Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περικοπές στις ΔΕΚΟ - Απεργία σε ΟΤΕ και Cosmote
  • [02] Σε οριακή κατάσταση οι μετανάστες απεργοί πείνας
  • [03] ΜΜΜ: 24ωρη απεργία στις 9 Μαρτίου
  • [04] Συμφωνία χρηματοδότησης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τη Eurobank
  • [05] Καταργήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων σε τρένα και λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [06] Απολύεται από τον Dior ο σχεδιαστής Γκαλιάνο μετά τις χυδαίες δηλώσεις
  • [07] Εναλλακτικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
  • [08] Αύριο ο επαναληπτικός διαγωνισμός για τις άγονες
  • [09] Καρναβαλικά δρώμενα
  • [10] Αρμενία: Η αντιπολίτευση στους δρόμους
  • [11] Οι μισοί περίπου άνδρες ίσως έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV
  • [12] Αντιπαράθεση για τη συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ
  • [13] Αφγανιστάν: Νέες βομβιστική επίθεση
  • [14] Υεμένη: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις αρχές κατά της καταστολής
  • [15] Αίγυπτος: Οι στρατιωτικοί βάζουν χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές
  • [16] Δήμος και Φυλακή συμφώνησαν για εμβολιασμό κρατουμένων για ηπατίτιδα Β΄
  • [17] Νέα απόπειρα αυτοκτονίας
  • [18] ΔΕΥΑΜΒ : Aρίστης ποιότητας το νερό του Βόλου
  • [19] Στην τουριστικη έκθεση στο Βελιγράδι συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • [20] Πάνω από 1,6 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Λάρισας
  • [21] Δολοφονία 46χρονου
  • [22] Ο Κ. Γιαννουλας πρόεδρος στο ΔΩΛ και η Μ. Κοττάκου στο Θεσσαλικό Θέατρο
  • [23] Με ένα «κλικ» οι νέοι στο Μέγαρο
  • [24] Ενισχύεται το σενάριο μεταφοράς του αζώτου στη Γη από το διάστημα
  • [25] Ευτυχία για τα παιδιά είναι να ζουν και να τρώνε με ευτυχείς γονείς
  • [26] Κούβα: Ο Ρ. Κάστρο ανέβαλε σχέδιο απόλυσης 500.000 εργαζομένων στο δημόσιο
  • [27] Αστυνομικοί έκλεβαν μετανάστες
  • [28] Ρωσία: Ένας άνδρας ομολόγησε πως δολοφόνησε δέκα αστέγους
  • [29] Ενίσχυση των πολεοδομικών γραφείων στους Καλλικρατικούς δήμους ζητά το ΤΕΕ
  • [30] Ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Λαρισαίων
  • [31] Διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς Καντάφι
  • [32] «Φωτιά» στις τιμές των πετρελαιοειδών βάζει η Λιβύη
  • [33] Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για αποπληρωμή των φαρμακοποιών
  • [34] ΕΤΕ και Alpha : Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσιεύματα περί κερδοσκοπίας

    [01] Περικοπές στις ΔΕΚΟ - Απεργία σε ΟΤΕ και Cosmote

    Τριτη, 01 03 2011 15:29

    Στο δύσκολο δρόμο του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους προχωρούν οι ΔΕΚΟ. Τον δρόμο άνοιξε τη Δευτέρα ο ΟΤΕ ανακοινώνοντας περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, αποχώρηση 120 εργαζομένων και κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων στη θυγατρική εταιρία Cosmote. Σήμερα Τρίτη και η ΔΕΗ ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε περικοπές μισθών και μείωση επιδομάτων προχωρούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις του μνημονίου για μειώσεις μέχρι και 25% στους μισθούς και πλαφόν έως 4.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας η μείωση των λειτουργικών εξόδων θα είναι 32 εκ. ευρώ για τον ΟΤΕ.

    Κύκλοι πάντως του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ως λάθος τη στιγμή ανακοίνωσης απολύσεων στην Cosmote.

    Το πρόγραμμα περικοπής του κόστους στη ΔΕΗ

    Σε υπερωρίες, προμήθειες και αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις θα επικεντρωθεί εφέτος το πρόγραμμα περικοπής του κόστους στη ΔΕΗ, ανέφεραν την Τρίτη στο ΑΠΕ στελέχη της διοίκησης της εταιρίας, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει λάβει επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση μισθών. Οι μισθοί στη ΔΕΗ μειώθηκαν πέρυσι δύο φορές και τα ποσοστά μείωσης κυμαίνονται από 17 έως 53 % με τις υψηλότερες απώλειες να εντοπίζονται στα στελέχη και τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύσκεψη.

    Μειώσεις 40 εκ. ευρώ θα κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ. Ήδη ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφέρει ότι έχει μειωθεί κατά 220 εκ. ευρώ η μισθοδοσία το 2010, ενώ σημαντική θα είναι η μείωση και για το 2011. Σε αντίστοιχες μειώσεις σε επιδόματα μισθούς και μπόνους θα προχωρήσουν και οι διοικήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και του ΟΠΑΠ.

    Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, απαντά η ΟΜΕ-ΟΤΕ στις πρόσφατα ανακοινωθείσες απολύσεις, περίπου 120 τον αριθμό, στην Cosmote, με το αιτιολογικό της κατάργησης δραστηριοτήτων της εταιρίας.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξήγγειλε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την προσεχή Παρασκευή, 4 του μηνός σε όλο τον Όμιλο του ΟΤΕ. Την άλλη Τρίτη, θα καθοριστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    Η Συνδικαλιστική Οργάνωση κάνει λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία και ανάλγητη συμπεριφορά και καλεί τη Διοίκηση του ΟΤΕ και της COSMOTE να πάρουν πίσω τις απολύσεις, να σταματήσουν κάθε ενέργεια άσκησης του Διευθυντικού Δικαιώματος σε ζητήματα που βρίσκονται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και να προσέλθουν για υπογραφή Σ.Σ.Ε. που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του Ομίλου Επιχειρήσεων ΟΤΕ.Παράλληλα, καλεί το σύνολο των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ σε μποϋκοτάζ όλων των Γερμανικών προϊόντων, γιατί επιτέλους θα πρέπει και οι «στρατηγικοί σύμμαχοι» να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ αλλά και της χώρας, δεν θα γίνουν οι «κουβαλητές» των κερδών της Ντόϊτσε Τελεκομ.

    Μειώσεις σε προσωπικό -Αναδιοργάνωση υπηρεσιών

    Πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από την cosmote, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους κατά 120 άτομα σε σύνολο 2.354, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για απολύσεις.

    Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε ότι θα ζητηθούν διευκρινήσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ, για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της COSMOTE, ώστε ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 120 άτομα.

    Ν.Δ: Μονόδρομος η ανάκληση των απολύσεων

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή την απόλυση των 190 εργαζομένων από την Cosmote, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η αποτροπή των απολύσεων, η συγκράτηση της ανεργίας παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ο πυρήνας της στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης, με λιγότερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για άλλη μία φορά, όμως, η διοίκηση μιας σημαντικής επιχείρησης, όπως η Cosmote, που έχει τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση, πορεύεται αντίθετα με το στόχο, συντηρώντας το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της ύφεσης, λίγες μέρες μετά την προτροπή της Κυβέρνησης για μειώσεις μισθών στον ΟΤΕ. Οι απολύσεις στην Cosmote δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα της εταιρείας. Εκπέμπεται ένα αρνητικό μήνυμα στην αγορά, όταν μία κερδοφόρα επιχείρηση προχωρά σε απολύσεις. Αντιστρατεύεται την στόχευση της οικονομίας για αξιοποίηση θέσεων εργασίας, για την αναπτυξιακή πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αναθεώρηση της απόφασης αυτής και η διαβούλευση με τους εργαζομένους είναι ο μόνος δρόμος για την Cosmote».

    «Κόκκινη κάρτα» στην Cosmote από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

    Να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρίας COSMOTE, καλεί τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους καταναλωτές η "Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας".

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, καταγγέλλει την διοίκηση της εταιρίας ότι παρά την κυρίαρχη θέση που κατέχει στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και τα συνεχόμενα κέρδη, αποφάσισε 120 απολύσεις εργαζομένων, όχι γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αλλά επειδή ο κύριος μέτοχός της η DEUTSCHE TELEKOM επιθυμεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της σε βάρος των εργαζομένων τους οποίους οδηγεί στην ανεργία. Η "Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας", έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία 600 στελεχών της ΓΣΕΕ και διασυνδέεται με τα συνδικάτα, τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα και τις ομοσπονδίες.

    ΚΚΕ: Οι μαζικές απολύσεις στην COSMOTE αποτελούν «προανάκρουσμα νέας άγριας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση»

    Την εκτίμηση ότι «οι μαζικές απολύσεις στην COSMOTE και οι συνολικότερες αλλαγές σε βάρος των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αποτελούν προανάκρουσμα της νέας άγριας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση, έχοντας τη συνεργασία των διοικήσεων των πρώην ΔΕΚΟ», κάνει το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι δεν θα πληγούν οι χαμηλόμισθοι, αλλά μόνο οι υψηλόμισθοι».

    Το Πολιτικό Γραφείο τονίζει ότι η νέα επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις και τα χρόνια εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ και δεν αποσκοπεί μόνο στο να εξασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και να διευκολυνθεί η πλήρης ιδιωτικοποίησή των επιχειρήσεων που ακόμα παραμένουν βασικά στο δημόσιο. "Κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία, επιδιώκουν τη δραστική μείωση των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο γιατί αυτό διευκολύνει την επιβολή ακόμα δραστικότερων μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα", σημειώνεται.

    Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικρίνει έντονα την κυβέρνηση γιατί, όπως αναφέρει, η πολιτική αυτή αποτελεί "πρωτίστως στρατηγική επιλογή κυβέρνησης, πλουτοκρατίας και όχι εντολή της τρόικας, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", που συμφωνούν με όλο το αντιλαϊκό πλέγμα, ιδιωτικοποιήσεις - απελευθέρωση - ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου".

    Για να αποκρουστεί η "αντεργατική θύελλα", τονίζει το ΚΚΕ, "οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα" και προσθέτει ότι "δεν πρέπει να γίνει καμία θυσία για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Καμιά ανοχή στην πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ΟΤΕ - COSMOTE: Περικοπές και αντιδράσεις

    Είδηση: 61434

    [02] Σε οριακή κατάσταση οι μετανάστες απεργοί πείνας

    Τριτη, 01 03 2011 17:53

    Για 36η ημέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας των 300 μεταναστών στο κτήριο "Υπατία", με τους απεργούς να μεταφέρονται ο ένας μετά τον άλλο στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι με συμπτώματα νεφρικής ανεπαρκείας. Ένταση επικράτησε έξω από τη Βουλή, όπου η επιτροπή αλληλεγγύης με τη συμμετοχή διανοούμενων και καλλιτεχνών είχε προγραμματίσει συνέντευξη τύπου. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με την απεργία πείνας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου για τους απεργούς πείνας, από συγγραφείς, πανεπιστημιακούς καλλιτέχνες και σωματεία. Τελικά η συνέντευξη Τύπου έγινε στο οδόστρωμα της Βασιλίσσης Σοφίας.

    Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διακριτική μεταχείριση ή εξαίρεση από το νόμο, διαμηνύει η κυβέρνηση. Η μόνη δυνατότητα, είναι η ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής.

    «Η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους του κράτους και επειδή κανείς δεν θα ήθελε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο καθένας, έστω και με μια απεργία πείνας, θα μπορούσε να εκβιάζει λύσεις παράνομης νομιμοποίησης, εμείς επιμένουμε ότι καμία μαζική νομιμοποίηση δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος επεσήμανε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων.

    «Η κυβέρνηση μπήκε μόνη της στο αδιέξοδο: Ούτε, φυσικά, να τους νομιμοποιήσει μπορεί -και μάλιστα εκβιαζόμενη- γιατί τότε θα αρχίσει μια ατελείωτη σειρά παρόμοιων πρακτικών, ούτε μπορεί να διακινδυνεύσει έναν θάνατο που θα μπορούσε να γίνει "σπίθα". Αν είχε κλείσει το θέμα από την πρώτη μέρα της κατάληψης της Νομικής, σήμερα δεν θα βρισκόταν στην τραγική αυτή θέση», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προτείνει δέσμη μέτρων για το μεταναστευτικό, όπως οι 6μηνιαίες ανανεώσιμες άδειες παραμονής σε όσους μετανάστες αποδεικνύουν εργασία.

    Μετά την απόφαση 56 απεργών πείνας να κόψουν και το νερό, όσοι δεν έχουν νεφρική λειτουργία για περισσότερες από 12 ώρες μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

    Σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονταν μέχρι το βράδυ της Δυετέρας 41 από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, ενώ σήμερα μεταφέρθηκαν επιπλέον 14 άτομα και άλλα 10 είναι σε διαδικασία μεταφοράς, σύμφωνα με τον γιατρό Θανάση Καραμπέλη από την ομάδα παρακολούθησης της υγείας των απεργών πείνας που βρίσκονται στο κτίριο "Υπατία".

    Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές αρρυθμίες.

    Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παραμένουν σε επιφυλακή καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται και νέες εισαγωγές των απεργών πείνας στα νοσοκομεία.

    «Ίσως μέχρι το βράδυ να ξεπεράσουμε τα 70 άτομα. Κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή από αυτούς που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ηδη, έχει διορθωθεί η νεφρική τους λειτουργία. Είναι όμως ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζουμε και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Θανάσης Καραμπέλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στους 41 οι απεργοί πείνας που νοσηλεύονται

    Είδηση: 61453

    [03] ΜΜΜ: 24ωρη απεργία στις 9 Μαρτίου

    Τριτη, 01 03 2011 17:05

    Ακινητοποιημένες θα μείνουν όλες οι αστικές συγκοινωνίες την ερχόμενη Τέταρτη 9 Μαρτίου καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας αντιδρώντας στο νόμο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία ανέστειλαν τις στάσεις εργασίας που είχαν ανακοινώσει για την Τετάρτη και την Παρασκευή.

    Διαχωρίζουν την θέση τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ

    Διάσπαση του Συνδικαλιστικού κινήματος σε ότι αφορά την πορεία των κινητοποιήσεων, διαπιστώνεται το τελευταίο 24ωρο στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που απέκτησαν την Τρίτη και νέο πρόεδρο, φαίνεται να διαχωρίζουν τη θέση τους από τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία πήραν μέρος οι συνδικαλιστές από όλες τις εταιρίες των αστικών συγκοινωνιών, έγινε πρόταση για 24ωρη απεργία την προσεχή Τετάρτη, 9 του μηνός, ενώ την επομένη, 10 Μαρτίου, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Την άλλη Παρασκευή, 11 Μαρτίου, θα συνεδριάσει και πάλι η Συντονιστική Επιτροπή για να πάρει νέες αποφάσεις. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων.

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και μια εκστρατεία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα με τις κινητοποιήσεις που διαρκούν για πάνω από δύο μήνες. Συγκεκριμένα, θα μοιράσουν φυλλάδια στα οποία, μεταξύ άλλων, θα εξηγούν και τις επιπτώσεις που έχει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, στο επιβατικό κοινό.

    Στο χώρο της ΕΘΕΛ, τα πράγματα διαφοροποιούνται, καθώς νέος πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ Μιχάλης Λιαγούρης που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Κουλουμπαρίτση, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν μέσα από καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες για την πορεία των κινητοποιήσεων, μέσα από ένα "μίνι" δημοψήφισμα.

    Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τετάρτη, 9 του μηνός θα στηθούν κάλπες, όπου οι εργαζόμενοι, μέλη του Σωματείου, θα αποφασίσουν, με μυστική ψηφοφορία για τη "συμπεριφορά του κλάδου".

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, οι στάσεις εργασίας 11 το πρωί με 4:30 το απόγευμα που είχαν ανακοινωθεί για αύριο και την Παρασκευή, δεν ισχύουν, καθώς όπως είπε, η απόφαση που ελήφθη δεν είχε τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, αφού στην ουσία χτες δεν υπήρχε πρόεδρος του Σωματείου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61449

    [04] Συμφωνία χρηματοδότησης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τη Eurobank

    Τριτη, 01 03 2011 17:32

    Μια νέα σειρά συμφωνιών χρηματοδότησης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ολοκλήρωσε η Eurobank EFG, με αντισυμβαλλόμενους τέσσερις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Το ύψος της χρηματοδότησης, διάρκειας από 3 μήνες έως 2 χρόνια, αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Οι συμφωνίες έχουν συναφθεί με διατραπεζικό επιτόκιο euribor συν περιθώριο (spread) που κυμαίνεται από 150 έως 200 μονάδες βάσης, ανάλογα με τη διάρκεια της συμφωνίας. Πέραν των παραπάνω συναλλαγών που αφορούν ελληνικά ομόλογα, η Eurobank χρηματοδοτεί σήμερα στη διεθνή κεφαλαιαγορά ομόλογα μη ελληνικού κινδύνου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιό της.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Καραμούζης οι συμφωνίες της Eurobank EFG στη διεθνή αγορά αποτελούν ένα πρώτο άνοιγμα των κεφαλαιαγορών προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός μείζονος σημασίας στο μακρύ δρόμο εξομάλυνσης της λειτουργίας των αγορών χρήματος και κεφαλαίου με την οποία συναρτάται η δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, αναφέρει ο κ.Καραμούζης η Eurobank έχει οργανώσει παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με τις προοπτικές της ίδιας της τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, σε διεθνείς τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές, μεγάλους ιδιώτες πελάτες, διεθνή μέσα ενημέρωσης και οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάζονται μια, υπό προϋποθέσεις, πιο ευοίωνη προοπτική εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας που λαμβάνει υπόψη μια σειρά από θετικούς παράγοντες για τη χώρα όπως τα έως τώρα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, ο χαμηλός βαθμός δανεισμού και μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, ο ρόλος της ναυτιλίας, η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, τα μεγάλα περιθώρια περιστολής της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και οι δυνατότητες αξιοποίησης της μεγάλης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών. Ωστόσο, βασικά προβλήματα της χώρας παραμένουν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και κυρίως η δημοσιονομική εκτροπή και ο χαμηλός βαθμός ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ο κ.Καραμούζης.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που έγινε σήμερα υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Συζητήθηκε το θέμα του νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ που θα δοθεί προς τις τράπεζες το επόμενο διάστημα, καθώς και η σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61451

    [05] Καταργήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων σε τρένα και λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Τριτη, 01 03 2011 17:44

    Σε νέες διαφοροποιήσεις των δρομολογίων των λεωφορείων της, αλλά και των αμαξοστοιχιών της, προχωρεί από τις 2 Μαρτίου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δρομολογίων, με στόχο τη μείωση του λειτουργικών δαπανών, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο στη βουλή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από αύριο καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων Express μεταξύ Κιάτου - Πάτρας - Κιάτου, καθώς και τα δρομολόγια που υποκαθιστούν την αμαξοστοιχία 303, μεταξύ Πάτρας - Κιάτου.

    Από την Τετάρτη 2 Μαρτίου επίσης καθιερώνονται δύο απευθείας δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ Αθήνας - Πάτρας (ώρες αναχώρησης από Αθήνα 13:00 & 15:00 και ώρες άφιξης στην Πάτρα 16:00 & 18:00 αντίστοιχα) και τρία απευθείας δρομολόγια μεταξύ Πάτρας - Αθήνας (ώρες αναχώρησης από Πάτρα 07:00, 12:15 & 19:00 και ώρες άφιξης στην Αθήνα 10:00, 15:15 & 22:00 αντίστοιχα).

    Η τιμή των εισιτηρίων ανέρχεται σε 18 ευρώ για απλή διαδρομή και 28,80 ευρώ μετ' επιστροφής, ενώ ισχύουν όλες οι προβλεπόμενες εκπτώσεις (πχ. πολυτέκνων, φοιτητών, κλπ).

    Επίσης, από 1ης Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας, αναστέλλεται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών ICity90, ICity91, 610, 611 μεταξύ Αλεξ/πολης Λιμένος - Δικαίων και οι επιβάτες τους θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία, τα οποία θα κάνουν στάσεις: Αλεξ/πολη Λιμένας, Φέρες, Πέπλο, Τυχερό, Λαγυνά, Σουφλί, Λάβαρα, Διδυμότειχο, Πύθιο, Θούριο, Χειμώνιο, Νέα Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Καστανιές, Δίκαια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61459

    [06] Απολύεται από τον Dior ο σχεδιαστής Γκαλιάνο μετά τις χυδαίες δηλώσεις

    Τριτη, 01 03 2011 19:08

    Ο γαλλικός οίκος μόδας Dior δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε τη διαδικασία απόλυσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της Τζον Γκαλιάνο εξαιτίας της "ιδιαίτερα ειδεχθούς" συμπεριφοράς του, την ώρα που εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια και μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ο μόδιστρος δηλώνει ότι "λατρεύει τον Χίτλερ" και μισεί τους άσχημους και διαφορετικούς ανθρώπους.

    Ο οίκος Dior, καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου είναι εδώ και 15 χρόνια ο Τζον Γκαλιάνο, τον είχε θέσει σε διαθεσιμότητα ήδη από την Παρασκευή μετά τις κατηγορίες ότι έκανε αντισημιτικά σχόλια, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του 50χρονου σχεδιαστή.

    "Σήμερα εξαιτίας του ιδιαίτερα ειδεχθούς χαρακτήρα της συμπεριφοράς και των σχολιών του Τζον Γκαλιάνο σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο οίκος Christian Dior αποφάσισε να τον θέσει σε διαθεσιμότητα και ξεκίνησε τη διαδικασία απόλυσής του", αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Dior Σίντεϊ Τολεντάνο δηλώνει: "καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τα σχόλια του Τζον Γκαλιάνο τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες που πάντα υπερασπιζόμαστε στον Christian Dior".

    AΠΕ Είδηση: 61472

    [07] Εναλλακτικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

    Τριτη, 01 03 2011 16:12

    Την ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών της ευρωζώνης κανόνων για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών τους, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προπαρασκευαστικό της έγγραφο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Την Τρίτη παρουσιάστηκε και η έκθεση της Επιτροπής για τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες στην Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη το 2011 κερδίζει έδαφος αλλά παραμένει εύθραυστη.

    Τη νομική και όχι αναγκαστικά και την συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας η των χωρών της Ευρωζώνης προβλέπει το κείμενο με τις συμβιβαστικές προτάσεις για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν προς συζήτηση ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Οι νέες προτάσεις, στις οποίες αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, περιλαμβάνονται σε ένα τετρασέλιδο κείμενο με τίτλο: "Ενισχυμένος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, κύρια χαρακτηριστικά και έννοιες» θα συζητηθούν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική μορφή και ο νομικός χαρακτήρας της δέσμευσης για δημοσιονομική πειθαρχία εναπόκειται στις χώρες-μέλη.

    «Οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν την επιλογή του συγκεκριμένου νομικού οχήματος που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι αυτό θα έχει επαρκώς ισχυρό δεσμευτικό χαρακτήρα (π.χ. συνταγματικός νόμος ή νόμος-πλαίσιο)», αναφέρει το κείμενο, ενώ προστίθεται: «Η ακριβής διατύπωση του κανόνα θα πρέπει επίσης να αποφασίζεται από κάθε χώρα (π.χ. μπορεί να πάρει τη μορφή του "φρένου χρέους", κανόνα που αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα ή κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες)».

    Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το κείμενο δεν θέτει αριθμητικό στόχο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά τονίζει την ανάγκη βιωσιμότητας των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.

    «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα και τα συστήματα κοινωνικών παροχών πρέπει να αναγνωρισθούν και να δεσμεύονται ότι θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές σε ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει το τετρασέλιδο κείμενο.

    Σε σχέση με το κόστος εργασίας, το κείμενο αναφέρει ότι η αξιολόγηση για την πρόοδο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στην εξέλιξη των μισθών και της παραγωγικότητας.

    Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα παρακολουθείται και θα συγκρίνεται με το αντίστοιχο μέγεθος των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων, ενώ θα μετράται για το σύνολο της οικονομίας και για τους μεγαλύτερους τομείς.

    Αν και η κάθε χώρα-μέλος θα αποφασίζει πώς θα ελέγχει το κόστος εργασίας, με σεβασμό στις παραδόσεις της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, το κείμενο τονίζει ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και τη βελτίωση «των μηχανισμών τιμαριθμικής αναπροσαρμογής».

    Για τη φορολογία των επιχειρήσεων, το κείμενο αναφέρει ότι «η ανάπτυξη μίας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων μπορεί να είναι ένας τρόπος να διασφαλισθεί η συμβατότητα των φορολογικών συστημάτων χωρίς την εναρμόνισή τους», ενώ προσθέτει ότι αυτή η κοινή βάση θα μπορούσε να υιοθετηθεί από μία μικρότερη ομάδα χωρών, αν δεν συμφωνούν όλες.

    Αντιδράσεις

    «Το προσχέδιο Μπαρόζο - Ρομπέι προβλέπει τη διαρκή μείωση μισθών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Περιθώρια παρανοήσεων για το λαό δεν υπάρχουν. Το νέο Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα το διαμορφώνουν μαζί συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και δυνάμεις της ΕΕ, γιατί αυτό συμφέρει τα μονοπώλια», σχολίασε το ΚΚΕ.

    Ανάπτυξη για Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση της ΕΕ

    Την Τρίτη δόθηκε στην δημοσιότητα και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επτά μεγαλύτερες, από πλευράς οικονομικού μεγέθους, χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μ. Βρετανία).

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν παρουσιάζοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δήλωσε πως είναι λογικό να αναμένεται πτώση των "σπρεντς" των χωρών του ευρώ μέσα στο 2011.

    Άφησε επίσης να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία, ότι το θέμα των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2011 η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% και στο 1,6% στην ευρωζώνη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας στην ΕΕ παραμένει και ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επιβραδύνθηκε, λόγω της άρσης των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας.

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις της για το 2011 είναι περισσότερο αισιόδοξες σε σύγκριση με αυτές που δημοσιοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο.

    Παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις, ο Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν τόνισε ότι το 2011, η ανάκαμψη στην ΕΕ αναμένεται να ενισχυθεί τόσο από την αύξηση των εξαγωγών, όσο και από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν ανισότητες, καθώς κάποια κράτη μέλη διανύουν δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής». Επιπλέον, ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι «παρά την πρόσφατη σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί εντελώς». Σημείωσε, μάλιστα, ότι για να διασφαλιστεί η ισχυρή ανάκαμψη στην ΕΕ χρειάζονται «φιλόδοξες δράσεις» στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ΕΕ η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ενδεχόμενες νέες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση που θα μπορούσαν να επιφέρουν τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένα κράτη μέλη.

    Ειδικότερα, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, ανάμεσα στις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, στην Πολωνία (4,1%) και στη Γερμανία (2,4). Ακολουθούν η Μ. Βρετανία (2%), η Γαλλία και η Ολλανδία (1,7%), η Ιταλία (1,1%) και η Ισπανία (0,8%).

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό για το 2011, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προέβλεπε πριν από ένα εξάμηνο, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο πληθωρισμός το 2011 θα διαμορφωθεί στο 2,2% στην ευρωζώνη, δηλαδή πάνω από το όριο του 2% που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις χώρες του ευρώ και στο 2,5% στην «ΕΕ των 27». Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τον πληθωρισμό, ως ένα βαθμό, είναι αυξημένοι και οφείλονται στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το 2011 στο 2,2% για τη Γερμανία και την Ιταλία, στο 2,4% στην Ισπανία, στο 2% στη Γαλλία, στο 1,7% στην Ολλανδία, στο 3,3% στην Πολωνία και στο 3,4% στη Μ. Βρετανία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συμβιβαστικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

    Είδηση: 61445

    [08] Αύριο ο επαναληπτικός διαγωνισμός για τις άγονες

    Τριτη, 01 03 2011 12:53

    Αύριο θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την κάλυψη πέντε άγονων γραμμών που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και για τις οποίες έχουν εξασφαλισθεί επιπλέον 8 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ αυτών είναι οι γραμμές :- Θεσσαλονίκη, Σίγρι, Χίος, Καρλόβασι, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος.- Πυθαγόρειο, Αγαθονήσι και επιστροφή.-Ψαρά ή Μεστά, Σίγρι, Λήμνος και επιστροφή. Επίσης το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας επαναπροκυρήσσει τρεις άγονες γραμμές στις 14 Απριλίου. Μεταξύ αυτών είναι οι γραμμές: -Πειραιάς - Σύρος - Άγιος Κήρυκος - Φούρνοι - Καρλόβασι. -Κύμη - Λήμνος και Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 61418

    [09] Καρναβαλικά δρώμενα

    Τριτη, 01 03 2011 12:08

    Αύριο, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, με τη συνεργασία του τοπικού συμβουλίου και του πολιτιστικού συλλόγου Δερματούσας θα παιχτεί στο Τραγάκι, στην πλατεία του χωριού, η ομιλία «Παντρεία με το στανιό», ενώ μετά θα ακολουθήσει γλέντι. Επίσης, αύριο, στις 6:30 το απόγευμα, η σχολή ρυθμικής γυμναστικής ΗΛΙΔΑ, θα παρουσιάσει λάτιν χορούς στην πλατεία Αγίου Μάρκου και στις 7:30 το βράδυ θα παρουσιαστούν στον ίδιο χώρο η ομιλία «Γαμπρός με δοκιμή» και παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαχαιράδου. Τον ετήσιο παιδικό αποκριάτικο χορό της πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, στις 3:30 το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο (Καζίνο), η ΧΕΝ Ζακύνθου.

    Είδηση: 61387

    [10] Αρμενία: Η αντιπολίτευση στους δρόμους

    Τριτη, 01 03 2011 19:06

    Αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτών, προσκείμενων στην αντιπολίτευση. Αίτημα των διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ερεβάν, ήταν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές.

    Η διοργάνωση της διαδήλωσης συνέπεσε με την Τρίτη επέτειο από τα βίαια επεισόδια της 1ης Μαρτίου 2008, όπου 10 πολίτες και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια πολιτικών ταραχών, μετά τη νίκη του Σερζ Σαρκισιάν στις προεδρικές εκλογές. Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, Λεβόν Τερ-Πετροσιάν: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τις αρχές, όμως μόνο για ένα θέμα: τη διοργάνωση γρήγορων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 61471

    [11] Οι μισοί περίπου άνδρες ίσως έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV

    Τριτη, 01 03 2011 18:48

    Υγεια

    Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άννα Τζιουλιάνο του Ερευνητικού Ινστιτούτου και Κέντρου Καρκίνου «Λι Μόφιτ» της Φλόριδα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV σε δείγμα άνω των 1.100 ανδρών σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία) και βρήκαν ότι φτάνει το 50%.

    Οι επιστήμονες, επίσης, συμπέραναν ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι άνδρες κολλάνε τον ιό, είναι πολύ όμοιος με τον ρυθμό των γυναικών. Περίπου το 6% των ανδρών κάθε χρόνο θα μολυνθούν από το στέλεχος 16 του ιού, το οποίο ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και για άλλες μορφές καρκίνου στους άνδρες.

    «Η βιολογία φαίνεται πολύ όμοια σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό που διαφέρει στους άνδρες, είναι ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό γενετήσιων μολύνσεων από τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε η Τζιουλιάνο.

    Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα να απαλλαχθούν από μία μόλυνση του συγκεκριμένου ιού, ενώ οι άνδρες «ξεφορτώνονται» δυσκολότερα τον HPV, με συνέπεια, στη συνέχεια, να μολύνονται και οι γυναίκες με τον ιό.

    Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση για την ανάγκη εκτεταμένου εμβολιασμού και των αγοριών, τόσο προληπτικά για τα ίδια, όσο και για την προστασία των συντρόφων τους, όταν μελλοντικά θα έχουν σεξουαλικές επαφές.

    Ήδη οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό γυναικών και κοριτσιών σε ηλικία 11 έως 26 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες διεθνώς. Ορισμένα στελέχη του ιού HPV προκαλούν άλλες μορφές καρκίνου, όπως στα γεννητικά όργανα και στο στόμα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61467

    [12] Αντιπαράθεση για τη συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ

    Τριτη, 01 03 2011 18:45

    Αντιπαράθεση προκαλούν στους κόλπους της κεντροδεξιάς τα σενάρια περί ενδεχόμενης συνεργασίας ΛΑΟΣ - ΝΔ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε τα περί αυτόνομης καθόδου του ΛΑ.Ο.Σ στις εκλογές, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών εάν όπως ανέφερε στη ΝΕΤ «στο μέλλον το επιβάλλουν οι συνθήκες» Για παλινωδίες κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.Το θέμα αφορά μόνο ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αλλάζει την πολιτική ατζέντα των τελευταίων ημερών για το ΛΑ.ΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ενώ είχε φουντώσει η κόντρα για σενάρια συνεργασιών για το κόμμα ή βουλευτές του.

    Με επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητεί ενημέρωση αν προτίθενται οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταθέσουν πρόταση συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου όπως αναφέρει να μην δημιουργούνται ερωτηματικά για συγκάλυψη, εις βάρος του συνόλου του πολτικού κόσμου.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ήταν κατηγορηματικός για το φημολογούμενο φλερτ του Μάκη Βορίδη με τη ΝΔ.

    «Δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία νεφελώδης κατάσταση γύρω από τον κ. Βορίδη. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα, και ταυτόχρονα έχουν στα χέρια τους και γραφίδες», τόνισε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Θα τους κόψω τα πόδια, να το ξέρουν. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τον ΛΑ.Ο.Σ. Δεν είμαι από αυτούς που θα δεχθώ να οδηγώ το κόμμα μου κάτω από τις δικές τους οδηγίες».

    Ο γιώργος Καρατζαφέρης ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασίες αν το επιβάλουν οι συνθήκες. "Αν τα πράγματα φτάσουν στο μη παρέκει και δεν υπάρχει άλλη λύση τότε δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ για το καλό της πατρίδας", τόνισε.

    Τα σενάρια διέψευσε κατηγορηματικά και ο ίδιος ο κ. Βορίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Η ΝΔ πάντως με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, υπενθυμίζοντας το "ναι" του Γιώργου Καρατζαφέρη στο Μνημόνιο. Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε πως «στην πιο επώδυνη οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα, η ΝΔ οφείλει να κυβερνήσει τη χώρα εμπνέοντας την κοινωνία με τις θέσεις της. Ο ΛΑΟΣ είναι ένα άλλο κόμμα που έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του Μνημονίου. Η ΝΔ αποβλέπει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να απεμπλακεί από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα. Θέλουμε να πείσουμε το λαό πως έχουμε την πρόταση εξόδου από την κρίση».

    Ο κ. Μιχελάκης απέδωσε «παλινωδίες» στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας πως δεν είναι συνομιλητής της ΝΔ.

    «Επιμένετε για ένα πράγμα το οποίο για εμάς δεν υπάρχει», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αν ο κ. Καρατζαφέρης βγήκε το πρωί και είπε "άλφα" και μετά βγήκε και είπε "βήτα", τις παλινωδίες του θα τις κρίνει ο κόσμος, δεν θα τις σχολιάσω εγώ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, θέλοντας να κλείσει το θέμα.

    Απαντώντας, ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να ξανακερδίσει την εξουσία έχοντας αποδράσει από την κυβέρνηση το 2009.

    «Πριν λίγους μήνες η ΝΔ βούλιαξε τη χώρα σε σημείο να αποδράσει από την Κυβέρνηση, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από τη Συνταγματική ημερομηνία. Σήμερα πιστεύει ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει. Δικαίωμά της. Όπως όμως είναι και δικαίωμα του Ελληνικού λαού να είναι εξόχως επιφυλακτικός απέναντί της. Το θέμα δεν είναι «Μνημόνιο ή όχι Μνημόνιο», αλλά ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος της απαίτησης που δημιουργήθηκε από λάθη και ανομήματα των κατεστημένων κομμάτων επί 37 χρόνια» αναφέρετε σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Το «φλερτ» μεταξύ ΛΑΟΣ- ΝΔ, δεν αφορά την κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τα σενάρια συνεργασίας και σημείωσε πως αυτό που την αφορά είναι η πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, «να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα για να βγούμε από την κρίση, κρατώντας φυσικά ο καθένας τις ιδεολογικές και πολιτικές του προσεγγίσεις».

    «Τα σενάρια διακινούνται έντεχνα από τον κο Καρατζαφέρη που είναι μετρ στην επικοινωνία, προκειμένου να τον απενοχοποιήσουνε στον κόσμο της παράταξης για την ψήφο του υπέρ του μνημονίου. Η πολιτική εκτός από επικοινωνία είναι και ουσία. Και ο κος Καρατζαφέρης την κρίσιμη ώρα ήταν εκεί με την κα Μπακογιάννη για να προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση. Το κόμμα του έγινε κρίκος της αλυσίδας με την οποία αλυσοδέθηκε η χώρα στα δεσμά του μνημονίου», τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM , ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

    Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Πρωινή ενημέρωση της ΝΕΤ, χαρακτήρισε εκ νέου την ηγεσία της ΝΔ ως ουραγό του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για αριστερίστικη διγλωσσία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61468

    [13] Αφγανιστάν: Νέες βομβιστική επίθεση

    Τριτη, 01 03 2011 18:31

    Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η απώλεια ανθρωπίνων ζωών στο Αφγανιστάν, από βομβιστικές επιθέσεις. Πέντε στρατιώτες, οι τέσσερις Αφγανοί και ο ένας από την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ, προστέθηκαν στα θύματα των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι Ταλιμπάν.

    Οι τέσσερις Αφγανοί, αλλά και ένας πολίτης που εκτελούσε χρέη διερμηνέα μεταξύ των Αφγανών και του ΝΑΤΟ, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Λογκάρ τη Δευτέρα, μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου βομβιστικού μηχανισμού. Ο νατοϊκός οπλίτης, του οποίου η εθνικότητα δεν έχει γνωστή, έπεσε θύμα ενέδρας των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ξένων οπλιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2011, σε 68. Η προηγούμενη χρονιά, το 2010, με 712 νεκρούς, ήταν η χειρότερη σε απολογισμό για την πολυεθνική δύναμη.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 61463

    [14] Υεμένη: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις αρχές κατά της καταστολής

    Τριτη, 01 03 2011 18:29

    Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε τις αρχές της Υεμένης εναντίον οποιασδήποτε "βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων", υπογραμμίζοντας ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις "κατηγορίες" του. Σε ανακοίνωσή της, η Πιλάι καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει "τα δικαιώματα των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των διεθνών νόμων". "Ο πληθυσμός έχει το νόμιμο δικαίωμα να διατυπώνει τις κατηγορίες του και τα αιτήματά του στην κυβέρνησή του", πρόσθεσε η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο κέντρο της Σαναά, της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι "ενορχήστρωσαν" την αραβική εξέγερση.

    Εν τω μεταξύ, αυτονομιστές αντάρτες συγκρούστηκαν με δυνάμεις του στρατού στη νότια Υεμένη την Δευτέρα, όταν ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε κι ένας δεύτερος τραυματίστηκε, ενώ οι αντάρτες είχαν επίσης ένα νεκρό και δύο τραυματίες, σύμφωνα με αξιωματούχο, καθώς ταραχές σαρώνουν ολόκληρη τη χώρα και διαδηλωτές αξιώνουν να δοθεί τέλος στην 32χρονη εξουσία του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

    Η μάχη σημειώθηκε στην περιοχή Χαμπιλάιν, όπου οι αυτονομιστικές διαθέσεις είναι ισχυρές. Ο Νάσερ αλ Χάμπτζι, ηγετικό στέλεχος του αυτονομιστικού Νότιου Κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι στις συγκρούσεις συμμετέχουν πλέον περισσότεροι μαχητές.

    Περισσότεροι υποστηρικτές του αυτονομιστικού κινήματος κινούνται προς την περιοχή, η κατάσταση είναι τεταμένη', είπε.

    Ο Σάλεχ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες αντιμετώπισης της εδρεύουσας στη χώρα πτέρυγας της αλ Κάιντα, δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τις καθημερινές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του, στις οποίες έχουν βρει το θάνατο 24 άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται σε όγκο στο νότο, όπου οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο βίαιες και όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι. Περίπου οι μισοί από τα 23 εκατ. κατοίκους της Υεμένης διαθέτουν όπλα. Το 40% του πληθυσμού ζει με 2 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο και το ένα τρίτο αντιμετωπίζει χρόνιο υποσιτισμό. Οι διαδηλωτές είναι βαθιά εξοργισμένοι για την εκτεταμένη διαφθορά, η ανεργία μεταξύ των νέων είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ η χώρα μαστίζεται από περιφερειακές εντάσεις. Η Βόρεια και η Νότια Υεμένη συνενώθηκαν το 1990, και εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι δυνάμεις του Σάλεχ συνέτριψαν τους αυτονομιστές, ωστόσο οι περισσότεροι στο νότο θεωρούν ότι οι βόρειοι κλέβουν τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους και τους αρνούνται τη συμμετοχή στην διακυβέρνηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 61470

    [15] Αίγυπτος: Οι στρατιωτικοί βάζουν χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές

    Τριτη, 01 03 2011 17:53

    Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου καθόρισαν μια ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, προσωρινά για τις 19 Μαρτίου, ως προοίμιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα ακολουθηθούν από προεδρική εκλογή που θα οδηγήσει στην πλήρη δημοκρατία, δήλωσαν σήμερα πηγές του στρατού.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά το πολυπληθέστερο έθνος του Αραβικού Κόσμου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, επιμένει σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία.

    "Το χρονικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν οι νεολαίοι είναι ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα για τα βασικά γεγονότα εντός των προσεχών μηνών", δήλωσε μια πηγή του στρατού όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκαναν οι ηγέτες της νεολαίας οι οποίοι συναντήθηκαν με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψαν την ημερομηνία της 19ης Μαρτίου.

    Οι ηγέτες της νεολαίας, δήλωσαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, και οι προεδρικές εκλογές έξι εβδομάδες αργότερα.

    Ο στρατός, ο οποίος υποσχέθηκε να επαγρυπνεί για μια "αντεπανάσταση", επειδή υπάρχουν φόβοι ότι ο εσωτερικός κύκλος του Μουμπάρακ θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα την εβδομάδα αυτή, μετά από ένα πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε η πηγή.

    Υπάρχει μια αυξανόμενη εικασία στους πολιτικούς κύκλους ότι ο πρωθυπουργός κ. Άχμεντ Σαφίκ μπορεί να παραιτηθεί. Διορισμένος από τον Μουμπάρακ τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ήταν ο στόχος μιας διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή που ζητούσε την απομάκρυνσή του.

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, τα κινήματα της νεολαίας και άλλες πολιτικές ομάδες έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο τα βασικά υπουργεία της Άμυνας, των Εξωτερικών, των Εσωτερικών και της Δικαιοσύνης βρίσκονται στα χέρια πολιτικών που διορίστηκαν από τον Μουμπάρακ.

    "Όλο το καθεστώς πρέπει να φύγει και αυτό περιλαμβάνει την κυβέρνηση του Σαφίκ", δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αλι, διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ.

    Η ζωή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν έχει ακόμη επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, και νέες σκηνές στήθηκαν από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, τα σχολεία έκλεισαν και το Χρηματιστήριο, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει σήμερα, καθυστερεί μέχρι την Κυριακή.

    Τα βήματα των στρατιωτικών προς τη δημοκρατία έγιναν ευπρόσδεκτα διεθνώς και από την αντιπολίτευση, σε αυτή τη σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Η ανώτατη διοίκηση θέλει η Αίγυπτος να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες όσο το δυνατόν συντομότερα.

    Η Ταχύτητα προκαλεί ανησυχία

    Η γρήγορη όμως πορεία που οι στρατηγοί έχουν χαρτογραφήσει προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους Αιγύπτιους, οι οποίοι λένε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πολιτική ζωή να αναπτυχθεί μετά από δεκαετίες καταπίεσης.

    Οι εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα βολεύουν τους πολιτικούς που συνδέονται με το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του Μουμπάρακ που έχουν επιβιώσει της καταστολής της διαφθοράς που στοχεύει σε υψηλού προφίλ προσωπικότητες της εποχής του.

    Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που στο παρελθόν συνδέονταν με το NDP έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τις εκλογές, ενώ άλλες πολιτικές ομάδες εξακολουθούν να περιμένουν από το στρατιωτικό Συμβούλιο να άρει τους περιορισμούς που εμπόδιζαν τον σχηματισμό κόμματος υπό τον Μουμπάρακ.

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η μόνη ομάδα που εξυπηρετείται από μια γρήγορη ψηφοφορία. Μια έμπειρη οργάνωση που αντιμετωπίζεται όμως με καχυποψία από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε εβδομάδες, αν και δεν θα επιδιώξει τη πλειοψηφία ούτε θα διεκδικήσει την προεδρία.

    "Χρειάζεται χρόνος, και η πίεση του χρόνου, μπορεί να εμποδίσει την ... πραγματική δημοκρατική δυνατότητα των νέων ομάδων και να ευνοήσει τις ομάδες που έχουν ήδη οργανωτική ικανότητα, και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια αυτών των εκλογών", δήλωσε ο νορβηγός ΥΠΕΞ Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Κάιρο.

    Σε αντίθεση με το 1952, όταν η Αίγυπτος βίωσε μια επανάσταση υπό την ηγεσία του στρατού, οι στρατιωτικοί δεν φαίνεται σήμερα να έχουν όρεξη να παραμείνουν στην εξουσία, δήλωσαν διπλωμάτες στο Κάιρο. Τους φαίνεται δύσκολο να κυβερνήσουν και θα ήθελαν να επιστρέψουν στον παλιό τους ρόλο στην άμυνα με την παράλληλη διασφάλιση των οικονομικών τους προνομίων που δημιουργήθηκαν με την πάροδο των ετών.

    Μαζί με τις εκλογές, οι συνομιλίες στο Κάιρο εστιάζονται επίσης στην τύχη του Μουμπάρακ, ο οποίος είναι στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ.

    Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στον Μουμπάρακ την Δευτέρα, δημιουργώντας φημολογία, που διαψεύστηκε από αξιωματικό του στρατού, ότι προσπάθησε να διαφύγει στη Σαουδική Αραβία.

    Η απαγόρευση εξόδου του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του από τη χώρα τέθηκε σε εφαρμογή, ενώ γίνονται έρευνες για τις καταγγελίες και τα παράπονα σχετικά με τον πλούτο τους.

    ΑΠΕ Είδηση: 61455

    [16] Δήμος και Φυλακή συμφώνησαν για εμβολιασμό κρατουμένων για ηπατίτιδα Β΄

    Τριτη, 01 03 2011 18:41

    Τις Κλειστές Φυλακές Κερκύρας, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής - αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη κ. Αλέκος Πουλής.

    Ο κ Πουλής ενημερώθηκε από τον διευθυντή τον φυλακών και έγινε δέκτης αιτημάτων, που άπτονται της αρμοδιότητας του. Αποφασίστηκε ο καθολικός εμβολιασμός των εγκλείστων κατά της ηπατίτιδας Β΄ και εξετάστηκε το ενδεχόμενο κοινωνικής εργασίας φυλακισμένων σε υπηρεσίες του Δήμου.

    Στα αιτήματα των εγκλείστων, για χορήγηση ρουχισμού, τσιγάρων και τηλεκαρτών, ο κ. Πουλής υποσχέθηκε ότι o Δήμος θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τα ικανοποιήσει. Είδηση: 61464

    [17] Νέα απόπειρα αυτοκτονίας

    Τριτη, 01 03 2011 18:19

    Από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του διαμερίσματος, όπου διαμένει μόνος, πήδηξε σήμερα το πρωί ένας 46χρονος, πέφτοντας στο οδόστρωμα από ύψος 10 περίπου μέτρων. Από την πτώση ο 46χρονος υπέστη πολλαπλά κατάγματα σε διάφορα μέρη του σώματός του. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και σύμφωνα με αναφορά συγγενικού του προσώπου ο 46χρονος βρίσκονταν σε φαρμακευτική αγωγή για ψυχιατρικούς λόγους, που πρόσφατα όμως είχε διακόψει. Το Αστυνομικό τμήμα Βόλου διενεργεί προανάκριση.

    Είδηση: 61462

    [18] ΔΕΥΑΜΒ : Aρίστης ποιότητας το νερό του Βόλου

    Τριτη, 01 03 2011 18:12

    Με αρίστης ποιότητας νερό υδροδοτείται το τελευταίο δεκαήμερο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, αφού η συμμετοχή των πηγαίων νερών στο μίγμα κυμάνθηκε σε ποσοστό 86 - 93%, λόγω αύξησης της παροχής τους και η λειτουργία των γεωτρήσεων μειώθηκε στο ελάχιστο. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο (μέχρι τις 18/2) το Π.Σ. Βόλου υδροδοτήθηκε με πολύ καλή ποιότητα νερού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου κατά το μήνα Ιανουάριο παρήχθησαν 1.130.888 κυβικά μέτρα νερού εκ των οποίων τα 566.783 κυβικά, ποσοστό 50%, ήταν πηγαία, ενώ τον Φεβρουάριο μέχρι τις 18/2, το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε από 50 -60%.

    Είδηση: 61461

    [19] Στην τουριστικη έκθεση στο Βελιγράδι συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

    Τριτη, 01 03 2011 16:21

    Ευρετήριο Άρθρου

    Στην τουριστικη έκθεση στο Βελιγράδι συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως και τις 27 Φεβρουαρίου. Βασικό μέλημα της Περιφέρειας είναι να συνεχίσει την καλή παράδοση των προηγούμενων ετών και να προσελκύσει κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο στην περιοχή ακόμα περισσότερους τουρίστες από τη Σερβία.

    Είδηση: 61444

    [20] Πάνω από 1,6 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Λάρισας

    Τριτη, 01 03 2011 16:13

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πάνω από 1,6 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Λάρισας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Στα ύψη κινείται η τιμή των καυσίμων και στα πρατήρια της Λάρισας. Μιλώντας στην ΕΡΑ Λάρισας η πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών ν. Λάρισας, κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου, τόνισε ότι ήδη στα πρατήρια της πόλης η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ και 60 λεπτά και κινείται με ανοδικές τάσεις με αποτέλεσμα να φθάσει και το 1,7 ευρώ το λίτρο.

    Είδηση: 61442

    [21] Δολοφονία 46χρονου

    Τριτη, 01 03 2011 16:09

    Δολοφονημένος βρέθηκε πορτ-μπαγκαζ του αυτοκινήτου του στην περιοχή «Αγριώματα», ανατολικά της Καλαμάτας, ένας 46χρονος χθες στη 01:00 μετά το μεσημέρι. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Θεοδ. Γυφτέα, επιχειρηματία, πατέρα δύο μικρών παιδιών, ο οποίος είχε φύγει από το σπίτι του τα μεσάνυχτα της Κυριακής και δεν είχε επιστρέψει μέχρι χθες το πρωί. Τότε τον αναζήτησαν οι συγγενείς του.

    Μιλώντας στο σταθμό μας ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Νικ. Μπάστας, είπε ότι το μεσημέρι ο αδελφός του δήλωσε την εξαφάνισή του στην Αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα η σύζυγός του, εντόπισε το αυτοκίνητο του θύματος μέσα σ' ένα κτήμα, σε απόσταση 200 μέτρων από στο σπίτι τους, στα «Αγριώματα» και ειδοποίησε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Όπως είπε ο κ. Μπάστας, αστυνομικοί διαπίστωσαν αίματα στο εσωτερικό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ στο πόρτ-μπαγκάζ του βρήκαν το πτώμα του 46χρονου με χειροπέδες στα χέρια, στο πίσω μέρος του σώματός του και με δεμένα τα πόδια του με μονωτική ταινία. Επιτόπου έσπευσαν αξιωματικοί της Αστυνομίας και η ιατροδικαστής Αγγελικής Τζιόλα διαπίστωσε ότι ο Παν. Γυφτέας έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι με τέμνον όργανο, ή βαρύ αντικείμενο, από τα οποία επήλθε ο θάνατός του. Επίσης διερευνάται και το ότι 100 περίπου μέτρα από το συμβάν βρέθηκε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί από την Καλαμάτα, το οποίο εξερευνά η Αστυνομία για να διαπιστώσει αν συνδέεται με το έγκλημα και την πιθανή εξεύρεση κάποιων στοιχείων που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών. Στο τόπο του εγκλήματος έσπευσαν χθες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καλαμάτας Δημ. Σταύρου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τούζος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Νίκος Μπάστας. Η Αστυνομία που ερευνά την υπόθεση για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονίας, όπως μας είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, δεν έχει ακόμα καταλήξει αν κίνητρο της δολοφονίας είναι η ληστεία, ή το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61441

    [22] Ο Κ. Γιαννουλας πρόεδρος στο ΔΩΛ και η Μ. Κοττάκου στο Θεσσαλικό Θέατρο

    Τριτη, 01 03 2011 16:08

    Ο κ. Κώστας Γιαννούλας, εξελέγη πρόεδρος στο Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και η Μαρία Κοττάκου εξελέγη πρόεδρος στο «Θεσσαλικό Θέατρο» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Είδηση: 61440

    [23] Με ένα «κλικ» οι νέοι στο Μέγαρο

    Τριτη, 01 03 2011 17:28

    Ένα κλικ στον υπολογιστή θα χωρίζει πλέον τους νέους από τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας πενταετούς διάρκειας που υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Ιωάννης Μάνος και ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας. Με τη συνεργασία αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχωρά σε ένα «άνοιγμα στους νέους» και φέρνει τις εκδηλώσεις του στον υπολογιστή τους.

    Μαθητές του γυμνασίου, του λυκείου, φοιτητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, όπου κι αν διαμένουν, θα μπορούν να «ζουν» τη μαγεία της τέχνης μέσα από το λάπτοπ τους, αφού παραστάσεις του Μεγάρου και εκδηλώσεις του Megaron Plus θα ανεβαίνουν στον ιστότοπο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και από εκεί θα «διαχέονται» σε όλα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

    Η συνεργασία για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης εκδηλώσεων στη σχολική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας, μέσω του δικτύου της ΕΔΕΤ είναι το αντικείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο φορείς.

    Μέσω της απευθείας σύνδεσης με το Μέγαρο Μουσικής, που έχει υλοποιήσει με οπτικές ίνες η ΕΔΕΤ Α.Ε., θα είναι δυνατή η μετάδοση εκδηλώσεων μέσω του δικτύου στα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα ερευνητικά κέντρα όλης της χώρας.

    Πέραν όμως των ζωντανών μεταδόσεων, θα μπορούν στο μέλλον να μεταδίδονται, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων ή σχολείων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή τη Μεγάρου αλλά και κάποιες διαλέξεις από την πολύ-θεματική σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus.

    Μέσω της συνεργασίας αυτής, το «υλικό» του Μεγάρου θα μπορεί να διατίθεται για να πληροφορεί, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί νέους ερευνητές, φοιτητές και μαθητές από όλες τις περιοχές της χώρας, καταργώντας την απόσταση.

    Η συνεργασία των δύο φορέων ανα΅ένεται να εξελιχθεί περαιτέρω, ΅έσω της ακό΅η μεγαλύτερης ανάδειξης του οπτικοακουστικού υλικού του Μεγάρου σε υψηλή ανάλυση, της πρόσβασης των ΅ελών του εσωτερικού δικτύου στο ψηφιακό αρχειακό υλικό του Μεγάρου, καθώς και της πρόσβασης, μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου GEANT, σε ευρωπαϊκούς φορείς περιεχομένου αντίστοιχων ομότιμων δικτύων.

    Τέλος, προβλέπεται η ανάρτηση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Μεγάρου σε ιστότοπο που θα φιλοξενεί ο ΕΔΕΤ, καθώς και ο σχηματισμός ομάδων μελέτης των δυνατοτήτων αξιοποίησης της τεχνολογίας στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61450

    [24] Ενισχύεται το σενάριο μεταφοράς του αζώτου στη Γη από το διάστημα

    Τριτη, 01 03 2011 16:39

    Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήταν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάντρα Πιτσαρέλο του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν τον μετεωρίτη, που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων χονδριτών, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα και αφθονία οργανικών υλικών. Ο βάρους 129 γραμμαρίων βράχος, με την ονομασία «Νουνάτακς 95229», βρέθηκε το 1995.

    Οι μετεωρίτες αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μικρά διαλυτά οργανικά μόρια, όπως διάφορα αμινοξέα, τα οποία θεωρείται ότι αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε γραμμάρια σκόνης από τον συγκεκριμένο διαστημικό βράχο και βρήκαν ότι περιέχει αμμωνία, μια σημαντική ουσία πρόδρομο των πολύπλοκων βιολογικών μορίων, όπως τα αμινοξέα και το DNA.

    Σε δεύτερη φάση, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα άτομα αζώτου μέσα στην αμμωνία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι όμοια με αυτά που σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη μας, συνεπώς απέκλεισαν ότι η αμμωνία προήλθε από μόλυνση του μετεωρίτη από τη Γη ή από το πείραμα.

    Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν την καταγωγή της πρώτης αμμωνίας και του πρώτου αζώτου που αποτελεί βασικό συστατικό για τον σχηματισμό των πρώτων γήινων βιομορίων και των πρώτων πρωτεϊνών. Οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι, τώρα πλέον, μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα, θεωρώντας ότι η αμμωνία και το άζωτο προήλθαν από το διάστημα.

    Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι τα ουράνια σώματα, τα οποία έπεσαν σωρηδόν στην πρώιμη Γη, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην «πυροδότηση» της κρίσιμης διαδικασίας, που κατέληξε στην ανάδυση των πρώτων απλών μορφών ζωής.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61447

    [25] Ευτυχία για τα παιδιά είναι να ζουν και να τρώνε με ευτυχείς γονείς

    Τριτη, 01 03 2011 16:21

    Υγεια

    Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη μελέτη, όμως, συμπέρανε ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι μπορεί να γίνονται πιο χαρούμενοι ενήλικοι, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χωρίσουν.

    Η πρώτη μελέτη, από ερευνητές των πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόργουικ και Σάρεϊ, μελέτησε περίπου 100.000 ανθρώπους σε 40.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Κατανοώντας την Κοινωνία» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι να τρώει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.

    Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την μέτρηση της εθνικής ευημερίας με νέους τρόπους, πέρα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ).

    Η μελέτη επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισορροπία τους όταν μεγαλώσουν. Μεταξύ άλλων, επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους, σε σχέση με τα ανύπαντρα, καθώς επίσης ότι η κατάρρευση μιας οικογένειας (π.χ. λόγω χωρισμού των γονέων) κάνει περισσότερο κακό στο παιδί και από το να ζει στη φτώχεια. «Το να μη ζει και με τους δύο φυσικούς γονείς του ένα παιδί, έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση για τον βαθμό ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή του, ακόμα και από την υλική κατάσταση που βρίσκεται», σύμφωνα με την έρευνα.

    Η μελέτη διαπίστωσε, ακόμη, ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμα, τονίζει ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

    Από την άλλη, ο εκφοβισμός από τα αδέλφια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την απόδοσή του στο σχολείο, καθώς και για την κατοπινή ψυχική υγεία του. Ακόμα, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι ζωτικό για την ευημερία των παιδιών να μπορούν να συζητούν τα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν, με τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους, καθώς επίσης να μην λογομαχούν κάθε λίγο και λιγάκι με τους γονείς τους και με τα αδέλφια τους.

    «Ακόμα και ένα γεύμα ή ένα δείπνο από κοινού με όλη την οικογένεια είναι σημαντικό», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και αναφέρουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους, δηλώνουν πολύ συχνότερα ότι είναι ευτυχισμένα, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε ποτέ μαζί με την οικογένειά τους ή τρώνε μαζί λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

    Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ευτυχία ενός ζευγαριού είναι ανάλογη με τη χρονική διάρκεια μιας σχέσης. Οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις φαίνεται να είναι εκείνες που διαρκούν λιγότερο από πέντε χρόνια. Ακόμα, οι 25χρονοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι όταν δεν δουλεύουν ή δεν ψάχνουν για δουλειά, παρόλο που αυτή η ηλικιακή ομάδα, σε περίοδο κρίσης, υποφέρει κατ' εξοχήν από ανεργία.

    Σε μια άλλη έρευνα, από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό θετικής ψυχολογίας «Journal of Positive Psychology», διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι μεγάλωσαν ευτυχισμένοι στην οικογένειά τους είναι 60% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα αργότερα και επίσης έχουν καλύτερη απόδοση στις σπουδές και στην εργασία τους. Από την άλλη, όμως, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.

    Η έρευνα, που αφορούσε περίπου 2.800 άτομα, βρήκε ότι όσα παιδιά είχαν ωραία σχέση με τους γονείς τους, είχαν και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης στην μετέπειτα ζωή τους, μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους και περισσότερους φίλους. Παράλληλα, όμως, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν χωρισμένοι. Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι επειδή έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, τους είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουν μια σχέση που τους δεν φέρνει πια ικανοποίηση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61443

    [26] Κούβα: Ο Ρ. Κάστρο ανέβαλε σχέδιο απόλυσης 500.000 εργαζομένων στο δημόσιο

    Τριτη, 01 03 2011 19:35

    Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο αποφάσισε την αναβολή των σχεδίων του για μείωση κατά περισσότερες από 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα ως το τέλος Μαρτίου, στο πλαίσιο των σχεδίων του για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της Κούβας.

    Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας ο κ. Κάστρο προειδοποίησε ότι "ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας που αφορά τόσους πολλούς πολίτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν μπορεί παρά να είναι ευέλικτο ως προς το χρόνο εφαρμογής του", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που διαβάστηκε στις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης.

    "Προσμετρώντας την καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας αυτής, ο Ραούλ Κάστρο τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης της χρονολογίας της εκτέλεσης της διαδικασίας αυτής και επέμεινε στη θέλησή του να μην μείνει κανείς πολίτης ανυπεράσπιστος στο κουβανικό κράτος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    AΠΕ Είδηση: 61475

    [27] Αστυνομικοί έκλεβαν μετανάστες

    Τριτη, 01 03 2011 19:33

    «Ελαφροχέρηδες» αποδείχτηκε ότι ήταν τέσσερις αστυνομικοί, δύο ειδικοί φρουροί και δύο δόκιμοι αστυφύλακες, που έκλεβαν προϊόντα απομιμήσεων γνωστών εταιριών, που διακινούσαν Πακιστανοί πλανόδιοι πωλητές, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τον έλεγχό τους.

    Οι δύο από τους τέσσερις συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στην αυτόφωρη διαδικασία, ενώ για τους άλλους δύο, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, σχηματίστηκε δικογραφία.

    Οι δράστες επιβίβασαν τους Πακιστανούς και τις τσάντες με τα προϊόντα που διακινούσαν στο περιπολικό με προορισμό το τμήμα, αλλά στο δρόμο τους άφησαν κρατώντας τις τσάντες. Οι τσάντες, μετά την άμεση καταγγελία των Πακιστανών, βρέθηκαν μέσα στο περιπολικό και έλειπαν από αυτές ορισμένα από τα αθλητικά υποδήματα - απομιμήσεις που διακινούσαν οι αλλοδαποί. Οι συλληφθέντες υπηρετούσαν στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και από το Αρχηγείο της Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και οι τέσσερις, ενώ διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 61474

    [28] Ρωσία: Ένας άνδρας ομολόγησε πως δολοφόνησε δέκα αστέγους

    Τριτη, 01 03 2011 19:21

    Ένας κάτοικος της Καρελίας (βορειοδυτική Ρωσία) πρόκειται να δικασθεί σύντομα για τη δολοφονία δέκα αστέγων (10), τις οποίες διέπραξε κατά τη δική του ομολογία για να «'καθαρίσει' την κοινωνία», ανακοίνωσαν σήμερα οι διωκτικές υπηρεσίες της περιοχής.

    Κάτοικος της πόλης Σεγκέι, ο άνδρας αυτός ομολόγησε πως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε δολοφονήσει μία δεκάδα αστέγους και αλκοολικούς, που κατά τον ίδιον «μόλυναν το τοπίο», τόνισε ο Πιότρ Κλεμέτσοφ, αντιπρόεδρος της επιτροπής ερευνών που ασχολείται με την υπόθεση.

    «Επιτίθετο εναντίον ανθρώπων που έμοιαζαν με αστέγους, ή αλκοολικούς, σε ερημικές τοποθεσίες και τους ξυλοκοπούσε μέχρι θανάτου με ένα ραβδί», τόνισε ο ίδιος.

    Οι σοροί των δέκα δολοφονηθέντων με αυτόν τον τρόπο ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών σε ένα δάσος, κοντά στο Σεγκέι.

    Ο κατηγορούμενος ομολόγησε τις δολοφονίες μετά τη σύλληψή του στα πλαίσια μίας άλλης υπόθεσης, προσθέτει η ίδια πηγή.

    Πρόσφατα, ο δήμαρχος της πόλης Τσίτα, με 300.000 κατοίκους, δημιούργησε μεγάλη αναταραχή δηλώνοντας ενώπιον τοπικών βουλευτών πως λυπάται που δεν μπορεί να εκτελεί αστέγους.

    Ο αριθμός των αστέγων στη Ρωσία εκτιμάται, επισήμως, στους 150.000 με 350.000, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως ουσιαστικά φθάνει το 1,5 με 4,2 εκατ., σύμφωνα με τις στατιστικές που πρόσφατα δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα "Βιενταμόστι".

    aπε Είδηση: 61473

    [29] Ενίσχυση των πολεοδομικών γραφείων στους Καλλικρατικούς δήμους ζητά το ΤΕΕ

    Τριτη, 01 03 2011 16:36

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ενίσχυση των πολεοδομικών γραφείων στους "Καλλικρατικούς" δήμους ζητά το ΤΕΕ

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Για τη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων στο ν. Λάρισας και το πολύ μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού στα αντίστοιχα πολεοδομικά γραφεία των "Καλλικρατικών" δήμων συζήτησαν στο πλαίσιο συνάντησης με τον αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Λαρισαίων κ. Κλ. Λέτσιο τα μέλη της διοίκησης του παραρτήματος Κεντροδυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

    Είδηση: 61446

    [30] Ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Λαρισαίων

    Τριτη, 01 03 2011 16:06

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Λαρισαίων

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Δεν εξελέγη τελικά συμπαραστάτης του Δημότη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων καθώς κανένας από τους 6 υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

    Είδηση: 61439

    [31] Διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς Καντάφι

    Τριτη, 01 03 2011 16:21

    Τρόπους αντίδρασης μπροστά στην άρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί από την εξουσία παρά την εξέγερση που μαίνεται εναντίον του, αναζητά η διεθνής κοινότητα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εξετάζονται σχέδια για δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη βορειοαφρικανική χώρα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του λιβυκού καθεστώτος από τις χώρες της Δύσης. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του δικτύου ABC, η Ράις σημείωσε επίσης ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή υλικής υποστήριξης στους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του Καντάφι, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματιστεί μια ενωμένη αντιπολίτευση με σαφές περίγραμμα. Οι ταραχές στην βορειαφρικανική χώρα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων δηλώνει στο μεταξύ ο ΟΗΕ, καθώς περίπου 75.000 άνθρωποι συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία.

    Η αντιπολίτευση δημιουργεί ένα στρατιωτικό συμβούλιο, έμβρυο ενός απελευθερωτικού στρατού

    Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου στη Βεγγάζη, ανακοίνωσε την Τρίτη η λιβυκή εξέγερση, έμβρυο ενός μελλοντικού στρατού που η αντιπολίτευση παλεύει ακόμη να επεκτείνει και σε άλλες πόλεις, στα δυτικά και στα ανατολικά, τις οποίες ελέγχει. Ο κατάλογος των μελών αυτού του συμβουλίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, αλλά ο στρατηγός Άμπντουλ Φάταχ Γιούνις, ο πρώην υπουργός του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση, δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν. Το συμβούλιο πρέπει τελικά να κάνει τη σύνδεση με τις αντίστοιχες οργανώσεις και σε άλλες "απελευθερωμένες" πόλεις στη χώρα.

    Οι αξιωματικοί που κινητοποιήθηκαν στον αγώνα κατά του Καντάφι αναφέρουν εδώ και αρκετές μέρες μια πορεία ή επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους αντιφρονούντες της Τρίπολης. Αλλά ο στρατηγός Αχμεντ Κατράνι υπεύθυνος για τη διαχείριση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, απέκλεισε μια τέτοια ιδέα.

    Οι στρατιωτικοί στη Βεγγάζη προσπαθούν να συμβουλεύσουν τους εξεγερμένους στα δυτικά πώς θα πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

    Ο τακτικός στρατός έχει αποδυναμωθεί πολύ από τον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος φοβόταν πραξικοπήματα υπέρ των ένοπλων ομάδων. Στρατιώτες και πολίτες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να ταξιδέψουν στην Τρίπολη μέσα από την έρημο, αφού λάβουν εκπαίδευση στη Βεγγάζη.

    "Συνέλαβαν 40 στη Σύρτη και σκότωσαν 18", δήλωσε ο Μοτάζ Σουλεϊμάν, ένας απο τους υπευθύνους του κέντρου "στρατολόγησης" εθελοντών. Άλλοι εθελοντές κατάφεραν να φθάσουν στην Τρίπολη, και χίλιοι έφθασαν στα δυτικά, σύμφωνα με το εν λόγω κέντρο.

    Εν τω μεταξύ, γιατροί στη Βεγγάζη προσπαθούν να μεταφέρουν δεκάδες σοβαρά τραυματίες στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας. Τουλάχιστον 250 άτομα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη σε συγκρούσεις με τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστικό απολογισμό των νεκρών, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση της πόλης.

    Μετά από 15 ημέρες διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση ελέγχει ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της χώρας και πολλές πόλεις στο δυτικό, ενώ η Τρίπολη και τα περίχωρά της παραμένουν υπό τον έλεγχο των οπαδών του Καντάφι.

    Οι δυτικές χώρες εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών

    Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι κωφεύει στις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σενάρια.

    Σήμερα Τρίτη 14η ημέρα της εξέγερσης στη Λιβύη και οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιο-παραγωγών περιοχών. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε μάλιστα ότι θ' αρχίσει άμεσα της εξαγωγές από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

    Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται, ενώ ο Καντάφι σ' ένα νέο παραλήρημα, σε συνέντευξή του σε δυτικούς δημοσιογράφους, δηλώνει ότι πιστεύει στην αγάπη όλου του λαού του και αποδίδει, σε ξένο δάκτυλο τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Υποστηρίζει, δε εκ νέου ότι οι υποστηρικτές του δεν πυροβολούν διαδηλωτές. Οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για την καθοριστική μάχη στην Τρίπολη, με την Δύση να σφίγγει τον κλοιό γύρω από το καθεστώς, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο αεροπορικού αποκλεισμού.

    Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.

    Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Λιβύη. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.

    Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.

    Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι "φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση" μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.

    Πέραν των κυρώσεων, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε τη Δευτέρα να γίνουν προετοιμασίες για τη λήψη "συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης".

    Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.

    Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύκτα στη Βεγγάζη, μέσω του Καΐρου.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    ΕΕ: Διαβουλεύσεις Βαν Ρόμπεϊ με Ευρωπαίους ηγέτες για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη

    Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

    Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία "αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα".

    Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).

    Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ. Πάντως το θέμα ανακινείται δύο μέρες μετά από τις κυρώσεις στον Μ.Καντάφι και τον στενό του κύκλο που επεβλήθησαν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίτημα της Ιταλίας, να υπάρξει συνδρομή των εταίρων στην περίπτωση εκδήλωσης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς ΕΕ.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που συζήτησαν το θέμα υπήρξαν επιφυλακτικοί στην ανάλυση του Ιταλού συναδέλφου τους. "Προς το παρόν δεν έχουμε δεί Λίβυο να έρχεται στην ΕΕ", σημείωσε η αρμόδια επίτροπος Σ.Μάλμστρομ. "Είδαμε Λίβυους να πηγαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία" συμπλήρωσε, ενώ και ο προεδρεύων του συμβουλίου, υπουργός της Ουγγαρίας συνέστησε "να μην ζωγραφίζουμε στον τοίχο τον διάβολο πριν εμφανιστεί".

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από τη Λιβύη αναχώρησαν κάπου 100.000 πολίτες και σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν στη χώρα περί τους 500 Ευρωπαίους πολίτες, που τελικά δήλωσαν πως θέλουν να απομακρυνθούν. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σχετικά, πως πάντα είναι δύσκολο να διευκολύνεις τους ανθρώπους, όταν αυτοί αλλάζουν συχνά άποψη.

    Η κατάσταση στα σύνορα με την Τυνησία αγγίζει το επίπεδο της κρίσης

    Η κατάσταση στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία έχει αγγίξει το επίπεδο της "κρίσης" αφού από τις 20 Φεβρουαρίου έχουν περάσει 70.000 ως 75.000 άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν από την καταστολή που ασκεί η Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    "Οι ομάδες μας στα σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία μας εξήγησαν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση εκεί αγγίζει το επίπεδο της κρίσης", εξήγησε μια εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μελίσα Φλέμινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν το συντομότερο (αλλού στην Τυνησία) ενώ σήμερα (Τρίτη) περιμένουμε να φτάσουν 10.000 ως 15.000 άνθρωποι" από τη Λιβύη, συνέχισε η Φλέμινγκ.

    Η ίδια πρόσθεσε πως, "σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, 70.000 ως 75.000 άνθρωποι" έχουν διαφύγει από τις 20 Φεβρουαρίου από τη Λιβύη για να καταφύγουν στην Τυνησία. "Περίπου 14.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα χθες (Δευτέρα), οι περισσότεροι μέχρι σήμερα μέσα σε μια μέρα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας Πιέρ Βιμόν διαβεβαίωσε σήμερα επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζικές αφίξεις προσφύγων προερχόμενων από τη Λιβύη και παρακολουθεί επίσης από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στην αραβική χερσόνησο ώστε να μπορέσει να δράσει.

    "Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και την Υεμένη για να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειαστεί", δήλωσε ο Βιμόν.

    Ωστόσο προς το παρόν προτεραιότητα εξακολουθεί να έχει η κατάσταση στη Λιβύη και οι κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις βιαιότητες.

    Η Γαλλία έχει ζητήσει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για να αποφασιστεί μια "κοινή στρατηγική" έναντι της λιβυκής κρίσης και έναντι των απειλών που δημιουργεί αναφορικά με τη μετανάστευση. Υποστηρίζεται στο διάβημα αυτό κυρίως από τις ιταλικές αρχές που φοβούνται μια μαζική συρροή προσφύγων. Οι συζητήσεις γι' αυτή την ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής συνεχίζονται σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι έτοιμη. "Αυτό που μπορεί να γίνει, γίνεται και έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια", δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για τη μετανάστευση και την ασφάλεια Σεσίλια Μάλμστρομ, στη διάρκεια της ακρόασής της στις Βρυξέλλες από την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

    "Ένα έκτακτο ταμείο 25 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμο και σε περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης θα πρέπει να βρούμε επιπλέον κεφάλαια", διευκρίνισε η επίτροπος. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη Λιβύη "δεν θα απωθηθούν" από την ΕΕ, υπογράμμισε.

    Η Μάλμστρομ παραδέχθηκε πάντως ότι τα κράτη της ΕΕ διαφωνούν όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών για την περίθαλψη των ανθρώπων που ενδεχομένως θα αφιχθούν, το καθεστώς των οποίων μένει να καθοριστεί.

    Μπερλουσκόνι: Η κρίση στη Λιβύη πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να αντιμετωπιστεί με προσοχή η κρίση στη Λιβύη, "όπου η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη" και συγκεκριμένα η ενδεχόμενη έξοδος του Μουάμαρ Καντάφι.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Messaggero" ο Μπερλουσκόνι, όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη έξοδο του Καντάφι, απάντησε: "Ας είμαστε προσεκτικοί. Σήμερα είναι προτιμότερο να μην αναφερθούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί η κατάσταση στη Λιβύη εξελλίσσεται συνεχώς".

    "Ακολουθούμε και θα ακολουθούμε τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επαφές του με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκου συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    "Εχουμε πολλά συμφέροντα στην περιοχή και γεωγραφικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στη Λιβύη", πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε πως δεν ανησυχεί για μια πιθανή επιδείνωση των σχέσων Ρώμης-Τρίπολης, σε περίπτωση της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι.

    "Διατηρούμε μια στενή σχέση με τον λιβυκό λαό. Πιστεύω πως, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα επιλέξει ο λαός της Λιβύης, αυτή θα διατηρήσει μια στενή σχέση με την Ιταλία, τον λαό και τις επιχειρήσεις της", κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.

    Γαλλία: Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση, δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα αυτή.

    Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης, ο έλεγχος της οποίας είναι τώρα στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το Παρίσι αναμένεται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τους προσεγγίζουν τη Λιβύη και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του Καντάφι.

    "Είμαστε κατατρομοκρατημένοι με αυτό που συμβαίνει" στη Λιβύη, είπε ο Μπαρουέν. "Συντονιζόμαστε με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής, ίσως εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί η εξέγερση στη Λιβύη. Καθώς οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται επί του Καντάφι, οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στο δυτικό μέρος της χώρας, σύμφωνα με κατοίκους, καθώς ο λίβυος ηγέτης δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.

    Το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι πραγματοποίησε δύο δρομολόγια από την Τρίπολη στη Λευκορωσία

    Όπως εκτιμά ερευνητής του σουηδικού ινστιτούτου Sipri, το γεγονός ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι εθεάθη στη Λευκορωσία υποδηλώνει πως η χώρα αυτή μπορεί να είναι ένας πιθανός προορισμός για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Λίβυου ηγέτη.

    "Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες το ιδιωτικό αεροπλάνο του Καντάφι πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο πτήσεις από την Τρίπολη στη Λευκορωσία", δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Χιου Γκρίφιθς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Λευκορωσία, εκτός από ένα ασφαλές καταφύγιο για τους στενότερους συνεργάτες του Καντάφι, είναι πιθανό να προμηθεύει και όπλα στη Λιβύη.

    Το SIPRI τονίζει πως διαθέτει πληροφορίες για τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία από "πολλές διαφορετικές πηγές" στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Λιβύη αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό διακίνησης όπλων προς άλλες αφρικανικές χώρες. Μετά την λαϊκή εξέγερση εναντίον του Καντάφι, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα όπλα αυτά να μένουν στη Λιβύη. Οι αποστολές όπλων στη Λιβύη ήταν νόμιμες μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, επισημαίνει ο Γκρίφιθς. Η τελευταία αποστολή όπλων στις 15 Φεβρουαρίου έγινε με αεροσκάφος που μπορούσε να μεταφέρει ως και 40 τόνους μικρών όπλων και πυρομαχικών, υπογράμμισε ο ίδιος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετική είδηση: Μέσα τερματισμού εξετάζει η διεθνής κοινότητα

    Είδηση: 61448

    [32] «Φωτιά» στις τιμές των πετρελαιοειδών βάζει η Λιβύη

    Τριτη, 01 03 2011 15:10

    Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της ανάφλεξης στη Λιβύη αλλά και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών.Το ράλι τιμών στα καύσιμα επιτείνει την αγωνία στις διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα, η αμόλυβδη σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ με την Κεφαλονιά, το Λασίθι και το Ρέθυμνο να βρίσκονται πρώτες στον πίνακα με την ακριβότερη τιμή. Οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση του φόρου στα καύσιμα, ενω για ντόμινο ανατιμήσεων προειδοποιεί ο εμπορικός κόσμος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τα 112 δολάρια το βαρέλι ξεπέρασε η τιμή του Μπρεντ, εν μέσω έντονων ανησυχιών για περαιτέρω μείωση των προμηθειών αργού πετρελαίου, λόγω της αναταραχής στη Λιβύη.

    Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,646 ευρώ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 85,3 λεπτά το λίτρο.

    Πρωταθλητές στην ακρίβεια είναι οι νομοί Κεφαλονιάς, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χίου και Χανίων, ενώ υπάρχουν πρατήρια στο Νομό Κυκλάδων και τον Πειραιά που διαθέτουν την αμόλυβδη προς 1,83 ευρώ ανά λίτρο.

    Φθηνότεροι νομοί σύμφωνα με τις ίδιες τιμοληψίες είναι Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Δράμα και Ξάνθη με τιμές που ξεκινούν από 1,603 ευρώ και ακριβότεροι Χίος, Σάμος, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κεφαλονιά όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,755 ευρώ.

    Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση με τις τιμές στα καύσιμα ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αρκαδίας, Τάσος Κακλαμάνος. «Τα τιμολόγιά μας από το πρωί ως το μεσημέρι έχουν διαφορετική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που μας χρεώνουν οι εταιρείες αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό και οι αυξήσεις αυτές είναι αισθητές στους καταναλωτές», υπογράμμισε.

    Για ντόμινο ανατιμήσεων με άλλοθι τις αναταραχές στη Λιβύη προειδοποιεί ο εμπορικός κόσμος, ενω οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τονίζοντας ότι είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι τα πράγματα είναι διεθνώς άσχημα λόγω των τιμών του πετρελαίου και το υπουργείο παρακολουθεί συνέχεια την κατάσταση προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας και εναρμονισμένων πρακτικών.

    Σύμφωνα με στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, παρά τα προβλήματα στη Λιβύη, δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των διυλιστηρίων με αργό για τις επόμενες εβδομάδες. Ο όμιλος καλύπτει περίπου το 15 % των αναγκών του σε πετρέλαιο από τη Λιβύη (οι υπόλοιπες ποσότητες καλύπτονται από τη Ρωσία, πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, Ιράν, Ιράκ και Σαουδική Αραβία) και ήδη για το επόμενο δίμηνο οι παραγγελίες έχουν καλυφθεί με φορτία από τη Δ. Αφρική. Επιπλέον, ένα φορτίο με προορισμό το διυλιστήριο του Ασπροπύργου που είχε μπλοκαριστεί στα παράλια της Λιβύης, αποδεσμεύθηκε και αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

    Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης βρίσκεται σε επιφυλακή και σε συνεχή διάλογο με τις εταιρίες τροφίμων για τις τιμές, ενώ έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη ευρεία σύσκεψη με την παρουσία των εμπλεκομένων στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε επίπεδα ρεκόρ πετρέλαιο - βενζίνη

    Είδηση: 61430

    [33] Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για αποπληρωμή των φαρμακοποιών

    Τριτη, 01 03 2011 11:43

    Από σήμερα οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΗΣΑΠ, των δικηγόρων επαρχίας και Αθήνας , των υγειονομικών, της Εμπορικής Τράπεζας και των Συμβολαιογράφων (εφτά ταμείων), επειδή τους οφείλονται περισσότερα από 188 εκατομμύρια ευρώ, για συνταγές που έχουν εκτελέσει. Όπως λένε οι οφειλές για συνταγές που έχουν εκτελέσει συσσωρεύονται εδώ και 8 μήνες. Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, σε δηλώσεις του, παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε απίστευτη γραφειοκρατία στις πληρωμές των φαρμακοποιών και πρόσθεσε ότι σύντομα, με την μετατροπή του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο οι φαρμακοποιοί θα αποζημιώνονται κάθε μήνα, για τις συνταγές που θα εκτελούν.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των φαρμακείων της χώρας και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός έγινε η αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία της περιφέρειας, ενώ σήμερα ξεκινά η καταβολή 110 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά και άλλων 100 εντός του Μαρτίου από τα συνολικά 250 εκατ. που χρωστά το Ταμείο στα φαρμακεία.

    Ο κ. Λοβέρδος απέδωσε σε γραφειοκρατική εμπλοκή το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δίνουμε δίκιο στους φαρμακοποιούς, ένα κλάδο που ταλαιπωρείται από τη γραφειοκρατία.

    Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά δεν έχουν ακόμη δει χρήματα στους λογαριασμούς τους και δηλώνουν ότι δεν θα χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στα επτά ασφαλιστικά ταμεία έως ότου αποπληρωθούν για τις συνταγές που εκτέλεσαν.

    Από τη μεριά τους, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του Συλλόγου τους και χορηγούν κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους.

    Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΠΑΔ θα αποπληρωθεί το σύνολο των φαρμακοποιών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 61399

    [34] ΕΤΕ και Alpha : Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσιεύματα περί κερδοσκοπίας

    Τριτη, 01 03 2011 16:03

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, κάποιοι κερδοσκόπησαν στο Χρηματιστήριο με αφορμή τις συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση μεταξύ των τραπεζών Εθνικής και Alpha. Με εντολή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελάκος διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις μετοχές των δύο τραπεζών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Απόστολος Ταμβακάκης, αναφέρθηκε στην πρόταση συγχώνευσης που απηύθυνε η Εθνική προς την Αlpha Bank.

    Ο κ. Ταμβακάκης χαρακτήρισε την πρόταση βιώσιμη αλλά και ελπιδοφόρα, «λόγω του μεγάλου οφέλους από τις συνέργειες που θα δημιουργούσε. Κάναμε μία πρόταση φιλική, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι μόνο ένας φιλικός συνδυασμός δυνάμεων επιτρέπει την επίτευξη της μεγιστοποίησης του οφέλους που προκύπτει από τις συνέργειες μιας τέτοιας συμφωνίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο».

    «Οι επιθετικές ενέργειες ούτε μας ταιριάζουν ούτε αποδίδουν, γι αυτό τις απορρίπτουμε», τόνισε και σημείωσε την πεποίθησή του «ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του».

    Στο μεταξύ έρευνα για το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας κατά τη συζήτηση της πρότασης έχει διατάξει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προσδιορίζοντας το επίμαχο διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου, οπότε και έγινε η προσέγγιση της Εθνικής στην Alpha, με εμπιστευτικές συζητήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι τιμές των μετοχών της Alpha παρουσίασαν αύξηση 33% ενώ της Εθνικής 18%.

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος έχει εντολή να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτό της "αξιοποίησης πληροφοριών".

    Το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα εάν από τη διάπραξή του προκύπτει όφελος των δραστών πάνω από 100.000 ευρώ.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61438


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 March 2011 - 18:24:58 UTC