Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατομμύρια διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ
  • [02] Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ - Ένταση στη Βουλή
  • [03] Πτώση των spread - Άνοδος στο ΧΑΑ
  • [04] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ - Μικροεπεισόδια έξω από το υπ.Υγείας
  • [05] Υπό εξέταση ενέργειες για αποζημίωση από τη Siemens
  • [06] Σύσκεψη για την ανεργία και την κοινωνική οικονομία
  • [07] Γερμανικό «κοστούμι» για την Ευρωζώνη ετοιμάζει η Μέρκελ
  • [08] Eπίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Ισραήλ
  • [09] Κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία
  • [10] Προγονικά κύτταρα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας
  • [11] Στα 17 τα θύματα του Η1Ν1
  • [12] Στο 10% η ανεργία στην ΕΕ, στο 13% στην Ελλάδα
  • [13] Σκύλοι μπορούν να «μυρίζουν» τον καρκίνο του εντέρου από τα πρώτα στάδια
  • [14] Ο Φίλιππος Πετσάλνικος για τη μαζική συγχώνευση σχολείων στην Καστοριά
  • [15] Κατάληψη στο ταμείο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας
  • [16] Μόνο εργοστάσιο και όχι ΧΥΤΥ προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο
  • [17] Θρηνούν τους νεκρούς τους και οι χιμπατζήδες
  • [18] Οι μεσήλικες που περπατούν βελτιώνουν τη μνήμη τους
  • [19] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του διαθεσμικού Οργάνου
  • [20] Σύσκεψη για Αναπτυξιακή Εταιρία και έργα στη Μαγνησία
  • [21] Μετά τον Μάρτιο οι πληρωμές
  • [22] Μειώθηκε ο τζίρος στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ
  • [23] Στα 2,9 εκατ. ευρώ οι μηνιαίες δαπάνες για προσωπικό στο Δήμο Βόλου
  • [24] Ξεκινά ο διάλογος για τις συνενώσεις των σχολείων
  • [25] Κλείσιμο δρόμων στο Λιβαδερό και καταλήψεις σχολείων στο Τσοτύλι για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων
  • [26] Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία της περιφέρειας
  • [27] Μυστικό λογαριασμό για «ειδικές» πληρωμές φέρεται να διατηρούσε ο Καβαλιέρε

    [01] Εκατομμύρια διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ

    Τριτη, 01 02 2011 17:58

    Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο της εξέγερσης κατά του Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ πραγματοποιείται από το πρωί στην κεντρική πλατεία Ταρίρ του Καΐρου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες έχει στήσει ο στρατός ο οποίος δεσμεύτηκε να μην ανοίξει πυρ κατά των πολιτών που διαδηλώνουν. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί πρώτα ο Μουμπάρακ.

    Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.

    Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και ευνοήθηκε από τη δέσμευση του στρατού να μην ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών.

    Πάνω από 200.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου, ενώ 20.000 διαδήλωσαν στην πόλη Σουέζ.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

    Την ίδια ώρα ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μιλώντας στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. ζήτησε από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία ως τον Παρασκευή.

    «Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, "θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, τονίζοντας ότι η Παρασκευή ονομάσθηκε από τους διαδηλωτές ως «ημέρα της αναχώρησης'»

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χούρα, ο Μπαραντέι έκανε λόγο για μια αξιοπρεπή έξοδο του Αιγύπτιου πρόεδρου αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ δεν θα δικαστεί αν εγκαταλείψει την εξουσία όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση.

    Όμως δεν συμφωνούν όλοι στο κίνημα της αμφισβήτησης με τις δηλώσεις αυτές. «Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι δεν μιλάει εξ ονόματός μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Ουάκεντ της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Κεφάγια.

    Τον όρο να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ για να αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία έθεσε και η οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι και συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

    «Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

    Ο Μπελτάγκι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δρα κάτω από μια οργάνωση-ομπρέλα, την Εθνική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Αιτημάτων του Λαού, στην οποία μετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε σήμερα υπέρ «μιας αλλαγής μέσω του διαλόγου στην Αίγυπτο», χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    «Μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 25 Ιανουαρίου είναι αδύνατη, όμως πρέπει να προχωρήσουμε με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε ο Μούσα στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε την αποχώρηση όλου του «μη αναγκαίου διπλωματικού και άλλου κυβερνητικού προσωπικού της από την Αίγυπτο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Γιγάντια διαδήλωση κατά του Μουμπάρακ

    Είδηση: 58741

    [02] Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ - Ένταση στη Βουλή

    Τριτη, 01 02 2011 14:47

    Νέο γύρο κινητοποιήσεων, ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Ακινητοποιημένα είναι το Μετρό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό απεργούν, παρά το γεγονός ότι η απεργία τους κρίθηκε παράνομη. Η ακινητοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είχε ως αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, καθώς αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για να μετακινηθούν. Την ίδια ώρα στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, ανέβαιναν οι τόνοι της αντιπαράθεσης όταν ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, κατήγγειλε ότι η διοίκηση απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση. Η στάση του προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, και πολλών βουλευτών.

    Προβλήματα στις μετακίνησεις

    Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα δημιουργήθηκαν από το πρωί σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, καθώς χιλιάδες πολίτες λόγω της απεργίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, επέλεξαν να κινηθούν με τα οχήματα τους.

    Σήμερα παραμένουν ακινητοποιημένα τα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το Μετρό ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος λειτουργεί κανονικά.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί για όλη την εβδομάδα σε διαφορετικές ημέρες για κάθε μέσο.

    Έτσι, τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο και την Τετάρτη, ενώ οι οδηγοί της ΕΘΕΛ κήρυξαν στάσεις εργασίας για την Παρασκευή (11.00 - 15.30) και για την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου (11.00 - 16.00), όταν και θα πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση.

    Σε δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη και την Πέμπτη θα προχωρήσουν οι υπάλληλοι του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ), ενώ την Παρασκευή θα κάνουν στάση εργασίας στις 12 το μεσημέρι, αλλά και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Την Τετάρτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και τα τρόλεϊ ενώ την Παρασκευή τα σωματεία κήρυξαν στάση εργασίας από 11.00 έως τις 15.00.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μετρό προκείμενου να διερευνηθούν οι δυνατότητες να λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κηρύχτηκαν παράνομες από το πρωτοδικείο.

    Σχολιάζοντας τη στάση των εργαζομένων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η επίταξη είναι το έσχατο εργαλείο και σημείωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για απολύσεις, ωστόσο - σημείωσε - ότι δεν μπορούμε να μη λογαριάζουμε ούτε το νόμο, ούτε τους συμπολίτες μας για συντεχνιακά συμφέροντα.

    Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή.

    Ένταση στη Βουλή

    Ένταση σημειώθηκε στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και καταθέτουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς.

    Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλου, ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση της εταιρείας απειλούν τους εργαζόμενους με απολύσεις αν απεργήσουν.

    «Αποχωρώ γιατί δεν μπορώ να μιλήσω με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα καταθέσω υπόμνημα με τις απόψεις του Σωματείου και θα πάω να περιφρουρήσω την απεργία των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας με αφορμή το γεγονός χαρακτήρισε τη στάση του κ. Σταματόπουλου ως «βαρύτατη προσβολή προς το κοινοβούλιο και τα κόμματα».

    «Εδώ είναι ο χώρος του ελεύθερου διαλόγου. Συνδικαλιστής που δεν καταθέτει εδώ στη Βουλή τις απόψεις του σημαίνει ότι, είτε δεν πιστεύει στα επιχειρήματά του ή ότι αυτά που υπερασπίζεται δεν είναι αυτά που φανερώνει και ισχυρίζεται», συμπλήρωσε με έμφαση.

    «Δεν κουνάμε ποτέ το δάχτυλο μας στους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε να μην δείχνουν την γροθιά τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι ώρα κοινής ευθύνης», επισήμανε επίσης ο υπουργός Υποδομών τονίζοντας παράλληλα ότι «δείχνει συνδικαλιστική δύναμη και όχι αδυναμία, όταν κάποιος παίρνει μια στάση που μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά διασφαλίζει και υπηρετεί το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον».

    Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι δεν έγινε διάλογος πριν την κατάθεση του ν/σ, τονίζοντας ότι το «μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση είναι ότι δεν διαβουλεύεται».

    Ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι «διατηρείται και διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών και περιφρουρούνται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων», ενώ σημείωσε ότι λόγω συγχώνευσης των οργανισμών από πέντε σε δύο, είναι αναγκαία η μεταφορά του προσωπικού για λόγους καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των συγκοινωνιών.

    Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Τους θεατρινισμούς σας να τους αφήσετε έξω από αυτή την αίθουσα. Ήρθατε εδώ να κάνετε τσαμπουκά;» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης απεύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να «επαναξιολόγησουν τη στάση τους και να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

    O κ Ρέππας προανήγγειλε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όσων αρνούνται να πληρώσουν τόσο τα εισιτήρια όσο και τα διόδια, ενώ επιτέθηκε με καυστικότητα στους «τζαμπατζήδες», η στάση των οποίων, όπως είπε, «είναι αντικοινωνική και συνιστά δολιοφθορά καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων».

    Στο πλευρό των συνδικαλιστών τάχθηκαν τα κόμματα της αριστεράς.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αξιοπρεπή τη στάση των εργαζομένων «ακόμα και αν σοκάρει τους "καθωσπρέπει" που διυλίζουν τον κώνωπα».

    «Δεν είναι αντικοινοβουλευτισμός η συμπεριφορά του συνδικαλιστή όταν αισθάνεται να πιέζεται και όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται, όπως καταγγέλλει, από τη διοίκηση με απολύσεις», υποστήριξε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Οι αντεγκλήσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του πρόεδρου της επιτροπής Ανδρέα Μακρυπίδη ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα καλώντας τον κ. Σταματόπουλο να μην αποχωρήσει και να καταθέσει τις απόψεις του στα μέλη του κοινοβουλίου. «Δεν απειλείστε από κανέναν. Εδώ είναι Βουλή και μιλάτε ελεύθερα. Μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας όπως έχουν κληθεί να το κάνουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς», σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Νέο μπαράζ απεργιών στα ΜΜΜ

    Είδηση: 58714

    [03] Πτώση των spread - Άνοδος στο ΧΑΑ

    Τριτη, 01 02 2011 17:11

    Σημαντική αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία. Με τις αγορές να προεξοφλούν ότι θα υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους, τα spread βρέθηκαν μετά από πολλούς μήνες κάτω από τις 800 μονάδες, ενώ είχαμε υψηλά τεσσάρων μηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Σημαντική πτώση, κάτω από τις 800 μονάδες βάσης, σημείωσε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια «συνολική απάντηση» στην κρίση χρέους.

    Συγκεκριμένα από το πρωί άρχισε να παρατηρείτε πτώση των spread για πρώτη φορά μετά τις δημοτικές εκλογές. Μέχρι το μεσημέρι η τάση σταθεροποιήθηκε κάτω από τις 800 μονάδες βάσης κινούμενη περίπου στις 795. μονάδες.

    Νωρίτερα, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συρρικνωνόταν κατά 35 μονάδες βάσης στις 791 μονάδες βάσης - τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου.

    Την ίδια ώρα έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούσαν στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να παρουσιάζει άνοδο κατά 4,41% και να κλείνει στις 1663,60.

    Αναλυτές αποδίδουν την άνοδο στις εντεινόμενες προσδοκίες για λύση-πακέτο όσον αφορά το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη, καθώς και για επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων.

    Ο διεθνής οίκος Κρέντιτ Σουΐς αναβάθμισε εν τω μεταξύ το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο από την αρχή του χρόνου κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, προσεγγίζοντας το 17%. Ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις που φτάνουν το 3,8% κατέγραψαν και τα ελληνικά ομόλογα σε αντίθεση με τους γερμανικούς και γαλλικούς τίτλους που κινήθηκαν πτωτικά.

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όσο παραμένουμε αξιόπιστοι και εντός των στόχων, τόσο θα πιάνουν τόπο οι θυσίες και θα έρχονται καλά νέα.

    Σχολιάζοντας το θέμα της επαναγοράς ομολόγων ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση. Τόνισε ότι η ΝΔ θέτει ως προϋποθέσεις τη μείωση των επιτοκίων, τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων και όχι άλλων μέτρων που δεν αντέχει η κοινωνία, καθώς και την έκδοση ευρωομόλογου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 58736

    [04] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ - Μικροεπεισόδια έξω από το υπ.Υγείας

    Τριτη, 01 02 2011 14:23

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή. Αντίθετοι με το νομοσχέδιο είναι και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι προχώρησαν και αυτοί σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας. Κατά τη συγκέντρωση επικράτησε ένταση και μικροεπεισόδια με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά στο κεφάλι. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ΕΚΑΒ, ότι δεν θα θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών του ΙΚΑ.

    Ένταση έξω από το Υπουργείο Υγείας

    «Αναψαν τα αίματα» για λίγη ώρα το μεσημέρι στην οδό Αριστοτέλους όταν περίπου 100 συγκεντρωμένοι γιατροί και συνταξιούχοι που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμά τους. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο επενέβησαν και τους απώθησαν.

    Κατά τη διάρκεια των μικροσυμπλοκών τραυματίστηκε ελαφρά η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Τελικά οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου όπου και πραγματοποίησαν συνέλευση με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αυτήν την ώρα αντιπροσωπεία των γιατρών συναντάται με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο.

    Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της τάχθηκε στο πλευρό των απεργών, χαρακτήρισε την επίθεση των ΜΑΤ αναίτια και απρόκλητη, κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει άμεσα σε διάλογο και να σταματήσει τη στοχοποίηση και τον προπηλακισμό κάθε απεργιακής κινητοποίησης, ιδίως όταν αυτή έχει στον πυρήνα της την υπεράσπιση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της Υγείας.

    Λοβέρδος: Δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών του ΙΚΑ από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν τη συγχώνευση πέντε νοσοκομείων του ιδρύματος σε ισάριθμα νοσοκομεία της ΕΣΥ, καθώς και την ένταξη όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον τραυματισμό της κ. Ανεμοδουρά ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η βία δεν είναι καλό πράγμα αλλά ότι δεν κατανοεί γιατί εξωθούνται εκεί τα πράγματα όταν το νομοσχέδιο δεν θίγει τους γιατρούς και όταν μπορούν να πουν την άποψη τους όπου και όποτε θέλουν.

    Το νέο σχέδιο νόμου δέχτηκε τα πυρά της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ, η οποία το καταγγέλλει για μετατροπή του πολίτη σε «πελάτη, για να υποστηριχτεί χωρίς όρους η ιδιωτική υγεία». Τονίζοντας ότι, «η συγχώνευση και η κατάργηση νοσοκομείων δεν μπορεί να γίνει, με μοναδικό γνώμονα τον περιορισμό εξόδων για να ικανοποιηθεί η τρόικα». Τέλος κατηγορεί τον κ. Λοβέρδο «ότι κατεργάζεται διαδικασίες που εξυπηρετούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας».

    Πηγες ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Νέες απεργίες οι φαρμακοποιοί

    Είδηση: 58708

    [05] Υπό εξέταση ενέργειες για αποζημίωση από τη Siemens

    Τριτη, 01 02 2011 16:53

    Το θέμα των αποζημιώσεων του ελληνικού δημοσίου από τη Siemens εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Βαδίζουμε προς μια συστηματική καταγραφή των αξιώσεων επί των παραβατικών συμπεριφορών της Siemens τα προηγούμενα χρόνια δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    Το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο εναντίον της Siemens, βρέθηκε στο επίκεντρο της διυπουργικής σύσκεψης, που έγινε το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Ο κ. Καστανίδης, μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θα συνιστούν ένα ενιαίο σχέδιο κινήσεων για την ικανοποίηση «των αξιώσεων της ελληνικής πολιτείας σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές της Siemens», ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά κατά της γερμανικής εταιρείας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι στη παρούσα φάση γίνεται μία συστηματική καταγραφή των αξιώσεων κατά της γερμανικής εταιρείας και ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που διατυπώθηκε πρόσφατα.

    Αυτά που διερευνώνται νομικά είναι: αποζημιώσεις για το C4I-όπου το θέμα ήδη έχει παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία-,αποζημιώσεις για ηθική βλάβη του Δημοσίου και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού.

    «Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πέρα από αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχουν οι αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει από οργανισμούς που έχουν μέτοχο του ελληνικό δημόσιο και έχουν βλαφτεί από αυτές τις συμβάσεις και υπάρχει ένα θέμα της αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του δημοσίου, το οποίο χαρακτήρισε "πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 58735

    [06] Σύσκεψη για την ανεργία και την κοινωνική οικονομία

    Τριτη, 01 02 2011 16:28

    Τη σύσταση ταμείου κοινωνικής οικονομίας, πρότεινε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με αντικείμενο προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και την κοινωνική οικονομία. Το ταμείο θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας, καθώς το όλο πλαίσιο περιλαμβάνει την δημιουργία «συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων» που θα αποτελούνται από άνεργους ή ευπαθείς ομάδες και θα προσφέρουν κοινωνική εργασία. Επίσης το πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας περιλαμβάνει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την επέκταση των κοινωνικών τιμολογίων. Σε ότι αφορά την ανεργία το πλαίσιο αντιμετώπισής της περιλαμβάνει τα ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (υπάρχοντα και νέα) καθώς και έναν «οδικό χάρτη» προς τις επιχειρήσεις με οδηγίες για την αποφυγή και την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης θα εκπονηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ενώ όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι εντονότερο θα δίνονται κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, κοινοτικά κονδύλια ενώ θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται από 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που υλοποιείται τώρα, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 160.000 θέσεις εργασίας. Όμως όπως τονίζουν αυτές ουσιαστικά είναι διπλάσιες, καθώς υπάρχει σχετική ρήτρα για 1+1 θέση εργασίας.

    Στη σημερινή υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπριρμπίλη και αναπληρωτής Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 58733

    [07] Γερμανικό «κοστούμι» για την Ευρωζώνη ετοιμάζει η Μέρκελ

    Τριτη, 01 02 2011 12:53

    Ένα μεγάλο πακέτο αυστηρών μέτρων με στόχο την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, κατά τα γερμανικά πρότυπα, ετοιμάζεται να ρίξει στο «τραπέζι» της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που παρουσιάζεται από το περιοδικό Der Spiegel , προβλέπει αυξημένο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων και στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωμένων οικονομιών και θα τεθεί ως αντάλλαγμα εκ μέρους της γερμανικής πλευράς προκειμένου το Βερολίνο να συναινέσει σε λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

    Κατά το Spiegel, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής, εκτός επίσημης ατζέντας, κατά τη διάρκεια του γεύματος των ηγετών της ΕΕ.

    Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Μέρκελ προτείνουν «να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών».

    Ως παραδείγματα αναφέρονται η προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη δημογραφική εξέλιξη, η υιοθέτηση νομοθετικής πρόβλεψης για το «φρένο χρέους» κατά το γερμανικό πρότυπο, η αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών και επαγγελματικών πτυχίων κρατών της ΕΕ και η δημιουργία ενιαίας βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αναφορικά δε με τις κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου, το επιτελείο της Καγκελαρίας δεν φέρεται να τις αποκλείει, αλλά ούτε τις αποσαφηνίζει.

    Το «Σύμφωνο» αποτελεί μόνο ένα από τα σκέλη της επιδιωκόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που αφορά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και μπορεί να περιλαμβάνει και τη βελτίωση των όρων των δανείων - με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου - που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

    Η αύξηση της «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου, ώστε να μπορεί να δανεισθεί πράγματι το ποσό των 440 δις. ευρώ από τις αγορές, έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί αυτός ο στόχος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου, ώστε να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης από τις αγορές ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, για να επαναγοράσουν χρέος τους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι πιθανό ότι θα ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο επίκεντρο η επιμήκυνση του δανείου

    Είδηση: 58662

    [08] Eπίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Ισραήλ

    Τριτη, 01 02 2011 19:20

    Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει να υπάρχει ανάπαυλα προκειμένου περί της αναζήτησης της ειρήνης, ιδίως κατ' αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Υπάρχει μία κοινή ευθύνη για την επίτευξη ειρήνης και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους. Δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία οι ταραχές στην Αίγυπτο, ώστε να διακοπεί η ειρηνευτική διαδικασία».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηώσεις του κ. Πέρες, ο οποίος τόνισε: «την ανάγκη διενέργειας ελεύθερων εκλογών, στα κράτη όπου τελικά θα ανατραπούν αυταρχικές κυβερνήσεις. Αν την επαύριο των εκλογών προκύψει μία εξτρεμιστική θρησκευτική δικτατορία, τότε γιατί να γίνουν δημοκρατικές εκλογές; Με εκλογές αρχίζει και ολοκληρώνεται μία δημοκρατία. Η πραγματική δημοκρατία υπάρχει από της επομένης των εκλογών, με εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φροντίδας για το κοινό καλό».

    Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε στην προοπτική ενός «συνετού», όπως τον χαρακτήρισε, εκδημοκρατισμού, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του Ισραήλ, μπροστά στο ενδεχόμενο επικράτησης ισλαμιστικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της εκλογικής επικράτησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006.

    Μάλιστα το Ισραήλ απευθυνόμενο στη διεθνή κοινότητα και με στόχο αυτή να πιέσει την οποιαδήποτε αιγυπτιακή ηγεσία, ώστε να σεβαστεί την ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι: «Το Ισραήλ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αξιώσει από οποιαδήποτε αιγυπτιακή κυβέρνηση να σέβεται την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η διατήρηση της ειρήνης με την Αίγυπτο».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς Είδηση: 58743

    [09] Κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία

    Τριτη, 01 02 2011 17:46

    Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην καινοτομία με επιδόσεις «κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «ετήσιου πίνακα επιδόσεων της ΕΕ για την καινοτομία», που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιδόσεις των κρατών μελών σε θέματα καινοτομίας αξιολογούνται με βάση 25 δείκτες για τις δαπάνες και τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. H έρευνα και η καινοτομία θα είναι τα βασικά θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

    Από τον «ετήσιο πίνακα επιδόσεων της ΕΕ για την καινοτομία» προκύπτει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στην τρίτη κατηγορία των χωρών μελών με επιδόσεις που κυμαίνονται «κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο».

    Στις πρώτες θέσεις («ηγέτες της καινοτομίας») με επιδόσεις «αισθητά υψηλότερες από το μέσο κοινοτικό όρο» βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία και η Γερμανία.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, στη δεύτερη κατηγορία με επιδόσεις «κοντά στο μέσο κοινοτικό» περιλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία.

    Τις χειρότερες επιδόσεις στην καινοτομία με δείκτες «σαφώς χαμηλότερους από το μέσο κοινοτικό όρο» εμφανίζουν η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, που διαμορφώνουν και την τέταρτη κατηγορία των χωρών μελών της ΕΕ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58737

    [10] Προγονικά κύτταρα για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

    Τριτη, 01 02 2011 16:20

    Υγεια

    Θετικά αναμένονται να είναι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών που γίνονται και στη χώρα μας, σε διάφορα νοσοκομεία, με προγονικά κύτταρα σε ασθενείς με πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας. Οι κυτταρικές θεραπείες, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου ενόψει συνεδρίου για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, αποτελούν την ελπίδα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κι αυτό γιατί τα προσφερόμενα μοσχεύματα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για μεταμόσχευση, καθώς, καθημερινά, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας, Ιωάννης Νανάς, τόνισε ότι «Οι θεραπείες αυτές έχουν αποδειχθεί ασφαλείς, είχαν θετικά αποτελέσματα σε πειραματικό στάδιο και τώρα αναμένουμε να έχουν θετικά αποτελέσματα και στην κλινική εφαρμογή τους».

    «Τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Β' Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ.Ν. Αττικόν, «η έρευνα γύρω από τις κυτταρικές θεραπείες φαίνεται ότι θα ακολουθήσει δύο κατευθύνσεις:

    Διερεύνηση της δυνατότητας των προγονικών κυττάρων των ενηλίκων (προερχόμενων από το μυελό των οστών ή την ίδια την καρδιά) για αναστολή της αναδιαμόρφωσης της αριστερής κοιλίας αμέσως μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου

    Προσπάθεια για πραγματική αναγέννηση του μυοκαρδίου με τη χρήση πολυδύναμων κυττάρων από επαγωγή, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

    Αυτές οι εφαρμογές βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, υπάρχουν σημαντικές δυσχέρειες και κίνδυνοι λόγω της δυνατότητας ανάπτυξης τερατωμάτων και αναμένεται να έχουν θέση μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου, όπου η αναμενόμενη πρόγνωση είναι τόσο δυσμενής ώστε να δικαιολογούνται οι επιπλέον κίνδυνοι».

    Εκτός των δυο αυτών θεραπειών, όπως ανέφερε ο Σταμάτης Αδαμόπουλος, Υποδιευθυντής του Β' Καρδιολογικού Τμήματος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τα τελευταία χρόνια, η χρήση των κυττάρων από διάφορες πηγές έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη αναγεννητικών θεραπειών για την καρδιά. Κύτταρα (όπως εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα από τον μυελό των οστών, μυοβλάστες, καρδιακά προγονικά κύτταρα) έχουν χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση του μυοκαρδίου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας μετά από το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Μετά από τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πειραματικών μελετών, ήδη, μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών, στις οποίες τα κύτταρα χορηγούνται ενδοστεφανιαία ή χειρουργικά, έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται υπό εξέλιξη.

    Δύο πολλά υποσχόμενοι τύποι κυττάρων, οι οποίοι έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματικές μελέτες σε μικρά και μεγάλα πειραματόζωα, είναι τα μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα του μυελού των οστών και τα προγονικά κύτταρα που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών εφαρμογών σε ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    «Πληγή» και για το ΕΣΥ η καρδιακή ανεπάρκεια

    Η καρδιακή ανεπάρκεια, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Σταμάτης, Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ε.Α.Ν.Π. Μεταξά, αποτελεί όχι μόνον δυσεπίλυτο ακόμη θεραπευτικό πρόβλημα αλλά και τεράστιο οικονομικό αγκάθι για κάθε κρατικό προϋπολογισμό. Και τούτο διότι, π.χ., στις ΗΠΑ, αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, προσβάλλοντας 2-3.000.000 ασθενείς συνολικά με 300.000 νέα περιστατικά ετησίως, ενώ το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 10.3 δις $.

    Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 -και περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

    Εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού και των συχνών νοσηλειών, το κλινικό σύνδρομο της καρδιακής ανεπαρκείας ταξινομείται μεταξύ των πιο πολυδάπανων ιατρικών προβλημάτων. Υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

    Φαρμακευτική αγωγή

    Όσον αφορά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση, ο Αντώνης Σιδέρης, Διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ουσίες και αναπτύσσονται συνεχώς καινούριες. Όμως, τα αποτελέσματά τους είναι μόνο ως προς τα συμπτώματα. Η επιβίωση των αρρώστων έχει βελτιωθεί πολύ λίγο, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι άρρωστοι αποδεκατίζονται με γρήγορους ρυθμούς. Στο 50% των περιπτώσεων ο θάνατος είναι αιφνίδιος. Υπάρχει συνεχής αναζήτηση από τους ερευνητές για πιο αποτελεσματικά φάρμακα».

    Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας 20ετίας στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας (φάρμακα, προγράμματα σωματικής άσκησης, «ηλεκτρική θεραπεία», (αμφικοιλιακοί βηματοδότες, απινιδωτές), η κλινική έκβαση σημαντικού ποσοστού ασθενών παραμένει δυσμενής.

    Η μεταμόσχευση καρδιάς θεωρείται, κλασικά, ως η ιδανική οριστική θεραπεία για τις περιπτώσεις όπου οι άλλες θεραπείες που εφαρμόστηκαν δεν πέτυχαν να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού των δοτών (2300 μόνο μοσχεύματα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο), η συνολική επίδραση της μεταμόσχευσης στην πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει περιγραφεί ως «επιδημιολογικά μηδαμινή». Το κενό που δημιουργεί η σπανιότητα των δοτών παγκοσμίως έρχεται να καλύψει η τεχνητή καρδιά.

    Το ετήσιο συνέδριο

    Το πανελλήνιο ετήσιο συνέδριο για την καρδιακή ανεπάρκεια διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Divani-Caravel της Αθήνας. Είδηση: 58734

    [11] Στα 17 τα θύματα του Η1Ν1

    Τριτη, 01 02 2011 15:44

    Στους 17 ανέρχεται ο απολογισμός των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, καθώς άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές. "Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης", είπε ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και πρόσθεσε ότι αυτή θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη εβδομάδες. Επανέλαβε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή και χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί επαρκή.

    Κάλεσε, επίσης, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν έστω και τώρα για την επιδημία της γρίπης.

    Από τις αρχές του χρόνου έχουν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 85 άτομα, εκ των οποίων τα 45 παραμένουν στις ΜΕΘ.

    Πηγή ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58732

    [12] Στο 10% η ανεργία στην ΕΕ, στο 13% στην Ελλάδα

    Τριτη, 01 02 2011 15:33

    Σχεδόν ο ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρωζώνη ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), καταδεικνύοντας ότι ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Συνολικά, κατά τα στοιχεία της Eurostat, 15,775 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 23,179 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας έχει φθάσει ήδη στο 13%, ενώ στελέχη του Υπουργείου Εργασίας εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα μετά την λήξη της περιόδου των εκπτώσεων. Υπό αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να χτίσει «αναχώματα» μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και με νέες δράσεις.

    «Νεανικό» το πρόσωπο της ανεργίας

    Μεταξύ των 21 χωρών για τις οποίες ήταν διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε μόνο σε τέσσερις -περιλαμβανομένων του Βελγίου, όπου σοβεί πολιτική κρίση, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

    Η ανεργία μεταξύ των νέων όμως παρέμεινε σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο, στο 21%, ποσοστό που έμεινε απαράλλακτο από το Νοέμβριο. Στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά τι, από το 20,5% στο 20,4%.

    Τα υψηλότερα ποσοστά των ανέργων νέων καταγράφηκαν στην Ισπανία (42,8%, με τη συνολική ανεργία στο 20,2%) και στη Σλοβακία (37,3%), ενώ στη Γερμανία -η οποία χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη Ευρωπαϊκή οικονομία-, ο δείκτης αυτός έφθασε μόλις το 8,6%.

    Η συνολική ανεργία στη Γερμανία ανήλθε σε 6,6%. Στη Γαλλία, το συνολικό ποσοστό των ανέργων ήταν στο 9,7%. Τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε Ολλανδία (4,3%), Λουξεμβούργο (4,9%) και Αυστρία (5%).

    Προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας

    Στο μεταξύ, με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εργασίας τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, υλοποιεί ήδη 17 προγράμματα δράσεις του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ένταξη ομάδων - στόχων στην αγορά εργασίας και τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Τα προγράμματα απευθύνονται σε 67.000 άνεργους και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τους πρώτους μήνες της εφαρμογής τους δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία. Συνολικά έχουν υποβληθεί 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.

    Τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία".

    Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιαμέσων φορέων όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58731

    [13] Σκύλοι μπορούν να «μυρίζουν» τον καρκίνο του εντέρου από τα πρώτα στάδια

    Τριτη, 01 02 2011 15:14

    Υγεια

    Ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου μπορεί να εκπαιδευτεί, ώστε να βοηθάει σε ιατρικές διαγνώσεις και μάλιστα εξίσου ακριβείς με τις διαγνωστικές μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν με επιτυχία έναν «εργαστηριακό» σκύλο, για να εντοπίσει τη χημική «υπογραφή» του καρκίνου του εντέρου, μυρίζοντας την αναπνοή και τα κόπρανα ασθενών. Το επίτευγμα αυξάνει τις ελπίδες για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής «μύτης» που, όπως ο σκύλος, θα μπορεί μελλοντικά να μυρίζει ένα καρκινικό όγκο, στα πρώτα κιόλας στάδιά του.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χιντέρο Σονόντα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό γαστρεντερολογίας "Gut", χρησιμοποίησαν ένα ειδικά εκπαιδευμένο οκτάχρονο θηλυκό λαμπραντόρ, που έκανε 74 διαγνωστικά τεστ όσφρησης για μια περίοδο αρκετών μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε την αξιολόγηση πέντε δειγμάτων αναπνοής (100 έως 200 ml το καθένα) ή κοπράνων (50 ml), από τα οποία μόνο το ένα προερχόταν από καρκινοπαθή.

    Τα δείγματα προέρχονταν από 48 ανθρώπους με καρκίνο του εντέρου, σε διάφορα στάδια εξέλιξης της νόσου, καθώς και από 258 υγιείς εθελοντές. Για να δυσκολέψουν σκοπίμως τον σκύλο, οι επιστήμονες φρόντισαν ώστε περίπου τα μισά μη καρκινικά δείγματα να προέρχονται από ανθρώπους με πολύποδες εντέρου, που είναι καλοήθεις, αλλά θα μπορούσαν κάποια στιγμή να γίνουν κακοήθεις. Το 6% των δειγμάτων αναπνοής και το 10% των δειγμάτων κοπράνων προέρχονταν από άτομα με άλλα εντερικά προβλήματα, όπως έλκος ή σκωληκοειδίτιδα.

    Ο σκύλος τα πήγε τόσο καλά, όσο και μια κολονοσκόπηση (εισαγωγή κάμερας στο έντερο), που θεωρείται η καλύτερη σήμερα διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του εντέρου. Το λαμπραντόρ εντόπισε σωστά όλα τα καρκινικά δείγματα σε 33 από τα 36 τεστ αναπνοής (ποσοστό επιτυχίας 95%), καθώς επίσης σε 37 από τα 38 τεστ κοπράνων (επιτυχία 98%).

    Τα πήγε θαυμάσια στον εντοπισμό των ατόμων στα πρώτα στάδια της νόσου και δεν μπερδεύτηκε από τα δείγματα που προέρχονταν από άλλα εντερικά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να μυρίσουν άλλες μορφές καρκίνου (ουροδόχου κύστης, πνευμόνων, ωοθηκών, μαστού). Η νέα επιτυχία ενισχύει τις ελπίδες για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού αισθητήρα «μύτης», που θα ανιχνεύει συγκεκριμένες πτητικές αρωματικές χημικές ουσίες (βιοδείκτες του καρκίνου) στην αναπνοή ή στα κόπρανα, αντικαθιστώντας έτσι τους σκύλους, η εκπαίδευση των οποίων μπορεί να είναι χρονοβόρα και ακριβή υπόθεση. Ο συγκεκριμένος ιαπωνικός σκύλος ήταν αρχικά διασώστης στη θάλασσα και το 2005 άρχισε να μαθαίνει να μυρίζει τον καρκίνο. Κάθε φορά που έβρισκε σωστά ένα δείγμα από καρκινικό όγκο, έπαιρνε ένα μπαλάκι του τένις για να παίζει.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58725

    [14] Ο Φίλιππος Πετσάλνικος για τη μαζική συγχώνευση σχολείων στην Καστοριά

    Τριτη, 01 02 2011 15:35

    Οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για κατάργηση σχολείων και μαζική συγχώνευση σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υπογράμμισε με έμφαση σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Η πραγματικότητα, όπως τόνισε είναι, ότι όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, το υπουργείο απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, με την οποία ζητά να καταρτιστούν οι προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά σε κάθε περιοχή. Επίσης πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πριν κατατεθεί η πρόταση, θα γίνει ένας ανοικτός και συστηματικός διάλογος, από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας στην περιοχή, με τους γονείς και με τις επιτροπές παιδείας των δήμων.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 58730

    [15] Κατάληψη στο ταμείο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας

    Τριτη, 01 02 2011 15:18

    Κατάληψη, στο ταμείο των εξωτερικών ιατρείων του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας, για να κάνουν ελεύθερα τις εξετάσεις τους οι πολίτες, χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου από τις 9 έως στις 11 το πρωί. Η κατάληψη πραγματοποιείται από την επιτροπή αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Δυτικής Μακεδονίας και Ημαθίας εναντία στα διόδια, στην οποία θα συμμετέχουν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια ''Εργατική Αλληλεγγύη'', τα Συνεργαζόμενα Σωματεία Ιδιοκτητών Φορτηγών Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Πτολεμαίδας.

    Είδηση: 58726

    [16] Μόνο εργοστάσιο και όχι ΧΥΤΥ προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο

    Τριτη, 01 02 2011 15:10

    Μόνο εργοστάσιο επεξεργασίας για τα στερεά απόβλητα και όχι την κατασκευή ΧΥΤΥ στην Ήπειρο προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο. Παράλληλα, προτείνει στην αρμόδια επιτροπή να επικεντρωθεί στη διαδικασία χωροθέτησης του εργοστασίου και να λάβει υπόψη τις θέσεις και απόψεις των δημοτικών συμβουλίων.

    Με την πρόταση αυτή, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση, προβλέπεται να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές για την κατασκευή ΧΥΤΥ, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να σημειώνει εμφατικά πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η αντιπολίτευση ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή διαβούλευσης και να ενημερωθεί από την επιστημονική επιτροπή και μετά να ληφθεί η σχετική απόφαση. Είδηση: 58724

    [17] Θρηνούν τους νεκρούς τους και οι χιμπατζήδες

    Τριτη, 01 02 2011 14:51

    Οι άνθρωποι φαίνεται πως δεν έχουν την αποκλειστικότητα στον θρήνο για τον θάνατο αγαπημένων προσώπων τους, καθώς γερμανοί και αμερικανοί επιστήμονες, έπειτα από μελέτες και βιντεοσκόπηση χιμπατζήδων στο φυσικό περιβάλλον τους, βρήκαν νέες ισχυρές ενδείξεις ότι και οι πιο στενοί «συγγενείς» μας θρηνούν, όταν χάσουν ένα παιδί τους.

    Οι ερευνητές του καταξιωμένου διεθνώς Ινστιτούτου Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, υπό τη δρα Κατερίνα Κρόνιν, σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους τους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό για τα πρωτεύοντα "American Journal of Primatology", διαπίστωσαν ότι οι θηλυκοί χιμπατζήδες όχι μόνο αναπτύσσουν στενές σχέσεις με τα παιδιά τους, μεταφέροντάς τα μέχρι την ηλικία των δύο ετών και φροντίζοντάς τα μέχρι τα έξι, αλλά όταν πεθαίνουν, πιθανότατα θρηνούν γι' αυτά με τρόπους ιδιαζόντως ανθρώπινους.

    Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν, στη Ζάμπια της Αφρικής, μια μητέρα χιμπατζή που έχασε ένα 16μηνο παιδί και η οποία μετέφερε το νεκρό σώμα του για περισσότερες από 24 ώρες, πριν το εναποθέσει τρυφερά στο έδαφος. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκε λίγο από αυτό και κατά διαστήματα επέστρεφε για να το αγγίξει και (πιθανώς) να βεβαιωθεί ότι έχει πεθάνει. Τελικά μετέφερε το νεκρό σώμα στους άλλους χιμπατζήδες που με τη σειρά τους άρχισαν να το εξετάζουν (ίσως για να έχουν κι εκείνοι μια «γνώμη»), ώσπου, την επόμενη μέρα, αποφάσισε να το εγκαταλείψει πια.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα νέα στοιχεία παρέχουν μοναδικές ενοράσεις στο πώς οι χιμπατζήδες θρηνούν για τον θάνατο». Οι επιστήμονες αναφέρουν, πάντως, ότι ακόμα το πεδίο αυτό είναι άγνωστο, καθώς δεν μπορούν να ξέρουν με βεβαιότητα τι καταλαβαίνουν οι χιμπατζήδες για τον θάνατο, τι νιώθουν και αν ακριβώς θρηνούν.

    Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί με τόση λεπτομέρεια η αντίδραση μιας μητέρας χιμπατζή για τον θάνατο του παιδιού της. «Όταν βλέπει κανείς το βίντεο, αναγκάζεται να σταματήσει και να σκεφτεί τι άραγε μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό των άλλων πρωτευόντων» δήλωσε η Κρόνιν, η οποία πρόσθεσε ότι πιθανότατα ο θηλυκός χιμπατζής θρηνεί, χωρίς να αποκλείεται, όμως, ότι είναι απλώς περίεργος για το νεκρό σώμα.

    Προηγούμενες μελέτες ζωολόγων είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη στενού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί στην κοινωνία των χιμπατζήδων, καθώς οι θηλυκές μπορούν να μεταφέρουν το νεκρό σώμα για μέρες, ακόμα και εβδομάδες. Η νέα έρευνα συμπληρώνει αυτές τις γνώσεις, ενισχύοντας την υποψία των επιστημόνων ότι ο θρήνος δεν περιορίζεται στο ανθρώπινο είδος.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58716

    [18] Οι μεσήλικες που περπατούν βελτιώνουν τη μνήμη τους

    Τριτη, 01 02 2011 14:39

    Υγεια

    Ένας χρόνος μέτριας αεροβικής σωματικής άσκησης, όπως το απλό περπάτημα ή το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, από ανθρώπους άνω των 55 ετών, είναι αρκετός για να αυξηθεί το μέγεθος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλό τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της μνήμης τους και γενικότερα του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Πίτσμπουργκ, Ιλινόις, Ράις και Οχάιο, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Κερκ Έρικσον και τον Άρθουρ Κράμερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέκμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 120 εθελοντές μεσήλικες, ηλικίας 55 - 80 ετών, που έκαναν καθιστική ζωή και δεν έπασχαν από άνοια.

    Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μια που άρχισαν να ασκούνται περπατώντας για 40 λεπτά την μέρα επί τρεις μέρες την εβδομάδα και μια που έκανε άλλες σωματικές ασκήσεις, όπως έκτασης («στρέτσινγκ»).

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από ένα χρόνο, τα άτομα της πρώτης ομάδας που έκαναν αεροβική άσκηση, εμφάνισαν διόγκωση κατά 2,12% και 1,97% κατά μέσο όρο του αριστερού και δεξιού ιππόκαμπού τους αντίστοιχα, ενώ οι ίδιες περιοχές μειώθηκαν στη δεύτερη ομάδα κατά 1,40% και 1,43% αντίστοιχα.

    «Αν και η ατροφία του ιππόκαμπου είναι τελικά σχεδόν αναπόφευκτη με το πέρασμα του χρόνου, δείξαμε ότι ακόμα και μια ήπια άσκηση επί ένα χρόνο μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Ο εγκέφαλος παραμένει εύπλαστος ακόμα και σε αυτή την ηλικία», δήλωσε ο Έρικσον. «Με μια περιορισμένη επένδυση χρόνου και προσπάθειας, μπορείτε να επιφέρετε δραστικές βελτιώσεις στην μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου και να γυρίσετε ανάποδα το ρολόι του χρόνου κατά περίπου δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Κράμερ. Και οι δύο ερευνητές συμφώνησαν ότι όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο μεγαλύτερα είναι δυνητικά τα οφέλη.

    Ο ιππόκαμπος είναι η εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη μνήμη τόπων, ανθρώπων, γεγονότων και άλλων πραγμάτων. Είναι από τις πρώτες περιοχές που δείχνει σημάδια δυσλειτουργίας στη νόσο του Αλτσχάιμερ και εμφανίζει την πιο δραματική εκφύλιση στα γηρατειά, καθώς ο όγκος του ιππόκαμπου μειώνεται κατά 1% έως 2% κάθε χρόνο. Καθώς αυτό συμβαίνει, τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται, κάνουν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ τους και παράγουν λιγότερους νευροδιαβιβαστές, τις ουσίες που βοηθάνε στην επικοινωνία των νευρώνων και από τις οποίες εξαρτάται η καλή εγκεφαλική και νοητική λειτουργία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58710

    [19] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του διαθεσμικού Οργάνου

    Τριτη, 01 02 2011 19:17

    Αισιόδοξος για την Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη αναφορά που έκανε στο θέμα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για προκλήσεις που έχουν μπροστά τους η Ελλάδα και η Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν σημαντικές διεργασίες αυτή την περίοδο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή, που θα καταλήξουν.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι πλέον παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και από «μοναδικό πρόβλημα» της Ευρώπης, είναι σήμερα «ενεργό μέρος της λύσης» με τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφάρμοσε.

    Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, πρόσθεσε και τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την κατάληξή της, διότι, όπως είπε, η αισιοδοξία του «προκύπτει από το γεγονός ότι και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, είμαστε αξιόπιστοι και είμαστε παντού παρόντες».

    Και αναφερόμενος σε όσα εξελίσσονται στην Ευρώπη τόνισε ότι όσο η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, τόσο θα πιάνουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και «θα πολλαπλασιάζονται τα καλά νέα».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι «τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» της προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών «είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε». Παρατήρησε, ωστόσο, μια αδυναμία στο επικοινωνιακό σκέλος, τονίζοντας ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα «δεν έχουν γίνει, ακόμα, κτήμα των πολιτών».

    AΠΕ Είδηση: 58744

    [20] Σύσκεψη για Αναπτυξιακή Εταιρία και έργα στη Μαγνησία

    Τριτη, 01 02 2011 18:04

    Την εξεύρεση λύσης με την Αναπτυξιακή Εταιρία ΚΕΚΑΝΕΜ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας αναζητά η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεδομένου ότι η εταιρία αυτή προέκυψε από συγχώνευση ΚΕΚ και της ΑΝΕΜ και δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της με την παρούσα μορφή, καθώς δεν προβλέπεται από τον «Καλλικράτη». Το ΚΕΚ εντάσσεται στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης και θα συνεχίσει την λειτουργία, ενώ εξασφαλισμένες πρέπει να θεωρούνται οι θέσεις εργασίας -σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό- ο οποίος από το πρωί βρίσκεται στο Βόλο και το μεσημέρι προήδρευσε σύσκεψης στο Νομαρχιακό Κατάστημα με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς της ΚΕΚΑΝΕΜ που ανέρχεται σε 2,3 εκατομ. όσο και για την συνέχιση των προγραμμάτων. Παράλληλα στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και όσα μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου παραμένει ως πρώτη προτεραιότητα. Σημείωσε πως θα επιδιωχθεί η επαναδημοπράτηση το δυνατόν συντομότερο.

    Είδηση: 58742

    [21] Μετά τον Μάρτιο οι πληρωμές

    Τριτη, 01 02 2011 18:02

    Τα χρέη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά τον Μάρτιο καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η οικονομική απογραφή και θα ακολουθήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού. Προς το παρόν η αιρετή Περιφέρεια γνωρίζει για οφειλές από τον αποχιονισμό των δύο ετών -2009 και 2010- που ανέρχονται σε 1,2 εκατομ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει το τελικό ποσό υποχρεώσεων προς τρίτους. Αγνωστο παραμένει και το ποσό από τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων της περιφέρειας, το προσωπικό της οποίας αριθμεί σε 1259 άτομα. Στην παρούσα φάση πληρώνονται μόνο οι μισθοί του προσωπικού.

    Είδηση: 58740

    [22] Μειώθηκε ο τζίρος στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ

    Τριτη, 01 02 2011 17:59

    Η οικονομική κρίση έπληξε και το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην περιοχή μας, που ο τζίρος του έχει μειωθεί σημαντικά, όμως η διοίκησή του έχει ως στόχο να σταθεί όρθιο και να διακριθεί μεταξύ των παρόμοιων μονάδων της Lafarge, δίνοντας έμφαση στον τομέα των ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων διά στόματος τόσο διευθύνοντος συμβούλου Πιέρ Λε Μπλάν, όσο και του απερχόμενου διευθυντή Κώστα Γιάννναρου, κατά τη σημερινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη Δημ. Αλεξόπουλου, της αντιδημάρχου Βόλου Νατάσσας Οικονόμου, του βουλευτή Απ. Νάνου, κι εκπροσώπων φορέων. Απολύσεις δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη μονάδα, που ήδη όμως έχει αποδυναμωθεί σε προσωπικό, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Βάγιος Κουκλουμπέρης ζητησε από τη διοίκηση να υπάρχει διάλογος και σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις και στα συμφωνηθέντα, ενώ ο κ. Γιάνναρος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι εντός ολίγου στη διεύθυνση του εργοστασίου θα τον διαδεχθεί ο κ. Θαν. Μπόμπος. Ακολούθησε η κοπή της πίτας και το μοίρασμα με κλήρο στους εργαζομένους δέκα λιρών, και μικρή δεξίωση στο χώρο εκδηλώσεων του εργοστασίου.

    Είδηση: 58739

    [23] Στα 2,9 εκατ. ευρώ οι μηνιαίες δαπάνες για προσωπικό στο Δήμο Βόλου

    Τριτη, 01 02 2011 17:56

    Αγγίζουν τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως οι υποχρεώσεις του ενιαίου δήμου Βόλου σε μισθοδοσίες και ασφαλιστικές εισφορές του μόνιμου προσωπικού αλλά και των εργαζομένων σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του Δήμου. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα εξοφλήθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για εισφορές Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ απομένει υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για παλαιότερες οφειλές στις δημοτικές ενότητες Βόλου και Αγριάς. Για την εξόφληση αυτού του υπολοίπου, θα γίνει διακανονισμός. Η μισθοδοσία με τις κρατήσεις για το μόνιμο προσωπικό, εξασφαλίζονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τα ανταποδοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ. Ο Δήμος Βόλου καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές του μόνιμου προσωπικού. Όσον αφορά στις Επιχειρήσεις του ενιαίου Δήμου, οι υποχρεώσεις σε μισθοδοσίες και λοιπές οφειλές ως και τον Ιανουάριο, ξεπερνούν τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ανεξόφλητων δεδουλευμένων και μη καταβολής εισφορών αρκετών μηνών. Οι οφειλές σε μισθοδοσία έως το Δεκέμβριο του 2010 των Επιχειρήσεων όλων των δημοτικών ενοτήτων ανέρχονται σε 600 χιλιάδες ευρώ και του Ιανουαρίου σε 729 χιλιάδες ευρώ.

    Είδηση: 58738

    [24] Ξεκινά ο διάλογος για τις συνενώσεις των σχολείων

    Τριτη, 01 02 2011 15:34

    Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2011 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που απεστάλη την περασμένη Παρασκευή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στην οποία αναφέρονται οι στόχοι, η διαδικασία και το νομικό πλαίσιο που αφορά στις συνενώσεις των σχολείων. Τα σχολεία για τα οποία θα γίνει συζήτηση είναι: στο Δήμο Σερβίων: το μονοθέσιο της Ελάτης, στο Δήμο Κοζάνης: τα Δημοτικά Κάτω Κώμης, Τετραλόφου και το διθέσιο Πολυμύλου και στο Δήμο Βοϊου το μονοθέσιο στην Μολόχα και το διθέσιο στο Παλαιόκαστρο. Σε ότι αφορά το Δήμο Εορδαίας δεν υφίσταται θέμα για κανένα σχολείο, αφού τα δυο υπάρχοντα διθέσια μετατρέπονται σε τετραθέσια, ενώ για την Μαυροπηγή θα ζητηθεί, λόγω της μετεγκατάστασης, να παραμείνει ως έχει.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗ Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 58729

    [25] Κλείσιμο δρόμων στο Λιβαδερό και καταλήψεις σχολείων στο Τσοτύλι για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων

    Τριτη, 01 02 2011 15:31

    Σε κατάληψη και κλείσιμο της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας στο ύψος της διασταύρωσης του Λιβαδερού, προχώρησαν από τις 12 το μεσημέρι κάτοικοι της περιοχής του Λιβαδερού, που αντιδρούν σε ενδεχόμενο συγχώνευσης του γυμνασίου μ' αυτό του Τρανοβάλτου. Εν τω μεταξύ από χθες τελούν υπό κατάληψη το γυμνάσιο και λύκειο του Τσοτυλίου από τους μαθητές, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των σχολείων τους με εκείνα της Νεάπολης Κοζάνης. Οι μαθητές των δύο σχολείων προγραμματίζουν επίσκεψη αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 58728

    [26] Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία της περιφέρειας

    Τριτη, 01 02 2011 15:23

    Τη ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα ρυθμίζει τα θέματα της υπαγωγής των νοσοκομείων της περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών, όπως της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Πτολεμαϊδας από την Γ΄ στη Β΄ ζώνη. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να εκδίδει απόφαση για το που θα κατατάσσονται τα νοσοκομεία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εκτίμησε ότι σε περίπου δυόμισι εβδομάδες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα δημοσιευτεί ο νόμος και θα ακολουθήσει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα, σε ότι αφορά τις εφημερίες, αλλά και την κάλυψη με ειδικότητες γιατρών που προκηρύσσονται. Επίσης ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο νοσοκομείο Καστοριάς για τη δημιουργία χώρου, όπου θα στεγαστεί ο αξονικός τομογράφος.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 58727

    [27] Μυστικό λογαριασμό για «ειδικές» πληρωμές φέρεται να διατηρούσε ο Καβαλιέρε

    Τριτη, 01 02 2011 15:08

    Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει σήμερα ότι οι εισαγγελείς του Μιλάνου εντόπισαν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρεται να πλήρωνε δεκάδες καλλονές που συμμετείχαν στα πάρτι του. Η εφημερίδα της Ρώμης σημειώνει ότι «ο λογαριασμός ανήκει στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, και ότι η περιφερειακή σύμβουλος, Νικόλ Μινέττι (η οποία κατηγορείται για προαγωγή της πορνείας) έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, υπό την μορφή εμβασμάτων».

    Ο ιταλικός Τύπος προσθέτει επίσης ότι εκτός από το όνομα της Μινέττι υπάρχουν και δεκάδες άλλα, με «χρηματικές ενισχύσεις» που κυμαίνονται από πέντε μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ έκαστη. Νέα αποδεικτικά στοιχεία, που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν τους δικαστικούς να πετύχουν την έγκριση της «κατεπείγουσας διαδικασίας», σε ότι αφορά την υπόθεση «Ρούμπι Καρίμα», με έναρξη της δίκης μέσα στις επόμενες εξήντα ημέρες.

    Δημοσιεύονται ακόμη νέες λεπτομέρειες από την ανάκριση της εικοσιεξάχρονης Νικόλ Μινέττι, την περασμένη Κυριακή, στην εισαγγελία του Μιλάνου. Η σύμβουλος του κεντροδεξιού «Οίκου της Ελευθερίας» φέρεται να δήλωσε ότι μετά τον χωρισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον Βερόνικα Λάριο- δηλαδή τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες- είχε σταθερή σχέση με τον «Καβαλιέρε». Μια κατάθεση που θα μπορούσε να στηρίξει την θεωρία του ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πάρτι στην βίλα του Άρκορε ήταν απόλυτα αθώα, από την στιγμή που πολύ συχνά, παραβρέθηκε και μια κυρία με την οποία είχα στενότατο δεσμό».

    Την ερχόμενη Πέμπτη, η βουλή της Ρώμης θα πρέπει να ψηφίσει σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων να μπορέσουν να διατάξουν έφοδο στα γραφεία του λογιστή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κεντροδεξιό κόμμα του «μίστερ τιβί» και η Λέγκα του Βορρά, πρόκειται να εκφρασθούν αρνητικά, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αβέβαιο.

    Πηγές της εισαγγελίας της ιταλικής συμπρωτεύουσας ανέφεραν ότι εκτός από τις εξακόσιες σελίδες με ντοκουμέντα, τραπεζικά εμβάσματα και τηλεφωνικούς διαλόγους που οι δικαστικοί απέστειλαν στο κοινοβούλιο, υπάρχουν τουλάχιστο άλλα τόσα «ντοσιέ», με ανακρίσεις και αποδείξεις αδιάκοπης ροής σοβαρών χρηματικών ποσών.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, πολλά θα κριθούν, πάντα, την ερχόμενη Πέμπτη: η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, καλείται να δώσει «πράσινο φως», στην μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα βασίζεται σε νέο, ομοσπονδιακό μοντέλο. Σε σύνολο τριάντα μελών της επιτροπής, η κυβέρνηση, έχει εξασφαλίσει, έως τώρα, δεκατέσσερις ψήφους. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση δυο αναποφάσιστων εθνοπατέρων. Η Λέγκα του Βορρά, ανακοίνωσε ήδη ότι αν, τελικώς, δεν εγκριθεί η ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση (που εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία στον πλούσιο ιταλικό Βορρά) οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα αποτελέσουν μονόδρομο.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58723


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 February 2011 - 19:05:40 UTC