Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βόμβες στη Λιβύη, εκρήξεις στη διπλωματία
  • [02] Ιαπωνία: Αυξάνονται οι νεκροί - Εντόπισαν ραδιενέργεια σε τρόφιμα
  • [03] Κρίσιμες εκλογές στην Αϊτή
  • [04] A. Tσίπρας: «Νέα απειλή πολέμου στη γειτονιά μας»
  • [05] Η κρίση χτύπησε την αγορά ακινήτων
  • [06] Εκπτώσεις φόρων για ενεργειακά πιστοποιητικά
  • [07] Aλβανία: Απαγόρευση διαδήλωσης

    [01] Βόμβες στη Λιβύη, εκρήξεις στη διπλωματία

    Κυριακη, 20 03 2011 16:51

    Eπιπτώσεις και στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο έχουν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη. Τόσο τα θύματα μεταξύ των αμάχων, όσο και ο βαθμός εμπλοκής κάθε χώρας και τα οφέλη ή οι κίνδυνοι που θα προκύψουν, έγιναν το πεδίο έκφρασης αντιπαραθέσεων και ανησυχιών.

    Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, κάλεσε τη σήμερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά αυτών που χαρακτήρισε μη-στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη, μπροστά στις απώλειες αμάχων που αυτές προκαλούν. Όπως δήλωσε: «Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την μη-επιλεκτική χρήση βίας».

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων». Προανήγγειλε τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

    Στη Γερμανία, κριτική ασκήθηκε στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, από τον πρόεδρο της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Ρούπρεχτ Πόλενς, λόγω της στάσης αποχής που τήρησε η Γερμανία στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά την ψηφοφορία για την απόφαση επέμβασης στη Λιβύη. Στην Ιταλία ο πάπας Βενέδικτος κάλεσε: «εκείνους που έχουν την πολιτική και στρατιωτική ευθύνη να αναλογιστούν την ασφάλεια των πολιτών και να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια. Παρακολουθώ τώρα τις τελευταίες εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και προσεύχομαι για όσους εμπλέκονται στη δραματική κατάσταση στη χώρα».

    Στην Κύπρο ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, δήλωσε: «Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι. Η Κύπρος και φυσιολογικά και διαχρονικά αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας».

    Το αρχηγείο των Βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται μόνο για παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και όχι για εξαπόλυση επιθέσεων.

    Στην Τουρκία ο Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε σε οικονομικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι «Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν ήμαστε απελπισμένοι. Μπορούμε όλοι μαζί να σταματήσουμε το αίμα στην περιοχή. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη Σαουδική Αραβία και ότι θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Επίσης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε: «η Τουρκία δεν θα μετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση. Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά υπάρχουν όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα, αλλά σχεδόν σε όλα τα θέματα. Αυτό είναι το παράπονό μας. Ωστόσο υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ. Ορισμένες χώρες θέλουν να προταχτούν στην εφαρμογή της απόφασης αυτής. Αυτό μπορεί να επικριθεί. Αλλά η Τουρκία κάνει αυτό που τις αναλογεί. Το επιθυμητό είναι, ο ΟΗΕ, οι άνθρωποι και οι χώρες να δραστηριοποιούνταν με τον ίδιο τρόπο και για τη λωρίδα της Γάζας, την Παλαιστίνη και άλλες περιοχές».

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλοσκόνι, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, η Λιβύη δεν διαθέτει όπλα που να μπορούν να πλήξουν το ιταλικό έδαφος», απαντώντας στον επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσσι, που δεν έκρυψε την αντίθεσή του στις επιχειρήσεις και στην παροχή, από μέρους της Ιταλίας, φοβούμενος αντίποινα από τη Λιβύη. Πάντως ήδη ρυμουλκό της ιταλικής εταιρείας Augusta off Shore, τύπου Άσσο, κατασχέθηκε στην Λιβύη και όλα τα μέλη του πληρώματος, (οκτώ Ιταλοί ναυτικούς, δυο Ινδοί και ένας Ουκρανός) είναι όμηροι του Καντάφι.

    Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση ιταλικού ρυμουλκού που κατασχέθηκε στη Λιβύη.

    Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρει ότι:

    «Από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοινώνονται τα εξής: Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».

    Μάχες σημειώθηκαν στην πόλη Μιζουράτα με το καθεστώς Καντάφι να χρησιμοποιεί άρματα μάχης και όλμους, πλοία να εμποδίζουν την προσέγγιση άλλων σκαφών με ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των νεκρών στην πόλη. Τη νύχτα του Σαββάτου οι κυβερνητικές πηγές της Λιβύης έκαναν απολογισμό 64 νεκρών από τους βομβαρδισμούς, μετρώντας και τις απώλειες της Κυριακής, όπου τραυματίες του Σαββάτου, υπέκυψαν στα τραύματά τους. Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και απετράπη επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη, κάνοντας λόγο πάντως για "πολύ αβέβαιη κατάσταση" και ενδεχόμενο αδιέξοδο. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο στρατηγός Μάικ Μάλεν, είπε ότι: «Υπάρχουν δυνάμεις, αεροσκάφη συγκεκριμένα από το Κατάρ, που κατευθύνονται σε θέσεις μάχης αυτή τη στιγμή. Κι άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί παρότι θα ήθελα να ανακοινώσουν οι ίδιες τη δέσμευσή τους».

    Σε διαρκή συνεδρίαση από τις 4μμ της Κυριακής οι 28 εκπρόσωποι χωρών στο ΝΑΤΟ προετοιμάζουν την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, κάνοντας λόγο, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, για συνεχή έλεγχο του εμπάργκο όπλων και της ζώνης ελέγχου πτήσεων.

    Η λιβυκή αεροπορική βάση Αλ-Γουατία, που βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, συγκαταλέγεται στους στόχους που έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, οι δυτικές δυνάμεις, ανακοίνωσε Λίβυος στρατιωτικός αξιωματούχος.

    Αντιδράσεις

    Ο αντιπροέδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ορθή, αν και καθυστερημένη και εύχεται η στρατιωτική επιχείρηση να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό ώστε η Λιβύη να ακολουθήσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού.

    Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της Βουλής, ενώ στις 6 το απόγευμα της Κυριακής συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

    Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα, λίγο πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, δήλωσε ότι: «Γιουγκοσλαβία- Ιράκ- Αφγανιστάν, τώρα Λιβύη, για τέταρτη φορά η Ελλάδα με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης συμμετέχει σε ένα μεγάλο έγκλημα. Το έγκλημα του άδικου, βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε ένα κομμάτι από την πίτα των πετρελαίων, με αντάλλαγμα την ένταση της κρίσης και τα νέα βάσανα σε όλους τους λαούς της περιοχής».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ο κ. Παπανδρέου- όπως και οι ηγέτες της Δύσης- ανακάλυψαν αιφνιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λιβύων. Όλοι τους- μη εξαιρουμένων του κ. Παπανδρέου- συναγελάζονταν μαζί του, φωτογραφίζονταν και τον επισκέπτονταν στη σκηνή του. Ο φαρισαϊσμός σ' όλο του το μεγαλείο. Για εμάς ο Καντάφι ήταν πάντα ένας αδίστακτος δικτάτορας».

    Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του λιβυκού λαού για δημοκρατία, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία και είμαστε ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των πετρελαίων και τη διασφάλιση της ηγεμονίας τους στην περιοχή. Καταδικάζουμε την πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Λιβύη. Η γαλλοβρετανικής εμπνεύσεως συμμαχία με τη συμμετοχή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δε μπορεί να είναι η απάντηση στην ανάγκη του λιβυκού λαού για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, μακριά από τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Καντάφι. Οι χώρες που συμμετέχουν στην επίθεση έχουν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και το δήθεν ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον είναι το προκάλυμμα των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Ο Καντάφι υπήρξε προνομιακός τους συνομιλητής, έχει δικά τους όπλα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα».

    Ειρηνικό και με μεγάλη συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο έξω από την Αμερικανική Βάση Ακρωτηρίου, που οργάνωσαν, την Κυριακή στα Χανιά, μέλη των κινημάτων ειρήνης από όλη την Κρήτη με συμμετοχή και ξένων αντιπροσωπειών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικά άρθρα: Σφυροκόπημα της Λιβύης

    Είδηση: 63795

    [02] Ιαπωνία: Αυξάνονται οι νεκροί - Εντόπισαν ραδιενέργεια σε τρόφιμα

    Κυριακη, 20 03 2011 11:44

    Με τους νεκρούς από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε να ξεπερνούν πλέον τις 8.000 και τους αγνοούμενους να υπερβαίνουν τους 12.000, η Ιαπωνία ανακοινώνει πρόοδο στη μάχη με τη ραδιενέργεια. Αισθητή σταθεροποίηση της υψηλής πίεσης αναφέρεται από τον αντιδραστήρα 3 με το πλέον επικίνδυνο ραδιενεργό πλουτώνιο. Σε νέο ανακοινωθέν από το Τόκιο χαρακτηρίζεται αναπόφευκτο το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα όταν απομακρυνθεί η απειλή της υπερθέρμανσης. Επιβεβαιώθηκε η μόλυνση από ραδιενέργεια τροφίμων που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο. Για θαύμα έκανε στο μεταξύ λόγο η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, πληροφορώντας ότι βρέθηκαν δύο επιζήσαντες ηλικίας 80 και 16 ετών, εννέα ημέρες μετά την καταστροφή. Ωστόσο, αξιωματούχοι της αστυνομίας επαρχία Μιγιάγκι εκφράζουν φόβους για 15.000 νεκρούς μόνο στη συγκεκριμένη επαρχία.

    Οριστικά θα κλείσουν οι μονάδες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, τεχνικοί της εταιρίας Tokyo Electric Power Co. (Tepco) αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 2 του σταθμού της Φουκουσίμα

    Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση εντός της ημέρας, ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4.

    Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό "σταθεροποίηση" στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς "επιστρέφει στο κανονικό", ανέφεραν οι αρχές.

    Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο "ενταφιασμός" του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

    Την ίδια ώρα, έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

    Η IAEA ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις πωλήσεις τροφίμων από τη Φουκουσίμα.

    Στο μεταξύ, μία 80χρονη και ένας 16χρονος βρέθηκαν ζωντανοί κάτω από ερείπια στην πόλη Ισιμάκι της ΒΑ Ιαπωνίας, εννέα ημέρες μετά την ερήμωση της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σχετική είδηση: Ιαπωνία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες

    BBC: Japan warns on quake deaths rise

    Είδηση: 63790

    [03] Κρίσιμες εκλογές στην Αϊτή

    Κυριακη, 20 03 2011 13:49

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 4,7 εκατ. πολίτες για τον διεξαγόμενο με μεγάλη καθυστέρηση δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή. Οι διεθνείς δωρήτριες χώρες ελπίζουν ότι οι εκλογές θα αποκαταστήσουν τη "σταθερότητα" που θεωρούν απαραίτητη για την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο οποίος σάρωσε τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου το 2010. Την προεδρία διεκδικούν ένας νεόκοπος στην πολιτική τραγουδιστής, ο 50χρονος Μισέλ Μαρτελί, και η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκά, 70 ετών, καθηγήτρια νομικής και μητριαρχική μορφή της αντιπολίτευσης.

    Ο πρώτος γύρος, στις 28 Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκε χαοτικός, με εκτεταμένες καταγγελίες περί νοθείας και αιματηρά επεισόδια. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών -ο οποίος στηρίζει την διαδικασία - λέει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στον τρόπο που θα διεξαχθεί, ώστε να υπάρξει σαφές και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

    "Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αϊτής που θα γίνει επαναληπτική εκλογή, δεύτερος γύρος, έτσι νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα είναι νόμιμο και θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού της Αϊτής και αυτό από μόνο του είναι ήδη σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση", δήλωσε ο Έντμοντ Μουλέτ, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ στην Αϊτή.

    Κυανόκρανοι του Οργανισμού μαζί με την εγχώρια αστυνομία θα φρουρούν τα 11.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα της Καραϊβικής.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και άλλοι ηγέτες ευχήθηκαν η ψηφοφορία να γίνει υπό "ειρηνικές" συνθήκες και να είναι "διαφανής".

    Παραμένει πάντως αστάθμητος παράγοντας το εάν και κατά πόσον θα επηρεάσει το αποτέλεσμα η επάνοδος του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία την Παρασκευή, παρά το ότι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό οι ΗΠΑ.

    Τα τελικά αποτελέσματα θα επαληθευτούν και θα ανακοινωθούν την 16η Απριλίου, πάντως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν την 31η Μαρτίου.

    Ο Μουλέτ αναγνωρίζει ότι η μακρά περίοδος αναμονής δημιουργεί τον κίνδυνο κάποιο από τα δύο στρατόπεδα να ισχυριστεί πρόωρα ότι κέρδισε τις εκλογές -παρόμοιοι ισχυρισμοί είχαν προκαλέσει ταραχές στον πρώτο γύρο- αλλά δηλώνει "βέβαιος" ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ και η αστυνομία μπορούν να "ελέγξουν" την κατάσταση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Haitians elect president in delayed second round

    Είδηση: 63791

    [04] A. Tσίπρας: «Νέα απειλή πολέμου στη γειτονιά μας»

    Κυριακη, 20 03 2011 16:14

    Περιοδεία στα Τρίκαλα και στη Δυτική Θεσσαλία, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες απειλές. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι ζούμε ίσως τις πιο κρίσιμες μέρες από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου. Ζητάμε άμεση απεμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από το θέατρο του πολέμου. Διαφαίνεται η νέα απειλή πολέμου στη γειτονιά μας, όπου με αφορμή την βαρβαρότητα του Καντάφι, στήνονται επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή μάλιστα και της χώρας μας».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως: «Πρόκειται για επιλογές εξαιρετικά επικίνδυνες που μπορούν, να οδηγήσουν εύκολα σε γενικευμένους πολέμους που όχι μόνο δεν θα έχουν στόχο να εδραιώσουν τη λαϊκή κυριαρχία στις χώρες της Μεσογείου, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εξεγερμένων λαών του αραβικού κόσμου».

    Για το θέμα των πυρηνικών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτή η συστημική κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού, που απειλεί σαν τσουνάμι να σαρώσει κατακτήσεις των εργαζομένων και αφετέρου παρατηρείται η πυρηνική απειλή, στην Ιαπωνία, που 25 χρόνια μετά το καταστροφικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία πληθαίνουν και στην ευρύτερη περιοχή μας».

    Από το στόχαστρο του κ. Τσίπρα δεν γλίτωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, τον οποίο κατηγόρησε ότι, «στοχοποιεί τη Ριζοσπαστική Αριστερά, για να σωθεί πρώτα ο ίδιος, επειδή τη δυσαρέσκεια δεν τη λαμβάνει μονάχα από τους Αριστερούς, αλλά από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 63794

    [05] Η κρίση χτύπησε την αγορά ακινήτων

    Κυριακη, 20 03 2011 15:55

    Άμεσες επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας, έχει η οικονομική κρίση, καθώς η ανασφάλεια που δημιουργεί επιδρά στον προγραμματισμό των πολιτών. Αυτό προκύπτει από έρευνα του τμήματος της Στατικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης «Property by Helexpo».

    Τόσο οι προοπτικές αγοράς, όσο και τα τρέχοντα ζητήματα του ενοικίου και της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από στεγαστικά δάνεια, είναι οι τομείς που επικρατεί ανησυχία σε ποσοστό 70%. Μόλις το 2,2% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν θα αγοράσουν σπίτι μέσα στην επόμενη διετία

    Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και στο θέμα της αγοράς εξοχικής κατοικίας, όπου το σύνολο των ερωτηθέντων -εννέα στους δέκα- είπαν δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 10.000 Έλληνες έχουν επιλέξει την αγορά παραθεριστικής κατοικίας σε περιοχές της Τουρκίας, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της υπερπροσφοράς ακινήτων, που όπως τονίστηκε στην ημερίδα, αν δεν απορροφηθεί το υπάρχον μεγάλο απόθεμα, δεν θα βγούμε εύκολα από αυτή την κρίση.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 63793

    [06] Εκπτώσεις φόρων για ενεργειακά πιστοποιητικά

    Κυριακη, 20 03 2011 18:32

    Φορολογικά κίνητρα προκύπτουν για όσους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον, με την προθεσμία να λήγει στο τέλος Μαρτίου. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου έως και 900 ευρώ για δαπάνες έως 3000 ευρώ (με έκπτωση 2Ο%) και από 3000 έως 6000 επιπλέον έκπτωση της τάξης του 10%. Οι δαπάνες καλύπτουν εργασίες για μονώσεις, αντικατάσταση λέβητα, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, διπλά τζάμια και κουφώματα.

    Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά συγκαταλέγεται η έκδοση πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το οποίο είναι απαραίτητο και για όλα τα ακίνητα που πωλούνται. Για την έκδοση πιστοποιητικού χρειάζονται τα σχέδια της οικοδομής, τα οποία πρέπει να κατατεθούν σε μηχανικό. Στις περιπτώσεις που αυτά δεν υπάρχουν, γίνεται σκαρίφημα ή αποτύπωση το ελάχιστο κόστος του οποίου ξεκινά από τα 350 ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 63796

    [07] Aλβανία: Απαγόρευση διαδήλωσης

    Κυριακη, 20 03 2011 15:47

    Στην απαγόρευση διαδήλωσης στη Χιμάρα της Αλβανίας, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας, με την αιτιολογία ότι δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Οι εκτιμήσεις των αρχών ήταν ότι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, θα διαδήλωναν εναντίον του Δημάρχου της πόλης και προέδρου της Δημοκρατικής Ένωσης της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια», Βασίλη Μπολάνο.

    Οι αστυνομικές αρχές σταμάτησαν πομπή αυτοκινήτων με αλβανικές σημαίες, στο σημείο διαχωρισμού των διοικητικών ορίων της Αυλώνας, με τον δήμο της Χιμάρας. Οι προερχόμενοι κυρίως από χωριό Δουκάτο της Αυλώνας διαδηλωτές, σε ανακοίνωσή τους που λόγω της απαγόρευσης της διαδήλωσης, διαβάστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αναφέρουν ότι «καταδικάζουν τις προσπάθειες του δημάρχου της Χιμάρας για την ελληνοποίηση της Νότιας Αλβανίας».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 63792 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 March 2011 - 17:52:56 UTC