Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ραδιενεργό μόλυνση απειλείται η θάλασσα της Ιαπωνίας
  • [02] Μια εβδομάδα βομβαρδισμών στη Λιβύη
  • [03] Σβήνω τα φώτα συμμετέχω στην Ώρα της Γης
  • [04] Θερινή ώρα από τις τρεις το πρωί
  • [05] Προαιρετικά φοροκάρτα από τον Μάιο
  • [06] Κινητοποιήσεις σχολείων στα Γρεβενά
  • [07] Ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης για τα έργα στη Δυτική Μακεδονία

    [01] Με ραδιενεργό μόλυνση απειλείται η θάλασσα της Ιαπωνίας

    Σαββατο, 26 03 2011 11:28

    Νέα έντονη ανησυχία προκαλούν τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου που ανιχνεύθηκαν ανοιχτά των ακτών που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας, η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

    Ραδιενεργός μόλυνση απειλεί πλέον τη θαλάσσια ζωή στην Ιαπωνία κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα.

    βΌπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους από θαλάσσιο νερό που ελήφθη μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου έδειξαν αύξηση της τιμής του ραδιενεργού ιωδίου κατά 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

    Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

    Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

    Οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν και οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

    Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

    Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.

    Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

    Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

    Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ FM

    Σχετικές ειδήσεις: Ιαπωνία: Ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα 3

    Είδηση: 64687

    [02] Μια εβδομάδα βομβαρδισμών στη Λιβύη

    Σαββατο, 26 03 2011 10:58

    Στη Λιβύη, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα στην Τρίπολη. Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν από αέρος, στόχους του Καντάφι, βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να προωθηθούν. Οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, βρίσκονται πλέον στην έβδομη ημέρα. Το πρωί, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της Ατζαμπίγια.

    Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά την έβδομη συνεχή νύχτα βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έπιασε φωτιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ,.

    Όπως τόνισε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, ενώ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά.

    Ο κ. Γκόρτνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

    Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδιδε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

    Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

    Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι την Παρασκευή για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

    Στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε πως αναμένει η Ατζνταμπίγια να πέσει σύντομα μετά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, που «θα εξασθενίσουν τις δυνάμεις τους και, το σημαντικότερο, το ηθικό τους». Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των δυτικών επιδρομών είναι αρκετό, ώστε οι εξεγερμένοι να νιώθουν ασφαλείς υπό την προστασία τους.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Ζαν Πινγκ, ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές--αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.

    «Αμφιβάλλω ότι θα διαρκέσει ημέρες. Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες.», δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

    Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης, στη Λιβύη, ενώ την Τρίτη, σε διεθνή διάσκεψη στη Βρετανία, θα εξεταστεί η πρόοδος της στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και οι προτάσεις για πολιτικό διευθυντήριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ FM

    Σχετικές ειδήσεις: Λιβύη: Διπλωματικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις

    Είδηση: 64686

    [03] Σβήνω τα φώτα συμμετέχω στην Ώρα της Γης

    Σαββατο, 26 03 2011 10:17

    Εκατομμύρια φώτα θα σβήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο για την Ώρα της Γης, στις 20:30 σήμερα το βράδυ, μία πρακτική και συμβολική κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στην οποία παίρνουν μέρος 131 χώρες απ΄ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.Μια ευκαιρία αφύπνισης για τον τρόπο με τον οποίο στερούμε από τον πλανήτη μας τους φυσικούς πόρους.

    Εκατομμύρια πολίτες σε 131 χώρες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της οργάνωσης WWF και κατεβάζουν τους διακόπτες.

    Το κλείσιμο του διακόπτη του ηλεκτρικού μπορεί να είναι μια κίνηση που κάνουμε μηχανικά και που πολλές φορές αμελούμε αφήνοντας τις λάμπες να καίνε άσκοπα. Με το να κλείσουμε όμως τα φώτα στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2011, συμμετέχουμε στη συμβολική κινητοποίηση της οργάνωσης "Ώρα της Γης" για τις κλιματικές αλλαγές.

    H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες της πόλης να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Στην πρώτη εκδήλωση συμμετείχαν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    Φέτος στην συμβολική εκδήλωση λαμβάνουν μέρος 131 χώρες. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει η Ελλάδα.

    Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.

    Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό. Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι. Αν και η εκστρατεία αυτή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει την αρχή για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο φιλικό στο περιβάλλον. Είδηση: 64681

    [04] Θερινή ώρα από τις τρεις το πρωί

    Σαββατο, 26 03 2011 10:31

    Σε ισχύ μπαίνει τα ξημερώματα η θερινή ώρα. Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4, μεγαλώνοντας την ημέρα μας, αλλά στερώντας μας μία ώρα ύπνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM Είδηση: 64683

    [05] Προαιρετικά φοροκάρτα από τον Μάιο

    Σαββατο, 26 03 2011 10:24

    Τέλος στη χρονοβόρα συγκέντρωση των αποδείξεων, θα βάλει η φοροκάρτα που μπαίνει στη ζωή μας από το Μάιο. Η κάρτα, που θα περιέχει μόνο τον αριθμό φορολογικού μητρώου του κατόχου, θα καταγράφει ψηφιακά όλες τις καταναλωτικές αγορές που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου.

    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την φοροκάρτα, που θα βάλει τέλος στο χαρτομάνι με τις αποδείξεις.

    Το μόνο στοιχείο που θα φέρει η κάρτα είναι ο Αριθμός φορολογικού μητρώου. Οι πολίτες θα μπορούν να την προμηθευτούν, χωρίς κόστος, από οποιαδήποτε τράπεζα και θα ενεργοποιείται μέσω διαδικτύου ή με ένα απλό sms.

    Στην κάρτα θα περνάνε όλες οι αγορές, ανεξαρτήτως ποσού και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας, η οποία δεν θα έχει κα΅ία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή, είτε αυτή έγινε με μετρητά, είτε με πιστωτική.

    Οι καταστηματάρχες θα περνούν τη φοροκάρτα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές κάρτες. Με τον τρόπο αυτό η εφορίες θα ελέγχουν παράλληλα on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων και τις αποδείξεις των καταναλωτών.

    Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για φέτος θα είναι προαιρετική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 64682

    [06] Κινητοποιήσεις σχολείων στα Γρεβενά

    Σαββατο, 26 03 2011 10:46

    Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Δεσκάτης για το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων, στην διασταύρωση του Καρπερού την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι όπως και να συνεχιστεί η αποχή των παιδιών από τα μαθήματα τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαρτίου, ενόψει και της επίσκεψης στην περιοχή της Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Έλενας Ζυγούρη.

    Κάτοικοι και γονείς μαθητών του δημοτικού σχολείου των Αμυγδαλιών Γρεβενών, αποφάσισαν επίσης να συμμετέχουν οι μαθητές στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Γρεβενά, με την Ελληνική σημαία, πανό και μαύρες σημαίες.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 64685

    [07] Ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης για τα έργα στη Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 26 03 2011 10:36

    Το Υπουργείο είναι έτοιμο να προτείνει την μείωση των διοδίων επί της Εγνατίας οδού, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών και δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης από την Κοζάνη, στην διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Πέμπτη 24 Μαρτίου. Στην πορεία κατασκευής των έργων της Δυτικής Μακεδονίας, o κ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στην κατασκευή των καθέτων αξόνων της Εγνατίας και τον άξονα «Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα -Νίκη», τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και γι' αυτό επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών. Για τον άξονα «Νίκη-Κοζάνη-Λάρισα», σημείωσε ότι εκχωρήθηκε με την υπουργική απόφαση στην Εγνατία Οδό ΑΕ η μελέτη τμημάτων και η συνολική εποπτεία των μελετών που εκπονούνται από άλλες υπηρεσίες.Υπογράμμισε ότι ο δρόμος «Γρεβενών - Βασιλίτσας» θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.Σε ότι αφορά στο δρόμο «Δεσκάτης - Γρεβενών», είπε ότι η Εγνατία Οδός μπορεί να αναλάβει τη μελέτη και στη συνέχεια θα διασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του, εάν υπάρχει και συμφωνία των τοπικών αρχών.Το τμήμα «Φλώρινα-Νίκη» μήκους 14,5 χλμ. του κάθετου οδικού άξονα «Κοζάνη-Νίκη» της Εγνατίας Οδού, θα δημοπρατηθεί άμεσα, με την υπογραφή της ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.Για το τμήμα «Φλώρινα-Πτολεμαΐδα» αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερο κόστος, που δεν θα υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ. Η εναλλακτική θα διέρχεται μέσα από λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ».Για τον οδικό άξονα Ε65, σημείωσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές καθυστερήσεις και εμπλοκές στην κατασκευή του, ήδη διερευνώνται εναλλακτικές χαράξεις του άξονα μετά την Καλαμπάκα, εκτός της περιοχής ενδιαίτησης της καφέ αρκούδας».Σε ότι αφορά το φράγμα της Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι επειδή το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, οι οποίοι δεν είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζονται δυσκολίες στη χρηματοδότησή του. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θωμάς Δημητριάδης

    Είδηση: 64684 Είδηση: -.html Είδηση: -.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 March 2011 - 9:51:53 UTC