Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνονται οι πιέσεις εναντίον του Μουμπάρακ
  • [02] Σε ετοιμότητα σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου
  • [03] Στο επίκεντρο η επιμήκυνση του δανείου
  • [04] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς
  • [05] Νέες απεργίες οι φαρμακοποιοί
  • [06] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • [07] Άννα Διαμαντοπούλου: Ριζικές αλλαγές σε διοίκηση, αρμοδιότητες και άσυλο
  • [08] Μεγαλοοφειλέτες «έδειξαν» οι διασταυρώσεις
  • [09] Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι καπνοπώλες περιπτερούχοι
  • [10] Επιστήμονες μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα της καρδιάς
  • [11] «Αυλαία» για την ηθοποιό Καίτη Λαμπροπούλου
  • [12] Σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση
  • [13] Για 4η φορά διορίστηκαν συνήγοροι για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»
  • [14] Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες
  • [15] Χωρίς Μετρό-Ηλεκτρικό-Μπλε λεωφορεία
  • [16] Οι εξελίξεις της Βόρειας Αφρικής στο μικροσκόπιο των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε
  • [17] Ιταλία: Συλλήψεις Μαροκινών υπόπτων για τρομοκρατική δράση

    [01] Κλιμακώνονται οι πιέσεις εναντίον του Μουμπάρακ

    Δευτερα, 31 01 2011 17:52

    Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην Αίγυπτο μόλις μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη και οι οποίες πιθανολογείται ότι θα πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της αναταραχής, ανακοίνωσε ανασχηματισμό απομακρύνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και ειδικά των Εσωτερικών, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους εξεγερμένους. Εκείνοι με τη σειρά τους όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιηθούν παρά μόνο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, από τον προεδρικό θώκο, έπειτα από 30 χρόνια εξουσίας. Παράλληλα καλούν τον στρατό να συμπαραταχθεί μαζί τους, καθώς απεύχονται ένα νέο αιματοκύλισμα. Η ΕΕ κάλεσε σήμερα τον Μουμπάρακ να αρχίσει άμεσα διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση αληθινών μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα σοβαρό είναι το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου αλά και στις διεθνείς χρηματαγορές, όπου το πετρέλαιο πλησίασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Εν αναμονή των μαζικών διαδηλώσεων

    Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία Ταρίρ του Καΐρου για έβδομη ημέρα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία παρατάθηκε και κατά μία ώρα. Η αστυνομία έχει ξαναπάρει θέσεις σε κεντρικούς κόμβους, ενώ και η παρουσία του στρατού είναι έντονη. Για την Τρίτη η αντιπολίτευση προγραμματίζει πορείες με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

    Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μην λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.

    Ο στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο του τα ΜΜΕ διενεργώντας ελέγχους στο υλικό των δημοσιογράφων και κατάσχοντας πολλές φορές τον εξοπλισμό τους. Μάλιστα συνελήφθησαν για λίγες ώρες και πέντε δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα, του οποίου σημειωτέον χθες η κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία του στη χώρα.

    Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ και νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και περιμένει την αυριανή ημέρα, η οποία έχει ανακηρυχθεί και ημέρα γενικής απεργίας. Στο μεταξύ, μεγάλες είναι πλέον και οι ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ κλειστές παραμένουν επ' αόριστον οι τράπεζες.

    Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις τελευταίες ημέρες πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε «το στρατό να συνεχίσει να δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι των νόμιμων διαμαρτυριών» και προειδοποίησε ότι «στρατιώτες και αστυνομικοί μπορεί να υποστούν διώξεις αν ανοίξουν πυρ χωρίς λόγο εναντίον διαδηλωτών ή δώσουν εντολή για κάτι τέτοιο».

    Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την αναταραχή στην Αίγυπτο, όμως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50 άτομα συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να εισβάλλουν στο αρχαιολογικό μουσείο ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση για λεηλασίες που σημειώθηκαν σε αποθήκες με αρχαία σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου.

    Επισπεύδεται η απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο. Πολλές εταιρείες αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους.

    Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες τουρίστες και ξένοι υπήκοοι στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Πολλές ξένες κυβερνήσεις επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα.

    Δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των χιλιάδων υπηκόων τους που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τη μετεπιβίβασή τους σε άλλους προορισμούς.

    Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες.

    Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ' αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο. Η αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου Egyptair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των εσωτερικών και των εξωτερικών της πτήσεων μεταξύ των ωρών της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ζήτησε επίσης από τους επιβάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με την Egyptair για να ενημερωθούν για τις αλλαγές των ωραρίων των δρομολογίων της.

    Παράλληλα, πολλές άλλες εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Λουκόιλ, επίσης αποφάσισαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

    Συστάσεις της διεθνούς κοινότητας προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση

    Η ΕΕ κινητοποιήθηκε από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς μετά από την απαθή στάση της έναντι της Τυνησίας δείχνει αυτή τη φορά να έχει ταχύτερα αντανακλαστικά.

    Το θέμα απασχόλησε τους 27 υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό τους συμβούλιο. Στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε οι υπουργοί κάλεσαν τις αιγυπτιακές αρχές να προχωρήσουν "σε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέσω μίας κυβέρνησης συνασπισμού που θα οδηγήσει σε μία πραγματική διαδικασία ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων".

    Σημείωσαν ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει "με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, ανοίγοντας το δρόμο για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές". Επίσης, καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο και κάλεσαν τις αρχές να "απελευθερώσουν αμέσως όλους όσοι διαδήλωναν ειρηνικά και συνελήφθησαν".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις για την αξιολόγηση των οποίων αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι τα αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες τους.

    Πήρε "φωτιά" το πετρέλαιο

    Οι ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο διακοπής του διάπλου της Διώρυγας του Σουέζ από δεξαμενόπλοια λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο και πιθανής διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή ώθησαν σήμερα, προς στιγμήν, την τιμή του αργού τύπου Μπρεντ σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Ωστόσο, οι αγορές καθησυχάστηκαν προς το παρόν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της παρακολούθησης του διάπλου του καναλιού ότι τα πλοία διέρχονται φυσιολογικά και χωρίς καθυστερήσεις από τη Διώρυγα.

    Την ίδια ώρα και ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά προς το παρόν δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σχετικές ειδήσεις 'Εκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58643

    [02] Σε ετοιμότητα σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου

    Δευτερα, 31 01 2011 15:58

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο. Ήδη σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας έχουν τεθεί τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, προκειμένου να μεταφέρουν ομογενείς από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι ουδείς ομογενής είναι σε κίνδυνο και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να μεταφέρουν με ασφάλεια όσους χρειασθεί, κάτι που είχε δηλώσει νωρίτερα στη ΝΕΤ 105.8 και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από τους 600 Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια μόνο οι 200 έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν, ενώ στο Κάιρο ελάχιστοι είναι οι ομογενείς που κατέθεσαν αίτηση επαναπατρισμού. Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου εκτελούνται μετ' εμποδίων, ενώ και η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Η πτήση για Αθήνα της Egypt Air η οποία ήταν προγραμματισμένη να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο μια άλλη πτήση της Aegean με 179 επιβάτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί Έλληνες, προσγειώθηκε κανονικά. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει ψυχραιμία στους Έλληνες που παραμένουν στην Αίγυπτο.

    «Ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως και με απόλυτο σχέδιο το σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, εάν και όποτε αυτό χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η πρεσβεία και οι προξενικές αρχές της χώρας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ότι «η επιχείρηση αυτή θα γίνει εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός από τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί».

    Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει ισορροπία στην κατάσταση στην Αίγυπτο «γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «πέρα όλων των άλλων, η Ελλάδα συμμετέχει και στις διεργασίες που έχει θέσει σε ισχύ η ΕΕ».

    Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου έχουν συρρεύσει εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι προσπαθώντας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, υπάρχουν και 20 Έλληνες για τους οποίους καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί πτήση και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, έως τότε οι ελληνικές προξενικές αρχές θα φροντίσουν να τους δώσουν εφόδια.

    Σχόλια του πολιτικού κόσμου

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ έκανε λόγο για κοινωνική εξέγερση και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού.

    Η κ. Παπαρήγα, εκτίμησε ότι η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική. Για τον Ελ Μπαραντέι και την πιθανότητα να διαδεχθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά».

    Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ και πρόσφατα στη Βουλή, τοποθετήθηκε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «αυτό που λέει «εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική» είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς».

    Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του Συνασπισμού, Πάνος Τρυγάζης σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο λαός της Αιγύπτου πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του και τόνισε «οι ξένες επεμβάσεις, που αποβλέπουν στη συνέχιση του καθεστώτος Μουμπάρακ με άλλη μορφή, πρέπει να αποκρουστούν».

    Η Δημοκρατική Αριστερά με δελτίο τύπου επισήμανε ότι «οι εξεγέρσεις στις χώρες του αραβικού κόσμου κορυφώνουν την αντίθεση των πολιτών απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα (...) Η διεθνής κοινότητα, με τα μέσα που διαθέτει, οφείλει να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η βία και δρομολογηθούν ελεύθερες εκλογές».

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58641

    [03] Στο επίκεντρο η επιμήκυνση του δανείου

    Δευτερα, 31 01 2011 17:00

    Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός πρότειναν την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ σε 30 έτη. Το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Παρασκευή μαζί με το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Με «στόμα ερμητικά κλειστό» και συνεχείς διαψεύσεις η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου "βάζει μεν πάγο" στη φημολογία περί επιμήκυνσης στα 30 χρόνια της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ αλλά οι Financial Times "βάζουν νέες φωτιές" στο παρασκήνιο.

    «Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει 50 δις ευρώ από το Μηχανισμό για να επαναγοράσει χρέος της, περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας», τονίζεται σε άρθρο της οικονομικής εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο όπως επισημαίνετε δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

    Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Γερμανία για να ανάψει το πράσινο φως στο ελληνικό πακέτο θα ζητήσει:

    Συνταγματική δέσμευση για τα όρια σε χρέος και έλλειμμα

    αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων

    αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67

    περικοπές σε μισθούς και επιδόματα ανεργίας

    Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel (τεύχ. 5/2011) που κυκλοφόρησε σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει στενότερη συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κομισιόν, Εμανουέλ Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, συζήτησαν ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που η «φιλοσοφία» του Συμφώνου θα βασίζεται στη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους αποκλίσεις και «θα μπορούσε να αλλάξει μακροπρόθεσμα τη στατική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    Κατά το Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα του "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή 04.02.11, μολονότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου. Αφού ακολουθήσει «άτυπη και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος», Γαλλία και η Γερμανία θα επεξεργαστούν στη συνέχεια τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα τεθεί στο εαρινό Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.

    Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση"

    Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα 30 έτη, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στα «Νέα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως υπάρχει προβληματισμός για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, που έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, θα επιτύχει μεγάλη εξομάλυνση του αποπληρωμών του δημοσίου χρέους.

    «Η κυβέρνηση αυτό που συζητάει είναι στη βάση της ειλημμένης απόφασης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., στο πλαίσιο του μοντέλου της Ιρλανδίας», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταυτόχρονα προβλέπει ότι η τέταρτη δόση του Μνημονίου δεν κινδυνεύει, και ότι όταν η χώρα βγει από το Μνημόνιο, «θα μπορεί να συζητήσει για μόνιμους μηχανισμούς διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας στο εθνικό μας δίκαιο».

    Για το ίδιο ζήτημα ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα «για συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητά «για λιτότητα, αλλά για αναγκαίες προσαρμογές και αποφάσεις για αν βγει η χώρα από την κρίση».

    Ο Υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη στα Νέα προαναγγέλλει ότι ως το Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών.

    «Οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές - θυ΅ίζω ότι είμαστε η ΅όνη χώρα στην Ευρώπη όπου οι κοινωνικές ΅εταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να ΅ειώσουν το ποσοστό φτώχειας.», τονίζει.

    Έντονη κριτική από τον Σαμαρά

    Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

    «Στόχος μας είναι να βγούμε από το Μνημόνιο όσο γίνεται γρηγορότερα. Αλλά μέχρι να βγούμε πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου που προκαλούν ασφυξία», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε πώς όταν βγει κυβέρνηση η ΝΔ θα μειώσει πρωτίστως όλους τους φορολογικούς συντελεστές, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε το παραμικρό και έγιναν πολλές λάθος εκτιμήσεις.

    «Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα η ζωή μας θα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική από την τρόικα. Εναλλακτική πρόταση, όμως, δυστυχώς δεν έχει κατατεθεί από πουθενά και από κανέναν», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    «Ο κος Παπακωνσταντίνου στη σημερινή του συνέντευξη ήταν κυνικός και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός. Τελικώς, το μνημόνιο δεν ήταν προσωρινό, δεν ήταν το μέσο για την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά επιδιώκεται να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου.

    Συνεχίζονται οι επαφές του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας

    Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν και σήμερα οι επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων της τρόικας στα παραγωγικά υπουργεία, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ που αξιολογεί την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Νέα πιο σκληρά μέτρα ζήτησε η τρόικα στα εργασιακά θέματα, όπως διαφάνηκε, κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν τεχνοκράτες της, με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούν γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, και ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις.

    Οι τεχνοκράτες ζητούν διευκολύνσεις για υπογραφή περισσότερων συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα ώστε οι εργοδότες να μπορούν να σπάνε νωρίτερα τη σύμβαση χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν στον εργαζόμενο το σύνολο των μισθών η την αποζημίωση.

    Μάλιστα την ώρα που η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 45,17% ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή ο εργοδότης να καθορίζει τις ώρες εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης χωρίς υπερωριακή αμοιβή σε ετήσια πλέον βάση

    Από κόσκινο θα περάσουν και οι επικουρικές συντάξεις. Στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα τη Τέταρτη, η κατεύθυνση που θα δοθεί είναι η σταδιακή περικοπή των βοηθημάτων στο 20% εάν οι αναλογιστικές μελέτες αποδείξουν οικονομική αδυναμία των ασφαλιστικών οργανισμών.

    «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο την κοροϊδία. Η δραστική μείωση των μισθών και η επέκταση της προσωρινής, ελαστικής εργασίας μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων αποτελεί βασική επιδίωξη των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της ΝΔ. Η τρόικα είναι βοηθός και στήριγμά τους», τόνισε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΟΟΣΑ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58642

    [04] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς

    Δευτερα, 31 01 2011 15:30

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Νέα 24ωρη απεργία αύριο στο μετρό, 48ωρη αύριο και μεθαύριο στα λεωφορεία και τα τρόλευ, 48ωρη Τετάρτη και Πέμπτη στον ηλεκτρικό. Στάση εργασίας, 11 με 3.30, την Παρασκευή, σε μπλε λεωφορεία και ηλεκτρικό. Εν τω μεταξύ από την Τρίτη ισχύουν και οι νέες τιμές στα εισιτήρια.

    Ταλαιπωρία όλη την εβδομάδα αναμένει τους πολίτες χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο επίμαχο νομοσχέδιο.

    Την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου την Τρίτη δεν θα κινηθούν αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό. Την Τετάρτη 2 του μηνός θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός. Την Πέμπτη δεν θα κινηθεί ο ηλεκτρικός και την Παρασκευή τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ και τον ΗΣΑΠ από τις 11 το πρωί ως 15.30 και στον ΗΛΠΑΠ από τις 11 το πρωί ως τις 15.00.

    Αμετάκλητη στις θέσεις της για το νομοσχέδιο παραμένει η κυβέρνηση.

    «Εμείς θα νομοθετήσουμε, οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και οι πολίτες να είναι συνεπείς και να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτήριου" επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας , μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής επί του επιμάχου νομοσχεδίου. Το διάλογο με το υπουργείο Υποδομών συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα Τραμ και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ.

    Από την 1η Φεβρουαρίου ισχύουν και οι νέες τιμές στα εισιτήρια και τις κάρτες του ΟΑΣΑ. Στο 1,20 ευρώ το απλό εισιτήριο για μια μετακίνηση με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ, 1,40 ευρώ το ενιαίο, διάρκειας μιάμισης ώρας για απεριόριστες μετακινήσεις, στα 20 ευρώ η απλή μηνιαία κάρτα στα 45 η κάρτα για όλα τα μέσακαι στα 450 ευρώ η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΑ.

    Τα παλιά εισιτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τις 14 Φεβρουαρίου και μετά θα ανταλλάσσονται με ισόποσης αξία εισιτήρια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58639

    [05] Νέες απεργίες οι φαρμακοποιοί

    Δευτερα, 31 01 2011 17:59

    Θερμή εβδομάδα στο χώρο της υγείας με τους φαρμακοποιούς να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες απεργίες στις 4 και 7 Φεβρουαρίου, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη.

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί. Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Σε σχετικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, επανέλαβε τα αιτήματα του κλάδου για την απόσυρση ή τροποποίηση των σημείων του ν/σχ που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία.

    «Ζητάμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοποιοί αναμένουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου όπως είπε «να βρεθεί μια λύση που να αποσκοπεί πραγματικά προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου και του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης».

    Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών του, ενώ από την Τρίτη θα διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

    Τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους (σήμερα και αύριο), συνεχίζουν και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά που έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. Αύριο στις 11 οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Οι χρονίως πάσχοντες και ανήμποροι με απόφαση του υπουργείου Υγείας προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα.

    Εν τω μεταξύ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9:00-13:00), αύριο προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική και παράνομη».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κλειστά από Τρίτη τα ιατρεία του ΙΚΑ-Αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58645

    [06] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

    Δευτερα, 31 01 2011 15:53

    Μέχρι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός -ανοιχτός ή σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Στόχος να έχει εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους ,ο θεσμός αυτός σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά την πρώτη πενταετία της καθολικής εφαρμογής του συζητήθηκε στην υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα.

    Στόχος, η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την 1η Ιανουαρίου 2012 και η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και της σπατάλης στα φάρμακα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέχρι το Μάιο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο - Νοέμβριο πρέπει να έχει βρεθεί ο ανάδοχος του έργου. Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μόλις παραληφθεί το «τεύχος προκήρυξης» του έργου, θα εξεταστεί αν αυτό καλύπτει τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο τρόπος χρηματοδότησης του -εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ- και ο τρόπος επιλογής του αναδόχου με διαγωνισμό ή ΣΔΙΤ.

    Μέχρι το Μάιο επίσης εκτιμάται ότι θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν τα νοσοκομεία πρέπει πρώτα να αποκτήσουν μηχανοργάνωση. Στην τελευταία φάση του έργου θα ενταχθούν σε αυτό ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί αγροτικά ιατρεία παραϊατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

    Στη σύσκεψη, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση χαρακτηρίστηκε ως «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, όχι από την οικονομική άποψη, αλλά από την τεχνική του πλευρά».

    Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, το κόστος του έργου μπορεί να «αποσβεστεί σε μία εβδομάδα», ενώ σε ότι αφορά τις διαδικασίες επιτάχυνσης του έργου θα δημιουργηθεί ομάδα νομικών, προκειμένου να ανιχνευθούν οι τρόποι για τη συντομότερη διεξαγωγή των απαραίτητων διαγωνισμών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58640

    [07] Άννα Διαμαντοπούλου: Ριζικές αλλαγές σε διοίκηση, αρμοδιότητες και άσυλο

    Δευτερα, 31 01 2011 17:53

    Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων αλλά και να μεταφέρει τις αρμοδιότητες για την εφαρμογή του νόμου σε περίπτωση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας.

    Το συμβούλιο διοίκησης του κάθε πανεπιστημίου που θα απαρτίζεται από προσωπικότητες εκτός ιδρύματος θα είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το αρμόδιο όργανο για να ελέγχει τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες και το άσυλο.

    Το Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει εταιρείες σεκιούριτι, αλλά και θα είναι υπεύθυνο για να εφαρμόζει τον υπάρχοντα νόμο για το άσυλο. Ο πρύτανης, μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, θα είναι ο ακαδημαϊκός ηγέτης του κάθε ιδρύματος.

    Στη βουλή την Τετάρτη

    Την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του ασύλου.

    "Η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει ξεκάθαρη και σαφή θέση για το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου και προστασίας των Α.Ε.Ι". λέει ο Α. Σπηλιωτόπουλος ως τομεάρχης παιδείας της ΝΔ.

    «Η μεταρρύθμιση θα είναι συνολική» επισημαίνει η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Οι προθέσεις της υπουργού έχουν προκαλέσει όμως τις αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

    Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρινης αντιδρά τονίζοντας πως:

    " Η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το θέμα του ασύλου. Η Υπουργός μπορεί να νομοθετεί."

    Επιστολή Πανεπιστημιακών

    Εν τω μεταξύ ανοιχτή επιστολή με τίτλο "Τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά" έστειλαν 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές με σκοπό να συμβάλλουν στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά τα πανεπιστήμια, ζητούν 20 πανεπιστημιακοί με επιστολή τους την οποία κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας, ως συμβολή τους στη δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    «Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ» αναφέρεται στην επιστολή. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να παράγουν γνώση, αξίες, ανθρώπους που θα φτιάξουν μια Ελλάδα αλληλεγγύης, επίδοσης, ποιοτικής ανάπτυξης. Η δημοσιονομική κρίση επιβάλλει επανεξέταση νοοτροπιών, θεσμών και "κεκτημένων". Η κουλτούρα της αφθονίας και της ευκολίας, που στηρίχθηκε στα δανεικά, πρέπει να ανατραπεί. Να επανέλθει η ηθική της προσωπικής βελτίωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προκοπής. Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι απλή "μεταρρύθμιση περικοπών" αλλά να γίνει "'μεταρρύθμιση αξιών". Στην σημερινή κρίση, κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα πανεπιστήμια πρέπει να προάγει την προκοπή της χώρας. Η κυβέρνηση και η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλουν να επιδιώξουν αυτό το στόχο. Ο δημοκρατικός ρεαλιστικός διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές απο κανένα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά, να λειτουργούν, να παραμένουν τόπος διάλογου και ζύμωσης.

    Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους: εκπαίδευση, παραγωγή, διακίνηση ιδεών.

    Οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να εκπληρώνουν τα έργα τους με ευσυνειδησία και ευαισθησία στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας. Καλούμε όλους τους παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας να κρατήσουν ανοικτό και ζωντανό το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

    "Χρειάζονται σπουδές ποιότητας"

    Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, με δήλωσή της επισημαίνει σχετικά με το θέμα του ασύλου : "Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα, έχουν ανάγκη από σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρισμα. Δεν έχουν ανάγκη ούτε από δημαγωγία, ούτε από το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις. Σ΄ αυτά θα απαντήσουμε με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία".

    Επεισόδειο

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί και ενώ σε μία αίθουσα της Νομικής είχε αρχίσει η εξέταση των φοιτητών, εισέβαλε ομάδα νεαρών ατόμων με συνθήματα. Κάποια φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε με αποτέλεσμα να τις σκίσουν το γραπτό της.

    AΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58644

    [08] Μεγαλοοφειλέτες «έδειξαν» οι διασταυρώσεις

    Δευτερα, 31 01 2011 14:52

    Σε κατασχέσεις ακινήτων 243 οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη προχωρά το υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν ρύθμισαν έως τα τέλη του 2010 τα χρέη τους παρά τις επιστολές - προσκλήσεις που έλαβαν από τις εφορίες. Πρόκειται για οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και με αποδεδειγμένη τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2010 είχε εντοπίσει 2.702 οφειλέτες με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 77,5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ.

    Νέους οφειλέτες με μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο Οικονομικών.

    Εντοπίστηκαν:

    990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία στις περιοχές Μυκόνου και της Σαντορίνης αντικειμενικής αξίας 288,39 εκ. και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 540 εξόφλησαν τις οφειλές τους,, 105 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές και 122 έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους ή δημιούργησαν νέες οφειλές, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 11 από αυτούς υπάρχει δικαστική αναστολή είσπραξης, ενώ για 15 άλλους έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, δύο νέες κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων καταστημάτων στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκ ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 136 εξόφλησαν τις οφειλές τους, 88 ρύθμισαν τις οφειλές και 24 έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για οκτώ από αυτούς έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ενώ ολοκληρώθηκαν οκτώ νέες κατασχέσεις και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκ. ευρώ (917 ακίνητα). Μέχρι το τέλος του 2010 δύο οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, έχουν απαλειφθεί κατόπιν δικαστικής ή διοικητικής απόφασης απαιτήσεις τεσσάρων οφειλετών συν.ποσού 2 εκ. ευρώ, 31 έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους. Για εννέα έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    561 κληρονόμοι με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκ. ευρώ προερχόμενες και από φόρο κληρονομιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκ. ευρώ. 31 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, 193 ρύθμισαν τις οφειλές τους, για 49 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

    547 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ (Βούλα, Βουλιαγμένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Ν. Ερυθραία, Πανόραμα) συνολικής αξίας 919 εκ ευρώ. 85 από αυτούς εξόφλησαν τις οφειλές τους, 110 ρύθμισαν τις οφειλές τους, ενώ για 75 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 24 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

    235 φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκ. ευρώ (ένας μόνο οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). 144 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους και 49 ρύθμισαν τις οφειλές τους. Τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων αυτών θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τις διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου, όπως επίσης και τις ενέργειες κατά των οφειλετών που δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58637

    [09] Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι καπνοπώλες περιπτερούχοι

    Δευτερα, 31 01 2011 19:15

    Τη δυνατότητα υποβολής μαζικών αγωγών ''εναντίον όσων παίζουν παιχνίδια με τις τιμές και τα ποσοστά κέρδους των περιπτερούχων καπνοπωλών για τα διαφυγόντα κέρδη τους (τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ)'' σχεδιάζει η Επιτροπή Αγώνα Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Νομού Αττικής όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδας (Ο.Π.Κ.Ε.) έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους περιπτερούχους και τα σωματεία για γενική συνέλευση το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12.00 στο Επιμελητήριο Πειραιά, με κύριο θέμα την κλιμάκωση και υλοποίηση των κινητοποιήσεών του κλάδου.

    Οι δράσεις στις οποίες θα προσφύγει ο κλάδος πριν προχωρήσει σε μαζικές αγωγές, όπως σημειώνει, θα είναι: η δημοσιοποίηση στοιχείων για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των απαιτήσεων των καπνοβιομηχανιών σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής των τσιγάρων και διατύπωση αιτήματος έρευνας του θέματος των ποσοστών του κλάδου στην ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού, στην ευρωπαϊκή επιτροπή και σε όλα τα διεθνή όργανα. Θα γίνει ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων και αίτημα για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση των ποσοστών του κλάδου και άσκηση πίεσης για επερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε τα ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν θέση για τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς των καπνικών.

    Τέλος σχεδιάζεται να αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις και ''εμπορικά αντίμετρα μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιών αιτημάτων μας'' όπως σημειώνει ο κλάδος.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58648

    [10] Επιστήμονες μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα της καρδιάς

    Δευτερα, 31 01 2011 19:14

    Υγεια

    Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς κατάφεραν να μετατρέψουν ενήλικα δερματικά κύτταρα απευθείας σε μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, χωρίς να χρειαστεί πρώτα να περάσουν από το στάδιο της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων. Η νέα τεχνική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα όργανα και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για μια σειρά από ασθένειες και τραυματισμούς, που αφορούν σε απώλεια ή καταστροφή κυττάρων.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, υπό τον καθηγητή Σενγκ Ντινγκ, και του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Nature Cell Biology", έκαναν λόγο για μια νέα μέθοδο αναπρογραμματισμού βλαστικών κυττάρων, η οποία υπερπηδά διάφορα τεχνικά προβλήματα και θέματα ασφάλειας, που σχετίζονται με τις κλασικές θεραπείες μέσω πολυδύναμων (ανάλογων των εμβρυϊκών) βλαστικών κυττάρων.

    Μέχρι σήμερα χρειάζονταν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να μετατραπούν ενήλικα δερματικά κύτταρα σε βλαστικά, μια τεχνική την οποία για πρώτη φορά εφάρμοσαν ιάπωνες ερευνητές το 2006. Παρά την πρόοδο στο μεταξύ, η όλη διαδικασία παραμένει χρονοβόρα και μη αποδοτική, καθώς μόνο ένα δερματικό κύτταρο ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες τελικά μετατρέπεται πλήρως σε πολυδύναμο βλαστικό. Επιπλέον, χρειάζονται άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ώστε οι επιστήμονες να «ωθήσουν» αυτά τα βλαστικά κύτταρα να διαφοροποιηθούν στο επιθυμητό είδος κυττάρων (π.χ. καρδιάς), μια διαδικασία που ακόμα ενέχει κινδύνους για το όργανο ή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Σκριπς προσπάθησαν και πέτυχαν τελικά να υπερπηδήσουν τελείως το ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων.

    Μέσα σε 11 μόλις μέρες κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα του δέρματος σε μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, που της επιτρέπουν να χτυπάει. Όπως είπαν, είναι εφικτό κάτι ανάλογο να γίνει μετατρέποντας απευθείας τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα του εγκεφάλου ή του παγκρέατος.

    «Μέχρι τώρα οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι πρέπει κανείς πρώτα να προσγειώσει τον πύραυλο στο φεγγάρι και από εκεί να πάει σε άλλους πλανήτες. Όμως εμείς δείξαμε ότι αμέσως μετά την απογείωση (από τη Γη) είναι δυνατό να αλλάξεις τον προορισμό του πυραύλου απευθείας για άλλους πλανήτες, χωρίς να χρειαστεί να περάσεις πρώτα από το φεγγάρι. Πρόκειται για ένα τελείως νέο επιστημονικό μοντέλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντινγκ.

    Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της τεχνικής περαιτέρω, ώστε η μετατροπή των κυττάρων να μην προαπαιτεί την εισαγωγή στα δερματικά ενήλικα κύτταρα τεσσάρων γονιδίων, τα οποία ακριβώς συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58647

    [11] «Αυλαία» για την ηθοποιό Καίτη Λαμπροπούλου

    Δευτερα, 31 01 2011 18:28

    'Εφυγε από τη ζωή στα 85 της χρόνια η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου.

    Η Καίτη Λαμπροπούλου έπαιξε σε πολλές ταινίες του παλαιού Ελληνικού Κινηματογράφου αλλά και σε παραστάσεις του Ελληνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο του θεάτρου και ο χαρακτηρισμός που την συνόδευε ήταν το «γλυκομίλητη». Η κηδεία της θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Βιογραφικό

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Η Καιτούλα -όπως τη φώναζαν- ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας Λαμπροπούλου με πρώτο τον αδερφό της Ηρακλή και τρίτη την αδερφή της Τοτό. Το ξεκίνημά της άρχισε νωρίς, το 1942, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Τότε ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο Τέχνης -κρυφά απο την οικογένειά της. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν.

    Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα «Σουάνεβιτ», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη», «Το πρώτο έργο της Φάννυ», «Δεν μπορείς να ξέρεις», «Χαρούμενα νιάτα», «Βρυκόλακες».

    Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ» «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά.

    Ακολούθησε τον Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.

    Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο περίφημο «Θέατρο της Δευτέρας».

    Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος.

    Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε στην ίδια και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο «Κυβέλη» για τη συνολική τους θεατρική προσφορά.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58646

    [12] Σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση

    Δευτερα, 31 01 2011 14:46

    Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα», ωστόσο τόνισε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα από αστυνομία και λιμενικό και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας που θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες των πλοίων. Πρόσθεσε δε ότι αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

    Κάποιοι, μάλιστα, εντός της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Ο κ. Παπουτσής απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης και κάλεσε όσους θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να το κάνουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίγει την ασφάλεια και τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

    Τέλος αναφέρθηκε και στις 17 επιτροπές εξέτασης αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που ξεκινούν σήμερα σε δεύτερο βαθμό τη λειτουργία τους, λέγοντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αξιολόγηση αν και οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές, ενώ ήδη εκκρεμούν 46.000.

    Πηγές: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58638

    [13] Για 4η φορά διορίστηκαν συνήγοροι για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

    Δευτερα, 31 01 2011 13:09

    Στον αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων της επιλογής των κατηγορουμένων που είχαν αναλάβει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση για τους «Πυρήνες της Φωτιάς» προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά την άρνηση αποδοχής και της τρίτης ομάδας δικηγόρων, που είχε ορίσει το δικαστήριο. Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη

    Με την έναρξη της διαδικασίας η τρίτη ομάδα δικηγόρων -η πλειοψηφία των οποίων ήταν παρόντες στο δικαστήριο- αρνήθηκαν τους διορισμούς τους, επικαλούμενοι την άρνηση αποδοχής τους από τους κατηγορούμενους.

    Οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, επανέλαβαν στο δικαστήριο ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στη δίκη, όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει.

    Η πρόεδρος τόνισε ότι το δικαστήριο έχει αποφανθεί για τα δύο αιτήματα (καταγραφή πρακτικών με μαγνητοφώνηση και μη παρακράτηση ταυτοτήτων στην είσοδο), ενώ προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων που έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης αποχώρησαν, όπως και οι εντολείς τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58635

    [14] Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες

    Δευτερα, 31 01 2011 12:31

    Συνεχίζουν για έβδομη μέρα την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε κτίριο της οδού Πατησίων και Ηπείρου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς και των 50 στη Θεσσαλονίκη, που διεκδικούν τη νομιμοποίησή τους. Από την Πρυτανεία γίνονται προσπάθειες να βρεθεί καταλληλότερος χώρος για τη στέγασή τους. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του, δραστηριοποιούνται άμεσα 10 επιτροπές προκειμένου να εξετάσουν τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Την ίδια ώρα, κλήσεις σε υπόπτους απεστάλησαν από την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση των μεταναστών της Νομικής. Την Τετάρτη και την Πέμπτη καλούνται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης για παράβαση καθήκοντος και επτά μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το κακούργημα της προώθησης και μεταφοράς λαθρομεταναστών. Παράλληλα ερευνάται η διάπραξη αδικημάτων όπως φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

    Συγκέντρωση απεργών πείνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Συγκέντρωση μπροστά στην πόρτα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το μεσημέρι, από επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων, απεργών πείνας από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο, με αίτημα να ανοίξουν επί τόπου οι επιτροπές ασύλου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι απεργοί πείνας, πολιτικοί πρόσφυγες, επιδιώκουν να καταθέσουν αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στο θέμα τονίζει ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. Η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγεί ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ουσιαστικά θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, ενώ παράλληλα στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνομία που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων.

    Την ίδια ώρα, 20 Πανεπιστημιακοί σε επιστολή τους υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά, να είναι τόπος διαλόγου και ζύμωσης και επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική κρίση επιβάλει επανεξέταση νοοτροπιών, θεσμών και κεκτημένων. Τονίζουν ακόμη ότι η μεταρρύθμιση είναι πιο αναγκαία από ποτέ και καλούν όλους τους παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της πολιτείας να κρατήσουν ανοιχτό και ζωντανό το πανεπιστήμιο. Τέλος, επισημαίνουν ότι η κρισιμότητα των καιρών δεν αφήνει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές από κανέναν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μετανάστες: Συνεχίζουν την απεργία πείνας

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58633

    [15] Χωρίς Μετρό-Ηλεκτρικό-Μπλε λεωφορεία

    Δευτερα, 31 01 2011 12:11

    Άλλη μια εβδομάδα ταλαιπωρίας ξεκίνησε σήμερα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Σήμερα, δεν κινείται το Μετρό και ο Ηλεκτρικός και από τις 11 ως τις 4 έχουν στάση εργασία τα μπλε λεωφορεία. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και αύριο την απεργία τους. Ωστόσο, η κήρυξη της νέας αυτής 24ωρης απεργίας βρίσκεται στον αέρα, καθώς η διοίκηση της ΑΜΕΛ έχει προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίηση. Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό, ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και η μη αύξηση των εισιτηρίων.

    Από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ισχύουν οι νέες τιμές στα εισιτήρια και τις κάρτες των αστικών συγκοινωνιών. Το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 1,20 για διαδρομή με λεωφορείο, ή τρόλλεϊ, ή τραμ και το ενιαίο για διαδρομή με όλα τα μέσα, θα κοστίζει 1,40.

    Επίσης από την Κυριακή, καταργούνται αρκετά δρομολόγια του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Νέες κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58631

    [16] Οι εξελίξεις της Βόρειας Αφρικής στο μικροσκόπιο των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε

    Δευτερα, 31 01 2011 12:46

    Οι αναταραχές στη Βόρεια Αφρική, το θέμα της Λευκορωσίας και ενδεχομένως της Αλβανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου υφέρπει το καίριο ερώτημα: «ποια είναι η στάση της ΕΕ σε όλα αυτά τα έκτακτα γεγονότα;» Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν μια Κοινή Θέση στο θέμα της Τυνησίας, επίσης έναν κατάλογο προσώπων που κατέχουν κεντρικές θέσεις εξουσίας στη Λευκορωσία στα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος στην επικράτεια της ΕΕ, ενώ πιθανολογείται πως θα συζητηθεί και το θέμα των καταγγελιών για την κυβέρνηση Μπερίσα. Επίσης, θα εξετάσουν και την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ θα συζητήσουν και το θέμα απομάκρυνσης από τη χώρα Ευρωπαίων πολιτών, που ήδη ζητούν την αναχώρησή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58634

    [17] Ιταλία: Συλλήψεις Μαροκινών υπόπτων για τρομοκρατική δράση

    Δευτερα, 31 01 2011 12:26

    Τρεις μαροκινούς συνέλαβε η ιταλική αστυνομία, οι οποίοι κατηγορούνται ότι "υποκινούν" τη διεθνή τρομοκρατία. Οι συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Καλαβρίας, στο Καταντζάρο. Οι συλληφθέντες είναι ένας ιμάμης της μαροκινής κοινότητας της περιοχής Σέλια Μαρίνα και ο γιός του. Ο τρίτος συλληφθείς είναι μέλος της μαροκινής κοινότητας της Λαμέτσια Τέρμε, βόρεια της Καλαβρίας. Συνελήφθησαν μετά από έρευνα, που διήρκεσε αρκετούς μήνες, από την οποία προέκυψε ότι διοχέτευαν πληροφορίες στο Ιντερνετ για την κατασκευή και χρήση εκρηκτικών συσκευών. Σύμφωνα με την αστυνομία, διεξάγονται έρευνες για τρεις ακόμα ανθρώπους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58632


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 January 2011 - 17:58:15 UTC