Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ
  • [02] Oργή της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις της τρόικας
  • [03] Επίθεση αυτοκτονίας με 28 νεκρούς στο Ιράκ
  • [04] Νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες
  • [05] Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στο Αλγέρι
  • [06] Δολοφονία Μπούτο: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Μουσάραφ
  • [07] Νέες κινητοποιήσεις δικηγόρων
  • [08] Ομιλία Τσίπρα στη ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [09] Κατέσχεσαν κάνναβη και οπλισμό στην Ιεροπηγή

    [01] Νέες κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

    Σαββατο, 12 02 2011 17:50

    Τη διαβεβαίωση ότι με το νέο νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καλύπτονται τα χρέη των εταιρειών, εγγυάται ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών και διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών μιλώντας στη ΝΕΤ. Με αφορμή το κίνημα "Δεν Πληρώνουμε", ο κ.Ρέππας τόνισε πως όσοι παρανομούν θα τιμωρούνται και πρόσθεσε ότι η τιμή των εισιτηρίων δεν αφορά όλο τον πληθυσμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων την τιμολογιακή πολιτική που θα ανακοινωθεί για τους ανέργους. Σχετικά με τα διόδια σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί επί ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει μείωση της τιμής και δημιουργία παράλληλου δικτύου εναλλακτικών διαδρομών χωρίς διόδια. Νέος κύκλος ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.

    Την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και αναμένονται οι αποφάσεις των άλλων μέσων μεταφοράς.

    Εν τω μεταξύ, από την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου αυξάνονται κατά 40% τα εισιτήρια του προαστιακού, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν για την περαιτέρω στάση τους και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ. Είδηση: 59561

    [02] Oργή της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις της τρόικας

    Σαββατο, 12 02 2011 16:03

    Αυστηρή κυβερνητική απάντηση προκάλεσαν οι αξιώσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις και πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις ευρώ έως το 2015. Το Σάββατο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στον οποίον μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Τρόικας στην συνέντευξη Τύπου. Ο κος Στρος Καν σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την κατανόηση του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του Πρωθυπουργού και παράλληλα τον σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και με τους κυρίους Μπαρόζο και Τρισέ.

    Γιώργος Πεταλωτής: «Έχουμε και όρια»

    Το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια, και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Η ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης, και ότι σχετικά ΄με το θέμα αυτό μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

    «Δεν ζητήσαμε από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας», τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    «Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος. Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από όλους: Ο τόπος αυτός, που διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του λαού, έκανε λόγο η ΝΔ. Παράλληλα χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία την κυβερνητική αντίδραση, λέγοντας ότι μαζί τα είχαν συμφωνήσει και ζητά την άμεση παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε έλλειψη σοβαρότητας στη ΝΔ και τονίζει ότι με την τραγική διακυβέρνηση της οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο.

    Αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τόνισε το ΚΚΕ.

    Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της ΝΔ θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "Τροϊκανών", σημείωσε ο ΛΑΟΣ.

    «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και ας τελειώνει το παιχνιδάκι με τη συναίνεση», τόνισε ο ΣΥΝ.

    Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους, και είναι υπόλογη για τις πολιτικές της, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

    «Πράσινο φως» για τη χορήγηση της 4ης δόσης

    Oι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν την Παρασκευή την έγκρισή τους για τη χορήγηση της 4ης δόσης του δανείου και έκαναν λόγο για πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ενώ ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και έδωσαν περιθώριο 6 μηνών για να αξιολογήσουν την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

    Αρνητικά απάντησαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ, και θετικά ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά, στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών προς τους αρχηγούς των κομμάτων για διάλογο σχετικά με την εκπόνηση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής έως το 2015. Στο θέμα αναφέρεται ο κ.Παπακωνσταντίνου και σε συνέντευξη στον Κόσμο του Επενδυτή, χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας την εκπόνηση και ψήφιση του 3ετούς κυλιόμενου δημοσιονομικού στρατηγικού πλαισίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Είδηση: 59559

    [03] Επίθεση αυτοκτονίας με 28 νεκρούς στο Ιράκ

    Σαββατο, 12 02 2011 17:35

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο λεωφορείο με σιίτες προσκυνητές, οι οποίοι μετέβαιναν στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας αυτήν την εβδομάδα κοντά στη Σαμάρα όπου σιίτες προσκυνητές τιμούν τη μνήμη του Χάσαν αλ-Ασκάρι, του 11ου από τους 12 σημαντικότερους ιμάμηδες, ο οποίος πέθανε το 874. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μεταξύ των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59560

    [04] Νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

    Σαββατο, 12 02 2011 13:43

    Νέο "μαξιλάρι" στις τράπεζες 30 δισ. ευρώ, με τη μορφή εγγυήσεων, αποφάσισαν από κοινού τρόικα και οικονομικό επιτελείο, με στόχο να μπει «ζεστό» χρήμα στην αγορά. Ο Γιώργος Παπακωσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα πακέτα μέτρων με τη μορφή εκείνων του 2010, ενώ χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα το διάλογο για την κατάρτιση του τριετούς δημοσίου προγράμματος.

    «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»

    Δεν θα επιβληθούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα του 2010, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακανωσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή».

    Καλεί, δε, τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου να συναινέσουν στο τριετές κυλιόμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα συνολικά, να αποδείξουν ότι «μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή πολιτικού ήθους και πολιτικής πρακτικής».

    «Από τη στιγμή που το έλλειμμά μας συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, το χρέος μας αυξάνεται και εξαρτιόμαστε από τον δανεισμό, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις [...] σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010», τονίζει ο υπουργός.

    Επίσης, χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμες, αυτοκαταστροφικές και βαθύτατα αντικοινωνικές» τις λογικές του «δεν πληρώνω» και απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που λιποτακτεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Είδηση: 59554

    [05] Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση στο Αλγέρι

    Σαββατο, 12 02 2011 14:07

    Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Αλγερίας με αίτημα την αλλαγή του πολιτικού συστήματος -μεταξύ των οποίων και ο Αλί Μπελχάτζ, πρώην ηγέτης του εκτός νόμου Ισλαμικού Μετώπου- και κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να βρεθούν λίγο αργότερα εκ νέου αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε έκκληση για νέα πορεία διαμαρτυρίας παρά την απαγόρευση από την αστυνομία. Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης. "Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος", φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Τραυματισμοί και συλλήψεις

    Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί, καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση, που όμως κατεστάλη βίαια από την αστυνομία. Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εξ αυτών δύο σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (Rassemblement pour la Culture et la D?mocratie, RCD).

    Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων από μέρους της πραγματοποιώντας σήμερα Σάββατο μαζικές συγκεντρώσεις, με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία.

    Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία (CNCD, το οποίο συγκρότησαν αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των αυτόνομων συνδικάτων).

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ήταν μάρτυρας σε δυο συλλήψεις, ο ένας από τους οποίους είναι ο Οτμάν Μααζούζ, βουλευτής του Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD)

    Οι διαδηλωτές φώναζαν "Ελεύθερη Αλγερία" και "Κάτω το καθεστώς".

    Το Αλγέρι παρακολουθεί νευρικά τις διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν σε λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στην Τυνησία και κατόπιν στην Αίγυπτο.

    Τον Ιανουάριο, η Αλγερία δοκιμάστηκε από ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Άλλοι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι αυτοπυρπολήθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους σε ακραίες ενέργειες διαμαρτυρίας.

    Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί "πολύ σύντομα" και θα εφαρμοστεί σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων μειώσεων στις τιμές των τροφίμων. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις υποσχέσεις του ως ανεπαρκείς.

    Αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ξεσπάσματος ταραχών, η εξέλιξη θα είναι "πολύ πιο βίαιη" από ό,τι στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

    Τη δεκαετία του 1990 στη χώρα μαινόταν ο βάρβαρος εμφύλιος ανάμεσα στο στρατό και στους ισλαμιστές, κατά τη διάρκεια του οποίου σφαγιάσθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Pro-democracy rally begins in Algeria, defying ban

    Είδηση: 59556

    [06] Δολοφονία Μπούτο: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Μουσάραφ

    Σαββατο, 12 02 2011 14:51

    Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, στο πλαίσιο της έρευνας της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, εξέδωσε το Σάββατο πακιστανικό δικαστήριο. Τη Δευτέρα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών (FIA) ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο Μουσάραφ είναι ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας της Μπούτο.

    Το δικαστήριο στην πόλη Ραβαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, έδωσε επίσης εντολή ο πρώην πρόεδρος να παρουσιαστεί στις αρχές στις 19 Φεβρουαρίου.

    Η Μπούτο που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1988-1990 και 1993-1996, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας μετά από προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ραβαλπίντι, στις 27 Δεκεμβρίου 2007, λίγες εβδομάδες αφότου επέστρεψε στη χώρα της ύστερα από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας.

    Έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2010 επισήμαινε ότι ο τότε πρόεδρος της χώρας, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, γνώριζε πως υπήρχαν πολλές απειλές κατά της Μπούτο.

    Ωστόσο η κυβέρνησή του απλώς ενημέρωνε το επιτελείο της πρώην πρωθυπουργού και τις τοπικές αρχές και δεν φρόντιζε να της παράσχει ασφάλεια ανάλογη με τις απειλές που δεχόταν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Pakistan issues arrest warrant for Pervez Musharraf

    Είδηση: 59557

    [07] Νέες κινητοποιήσεις δικηγόρων

    Σαββατο, 12 02 2011 18:06

    Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά). Το Σάββατο, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα. Επίσης, αποφασίστηκε, την Τετάρτη, 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ την προηγουμένη, Τρίτη, 15, συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν. Αντιστοίχως αποδοκίμασε τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη χθεσινή (11/2) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε σήμερα.

    Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59562

    [08] Ομιλία Τσίπρα στη ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Σαββατο, 12 02 2011 16:03

    «Το μνημόνιο δεν ήρθε για να μειώσει το χρέος. Η ουσία του μνημονίου ήταν η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, όπως ανερυθρίαστα ανήγγειλαν χθες οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΔΝΤ. Στόχος τους, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης να κάνουν τους Έλληνες φτωχότερους και το κεφάλαιο ισχυρότερο», δήλωσε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει συνειδητά επιλέξει με ποιού το μέρος είναι, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αποστάσεις, που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

    «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο. Τον δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου. Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας, τι ζητάει συναίνεση; Ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

    «Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, για αντιμνημονιακή ρητορική. «Το ότι τον Ιούλιο του 2010 ο κ. Σαμαράς ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι δεν προχωράει σε "τολμηρή προώθηση" ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει ότι οι αντιρρήσεις της ΝΔ για το Νέο Μνημόνιο είναι απλώς υποκριτικές», είπε.

    Αναφερόμενος στην προοπτική «Γερμανοποίησης» της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντίσταση στις πολιτικές, που ενισχύουν και βαθαίνουν τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του σημερινού Συμφώνου».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στο κίνημα των διοδίων και των εισιτηρίων, χαρακτηρίζοντάς το ως »απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση αξιοπρέπειας, απέναντι σε μια πολιτική που βγάζει τον κόσμο έξω από τα ρούχα του».

    «Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να συκοφαντήσει αυτό το κίνημα ανυπακοής, μιλάει για "τζαμπατζήδες". Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όχι μόνο γιατί παρανομούν, αλλά γιατί υποτίμησαν τις αντιδράσεις του κόσμου», είπε και πρόσθεσε: «Να το γνωρίζει καλά το σύστημα της διαπλοκής. Η σύγκρουσή μας μαζί του θα είναι σφοδρή και ασυμφιλίωτη. Θα είμαστε μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό».

    Επιπλέον, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης. Ποινικοποιεί τη μη πληρωμή των διοδίων. Ποινικοποιεί την αντίσταση στην αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών. Ποινικοποιεί την κυκλοφορία, όπως στις Σέρρες. Μέχρι και στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για την καταστολή του πλήθους που ζητά, αλήθεια τι ειρωνεία, Ελευθερία και Ειρήνη. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα και ο δρόμος της κυβέρνησης είναι ολισθηρός. Τους φταίνε οι πάντες. Οι οδηγοί, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσηλευτές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για τον κ. Παπανδρέου είναι οι συνεργάτες του και τα μεγάλα συμφέροντα».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως η ίδια η κρίση «γονιμοποιεί» ενωτικές διεργασίες, κοινές δράσεις και διεκδίκηση κοινών εναλλακτικών προς το μνημόνιο πολιτικών, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων από τους εξ΄αριστερών διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και πολιτικής οικολογίας.

    «Σ΄αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτοβουλίες που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική και μία νέα ελπίδα, μία θετική διέξοδος στις αναζητήσεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, που στέκεται κριτικά, σήμερα, απέναντι στο πολιτικό σύστημα [...] Σε μια περίοδο κοινωνικής ισοπέδωσης, η ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων είναι αναγκαιότητα. Είναι, λοιπόν, περιττή πολυτέλεια η αδυναμία μας να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της απεργίας πείνας των μεταναστών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:«Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και τώρα που η κατάσταση είναι οριακή. Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση των βουλευτών μας και των στελεχών μας στη νύχτα της κρίσης. Προχθές, καταθέσαμε πλήρες σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα, που δίνει μία διέξοδο. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας».

    Σχολιάζοντας, τέλος, την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σημείωσε πως «ο ξεσηκωμός των λαών της Β. Αφρικής απέναντι στους δυνάστες του αποτελεί νίκη για όλους τους λαούς που τούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης βλέπουν να χάνουν δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και με αίμα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 59558

    [09] Κατέσχεσαν κάνναβη και οπλισμό στην Ιεροπηγή

    Σαββατο, 12 02 2011 13:49

    Περίπου 31 κιλά κάνναβης και οπλισμό κατέσχεσαν σε δασική περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς οι αστυνομικές αρχές και συνέλαβαν τους τρεις από τους τέσσερις Αλβανούς που το μετέφεραν.

    Το περιστατικό συνέβη χθες Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου το βράδυ, όταν αστυνομικοί της Μικτής Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, εντόπισαν μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, να κινείται πεζή από το Αλβανικό προς το Ελληνικό έδαφος μεταφέροντας τρεις ταξιδιωτικούς σάκους. Ο ένας από αυτούς προπορευόταν και ήταν οπλισμένος και οι άλλοι τρεις μετέφεραν τους ταξιδιωτικούς σάκους. Σε ενέδρα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, δήλωσαν στον προπορευόμενο Αλβανό την ιδιότητα τους, του ζήτησαν να αφήσει το όπλο και να παραδοθεί. Αυτός όμως δεν συμμορφώθηκε και πρότεινε το όπλο εναντίον των αστυνομικών με σκοπό να πυροβολήσει. Αστυνομικός με χρήση υπηρεσιακού οπλισμού και βρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα κατάφερε να τον τραυματίσει και να τον αφοπλίσει. Ο τραυματισθείς νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς εκτός κινδύνου. Οι άλλοι τρεις αλβανοί εγκατέλειψαν τους σάκους και προσπάθησαν να διαφύγουν, ωστόσο οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δυο, ενώ ο τρίτος διέφυγε της σύλληψης και έχει εισέλθει στην Αλβανία . Όπως δήλωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας, έχουν γίνει επαφές με Αλβανούς αστυνομικούς και έχει ταυτοποιηθεί και ο τέταρτος δράστης που διαφεύγει της σύλληψης. Από έρευνα που διενεργήθηκε στο εσωτερικό των ταξιδιωτικών σάκων βρέθηκαν συνολικά 30 κιλά και 690 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 1 πιστόλι TOKAREV, καθώς και 151 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Οι συλληφθέντες ηλικίας 28,25 και 18 ετών με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα Είδηση: 59555


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 February 2011 - 18:13:06 UTC