction που χορηγείται για ένα μόνο βιβλίο.

    Το 2011, κινέζοι συγγραφείς περιλαμβάνονται στην λίστα για πρώτη φορά, όπως ο Ουάνγκ Άνιι, ο οποίος έγραψε Το τραγούδι της Αιώνιας Θλίψης που κυκλοφόρησε το 1996, και ο Σου Τονγκ, του οποίου η νουβέλα Σύζυγοι και Παλλακίδες ήταν η βάση του σεναρίου για την προταθείσα για Όσκαρ ταινία Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια.

    Τρεις αμερικανοί συγγραφείς περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογo - ο Ροθ, η Μέριλιν Ρόμπινσον και η Αν Τάιλερ - καθώς και τρείς Βρετανοί - ο Τζέιμς Κέλμαν, ο λε Καρέ και ο Πάλμαν. Είδηση: 65356

    [15] Υεμένη: H αντιπολίτευση στους δρόμους

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:37

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Υεμένη, με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά. Στα σχέδιά τους είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να οργανωθεί διαδήλωση προς το προεδρικό μέγαρο, που αρχικά είχε προσδιοριστεί για την Παρασκευή 1η Απριλίου, αλλά εκτίμησαν ότι δεν θα έχουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την οργανωτική επάρκεια για ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Ο επί 32 χρόνια πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, στις 25 Μαρτίου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβιβάσει την εξουσία σε διάδοχο που η επιλογή του θα γίνει με εκλογική διαδικασία πριν το τέλος του 2011.

    Η ανακοίνωση αυτή δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση, που αποδίδει στις προθέσεις του προέδρου, ελιγμούς για να διατηρηθεί στην εξουσία. Αίτημά τους είναι η άμεση απομάκρυνση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Μοχάμαντ αλ Κάχταν: «Ο πρόεδρος Σάλεχ πολλαπλασιάζει συνεχώς τους ελιγμούς, τις ανώφελες προτάσεις και εφαρμόζει δοκιμαστικά μέτρα για να μετρήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 65354

    [16] Λατρεία για τον Καζαντζάκη στον αραβικό κόσμο

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:36

    Είκοσι χιλιάδες αντίτυπα του δοκιμίου του Νίκου Καζαντζάκη "Ασκητική", σε μετάφραση του Sayed Ahmad ali Bilal και με τίτλο "Σουφισμός-Σωτήρες του Θεού", διανεμήθηκε δωρεάν από τις εφημερίδες "Assafir" του Λιβάνου, "Al mada" και "Al ittihad" του Ιράκ, "Al bayan" των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, "Al kahira" της Αιγύπτου και "Al Qabass" του Κουβέιτ, με τα φύλλα της 15ης Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δημοσιογράφων και συγγραφέων του αραβικού κόσμου, που λατρεύουν το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, την οποία ανακοίνωσε σε εκδήλωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), στη Βηρυτό, ο καθηγητής φιλοσοφίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Iskandar Habbache.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του έργου του Καζαντζάκη στη Βηρυτό, παρουσίασε το θέμα της ομιλίας του προέδρου της ΔΕΦΝΚ, Γιώργου Στασινάκη, που εστίασε σε δύο άγνωστες πτυχές του έργου του μεγάλου μας στοχαστή: οι σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο και τη Γαλλία. Η εκδήλωση, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λίβανο, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού και τον Σύνδεσμο Λιβανέζων Πτυχιούχων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

    «Είναι γνωστοί οι δεσμοί του Νίκου Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο, χριστιανικό και μουσουλμανικό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενεύη ο κ. Στασινάκης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Βηρυτού. Και συνεχίζει: «Μέσα από τα ταξίδια και τα κείμενά του, ο Καζαντζάκης εκφράζει το βαθύ του θαυμασμό για την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τα τοπία των αραβικών χωρών. Από την πλευρά τους, πολλοί Άραβες διανοούμενοι εκδηλώνουν, εδώ και πολλά χρόνια και με διάφορους τρόπους (μεταφράσεις, διακίνηση των βιβλίων, εκδηλώσεις), το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το έργο του μεγάλου μας Κρητικού».

    Στο μεταξύ, το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ, "Synthesis", που εκδίδεται κάθε τέσσερις μήνες, στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά, θα κυκλοφορεί στο εξής και στα αραβικά, όπως μας είπε ο κ. Στασινάκης, ώστε το ενδιαφερόμενο κοινό να μπορεί να έχει καλύτερη γνώση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

    Κατά την παραμονή του στο Λίβανο, ο κ. Στασινάκης ενημερώθηκε ότι στα βιβλιοπωλεία της Δαμασκού και της Βηρυτού κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα αραβικά τα βιβλία του Ν. Καζαντζάκη: "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Ο Καπετάν Μιχάλης", "Ο τελευταίος πειρασμός", "Ο φτωχούλης του Θεού", "Οι αδερφοφάδες" και "Ασκητική". Μερικά από αυτά, μάλιστα, έχουν επανεκδοθεί πρόσφατα ή έχουν μεταφραστεί ξανά από τα αγγλικά ή τα γαλλικά και διακινούνται σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων.

    Η ΔΕΦΝΚ, όπως επισημαίνει ο κ. Στασινάκης, έχει μέλη στις εξής αραβικές χώρες: Αίγυπτο, Αλγερία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Κατάρ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ομάν, Σουδάν και Τυνησία, έχοντας διοργανώσει, εδώ και 22 χρόνια, δεκάδες εκδηλώσεων.

    AΠΕ Είδηση: 65353

    [17] Ρύπανση καναλιού που περνά δίπλα από τον συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλουβ¦

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:26

    Πόρισμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας διαπιστώνει ότι από τις δειγματοληψίες που έγιναν μετά από καταγγελίες που έκανε η περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού, στο κανάλι που περνά δίπλα στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, τιμές επιβαρυμένες μέχρι και 20 φορές πάνω από το κανονικό. Οι δειγματοληψίες έγιναν στις 17, 21 και 24 Φεβρουαρίου. Μάλιστα εντοπίζεται και ως πηγή ρύπανσης ο Συνεταιρισμός καθώς στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τα τρία σημεία (μέσα στην κοίτη, στην έξοδο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας και σε ένα τσιμεντένιο φρεάτιο κάποια μέτρα μακριά από την εκβολή του βιολογικού), οι τιμές είναι αυξημένες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ στο δείγμα μέσα από την κοίτη η οσμή είναι χαρακτηριστική από υπολείμματα κρασιού. Το πόρισμα κοινοποιήθηκε στο Συνεταιρισμό και αναμένονται οι ενστάσεις τους. Πάντως σήμερα το κανάλι έχει καθαριστεί από το Δήμο Βόλου πλέον και δεν περνά τίποτα από κειβ¦

    Είδηση: 65350

    [18] Το λιμάνι εξακολουθεί να προκαλεί ρύπανση

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:21

    Σε εγρήγορση παραμένουν οι κάτοικοι της συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου εν αναμονή και της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει εκπονηθεί για το λιμάνι. Την ίδια ώρα οι οχλήσεις από την φορτοεκφόρτωση του σκραπ αλλά και των χύδην φορτίων προκαλούν πλείστα προβλήματα στην περιοχή και οι κάτοικοι επιδεικνύουν για την ώρα «ιώβεια υπομονή», ελπίζοντας ότι η μελέτη θα δίνει λύσεις και θα ζητά να γίνει σειρά έργων. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Γ. Πρίγκος πάντως αναφέρει ότι λαμβάνονται τα βασικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί το λιμάνι όπως η διαβροχή του σκραπ και ο καθαρισμός του χώρου μετά την απομάκρυνσή του ενώ ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει προκοστολογίσει τα έργα που θ' απαιτηθούν για τη σωστή λειτουργία του λιμανιού, περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση είναι αφόρητη, ειδικά μέρες σαν τη σημερινή που το σκραπ έχει δημιουργήσει ένα μικρό λόφο στο λιμάνι, όμως όπως αναφέρει στην ΕΡΑ Βόλου ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Παλιού Λιμεναρχείου κ. Περσουφλιώτης. «Δυστυχώς όλοι οι πολιτικοί εμφανίστηκαν στις κινητοποιήσεις που κάναμε και φωτογραφήθηκαν μπροστά-μπροστά, αλλά τώρα τηρούν σιγή ιχθύος. Ο κ. Καρτάλης και οι άλλοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κόπτεται για την Κάρλα, για τη μονάδα καύσης βιομάζας στο Βελεστίνο κι εμάς μας έχουν ξεχάσει. Θα περιμένουμε τη μελέτη και θα δούμε πως θα ενεργήσουμε» τόνισε. Από την πλευρά του ο κ. Πρίγκος ανέφερε ότι «κι εμείς μαθαίνουμε ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε και πήγε για υπογραφή στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, αλλά εμείς δεν την έχουμε δει, ούτε γνωρίζουμε αν συμπεριλαμβάνει προσθήκες στις προτάσεις που είχαμε κάνει σαν Οργανισμός αλλά και σαν φορείς της περιοχής». Ανέφερε ότι από την πλευρά του ο ΟΛΒ τηρεί απαρέγκλητα το θέμα της διαβροχής του σκραπ,

    Είδηση: 65349

    [19] Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι

    Τεταρτη, 30 03 2011 17:17

    Σειρά κινητοποιήσεων ξεκινούν οι εργαζόμενοι τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βόλου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, αντιδρώντας στην πρόθεση του δημάρχου κ. Σκοτινιώτη να συνενωθούν οι τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της προσχολικής εκπαίδευσης, που αποτελούν τρεις δυναμικούς και αλληλοσυνδεόμενους τομείς παραγωγής δημοτικού έργου, προκειμένου να λειτουργήσουν ενιαία, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού πρώην Δήμου Βόλου, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεν συμφωνούν με την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που προβλέπει την ένταξη του Κέντρου Παιδιού στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ζητούν να μετατραπεί σε Διεύθυνση του Δήμου. Μάλιστα κατά την χθεσινή Γ.Σ. τονίστηκε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να εκτιμήσει το έργο που έχουν προσφέρει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια στους Παιδικούς Σταθμούς και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Σήμερα εξάλλου, κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι μοίρασαν έγγραφο στους συμβούλους με τις θέσεις τους. Υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία διεύθυνσης παιδικών σταθμών και μάλιστα έχει γίνει και σε άλλες πόλεις. «Είναι η καλύτερη λύση γιατί διατηρείται ο αμιγώς παιδαγωγικός και κοινωνικός χαρακτήρας των παιδικών σταθμών, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου, ενώ εάν γίνει ένα Ν. Π. οι παιδικοί σταθμοί κινδυνεύουν με αλλαγή προσανατολισμού και χαρακτήρα και θα καταντήσουν χώροι φύλαξης παιδιών» αναφέρουν.

    Είδηση: 65348

    [20] Ανακοινώσεις

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:16

    Ανοικτή πρόσκληση για τη συγκρότηση δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, υπογράφει ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, βάσει των θεσμικών αλλαγών του Καλλικράτη, με την οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και δημότες να υποβάλλουν εγγράφως υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή μέχρι τις 8 Απριλίου στο δημαρχείο στο τμήμα πρωτοκόλλου ή και ηλεκτρονικά. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 26953-61328 από την κ. Διονυσία Καλογερία.

    Ημερίδα με θέμα: «Οι καταναλωτές βγαίνουν μπροστά», πραγματοποιεί το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, ο τομέας καταναλωτικών οργανώσεων της νομαρχιακής επιτροπής Ζακύνθου της ΝΔ.

    Είδηση: 65328

    [21] Συναίνεση των πολιτικών αρχών του νομού για την δημιουργία ΧΥΤΥ

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:02

    Ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ότι χθες είχε συνάντηση με τον αντι-περιφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, τους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού και την εκπρόσωπο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και περιφερειακή σύμβουλο, Τόνια Λαχανιώτη, όπου από την πλευρά του, παρουσία και του προέδρου του συνδέσμου καθαριότητας, Ανδρέα Ξένου και του αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Αλυκών, Σπύρου Βούτου, δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι ο δήμος προχωρά τη διαδικασία για νέο ΧΥΤΥ και όχι για ΧΥΤΑ και απόδειξη αυτού, όπως είπε, είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που ζητά ο δήμος για τη λειτουργία εργοστασίου διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, ώστε στο νέο χώρο να καταλήγουν τα υπολείμματα, προσθέτοντας ότι ανάλογη θα είναι και η εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο στις 4 Απριλίου.

    Πέτρος Πομόνης

    Είδηση: 65326

    [22] Στηρίζουν τον πρόεδρο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    Τεταρτη, 30 03 2011 12:55

    Με ενυπόγραφη ανακοίνωση τους, 72 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εκφράζουν τη συμπαράσταση τους, στον πρόεδρο του συνδέσμου καθαριότητας, Ανδρέα Ξένο, ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, μετά την καταγγελία ιδιώτη, λόγω της διαρροής στραγγιδίων στον κόλπο του Λαγανά. Με δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΑ, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο σύνδεσμο καθαριότητας, Σπύρος Χαριάτης, τόνισε ότι το σωματείο τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί προς κάθε αρμόδια αρχή, σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο, αναδεικνύοντας με έντονο τρόπο το πρόβλημα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, που λειτουργεί παράνομα, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό, σε ένα χώρο, που, όπως είπε, δεν συμμαζεύεται με τίποτα και κάποιοι ξαφνικά συμπεριφέρνονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, επικαλούμενοι την προστασία του περιβάλλοντος, όταν και στο παρελθόν, πολλές φορές, έχει ρυπανθεί η θάλασσα από τα στραγγίδια, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε πρόεδροι του συνδέσμου να καταλήγουν στα δικαστήρια.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι χρειάζεται συναίνεση και σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ, στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό, και, όχι, όπως είπε, να εκφράζονται από κάποιους επιχειρήματα σε επίπεδο νηπιαγωγείου και να κινούνται με πολιτικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας ότι ο κ. Ξένος κάνει ότι μπορεί για τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ καθώς και ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμπεριστατωμένη άποψη και θα την εκφράσουν όπου χρειαστεί για να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 65325

    [23] Να μην χαθεί το έργο

    Τεταρτη, 30 03 2011 12:16

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι τοπικοί φορείς που αποφάσισαν να αντιδράσουν για την διακοπή του έργου της Ολυμπίας Οδού στην Πάτρα.

    Σε κοινή συνέντευξη, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Γιάννης Λυμπέρης και Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ανακοίνωσαν δράσεις όπως το κλείσιμο των υπηρεσιών και το μπλόκο στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών στον κόμβο της Φιλοθέης. Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε εξάλλου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αγγελος Αγγελόπουλος που έκανε σκληρές δηλώσεις ενώ τα στελέχη της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι παραιτούνται αν δεν γίνει το έργο της Ολυμπίας Οδού στην Ηλεία. Είδηση: 65323

    [24] Περιφ. Συμβούλιο για Ολυμπία Οδό

    Τεταρτη, 30 03 2011 12:11

    Στη θέση του εμμένει στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας για το ίδιο έργο και αποφάσισε, στη χθεσινή του συνεδρίαση, να μην δεχθεί καμία αλλαγή στο φυσικό ή τεχνικό αντικείμενό του.

    Θα επιδιωχθεί ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ρέππα, για να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Είδηση: 65322

    [25] Συντάξεις μαϊμού & επίδομα ενοικίου

    Τεταρτη, 30 03 2011 18:51

    Τους συνδικαιούχους των λογαριασμών συνταξιοδότησης ζητεί από τις τράπεζες το ΙΚΑ προκειμένου να εντοπίσει τις συντάξεις "μαϊμού". Με εγκύκλιό του το Ίδρυμα απευθύνεται και στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ προκειμένου να δει ποιοί λογαριασμών -οι οποίοι είχαν ανοιχτεί από θανόντες δικαιούχους- συνεχίζουν να κινούνται. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 10.000 τέτοιες συντάξεις καταβάλλει κάθε μήνα το ΙΚΑ. -Από 60 ευρώ το μήνα ξεκινά το επίδομα ενοικίου και μάλιστα για κάποιον που έχει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

    Αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφορικά με τις εισοδηματικές ενισχύσεις που θα δοθούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στους αστέγους εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους για τα ενοίκια που πλήρωσαν το 2009.

    Για να λάβει κάποιος επιδότηση ενοικίου με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχει ανήλικο παιδί. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010.

    Οι σχετικές αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τα ΚΕΠ μέχρι 20/7/11.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 65357

    [26] «Όχι» της Ολομέλειας Εισαγγελέων του Α.Π για ακρόαση Ι.Τέντε

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:33

    Να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου εκλήθη για ακρόαση σχετικά με τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η Ολομέλεια των εισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου. Εισαγγελικές πηγές χαρακτηρίζουν εξάλλου, ρητορικά τα ερωτήματα που διατυπώνονται στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις-σκανδάλων και τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών που τις χειρίζονται και σημειώνουν πως είναι γνωστή η πορεία τους.

    Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (16 από τους 19 εισαγγελείς) αποφάσισε ομόφωνα ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση της Ειδικής Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση επί θεμάτων Δικαιοσύνης. Και ότι δεν πρέπει να πάει, καθώς η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είναι ασυμβίβαστη με τη Συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρο 26 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

    Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με έγγραφό του κάλεσε σε ακρόαση τον κ. Τέντε για τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και του Σωφρονιστικού συστήματος. Ο χρόνος συνεδρίασης της Επιτροπής στην οποία θα παρουσιαζόταν ο κ. Τέντες θα προσδιοριζόταν από κοινού, ωστόσο, το θέμα είχε μείνει σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Προχθές, Δευτέρα, μεσολάβησε η επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία τον κάλεσε να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έξι επίμαχες υποθέσεις της (Siemens κ.λπ.). Την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενες (Δευτέρα και Τρίτη) συνήλθε προγραμματισμένα η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με μοναδικό θέμα το εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μετάβαση του κ. Τέντε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για ακρόαση.

    Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην υπ' αριθμ. 1/2011 απόφασή της ότι «η κλήση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ακρόαση γίνεται με ρητή επίκληση διατάξεως του Κανονισμού της Βουλής. Ενόψει αυτού και με δεδομένη τη θέση και πεποίθηση ότι η διάταξη αυτή είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών, δεν θα πρέπει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανταποκριθεί στην κλήση».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65347

    [27] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Γ. Καρατζαφέρη

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:03

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης, ζήτησε από τον κ. Παπούλια μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημόσιο γίγνεσθαι. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Παπούλιας έχει και το κύρος και τη σοβαρότητα και την αποδοχή για να δρομολογήσει εξελίξεις, ενώ ο ίδιος γνωρίζει ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει».Mετά τη διάρκειας μισής ώρας συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε:«Ζήτησα να δω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αμέσως μετά τις τελευταίες συμφωνίες των Βρυξελλών. Μοιράστηκα μαζί του την ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Πρότεινα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεγαλύτερη συμμετοχή εις το πολιτικό γίγνεσθαι. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και το κύρος, και τη σοβαρότητα, και την αποδοχή για να δρομολογήσει εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες όλες αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον εκείνος κρίνει, πως θα πρέπει να κάνει».

    Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν υπέδειξε στον κ. Παπούλια ποιές πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει, απάντησε: «Δεν υπαγορεύεις ποτέ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκφράζεις μόνο ανησυχίες».

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 65340

    [28] Σειρά επαφών του Γ.Γ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα

    Τεταρτη, 30 03 2011 15:19

    Για ευοίωνα στοιχεία στην πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού έκανε λόγο ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό και τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικότερο στήριγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την επίτευξη λύσης. Ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ συναντήθηκε επίσης με την Αλέκα Παπαρήγα, τον Αλέξη Τσίπρα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πλήρη στήριξη των ενεργειών των Ελληνοκυπρίων για επίλυση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην αφύπνιση των Τουρκοκυπρίων και τη συνεργασία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο κ. Παπούλιας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις διεθνείς επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον πάρα πολλών για την Κύπρο και το Κυπριακό και αυτό είναι πολύ θετικό, δυστυχώς χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής σε ότι αφορά το Κυπριακό».

    Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον της Άγκυρας, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι πρόσφατα πέντε Τουρκοκύπριοι οι οποίοι ηγούνται των κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα βρέθηκαν στις Βρυξέλλες μαζί με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τα μηνύματα από τις ομιλίες τους ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ήταν μια κραυγή αγωνίας, όπως οι ίδιοι την ονόμασαν. Θέλουν κι αυτοί να αγωνιστούν μαζί μας για να λύσουν το Κυπριακό γιατί καταλαβαίνουν ότι χάνονται ως κοινότητα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο γγ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και συζήτησαν για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και τα ενεργειακά ζητήματα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την πλήρη στήριξη του στον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση του νησιού, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    «Η Ελλάδα είναι το βασικότερό μας στήριγμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίτευξη λύσης και η βοήθεια που μας προσφέρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική για μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε με τη Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

    Η λύση του Κυπριακού επείγει τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες Χριστόφια, για τη λύση του προβλήματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, προς μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65338

    [29] Δημοκρατική Αριστερά: Συνέδριο την Πέμπτη

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:52

    Το πρώτο της τακτικό συνέδριο πραγματοποιεί η Δημοκρατική Αριστερά, από την Πέμπτη 31 Μαρτίου, έως την Κυριακή 3 Απριλίου. Στις εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνεται ομιλία του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, χαιρετισμοί κομμάτων, εισηγήσεις για τις θέσεις και το καταστατικό λειτουργίας και ομιλίες συνέδρων. Την Κυριακή οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την εκλογή προέδρου και οργάνων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 65331

    [30] Ο έρωτας πονάει στ' αλήθεια

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:04

    Υγεια

    Η επιστήμη απέδειξε αυτό που σχεδόν όλοι έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά: ο έρωτας πράγματι είναι επώδυνος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο κάποιου που βιώνει τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση διεγείρονται οι ίδιες περιοχές με εκείνες που διεγείρονται με τον σωματικό πόνο, όπως, για παράδειγμα, ο πόνος που προκαλείται από ένα έγκαυμα, αναφέρει νέα μελέτη, που επεκτείνει τα ευρήματά της και στη γενικότερη κοινωνική απόρριψη.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει τον σωματικό από τον συναισθηματικό πόνο. Επομένως, η συζήτηση για τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση και τους επώδυνους χωρισμούς «δεν αποτελεί απλά μια μεταφορά», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Ίθαν Κρος, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Η μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αναμένεται να ρίξει φως στο πώς τα συναισθηματικά τραύματα συνδέονται με τον χρόνιο πόνο.

    Σαράντα υγιείς άνδρες και γυναίκες, που εγκαταλείφθηκαν από τον/την σύντροφό τους κατά τους έξι τελευταίους μήνες, υποβλήθηκαν στο πείραμα. Σε μία από τις δοκιμασίες, εφαρμόστηκε στο χέρι τους θερμότητα ίση με «ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ». Σε μια άλλη δοκιμασία κλήθηκαν να δουν μια φωτογραφία του/της πρώην αγαπημένου/ης τους.

    Η μαγνητική τομογραφία πραγματικού χρόνου έδειξε ότι τα δύο τμήματα του εγκεφάλου τους στα οποία παρατηρήθηκε διέγερση ήταν εκείνα που συνδέονται μόνο με τον σωματικό πόνο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Proceedings of the National Academy of Sciences Είδηση: 65341

    [31] Έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Μπάμπης Τσικληρόπουλος

    Τεταρτη, 30 03 2011 15:59

    Στα 72 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Μπάμπης Τσικληρόπουλος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του στον Πύργο Ηλείας, στις 4 το απόγευμα.

    Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1939 αλλά όπως έλεγε «δεν έμαθα ακόμα γιατί» .

    Βιογραφικό

    «Ζούμε σ' έναν κόσμο μαγικό

    με φόντο την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό

    γεμάτα τα μπαλκόνια πολιτικά αηδόνια

    υποσχέσεις και αγάπες και πολύχρωμα μπαλόνια

    για ευτυχισμένα χρόνια»

    Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος που έφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 72 του χρόνια έχει υπογράψει τους στίχους σ΄ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια την «Ελένη»του Θάνου Μικρούτσικου.

    Εχει επίσης γράψει θεατρικά έργα και σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά και νουβέλες. Πιο γνωστά του έργα:«Μη ξεχαστώ και δε γυρίσω», «Η Οδύσσεια του Μήτσου», «Στην άκρη της πόλης», «Ωχ τα νεφρά μου».

    Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1939 αλλά όπως έλεγε «δεν έμαθα ακόμα γιατί» .

    aπε Είδηση: 65339

    [32] Το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ΕΡΑ

    Τεταρτη, 30 03 2011 15:48

    Το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας (Special Award for the best technical level). απέσπασε στον 5ο διεθνή διαγωνισμό Svetozar Stracina Grand Prix, η ηχογράφηση από την Ελληνική Ραδιοφωνία του βυζαντινού ύμνου «Των Αγίων Πατέρων ο χορός- Δοξαστικό της εορτής των Αγίων Πατέρων».

    Η ηχογράφηση του ύμνου με τον οποίο πήρε μέρος στο Διαγωνισμό η Ελληνική Ραδιοφωνία έγινε στα στούντιο της ΕΡΑ τον Δεκέμβριο του 2010, στο πλαίσιο κύκλου ηχογραφήσεων, την επιμέλεια του οποίου έχει η ραδιοφωνική παραγωγός Εριέττα Παλιατσάρα. Η σπάνιας αξίας ερμηνεία έγινε από μία μοναχή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.. Η τεχνική επιμέλεια της ηχογράφησης ήταν του Τάσου Μπακασιέτα.

    Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση, δεδομένου ότι η ηχογράφηση της ΕΡΑ ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 57 συνολικά υποψηφιότητες (ηχογραφήσεις παραδοσιακής ή εκκλησιαστικής μουσικής) από 22 ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο διαγωνισμός, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου 2011, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τη Ραδιοφωνία της Σλοβακίας και τελεί υπό την αιγίδα της E.B.U. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείτο από 15 μέλη και στελεχώθηκε από προσωπικότητες ισάριθμων χωρών (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ουκρανία).

    AΠΕ Είδηση: 65337

    [33] Η Κίνα δεύτερη διεθνώς σε επιστημονικές δημοσιεύσεις

    Τεταρτη, 30 03 2011 15:21

    Η μια μετά την άλλη σωρεύονται οι ενδείξεις για την άνοδο της Κίνας στο παγκόσμιο στερέωμα. Αφού επισήμως η οικονομία της εκτόπισε την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στον κόσμο και ήδη απειλεί άμεσα την πρώτη αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της αξιοσέβαστης Βασιλικής Εταιρίας, της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας, η Κίνα βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής από τις ΗΠΑ και σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.

    Μάλιστα, με το ρυθμό που οι επιστήμονές της παράγουν επιστημονικές μελέτες, εκτιμάται ότι ίσως σε δύο μόνο χρόνια (2013) η Κίνα θα βρεθεί στην κορυφή, αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (για μετά το 2020). Έτσι, η χώρα που πρώτη εφηύρε την πυξίδα, την πυρίτιδα, το χαρτί και την εκτύπωση, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της. Εξάλλου, η έκθεση αναφέρει ότι και η Ελλάδα εμφανίζει, κατά τα τελευταία χρόνια, σταδιακή βελτίωση στον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

    Η Κίνα εκτοξεύτηκε από την έκτη θέση κατά την περίοδο 1999-2003 (με μερίδιο 4,4% των συνολικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά) στη δεύτερη θέση κατά την περίοδο 2004-08 (με μερίδιο 10,2%). Το μερίδιο των ΗΠΑ, στο μεταξύ, μειώθηκε από 26,4% σε 21,2%. Αν και η απόστασή της φαίνεται μεγάλη από τη δεύτερη Κίνα, είναι τέτοια η επιστημονική δυναμική της τελευταίας, που σε πολύ λίγα χρόνια η «ψαλίδα» θα έχει εξαφανιστεί.

    Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Βρετανία (μερίδιο 6,5% από 7,1%), η Ιαπωνία (6,1% από 7,8%), η Γερμανία (6% από 7%), η Γαλλία (4,4% από 5%), ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ινδία (που εκτόπισε από την πρώτη δεκάδα τη Ρωσία). Αντίθετα με τις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες όλες εμφανίζουν διαχρονική συρρίκνωση του ειδικού βάρους τους στη διεθνή επιστήμη (με μέτρο και κριτήριο τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων), αρκετές άλλες χώρες, εκτός από την Κίνα και την Ινδία, εμφανίζουν αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου τους, όπως η Βραζιλία, το Ιράν και η Τουρκία.

    Ειδικά για την τελευταία, αναφέρεται ότι σημειώνει επιστημονική ανάπτυξη εξίσου δραματική όσο η Κίνα, καθώς τετραπλασιάστηκαν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της μεταξύ των ετών 1996-2008.

    Από την άλλη, το Ιράν, μεταξύ όλων των χωρών, εμφάνισε την ταχύτερη ανάπτυξη, καθώς από την παραγωγή μόλις 736 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βρέθηκε με 13.238 δημοσιεύσεις το 2008.

    Η μελέτη της Βασιλικής Εταιρίας χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα εντυπωσιακή» τη συνεχή άνοδο της Κίνας στον επιστημονικό τομέα - που αποτελεί προάγγελο και ταυτόχρονα απότοκο της θεαματικής προόδου της σε πολλούς άλλους τομείς. Οι επενδύσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 20% μετά το 1999, ξεπερνώντας πια σήμερα τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. νέοι αποφοιτούν από τα πανεπιστήμιά της ετησίως, έχοντας σπουδάσει θετικές επιστήμες και μηχανικοί.

    «Ο επιστημονικός κόσμος μεταβάλλεται και νέοι παίκτες κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους. Εκτός από την ανάδυση της Κίνας, βλέπουμε την άνοδο της ΝΑ Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και άλλων χωρών. Κανένα ιστορικά κυρίαρχο κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να επαναπαυτεί στις δάφνες του, αν θέλει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημά, που του προσφέρει η ηγεσία στο επιστημονικό πεδίο», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη βρετανική μελέτη Κρις Λιούελιν-Σμιθ.

    Πάντως η μελέτη επισημαίνει ότι η ποσότητα (αριθμός) των μελετών δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και αύξηση στην ποιότητά τους (αν και αυτό ακούγεται μάλλον ως παρηγοριά στον άρρωστο).

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65334

    [34] Εκδήλωση προς τιμήν του Γκορμπατσόφ

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:52

    Διάσημοι αστέρες της μεγάλης οθόνης, τραγουδιστές και πολιτικοί θα παρευρεθούν σήμερα σε μουσική εκδήλωση στο Λονδίνο για να τιμήσουν τον πρώην σοβιετικό πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος στις αρχές του μήνα έκλεισε τα 80ά του γενέθλια. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι αμερικανοί ηθοποιοί Κέβιν Σπέισι και Σάρον Στόουν.

    «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να δικαιολογήσει τον τίτλο 'Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο',» αναφέρει το Royal Albert Hall στην ιστοσελίδα του, όπου προβάλλει την φιλανθρωπική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο.

    Οι απόψεις των πολιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση σχετικά με τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης Γκορμπατσόφ το 1990 διίστανται καθώς πολλοί αναπολούν την πρώην Σοβιετική Ένωση και κατηγορούν τον Γκορμπατσόφ για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε.

    Μία έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πραγματοποιείται προς τιμήν του Γκορμπατσόφ στο Κρεμλίνο και η κρατική τηλεόραση δίνει μεγάλη έκταση στην επέτειο.

    Επίσης ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ απένειμε στον Γκορμπατσόφ το ανώτατο μετάλλιο της Ρωσίας αποκαλώντας το «μία αρμόζουσα αποτίμηση του μεγάλου έργου που επιτελέσατε ως επικεφαλής του κράτους", αλλά σε μία απόπειρα να κατευνάσει τους επικριτές του, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι το έργο αυτό "μπορεί να αξιολογηθεί με διαφορετικούς τρόπους».

    Η μουσική εκδήλωση στο Λονδίνο θα περιλαμβάνει εμφανίσεις των τραγουδιστών Μπράιαν Φέρι και Σίρλεϊ Μπάσεϊ, καθώς και του ρώσου διευθυντή ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ, και τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Γκορμπατσόφ και Μακμίλαν για τη Στήριξη του Καρκίνου.

    Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν ο ηθοποίος και κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, και ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 65332

    [35] Σοκ στις ΗΠΑ μαθαίνοντας πως η General Electric δεν πληρώνει φόρους

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:36

    Οι αμερικανοί πολίτες, που αυτή την εποχή συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν πως αντίθετα με αυτούς, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, η General Electric, δεν πλήρωσε φόρους στις ΗΠΑ το 2010.

    Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα New York Times την Παρασκευή. Ενόχλησε την κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζέφρι Ίμελτ προωθήθηκε τον Ιανουάριο από τον πρόεδρο Ομπάμα ως επικεφαλής του Συμβουλίου του για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Η αποκάλυψη έδωσε τροφή στους γελοιογράφους και τους έντονα διαφωνούντες.

    "Πληρώνουμε αυτά που οφείλουμε", δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ομίλου Τζον Κρένικι. "Αλλά η GE επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση και στη GE Capital (θυγατρική της GE, εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών) καταγράψαμε σημαντικές απώλειες οι οποίες ελάφρυναν τη φορολογική μας δήλωση".

    "Οι φόροι θα αυξομειώνονται. Καθώς η GE και η GE Capital πήγαν καλύτερα το 2011, ο οφειλόμενος φόρος θα αλλάξει", πρόσθεσε.

    Ο όμιλος πραγματοποίησε κέρδη 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, χρονιά κατά την οποία επίσης δεν είχε πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Όσον αφορά τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια φόρους καταχωρημένους στα λογιστικά του ομίλου για το 2010, πληρώθηκαν σε άλλες χώρες.

    Κανείς δεν φαίνεται πως είναι ικανοποιημένος από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος στις ΗΠΑ. Ενώ οι διοικητές των επιχειρήσεων, φιλελεύθεροι οικονομολόγοι και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές διαμαρτύρονται ότι οι συντελεστές φορολόγησης στη χώρα είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο (35% για το ανώτερο κλιμάκιο), άλλοι οικονομολόγοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές σημειώνουν την ζέση με την οποία στρατιές λογιστών μεριμνούν ώστε οι μεγαλύτερες εταιρίες στη χώρα να αποφύγουν τη φορολογία.

    Από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τονίζει συχνά ότι πρέπει να κλείσουν οι "τρύπες" του φορολογικού ελέγχου, κατανέμοντας περισσότερο ισομερώς το βάρος των φόρων και μειώνοντας το ποσοστό της φορολόγησης.

    ΑΠE Είδηση: 65343

    [36] Κοινωνική αναταραχή στη Νότια Αφρική

    Τεταρτη, 30 03 2011 16:34

    Με βίαιο τρόπο διέλυσε η αστυνομία στη Νότια Αφρική, διαδηλωτές προερχόμενους από καταυλισμό κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η αστυνομική δύναμη χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δεν ήταν η πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που κάτοικοι καταυλισμών διαδηλώνουν με αντίστοιχα αιτήματα, αφού σε πέντε από τις εννέα επαρχίες της χώρας, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Οι προερχόμενοι από τον καταυλισμό του Ζάντσπρουιτ, διαδηλωτές, διαβιούν με κοινές τουαλέτες και βρύσες για τρεχούμενο νερό και με λίγες ώρες ή και καθόλου ηλεκτρικό. Απαντώντας στην αστυνομική επίθεση, έστησαν οδοφράγματα με λάστιχα τα οποία πυρπόλησαν, ενώ εκσφενδόνισαν και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο μήνες θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στη χώρα, στην οποία την πολιτική ηγεμονία έχει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 65342

    [37] Ταϊλάνδη: Νεκροί από πλημμύρες

    Τεταρτη, 30 03 2011 13:36

    Σοβαρές συνέπειες είχαν στη Ταϊλάνδη οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε νότιες περιοχές της χώρας, αφού τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί και 10 οι αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές.

    Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες θα έχουν επιπτώσεις και στις παραδόσεις καουτσούκ από τη χώρα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της παραγωγής σε παγκόσμια βάση. Για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων χρησιμοποιούνται σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Όπως δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Σατίτ Ουονγκνονγκτόι: «Ο στρατός και το ναυτικό συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους είναι αποκλεισμένοι και να εκκενώσουν άλλους που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης». Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 65329


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 March 2011 - 17:57:26 UTC