Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τοπική Αυτοδιοίκηση: Λιγότεροι συμβασιούχοι, έλεγχος στις χωματερές
  • [02] Θεσσαλονίκη: Απεργία από την ΕΣΗΕΜΘ
  • [03] ΕΛΑΣ: Πιλοτικό πρόγραμμα για τη ζωοκλοπή στην Κρήτη
  • [04] «Καμπανάκι» Τρισέ σε Γαλλία - Γερμανία
  • [05] ΟΤΕ: Αντιδράσεις στο ενδεχόμενο περικοπών
  • [06] Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2010

    [01] Τοπική Αυτοδιοίκηση: Λιγότεροι συμβασιούχοι, έλεγχος στις χωματερές

    Τριτη, 28 12 2010 21:24

    Μειώσεις στις προσλήψεις συμβασιούχων για το 2011 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με το 2010. Σε απόλυτα νούμερα, θα προσληφθούν 1500 λιγότεροι συμβασιούχοι, δηλαδή συνολικά 7.500 από 9.000 που προσελήφθησαν το 2010.

    Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα των μετατάξεων, με πρόβλεψη έως το τέλος του Φεβρουαρίου, να έχουν μεταταγεί 25.000 εργαζόμενοι στις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα των δήμων που μειώνονται σε 1500. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, οι Δήμοι που εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομες χωματερές, θα καταβάλλουν οι ίδιοι τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε. Ε. και γι αυτό προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις υλοποιούνται στα πλαίσια του Καλλικράτη, για την πορεία εφαρμογής του οποίου, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.kallikratis.gr, αλλά και από τον τηλεφωνικό αριθμό 1500.

    Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, που ενόψει της εφαρμογής του Καλλικράτη προτείνει να δημιουργηθούν τμήματα κυκλοφορίας σε όλους τους δήμους με αρμοδιότητες κυκλοφοριακού σχεδιασμού, συγκοινωνιών και διαχείρισης της στάθμευσης.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54248

    [02] Θεσσαλονίκη: Απεργία από την ΕΣΗΕΜΘ

    Τριτη, 28 12 2010 20:25

    Σε απεργιακή κινητοποίηση 24ωρης διάρκειας προχωράει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στις 31 Δεκεμβρίου, στο TV Μακεδονία και στα παραρτήματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Antenna και Mega στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν στα παραπάνω ΜΜΕ και να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ: «Η συρρίκνωση του δημοσιογραφικού δυναμικού των παραπάνω ΜΜΕ που προσφάτως απέλυσαν συντάκτες με το γενικόλογο πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει ασφυκτικά τον ενημερωτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων που ως σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας υποχρεούνται να διατηρούν. Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην απαξίωση της ενημέρωσης που προωθούν οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί».

    Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση η ΕΣΗΕΜΘ αναφέρει ότι: «Για τον λόγο αυτόν απεργούμε από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 31/12/2010 έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 1/1/2011 και ζητούμε: - Να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν στα παραπάνω ΜΜΕ. - Να αποκατασταθούν οι συνθήκες εργασίας που ορίζουν η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το σύνολο των συντακτών που εργάζονται πια υπερεντατικά στους σταθμούς αυτούς. - Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που επιβάλλει η αντιμετώπιση της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού».

    Επίσης 24ωρη απεργία στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», αποφάσισαν από κοινού η ΕΣΗΕΜ-Θ με την Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και την Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΕΡΜ-Θ).

    Οι τρεις Ενώσεις ζητούν: - Να ανακληθούν αμέσως οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις μερικής απασχόλησης που πιεστικά επέβαλε η εργοδοσία στους συναδέλφους με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 25%. - Να τηρούνται για όλους τους εργαζόμενους οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο σύνολό τους. - Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του προγράμματος του συγκεκριμένου σταθμού.

    Πηγή: AΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54246

    [03] ΕΛΑΣ: Πιλοτικό πρόγραμμα για τη ζωοκλοπή στην Κρήτη

    Τριτη, 28 12 2010 19:44

    Ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ζωοκλοπής, ξεκινάει στο Ρέθυμνο η ΕΛΑΣ, με στόχο την εξάπλωσή του σε όλη την Κρήτη. Πρόσφατα εκλάπησαν 80 πρόβατα συνολικής αξίας 12.500 ευρώ, από αγνώστους δράστες, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο στο δημοτικό διαμέρισμα Άνω Μέρους του δήμου Συβρίτου, στο Ρέθυμνο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ, του αντιστράτηγου της ΕΛΑΣ και Αστυνομικού Διοικητή Κρήτης Φώτη Γεωργόπουλου: «σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει αυξητική τάση με τους ζωοκλέφτες να δρουν ανεξέλεγκτα. Για μας η ζωοκλοπή είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε. Η ζωοκλοπή είναι, ως πράξη, ικανή να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα πέρα από τον κτηνοτρόφο, ακόμα και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία».

    Παράλληλα σε δηλώσεις του νεαρός κτηνοτρόφος επισημαίνει ότι: «Ο κόπος μας, το κοπάδι μας, οι ελπίδες μας, όταν χάνονται μέσα σε μία βραδιά είναι σα να μας σκοτώνουν. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και πάλι την περιουσία μας περνάνε και δύο και τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ζωοκλοπής, δεν μπορούν να ξανασηκώσουν κεφάλι, διότι τα έξοδα και τα χρέη τρέχουν. Αυτό δεν είναι ούτε περηφάνια, ούτε πράξη επίδειξης. Είναι έγκλημα και απανθρωπιά».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54245

    [04] «Καμπανάκι» Τρισέ σε Γαλλία - Γερμανία

    Τριτη, 28 12 2010 22:37

    Αρκετά σαφής ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις προειδοποιήσεις του προς τη Γαλλία και τη Γερμανία, ότι με τις προτάσεις τους για το νέο μηχανισμό διάσωσης θα καταστρέψουν το ευρώ. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

    Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρω-ομόλογων, εκτιμώντας ότι είναι μια κίνηση ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους και ταυτόχρονα θα αποδέσμευε την Ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών.

    Στο στόχαστρο του κ. Μπόφινγκερ βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για τις επιλογές της, ενώ ο Γερμανός οικονομολόγος χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας δυσβάσταχτο, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν όλα έχουν τελικά θετική έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, εξελίξεις που θα κλονίσουν την κοινή γνώμη και κατ' επέκταση την αποδοχή του προγράμματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54251

    [05] ΟΤΕ: Αντιδράσεις στο ενδεχόμενο περικοπών

    Τριτη, 28 12 2010 21:44

    Εντάσεις πυροδότησε στις εργασιακές εξελίξεις στον ΟΤΕ, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της εφημερίδας, Financial Times, όπου κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Telekom, που είναι ο κύριος μέτοχος του Οργανισμού, σε δηλώσεις του, κάνει αναφορά στη μείωση του εργασιακού κόστους, με μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με τη μέθοδο της περικοπής διαφόρων επιδομάτων.

    Όπως δήλωσε ο Γκουίντο Κέρκχοφ: «στην Ελλάδα στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Οι μισθοί στον ΟΤΕ πρέπει να μειωθούν, καθώς το ποσοστό τους είναι υψηλότερο των αντίστοιχων της μητρικής Deutsche Telekom».

    Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, με τον πρόεδρο της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτη Κούτρα να τονίζει ότι: «Ο κ. Γκουίντο Κέρκχοφ δεν ξέρουμε με ποια ιδιότητα μιλάει και κάνει υποδείξεις στην ελληνική νομοθεσία, για το μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα, υπάρχει εργατική νομοθεσία και επιχειρησιακές συμβάσεις που ρυθμίζουν όσα σχετίζονται με το μισθολογικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε κινέζοι εργαζόμενοι των επενδύσεών τους. Ο κ. Κέρκχοφ συγκρίνει ανόμοια πράγματα, άλλη είναι η λειτουργική δομή του ΟΤΕ άλλη της Deutsche Telecom. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν του βγαίνει η επένδυση αυτή να φύγει. Δεν τον κρατάει κανένας. Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα, για να αυξηθούν τα μερίσματά τους».

    Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι «το πρόβλημα στον ΟΤΕ δεν είναι το μισθολογικό κόστος αλλά τα έσοδα που η Επιχείρηση χάνει από την πολιτική που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εις βάρος του ΟΤΕ, αφού του απαγορεύει να πουλήσει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στους Έλληνες καταναλωτές και επιτρέπει στους ανταγωνιστές να κάνουν "πάρτι" στις υποδομές, να μην πληρώνουν τις καθολικές υπηρεσίες, να φεσώνουν την αγορά και να χρησιμοποιούν φθηνό και σε πολλές περιπτώσεις εκβιαζόμενο χαμηλόμισθο προσωπικό στο όνομα του "υγιούς ανταγωνισμού" και της "αρπαχτής" αεριτζήδων και funds».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54249

    [06] Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2010

    Τριτη, 28 12 2010 19:55

    Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε σήμερα Tρίτη η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, με θέμα "Πορίσματα από τη μελέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας", τόνισε ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

    Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2010.

    Ανάμεσα σ' εκείνους που βραβεύτηκαν, ήταν η Ζυράννα Ζατέλη, η Άλκη Ζέη, η Ραχήλ Καπόν, ο Αντώνης Στάβερης, η Χαρά Νικοπούλου, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Κώστας Μπέης, ο Αναστάσιος Αντωνάρας, ο Σταμάτης Περδίος, ο αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Κωστάκης, και οι: Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από αυτοκίνητο, που είχε πάρει φωτιά.

    Στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο βουλευτής ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, πρώην βουλευτές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, συγγενείς και φίλοι των βραβευθέντων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Σε δηλώσεις της η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Οπωσδήποτε ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική αυτή διάκριση. Προσωπικά, θα συνεχίσω τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια, είτε με βραβεύουν κατά καιρούς γι' αυτό, είτε όχι".

    Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη, με αφορμή την βράβευσή της, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, γιατί κανένα από τα μυθιστορήματά μου δεν έχει πάρει κρατικό βραβείο. Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών γι΄αυτήν τη διάκριση".

    Η εκδότρια Ραχήλ Καπόν σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε τη δουλειά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δεν ασχολείσαι με την έκδοση εμπορικών βιβλίων. Θα συνεχίσω να προσπαθώ την καλή δουλειά, ανεξάρτητα από το βραβείο, γιατί αγαπώ το βιβλίο και προσπαθώ πάντα να εκδίδω βιβλία υψηλής ποιότητας".

    Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με έπαινο την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των εκδόσεων Καπόν, το 1984, που είχε τίτλο "Μαγνησία Το χρονικό ενός πολιτισμού".

    Τέλος, η Χαρά Νικοπούλου, που υπηρέτησε ως δασκάλα στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου, δήλωσε: "Ευχαριστώ θερμά την Ακαδημία Αθηνών, που στο πρόσωπό μου παρασημοφορεί την φιλοπατρία και τη διαμόρφωση, κυρίως εθνικής συνείδησης στους μαθητές μου, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας, κυρίως όμως, τη σκλαβωμένη Β. Ήπειρο, από την οποία κατάγομαι. Το μετάλλιο αυτό ανδρείας αποτελεί για μένα ηθική δέσμευση να συνεχίσω με μεγαλύτερη πίστη τον αγώνα μου μέχρι την τελική δικαίωση του έθνους μας. Το αφιερώνω στα δικά μου πομακόπουλα της Θράκης".

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    * Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, στον Αθανάσιο Κατερινόπουλο για την εργασία του «Neoproterozoic and Variscan SHRIMP ages for zircons from the Baba Mountain granitic complex, basement of the Hellenides Alpine orogenic belt».

    * Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2008-2009, Ιωάννη Κωστάκη.

    * Τρία βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους για το μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2008-2009 στους α) Παγάνη Λεωνίδα, πτυχιούχο του Πολυτεχνείου Κρήτης β) Μπαριάμη Γεώργιο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Πατρών και γ) Χατζόπουλο Χρήστο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Θράκης.

    * Βραβείο της Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία ιατρικού περιεχομένου, στην Ειρήνη Μπουρνάζου για την εργασία της «Apoptotic human cells inhibit migration of granulocytes via release of lactoferrin».

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Άμυνας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριότητας.

    * Έπαινος, οίκοθεν, στον Σταμάτη Περδίο, για την σημαντική συμβολή του σε ενεργειακά θέματα, κυρίως δια της συγγραφής μελετών περί εξοικονόμησης ενέργειας στον ελλαδικό χώρο.

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    * Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα - Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της, ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, στην Δήμητρα Ανδριανού για το βιβλίο της «The Furniture and Furnishing of Ancient Greek Houses and Tombs» (Cambridge University Press, 2009).

    * Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, οίκοθεν, απονέμεται στην Γιώτα Αργυροπούλου για την ποιητική της συλλογή «Διηγήματα».

    * Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, απονέμεται στη Ζέφη Δαράκη για την ποιητική της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω».

    * Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ι. Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά τη βράβευση της καλύτερης έκδοσης λυρικών ποιημάτων, απονέμεται στην ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα για την ποιητική της συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο».

    * Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον Βασίλειο Ρακιντζή.

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για νέο διαπρέποντα ζωγράφο ηλικίας μέχρι 40 ετών απονέμεται στον Αντώνη Στάβερη.

    * Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, οίκοθεν, απονέμεται στον Βασίλη Παναγιωτόπουλο για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών» (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2007-2009).

    * Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, απονέμεται στον Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτο για το βιβλίο που υπέβαλε με τίτλο: «Η Ελληνοϊταλική κρίση του 1923. Το επεισόδιο Tellini/Κέρκυρας».

    * Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη -της τελευταίας τριετίας- επί θέματος από τη βυζαντινή ή μεταβυζαντινή αρχαιολογία, τέχνη, αρχιτεκτονική απονέμεται στον Αναστάσιο Αντωνάρα για το βιβλίο του: «Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Υαλουργία, 1ος αι. π.χ. - 6ος αι. μ.Χ. Παραγωγή και προϊόντα. Τα αγγεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της».

    * Bραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας, στο Αντώνη Β. Ρεγκάκο για το βιβλίο του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα».

    *Δύο βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ το καθένα, στους Ξενοφώντα Τζαβάρα για την ανέκδοτη συλλογή «Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Ίμβρο» και Ανδρέα Λενακάκη για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Πυργιώτισσα, Ονομάτων επίσκεψις».

    * Βραβείο του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας, εις μνήμην Άγγελου Κίτσου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το βιβλίο του: «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι».

    * Βραβείο Θεοδώρου Σινανιώτη, εις μνήμην της μητέρας του Ζωής Φώτου Τζαβέλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στις ναυτικές παραδόσεις του έθνους και ιδιαίτερα σε αυτές του Πολεμικού Ναυτικού, στον Αντιναύαρχο ε.α. Ιωάννη Παλούμπη για το βιβλίο του «Από τα πελάγη στους αιθέρες - Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας»(Ναυτικόν Μουσείον Ελλάδος, Πειραιάς 2009).

    * Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από τη λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. - 500 μ.Χ. στην κυρία Βασιλική Βλάχου για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της: «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμική και οι φάσεις της εγκατάστασης».

    * Βραβείο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και θέμα τη Λογοτεχνία της Μακεδονίας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, οίκοθεν, στους Γιάννη Τζανή και Πέτρο Μπέσπαρη για το βιβλίο τους «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας, 1875-2007».

    * Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο σε θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία και εν γένει τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στον Μανώλη Γ. Βαρβούνη για το βιβλίο του με τίτλο:«Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη».

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Κωνσταντίνο Ζάχο, Διευθυντή της ΙΒ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, για το σημαντικότατο έργο συντήρησης, μελέτης και αποκατάστασης των μνημείων της Νικοπόλεως.

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Ραχήλ Καπόν για το σύνολο του υπερτεσσαρακονταεούς καλλιτεχνικού έργου της στον τομέα των εκδόσεων, με το οποίο ερμηνεύονται με ιδανικό τρόπο τα μνημεία και οι τόποι της Ελλάδος.

    ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

    * Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στη Ζυράννα Ζατέλη για το σύνολο του έργου της.

    * Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Γιάννη Βαρβέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

    * Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.

    ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

    * Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Αντώνη Φωστιέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

    * Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Νίκο Δαββέτα για το βιβλίο του «Η Εβραία νύφη».

    * Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στη Μαρία Κουγιουμτζή για το βιβλίο της «Άγριο Βελούδο».

    * Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην Άλκη Ζέη για το σύνολο του έργου της.

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    * Αργυρό Μετάλλιο στην Χαρά Νικοπούλου για την προσήλωσή της στο καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου τα έτη 2004 -2008.

    * Βραβείο Αλεξάνδρου Διομήδους, εις μνήμην του πάππου του Βασιλείου Τ. Οικονομίδου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Οι ανεξάρτητες αρχές στην ελληνική έννομη Τάξη», οίκοθεν, στον Θεόδωρο Χ. Τζώνο για το βιβλίο του «Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές».

    * Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μαυρ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα ή Ελληνίδας που διακρίθηκε για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, εξ ημισείας στους Ηλία Αργυριάδη και Δημήτριο Μηλόπουλο, οι οποίοι την 9-8-2010 με γενναιότητα, αυταπάρνηση και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από φλεγόμενο όχημα.

    * Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και θέμα «Η σύγχρονη λογική του Δικαίου» στον Κωνσταντίνο Π.Τσίνα για την μελέτη του «Νομική Επιστήμη και Λογική: Μια συμβολή στη θεωρία του Δικαίου -με αναφορά στο παράδειγμα της Ποινικής Δογματικής».

    * Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920), σε αναγνώριση της ενενηντάχρονης προσφοράς του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης (1974) για τη συνολική του προσφορά στη διάσωση, ανάδειξη και προβολή του κρητικού πολιτισμού.

    * Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Κώστα Μπέη για το σύνολο του συγγραφικού του έργου, το οποίο αναφέρεται στη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

    * Έπαινος, οίκοθεν, στην Ευαγγελία Ξενοπούλου για την πολυετή προσφορά της στη διατήρηση ζωντανής της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλόριζου.

    ΑΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 54247


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 December 2010 - 22:00:29 UTC