Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής
  • [02] Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Γ. Βλάχος
  • [03] Μεγάλη αναταραχή στον αραβικό κόσμο
  • [04] Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων
  • [05] Συνελήφθησαν 2 ακόμη απαγωγείς
  • [06] Στη Ν. Υόρκη ο Δ. Δρούτσας
  • [07] Ματαιώθηκε η διέλευση ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ
  • [08] Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε αφγανική πόλη

    [01] Μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής

    Παρασκευη, 18 02 2011 13:25

    Μήνυμα προς την κυβέρνηση να βγει από το μονότονο και λαθεμένο δρόμο της ασφυξίας και των λουκέτων ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης έστειλε από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ο πρόεδρος της ΝΔ. Η Ελλάδα, με το προσωπικό της, τους τεχνίτες και τους εργάτες της, μπορεί να προοδεύσει, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων των ναυπηγείων, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

    Ανησυχία εργαζομένων για το μέλλον των Ναυπηγείων

    Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση των εργαζομένων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα τους. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε και από τη διοίκηση των ναυπηγείων για την κατάσταση ενώ περιηγήθηκε στους χώρους των ναυπηγείων. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης γιατί η χώρα μπορεί με το προσωπικό της, τους τεχνίτες και τους εργάτες της να προοδεύσει αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία.

    «Βρίσκομαι και πάλι κοντά στον απλό εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, σε μια βαριά βιομηχανία, σε μια σκληρή δουλειά. Βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που αγωνίζονται για το μεροκάματο και δίνω από εδώ το δικαίωμα σε κάθε έναν να ελπίζει για κάτι καλύτερο. Λέω στην κυβέρνηση ότι η ανεργία έχει «χτυπήσει κόκκινο» σε κάθε σπίτι. Προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι αν δεν βγει γρήγορα από αυτό το δρόμο τον μονότονο, τον λαθεμένο, της ανασφάλειας, ο Έλληνας εργαζόμενος δεν θα μπορέσει να δει το δρόμο της προκοπής. Πρέπει να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ελλάδα μπορεί, με το προσωπικό της, τους τεχνίτες της, να προοδεύσει, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία. Αυτό το μήνυμα ελπίδας θέλω να στείλω σήμερα μέσα από μια βαριά βιομηχανία που μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Ναυπηγεία δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον, κάνοντας λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να παρέμβει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους Έλληνες εφοπλιστές για να στηρίξουν τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

    «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα του λουκέτου και της πτώχευσης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Θανάσης Δανούσης, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων που ξεπερνούν τα 800 άτομα. «Δεν υπάρχει μια κλαδική ναυπηγική πολιτική, το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν μια ευκαιρία να ξαναγίνουμε δύναμη», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως στο θέμα των κλαδικών πολιτικών η ΝΔ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και ζήτησε να υπάρξει μια στρατηγική κλαδικών τομέων που να σχετίζονται με τη γεωγραφία της χώρας.

    «Να κοιτάξουμε εξειδικευμένα το κάθε θέμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους πως θα παρέμβει στους Έλληνες εφοπλιστές για να στηρίξουν τα ελληνικά ναυπηγεία.

    Ήδη, πάντως τα έσοδα των Ναυπηγείων από 37 εκατ. ευρώ το 2008 έχουν μειωθεί στα 17 εκατ. ευρώ για το 2011.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60515

    [02] Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Γ. Βλάχος

    Παρασκευη, 18 02 2011 23:08

    Την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή, υπέβαλε το απόγευμα στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Γιώργος Βλάχος.

    Ο κ. Διαμαντίδης σε χθεσινή συνέντευξη τύπου είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε πνεύμα καλής συνεργασίας μεταξύ τους και είχε ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, ο οποίος, όμως, ηρνείτο να παραιτηθεί και να προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση.

    Ο υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου με την οποία έγινε γνωστή η παραίτηση, "ευχαρίστηκε τον κ. Βλάχο για τις μέχρι σήμερα σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε".

    Να σημειωθεί ότι ο Γ. Βλάχος, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, τοποθετήθηκε στη θέση του αρμόδιου για θέματα λιμενικής πολιτικής γ.γ. το 2009, μέσω του open gov, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβαλε ως λόγο της άρνησής του να παραιτηθεί.

    AΠΕ Είδηση: 60552

    [03] Μεγάλη αναταραχή στον αραβικό κόσμο

    Παρασκευη, 18 02 2011 23:15

    Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων εξαπλώθηκαν σήμερα, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής, σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι το Κουβέιτ και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί, καθώς η πτώση των προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου γέννησε την αίσθηση ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να φέρει τον εκδημοκρατισμό.

    ΛΙΒΥΗ

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

    "Πολλοί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν πάρει θέση γύρω από την πόλη, ελέγχουν τις εισόδους και τις εξόδους, καθώς και το αεροδρόμιο της Αλ Μπάιντα", ανέφερε μία πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. "Αυτό που συνέβη είναι ότι οι αστυνομικοί πήραν εντολή να φύγουν από το κέντρο της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και να μην σκοτωθούν και άλλοι άνθρωποι", πρόσθεσε.

    Πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω του Ίντερνετ ανέφεραν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κυνήγησαν και έδιωξαν τους αστυνομικούς από την πόλη μετά από βίαιες συγκρούσεις.

    Καλά πληροφορημένη πηγή είχε αναφέρει ότι μόνο στην πόλη αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε το αντικυβερνητικό κίνημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη λιβυκή εφημερίδα Oea, που πρόσκειται στον Σεΐφ Αλ-Ισλάμ, γιο του Μουάμαρ Καντάφι, από τις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί είκοσι άνθρωποι στη Βεγγάζη και άλλοι επτά στην Ντέρνα. Σ' αυτόν τον αριθμό των 41 νεκρών συνολικά, δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις κρατούμενοι που σκοτώθηκαν σήμερα ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ-Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, ούτε δύο αστυνομικοί οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους διαδηλωτές στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Οι δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να διαλύσουν μια διαδήλωση αλλά οι διαδηλωτές τους έπιασαν και τους κρέμασαν.

    Εξάλλου, τουλάχιστον χίλιοι κρατούμενοι στασίασαν και δραπέτευσαν νωρίς σήμερα από φυλακή της Βεγγάζης. Οι 150 από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

    ΥΕΜΕΝΗ

    Οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

    Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στο Άντεν, στα νότια της χώρας και άλλος ένας (σύμφωνα με άλλες πηγές, δύο) από χειροβομβίδα στην πόλη Ταΐζ.

    Στο Άντεν, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την "υπερβολική χρήση βίας" εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η αστυνομία, άλλοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν "Άλι, άκου, ο λαός θέλει να φύγεις".

    Το απόγευμα εκατοντάδες άτομα προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, με αφορμή το βίαιο θάνατο πολλών διαδηλωτών.

    Στην πόλη Ταΐζ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαναά, άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο έριξαν χειροβομβίδα εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και άλλοι 28 να τραυματιστούν. "Κάτω ο δικτάτορας, κάτω η καταστολή", φώναζαν οι διαδηλωτές που παραμένουν εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία Χουρίγια ("ελευθερία") της Ταΐζ.

    Αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου (η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο) κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Ταΐζ απαντώντας "όχι στο χάος και στο σαμποτάζ, ναι στην ενότητα και τη σταθερότητα". Ο ίδιος ο Σάλεχ είχε προειδοποιήσει πριν από ημέρες ότι κάποιοι που εξυπηρετούν "ξένα" συμφέροντα θέλουν να σπείρουν το "χάος" στον αραβικό κόσμο.

    ΜΠΑΧΡΕΪΝ

    Στο Μπαχρέιν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα.

    Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία του Μαργαριταριού όπου τα ξημερώματα της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαλύσει βίαια μια καθιστική, αντικαθεστωτική διαμαρτυρία. Ένας βουλευτής της σιιτικής αντιπολίτευσης, ο Αλι αλ-Άσουαντ, έκανε λόγο για 26 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι κλινικά νεκρός. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο στρατός έβαλε με πραγματικές σφαίρες εναντίον περίπου χιλίων ανθρώπων που ήθελαν να μεταβούν στην πλατεία.

    Ο πρίγκιπας διάδοχος, Σάλμαν μπεν Χάμαντ Αλ-Χαλίφα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποσχέθηκε πάντως ότι θα κάνει διάλογο με την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το Μπαχρέιν "δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος". "Δεν λέω ψέματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συμπολίτες μου και η περίοδος που περνούμε απαιτεί να αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ο διάλογός μας πρέπει να γίνει με ηρεμία", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν θα αποκλειστεί κανείς" από αυτόν.

    Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία.

    Ενώ οι σιίτες έθαβαν σήμερα τους τέσσερις νεκρούς από τις ταραχές της Πέμπτης, χιλιάδες σουνίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βασιλιά Χάμαντ Μπεν Σάλμαν Αλ-Χαλίφα.

    Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, σεΐχης Χαλίφα μπεν Σάλμαν αλ-Χαλίφα, που είναι και θείος του βασιλιά, κατέχει αυτή τη θέση από το 1971, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα.

    ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σήμερα σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.

    Περίπου 400 νέοι, σύμφωνα με τους οργανωτές της διαδήλωσης, συγκεντρώθηκαν στο Αμάν μετά την προσευχή της Παρασκευής ζητώντας "πολιτικές μεταρρυθμίσεις" και "το τέλος της διαφθοράς". Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μοχάμαντ Χατίμπ, είπε ότι υπήρξε μια "διαφωνία" μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και άλλων διαδηλωτών "που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο". Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ωστόσο υποστήριξαν ότι οι φιλοκυβερνητικοί τους κυνήγησαν και τους χτύπησαν με γκλομπ. Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν.

    Το επίσημο πρακτορείο Petra έκανε λόγο για "χιλιάδες διαδηλωτές υποστηρικτές της κυβέρνησης" που φώναζαν "είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, ω Άμπου Χουσέιν", αναφερόμενοι στο βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

    Η εκδοχή αυτή πάντως αντικρούεται από τις εικόνες που μετέδωσε το κανάλι Αλ Τζαζίρα, στις οποίες διακρίνονται άνδρες να χτυπούν τους διαδηλωτές με ξύλα και σιδερόβεργες. Ένας δημοσιογράφος της ανεξάρτητης εφημερίδας Al-Arab Youm είπε ότι ο ίδιος και ο γιος του μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο επειδή δέχτηκαν επίθεση από "αλήτες". Ο δημοσιογράφος έσπασε το χέρι του ενώ ο 30χρονος γιος του υπέστη εγκεφαλική διάσειση.

    ΟΜΑΝ

    Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι του Ομάν, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.

    Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται τα υπουργεία κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει: "Δώστε τέλος στις αυξήσεις τιμών", "Αυξήστε τους μισθούς", "Επιτρέψτε τις ισλαμικές τράπεζες".

    "Θέλουμε μεταρρυθμίσεις", φώναζαν οι διαδηλωτές, τους οποίους είχαν περικυκλώσει γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί.

    "Πού είναι η δημοκρατία;", έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας άνδρας, ενώ ένα άλλο ζητούσε την "ακύρωση των (προσωπικών) χρεών" προς τις τράπεζες.

    Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι έχουν υπογράψει μία αίτηση που θα σταλεί στην κυβέρνηση και με την οποία ζητούν την αύξηση των μισθών και την παροχή βοήθειας σε όσους δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή είναι ανάπηροι.

    Το σουλτανάτο του Ομάν, με πληθυσμό λίγο μικρότερο από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους μόνο είναι μισοί είναι πολίτες του Ομάν, κυβερνά ο Καμπούς Μπιν Σάιντ Αλ Σάιντ, που κληρονόμησε τη θέση.

    Στις 17 Ιανουαρίου περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μουσκάτ για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος ζωής. Ένα μήνα αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν τον κατώτατο μισθό για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους από τα 364 δολάρια σε 520 δολάρια το μήνα, την ώρα που οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται στον αραβικό κόσμο.

    ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

    Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ.

    Οι ταραχές ξεκίνησαν μόλις έπεσε η νύχτα γύρω από το στάδιο Γκούλεντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα αρκετές χιλιάδες άνθρωποι.

    Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος αλλά και για να πιέσουν το στρατό να απελευθερώσει τους κρατουμένους και να προχωρήσει σε πραγματικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ήταν γιορτινή. "Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή", είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

    Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

    Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική μπάντα που έπαιζε πατριωτικά εμβατήρια.

    Ο "συνασπισμός των νέων της εξέγερσης", μια ομάδα υποστηρικτών της δημοκρατίας που μετείχε στην εξέγερση ζήτησε η σημερινή διαδήλωση να αποτελέσει αφορμή για τη "μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης". Σε μήνυμά του στο Facebook ο συνασπισμός των νέων ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης που ορίστηκε από το στρατό για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

    Σύμφωνα με τον Γκαμάλ Εΐντ, έναν δικηγόρο του Δικτύου για την Ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται", ορισμένοι από το στρατό "αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός".

    ΚΟΥΒΕΪΤ

    Στο Κουβέιτ, τουλάχιστον 1.000 "απάτριδες" κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να τους δοθεί υπηκοότητα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν την διαδήλωση με την βία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, αφού οι διαδηλωτές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να φύγουν.

    Δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα.

    Οι "απάτριδες", οι οποίοι κατοικούν στο Κουβέιτ για πολύ καιρό και είναι γνωστοί ως βεδουίνοι, ζητούν να τους δοθεί η υπηκοότητα ώστε να απολαμβάνουν και αυτοί, όπως όλοι οι Κουβεϊτιανοί, δωρεάν παιδεία και υγεία καθώς και εργασιακές ευκαιρίες.

    ΑΠE Είδηση: 60553

    [04] Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:53

    Αντιδράσεις στην ενδεχόμενη συγχώνευση και κλείσιμο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο Διαβολίτσι και τη Λογγά υπάρχουν από χθες, με τη γνωστοποίηση της πρότασης από το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κ. Βασιλόπουλο, ενώ σήμερα οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων τους.

    Το μεσημέρι πήγε στο σχολικό συγκρότημα ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αποσύρει την πρόταση για συγχώνευση του Γυμνασίου και του Λυκείου Διαβολιτσίου με άλλα αντίστοιχα σχολεία. Έτσι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Διαβολιτσίου έλυσαν την αποχή, ενώ οι μαθητές της Λογγάς εξακολούθησαν να έχουν το σχολείο υπό κατάληψη. Χθες οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου - Λυκείου Διαβολιτσίου και των Λυκειακών Τάξεων Λογγάς προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας έτσι στην πρόταση για κατάργησή τους και συγχώνευση τους με άλλα σχολεία, στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές του Διαβολιτσίου έκλεισαν λίγο μετά τις 09:00 χθες το πρωί, το δρόμο μπροστά στο κτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της κοινωνίας του Διαβολιτσίου και οι γονείς συζητούσαν το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων με το διευθυντής της Διεύθυνσης Κώστα Βασιλόπουλο. Εξάλλου οι μαθητές των λυκειακών τάξεων της Λογγάς προχώρησαν από χθες το πρωί σε κατάληψη του σχολείου, ενώ σήμερα στις 10:00 το πρωί, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κ. Βασιλόπουλος επισκέφθηκε το σχολείο και συζήτησε, παρουσία και του Δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου, επί όπου το θέμα των συγχωνεύσεων.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 60551

    [05] Συνελήφθησαν 2 ακόμη απαγωγείς

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:40

    Συνελήφθησαν στην Αργολίδα και οι άλλοι δύο από τους τέσσερις δράστες που συμμετείχαν στην απαγωγή της 39χρονης Κινέζας που διατηρεί κατάστημα στη Μεσσήνη. Τα μέλη της σπείρας των απαγωγών άρπαξαν το βράδυ της Τρίτης την 39χρονη και την έβαλαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου με προορισμό την Αθήνα, απ' όπου θα ζητούσαν λίτρα από το σύζυγο της.

    Οι δύο από τους απαγωγείς που επέβαιναν σε διαφορετικό αυτοκίνητο, εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και συνελήφθησαν. Οι άλλοι δύο που μετέφεραν την απαχθείσα, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, με την 39χρονη Κινέζα δεμένη χειροπόδαρα και φιμωμένη στο πορτμπαγκάζ, μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου, στον εθνικό δρόμο προς Αθήνα, και εξαφανίστηκαν. Οι δράστες συνελήφθησαν τελικά στην Αργολίδα, από συνεργούς τους που είχαν ειδοποιήσει και πήγαν στην περιοχή, όπου ήταν κρυμμένοι, για να τους παραλάβουν. Μάλιστα, ο ένας είχε χάσει το παπούτσι του όταν παράτησε το αυτοκίνητο, στο Αρτεμίσιο, και βράθηκε ξυπόλυτος. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη απαγωγή μετανάστη από την Κίνα τους τελευταίους 4 μήνες στη Μεσσηνία. Η πρώτη απαγωγή Κινέζου επιχειρηματία σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γαστούνη και η απελευθέρωσή του έγινε στα Φιλιατρά, ενώ ένα μήνα μετά, απήχθη Κινέζα επιχειρηματίας στην Κυπαρισσία και αφού για δύο περίπου εβδομάδες έμεινε όμηρος, στον Πύργο Λεύκτρου, στη Μάνη, απελευθερώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, η οποία ανακάλυψε τα ίχνη των απαγωγέων, συλλαμβάνοντας έναν από αυτούς που κατηγορείται για συμμετοχή στις δύο αυτές αξιόποινες πράξεις.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 60550

    [06] Στη Ν. Υόρκη ο Δ. Δρούτσας

    Παρασκευη, 18 02 2011 09:08

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό ενόψει της έκθεσης, που θα υποβάλλει, ο Μπαν Κι Μουν, στα τέλη του μήνα, καθώς επίσης το Σκοπιανό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα ο κ. Δρούτσας θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ θα έχει συναντήσεις και με ομογενειακές οργανώσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 60382

    [07] Ματαιώθηκε η διέλευση ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ

    Πεμπτη, 17 02 2011 11:18

    Ματαιώθηκαν τα σχέδια δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ "ενημερώθηκε για την ματαίωση δύο προγραμματισμένων ταξιδιών δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων και νέα ημερομηνία δεν έχει οριστεί". Για να διασχίσει ένα πολεμικό πλοίο τη διώρυγα απαιτούνται άδειες από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πρόκειται για τα πλοία Alvand και Kharg τα οποία φέρονται να βρίσκονται κοντά στην Τζέντα. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτηρίσε αυτή την κίνηση του Ιράν ως "πρόκληση", ενώ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν τα δύο ιρανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Υπό αμερικανική παρακολούθηση

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Διώρυγας του Σουέζ, τα πλοία εισέρχονται καθημερινά στις έξι το πρωί στο κανάλι από την Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση βόρεια και τα πλοία που εισέρχονται από τη Μεσόγειο με κατεύθυνση νότια, άλλες ώρες.

    "Κανένα ιρανικό πολεμικό πλοίο δεν πέρασε τη Διώρυγα του Σουέζ σήμερα. Και δεν υπάρχει κανένα στη λίστα αναμονής για αύριο Παρασκευή", τόνισε ο Αχμεντ Ελ Μανάχλι, μέλος του συμβουλίου που διαχειρίζεται την κίνηση των πλοίων στη διώρυγα.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth περιγράφει τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία ως μία φρεγάτα ΜΚ5 και ένα σκάφος ανεφοδιασμού, που δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το εβραϊκό κράτος.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την παρουσία των ιρανικών πλοίων.

    Εξάλλου, ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Enterprise, διέσχισε την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τον Αραβικό κόλπο, όπως δήλωσε τηνΤετάρτη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Το αεροπλανοφόρο συνοδέυουν το καταδρομικό Leyte Gulf και το σκάφος ανεφοδιασμού Arctic.

    Το Enterprise αναμένεται να προχωρήσει σε "επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και να προσφέρει την υποστήριξή του στις επιχειρήσεις 'Αναλλοίωτη Ελευθερία' του Αφγανιστάν και 'Νέα Αυγή' του Ιράκ", όπως διευκρίνισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του.

    Αν και στην περιοχή αυτή βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η αμερικανική παρουσία μοιάζει να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες: δύο ακόμη αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το Carl Vinson και το Abraham Lincoln, βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Israel anger at Iran Suez Canal warship move Είδηση: 60276

    [08] Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε αφγανική πόλη

    Παρασκευη, 18 02 2011 10:35

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίσθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης Χοστ στην ομώνυμη επαρχία του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, η αστυνομία αντιλήφθηκε τις ύποπτες κινήσεις του οχήματος, που εικάζεται ότι είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα της πόλης και άνοιξε πυρ κάνοντας τον καμικάζι να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά νωρίτερα απ' ότι σκόπευε. Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών συγκαταλέγονται αστυνομικοί στην πλειοψηφία τους όμως ήταν άμαχοι πολίτες.

    Πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Χοστ, σύνορα με το Πακιστάν, η οποία είναι προπύργιο των ταλιμπάν. Οι επιθέσεις αυτές έχουν κυρίως στόχο τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, τις αφγανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press Είδηση: 60434


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 February 2011 - 21:59:09 UTC