Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Μπακογιάννη: Η σημερινή ΝΔ έχει αλλάξει
  • [02] Φονικές επιδρομές Ισραηλινών εποίκων
  • [03] Αίγυπτος: Στη δίνη πολιτικής κρίσης
  • [04] Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [05] Βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [06] Αϊτή: Σε προεκλογική τροχιά
  • [07] Βραδινές συλλήψεις για ναρκωτικά με βαρύ τραυματισμό
  • [08] Γαλλία: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων
  • [09] Ειρηνικά κύλησε η πορεία διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στα Τίρανα
  • [10] Να παραμείνει το τελωνείο Πτολεμαΐδας
  • [11] Η υποχρηματοδότηση της παιδείας παγώνει τα σχολειά
  • [12] Διαμαρτυρία μηχανικών
  • [13] Το εργατικό κέντρο καταγγελία για απόλυση εργαζόμενου
  • [14] Η Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α. στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ
  • [15] Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τους Τρεις Ιεράρχες
  • [16] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο εθελοντισμό από το ΤΕΙ για τους Τρις Ιεράρχες
  • [17] Σχολική γιορτή στην Πτολεμαϊδα
  • [18] Εκδήλωση του ΜΟΣ για τους Τρεις Ιεράρχες
  • [19] Τελετή Βράβευσης μαθητών στα Γρεβενά

    [01] Ν. Μπακογιάννη: Η σημερινή ΝΔ έχει αλλάξει

    Σαββατο, 29 01 2011 11:13

    Συνέντευξη για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, παραχώρησε στη ΝΕΤ, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη. Για τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα από αυτό που ήταν στο παρελθόν και πως η εντολή του λαού στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που την ακολούθησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία και είχαν βγει πρώτοι στις εκλογικές τους περιφέρειες, είχε και τη διάσταση της επιλογής των προσώπων που επελέγησαν για να τον εκπροσωπούν.

    Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι: «Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου υπάρχει μια γενικευμένη ανομία . Η έννοια του ασύλου μπορεί να ισχύει, αλλά πλέον για ιστορικούς λόγους. Κανείς δεν κινδυνεύει σήμερα κατά την έκφραση των απόψεων του. Κατά τη γνώμη μας η Aστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που θα διαπράττεται ένα αυτόφωρο αδίκημα μέσα στα Πανεπιστήμια. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την παρέμβαση της Αστυνομίας μόνον όταν υπάρχουν εγκλήματα κατά ζωής».

    Aναφερόμενη στο θέμα των μεταναστών, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», τόνισε πως: «Το θέμα των μεταναστών δεν έχει οριστική λύση και τώρα με τα όσα συμβαίνουν σε Αίγυπτο, Τυνησία και Αλγερία τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που αφορά στη χώρα μας, θα πρέπει να μπει στην Ε.Ε. με μεγαλύτερη πίεση, γιατί δεν αφορά μόνον εμάς. Η παρουσία της «Φρόντεξ» και μόνον δεν λύνει το πρόβλημα. Η γνώμη μας είναι να δίδεται πολιτικό άσυλο σε όσους το δικαιούνται, να παραμένουν στη χώρα όσοι οικονομικοί μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν και οι άλλοι να επαναπατρίζονται. Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες. Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών».

    Τέλος για το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, σχολίασε: «Προτείνουμε την άρση της ασυλίας των βουλευτών και συγκριτικό «πόθεν έσχες», όταν μπαίνει κάποιος στην πολιτική και όταν φεύγει».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58593

    [02] Φονικές επιδρομές Ισραηλινών εποίκων

    Σαββατο, 29 01 2011 11:36

    Νεκρός από πυρά Ισραηλινών εποίκων, έπεσε ο 15χρονος Παλαιστίνιος Γιούσεφ Ιχλάιλ, σε χωριό κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Το περιστατικό έγινε την Παρασκευή, αλλά οτο θύμα υπέκυψε το πρωί του Σαββάτου, στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί.

    Οι Ισραηλινοί έποικοι ήταν 100 άτομα και μπήκαν στο χωριό Κιρμπάτ Σάφα, όπου άρχισαν να πυροβολούν τους κατοίκους. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες, καθώς την Πέμπτη άλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος έχασε τη ζωή του κοντά στην πόλη Ναμπλούς, από πυροβολισμούς εποίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για κανένα από τα δύο περιστατικά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58594

    [03] Αίγυπτος: Στη δίνη πολιτικής κρίσης

    Σαββατο, 29 01 2011 10:51

    Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, το πρωί του Σαββάτου, με τους διαδηλωτές να ζητούν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ, να εγκαταλείψει την εξουσία, ενώ στρατός και αστυνομία παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

    Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για 27 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών και συλληφθέντων από τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις. Η τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως ο ανταποκριτής της είδε περισσότερα από 20 πτώματα στην πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας χθες Παρασκευή.

    Επίσης το Σάββατο, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη μεγάλη πόλη Ισμαηλία, στο κανάλι του Σουέζ, ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και χιλιάδες διαδηλωτές.

    Όπως έγινε γνωστό, άρχισε η σταδιακή, αλλά με αργούς ρυθμούς, αποκατάσταση της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, που είχαν διακοπεί. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των ταραχών, λεηλατήθηκε σούπερ μάκετ γαλλικών συμφερόντων.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον κ. Μουμπάρακ. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού. Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι Αιγυπτιακές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Ο Αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σε αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του, αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

    Σαφής ήταν η προειδοποίηση των ΗΠΑ για αναστολή της βοήθειας προς την Αίγυπτο, αν συνεχιστεί η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθηθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού. Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν την βοήθεια που παρέχουμε, και αυτό εξετάζουμε. Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν».

    Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση των συλληφθέντων ζήτησε και η ΕΕ, ενώ ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν πολλές χώρες.

    Η ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, βρίσκονται σε επαφή με τους Έλληνες της Αιγύπτου και με το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και όπως ανακοίνωσαν δεν υπάρχουν αναφορές για έλληνες που κινδυνεύουν.

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας, ενώ υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση της φτώχειας και δήλωσε: «Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας. Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος, σημείωσε μόνο χάρη στις δικές μου μεταρρυθμίσεις οι πολίτες είναι σε θέση να διαδηλώνουν».

    Υπενθυμίζεται ότι ο ηλικίας 82 ετών πρόεδρος, βρίσκεται στην εξουσία 30 χρόνια. Πάντως η συνέχιση των διαδηλώσεων και μετά το διάγγελμα, δείχνει ότι δε λειτούργησε εκτονωτικά ως προς την πολιτική και κοινωνική ένταση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58592

    [04] Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    Σαββατο, 29 01 2011 10:20

    Σαββατοκύριακο με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, χιονοπτώσεις και πολύ ισχυρούς βοριάδες, περνάει η χώρα, ενώ σε αρκετές περιοχές το χιόνι έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει δρόμοι και αλλού να απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Λόγω του χιονιού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδός Αιγίου-Καλαβρύτων στη θέση Πυργάκι και Πούντας-Καλαβρύτων στη θέση Κερινίτσα, καθώς και στον δρόμο Περιστέρας προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, καθώς και σε τμήματα του επαρχιακού και ορεινού δικτύου των νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας, Τρικάλων, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αχαΐας και Κορίνθου. Κλειστά είναι λόγω των ισχυρών ανέμων τα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου, Πρίνου-Καβάλας και Θάσου-Κεραμωτής, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών και δικύκλων στη γέφυρα του Ρίου. Από το Λαύριο δεν απέπλευσε το πλοίο "Αλκυόνη" για Ψαρά και Μεστά.

    Ο καιρός το Σάββατο

    Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

    Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή χιονόνερο που σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί πέντε με επτά μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά οκτώ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από τρεις έως 10 βαθμούς. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

    Στην Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες και η θερμοκρασία κυμαίνεται από μείον ένα έως πέντε βαθμούς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58591

    [05] Βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν

    Σαββατο, 29 01 2011 10:08

    Χωρίς τέλος ο κύκλος του αίματος στο Αφγανιστάν, με τον Αμπντούλ Λατίφ Άσνα, αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, να πέφτει θύμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση έγινε, όταν το θύμα έβγαινε από το σπίτι του για να πάει στην εργασία του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ζαλμάι Αγιούμπι, ο βομβιστής αυτοκτονίας επέβαινε σε μοτοσικλέτα, ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Διεθνής Δύναμη Αρωγής του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Καρλ Άικενμπέρι, καταδίκασε το θάνατο και δήλωσε ότι: «Η απώλεια ενός μεγάλου αναπληρωτή κυβερνήτη όπως αυτή είναι μια επιδείνωση. Αυτό που βλέπουμε είναι να αναδύονται με συνέπεια αφγανοί κυβερνητικοί ηγέτες και ο κόσμος συνεχίζει να ανασυντάσσεται στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την ασφάλεια σε αυτή την επαρχία».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58585

    [06] Αϊτή: Σε προεκλογική τροχιά

    Σαββατο, 29 01 2011 09:54

    Σε προεκλογική τροχιά κινείται η Αϊτή, ενώ παράλληλα παραμένουν ανοιχτές οι πληγές της από το φονικό σεισμό του 2010 και την επιδημία χολέρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προσωρινού εκλογικού συμβουλίου, τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή θα δημοσιοποιηθούν στις 2 Φεβρουαρίου.

    Ακολούθως η χώρα θα μπει σε προεκλογική περίοδο στις 17 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 18 Μαρτίου και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου. Τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν στις 16 Απριλίου.

    Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται την Αϊτή, όπου θα συναντηθεί με τους υποψήφιους και τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ με θέμα συζήτησης τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών , την 28η Νοεμβρίου του 2010, η χώρα βυθίστηκε σε πολιτική κρίση λόγω της αμφισβήτησης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που έδωσε στην δημοσιότητα το προσωρινό εκλογικό συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις με τα αποτελέσματα να δίνουν την πρώτη θέση στην κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ, με 31% των ψήφων, δεύτερο τον κυβερνητικό υποψήφιο Ζιντ Σελεστάν και τρίτο με διαφορά 7.000 ψήφων τον Μισέλ Μαρτελί, οι οπαδοί του οποίου κατήγγειλαν μαζική νοθεία προς όφελος του Ζιντ Σελεστάν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις. Ενδέχεται το κυβερνών κόμμα να αποσύρει τον κ. Σελεστάν από την εκλογική αναμέτρηση, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58583

    [07] Βραδινές συλλήψεις για ναρκωτικά με βαρύ τραυματισμό

    Σαββατο, 29 01 2011 00:12

    Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών, μετά από πληροφορίες, συνέλαβαν αργά το βράδυ της Παρασκευής δύο Έλληνες στο Πόρτο Ράφτη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 2,5 κιλά κατεργασμένης κάνναβης. Μετά τη σύλληψη, οι αστυνομικοί μετέβησαν, παρουσία εισαγγελέα, στην οδό Ερμού για να κάνουν ερεύνα στο σπίτι που έμεναν οι συλληφθέντες, στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας.

    Κατά την είσοδό τους όμως, ένα τρίτο άτομο που ήταν μέσα στο διαμέρισμα, επίσης ελληνικής υπηκοότητας, προσπάθησε, σύμφωνα με την αστυνομία, να διαφύγει με αποτέλεσμα να πέσει από τον 5ο όροφο στον ακάλυπτο του κτιρίου και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

    Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το διαμέρισμα χρησιμοποιείτο ως εργαστήριο ναρκωτικών και μέσα βρέθηκαν γλάστρες με χασίς και άλλα πειστήρια.

    ΑΠE

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58577

    [08] Γαλλία: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων

    Παρασκευη, 28 01 2011 23:54

    Η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, αναθέτοντας στους πολιτικούς την ευθύνη της απόφασης για ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας.

    Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ένα ζευγάρι γυναικών που ενώθηκαν με ένα PACS (πολιτικό σύμφωνο αλληλεγγύης, πολιτική ένωση ανοιχτή στους ομοφυλόφιλους) και οι οποίες αναζήτησαν μια μεγαλύτερη νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.

    Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και σε ορισμένα κράτη της Αμερικής.

    Στην απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του, το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα-75 και 144- είναι "σύμφωνα με το Σύνταγμα".

    Στην απόφαση τονίζεται ότι, από τα άρθρα αυτά προκύπτει, όπως υπενθύμισε το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας, στις 13 Μαρτίου του 2007, ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί το 2004, ότι "σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας".

    Όσον αφορά την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το Συμβούλιο "έρριξε το μπαλάκι" στους πολιτικούς, όπως συνέβη τον Οκτώβριο με την ομογονεϊκότητα.

    "Με βάση την αρχή ότι ένας γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο νομοθέτης, έκρινε, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του, ότι η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες οικογενειακού δικαίου", υπογραμμίζεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    aπε

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58576

    [09] Ειρηνικά κύλησε η πορεία διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στα Τίρανα

    Παρασκευη, 28 01 2011 23:48

    Χωρίς ένταση κι επεισόδια κύλησε η σιωπηρή πορεία της αντιπολίτευσης, στα Τίρανα, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους, την περασμένη Παρασκευή, στα βίαια επεισόδια μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.

    Οι συμμετέχοντες στην πορεία άφησαν από ένα λουλούδι, εκεί όπου σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές και συνέχισαν να πορεύονται, ειρηνικά, στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, απηύθυνε χθες έκκληση στους πολίτες της χώρας να συγκεντρωθούν και με λουλούδια κι αναμμένα κεριά να αποδώσουν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο κατά της κρατικής βίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Μετά τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου και τις επίμονες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων να ματαιωθεί η διαδήλωση, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τις πράξεις βίας και να μην αντιδράσουν σε τυχόν προκλήσεις.

    Η προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα ματαιώθηκε κατόπιν πιέσεων του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, ο οποίος υποστήριξε ότι διαδηλώσεις επίδειξης δύναμης από τις δύο πλευρές θα οξύνουν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58575

    [10] Να παραμείνει το τελωνείο Πτολεμαΐδας

    Σαββατο, 29 01 2011 10:15

    Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με κοινοποίηση στο γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο απέστειλε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου με θέμα τη Διατήρηση του Τελωνείου Πτολεμαϊδας. Η Δήμαρχος Εορδαίας στην επιστολή αναφέρει ότι η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Τελωνείου Πτολεμαϊδας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

    Μια τέτοια απόφαση θα καταδικάσει όπως υπογραμμίζει την εμπορευματική και επιχειρηματική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Τελωνείο Πτολεμαϊδας, το οποίο παρά το μικρό αριθμό υπαλλήλων του και την από το 2002 υποβάθμισή του σε τελωνείο Β' τάξης, έχει αποδώσει έσοδα στο κράτος από το 2002 μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκ. β¬. Η κα Βρυζίδου υπογραμμίζει ακόμη ότι από την πλευρά του δήμου Εορδαίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με τις μετατάξεις των υπαλλήλων του πρώην γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, ώστε κάτι τέτοιο να μην επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τη λειτουργία του Τελωνείου Πτολεμαϊδας.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58589

    [11] Η υποχρηματοδότηση της παιδείας παγώνει τα σχολειά

    Σαββατο, 29 01 2011 10:14

    Η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας και η δραστική περικοπή των δαπανών, λόγω εφαρμογής του μνημονίου και στην εκπαίδευση, κατά 47% σε σχέση με πέρυσι και 60% σε σχέση με το 2002, οδήγησαν τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κοζάνης, σημειώνοντας ακόμη ότι εκτός από την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών αναγκών τους, αρκετά σχολεία στο νομό, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την θέρμανσή τους.

    Ήδη, ορισμένα σχολεία, προμηθεύτηκαν πετρέλαιο με πίστωση, ενώ είναι βέβαιο ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουν κι άλλα. Μέχρι την άνοιξη που θα δοθεί η κουτσουρεμένη επιχορήγηση στα σχολεία, κινδυνεύουν να παγώσουν στην καρδιά του χειμώνα.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58588

    [12] Διαμαρτυρία μηχανικών

    Σαββατο, 29 01 2011 10:12

    Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης πραγματοποίησαν την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου οι διπλωματούχοι μηχανικοί - μέλη του Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σύλλογοι μηχανικών της περιοχής, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για συμβολικές καταλήψεις Πολεοδομικών Γραφείων της χώρας.

    Οι μηχανικοί εκφράζουν την ανησυχία τους και σε ανακοίνωση του εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο κάνουν λόγο για απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών θα πλήξει κυρίως τους νέους μηχανικούς και την ποιότητα των μελετών των δημοσίων έργων. Σε συνέχεια της κινητοποίησης στην Πολεοδομία, έχει αποφασιστεί απ' τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΜ συμβολική κατάληψη των τοπικών γραφείων ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58587

    [13] Το εργατικό κέντρο καταγγελία για απόλυση εργαζόμενου

    Σαββατο, 29 01 2011 10:10

    «Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εκβιαστική τακτική της Διοίκησης της επιχείρησης ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωση του το εργατικό κέντρο Νομού Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι η εργοδοσία εκβιάζει και τρομοκρατεί καθημερινά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που συνδικαλίζονται, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση χθες απέλυσε την Αντιπρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου των εργαζομένων στα «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ».

    Το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης στην ίδια ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζει, ότι θα προστατέψει με κάθε τρόπο την εργαζόμενη της επιχείρησης και απαιτεί άμεσα την ανάκληση της απόλυσης, επίσης θα προβεί σε όλα τα μέσα για να προστατέψει τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που καταπατούνται βάναυσα από την εργοδοτική αυθαιρεσία και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58586

    [14] Η Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α. στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ

    Σαββατο, 29 01 2011 09:55

    Στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται από χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης , ο οποίος παρεβρέθηκε στον ετήσιο χορό και την κοπή βασιλόπιτας του Νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία νομού Κοζάνης χθες το βράδυ.

    Σήμερα Σάββατο 29/1/2011 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Φαίδων» στην Φλώρινα θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν σχέση με: τα νομαρχιακά νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας, τις Δομές Υποστηριζόμενης Διαβίωσης το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης και τη μετακίνηση των ΑμεΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58584

    [15] Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τους Τρεις Ιεράρχες

    Σαββατο, 29 01 2011 09:53

    Εκδήλωση για τον Εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σήμερα Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα «Κοβεντάρειο».

    Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, με θέμα: «Η Σύγχρονη κρίση της ελευθερίας και ο πολιτισμός του προσώπου». Θα προηγηθεί μουσική εκδήλωση στην οποία θα εμφανιστεί ο

    Σύλλογος Ιεροψαλτών Σερβίων & Κοζάνης, «Ιάκωβος Ναυπλιώτης», ενώ θα ακολουθήσουν οι μουσικές παρενθέσεις με τον Χαράλαμπο Μαντζιάρη και Σπύρο Τάκα στα βιολιά.

    ΕΡΑ Κοζάνη Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58582

    [16] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο εθελοντισμό από το ΤΕΙ για τους Τρις Ιεράρχες

    Σαββατο, 29 01 2011 09:51

    Αφιερωμένες στον εθελοντισμό είναι οι φετινές εκδηλώσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή των εορτασμό των Τριών Ιεραρχών. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Κοζάνη και θα συνεχιστούν την Κυριακή το πρωί με τη Θεία Λειτουργία. Την ίδια ημέρα στις 11:30 το πρωί στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «Σπύρος Αρσένης» στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με ομιλητές τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Παγκόσμιους αγώνες special Olympics Αθήνα 2011, Βασίλη Κασιμάτη και Έλσα Πιτσάκη.

    Στην εκδήλωση θα τιμηθεί για την παρουσία της η Κήρυκας Εθελοντισμού των Αγώνων σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου που με τη συνοδεία του κουαρτέτου «Plaza Ensemble», θα μας ταξιδέψουν στα "Τραγούδια του κόσμου".

    ΕΡΑ Κοζάνης: Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58581

    [17] Σχολική γιορτή στην Πτολεμαϊδα

    Σαββατο, 29 01 2011 09:49

    Ο Δήμος Εορδαίας σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Εορδαίας διοργανώνει την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαίδας την καθιερωμένη σχολική γιορτή στη μνήμη των τριών Ιεραρχών.

    Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για τη ζωή και το έργο του οποίου θα μιλήσουν ο Αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας π. Νικηφόρος Μανάδης, και η εκπαιδευτικός ΄Ολγα Ντέλλα ενώ αποσπάσματα από τα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα διαβάσουν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Πορφύρης και ο μαθητής Χρίστος Κωστογλίδης.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58580

    [18] Εκδήλωση του ΜΟΣ για τους Τρεις Ιεράρχες

    Σαββατο, 29 01 2011 09:46

    Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα», την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στα Σέρβια.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, με θέμα «Η εργασία κατά τη θεολογική σκέψη των Τριών Ιεραρχών».

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58579

    [19] Τελετή Βράβευσης μαθητών στα Γρεβενά

    Σαββατο, 29 01 2011 09:14

    Στη βράβευσης των πρωτευσάντων μαθητών του σχολικού έτους 2009-2010Ο κάθε τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Γρεβενών και των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών θα προχωρήσει, όπως κάθε χρόνο τα Κοινωφελή Ιδρύματα «Κωνσταντίνου και Μαργαρίτη Βρέντζιου» και «Νικολάου και Κούκας Κωνσταντινίδη».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58578


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 January 2011 - 10:08:54 UTC