Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έφυγε» ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος
  • [02] Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το 2011
  • [03] Ελεύθερος blogger με περιοριστικούς όρους που εξεβίαζε τον Α/ΓΕΣ
  • [04] «Φως» σε υπόθεση εμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών σε φυλακές της χώρας
  • [05] Παροχές από την Εργατική Εστία
  • [06] Αλλαγές στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος
  • [07] Έκρυθμη κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  • [08] Ουγγαρία: Στην κυβέρνηση ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ
  • [09] Bραβεία φορολογικής συνείδησης
  • [10] Mondadori και Google υπέγραψαν συμφωνία για τους τίτλους του εκδοτικού ομίλου

    [01] «Έφυγε» ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος

    Τριτη, 21 12 2010 22:01

    Tweet

    Απεβίωσε σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 64 χρόνων ο Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), ενώ από το 2000 εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του ΕΚΘ, θέση που κατείχε μέχρι και σήμερα.

    Στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ν. Γιαννόπουλος είχε γεννηθεί το 1946 στη Νάουσα Ημαθίας και από 12 χρονών ζούσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν παντρεμένος με τη Μένη Τσαραμπουλίδου και πατέρας δύο κοριτσιών. Η κηδεία του θα γίνει στις 11 το πρωί της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

    Επιθυμία της οικογένειάς του είναι όποιος θέλει, αντί για στεφάνι στη μνήμη του, να καταθέσει χρήματα για τη «Βραδιά των Ανέργων» που για τη διοργάνωσή της ο ίδιος πρωτοστατούσε εδώ και 10 χρόνια. Η κατάθεση χρημάτων μπορεί να γίνει στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 216/296064 - 80 ή στο ταμείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τη θλίψη τους για την απώλεια του Νίκου Γιαννόπουλου εξέφρασαν η διοίκηση του ΕΚΘ, ο απερχόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι εξήραν τη συμβολή του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53177

    [02] Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το 2011

    Τριτη, 21 12 2010 21:12

    Tweet

    Με αντικείμενο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, όπως και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα επαγγέλματα που θα ανοίξουν υπολογίζονται σε περίπου 150 και ανάμεσά τους είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κλπ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε από τους υπουργούς ταχύτερες δράσεις καθώς συνδέονται με την καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου. Επίσης έκανε λόγο για βαρύ νομοθετικό έργο. Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λόγω της μεγάλης σημασίας των νομοσχεδίων, πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει στην διαμόρφωση των νομοσχεδίων για τα κλειστά επαγγέλματα, τα τυχερά παιχνίδια και την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Επίσης θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών.

    Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με το οποίο δημιουργούνται κοινωνικές επιχειρήσεις, εταιρίες με περιορισμένη ευθύνη, οι οποίες θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι η βοήθεια στο σπίτι. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται και το ταμείο κοινωνικής οικονομίας, καθώς και ρυθμίσεις για αποτελεσματική λειτουργία των σχέσεων εργασίας.

    Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να γίνει μόνο σε περίοδο οικονομικής ευρωστίας, γιατί αλλιώς θα επιδεινώσει την κατάσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΝ τονίζει ότι τα νέα μέτρα για τα κλειστά επαγγέλματα οδηγούν σε γενίκευση των μισθών πείνας.

    Εξελίξεις για το ευρωομόλογο

    Παράλληλα με τις δρομολογούμενες αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα, εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, σημειώθηκαν και στο θέμα του ενδεχομένου έκδοσης ευρωομόλογου. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Mechanism, EFSM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Fund, EFSF) θα προχωρήσουν τον Ιανουάριο στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τη βοήθεια για την Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επανήλθε στο θέμα του ευρωομολόγου, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπροσώπου του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρα, στη ΝΕΤ, δείχνει ότι είναι πιθανή η έκδοσή του στο άμεσο μέλλον.

    Συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλυτικά γιατί έχει τα πλεονεκτήματά της και χαρακτήρισε ως «λόγια του αέρα», τις αναφορές περί απειλών του ευρώ. Ως προπομπό του ευρω-ομολόγου χαρακτήρισε το ιρλανδικό ομόλογο, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53176

    [03] Ελεύθερος blogger με περιοριστικούς όρους που εξεβίαζε τον Α/ΓΕΣ

    Τριτη, 21 12 2010 20:37

    Tweet

    Ελεύθερος αφέθηκε, μετά την απολογία του στον 9ο ειδικό ανακριτή, ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του αρχηγού του ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

    Ανακριτής και εισαγγελέας επέβαλαν στον 49χρονο απόστρατο τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Ο αρχηγός του ΓΕΣ, σε μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του 49χρονου, υποστήριζε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναρτήθηκαν σε ένα μπλογκ, στο διαδίκτυο, συκοφαντικά κείμενα για τον ίδιο και την κόρη του, Ευτυχία Φραγκούλη, δημοσιογράφο. Οι δράστες μάλιστα ζήτησαν να τους καταβάλει χρηματικό ποσό προκειμένου να σταματήσουν τα δημοσιεύματα. Ο απόστρατος αξιωματικός παραδέχτηκε στην απολογία του ότι είναι ο διαχειριστής του συγκεκριμένου μπλογκ, όμως αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την ανάρτηση των συκοφαντικών κειμένων.

    AΠE

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 53174

    [04] «Φως» σε υπόθεση εμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών σε φυλακές της χώρας

    Τριτη, 21 12 2010 20:12

    Tweet

    Μεγάλη υπόθεση εμπορίου, διακίνησης και εισαγωγής ναρκωτικών, καθώς και κινητών τηλεφώνων σε διάφορες φυλακές της χώρας από οργανωμένο κύκλωμα, εξιχνιάστηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας μετά από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ύστερα από παραγγελία της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

    Σήμερα υποβλήθηκε στον εισαγγελέα ογκωδέστατη δικογραφία που αποτελείται από 3.924 σελίδες και αφορά στη συμμετοχή 69 ατόμων στο κύκλωμα.

    Ανάμεσα στους 69 κατηγορούμενους είναι:

    Ένας υπό απόταξη αστυνομικός, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από πέρσι τον Οκτώβριο που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε κρατούμενο στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών όπου υπηρετούσε, τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι του τμήματος ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού, μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, μία καθαρίστρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών, ένας ιδιώτης γιατρός ψυχίατρος, ένας δικηγόρος και 61 ιδιώτες από τους οποίους 20 είναι ήδη έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της χώρας.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από ένορκη καταγγελία πρώην κρατούμενου φυλακών ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο εισαγωγής ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών, καθώς και σε διάφορες φυλακές της χώρας.

    Από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κατά την οποία υπήρξε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψε ότι η οργάνωση λειτουργούσε με αυστηρή ιεραρχία και ρόλους και εισήγαγε ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Τρικάλων, Δομοκού, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας, Αλλικαρνασού και Πάτρας, καθώς και στα κρατητήρια του μεταγωγών Αθηνών.

    Τα μέλη της οργάνωσης είχαν κοινό ταμείο και λογαριασμούς σε τράπεζες όπου κατατίθονταν τα χρήματα από τους "πελάτες", ενώ σε όλες τις συναλλαγές τους και τηλεφωνικές συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 53171

    [05] Παροχές από την Εργατική Εστία

    Τριτη, 21 12 2010 19:51

    Tweet

    Από την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η διανομή δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου 2010-2011 στους δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Υπενθυμίζεται ότι τα δελτία θεάματος χειμερινής περιόδου χορηγούνται σε όσους δεν θα λάβουν δελτία κοινωνικού τουρισμού, καθώς και οποιαδήποτε τριήμερη, τετραήμερη, επταήμερη εκδρομή (θερινή, εαρινή, φθινοπωρινή), κατά το έτος 2011.

    Οι δικαιούχοι καλύπτουν για δελτία θεάματος χειμερινής περιόδου για τις παιδικές σκηνές και προστατευόμενα μέλη, ηλικίας από και τριών έως και δέκα ετών, ενώ δικαιούνται να λάβουν δελτία θεάματος θερινών θεάτρων, θερινών κινηματογράφων και δελτία αγοράς βιβλίων. Θα διατεθούν 180.000 δελτία θεάματος, προϋπολογιζόμενης δαπάνης, περίπου 2.530.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας μπορούν να ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη διεύθυνση www.oee.gr

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η διανομή των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται καθημερινά από 08:00-14:00 και μέχρι εξαντλήσεως αυτών από τα παρακάτω Γραφεία Διανομής εισιτηρίων του Οργανισμού:

    Αθήνα: ΑΓ. Μάρκου 11 ΤΗΛ. 210-3245297, Πατησίων 125 Τηλ. 210-8827258,

    Πειραιάς: Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Τηλ. 210-4120746,

    Περιστέρι: Θίσβης 7 Τηλ. 210-5743907,

    Ταύρος: Τιμοθ. Ευγενικού 5 Τηλ. 210-3424394,

    Ελευσίνα: Χαριλάου 30 Τηλ. 210-5545360,

    Νέα Ιωνία: 28ης Οκτωβρίου 42 ΑΓ. Κωνσταντίνου 1 Τηλ. 210-2717636,

    Αργυρούπολη: Αργυρουπόλεως 94-96 Τηλ. 210-9958596,

    Χολαργός: Αγαμέμνωνος 22 Τηλ. 210-6542155,

    Κερατσίνι: Ήρας 2 Τηλ. 210-4313414.

    Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για Χορήγηση Δελτίων Θεάματος Χειμερινής Περιόδου 2010-2011

    Εργαζόμενοι

    - Ατομικό και Οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον προστατεύουν μέλη,

    - Αστυνομική Ταυτότητα,

    - 100 ένσημα το 2010 ή βεβαίωση από το ΙΚΑ ή βεβαίωση εργοδότη θεωρημένη από το ΙΚΑ ή αντίγραφο της αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης έτους 2010,

    - Εκκαθαριστικό εφορίας έτους 2010.

    Συνταξιούχοι

    - Αρχική απόφαση σύνταξης

    - Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον υπάρχει,

    - Αστυνομική ταυτότητα,

    - Εκκαθαριστικό εφορίας έτους 2010.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53170

    [06] Αλλαγές στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος

    Τριτη, 21 12 2010 23:27

    Tweet

    Με διαφορετικό τρόπο θα γίνεται ο υπολογισμός και η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από το 2011 για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα μετά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

    Η βάση υπολογισμού θα είναι με βάση τους 12 μισθούς ή συντάξεις το χρόνο, αντί για 14 που ήταν, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα υπολογίσουν οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας.

    Έτσι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι, θα έχουν μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθού, χαμηλότερες από πέντε έως 147 ευρώ το μήνα για αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ, σε σύγκριση με τις κρατήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53180

    [07] Έκρυθμη κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

    Τριτη, 21 12 2010 20:31

    Tweet

    Συνεχίζεται η πολιτική βία στην Ακτή του Ελεφαντοστού, με δυνάμεις προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο, να διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες σε βάρος οπαδών και υποστηρικτών του αντιπάλου του κ. Γκμπάγκμπο και αναγνωρισμένου προέδρου της χώρας Αλασάν Ουατάρα.

    Αυτό προκύπτει από καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία γίνεται λόγος για συλλήψεις, απαγωγές, εξαφανίσεις, βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς έξω από αστυνομικά τμήματα όπου οι γυναίκες συγκεντρώνονταν για να ζητήσουν την απελευθέρωση κρατουμένων οικείων τους, αλλά και για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53172

    [08] Ουγγαρία: Στην κυβέρνηση ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ

    Τριτη, 21 12 2010 20:23

    Tweet

    Στα χέρια της κυβέρνησης του δεξιοεθνικιστικού κόμματος Ενωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, φέρεται να περνά πλέον ο απόλυτος έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης στην Ουγγαρία, έπειτα από την χθεσινοβραδινή υπερψήφιση στη Βουλή στη Βουδαπέστη από την κυβερνητική πλειοψηφία των δύο τρίτων, του αμφιλεγόμενου νέου Νόμου περί Τύπου, ο οποίος προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Ήδη πριν την ψήφιση του νόμου, η αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου, Επίτροπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε διαμηνύσει πως εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί υπό την παρούσα του μορφή παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ, ενώ άλλα στελέχη του διεθνούς Οργανισμού καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα

    Με το νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2011, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης "ΝΜΗΗ" θα εποπτεύει, πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

    Η κυβέρνηση Ορμπάν με τη συνταγματική της πλειοψηφία και 256 ψήφους "υπέρ", έναντι 87 "κατά" της αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε συνταγματική τροπολογία, έδωσε υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

    Της Αρχής ΝΜΗΗ, η οποία ελέγχει ήδη από τη σύστασή της το περασμένο καλοκαίρι όλα τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΤΙ), προΐσταται η Αναμαρία Σαλάι που έχει διοριστεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του.

    Στο πλαίσιο του επίμαχου νέου νόμου για τα ΜΜΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε χθες βράδυ και την ίδρυση υπηρεσίας παραγωγής ειδήσεων, του αποκαλούμενου Ιδρύματος Διαχείρισης Προγράμματος και Περιουσίας, που θα ετοιμάζει όλα τα ειδησεογραφικά και πολιτικού περιεχομένου προγράμματα για τα ουγγρικά δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει η διάλυση της ομάδας σύνταξης στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν χθες στη συνεδρίαση της ολομέλειας στην ουγγρική Βουλή με φίμωτρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές, συμπαραστεκόμενοι στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους και εκδότες διαδήλωσαν μαζί τους, κατά του νόμου, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η δημόσια Ουγγρική Τηλεόραση.

    Μόλις πριν μερικές ημέρες και ενόψει της ψήφισης του νόμου, οι ουγγρικές εφημερίδες που δεν πρόσκεινται στη δεξιά κυβέρνηση, είχαν κυκλοφορήσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με λευκή την πρώτη τους σελίδα, ενώ η μεγαλύτερη, και θεωρούμενη ως εγκυρότερη, εφημερίδα της χώρας, "Νεπτσαμπατζάκ" έχει αναγγείλει την προσφυγή της κατά του νόμου στο ουγγρικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προτίθεται να προσφύγει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η πρωτοφανής, για ευρωπαϊκά δεδομένα, συγκέντρωση εξουσίας από το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία, διευρύνθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές το Σεπτέμβριο, καθώς, με τον νέο εκλογικό "θρίαμβο" του δεξιοεθνικιστικού κόμματός του, Ενωση Νεαρών Δημοκρατών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ελέγχει πλέον πλήρως το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα του.

    Είχε προηγηθεί η σαρωτική νίκη του κόμματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, στις οποίες, αποσπώντας το 53%, εξασφάλισε, στη βάση του εκλογικού συστήματος, τη συνταγματική πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών στην ουγγρική Βουλή και τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνος σε οποιαδήποτε στιγμή στην αλλαγή του Συντάγματος.

    Μετά τις δημοτικές εκλογές και επικρατώντας και στις 19 περιφέρειες (κομιτάτα) της χώρας, χάρη και στον αλλαγμένο, στα μέτρα του, εκλογικό νόμο, το κόμμα του πρωθυπουργού καλύπτει πλέον το 95% των θέσεων των δημάρχων σε όλη την επικράτεια, κατακτώντας, για πρώτη φορά μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, και το αξίωμα του δημάρχου της πρωτεύουσας Βουδαπέστης με τον υποψήφιό της Ιστβαν Ταρλός, ο οποίος διαδέχτηκε τον για 20 συναπτά χρόνια φιλελεύθερο δήμαρχο Γκάμπορ Ντέμσκι.

    Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει δεχτεί τελευταία, επανειλημμένα κριτική από το εξωτερικό για μια σειρά ενεργειών του, όπως την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου παραχώρησης διπλής υπηκοότητας σε ουγγρικής καταγωγής πολίτες γειτονικών χωρών και, καθώς επίσης για τις συχνές εθνικιστικές του τοποθετήσεις ή την αμφισβήτηση διεθνών Συνθηκών, όπως εκείνη του Τριανόν.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53173

    [09] Bραβεία φορολογικής συνείδησης

    Τριτη, 21 12 2010 22:27

    Tweet

    Με τη φράση «H φοροδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης», απένειμε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού του Υπουργείου Οικονομικών για την δημιουργία βίντεο με θέμα τη φορολογική συνείδηση, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο διαγωνισμός είχε επίσης και το σκέλος του νέου εντύπου φορολογικής δήλωσης εισοδήματος.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι δεν αρκούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες, αλλά απαιτείται η δημιουργία φορολογικής συνείδησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Kουσελάς, που δήλωσε ότι δεν θα υπήρχαν σήμερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εάν είχε εκλείψει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, δίνοντας βάρος στο ότι είναι φαινόμενο ριζωμένο στη νοοτροπία της κοινωνίας, που απαιτεί καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 53178

    [10] Mondadori και Google υπέγραψαν συμφωνία για τους τίτλους του εκδοτικού ομίλου

    Τριτη, 21 12 2010 20:50

    Tweet

    Ο εκδοτικός οίκος Mondadori και ο γίγαντας του διαδικτύου Google ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας ο κατάλογος των τίτλων του ιταλικού εκδοτικού και δημοσιογραφικού ομίλου θα είναι διαθέσιμος παγκοσμίως σε ηλεκτρονική μορφή στο Google Books και το Google eBooks.

    "Χάρη στο Google Books, οι αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, θα μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν τα βιβλία Mondadori στο Google, και να δουν στο διαδίκτυο μια περιορισμένη προεπισκόπηση των κειμένων και να αποκτήσουν ένα φυσικό αντίγραφο μέσω των δικτυακών τόπων πώλησης ή από τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες", σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων.

    "Το Google Books είναι ήδη διαθέσιμο στην Ιταλία, και το Google eBooks--το online βιβλιοπωλείο της Google--θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το 2011", διευκρινίζεται.

    Ο κατάλογος του ομίλου Mondadori (εκδόσεις Mondadori, Einaudi, Sperling & K?pfer και Edizioni Piemme) περιλαμβάνει πάνω από 10.000 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους 1.600 που ήδη διατίθενται στο ebook.

    "Η συμφωνία που υπεγράφη με την Google αντιπροσωπεύει ασφαλώς για την όμιλο μας μια σημαντική ευκαιρία για τη διάδοση σε μεγάλη κλίμακα της ποιότητας των περιεχομένων (των βιβλίων) μας και της δημοσιογραφικής μας παραγωγής", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Mondadori, Μαουρίτσιο Κόστα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο όμιλος Mondadori ελέγχεται από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Fininvest του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρόεδρος του είναι η κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53175


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 December 2010 - 22:01:15 UTC