Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφυροκοπούν και πάλι τη Ρας Λανούφ - «Υπό όρους παραίτηση πρότεινε ο Καντάφι»
  • [02] Βούληση για πρoώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
  • [03] Αμετακίνητοι οι απεργοί μετανάστες-Συλλήψεις δύο συνοδών τους
  • [04] Εγκρίθηκαν οι πρώτες προσλήψεις στο Δημόσιο
  • [05] Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • [06] Γ. Γ Καταναλωτή: Πρόστιμα σε 7 επιχειρήσεις για δήθεν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
  • [07] Φεστιβάλ «Αντίποδες» - η καρδιά της Μελβούρνης χτυπά ελληνικά
  • [08] Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη του Σιράκ
  • [09] Μεξικό: Μακελειό σε μάχη μεταξύ συμμοριών
  • [10] Στην κατάψυξη και το Βόρειο Αιγαίο
  • [11] Ο κ. Δημ. Κατσίκας νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας
  • [12] Να φύγει....η Περιφέρεια απο το κτίριο της πρώην Νομαρχίας,ζητά η Κτηματική υπηρεσία
  • [13] Οι ελέφαντες ξέρουν πώς να συνεργάζονται
  • [14] Βρετανική ικανοποίηση για το Παλαιστινιακό
  • [15] Πάγωμα της περιουσίας της οικογένειας Μουμπάρακ
  • [16] Νέες γενετικές μεταλλάξεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα
  • [17] Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα
  • [18] Με 16 ταινίες συμμετέχει η ΕΡΤ στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [19] Ημερίδα για τον συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [20] Παλαιολιθικές εγκαταστάσεις στα ορεινά των Γρεβενών
  • [21] Προμήθεια εξοπλισμού απορριμμάτων στο δήμο Γρεβενών
  • [22] Στις 16 Μαρτίου οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Σερρών
  • [23] Σεμινάριο για φορολογία εισοδήματος στην Καβάλα
  • [24] Κινητοποιήσεις για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ πραγματοποίησαν αγρότες και εργαζόμενοι της ΕΒΖβ¦
  • [25] Α. Παπαρήγα: «συντριπτικό πλήγμα το κλείσιμο συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εργοστασίων της ΑΤΕ⦻
  • [26] Νεκρό κοριτσάκι 2,5 χρόνων στην Κάλυμνο από τα φάρμακα της γιαγιάς του
  • [27] Παπανδρέου: «Ή λύση-πακέτο ή τίποτα»
  • [28] «Ο πλανήτης σε χρειάζεται» - μια πρωτοποριακή έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  • [29] Έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν με νέο και ασφαλέστερο τεστ
  • [30] Nέες κινητοποιήσεις για την Κερατέα
  • [31] Μεταφορά των ΤΕΙ Γρεβενών
  • [32] Υποβάθμιση του Δ. Αθηναίων από τον Moody's
  • [33] Επιτυχής η δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    [01] Σφυροκοπούν και πάλι τη Ρας Λανούφ - «Υπό όρους παραίτηση πρότεινε ο Καντάφι»

    Τριτη, 08 03 2011 13:08

    Όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος τα σχέδια για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ύστερα και από το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών. Ο Καντάφι, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, πρότεινε στους εξεγερμένους να αποχωρήσει από το τιμόνι της χώρας και να επιτραπεί στον ίδιο και την οικογένειά του να φύγουν από τη Λιβύη, χωρίς να χάσει την περιουσία του. Ωστόσο, αυτή η πρόταση λέγεται ότι απορρίφθηκε. Με αντιαεροπορικά πυρά απαντούν οι αντικαθεστωτικοί στις επιθέσεις που δέχονται από τις δυνάμεις του Καντάφι στο λιμάνι Ρας Λανούφ, στρατηγικής σημασίας στόχο λόγω των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που διαθέτει, ενώ πληροφορίες θέλουν τα ανατολικά της χώρας, δηλαδή περιοχές που δεν ελέγχει ο Καντάφι, να κινδυνεύουν να "μείνουν" από καύσιμα.

    Εντατικό σφυροκόπημα με βαρέα όπλα κοντά στην πόλη Ρας Λανούφ

    Εντατικό σφυροκόπημα με βαρέα όπλα ακουγόταν σήμερα το μεσημέρι στο δυτικό τμήμα της πόλης του Ρας Λανούφ, προπύργιο της αντιπολίτευσης στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και με βάση ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα" που ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν το βομβαρδισμό της πόλης .

    Περίπου επτά χιλιόμετρα δυτικά της Ρας Λανούφ δεκάδες εκατοντάδες εξεγερμένοι κινούνταν προς την πόλη σε έναν έρημο δρόμο είτε πεζή είτε πάνω σε μικρά οχήματα, είτε σε μεγάλα 4 επί 4, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επισήμαναν ότι είδαν και μερικούς εξεγερμένους να μεταφέρονται από άλλους σε νοσοκομεία της πόλης Μπεν Ζαουάντ που βρίσκεται δυτικά της Ρας Λανούφ, προφανώς τραυματισμένοι μετά από την μεγάλη επίθεση της Κυριακής από τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.

    "Οι άνθρωποι πεθαίνουν εκεί πέρα. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πυραύλους και τεθωρακισμένα", κατάγγειλε ένας 21 χρονος πολίτης που μαζί με άλλους βάδιζε προς την Ρας Λανούφ.

    Οι ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν επίσης ότι είδαν ένα αεροσκάφος να βομβαρδίζει ένα διώροφο κτίριο κοντά στην Ρας Λανούφ, που όλοι οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

    Επρόκειτο για την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά κατοικημένων περιοχών της έρημης πλέον πόλης, που απέχει 300 χιλιόμετρα από την βασική έδρα της αντιπολίτευσης, την Βεγγάζη.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών είναι λιγότερο πολυπληθείς σήμερα στο σημείο ελέγχου της Ρας Λανούφ.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, η λιβυκή αντιπολίτευση ελέγχει τη Ζέντεν, 120 χιλιόμετρα ΝΔ της Τρίπολης, όμως οι καθεστωτικές δυνάμεις είναι αναπτυγμένες γύρω από την πόλη.

    "Η πόλη είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολιτευσης, όμως υπάρχουν φορτηγά με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ γύρω από την πόλη", δήλωσε από τη Ζεντέν ο Φλοράν Μαρσί, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ.

    "Οι κάτοικοι περίμεναν τη νύχτα μια επίθεση από τις φιλοκανταφικές δυνάμεις, όμως αυτή δεν έγινε. Υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα. Την περασμένη εβδομάδα είχαν κοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, όμως οι αντιπολιτευόμενοι κατάφεραν να τις αποκαταστήσουν", είπε ο Γάλλος αυτός, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στην πόλη.

    Το βράδυ της Κυριακής, μάχες έφεραν αντιμέτωπους εξεγερμένους και στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της πόλης.

    "Στο νοσοκομείο υπήρχαν ένας ή δύο νεκροί από την πλευρά των εξεγερμένων και μερικοί τραυματίες, ενώ υπήρχαν περισσότεροι τραυματίες του λιβυκού στρατού, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης. Είδα να περνάει ένα ημιφορτηγό με τέσσερα πτώματα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια. Είχαν σκοτωθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους κατοίκους, σκοτώθηκαν από το στρατό του Καντάφι", δήλωσε ο Μαρσί.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξεγερμένοι ελέγχουν όλες τις πόλεις ως το Ναλούτ, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, όμως το Ζέντεν είναι η θέση των εξεγερμένων που βρίσκεται πιο κοντά στις φιλοκανταφικές δυνάμεις.

    Οι εξεγερμένοι δήλωσαν χθες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αναπτύξει άρματα μάχης έξω από την πόλη Μπιν Ζαουάντ, την οποία ανακατέλαβαν

    Στη Μισράτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βαρέα όπλα πυροβολικού καθ΄όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απάντησαν και απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι.

    Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων ύψους εκατ. 160 δολαρίων προς αρωγήν των θυμάτων των συγκρούσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε αναφέρει ήδη στις 25 Φεβρουαρίου, το Νοέμβριο των 1.000 νεκρών.

    Παράλληλα, ο ΟΗΕ επιφόρτισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αμπντέλ Ιχάν Χατίμπ να αρχίσει επειγόντως διαβουλεύσεις με την Τρίπολη για την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες.

    Περισσότεροι από 191.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι σήμερα και 10.000 κατευθύνονται προς τα αιγυπτιακά σύνορα.

    Πολιτικές διεργασίες

    Την ίδια ώρα στα τραπέζια των συζητήσεων παραμένει η στρατιωτική επιλογή, αν και όλες οι πλευρές εμμένουν στην ανάγκη στήριξης της λύσης αυτής από τη διεθνή κοινότητα.

    Άλλη μια ενδεχόμενη επιλογή είναι και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών που φαίνεται να υστερούν σε εμπειρία και πολεμοφόδια.

    Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι συνωμοτούν με τους αντικαθεστωτικούς για να διχοτομήσουν τη Λιβύη.

    Στην Ουάσινγκτον, αυξάνεται η πίεση επί του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας, είτε με την εγκατάσταση ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, είτε με την καταστροφή των διαδρόμων προσγείωσης των αεροδρομίων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Μουάμαρ Καντάφι ότι θα λογοδοτήσει για τη βία.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η ιδέα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αποτελεί μία από τις επιλογές, αν και, προς το παρόν, η επιλογή αυτή θεωρείται πρόωρη.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν "δεν είναι νόμιμη" επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει απαθής, εάν συνεχισθούν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν προτίθεται να επέμβει χωρίς εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι μοναρχίες του Κόλπου τάχθηκαν υπέρ της εγκατάστασης ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού "για την προστασία των αμάχων" , τη στιγμή που η Ρωσία επάνελαβε ότι είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμειξη.

    Έπειτα από την εφαρμογή μίας σειράς κυρώσεων εναντίον 26 μελών της λιβυκής ηγεσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς τη λήψη μέτρων κατά του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Λιβύης, της Libyan Investment Authority.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή το μεσημέρι, με θέμα για να εκτιμήσουν την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη.

    Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε σήμερα πως υποστηρίζουν την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενώ απορρίπτουν οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση.

    Απέρριψαν προσφορά παραίτησης Καντάφι οι εξεγερμένοι

    Παραίτηση αντί ασφαλούς διαφυγής για τον ίδιο και την οικογένειά του, φέρεται να πρότεινε ο Μουαμάρ Καντάφι, αλλά οι αντικαθεστωτικοί το απέρριψαν.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera μετέδωσε ότι οι εξεγερμένοι απέρριψαν προσφορά του Καντάφι να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη βουλή της χώρας προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους που θέτει προκειμένου να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πηγές στο Εθνικό Συμβουλιο, η προσφορά απορρίφθηκε διότι θα ισοδυναμούσε με μια "έντιμη" έξοδο για τον Καντάφι και "θα προσέβαλε τα θύματά του".

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ο Καντάφι ήθελε εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του και την δέσμευση ότι δεν θα δικαστούν. Σύμφωνα με το al Jazeera, έστειλε τον πρώην πρωθυπουργό Τζαντάλα Αζούζ Τάλχι να συναντηθεί με τους εξεγερμένους και να προτείνει να υπάρξει μια συνέλευση στο γενικό λαϊκό κογκρέσο -τη βουλή της χώρας- προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.

    Η προσφορά προέβλεπε την παράδοση της εξουσίας από τον Καντάφι σε μια επιτροπή που θα σχηματιζόταν από το γενικό λαϊκό κογκρέσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ διευκρίνισε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν απέστειλε ο ίδιος εκπρόσωπό του στη Βεγγάζη, αλλά ότι οι δικηγόροι του στην Τρίπολη πρότειναν εαυτούς ως μεσολαβητές.

    "Δεν έστειλε κανέναν. Άνθρωποι προτάθηκαν ως μεσολαβητές για να τερματισθεί το λουτρό αίματος και τα δεινά των κατοίκων της Μισράτα", της τρίτης σε μέγεθος πόλης της χώρας, θέατρο συγκρούσεων με βαρέα όπλα πυροβολικού, δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ τηλεφωνικά. "Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητικοί δικηγόροι της Τρίπολης", πρόσθεσε.

    "Φυσικά τασσόμεθα υπέρ του τερματισμού του λουτρού αίματος, αλλά πρέπει πρώτα να παραιτηθεί, στη συνέχεια να φύγει και εμείς θα δεσμευθούμε ότι δεν θα υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίον του", πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν η δικαστική ασυλία αποτελεί αίτημα των δικηγόρων από την Τρίπολη.

    Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβούλιο δήλωσε ότι ενδέχεται να μην διώξει τον Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα που τού καταλογίζει, εάν παραιτηθεί.

    Πηγές: NET, NET FM, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βομβαρδίζει αμάχους και νοσοκομεία ο Καντάφι

    BBC: Gaddafi renews attack on rebels

    Είδηση: 62380

    [02] Βούληση για πρoώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

    Τριτη, 08 03 2011 14:36

    Τη βούληση Αθήνας και Άγκυρας για την προώθηση των διμερών σχέσεων επισήμαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας που συναντήθηκε αμέσως μετά, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές τονίζοντας ότι στόχος είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τη Θράκη ως το Καστελόριζο, κάνοντας λόγο για σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια. Από πλευράς του ο Τούρκος ομόλογός του, είπε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Καστελόριζου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Δηλώσεις Δ. Δρούτσα - Α. Νταβούτογλου

    "Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι μοιραζόμαστε την "ίδια ανησυχία" γι' αυτά που συμβαίνουν στη νότια Μεσόγειο, ενώ ως προς το μέλλον της Τουρκίας, είπε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει ώστε να υλοποιηθεί το όραμα Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία να συνεργάζονται ως πλήρη μέλη της ΕΕ για τα κοινό τους μέλλον.

    Ο κ. Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, έστειλε "μήνυμα φιλίας, καλής γειτονίας και κοινής μοίρας" των δύο γειτόνων και τόνισε ότι "όλος ο κόσμος θα μπορεί να δει στο πολύ εγγύς μέλλον την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας".

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δρούτσας είπε για το Κυπριακό ότι "πρέπει να εργαστούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη" και επανέλαβε ότι η επίλυσή του είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

    Για τις διερευνητικές επαφές ανέφερε ότι "είμαστε προσηλωμένοι" αν και είναι μια δύσκολη προσπάθεια και υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για "μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια που αξίζει απ΄όλους μας μια πραγματική ευκαιρία".

    Επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και "είναι αυτονόητο", υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει "από τον Εβρο ως το Καστελόριζο". Το πλαίσιο, είπε, είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνες Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

    Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι πρέπει "να σταματήσουν οι πρακτικές της Τουρκίας που δεν συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια".

    Για την παράνομη μετανάστευση, το κύριο βάρος της οποίας υφίσταται η χώρα μας ως πύλη της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σύντομα σε ισχύ και να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για τη διευκόλυνση της διακίνησης Τούρκων πολιτών στον ευρωπαϊκό χώρο (άρση βίζας).

    Ως προς τη Θράκη, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Δρούτσας είπε ότι "είναι πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών" και ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "δεν αποδέχεται οποιαδήποτε λογική αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε ανάμειξη τρίτων στα εσωτερικά της".

    Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για "νέα φάση" στη συνεργασία, μακριά από τα "παλιά στερεότυπα" των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανέφερε ως ενδεικτική την πυκνότητα των συναντήσεων των δύο υπουργών, μέσα σε 15 μήνες 7 φορές, χωρίς να υπολογιστούν οι επαφές στα διεθνή φόρα.

    Οι σημερινές "σημαντικές" συνομιλίες "προετοιμάζουν το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας" το καλοκαίρι στην Τουρκία, είπε και εξέφρασε ικανοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου Συμβουλίου πέρυσι τον Μάιο στην Αθήνα.

    Για τις διερευνητικές συνομιλίες ανέφερε ότι τοποθετούνται στο πλαίσιο της Καλής Γειτονίας και ότι υπάρχει "επιτάχυνση".

    Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην ΕΕ και τους χειρισμούς της στο θέμα της βίζας για τη διακίνηση των Τούρκων στην Ευρώπη. Εδωσε έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, για την οικοδόμηση Καλής Γειτονίας και επέμεινε στην άρση της βίζας, χαρακτηρίζοντας το θέμα "πολύ σημαντικό" για τη χώρα του.

    Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να δούμε την ανατολική Μεσόγειο ως μια λεκάνη ειρηνικής συνύπαρξης. Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα νησί ειρήνης, πρόσθεσε, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω του Κυπριακού στην ΕΕ, είπε ότι θα συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

    Αναφερόμενος στις χώρες της νότιας Μεσογείου με τις οποίες, όπως είπε, η χώρα του έχει "πολύ σημαντικές σχέσεις", σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά θέματα, ιδιαίτερα η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Λιβύη, και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Δρούτσα σχετικά με την επίσκεψή του στην περιοχή.

    Έχουμε κάθε λόγο να συνεργαζόμαστε στην ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για την "αμφισβήτηση εδαφικού καθεστώτος ελληνικών νησιών ή βραχονησίδων", με αφορμή τοποθέτησή του για το Καστελόριζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι δεν αμφισβητείται ότι είναι ελληνικό νησί. "Το μήνυμά μου είναι ότι η Τουρκία έχει θετική προσέγγιση στην επίλυση στο Αιγαίο", είπε. Ειδικά ως προς το Καστελόριζο, σημείωσε ότι η τοποθέτησή του είναι "απόλυτα γεωγραφική", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα έχει τις δικές της τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να συζητούνται τα θέματα ανοιχτά".

    Ερωτηθείς με αφορμή την επίσκεψή του στη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι είναι "αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας", πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή για να τη γνωρίσει καλύτερα, όπως θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ο μειονοτικός πληθυσμός αποτελεί γέφυρα ειρήνης".

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε πολλές πόλεις και περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Αδριανούπολη, την Κρήτη, τη Σμύρνη, υπάρχουν κοινότητες που δημιούργησαν μια κοινή κληρονομιά και προσκάλεσε τους Έλληνες να επισκεφθούν την Τουρκία, της οποίας "όλες οι γωνιές είναι ανοιχτές".

    Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και φιλόξενη χώρα και ο κ. Νταβούτογλου είναι παντού ευπρόσδεκτος, σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

    Αντιδράσεις

    Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με την εξαίρεση του Καστελόριζου από οποιαδήποτε λύση-πακέτο για το Αιγαίο σημείωσε: «Προκαλεί απορία το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να αποδοκιμάσει με τον τρόπο που έπρεπε τις δηλώσεις αυτές.»

    Τις δηλώσεις Νταβούτογλου σχολίασε και Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Από τις αρχές του χρόνου μέσα στο κοινοβούλιο είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να εφεύρει, να επινοήσει τρόπους, να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. Ο κ. Νταβούτογλου έχει αρχίσει να μεθοδεύει αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 62394

    [03] Αμετακίνητοι οι απεργοί μετανάστες-Συλλήψεις δύο συνοδών τους

    Τριτη, 08 03 2011 16:32

    Περισσότεροι από 100 μετανάστες απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας από το μέγαρο Υπατία και το Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών, ωστόσο, οι μετανάστες εμμένουν στην απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα έως ότου νομιμοποιηθούν. Εν τω μεταξύ, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών προσήχθησαν νωρίς το απόγευμα, δύο νεαροί, συνοδοί μεταναστών απεργών πείνας μετά από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Ερυθρού Σταυρού για παρεμπόδιση σίτισης. Σύμφωνα με τη μήνυση, ενώ οι απεργοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ζήτησαν να σιτιστούν, οι συνοδοί τούς παρεμπόδισαν.

    Οι δύο φοιτήτριες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, οι οποίες συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία ότι παρεμπόδισαν δύο μετανάστες, που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό», να καταναλώσουν φαγητό, αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων φοιτητριών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όλα δείχνουν ότι αποφάσισε να αντιμετωπίσει την απεργία με την αστυνομική καταστολή».

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μετά την εντολή του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταύρου, Αντώνη Ζαχάρωφ, να αφεθεί φαγητό στα τραπεζάκια των νοσηλευόμενων απεργών και την άρνηση των απεργών πείνας να το δεχτούν οι αλληλέγγυες συνοδοί δήλωσαν ότι τέτοιου είδους ιατρικές πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο και φέρνουν στη μνήμη τις αποφράδες ημέρες των γιατρών του Βιντέλα».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62402

    [04] Εγκρίθηκαν οι πρώτες προσλήψεις στο Δημόσιο

    Τριτη, 08 03 2011 17:29

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση εγκρίθηκαν οι πρώτες 1183 προσλήψεις για το 2011 στους τομείς υγείας, της Πρόνοιας και της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για 681 θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, 243 θέσεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 62 δικαστικούς υπαλλήλους και 159 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγκρίθηκε επίσης η πρόσληψη 38 ειδικών επιστημόνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.

    Τις πρώτες 1.183 προσλήψεις από το σύνολο των 10.660 προσλήψεων, που θα γίνουν το 2011 στον δημόσιο τομέα, ενέκρινε με σημερινή του απόφαση ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για προσλήψεις επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών, μετά την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ και αφορούν τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η κατανομή των διοριστέων στα παραπάνω Υπουργεία θα γίνει με τον ακόλουθο τρόπο:

    Υπουργείο Υγείας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Ειδικευμένοι Ιατροί (κλάδου Ε.Σ.Υ.)

    Εξακόσιες ογδόντα μία (681) θέσεις όλων των βαθμών και ειδικοτήτων.

    Τομέας Υγείας

    Πληρώματα Ασθενοφόρων (66 θέσεις)

    Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό Προσωπικό (70 θέσεις)

    Τεχνικό Προσωπικό (12 θέσεις)

    Διάφορες Ειδικότητες (22 θέσεις)

    Βοηθητικό προσωπικό (10 θέσεις)

    Τομέας Πρόνοιας

    Νοσηλευτικό προσωπικό (63 θέσεις)

    Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (16η Εκαιδευτική Σειρά)

    α. Τριάντα οκτώ (38) άτομα Πολιτικής - Ποινικής Κατεύθυνσης και

    β. Είκοσι τέσσερα (24) άτομα Διοικητικής Κατεύθυνσης

    Υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    α. Ογδόντα (80) άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

    β. Εξήντα οκτώ (68) άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    γ. Ένδεκα (11) άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Tριάντα οκτώ (38) θέσεις Ειδικών Επιστημόνων

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62405

    [05] Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Τριτη, 08 03 2011 18:07

    Περαιτέρω επιβάρυνση στα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν αδυναμίες στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων εκτιμάται ότι επιφέρει η αύξηση του euribor, ως επακόλουθο της προαναγγελίας ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Περαιτέρω δυσκολίες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρού και μεσαίου μεγέθους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Η άνοδος του euribor συνεπάγεται άνοδο του κόστους δανεισμού και των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, που έχουν ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου το euribor. Ακριβότερα γίνονται και τα νέα δάνεια, τα οποία ήδη επιβαρύνονται με υψηλά περιθώρια, τα οποία για παράδειγμα στα στεγαστικά μπορεί να φθάνουν και το 5%.

    Η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση παρατηρήθηκε στο λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010. Πιο συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση όσον αφορά την αδυναμία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.

    Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%. Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση, παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.

    Την ίδια στιγμή η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ήδη πολύ χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται από πλευράς επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τραπεζικό δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση δανείων από πλευράς νοικοκυριών τόσο στην καταναλωτική όσο και στεγαστική πίστη γνωρίζει ιδιαίτερα σημαντική υποχώρηση, σε σχέση με μια διετία πριν, που φθάνει και το 50% κατά μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αφιερώνουν μεγάλο μέρος των εργασιών τους στην αναδιάρθρωση των δανείων των πελατών τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής με στόχο να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για τους δανειολήπτες, έχοντας προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    AΠΕ Είδηση: 62408

    [06] Γ. Γ Καταναλωτή: Πρόστιμα σε 7 επιχειρήσεις για δήθεν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

    Τριτη, 08 03 2011 17:34

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 59.000 ευρώ επιβλήθηκαν με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου σε επτά επιχειρήσεις για παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά τη διαφήμιση και πώληση στο καταναλωτικό κοινό συσκευών εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι επιχειρήσεις κατά την προώθηση των προϊόντων τους στους καταναλωτές έκαναν χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών διαφημίζοντας μέσω ΜΜΕ, διαδικτύου ή διαφημιστικών φυλλαδίων ότι με τη χρήση των προς πώληση συσκευών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών έως και 45%. Από την έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την 4η διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προέκυψε ότι οι εν λόγω συσκευές δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών.

    Οι συσκευές αυτές καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια. Επομένως, δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται από τη Δ.Ε.Η. η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση των συσκευών αυτών από τις επιχειρήσεις στοιχειοθετούν αθέμιτη εμπορική πρακτική κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 9 γ έως 9 ε του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είχε προβεί και σε σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις για τις παραπάνω παραπλανητικές πρακτικές, δίχως, ωστόσο, αυτές να εξαλειφθούν. Κατά την επιμέτρηση των προστίμων λήφθηκε υπόψη μεταξύ άλλων η βαρύτητα της παράβασης και η τυχόν μεταγενέστερη προθυμία συμμόρφωσης της επιχείρησης.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δηλώνει ότι συνεχίζει τις διαδικασίες ελέγχων στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της και σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες προωθούν στο καταναλωτικό κοινό συσκευές στις οποίες αποδίδουν ατεκμηρίωτα ιδιότητες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσης του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από αναφορά του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων.

    Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 15000 ευρώ στην εταιρεία MAX SECURITY" Κ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ - Α. ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ Ο.Ε., 12000 ευρώ στην εταιρεία ΒΕΛΛΙΟΣ ΑΘ.-ΦΩΤΙΟΥ ΜΑΡ. Ο.Ε. (ALPHA TEAM O.E.), 10000 ευρώ στην εταιρεία ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, από 7000 ευρώ στην εταιρεία MAREX SOLUTIONS A.E. και στην εταιρεία TELEPRIME A.E. και 4000 ευρώ στην εταιρεία "NEW TECHNOLOGIES" ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΑΤΟΛΑΣ.

    ΑΠE Είδηση: 62406

    [07] Φεστιβάλ «Αντίποδες» - η καρδιά της Μελβούρνης χτυπά ελληνικά

    Τριτη, 08 03 2011 17:14

    Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το κέντρο της Μελβούρνης, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Μαρτίου. Η κεντρική, αλλά και ιστορική για τους Έλληνες, οδός Λονσντέιλ έκλεισε για τα αυτοκίνητα και άνοιξε αποκλειστικά για όλους όσους ήθελαν να γευτούν Ελλάδα. Ελληνική μουσική, ελληνικούς χορούς, ελληνικά φαγητά και παραδόσεις. Ένα γλέντι αυθεντικά ελληνικό, που τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες, Έλληνες και μη.

    Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Τέντ Μπειλιου, κατά την έναρξη του φεστιβάλ, μίλησε για γιορτή όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά ολόκληρης της πολυπολιτισμικής Μελβούρνης και ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του φεστιβάλ με 100.000 δολλάρια Αυστραλίας, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ, Αλέκος Μάρκελλος και Έμμα Παπαεμμανουήλ.

    Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Μελβούρνης και Έλληνες ομογενείς πολιτικοί, όπως ο υπουργός πολυπολιτισμικότητας Νίκος Κότσιρας, η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακίνου, αλλά και η νέα πρόξενος στην Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου.

    Το φεστιβάλ «Αντίποδες» πραγματοποιήθηκε φέτος στην κορύφωση της αποκριάς και όχι εν μέσω Σαρακοστής, γεγονός που είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση. Για πρώτη φορά στην 24ετή ιστορία του θεσμού παρέστη εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο επίσκοπος Δερβης Ιεζεκιήλ.

    «Η Μελβούρνη είναι μια μικρή Ελλάδα. Το φεστιβάλ "Αντίποδες", δείχνει την δύναμη που έχουμε εμείς οι Έλληνες, όχι μόνο τιμάμε αλλά διαδίδουμε σε όλο τον κόσμο τις ελληνικές παραδόσεις» είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, που διοργάνωσε το φεστιβάλ, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

    Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ «Αντίποδες», στις δύο σκηνές που είχαν στηθεί, παρουσιάστηκαν δεκάδες καλλιτέχνες και μουσικά - χορευτικά σχήματα. Ανάμεσά τους οι Ζιγκ -Ζαγκ και τα Παιδιά από την Πάτρα. Πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί ελληνικής κουζίνας, χορού «Zorba till you drop» και «καλύτερου Ελληνικού καφέ», ενώ οι μικροί επισκέπτες ξεφάντωσαν στα παιχνίδια του Λούνα - Παρκ.

    Η Μεγαλύτερη ετήσια Ελληνική γιορτή στην Μελβούρνη, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και μια γλυκιά γεύση από ελληνικά σιροπιαστά -γαλακτομπούρεκο και μπακλαβά- στα χείλη των επισκεπτών της. Είδηση: 62404

    [08] Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη του Σιράκ

    Τριτη, 08 03 2011 15:30

    Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για διαφθορά αφού το δικαστήριο σήμερα, δέχθηκε να εξεταστεί μια συνταγματική προσφυγή που κατατέθηκε από έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε "σοβαρό" το ερώτημα που τέθηκε από τον Ζαν-Ιβ Λε Μπορν, συνήγορος ενός πρώην διευθυντή του γραφείου του Ζακ Σιράκ και αποφάσισε να το απευθύνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, που μπορεί με τη σειρά του να στραφεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Δικάζεται για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας τη δεκαετία του '90

    Ο συνήγορος, με την υποστήριξη της εισαγγελίας, χαρακτηρίζει αφύσικο το γεγονός ότι κρίνονται τα γεγονότα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τότε που διαπράχθηκαν, θεωρεί πως έπρεπε να είχαν παραγραφεί και ζητάει από το δικαστήριο να επαληθεύσει πως όλα αυτά δεν αντιβαίνουν προς το Σύνταγμα.

    Ο Ζακ Σιράκ, πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από δικαστήριο στη Γαλλία, διώκεται για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που ανάγεται στη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

    Ο Σιράκ δεν είχε εμφανιστεί χθες Δευτέρα στο δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν ήταν παρών σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης και σκόπευε να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη, εφόσον η δίκη συνεχιζόταν.

    Η υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας περιλαμβάνει δύο πτυχές, η μία από τις οποίες εκδικάζεται στο Παρίσι και η άλλη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Η πτυχή της Ναντέρ δεν έχει σχέση με τη συνταγματική προσφυγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62396

    [09] Μεξικό: Μακελειό σε μάχη μεταξύ συμμοριών

    Τριτη, 08 03 2011 12:28

    Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στην πολιτεία Ταμαουλίπας, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μεξικού. Στην πόλη, που βρίσκεται στη μεθόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαίνονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο καρτέλ λαθρεμπόρων ναρκωτικών, το καρτέλ του Κόλπου και την ομάδα Zetas, που σχημάτισαν αποστάτες των ειδικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, άδειο είναι πλέον το γραφείο του επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Πράχεδις Γουαδαλούπε Γκερέρο, στην ίδια πολιτεία, καθώς η 20χρονη Μαρισόλ Βάγιες Γκαρσία, η οποία είχε αναλάβει τη θεση, καθαιρέθηκε τη Δευτέρα, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι σχεδιάζει να ζητήσει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες διότι δέχθηκε απειλές.

    Η μικροκαμωμένη διοπτροφόρος φοιτήτρια και μητέρα δεν εμφανίστηκε στην εργασία της την Δευτέρα. Οι αρχές στην πόλη, κοντά στην διαβόητη Σιουδάδ Χουάρες, επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Βάγιες Γκαρσία, που είχε χαρακτηριστεί στο πρόσφατο παρελθόν "η γενναιότερη γυναίκα στο Μεξικό" ζήτησε άδεια για μερικές ημέρες.

    Ο μικρός γιος της είχε αναπνευστικά προβλήματα και θα τον πήγαινε για εξετάσεις και νοσηλεία σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, αλλά αναμενόταν να επιστρέψει την Δευτέρα, ανέφεραν. Όμως, πηγές που πρόσκεινται στην ίδια είπαν στην εφημερίδα El Diario της Χουάρες ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των θανατικών απειλών που δεχόταν. Η φοιτήτρια εγκληματολογίας είχε αναλάβει το πόστο πριν τέσσερις μήνες, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, κι είχε εννιά αστυνομικούς υπό την διοίκησή της.

    Εγχώρια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι θα ζητήσει άσυλο μαζί με την οικογένειά της.

    "Η δημαρχία έλαβε την απόφαση να την απομακρύνει από τη θέση" που είχε, ανέφερε ανακοινωθέν που διευκρίνισε ότι θα αναζητηθεί ο διάδοχός της.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62352

    [10] Στην κατάψυξη και το Βόρειο Αιγαίο

    Τριτη, 08 03 2011 13:10

    Σε κλοιό κακοκαιρίας και το Αιγαίο με θυελλώδεις ανέμους χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις. Αυτή την ώρα χιονίζει στη Χίο και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του πρώην Δήμου Αμανής, στην οδό Πιτυούς - Καρδαμύλων και στον οδικό άξονα Καρυών - Αυγωνύμων - Σιδηρούντας. Κλιμάκια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου μεριμνούν για τη διασφάλιση της βατότητας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους Αμανής, Καρδαμύλων και Ομηρούπολης.

    Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στις απολύτως αναγκαίες.

    Στη Σάμο κλειστά είναι σήμερα με απόφαση δημάρχου τα δημοτικά σχολεία Πύργου και Πλατάνου λόγω παγετού και ολισθηρότητας του δρόμου που καθιστούν επικίνδυνη τη μεταφορά των παιδιών.

    Στη Λέσβο χθες το βράδυ λόγω των θυελλωδών ανέμων ξεριζώθηκαν δέντρα και έσπασαν κλαδιά δέντρων στις περιοχές Κάτω Τρίτους, Λάμπου Μύλοι αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης όπου επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από χθες το μεσημέρι απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων λόγω των θυελλωδών ανέμων που φτάνουν στο Αιγαίο τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

    Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη Είδηση: 62378

    [11] Ο κ. Δημ. Κατσίκας νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας

    Τριτη, 08 03 2011 13:04

    Ο μέχρι τώρα, αναπληρωτής διευθυντής, κ. Δημ. Κατσίκας τοποθετήθηκε νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, στη θέση του αποστρατευθέντα, Βασίλειου Κιου.

    Επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής, κ. Σαπουντζής μετατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ως αναπληρωτής διευθυντής και ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Καραϊσκος αναλαμβάνει διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Kαρδίτσας

    Είδηση: 62369

    [12] Να φύγει....η Περιφέρεια απο το κτίριο της πρώην Νομαρχίας,ζητά η Κτηματική υπηρεσία

    Τριτη, 08 03 2011 13:24

    Έγγραφο από την κτηματική υπηρεσία για τη μεταφορά των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, από το κτίριο της πρώην νομαρχίας στο μικρό διοικητήριο, έλαβε ο αντι-περιφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς, ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του τόνισε ότι η δική του πρόταση, με την οποία συμφωνούν οι εργαζόμενοι και ο βουλευτής, είναι να παραμείνουν μια σειρά υπηρεσιών στην πρώην νομαρχία, ένα ιστορικό, μεγάλο και λειτουργικό κτίριο, επισημαίνοντας ότι κανονικά θα περίμενε ένα έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών με διαφορετική διατύπωση.

    Μάλιστα, όπως υποστήριξε θα κοστίσει αρκετά η μεταφορά των υπηρεσιών και των δομών που υπάρχουν στην πρώην νομαρχία στο μικρό διοικητήριο, το οποίο θέλει συντήρηση και παρεμβάσεις, ενώ πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση του δημοσίου χρήματος και γενικότερα να περιοριστούν τα μισθωμένα κτίρια με την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων. Επίσης, ο κ. Μυλωνάς, εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από το εν λόγω έγγραφο κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες που υποβαθμίζουν τη Ζάκυνθο, όμως, όπως είπε, θα αντισταθεί σε κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μιμίκα Παρθύμου

    Είδηση: 62390

    [13] Οι ελέφαντες ξέρουν πώς να συνεργάζονται

    Τριτη, 08 03 2011 19:12

    Ακόμα ένα ζώο, ο ελέφαντας, αποδεικνύει ότι διέπεται από ομαδικό πνεύμα, κατανόηση και ικανότητα συνεργασίας και αλληλεγγύης απέναντι στους όμοιους του, ιδίως όταν στόχος είναι το αμοιβαίο όφελος, όπως έδειξε για πρώτη φορά μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πειραματικό ψυχολόγο Τζόσουα Πλότνικ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, έκαναν πειράματα για τις ικανότητες συνεργασίας των ασιατικών ελεφάντων στην Ταϊλάνδη. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα παχύδερμα -αντίθετα με την υποτιμητική έννοια που έχουν δώσει οι άνθρωποι στην λέξη και, καμιά φορά, αντίθετα και προς τους ίδιους τους ανθρώπους- καταλαβαίνουν ότι θα αποτύχουν να φέρουν εις πέρας ένα καθήκον, αν δεν συνεργαστούν.

    Η αναγνώριση ότι μερικές φορές χρειάζεται η βοήθεια ενός άλλου για κάποια δουλειά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί γνώρισμα ανώτερης κοινωνικής νοημοσύνης, που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και σπάνια συναντάται σε άλλα είδη. Οι ελέφαντες πλέον έρχονται να συμπεριληφθούν σε ένα «ελιτίστικο κλαμπ» κοινωνικών και νοημόνων ζώων, μαζί με τους χιμπατζήδες, τις ύαινες, τα κοράκια, τα δελφίνια και (συνήθως, τέλος πάντων) τους ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή ενός πειράματος που είχε εφαρμοστεί στους χιμπατζήδες στη δεκαετία του ΄30, κατά το οποίο δύο ελέφαντες έπρεπε να συνεργαστούν -συγκεκριμένα να τραβήξουν ταυτόχρονα τις δύο άκρες ενός σκοινιού- αν ήθελαν να φτάσουν την τροφή, σπρώχνοντας προς το μέρος τους μια πλατφόρμα συνδεδεμένη με το σκοινί, πάνω στην οποία βρισκόταν το φαγητό.

    Σε πρώτο στάδιο, οι ερευνητές δίδαξαν το κάθε ένα ζώο ξεχωριστά να τραβάει το σκοινί με την προβοσκίδα του. Στη συνέχεια, έξι ζευγάρια ελεφάντων κλήθηκαν να συνεργαστούν, πράγμα που, μετά από μερικές αποτυχίες (όταν κάποιο ζώο τραβούσε πρώτο το σκοινί, η τροφή δεν γλιστρούσε προς το μέρος τους), γρήγορα έμαθαν να κάνουν, τραβώντας συγχρονισμένα το σκοινί και, έτσι, φέρνοντας μπροστά τους το καλαμπόκι.

    Για να εξακριβώσουν ότι όντως οι ελέφαντες αντιλαμβάνονταν την ανάγκη της παροχής βοήθειας του ενός προς τον άλλο, οι επιστήμονες, σε επόμενο στάδιο, τους απελευθέρωναν στη «σκηνή» του πειράματος, με χρονική υστέρηση 45 δευτερολέπτων. Έτσι, όταν ο ένας έφτανε πρώτος μπροστά στο σκοινί και στην τροφή, έπρεπε να περιμένει και τον άλλο, πριν βάλουν μπροστά την από κοινού προσπάθειά τους. Τα πειράματα επαναλήφθηκαν 40 φορές σε διάστημα δύο ημερών και έδειξαν ότι και τα έξι ζευγάρια ελεφάντων κατάφεραν, ιδίως τις τελευταίες δέκα φορές, να συνεργαστούν, με ποσοστό επιτυχίας 88% έως 97%.

    «Έμαθαν να το κάνουν πιο γρήγορα και από τους χιμπατζήδες. Κάθονταν υπομονετικά, κρατώντας το σκοινί με την προβοσκίδα τους, μέχρι να έρθει και ο άλλος ελέφαντας για να κάνει το ίδιο από την άλλη πλευρά. Όταν, μάλιστα, ο ένας απλώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, τότε και ο άλλος δεν επέμενε, αλλά τα παρατούσε επίσης», δήλωσε ο Πλότνικ, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει πως οι ελέφαντες καταλαβαίνουν τη σημασία της συνεργασίας.

    Τα πειράματα επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις και βιντεοσκοπήσεις στην φύση, οι οποίες, για παράδειγμα, δείχνουν ελέφαντες να συνεργάζονται με τις προβοσκίδες τους για να σηκώσουν ένα μέλος της ομάδας τους που έχει πέσει στο έδαφος ή έχει κολλήσει στη λάσπη, ενώ έχουν υπάρξει και περιστατικά που ελέφαντες φαίνεται να θρηνούν ομαδικά ένα νεκρό συγγενή τους.

    «Ως άνθρωποι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε μοναδικοί, όμως επανειλημμένα διαψευδόμαστε. Αν και ξεχωρίζουμε όσον αφορά τη γλώσσα, άλλες εντυπωσιακά πολύπλοκες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η κουλτούρα, η χρήση εργαλείων και η κοινωνική αλληλεπίδραση, συναντώνται στο ζωικό βασίλειο», τόνισε ο βρετανός επιστήμονας. Ο Πλότνικ, στο παρελθόν, έχει δείξει ότι οι ελέφαντες φαίνεται να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη, ένα ακόμα σημάδι νοημοσύνης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62412

    [14] Βρετανική ικανοποίηση για το Παλαιστινιακό

    Τριτη, 08 03 2011 19:09

    Βήματα προόδου φαίνεται πως εξελίσσονται στο Παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς αυτό ήταν το κίνητρο για να λάβει η Βρετανία την απόφαση να εκχωρήσει καθεστώς διπλωματικής αποστολής στην επίσημη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Λονδίνο. Αυτό ακριβώς ήταν και το πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, που με ευχαρίστηση εκτίμησε ότι γίνονται βήματα για τη συγκρότηση βιώσιμου κράτους.

    Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Η Βρετανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, που θα είναι ασφαλές και ειρηνικό. Θα συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές για να διευκολύνουμε μια αποφασιστική πρόοδο το 2011».

    Aξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγο πριν συναντηθούν στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προϊδεάζοντας κατά κάποιο τρόπο και για το κλίμα στο οποίο θα κινηθούν οι συνομιλίες. Βεβαίως παραμένει το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο, με αποτέλεσμα να αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία), στο Παρίσι στα τέλη Μαρτίου, με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο επίπεδο αυτό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 62411

    [15] Πάγωμα της περιουσίας της οικογένειας Μουμπάρακ

    Τριτη, 08 03 2011 18:39

    Επικυρώθηκε και στο διαδικαστικό της σκέλος η πολιτική απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και των μελών της οικογενείας του. Η απόφαση επικυρώθηκα από αιγυπτιακό δικαστήριο και ανακοινώθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Mena.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της παραμονής του στην εξουσία, ο κ. Μουμπάρακ είδε τα περιουσιακά του στοιχεία να αυξάνονται, ενώ αρκετά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών του οικογενειακού του κύκλου. Επίσης στον ευρύτερο κύκλο των συνεργατών του κ. Μουμπάρακ, ανήκουν και επιχειρηματίες που έχουν συλληφθεί, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα ή πρόκειται να δικαστούν για απάτες και καταχρήσεις. Ήδη πριν βγει η δεσμευτική απόφαση, έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα του κ. Μουμπάρακ, της συζύγου του, των γιών του και των συζύγων τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 62410

    [16] Νέες γενετικές μεταλλάξεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

    Τριτη, 08 03 2011 18:18

    Υγεια

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων αρκετοί Έλληνες, ανακάλυψε τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου, μια εξέλιξη που βοηθά ώστε στο μέλλον οι γιατροί να διαθέτουν γενετικά τεστ, με τα οποία να εντοπίζουν έγκαιρα τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

    Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, καθώς αφορούσε περίπου 140.000 άτομα και σε αυτήν συνέβαλαν δεκάδες ερευνητές από πολλές χώρες, εντόπισε 13 γενετικές μεταλλάξεις στα συνολικά περίπου 3 δισεκατομμύρια γράμματα του ανθρωπίνου γονιδιώματος, διπλασιάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό γενετικών περιοχών που έχουν βρεθεί να προδιαθέτουν τους ανθρώπους για καρδιοπάθεια. Κάθε μια τέτοια μετάλλαξη αυξάνει σε μικρό, αλλά σημαντικό, βαθμό τον κίνδυνο για την «οικοδόμηση» πλάκας στις αρτηρίες και, τελικά, για έμφραγμα, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

    Ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν συγκεκριμένους συνδυασμούς αυτών των γενετικών πολυμορφισμών, δηλαδή μεταλλάξεων μοναδικών νουκλεοτιδίων ή βάσεων του DNA (SNPs), που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία των επιμέρους χρωμοσωμάτων. Η μετάλλαξη μερικών βάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων γονιδίων και αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μεγαλύτερο του μέσου όρου κίνδυνο για καρδιαγγειακό πρόβλημα, ειδικά σε όσους ανθρώπους κάνουν ανθυγιεινή ζωή λόγω κακής διατροφής, έλλειψης σωματικής άσκησης κ.ά.

    Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους «θα επιτρέψει στους επιστήμονες διεθνώς να κατανοήσουν, τελικά, καλύτερα τις θεμελιώδεις αιτίες της στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης, που πιθανά θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος».

    «Οι γενετιστές και οι βιολόγοι του καρκίνου έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, αναφορικά με τον εντοπισμό σχετικών γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αντίθετα, έχουμε καθυστερήσει να καταλάβουμε τις μοριακές οδούς που σχετίζονται με την εξέλιξη της πάθησης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων μπορεί να μας διδάξει πώς να σταματούμε τη διαδικασία ανάπτυξης της πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων. Σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα, που άμεσα να στοχεύουν στα τοιχώματα των αγγείων», δήλωσε ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής Τόμας Κουέρτερμους του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Οι στατίνες και άλλα φάρμακα καταπολεμούν την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση, ωφελώντας έμμεσα την καρδιά, αλλά δεν «μπλοκάρουν» άμεσα τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση.

    Οι ερευνητές εντόπισαν τις νέες γενετικές μεταλλάξεις συγκρίνοντας ολόκληρα τα γονιδιώματα υγιών ατόμων με τα γονιδιώματα ανθρώπων που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα. «Ήταν σαν να ψάχναμε βελόνα στα άχυρα, την αλλαγή ενός μόνου γράμματος σε ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε, με συντονιστικό ρόλο, ο ελληνικής καταγωγής Θεμιστοκλής Ασιμής, βοηθός καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Θ. Ασιμής σπούδασε επιδημιολογία και βιοστατιστική στο καναδικό πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και πλέον ειδικεύεται στη γενετική επιδημιολογία, ιδίως σε σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, που σκοτώνει περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ασιμή, στο εγγύς μέλλον θα έχει νόημα οι γιατροί να δημιουργούν ένα προσωπικό γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα και έγκαιρα όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν έμφραγμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα άτομα αυτά θα μπορούσαν πρόωρα να δεχτούν τις κατάλληλες συμβουλές για αλλαγές στην καθημερινότητά τους και, παράλληλα, να κάνουν τη δέουσα φαρμακευτική θεραπεία. «Αν και πλησιάζουμε αυτή τη μέρα, πιθανώς θα χρειαστεί να βρούμε, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, περισσότερες γενετικές περιοχές, που προδιαθέτουν για έμφραγμα, πριν αποκτήσει χρησιμότητα η δημιουργία ενός γενετικού προφίλ από τον γιατρό», επισήμανε.

    Στην έρευνα συμμετείχαν, επίσης, ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Λουκιανός Ραλλίδης από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και το Αττικό Νοσοκομείο, η Γενοβέφα Κολοβού υποδιευθύντρια στο Α΄ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής και μοριακής βιολογίας Γιώργος Δεδούσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Δελούκας από το βρετανικό Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 62409

    [17] Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1.000.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα

    Τριτη, 08 03 2011 17:08

    Υγεια

    «Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά», είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που γιορτάζεται, μεθαύριο, Πέμπτη, 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), καθώς ένας στους δύο θανάτους ασθενών με ΧΝΝ οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή.

    Αλληλεπίδραση μεταξύ νεφρών και καρδιάς

    Όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίστροφο. Έχει, μάλιστα, αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες, που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Ποσοστό 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

    Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού.

    «Ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, στην πορεία του χρόνου συνήθως κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν ειδικά από καρδιαγγειακό επεισόδιο παρά να φτάσουν σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου», είπε ο κ. Ιατρού.

    Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη και μόνο ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες, που προέρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο.

    Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Ιατρού, περίπου 1.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα 10% από αυτούς (δηλαδή, περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Αυτοί, για να επιβιώσουν, πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού.

    «Σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό, ενώ 40 με 50% των θανάτων τους οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

    Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση, κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούν σωστά. Στο αρχικό στάδιο η ΧΝΝ δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Κατά την εξέλιξή της νόσου, όμως, μπορεί να εμφανιστούν υπέρταση, νυκτουρία (δηλαδή συχνή ούρηση κατά τη νύκτα), αδυναμία, ανορεξία, καταβολή, ναυτία, εμετοί, αναιμία, οιδήματα (δηλαδή πρηξίματα, ιδίως στα πόδια), αλλά και βλάβες στα κόκκαλα, στην καρδιά και τα αγγεία (δηλ. το καρδιαγγειακό σύστημα), στα νεύρα (νευροπάθεια) κ.α.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και η πρώιμη πρόληψή της (με τον έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων με τους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της, όπως π.χ. με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό) είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, επειδή μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής της καρδιάς και των αγγείων και τον θάνατο από τη βλάβη τους.

    AΠΕ Είδηση: 62403

    [18] Με 16 ταινίες συμμετέχει η ΕΡΤ στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Τριτη, 08 03 2011 16:41

    Με 16 ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής της θα συμμετάσχει η ΕΡΤ στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, αρχής γενομένης από την ταινία που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης «Καναρίνι μου γλυκό», με θέμα τη ζωή της Ρόζας Εσκενάζι.

    Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, που αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARTE», την ισραηλινή εταιρεία διανομής «Cinephil» και το ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «I.B.A.», θα προβληθεί και ένα μοναδικό ντοκουμέντο, η μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη της Ρόζας Εσκενάζι, που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαστεφάνου το 1976.

    Τα υπόλοιπα ντοκιμαντέρ που αποτελούν συμπαραγωγή της ΕΡΤ και θα προβληθούν στο Φεστιβάλ είναι τα εξής:

    «Εποχές και συγγραφείς- Ανδρέας Κάλβος» του Τάσου Ψαρρά,

    «Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα- Η εξέλιξη της πολυκατοικίας» του Γιάννη Σκοπετέα,

    «Αυτοί που πήραν τα βουνά» της Πηνελόπης Κροντηροπούλου,

    «Παρασκήνιο- Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο» του Λευτέρη Ξανθόπουλου,

    «Θεόδωρος Τερζόπουλος- Θεάτρου εγκώμιον» του Δημήτρη Τρίκκα,

    «Νέες ματιές στον ελληνικό κινηματογράφο: Κούτρας- Δήμας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου,

    «Νέες ματιές στον ελληνικό κινηματογράφο: Τσαγκάρη- Βούλγαρης» του Ηλία Γιαννακάκη,

    «Νίκος Παπατάκης: πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» του Τίμωνα Κουλμάση,

    «Φυλές της Αθήνας: Φιλιππίνες» του Σταύρου Ψυλάκη,

    «Φυλές της Αθήνας: Νέα ζωή (Αφγανιστάν) της Ανθής Νταουντάκη,

    «Οικολογικά ημερολόγια- Μια μικρή μεγάλη ιδέα» της Μαριάννας Οικονόμου,

    «Οικολογικά ημερολόγια- Όλα είναι δρόμος» του Αλέξη Αλεξίου,

    «Docvilles Λασκάρεως 99. Αθήνα» της Κατερίνας Πατρώνη,

    «Κλείσε τα μάτια για να δεις» του Σταύρου Στρατηγάκου και

    «Οι νύμφες του Hindu Kush» της Αννέτας Παπαθανασίου.

    AΠΕ Είδηση: 62401

    [19] Ημερίδα για τον συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Τριτη, 08 03 2011 17:37

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ημερίδα για τον συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Ημερίδα με θέμα το συντονισμό δράσεων των αρμόδιων φορέων στο ν. Λάρισας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας υπό την αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και με τη συμμετοχή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Θεσσαλονίκης.

    Είδηση: 62407

    [20] Παλαιολιθικές εγκαταστάσεις στα ορεινά των Γρεβενών

    Τριτη, 08 03 2011 16:33

    Δύο εξαιρετικά πλούσιες ανοικτές παλαιολιθικές εγκαταστάσεις κυνηγών και τροφοσυλλεκτών, που χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή, δηλαδή από το 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους στην ορεινή περιοχή της Πίνδου, κοντά στη Σαμαρίνα.

    Στην περιοχή της κορυφογραμμής Σαμαρίνας, γνωστή ως «γκουργκούλια» και σε υψόμετρο πάνω από τα 1700 μ. εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 2010 από το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Α.Π.Θ., με χρηματοδότηση από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, εντοπίστηκαν επιφανειακά λίθινα ευρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε κάθε μια από τις δύο εγκαταστάσεις. Οι αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνιες και πάντοτε συναντώνται σε υψόμετρα κάτω από τα 1500 μ. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών των ανασκαφών θα γίνει την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στις 12.45 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις Ανασκαφές του 2010 στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μάκης Νασιάδης Είδηση: 62400

    [21] Προμήθεια εξοπλισμού απορριμμάτων στο δήμο Γρεβενών

    Τριτη, 08 03 2011 16:31

    Υπεγράφη σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 από το δήμαρχο Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη παρουσία της αναδόχου εταιρίας η σύμβαση του έργου:«Προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων».

    Το έργο, προϋπολογισμού 375 χιλιάδων ευρώ αφορά την προμήθεια δύο καινούργιων μικρών και ευέλικτων απορριμματοφόρων και ενός καινούργιου οχήματος πλύσης κάδων απορριμμάτων. Από την πλευρά της η εταιρία έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου για τη δωρεά παραχώρηση συσκευών GPS, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο των υπαλλήλων καθαριότητας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μάκης Νασιάδης Είδηση: 62399

    [22] Στις 16 Μαρτίου οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Σερρών

    Τριτη, 08 03 2011 13:39

    Για την μεθεπόμενη Τετάρτη 16 Μαρτίου μετατέθηκαν οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Σερρών, λόγω έλλειψης συμμετοχής των μελών του. Αν και υπήρχε απαρτία από τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη τόσο για τη διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης, όσο και των εκλογών, εντούτοις ύστερα από αίτημα των υποψηφίων και με την σύμφωνη γνώμη του πρωτοδίκη αποφασίστηκε η διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης και των εκλογών για την μεθεπόμενη Τετάρτη. Με ενιαίο ψηφοδέλτιο μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο διεκδικούν οι: Αμανατίδης Αναστάσιος ,Βαγενάς Νικόλαος, Κεχαγιάς Άγγελος,Κοταλακίδης Κωνσταντίνος ,Κουκμήσης Βασίλειος ,Λουτράδη Μαρίνα , Μηλίγκα Κυριακή, Πανταζής Ευστράτιος, Ρακιντζής Μάριος, Χατζηδημητριάδης Στέλιος ,Χατζηζαχαρίου Ουρανία .

    Είδηση: 62391

    [23] Σεμινάριο για φορολογία εισοδήματος στην Καβάλα

    Τριτη, 08 03 2011 13:23

    Σεμινάριο για τη «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων» διοργανώνει στην Καβάλα, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας. Εισηγητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (12 Μαρτίου), θα είναι ο εργατολόγος, Χρήστος Γιαννόπουλος. Δικαίωμα συμμετοχής στο σεμινάριο έχουν όλοι όσοι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 62389

    [24] Κινητοποιήσεις για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ πραγματοποίησαν αγρότες και εργαζόμενοι της ΕΒΖβ¦

    Τριτη, 08 03 2011 13:20

    Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, στη Νέα Ορεστιάδα, προχώρησαν το πρωί αγρότες, τευτλοεξαγωγείς και εργαζόμενοι του εργοστασίου Ζάχαρης της Νέας Ορεστιάδας, ζητώντας να διατηρηθεί ο κρατικοσυνεταιριστικός χαρακτήρας της Α. Τ. Ε. και να στηριχτεί η παραγωγή των μεταποιητικών μονάδων στις οποίες συμμετέχει με μεγάλα μερίδια μετοχών (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ και ΕΛΒΙΖ).

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους αγρότες και τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου Είδηση: 62388

    [25] Α. Παπαρήγα: «συντριπτικό πλήγμα το κλείσιμο συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εργοστασίων της ΑΤΕ⦻

    Τριτη, 08 03 2011 13:19

    «Με την πρόθεσή της η κυβέρνηση να πουλήσει την Αγροτική Τράπεζα και με το να κλείσει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, ιδιαίτερα της ζάχαρης, καταφέρνει ένα συντριπτικό πλήγμα, που χτυπάει συνδυασμένα τους μικροπαραγωγούς αγρότες και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια», δήλωσε η γενική γραμματέας του Κ. Κ. Ε, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με το σωματείο εργαζομένων του εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών.

    Υποστήριξε επίσης πως «ταυτόχρονα πλήττεται και η δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια στην παραγωγή της ζάχαρης και να μην κάνει εισαγωγές». Εκτίμησε επίσης πως «η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων και όχι στη μείωσή τους».

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης Είδηση: 62386

    [26] Νεκρό κοριτσάκι 2,5 χρόνων στην Κάλυμνο από τα φάρμακα της γιαγιάς του

    Τριτη, 08 03 2011 13:18

    Έχασε τη μάχη με το θάνατο σε νοσοκομείο της Αθήνας σήμερα το πρωί ένα κοριτσάκι ηλικίας 2μιση χρόνων από την Καλύμνου το οποίο χθες ξεφεύγοντας της προσοχής της γιαγιάς του κατάπιε τα φάρμακα της ηλικιωμένης. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στην Αθήνα με ελικόπτερο.

    Είδηση: 62387

    [27] Παπανδρέου: «Ή λύση-πακέτο ή τίποτα»

    Τριτη, 08 03 2011 14:06

    «Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του κατά τη χθεσινή σύσκεψη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ενόψει των Συνόδων Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το ενδεχόμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης με κάθε μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένα λύση-πακέτο και θα επιμείνει, ωστόσο αυτό απαιτεί αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεων, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και όχι ημίμετρα, είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, τη νέα υποβάθμιση από τον Οίκο Μούντις.

    «Θα δώσουμε μάχη»

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές», προσθέτοντας ότι «όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το ευρώ, επομένως και για τη διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι διαμορφώνεται στην βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός και η διαχείριση του χρέους Ελλάδας-Ιρλανδίας και επανέλαβε επιτακτικά ότι "θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο-λύσης και εδώ θα δώσουμε τη μάχη".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "η μάχη μέχρι την 25η Μαρτίου είναι κρίσιμη, αλλά όχι το τέλος του κόσμου" καθώς "αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις" ενώ "από την άλλη μεριά και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει".

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα από την μεριά της κάνει αυτό που πρέπει και βρίσκεται σε ένα δρόμο που έχει αξιολογηθεί θετικά και πρόσθεσε ότι το "διαπραγματευτικό μας χαρτί είναι η αξιοπιστία μας και πάνω σε αυτή τη βάση κάνουμε την διαπραγμάτευση".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εν τάχει στο ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί μια "πολύ βαριά κληρονομιά", υπενθυμίζοντας ότι "ίσως να είναι σημαδιακό πως σαν σήμερα πριν 7 χρόνια ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ", ενώ πρόσθεσε ότι "καταφέραμε να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός στήριξης στην ΕΕ, ο οποίος αυτή τη στιγμή μας επιτρέπει να συνεχίζουμε μια σχετικά κανονική πορεία χρηματοδότησης της οικονομίας μας και των αναγκών μας, σε επίπεδο κρατικών δαπανών".

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει και χρόνιες παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς και το χρέος και το έλλειμμα.

    Παπανδρέου: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τον Moody's

    Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η νέα υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας».

    Ο λόγος για την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's Investors Service πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, «η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία».

    Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ρόλο των οίκων αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτά τον πρωθυπουργό, αν θα αντιμετωπίσει πιο δυναμικά και αποτελεσματικά αυτές τις επιθέσεις, αντί των ανακοινώσεων που εκδίδονται, αν σκοπεύει να δημιουργήσει εγχώριους μηχανισμούς άμυνας έναντι τέτοιων ενεργειών κι αν εξετάζει το ενδεχόμενο αγωγών κατά συγκεκριμένων «οίκων αξιολόγησης».

    Το κρίσιμο ζήτημα της ρύθμισης της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την απόφαση του οίκου Moody's έθεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ FM Είδηση: 62392

    [28] «Ο πλανήτης σε χρειάζεται» - μια πρωτοποριακή έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    Τριτη, 08 03 2011 16:12

    Στον πλανήτη του 2050 θα ξεναγούν τους μικρούς επισκέπτες τέσσερις ψηφιακοί χαρακτήρες, οι Buz, Eco, Tek και Dug, σε μια πρωτοπόρα, διαδραστική έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για την έκθεση «Ο πλανήτης σε χρειάζεται», που έχει σχεδιαστεί από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου και εξερευνά, με τη χρήση πολυμέσων, πώς η επιστήμη και η τεχνολογία βοηθούν στο να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας.

    Η έκθεση, που θα φιλοξενείται έως το Σεπτέμβριο στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), συνδιοργανώνεται από τη HELEXPO και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, ACT, και θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με εισιτήριο 10 ευρώ και 8 ευρώ για τα σχολεία.

    Η έκθεση εξετάζει την κλιματική αλλαγή και την περιορισμένη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων στον πλανήτη και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ερευνήσουν, να δράσουν ή ακόμα και να αμφισβητήσουν όσα παρουσιάζονται σ' αυτήν, προκειμένου να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.

    Εκτός από την επιμόρφωση σχετικά με το περιβάλλον, επιπλέον στόχος της είναι η ενεργοποίηση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, αλλά και η δραστηριοποίησή τους στη λήψη αποφάσεων, πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Η ξενάγηση στην «Πόλη του μέλλοντος» ξεκινάει από το χώρο υποδοχής, όπου οι τέσσερις ψηφιακοί χαρακτήρες συστήνονται και κάθε επισκέπτης παίρνει την ατομική «κάρτα επιβίωσης», όπου θα καταγράψει όλες τις αποφάσεις που θα πάρει στη συνέχεια. Ο ρόλος των χαρακτήρων στην έκθεση είναι να ενημερώνουν και να συμβουλεύουν τους μαθητές κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.

    Ακολουθεί η ενότητα «νερό» όπου αναφέρονται όλες οι καινοτόμες τεχνολογίες που θα συντελέσουν στην εξασφάλιση νερού στο μέλλον, ενώ πρόκληση αποτελεί μία εικονική πισίνα, που σε προσκαλεί να «κολυμπήσεις» παρέα με ψαράκια.

    Στην ενότητα «τροφή», ο επισκέπτης γνωρίζει τις νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον για την παρασκευή, συγκέντρωση και διανομή τροφής και «μαγειρεύει» ένα φουτουριστικό γεύμα του 2050, «καταγράφοντας» όλες τις επιλογές του στην ψηφιακή του κάρτα και ακούγοντας τον Buz να μιλάει για τις δικές του προτιμήσεις.

    Στο επόμενο παιχνίδι, στόχος είναι ο σχεδιασμός των οικολογικών κτιρίων του μέλλοντος με καλύτερη ενεργειακή απόδοση και ακολουθούν οι νέοι τρόποι διασκέδασης, που παρουσιάζουν οι τέσσερις ψηφιακοί ήρωες, οι οποίοι συστήνουν και ρούχα κατασκευασμένα από διάφορα, ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ελαστικά, μπαμπού ή ζαχαροκάλαμο.

    Ακολουθεί η ενότητα «μετακίνηση», όπου ο επισκέπτης γνωρίζει τα καύσιμα του μέλλοντος και ενημερώνεται για τους τρόπους, με τους οποίους παράγονται οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Παράλληλα, σχεδιάζει το δικό του αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφέρει όσους περισσότερους φίλους του μπορεί σε ένα πάρτυ.

    Στο τέλος, όλες οι επιλογές του επισκέπτη που έχουν περαστεί στην ψηφιακή του κάρτα, «χτίζουν» τη δική του γειτονιά στην «πόλη του μέλλοντος», που προβάλλεται σε μια γιγαντοοθόνη.

    Μ' αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται πώς οι επιλογές του επηρεάζουν την κοινότητά του σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί πλέον από μόνος του να αξιολογήσει τις αποφάσεις, που έλαβε κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στις πέντε θεματικές ενότητες.

    Η έκθεση των 800 τ.μ. παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία και συνέχισε το ταξίδι της στις ΗΠΑ και στη Ν.Α. Ασία, καταφέρνοντας να φιλοξενήσει πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες σ' όλο τον κόσμο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62397

    [29] Έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν με νέο και ασφαλέστερο τεστ

    Τριτη, 08 03 2011 15:17

    Υγεια

    Οι έγκυες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα νέο ασφαλέστερο τεστ αίματος, το οποίο, χωρίς κάποια επεμβατική τεχνική που ενέχει κινδύνους, θα προβλέπει αν το έμβρυο είναι πιθανό να αναπτύξει το σύνδρομο Ντάουν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φίλιππο Πατσαλή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature Genetics», ανέπτυξαν μια μέθοδο ανάλυσης του DNA, που εντοπίζει στο αίμα τις γενετικές διαφορές μεταξύ της εγκύου μητέρας και του εμβρύου, προβλέποντας με ακρίβεια αν το μωρό κινδυνεύει από τη συγκεκριμένη πάθηση.

    Ήδη έχουν γίνει επιτυχείς δοκιμές με ακρίβεια 100% σε 40 εγκύους και προγραμματίζεται πλέον μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με περίπου 1.000 εγκύους. Αν όλα πάνε καλά, η νέα εξέταση μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο περίπου χρόνια, σύμφωνα με τον Πατσαλή.

    Το σύνδρομο Ντάουν είναι η πιο συνηθισμένη γενετική αιτία νοητικής καθυστέρησης, εμφανιζόμενο σε περίπου μία στις 700 γεννήσεις παγκοσμίως. Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν το έμβρυο έχει τρία αντίγραφα (αντί για δύο) του χρωμοσώματος 21. Ο κίνδυνος μεγαλώνει για μια γυναίκα, όσο μεγαλύτερη μένει έγκυος. Έτσι, σε μια 40χρονη, ο κίνδυνος για σύνδρομο Ντάουν είναι 16 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με μια 25χρονη.

    Σήμερα, οι γιατροί κάνουν αμνιοκέντηση κατά την 15η ή 16η εβδομάδα της κύησης, παίρνοντας με βελόνα αμνιακό υγρό για έλεγχο, μια διαδικασία που ενέχει ένα μικρό κίνδυνο για την αποβολή του εμβρύου (1% έως 2%). Με τη νέα μέθοδο, σύμφωνα με τον Πατσαλή, λαμβάνεται αίμα από την μητέρα μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας της κύησης και ανιχνεύεται γενετικά -μέσω ανάλυσης του μητρικού αίματος- η τυχόν ύπαρξη πρόσθετου αντιγράφου του χρωμοσώματος 21 στο έμβρυο.

    Στην έρευνα συμμετείχαν η Ευδοκία Τσαλίκη από το τμήμα κυτταρικής γενετικής και μοριακής βιολογίας του νοσοκομείου «Μητέρα» Αθηνών και το Τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Βούλα Βελισσαρίου, επίσης από το «Μητέρα».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62395

    [30] Nέες κινητοποιήσεις για την Κερατέα

    Τριτη, 08 03 2011 19:36

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι του Δήμου της Λαυρεωτικής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν για το πρωί της Τετάρτης έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκδικάζεται η προσφυγή τους κατά της ανανέωσης της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο.

    Εκτός από την κινητοποίηση της Τετάρτης, οι κάτοικοι απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας EFG Eurobank Σπύρο Λάτση, ενημερώνοντάς τους, για την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν ένα διεθνές μποϊκοτάζ εναντίον της Eurobank.

    Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Η απόφαση των κατοίκων να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ, πηγάζει από το γεγονός ότι πίσω από την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΤΕΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Λαυρεωτικής, βρίσκεται η τράπεζα Eurobank». Στην ίδια επιστολή οι κάτοικοι αναφέρουν ότι προτίθενται «να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους χιλιάδες υποστηρικτές του αγώνα τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από τους οποίους θα ζητηθεί να πραγματοποιήσουν ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της τράπεζας Eurobank. Και να μπουν και σε διαδικασία απόσυρσης των τραπεζικών τους καταθέσεων, με στόχο, την αποτροπή της κατασκευής χωματερής στην Κερατέα».

    Η επιλογή του μποϋκοτάζ άρχισε την Παρασκευή από το υποκατάστημα Λαυρίου, με αποκλεισμό του, ώστε να εμποδιστούν οι συναλλαγές.

    γ

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 62413

    [31] Μεταφορά των ΤΕΙ Γρεβενών

    Τριτη, 08 03 2011 16:30

    Στα νέα ιδιόκτητα κτήρια μεταφέρθηκαν από σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου τα τρία τμήματα του παραρτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά.

    Τα κτήρια βρίσκονται επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Γρεβενών-Κοζάνης, δίπλα από το ΚΤΕΟ και τον οικισμό της Μυρσίνας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 62398

    [32] Υποβάθμιση του Δ. Αθηναίων από τον Moody's

    Τριτη, 08 03 2011 19:40

    Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, σήμερα ανακοινώθηκε ότι υποβαθμίζεται και η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το Δήμο Αθηναίων στη βαθμίδα B1 από τη βαθμίδα Ba1, ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι η προοπτική του Δήμου Αθηναίων "είναι αρνητική". Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του "στη νέα αυτή αξιολόγηση αντανακλώνται οι παρατεινόμενες αβεβαιότητες, όσον αφορά την επίπτωση από τις μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση πάνω στα οικονομικά των δήμων, όπως κι οι προκλήσεις που απορρέουν από τις άμεσες προσαρμογές (στο Δήμο) στην πορεία προς τη φάση των μειωμένων κρατικών επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια του τομέα των δημοτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας αδύναμης ελληνικής οικονομίας".

    Όπως εκτιμάται από τον αναλυτή του οίκου, Τζιανφιλίπο Καρμπόνι, "ο Δήμος Αθηναίων δεν διαθέτει ικανοποιητική οικονομική ευελιξία, για να διατηρήσει πιστοληπτική ικανότητα ανώτερη αυτής, που έχει τώρα η ίδια η Ελλάδα" και τονίζει ότι "θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις για τον Δήμο Αθηναίων από τα σημαντικά κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, αυτών που περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση Καλλικράτης. Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, το πεδίο δράσης των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει οικονομικές δυσχέρειες στο Δήμο Αθηναίων. Είναι εξίσου δυσχερές να αποτιμηθούν αυτές τώρα, δεδομένων των αβεβαιοτήτων ως προς τον χρόνο και τους ειδικούς μηχανισμούς αυτής της εφαρμογής του Καλλικράτη".

    Τέλος ο οίκος Moody's, επισημαίνει ότι στην Αθήνα και τα περίχωρά της παράγεται σχεδόν το 50%! του ελληνικού ΑΕΠ, από έναν πληθυσμό περίπου 745 χιλιάδων. Είδηση: 62414

    [33] Επιτυχής η δημοπρασία εντόκων γραμματίων

    Τριτη, 08 03 2011 14:13

    Δείτε τα video

    Επιτυχής, παρά το δυσμενές κλίμα που δημιούργησε η υποβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας από την Moody's, ήταν και η νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το Δημόσιο άντλησε ένα δισεκατομμύριο εξακόσια είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,75%. Παρόλα αυτά, τα spreads εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο μηνών. Νέα παρέμβαση Ολι Ρεν για μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μικρή αύξηση του επιτοκίου

    Το ανεξήγητο χτύπημα της Μoody΄ς παρασύρει σε επίπεδα ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας και το σπρεντ να εκτινάσσεται πάνω από τις 965 μονάδες βάσης.

    Η πρώτη επίπτωση ήρθε μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας από την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ αλλά με "αλμυρό" επιτοκιο 4,75% από 4,64% το Φεβρουάριο. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα 4,48 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 3,59 φορές.

    Όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ , Πέτρος Χριστοδούλου, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το ένα τρίτο της έκδοσης.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.

    Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, ύψους 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου¬ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, στις 12μ.μ.

    Πτώση στο Χρηματιστήριο

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που αποδίδεται και στην υποβάθμιση από τη Μoody's.

    Αντιδράσεις

    Αρνητικά έκρινε το σημερινό επιτόκιο δανεισμού ο Συνασπισμός.

    «Η αύξηση των επιτοκίων στα εξάμηνης διάρκειας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, από 4,64% σε 4,75%, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι η πιστωτική αξιοπιστία της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές και το Μνημόνιο της κοινωνικής χρεοκοπίας τη βυθίζουν στην ύφεση», δήλωσε ο Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Γιάννης Μήλος και ζήτησε να ξεκινήσει, εδώ και τώρα, μια διαδικασία λογιστικού ελέγχου και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους προς το συμφέρον των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων, σε ρήξη με τις λογικές των χρηματαγορών και του νεοφιλελευθερισμού.

    Για μείωση του επιτόκιου δανεισμού Ελλάδας και Ιρλανδίας έκανε λόγο ο Όλι Ρεν

    Την ίδια ώρα και λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες συνόδους κορυφής για το χρέος της ευρωζώνης, ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος Όλι Ρεν, επανέφερε το ζήτημα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

    «Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν που τάχθηκε επίσης και υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που θα λαμβάνουν οι δυο χώρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

    Σίγουρος ότι η Ευρώπη θα λάβει τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους εμφανίστηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία όπως και άλλες κυβερνήσεις εφαρμόζουν ιδιαίτερα δύσκολα προγράμματα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», τόνισε ο κ. Γκάιτνερ και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σχετικά με την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    Ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62393


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 March 2011 - 18:34:43 UTC