Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου : «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»
  • [02] Επιχειρησιακά σχέδια ΟΣΕ - ΤΡΕΝΟΣΕ -Κατάργηση δρομολογίων
  • [03] ATEbank: Πρώτη προτεραιότητα η εξυγίανση
  • [04] Σαμαράς: «Κόμμα συνδεδεμένο με την κοινωνία»
  • [05] Ισραήλ: Συνεχίζεται η μάχη εναντίον της πυρκαγιάς με 41 νεκρούς Β. της Χάιφας
  • [06] 51 οι συλληφθέντες στο κύκλωμα εμπορίας γυναικών από τη Ρωσία
  • [07] «Κλειστό», μετά από απεργία, το διεθνές αεροδρόμιο στη Μαδρίτη
  • [08] Παγκόσμιο συνέδριο Ελλήνων γιατρών στη Νέα Υόρκη
  • [09] Οι θεραπείες γονιμότητας ενδέχεται να μην ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου
  • [10] Παρίσι -Α. Τσίπρας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθειά κρίση του καπιταλισμού»

    [01] Γ. Παπανδρέου : «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»

    Παρασκευη, 03 12 2010 20:48

    Την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και των μεγάλων αλλαγών, μέσα στα πιεστικά χρονικά περιθώρια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Η Ελλάδα απέδειξε την αξιοπιστία της, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Ερωτηματικά και αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του οίκου Στάνταρντς & Πουρς να θέσει τη χώρα μας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Α. Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς επίσης και η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης.

    Την ερχόμενη Τρίτη, εξάλλου, αναμένονται, στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και ο επίτροπος Ολι Ρεν. Θα έχουν, επίσης, επαφές με κοινωνικούς φορείς ενώ θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

    Πολλή δουλειά έχει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Παρασκευή στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι μέχρι τότε, υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.

    Με τα νομοσχέδια αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της. Όπως σημείωσε, αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

    Για διγλωσσία κατηγορεί η ΝΔ τον Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να αποφασίσει πότε λέει και πράττει αυτά που πραγματικά πιστεύει.

    "Όταν στο εξωτερικό θυμάται τον παλαιό σοσιαλιστικό του εαυτό, ή όταν στο εσωτερικό της χώρας εφαρμόζει μέτρα ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που σπρώχνουν το λαό στην απελπισία;", συμπλήρωσε.

    Eγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τις κάμερες στους δημόσιους χώρους και την διατήρηση των δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

    Κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και άλλες διατάξεις.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη οι διατάξεις εκείνες του κοινοτικού δικαίου (οδηγία 2006/24/ΕΚ), με τις οποίες καθιερώνεται υποχρέωση διατήρησης ορισμένων δεδομένων των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η υποχρέωση αυτή εισήχθη με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

    Ήδη η παλαιότερη οδηγία 2002/58/ΕΚ προέβλεπε ότι τα κράτη μέλη μπορούσαν να λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα για να περιορίζουν το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας για τους ακόλουθους σκοπούς: τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων. Ο Έλληνας νομοθέτης, ωστόσο, κατά την ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας δεν έκανε χρήση της εν λόγω δυνατότητας και δεν επέβαλε στους παρόχους υποχρέωση προληπτικής διατήρησης δεδομένων της επικοινωνίας. Έτσι, τα συναφή δεδομένα -μέχρι σήμερα- διατηρούνται από τους παρόχους και τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο για τους σκοπούς μετάδοσης και χρέωσης της επικοινωνίας, ενώ καταστρέφονται με τη λήξη αυτής και μέχρι το τέλος της περιόδου, εντός της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί νομίμως ο λογαριασμός ή να επιδιωχθεί η πληρωμή του.

    Με την οδηγία 2006/24/ΕΚ τροποποιήθηκε η οδηγία 2002/58/ΕΚ και, ως εκ τούτου, η προαναφερθείσα δυνατότητα των κρατών μελών έχει πλέον μετατραπεί σε υποχρέωσή τους. Σε συμμόρφωση προς την υποχρέωση αυτή, το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλει τη διατήρηση ορισμένων δεδομένων, προκειμένου αυτά να καθίστανται διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τους όρους πρόσβασης που ορίζονται στο Σύνταγμα (άρθρο 19 παρ. 1). Θα πρέπει να τονισθεί, ότι τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας.

    Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπουν, επίσης, περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών, με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Ειδικότερα, ορίζεται ο αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων (12 μήνες) και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα. Καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια. Επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων. Ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.). Προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των τασσομένων υποχρεώσεων και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.

    Επίσης, με το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθορίζονται με σαφή και περιεκτικό τρόπο οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη και καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, ενώ καταργούνται παράλληλα οι σχετικές ρυθμίσεις του ν. 2472/1997.

    Η ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής ρύθμισης του θέματος της χρήσης συστημάτων βίντεο-επιτήρησης είχε επισημανθεί από την Α.Π.Δ.Π.Χ., στις γνωμοδοτήσεις της οποίας στηρίζεται το παρόν σχέδιο νόμου. Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α του Συντάγματος) και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 του Συντάγματος). Ωστόσο, η θέση αυτή δεν αποκλείει τη χρήση συστημάτων βίντεο-επιτήρησης υπό το πρίσμα της στάθμισης των ανωτέρω δικαιωμάτων με άλλα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας, του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως σε σχέση με την εθνική άμυνα, την κρατική και δημόσια ασφάλεια. Αυτό γίνεται δεκτό τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και από την Α.Π.Δ.Π.Χ.

    Με βάση τα ανωτέρω, στο σχέδιο νόμου απαριθμούνται περιοριστικά οι θεμιτοί σκοποί για τους οποίους επιτρέπεται η χρήση συστημάτων βιντεο-επιτήρησης σε δημόσιους χώρους (διαφύλαξη εθνικής άμυνας, διαφύλαξη κρατικής ασφάλειας, αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και διαχείριση της κυκλοφορίας), ορίζεται ότι η χρήση των εν λόγω συστημάτων ανατίθεται μόνο σε δημόσιες αρχές, και προσδιορίζεται η έννοια του δημόσιου χώρου με βάση τυπικά και λειτουργικά κριτήρια.

    Tέλος, το Β' κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιέχει μια σειρά άλλων, ως επί το πλείστον συναφών με τις παραπάνω, ρυθμίσεων, που αφορούν στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Α.Π.Δ.Π.Χ., στη ρύθμιση του ζητήματος των αυτόκλητων κλήσεων με σκοπό την απευθείας εμπορική προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στη διάρκεια της θητείας του εθνικού μας μέλους στη Eurojust κ.α.

    Το Νομοσχέδιο για το Λιμενικό Σώμα

    Το Λιμενικό Σώμα θα είναι ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, τα λιμάνια, στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και αποστολή του είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. Επίσης στο πλαίσιο της αποστολής του περιλαμβάνεται ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων.

    Προβλέπεται ακόμη η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται επίσης, Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.

    Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται το νομικό καθεστώς για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εγκρίθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία μέρη.

    Στο πρώτο περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

    Στο δεύτερο εντάσσονται ρυθμίσεις με τις οποίες αναδιοργανώνεται πλήρως το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

    Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση επί μέρους θεμάτων, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου καθήκοντός του για την εύρυθμη οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς και για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της, επιχειρεί με το παρόν νομοσχέδιο την αναδιοργάνωση και ταυτόχρονα την αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πέντε νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Είδηση: 50545

    [02] Επιχειρησιακά σχέδια ΟΣΕ - ΤΡΕΝΟΣΕ -Κατάργηση δρομολογίων

    Παρασκευη, 03 12 2010 20:59

    Την κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μετάταξη 2351 εργαζoμένων, αλλά και την πρόσληψη προσωπικού προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που εγκρίθηκαν σήμερα Παρασκευή 3/12 κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων διοικητικών συμβουλίων.

    Οι εργαζόμενοι, με κατάληψη των χώρων, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων, προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή τους.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Δρομολόγια που παραμένουν

    ΠΑΘΕΠ

    -Προαστιακός Αθηνών

    -Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη

    -Θεσσαλονίκη Έδεσσα

    -Τουριστικά δρομολόγια Πελοποννήσου

    -Εμπορευματικά δρομολόγια

    Δρομολόγια που αναστέλλονται

    -Θεσσαλονίκη -Σέρρες

    -Δυτική Μακεδονία

    -Λοιπές Βόρειος Ελλάδα ( Κούλατα-Ειδομένη-Πύθιο)

    -Λοιπή Πελοπόννησος

    ¶υξηση εισιτηρίων από 1/01/2011

    -ΠΑΘΕΠ από 80% ως και 100% επί των εισιτήριων των ΚΤΕΛ

    -Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούποληη ως και 90% επί των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ

    -Δυτική Μακεδονία ως και 90% επί των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ

    -Αθήνα-Χαλκίδαα 50% επί των σημερινών τιμών

    -Πειραιάς-Κιάτο 50% επί των σημερινών τιμών

    Μετατάξεις - προσλήψεις εργαζομένων

    2351 μετατάξεις ΟΣΕ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΕΡΓΟΣΕ

    300 προσλήψεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    NET

    Είδηση: 50544

    [03] ATEbank: Πρώτη προτεραιότητα η εξυγίανση

    Παρασκευη, 03 12 2010 22:02

    Μείωση λειτουργικού κόστους, μείωση αποδοχών και κλείσιμο καταστημάτων αλλά χωρίς απολύσεις, προβλέπει -μεταξύ άλλων- το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας. Αρχές του 2011 θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισεκατομμύριο, στην οποία θα συμμετάσχει και το Δημόσιο.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στη δομή της ΑΤΕ και την αποδέσμευση της από τις θυγατρικές εταιρίες όπως Δωδώνη, ΕΒΖ και ΣΕΚΑΠ έχει αρχίσει. Ο πρόεδρος της τράπεζας πάντως διαβεβαιώνει ότι ο διαχωρισμός των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Αγροτικής δεν συνεπάγεται κλείσιμο των θυγατρικών της επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα προβλέπεται:

    μείωση λειτουργικού κόστους

    μείωση 10% των αποδοχών

    κλείσιμο καταστημάτων με παράλληλη μετακίνηση των εργαζομένων σε συναφείς δραστηριότητες

    απεγκλωβισμός της ΑΤΕ από μη χρηματοπιστωτικές συμμετοχές.

    Κώστας Σκανδαλίδης: Τα βήματα αυτά μπορεί να είναι μεν δύσκολα αλλά πιστεύω ότι έχει αποφασισθεί να μείνει η τράπεζα στο δημόσιο τομέα και να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα των αγροτών.

    Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2007-2008 θα απορροφηθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου. Τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει και το Δημόσιο. Το προσωπικό της ΑΤΕ ανέρχεται σε 6.300 άτομα εκ των οποίων 300 θα συνταξιοδοτηθούν εφέτος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 50547

    [04] Σαμαράς: «Κόμμα συνδεδεμένο με την κοινωνία»

    Παρασκευη, 03 12 2010 20:30

    Σε κινητοποίηση θέτει τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Μιλώντας στα προεδρεία των νομαρχιακών επιτροπών της ΝΔ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Ρηγίλλης, τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα γυάλινα λόγια έχει πεθάνει.

    Σε εγρήγορση κάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της ΝΔ, με τους οποίους είχε συνεργασία στη Ρηγίλλης, καθώς, όπως εκτιμά, το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ολι Ρεν, που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

    Είδηση: 50543

    [05] Ισραήλ: Συνεχίζεται η μάχη εναντίον της πυρκαγιάς με 41 νεκρούς Β. της Χάιφας

    Παρασκευη, 03 12 2010 20:21

    Το Ισραήλ συνεχίζει τη μάχη εναντίον της χειρότερης δασικής πυρκαγιάς που έχει πλήξει μέχρι σήμερα τη χώρα, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άτομα και έχει καταστραφεί μια περιοχή 30 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Χάιφας, καθώς η εξωτερική βοήθεια άρχισε να φθάνει στη χώρα.

    Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 πυροσβεστών, 1.500 στρατιωτικών και εκατοντάδων ανδρών της αστυνομίας και πληρωμάτων των ασθενοφόρων, συμμετέχουν στην προσπάθεια γύρω από το δάσος Καρμέλ νότια της πόλης, όπου η φωτιά ξεκίνησε την Πέμπτη. Αξιωματούχοι είπαν ότι πιθανώς να χρειαστούν ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 17.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περίπου 6 χωριά εκκενώθηκαν. Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύρια δέντρα καταστράφηκαν. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί, και τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ τους είναι και ο αστυνομικός διοικητής της Χάιφας Αχούβα Τομερ.

    "Βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταστροφής διεθνών διαστάσεων", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επείγουσα σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, πριν αναχωρήσει με ελικόπτερο για να πετάξει πάνω από την περιοχή της καταστροφής.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Τεράστιες φλόγες έστελναν σπίθες στον ουρανό, με αποτέλεσμα ένας μάρτυρας να παρατηρήσει ότι ο λόφος του Καρμέλ έμοιαζε με "ηφαίστειο".

    Ισχυροί άνεμοι έκαναν τις φλόγες να αλλάζουν διεύθυνση, και να κινούνται προς την περιοχή της Ντένια, όπου αρκετές εκατοντάδες οικογένειες απομακρύνθηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

    Πυροσβέστες προσπαθούσαν να αποτρέψουν την πυρκαγιά να περάσει στις γειτονίες της Ντένια ή στα παράκτια χωριά στην άλλη πλευρά του

    αυτοκινητόδρομου στους πρόποδες του λόφου Καρμέλ.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τις φλόγες να "έρπουν" κάτω στις πλαγιές φθάνοντας ένα κόμβο της εθνικής οδού, κοντά στο χωριό Ατλίτ.

    Η πυρκαγιά προκλήθηκε από την ξηρασία, και τις υψηλές θερμοκρασίες που "στέγνωσαν" κυριολεκτικά το έδαφος.

    Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά νερού από τη Μεσόγειο στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.

    Τριάντα έξι από τα 41 θύματα ήταν δόκιμοι δεσμοφύλακες που είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στην μεταφορά των κρατουμένων σε μια φυλακή που βρισκόταν στη διαδρομή της φωτιάς την Πέμπτη. Το λεωφορείο τους τυλίχτηκε από τις φλόγες, που δεν άφησαν τίποτα περισσότερο από το απανθρακωμένο πλαίσιο του οχήματος.

    Ένας φωτογράφος θεμάτων της φύσης, ο Ρόνι Σόφερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής με δικό του τζιπ, περιέγραψε στην Yediot Ahronot πως "σε μια από τις στροφές στο δρόμο, υπήρχε και πάλι ένα τείχος φωτιάς απέναντι μου, περίπου 30 μέτρα ύψος, μια άβυσσος φωτιάς".

    Οι επιζώντες είπαν ότι οι περισσότεροι από τους δόκιμους δεσμοφύλακες κατάφεραν να κατέβουν από το λεωφορείο, αλλά δεν είχαν καμία πιθανότητα να γλιτώσουν από τη φωτιά τρέχοντας ή περπατώντας.

    Περίπου 900 κρατούμενοι από δύο φυλακές στην περιοχή απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Σε μια από τις φυλακές κρατούνταν Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν για αδικήματα σχετικά με την ασφάλεια και για παράνομη είσοδο στο Ισραήλ.

    Τέσσερα ελληνικά αεροπλάνα και ένα Hercules από τη Βουλγαρία με περίπου 150 πυροσβέστες συμμετέχουν πλέον στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Χώρες όπως η Τουρκία και Κύπρος έστειλαν περίπου 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα και άλλον εξοπλισμό που έφθασε σήμερα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία και η Ιορδανία, θα βοηθήσουν επίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα Boeing 747 που ρίχνει επιβραδυντικές χημικές ουσίες.

    Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν μέρες για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι από αργά το Σάββατο θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    Είπε επίσης στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ στράφηκε προς τη Γερμανία για βοήθεια, η οποία με τη σειρά της ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει, προτρέποντας την ¶γκυρα να στείλει δύο αεροσκάφη-παρά τις "δύσκολες" σχέσεις της με το Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ τηλεφώνησε επίσης στον ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

    Τα αίτια "της πύρινης κόλασης" είναι ακόμα ασαφή, αλλά σε μια σπασμωδική αντίδραση την Πέμπτη, ένας ακροδεξιός βουλευτής, ο Γιαακόβ Κατζ της Εθνικής Ένωσης, κατηγόρησε τους άραβες κατοίκους ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά με μια τρομοκρατική επίθεση.

    Η αστυνομία είπε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στα αίτια, και μια σειρά από πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αμέλειας ή του εμπρησμού, διερευνώνται.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια χωματερή.

    AΠΕ

    Είδηση: 50542

    [06] 51 οι συλληφθέντες στο κύκλωμα εμπορίας γυναικών από τη Ρωσία

    Παρασκευη, 03 12 2010 19:38

    Δύο αστυνομικοί εμπλέκονται, εκτός των άλλων, στο μεγάλο κύκλωμα εμπορίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών από τη Ρωσία που εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνες έρευνες, από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

    Οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο γιγαντιαίας επιχείρησης στην Ελλάδα και με την υποστήριξη των ρωσικών Αρχών Ασφαλείας, συνέλαβαν συνολικά 51 άτομα, εκ των οποίων 19 είναι μέλη της οργάνωσης και τα υπόλοιπα κατηγορούνται για διάφορα άλλα αδικήματα.

    Εκτός από αυτούς, για συμμετοχή στο κύκλωμα κατηγορούνται ακόμα 11 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία αναζητούνται, ενώ δύο από αυτά είναι οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου.

    Οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι διευκόλυναν κατά παράβαση των καθηκόντων τους την έκδοση αδειών εργασίας για τις γυναίκες που εκμεταλλεύονταν οι σωματέμποροι.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που είχε την κωδική ονομασία "Σιβηρία", εξετάστηκαν περισσότερα από 180 άτομα, ενώ απελευθερώθηκαν και τέσσερις γυναίκες, ρωσικής καταγωγής, οι οποίες κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα της οργάνωσης, γι΄αυτό χαρακτηρίστηκαν με εισαγγελικές πράξεις ως θύματα εμπορίας ανθρώπων και τους παρασχέθηκε προστασία και αρωγή.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν εδώ και τρία χρόνια και ήλεγχε το 80% των γυναικών που εκδίδονταν παράνομα στην Ελλάδα.

    Η οργάνωση ήταν δομημένη σε τρεις πυρήνες με διακριτούς ρόλους και στελέχωση, και εντόπιζε τις γυναίκες-θύματα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, τις εξαπατούσε ότι θα εργάζονταν δήθεν ως χορεύτριες με μεγάλους μισθούς σε νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στη συνέχεια τις προωθούσε σε νυχτερινά κέντρα όπου τις εξανάγκαζαν με τη βία να εκδίδονται σε πελάτες των καταστημάτων.

    Τα κέρδη νομιμοποιούνταν μέσω αλυσίδας αρτοποιείων, ιδιοκτησίας του "εγκεφάλου" της σπείρας, ο οποίος είναι μεταξύ των συλληφθέντων, καθώς επίσης και με την αγορά ακινήτων και μέσω νυχτερινών κέντρων. Μεγάλα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν στο εξωτερικό.

    Από την έρευνα κατασχέθηκαν τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα, 12.400 ευρώ και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων.

    Οι 51 συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα.

    Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και παράλληλα διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

    ΑΠE

    Είδηση: 50540

    [07] «Κλειστό», μετά από απεργία, το διεθνές αεροδρόμιο στη Μαδρίτη

    Παρασκευη, 03 12 2010 22:33

    Το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης "Μπαράχας", όπως και αυτά στις Βαλεαρίδες (Πάλμα ντε Μαγιόρκα) και στα Κανάρια νησιά, παραμένουν "κλειστά" καθ όλο το τρέχον 24ωρο, λόγω της απεργίας των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής τους, της "Aena". Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι "κατά εκατοντάδες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά το τρέχον 24ωρο εγκαταλείπουν λόγω της απεργιακής κινητοποίησης τις θέσεις εργασίας τους".

    Η κυβέρνηση της Ισπανίας, στο πλαίσιο του αγώνα να περισταλεί το 2011 το δημόσιο έλλειμμα, εξήγγειλε από αργά την Πέμπτη τα σχέδιά της να ιδιωτικοποιηθεί η "Aena".

    Οι κινητοποιήσεις των εμπλεκομένων εργαζομένων είναι πρακτικά βέβαιο ότι "θα διαταράξουν την κίνηση των πολύ τουριστικών τριών αυτών αεροδρομίων και καθ όλο το επικείμενο εορταστικό δεκαπενθήμερο", όπως ανέφερε στη Μαδρίτη μία συνδικαλιστική πηγή.

    Ο υπουργός Μεταφορών έκανε λόγο για "εκβιασμό" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Χοσέ Μπλάνκο, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί "τον εκβιασμό" των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η αιφνιδιαστική απεργία των οποίων οδήγησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του ισπανικού ενάεριου χώρου.

    "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό που παίρνει ομήρους τους πολίτες", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

    "Η συμπεριφορά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι απαράδεκτη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ενεργήσει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τη μεγαλύτερη αυστηρότητα χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη του νόμου για να τελειώνει με αυτήν την κατάσταση", πρόσθεσε.

    "Αν οι ελεγκτές δεν επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους, η κυβέρνηση θα καταφύγει στα αναγκαία έκτακτα μέτρα", δήλωσε τέλος.

    Οι ελεγκτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σήμερα, προκαλώντας σχεδόν το πλήρες κλείσιμο του ισπανικού εναέριου χώρου.

    Αυτό συμβαίνει εν μέσω αναχωρήσεων για διακοπές πέντε ημερών, καθώς οι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην Ισπανία είναι αργία. "Αυτό προκαλεί σοβαρή διαταραχή της αεροπορικής κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ισπανία" και επηρεάζει σχεδόν 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Aena.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,REUTERS

    Είδηση: 50548

    [08] Παγκόσμιο συνέδριο Ελλήνων γιατρών στη Νέα Υόρκη

    Παρασκευη, 03 12 2010 21:08

    Υγεια

    Γιατροί ελληνικής καταγωγής απ' όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) ξεκίνησαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Παγκοσμίου Δικτύου Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων. Για πρώτη φορά το συνέδριο πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας και Κύπρου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται σε αμφιθέατρο αμερικανικού νοσοκομείου στο Μανχάταν και αναμένεται να μιλήσουν περισσότεροι από τριάντα διακεκριμένοι γιατροί διαφόρων κλάδων, οι οποίοι θα αναφερθούν σε θέματα της ειδικότητάς τους. Μερικοί απ' αυτούς θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά αποτελέσματα ιατρικών ερευνών τους.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, δήλωσε ότι το συνέδριο γίνεται με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί, του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων και της Ελληνικής Βιοεπιστημονικής Ένωσης Αμερικής.

    Κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού, καθώς και τοπικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2007 κατά το ιδρυτικό συνέδριο στην Κω, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ακολούθησε το δεύτερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2008 στην Πάφο της Κύπρου, υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Το τρίτο συνέδριο έγινε πέρυσι το Σεπτέμβριο στο Λαγονήσι.

    απε

    Είδηση: 50546

    [09] Οι θεραπείες γονιμότητας ενδέχεται να μην ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου

    Παρασκευη, 03 12 2010 19:59

    Υγεια

    Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να μη συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παρά τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται, αποφάνθηκε σουηδική μελέτη.

    Ορισμένες προγενέστερες μελέτες ανέφεραν ότι τα φάρμακα για την γονιμότητα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

    Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Ανθρώπινη Αναπαραγωγή", ο Μπενγκτ Κάλεν του πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν 24.000 γυναίκες, οι οποίες κατά το διάστημα 1982-2006 γέννησαν έχοντας υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

    Στη συνέχεια σύγκριναν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες με το ιατρικό ιστορικό 1.4 εκατομμυρίων γυναικών από τον γενικό πληθυσμό της χώρας που επίσης γέννησαν την ίδια περίοδο.

    Ποσοστό μικρότερο του 2% από τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση εμφάνισαν έναν ή περισσότερους τύπους καρκίνου κατά την επόμενη οκταετία, σε σχέση με σχεδόν 5% γυναικών από την άλλη ομάδα.

    Ως παράγοντες κινδύνου εξετάστηκαν η ηλικία κατά την οποία η γυναίκα απέκτησε παιδί, πιθανές προηγούμενες εγκυμοσύνες και το αν ήταν καπνίστρια και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν κατά 25% χαμηλότερος για τις γυναίκες που είχαν κάνει εξωσωματική.

    "Ενα ζευγάρι που πρέπει να επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν χρειάζεται να φοβάται ότι οι ορμόνες που θα χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία- τουλάχιστον εκείνες που χρησιμοποιούνται στη Σουηδία - θα συνιστούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου για τη γυναίκα", είπε ο Κάλεν στο Reuters Health.

    Ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών ήταν μεγαλύτερος από διπλάσιος για τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική, σε σχέση με εκείνες που είχαν συλλάβει κανονικά, ο Κάλεν εξήγησε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες στην λειτουργία των ωοθηκών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο και τον κίνδυνο υπογονιμότητας, άρα την ανάγκη για εξωσωματική.

    "Ο κίνδυνος εμφάνισης δύο κοινών τύπων καρκίνου - του μαστού και του τραχήλου- εμφανίστηκε πολύ πιο μειωμένος από το αναμενόμενο", είπε ο ίδιος.

    Ο Κάλεν πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική είναι πιο υγιείς από τον μέσο όρο ή, πιθανότατα, στο ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί να υποβληθούν σε περισσότερες εξετάσεις του τραχήλου και σε μαστογραφίες.

    aπε

    Είδηση: 50541

    [10] Παρίσι -Α. Τσίπρας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθειά κρίση του καπιταλισμού»

    Παρασκευη, 03 12 2010 19:31

    Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθειά κρίση του καπιταλισμού» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 3ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ακραίο - όπως το χαρακτήρισε - νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, «γέννησε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα τέρας, που τώρα καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά του. Ακόμα και τα χέρια που το ταΐζουν». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη «φανερώνει τη γύμνια του βασιλιά» και χαρακτήρισε σαθρό το μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ.

    «Το ευρώ οικοδομήθηκε στη βάση του μονεταρισμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού» είπε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την υπάρχουσα κρίση στην ίδια την φύση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, στην «μονεταριστική αντίληψη οικοδόμησής της» στην «απουσία άμεσου και δημοκρατικού ελέγχου» στην «απουσία ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» και στην «απονενοημένη απόπειρα νομισματικής ενοποίησης, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργίες οικονομικής ενοποίησης».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά δικαιώθηκε στις προβλέψεις της και τις αναλύσεις της αλλά όπως είπε, αυτό δεν αρκεί και τώρα πρέπει να δοθούν απαντήσεις που θα αποτρέπουν τη καταστροφή αλλά και να οργανωθούν οι κοινωνικοί αγώνες που θα ανοίξουν δρόμους «για τη δημοκρατική της επανίδρυση, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών και όχι της ασυδοσίας των αγορών».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι αν δεν επιλυθούν τα δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ, αν δεν υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης, το ευρώ και μαζί του η ευρωζώνη αλλά και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιβιώσουν, και τόνισε ότι και αυτή η νέα αρχιτεκτονική πρέπει να βασίζεται σε δυο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά στο ρόλο της ΕΚΤ και τη δυνατότητα της, όχι μόνο να δανείζει και να διασώζει εμπορικές τράπεζες, αλλά κυρίως να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες. «Τυπώνοντας νόμισμα και ομόλογα, δανείζοντας με 1% επιτόκιο, αγοράζοντας τα επισφαλή δάνεια» πρότεινε ο κ. Τσίπρας.

    Ο δεύτερος πυλώνας σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αφορά μια αναγκαία διαδικασία αναδιανομής του πλούτου ανάμεσα στις δυνατές και στις αδύναμες οικονομίες με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό για μεταφορά πόρων προς τη περιφέρεια που θα εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50539


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 December 2010 - 21:54:09 UTC