Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία
  • [02] Λιβύη: Διεθνής διπλωματικός πυρετός
  • [03] Unisef: Νέα Πασχαλινή συλλογή

    [01] Έντονη ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

    Δευτερα, 28 03 2011 08:11

    Νέα σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη ΒΑ Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που ίσως πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου. Την ίδια ώρα, "απαράδεκτη" χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατ.φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο. Παράλληλα, οι αρχές παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής. Κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού από τη θάλασσα -σε απόσταση μόλις 30 μ. από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του εργοστασίου της Φουκουσίμα- τo επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

    Πάνω από 1.000 φορές υψηλότερο από τα επιτρεπτά όρια το ραδιενεργό ιώδιο

    Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις, διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

    Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων: "Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6".

    "Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο", τόνισε ο κυβερηντικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάν, αναφερόμενος στην εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco.

    "Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει", πρόσθεσε.

    «Η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε στο νερό ξεπέρασε τα όρια κατά 100.000 και όχι κατά 10 εκατ. φορές», διευκρίνισε η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσιμα, μετά την αρχική εσφαλμένη ανακοίνωση.

    Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού που είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα.

    Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με στόχο να τονίσει ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.

    "Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή τη θάλασσα", υπογράμμισε ο Εντάνο.

    Οι μηχανικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μια καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

    "Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε", τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

    "Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση. Xρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη", είπε ο Μεσκάτι.

    Πλουτώνιο

    Πλουτώνιο βρέθηκε στο έδαφος στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα

    Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως "δεν παρουσιάζει κίνδυνο" για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.

    Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

    Ήταν τα τελευταία άσχημα νέα από τη μονάδα αυτή, όπου τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

    Στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

    Ο Αμάνο είπε ότι θα ήθελε να παρευρεθούν υπουργοί από τα κράτη μέλη.

    "Το πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητο, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό δεν είναι μόνο για ειδικούς ή τεχνικούς", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

    Τέλος, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα ως "πολύ σοβαρή", και σημείωσε ότι ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό εκεί.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ιαπωνία: Παλινωδίες με τα επίπεδα ραδιενέργειας

    BBC: Japan nuclear plant data error was 'unacceptable'

    Είδηση: 64716

    [02] Λιβύη: Διεθνής διπλωματικός πυρετός

    Δευτερα, 28 03 2011 19:19

    Με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, να έχουν ανακάμψει μετά και τη στήριξή τους από τις δυτικές χώρες, η πλάστιγγα έχει γείρει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, με κρίσιμο χαρακτήρα να παίρνει η σχετική διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Λονδίνο. Σε δηλώσεις του ο Ισάμ Γιούσεφ, αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, τόνισε ότι: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να καταστεί δυνατή η πολιτική διευθέτηση του προβλήματος».Με κοινή δήλωση ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρουν: «Δεν προβλέπουμε καμία στρατιωτική κατοχή της Λιβύης. Κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον Λιβυκό λαό στον αγώνα του για να ρίξει μια βίαιη δικτατορία, και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να αποφασίσει για το μέλλον του. Όπως τονίζει το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου, το σημερινό καθεστώς έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Ο Καντάφι πρέπει λοιπόν να φύγει αμέσως».

    Αναφερόμενοι στη διπλωματική διαδικασία, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι: «θα μπορούσε να οργανωθεί γύρω από το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, του οποίου αναγνωρίζουμε τον πρωτοπόρο ρόλο, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετάβασης προς την δημοκρατία. Τους καλούμε να θεσπίσουν έναν εθνικό πολιτικό διάλογο και ακόμη να οδηγήσουν σε μια αντιπροσωπευτική διαδικασία μετάβασης, μια συνταγματική μεταρρύθμιση και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

    Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Λιβύη κατηγόρησε το Κατάρ, επειδή αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που απαρτίζεται από τους αντικαθεστωτικούς, ως το μόνο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα το καθεστώς Καντάφι χαρακτήρισε το Κατάρ «κρατίδιο» που επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

    Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, απέπλευσε το Ε/Γ-Ο/Γ «ΙΟΝΙΑΝ KING» σημαίας Κύπρου από το λιμάνι Μιζουράτα Λιβύης με προορισμό το λιμάνι της Μάλτας.

    Αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, θα συνεδριάσει και η διαρκής επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη,

    Πάντως στη βάση της Σούδας έχουν προσγειωθεί έξι Μιράζ-2000 του Κατάρ, τέσσερα γαλλικά Μιράζ-2000 από τη Γαλλία και έξι F-16 από τη Νορβηγία. Επίσης έχουν προσγειωθεί δύο ιπτάμενα ραντάρ KC-135 και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου RC-135, των ΗΠΑ, ένα αμερικανικό μεταγωγικό C-130 και ένα γαλλικό μεταγωγικό C-160. Τέλος έχει ελλιμενιστεί ένα αμερικανικό υποβρύχιο. Στη βάση του Αράξου παραμένουν τα έξι βελγικά F-16.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Είδηση: 64889

    [03] Unisef: Νέα Πασχαλινή συλλογή

    Δευτερα, 28 03 2011 19:53

    Τη νέα της συλλογή σε πασχαλιάτικα είδη, κάρτες και δώρα σε ανοιξιάτικη διάθεση και χρώματα, παρουσιάζει εδώ και λίγες ημέρες η UNISEF. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης, για την πραγματοποίηση των δράσεων που χαρίζουν χαμόγελο σε εκατομμύρια παιδιά.

    Όσοι επισκεφθούν, την 1η Απριλίου και για ακόμη δύο ημέρες, την έκθεση στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πλήρη συλλογή. Η νέα συλλογή περιλαμβάνει δώρα για μικρούς και μεγάλους: μπουρνούζια, πετσέτες, σεντόνια, μπρελόκ, γυάλινα διακοσμητικά αυγά σε νέα σχέδια, μοναδικά κοσμήματα από ασήμι 925ο και πολύτιμους λίθους, φτιαγμένα με πολύ γούστο στην Ελλάδα σε αποκλειστικά σχέδια για τη UNICEF, παιχνίδια, κούπες, κεριά, διακοσμητικά και τσάντες για την θάλασσα και πολλά άλλα πλαισιώνουν το ανοιξιάτικο μας φυλλάδιο.

    Οι ανοιξιάτικες συλλογές καρτών είναι γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια, παιδικές κάρτες και κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν προσκλητήρια στην βάφτιση ή το γάμο. Υπάρχουν ακόμα δύο υπέροχες συλλογές με πασχαλιάτικες κάρτες για να στείλετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

    Ξεχωριστές είναι οι φετινές λαμπάδες. Διατίθενται σε 19 ιδιαίτερα σχέδια με υπέροχα χρώματα για αγόρια και κορίτσια μικρά και μεγάλα, το ξεχωριστό δώρο που θα κάνει ο νονός και η νονά, ο μπαμπάς και η μαμά και θα χαρίσουν το χαμόγελο στους αγαπημένους σας το βράδυ της Ανάστασης και θα φωτίσουν τη ζωή χιλιάδων άλλων παιδιών.

    Τα έσοδα από την πώληση των λαμπάδων, των καρτών και των δώρων της UNICEF χαρίζουν ζωή και χαμόγελο σε εκατομμύρια παιδιά και αλλάζουν σημαντικά τη ζωή τους. Τα προγράμματα που υλοποιεί η UNICEF σε 150 χώρες και περιοχές είναι πολλά και σημαντικά στους τομείς της υγείας και διατροφής. Εγκαθιστά συστήματα παροχής νερού και υγιεινής, πραγματοποιεί εκατομμύρια εμβολιασμούς και εξασφαλίζει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.

    Τα ανοιξιάτικα είδη UNICEF μπορούν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι φορείς και οι εταιρίες να τα προμηθευτούν:

    Στα Καταστήματα UNICEF Αθήνα: Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη - Θεσσαλονίκη: Δέλλιου 2, Πλ. Συντριβανίου Ηράκλειο Κρήτης: Μιχελιδάκη 19 - ΧΑΝΙΑ: Μπονιαλή 25

    και στα Περίπτερα UNICEF: - Πλατεία Κοραή (Κοραή & Σταδίου), Αθήνα - Golden Hall, Μαρούσι

    Πλήρης έκθεση ειδών UNICEF: Σταθμός Μετρό Συντάγματος (από 1 Απριλίου έως και 3 Απριλίου 2011)

    Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες: - 801 500 12345 όλο το 24ωρο - fax: 210 72 52 555 - στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr Είδηση: 64892


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 March 2011 - 21:49:58 UTC