Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα
  • [02] Σχέδιο για μετατάξεις στο Δημόσιο
  • [03] Μετά την Ιρλανδία, «στο στόχαστρο των αγορών η Πορτογαλία»
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις των ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΝΟ
  • [05] Φωτοβολταϊκά και στις πολυκατοικίες
  • [06] Διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη
  • [07] Συνάντηση Α. Τσίπρα - εργαζομένων ΕΑΒ
  • [08] Ευ. Βενιζέλος: Επιτυχής η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
  • [09] Τράπεζα Πειραιώς: Πρόγραμμα μείωσης μισθολογικού κόστους
  • [10] Π.Γερουλάνος: «Επενδύουμε στον Τουρισμό»
  • [11] Η έναρξη του Σύμπαντος και τι υπήρχε πριν, κατά Ρότζερ Πένροουζ
  • [12] Τα οφέλη της «ελάχιστα επεμβατικής» χειρουργικής
  • [13] Ενώπιον του ΔΠΔ ο πρώην αντιπρόεδρος του Κονγκό
  • [14] Κατάληψη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από συνδικαλιστές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
  • [15] Η πρώτη συνάντηση δύο Περιφερειαρχών
  • [16] Εγκαίνια Κέντρου Ημερήσιας κι Απογευματινής Φροντίδας Παιδιών στη Χιλιαδού
  • [17] ΠΑΜΕ: Πρόσκληση για συμμετοχή στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου
  • [18] "Εμφύλιος" στο ΠΑ. ΣΟ. Κ. Ορεστιάδας για τη στάση στελεχών του κινήματος στις δημοτικές εκλογέςβ¦
  • [19] Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό μέτρο "συγχώνευσης" του Γ. Π. Ν. Αλεξανδρούπολης με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείοβ¦
  • [20] Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα των στρατιωτικών νοσοκομείων της Θράκης, επιδιώκει ο Α. Γιαννακίδηςβ¦
  • [21] Ικανοποίηση Μπουσουλέγκα για το «καλό επίπεδο λειτουργίας» των νοσοκομείων του Έβρου⦻
  • [22] Σωροί από απορρίμματα "πνίγουν" την Αλεξανδρούπολη λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο δήμοβ¦
  • [23] Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για το πρόβλημα στην ψηφιοποίηση αγροτικών εκτάσεων των οικισμών Μάνδρας και Αμορίουβ¦
  • [24] Έλληνας από το MIT απαντά στη θεωρία του Νας
  • [25] Η «Άρτεμις» της NASA με ελληνική σφραγίδα
  • [26] Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια
  • [27] Αέρια του θερμοκηπίου: μειώθηκαν λίγο πέρυσι, έρχεται νέα άνοδος-ρεκόρ
  • [28] Δοκιμές αποκατάστασης της όρασης με θεραπεία βλαστοκυττάρων
  • [29] Προτάσεις μεταναστών για τη μεταναστευτική πολιτική
  • [30] A. Σαμαράς: Ανταλλαγή απόψεων με Δημάρχους
  • [31] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - εργαζομένων ΕΑΒ
  • [32] Συνάντηση Σαμαρά με νεοεκλεγμένους στην Τ.Α.
  • [33] ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ: Προετοιμασία των κινητοποιήσεων
  • [34] Ευρω-παράταση για το λιγνίτη

    [01] Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα

    Δευτερα, 22 11 2010 15:09

    Δείτε τα video

    Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την αύξηση των εσόδων και τη δραστική περικοπή των δαπανών στο δημόσιο, με αιχμή τις ΔΕΚΟ, και ειδικότερα, τα ζητήματα των κλαδικών συμβάσεων και των μετατάξεων. Η τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ θεωρείται δεδομένη, οι εκπρόσωποι όμως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιέζουν για αυστηρό χρονοδιάγραμμα, στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Το μεσημέρι, ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας και τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.

    Νέα συνάντηση με την τρόικα

    Δύσκολες και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται το 2011 στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα έχει το οικονομικό επιτελείο

    Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σήμερα, και η τρόικα θα παρουσιάσει την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της οικονομίας. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

    Παπακωνσταντίνου: Η διαπραγμάτευση δεν σκάλωσε

    Το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πορεία της οικονομίας αλλά και των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το 2010 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, κατά την οποία η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία αλλά και να μειώσει το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου, «γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση;», με την τρόικα τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν σκάλωσε αλλά συνεχίζεται και είναι δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατό καλύτερα και έχοντας στο μυαλό της ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευση διακυβεύεται κ η επόμενη δόση του δανείου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα κλείνει και έχει εστιάσει στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Δημόσιο Τομέα, στις ΔΕΚΟ, στην αγορά εργασίας, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

    Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει το 2011 να επαναλάβει τα «εξαιρετικά δυσάρεστα» μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει το 2010, όπως η περικοπή των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 μίλησε για προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που αποτελεί μονόδρομο, αν η Ελλάδα θέλει να ξαναβρεί την αξιοπιστία της στις ξένες αγορές και να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρας.

    Ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο Υπουργός Οικονομικών στο Bloomberg

    ''Η αναδιάρθρωση του χρέους θα βλάψει την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα και θα στείλει λάθος μήνυμα στην Ευρωζώνη'' δήλωσε στο Bloomberg ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πεταλωτής: Σκληρές αλλά όχι δραματικές οι διαπραγματεύσεις

    Σκληρές αλλά όχι δραματικές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και το θέμα των μετατάξεων στις ΔΕΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει στις γνωστές της θέσεις για τα; ζητήματα αυτά.

    Αν και δεν θέλησε να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων καθώς αυτές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών ή απολύσεων στο δημόσιο.

    Ο κ. Πεταλωτής, πάντως, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετατάξεις οι οποίες δεν αποτελούν απολύσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με την τρίτη ούτε με την τέταρτη δόση των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

    Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με αφορμή δηλώσεις του στις 11 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, με τις οποίες παρότρυνε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της ιρλανδικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι δεν δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

    Ο κ. Σαμαράς μας λοιδορούσε δήλωσε ο κ. Πεταλωτής ,ευτυχώς, όμως για όλους μας δρομολογήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και για την Ιρλανδία και για όποιες χώρες στο μέλλον αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

    Την ίδια ώρα, κατά 20 δις ευρώ αυξήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 336,8 δις από 316,9 δις που ήταν στις 30 Ιουνίου του 2010. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 11,1 δις ενώ οι εγγυήσεις του δημοσίου φθάνουν 25,4 δις ευρώ.

    Αντιδράσεις για το άρθρο Κατσέλη

    Την ίδια ώρα, ποικίλες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει άρθρο της Υπουργού Απασχόλησης , Λούκας Κατσέλη στο «Βήμα της Κυριακής», για τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις.

    Η κυβέρνηση δρα ενιαία και συλλογικά και ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται όλους τους Υπουργούς τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι αφενός ο τίτλος του άρθρου δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του και αφετέρου ότι οι θέσεις που εκφράζει η κ.Κατσέλη δεν αφίστανται των θέσεων της κυβέρνησης.

    «Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και έχει συμφωνηθεί προ πολλού, περιλαμβάνεται μέσα στο μνημόνιο. Τώρα αυτό που γίνεται είναι να διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής. Δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν. Οι επιχειρησιακές, όμως, συμβάσεις εργασίας γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο θα ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    «Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μια προτεραιότητα αδήριτη και σαφή: να καταβληθούν οι δόσεις και να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να τηρήσουμε τους όρους μιας δανειακής σύμβασης, που, όπως συμβαίνει πάντα στις δανειακές συμβάσεις, έχουν καθοριστεί πρωτίστως από την οπτική γωνία των δανειστών και όχι από την οπτική γωνία του δανειζόμενου. Εμείς όμως θεωρούμε ότι οι αλλαγές που έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, οι αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα να αποκτήσει ένα φυσιολογικό φορολογικό σύστημα, οι αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι αλλαγές που ούτως ή άλλως θα τις χρειαζόμασταν και τις χρειαζόμαστε, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δυνάμεων που αποτυπώνεται στη δανειακή σύμβαση», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα προσδιοριστούν μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς».

    «Τα "κροκοδείλια δάκρυα", δεν πείθουν κανέναν. Η κα Κατσέλη, είναι ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης του Μνημονίου, που όπως και ο προκάτοχός της, διακρίνεται για τις ακροβατικές της ικανότητες, τη δήθεν κοινωνική ευαισθησία και τις συνεχείς αναδιπλώσεις. Όχι, όμως, για την ουσία της πολιτικής και το αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον κατώτατο μισθό. Με αμοιβές κάτω από τον κατώτατο μισθό, με την Ανεργία να καλπάζει, με πρωτόγνωρη Ύφεση και υψηλό Πληθωρισμό, οι Έλληνες εργαζόμενοι, βιώνουν ένα αδιέξοδο και αναζητούν ελπίδα», σχολίασε η ΝΔ.

    «Η κα Κατσέλη έχει αυταπάτες ότι εάν βάλει ένα χαρτονένιο εμπόδιο στις συλλογικές συμβάσεις μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που από τη φύση τους οδηγούν τα μνημόνια της τρόικας. Κατά τη γνώμη μας θα τα βρει η κυβέρνηση και η τρόικα», τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    «Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σημαίνει για τους εργαζόμενους επιστροφή στο μεσαίωνα. Σημαίνει όμως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξόντωση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Με δυο λόγια, σημαίνει περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία. Όμως, είναι σε όλους γνωστό, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εμπίπτουν στο εθνικό δίκαιο και δεν έχει καμιά δικαιοδοσία η τρόικα και το μνημόνιο. Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει τι μέλλον θέλει, τι μέλλον προετοιμάζει για τους εργαζόμενους της χώρας.», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πολιτική ιδεολογία της τρόϊκας είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Εμείς σαφώς αποκρούουμε αυτές τις ακρότητες οι οποίες, αφενός μεν, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τον κοινωνικό παράγοντα και αφετέρου τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από το τέλμα», τόνισε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωσε επίσης για τις συλλογικές συμβάσεις: «Η μουρμούρα, η διχογνωμία και οι προσωπικές στρατηγικές επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση: «Όπου φτώχεια και γκρίνια». Και που βσαι ακόμα».

    Με αφορμή την αντιπαράθεση για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ο υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: «Όχι άλλα χτυπήματα στην αμοιβή της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην ξεπεράσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τη κόκκινη γραμμή της προστασίας των γενικών συλλογικών συμβάσεων και των μισθών σε κάθε επιχείρηση».

    «Οι ρήτρες που περιέχονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο εκθεμελιώνουν πλήρως το σύστημα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ιδιαίτερα η πρόταση που αφορά στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι καταστροφική και για τους εργαζόμενους και για τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Την θεωρούμε απαράδεκτη, θέτουμε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων μας να μην περάσουν τέτοια αντικοινωνικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σκληρές διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Τρόικας

    Είδηση: 48488

    [02] Σχέδιο για μετατάξεις στο Δημόσιο

    Δευτερα, 22 11 2010 17:19

    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τους περίπου 15.000 υπαλλήλους που θα μεταταγούν από την αυτοδιοίκηση στους Καλλικρατικούς δήμους και τις αιρετές περιφέρειες. Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της αίτησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα μήνα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

    Χωρίς δικαίωμα άρνησης

    Θεωρείται βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αρνηθούν την νέα τους θέση και θα έχουν 15 ημέρες προθεσμία από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους, μέσω δικαστικού κλητήρα.

    Στο μεταξύ, θολό είναι το τοπίο σε ότι αφορά στις μετατάξεις υπαλλήλων από φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς ο αριθμός και οι θέσεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση όσοι δεν αποδέχονται τη νέα τους θέση θα απολύονται.

    Με βάση τα κριτήρια, οι υπό μετάταξη υπάλληλοι:

    Δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν. Εάν όμως δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις θα μετακινούνται και εκτός ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση

    Θα τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παραπλήσιας ειδικότητας.

    Θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται.

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνουν και οι 1350 μετατάξεις από τον ΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις σε ποιες θέσεις θέλουν να πάνε και θα τους δοθούν τρεις επιλογές κατά σειρά παλαιότητας και προϋπηρεσίας.

    Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από όλους τους φορείς στο Δημόσιο να αναφέρουν τις κενές οργανικές θέσεις τους ώστε οι μετατάξεις να γίνουν καταρχάς με βάσει την κάλυψη αυτών των κενών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 48501

    [03] Μετά την Ιρλανδία, «στο στόχαστρο των αγορών η Πορτογαλία»

    Δευτερα, 22 11 2010 17:06

    Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών, μπορεί να υποχρεωθεί και αυτή να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, εκτιμούν οι αναλυτές, έστω κι αν οι αρχές εξακολουθούν να θέλουν να πείσουν ότι οι καταστάσεις είναι "πολύ διαφορετικές". Η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη καμία βοήθεια για να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Πορτογαλίας και Ιρλανδίας".

    "Οι στόχοι της κυβέρνησης θα τηρηθούν"

    "Ακούω πολλούς να μιλούν για το ΔΝΤ. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Αυτοί των οποίων τη βοήθεια χρειάζεται η χώρα, είναι οι Πορτογάλοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζοζέ Σόκρατες.

    "Ελπίζω ότι το γεγονός πως η Ιρλανδία προσέφυγε στη βοήθεια των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές", είπε ο Σόκρατες και πρόσθεσε: "Η Πορτογαλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Πορτογαλία δεν είχε ποτέ μία φούσκα και έχουμε δημοσιονομική κατάσταση που δεν συγκρίνεται με την Ιρλανδία", υποστήριξε ο Σόκρατες.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα επικρατήσει ηρεμία στις αγορές και θα σταματήσει η φημολογία που δεν έχει κανένα νόημα".

    "Στις αγορές, η ιδέα που επικρατεί είναι πως μόλις λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία θα βρεθεί στο στόχαστρο", δήλωνε από την Παρασκευή ο Ζοάο Κραβίνιο, διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και αρμόδιος για την Πορτογαλία.

    Εντούτοις οι πορτογαλικές αρχές εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους, επιμένοντας στις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είχαν κάνει και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης την άνοιξη.

    Αντίθετα από άλλες χώρες, "η Πορτογαλία δεν γνώρισε κάποια φούσκα στην αγορά ακινήτων και το επίπεδο της χρέωσης είναι εντός του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υπογράμμιζε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, λέγοντας πως "ελπίζει ότι (η παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν θα είναι απαραίτητη".

    Ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει το βράδυ της Κυριακής το "σημαντικό" σχέδιο βοήθειας προς την Ιρλανδία που, όπως διαβεβαίωσε, "κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών".

    Για μια ακόμη φορά, ο Τεσέιρα ντος Σάντος επιχείρησε να αποσυνδέσει την Πορτογαλία από τα ιρλανδικά προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα "με καλές κανονιστικές ρυθμίσεις και καλή επίβλεψη", "ανθεκτικό και με καλή κεφαλαιοποίηση". Υπογράμμισε επίσης τη "σαφή στρατηγική" της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι οι στόχοι θα τηρηθούν.

    "Ανεπαρκή επιχειρήματα"

    Εντούτοις, για την πλειοψηφία των αναλυτών, τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να καθησυχάσουν τις αγορές.

    Σήμερα τα επιτόκια στα πορτογαλικά ομόλογα συνέχιζαν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) την ανοδική πορεία τους φτάνοντας στο 6,527%, από 6,508% το βράδυ της Παρασκευής.

    "Αν η πίεση αυτή συνεχιστεί, η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια", προβλέπει η οικονομολόγος Τούλια Μπούκο της Unicredit.

    "Η Πορτογαλία μπορεί να θεωρήσει ότι είναι παράλογο να πληρώνει επιτόκια από 6% ως 7% ή περισσότερο, την ώρα που μπορεί να ζητήσει μια εξωτερική βοήθεια" με χαμηλότερα επιτόκια, εκτιμά επίσης ο Φιλίπε Σίλβα, υπεύθυνος για τα ομόλογα στην τράπεζα Carregosa.

    Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της, το οποίο φάνηκε ως τώρα ανίκανη να μειώσει.

    "Το πορτογαλικό χρέος αυξήθηκε περισσότερο τους εννέα πρώτους μήνες του χρόνου απ' ό,τι είχε αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο πέρυσι", επισήμανε στους Financial Times ο οικονομολόγος Ραλφ Σολβίν της Commerzbank.

    "Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Πορτογαλίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Ιρλανδίας", υπογράμμιζε από την πλευρά του ο Νικ Φιρουζί της τράπεζας Nomura, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Ντιάριο Εκονόμικο".

    Μολονότι η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της για το 2010, η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να περιπλακεί πολύ το 2011, καθώς τότε λήγουν χρέη ύψους 25,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,7 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο.

    Στο πλαίσιο αυτό, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει οριστικά την Παρασκευή ένα προϋπολογισμό άνευ προηγουμένου λιγότητας, που προβλέπει μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ στο 4,6%.

    Σε αντίδραση, οι δύο κύριες πορτογαλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οι CGTP και UGT, οι οποίες συνεδρίασαν για πρώτη φορά από το 1988, κήρυξαν για την Τετάρτη γενική απεργία, η οποία προαναγγέλλεται ως το σημαντικότερο κοινωνικό κίνημα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1974.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

    Thisismoney.co.uk: Portugal 'is next weakest EU economy'

    Είδηση: 48498

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις των ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΝΟ

    Δευτερα, 22 11 2010 11:50

    Δείτε τα video

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων με δύο νέες 24ωρες απεργίες σήμερα και αύριο. Ως εκ τούτου, δεν θα γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών ούτε τις επόμενες 48 ώρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές). Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία, για τους περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν πριν από δύο μήνες μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των συναδέλφων τους. Εξάλλου, δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 2 έως τις 4 το απόγευμα έχει κηρύξει για σήμερα η ΟΛΜΕ. Αίτημα η μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά την άρνηση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, να χορηγήσει οποιαδήποτε αύξηση. Η ΠΝΟ, από την πλευρά της, επιμένει να ζητεί αυξήσεις και προχωράει στην πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, αύριο Τρίτη, από τις 6 το πρωί, έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Η απεργία γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, εκτός των πλοίων στις γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας.

    O πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, ότι δυναμιτίζουν το κλίμα και αρνούνται να προσέλθουν, έστω και χωρίς ατζέντα, στο διάλογο που έχει προτείνει ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης. Ζήτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την έναρξη διαλόγου ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση σε ότι αφορά τη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την 3ηωρη στάση εργασίας, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 25 Νοεμβρίου, απευθύνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προσυγκέντρωση θα γίνει στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στις 11:00 π.μ. Στην τρίωρη παναττική στάση εργασίας, που αποφάσισε η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 12.00 με 15.15, και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα και ώρα 13.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχει και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Νέες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Είδηση: 48453

    [05] Φωτοβολταϊκά και στις πολυκατοικίες

    Δευτερα, 22 11 2010 17:48

    Εισόδημα άρχισαν να εξασφαλίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, που τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά συστήματα στην ταράτσα τους. Οι αιτήσεις ξεπερνούν ήδη τις 5.000 και αφορούν κτήρια σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από τα βορειοανατολικά και νότια προάστια.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Με απλή αίτηση

    Οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών σε ταράτσα που καλύπτουν 40 τμ. τροφοδοτούν ήδη με ρεύμα το δίκτυο της ΔΕΗ και εξασφαλίζουν μηνιαίο εισόδημα περίπου 300 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

    Ενδιαφέρον άρχισαν να εκδηλώνουν και ένοικοι πολυκατοικιών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται συμφωνία όλων των ιδιοκτητών.

    Τα κτήρια πάντως που δεσμεύονται με συμβόλαια με τη ΔΕΗ μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς πρόβλημα.

    Το ποσό από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ πιστώνεται κάθε δίμηνο.

    Οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών στις στέγες γίνονται με απλές αιτήσεις, χωρίς άδεια από την πολεοδομία, αρκεί το κτήριο να έχει μετρητή της ΔΕΗ και, φυσικά, να μην είναι αυθαίρετο.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 48504

    [06] Διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη

    Δευτερα, 22 11 2010 16:25

    Τις απόψεις και προτάσεις πολιτών και φορέων για τη διαμόρφωση και τη χρήση της Κάρτας του Πολίτη, που θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα από το 2011, ζητά ο Γιάννης Ραγκούσης. Σε μήνυμά του που συνοδεύει το κείμενο βασικών αρχών για τη θεσμοθέτηση της κάρτας το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός επισημαίνει ότι η κάρτα αποτελεί ένα κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη , φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη, που υποκαθιστά το δελτίο Ταυτότητας από το νέο χρόνο, δεν θα περιλαμβάνει δεδομένα υγείας, ή άλλα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 48494

    [07] Συνάντηση Α. Τσίπρα - εργαζομένων ΕΑΒ

    Δευτερα, 22 11 2010 18:33

    Με τους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.), συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε δηλώσεις.

    Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, μια επιχείρηση που προσφέρει πολύτιμη συνεισφορά, τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην εθνική μας ασφάλεια. Και, βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε, τόσο για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όσο και για τις αστείρευτες δυνατότητες αυτής της επιχείρησης, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να είναι ανταγωνιστική, να μπορέσει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία σε μια περίοδο κρίσης. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία χρειάζεται προσλήψεις προσωπικού και όχι απολύσεις. Θα ήταν δε έγκλημα εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει, στη βάση μιας πολιτικής εκποίησης του δημόσιου πλούτου, σε μετοχοποίησή ή ιδιωτικοποίησή της. Όλη η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα για εργαζόμενους ρετιρέ που κοστίζουν στον έλληνα πολίτη είναι εκ του πονηρού και μόνο στόχο έχει να διευκολύνει συμφέροντα που ερίζουν για το ποιος θα πάρει πρώτος τα φιλέτα από τις ΔΕΚΟ που είναι παραγωγικές και μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές. Η Ε.Α.Β. είναι μια τέτοια επιχείρηση με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στο ανθρώπινο δυναμικό της και θα μπορούσε να παίξει ένα εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο. Πρέπει να στηριχθεί και θα αγωνιστούμε προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η παρουσία της».

    Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ε.Α.Β: «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. πρόεδρο προκειμένου να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να αποδείξουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα προσλήψεις ώστε να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωση της εταιρίας. Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις ορισμένων, η Ε.Α.Β. χρειάζεται άμεσα προσλήψεις και δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τις αποκρατικοποιήσεις, τις εξοντωτικές μειώσεις μισθών και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48507

    [08] Ευ. Βενιζέλος: Επιτυχής η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Δευτερα, 22 11 2010 17:21

    Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να διεξαχθούν σημαντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης και την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της νέας δομής διοίκησης θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού κατά 35% και θα κλείσουν πολλά στρατηγεία και κυρίως υποστρατηγεία.

    Τα βασικά σημεία που επικεντρώθηκε η Σύνοδος, ήταν το νέο στρατηγικό δόγμα που στόχος ο οποίος επετεύχθη ήταν το κείμενο αναφοράς να ανάγεται στις αρχές του χάρτη του ΟΗΕ, να επιβεβαιώνει το άρθρο 5 όπως διαμορφώθηκε το 1999 στην Ουάσιγκτον και να επιβεβαιώνει την αρχή της ομοφωνίας. Το νέο στρατηγικό δόγμα, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Στο θέμα του Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε πολιτικό κυρίως ρόλο μετά το Μάρτιο του 2014, δίνοντας έμφαση στη διαπραγμάτευση και το διάλογο με τις ομάδες που αποκόπτονται από εκείνους που ορίζονται ως εχθροί από τη Συμμαχία. Επίσης για την αντιπυραυλική άμυνα η Σύνοδος Κορυφής καλωσόρισε την αμερικανική πρωτοβουλία ως εθνική συμβολή στο υφιστάμενο ΝΑΤΟϊκό σύστημα με το οποίο η Ρωσία θα έχει μια εφ' όλης της ύλης λειτουργική συνεργασία.

    Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός σημείωσε, ότι με το νέο δόγμα το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα πολιτικο-στρατιωτικό οργανισμό που ασχολείται όχι μόνο με τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων αλλά και με τους κινδύνους από τις κυβερνο-επιθέσεις μέχρι και με την κλιματική αλλαγή καθώς μπορεί να προκαλέσει ζητήματα ασφαλείας.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος: «Το ΝΑΤΟ συνεπώς εξακολουθεί να διέπεται από ένα δόγμα το οποίο είναι όχι μόνο αμυντικό αλλά και αποτρεπτικό, όπου για την αποτρεπτική λειτουργία του ΝΑΤΟ οι πυρηνικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και συμπληρωματικά της Γαλλίας και της Βρετανίας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Όσο υπάρχουν πυρηνικά στον κόσμο μας και το ΝΑΤΟ θα είναι -για αποτρεπτικούς λόγους- μια πυρηνική δύναμη, κανείς όμως δεν εύχεται αυτή η δύναμη να χρησιμοποιηθεί και όλοι είναι υπέρ της ανάγκης πυρηνικού αφοπλισμού και εφαρμογής των κανόνων της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, υπάρχει όμως μία πραγματικότητα και η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Συνεπώς, οι συζητήσεις που έγιναν ανεπισήμως και δημοσιογραφικώς ως προς διαφορές απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο ζήτημα αυτό, δεν είχαν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στη συζήτηση που έγινε στη Λισσαβόνα και στα κείμενα που έχουν διατυπωθεί. Το νέο στρατηγικό δόγμα δε δημιουργεί συνεπώς οποιοδήποτε πρόβλημα στα ελληνικά εθνικά αμυντικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας».

    Αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Πούτιν, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

    «Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος δηλώνει την προθυμία συνεργασίας της Ρωσίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον αγώνα κατά της πειρατείας και στην αντιπυραυλική άμυνα, όταν τόσες χώρες του κόσμου έρχονται σε επαφή με το ΝΑΤΟ μέσα από διάφορους μηχανισμούς όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη ή τα διάφορα άλλα fora τα οποία λειτουργούν παράπλευρα προς το ΝΑΤΟ. Λοιπόν αντιλαμβάνεστε πόση σημασία έχει εμείς, που είμαστε παλαιό μέλος, που ζήσαμε την εμπειρία της εξόδου από το στρατιωτικό σκέλος και τις δυσκολίες της επανόδου στο στρατιωτικό σκέλος οι οποίες εξακολουθούν να είναι παρούσες μέχρι σήμερα, τι σημασία έχει να χειριζόμαστε τις καταστάσεις ώστε να μη βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα και -ει δυνατόν- να ωφελούνται επί του πεδίου που μας ενδιαφέρει, που είναι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Στην αντιπυραυλική άμυνα το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δημοσιογραφικά διογκωμένες προσδοκίες για μία τουρκική αντίδραση ή αντίρρηση δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Τουρκία απεδέχθη το κείμενο και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό διεθνοπολιτικά».

    Αντιδράσεις

    Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ: «Η συνοδός κορυφής της Λισσαβόνας για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε. Στα πλαίσια της συνόδου ο Παπανδρέου συμφώνησε απολύτως, χωρίς μισόλογα και δισταγμούς στην νέα δομή και ρόλο του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά μετατρέπεται σε στρατιωτικός βραχίονας της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των πολλαπλών κέντρων του νέου ιμπεριαλιστικού χάρτη που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αποφάσεις της συνόδου προβλέπουν παραπέρα εμπλοκή και εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (έως την ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων), στην Ασία, στην Σομαλία και την Αφρική, τη διεύρυνση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, οπού θα ισχύουν νέες στρατιωτικές συνεργασίες με μια σειρά από χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η αντί-πυραυλική ασπίδα, δημιουργεί νέους κινδύνους για την Ελλάδα, οπού προβλέπεται να εξεταστεί και το Αιγαίο, ως μια από τις αρκετές «πυραυλικές βάσεις», που θα εξαπλωθούν στην Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Νέα δεδομένα προκύπτουν ταυτόχρονα για τον παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας αφού θα «αναβαθμίσει» τις αγορές νέων όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και το Ισραήλ!. Αποτελεί παράδοξο η χώρα μας να περνά τη χειρότερη οικονομική κρίση στη νεότερη ιστορία της, και σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, ο πρωθυπουργός της να συμμετέχει, να ομοφωνεί και να υποτάσσεται σε νατοϊκές λογικές που γεννούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Μια πολυδιάστατη, φιλειρηνική πολιτική είναι αναγκαία τώρα, οπού θα ανοίγει δρόμους αμφισβήτησης από την χώρα μας σε συντονισμό με άλλες, που θα μπορεί να ανοίγει δρόμους ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής χειραφέτησης από το αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό που σε οικονομικό επίπεδο επιτίθεται αλλά και τον μιλιταριστικό του βραχίονα του, το ΝΑΤΟ».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48500

    [09] Τράπεζα Πειραιώς: Πρόγραμμα μείωσης μισθολογικού κόστους

    Δευτερα, 22 11 2010 18:13

    Πρόγραμμα συγκράτησης του μισθολογικού κόστους θέτει σε εφαρμογή η Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με εσωτερική εγκύκλιο, ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση μακροχρόνιας άδειας, διάρκειας από ένα έως τρία έτη. Όπως αναφέρει η τράπεζα, τους διασφαλίζεται ότι μετά τη λήξη της αδείας θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους ή σε ανάλογη θέση αν προκύψουν αλλαγές στην τράπεζα- που κατείχαν πριν από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

    Αποδέκτες της πρότασης είναι 5.049 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς και 1.611 εργαζόμενοι στις θυγατρικές του Ομίλου στην Ελλάδα, με πρόβλεψη επέκτασης και στις θυγατρικές του εξωτερικού στις οποίες εργάζονται 6.757 άτομα. Χρονικό όριο για τις απαντήσεις των εργαζομένων, είναι η 15η Δεκεμβρίου.

    Στους υπολογισμούς της διεύθυνσης της τράπεζας, είναι ότι και με 5% συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα ο Όμιλος θα πετύχει εξοικονόμηση 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι διευκολυντικό για μητέρες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, εργαζόμενους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά και εργαζόμενους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Χρονική διάρκεια της άδειας θα είναι ένα, δύο ή και τρία χρόνια, ανάλογα σε ποιο πρόγραμμα θα επιλέξει να ενταχτεί ο εργαζόμενος.

    Όσο ισχύει το πρόγραμμα ο εργαζόμενος:

    Δεν παρουσιάζεται στην εργασία.

    Καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη οι εισφορές και στο Ταμείο Υγείας, ενώ θα ισχύουν και τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.

    Καταβάλλονται το 40% των ετήσιων μικτών αποδοχών (για άδεια ενός έτους), το 45% για άδεια δύο ετών και το 50% για άδεια τριών ετών.

    Σε περίπτωση που ο υπάλληλος έχει δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα, θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, με βάση τη νέα του μισθολογική κατάσταση.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ τραπεζών αναφέρει ότι: «Προγράμματα Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Άδειας (Sabbatical). Όταν στις 15/7/10 η Τράπεζα Πειραιώς, με πομπώδη τρόπο και χωρίς η Κυβέρνηση να το «γνωρίζει» έκανε προφορά ντροπής για το Τ.Τ. και την Αγροτική, δήθεν διασφάλιζε πλήρως τις θέσεις εργασίας. Σήμερα, μόλις 4 μήνες μετά, χρηματοδοτεί τη μείωση των θέσεων εργασίας της Τράπεζας, με μεγάλα ερωτηματικά, όσον αφορά την ασφάλιση των εργαζομένων αλλά και το μέλλον τους. Τότε η ΔΑΚΕ, με Δελτίο Τύπου στις 15/7 στην ουσία επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο χορός των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αμέσως μετά και επί μήνες η κυβέρνηση πιέζει για συγχωνεύσεις Τραπεζών με προφανή σκοπό τη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος αδιαφορώντας αν αυτό θα εξελιχθεί σε ολιγοπωλιακό με ότι αυτό συνεπάγεται για καταθέτες και δανειολήπτες. Μήπως λοιπόν η κυβέρνηση με αφορμή αυτά τα «αθώα» προγράμματα «sabbatical», και με προπομπό άλλη μια φορά την Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος για άλλη μια φορά των Τραπεζών, όπως ακριβώς ετοιμάζεται να νομοθετήσει για τη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την ανατροπή όλου του πλαισίου εργασιακών σχέσεων».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48506

    [10] Π.Γερουλάνος: «Επενδύουμε στον Τουρισμό»

    Δευτερα, 22 11 2010 17:04

    Τις προτεραιότητές του για τον τουρισμό, από τον οποίο ελπίζει η κυβέρνηση να είναι ο πρώτος τομέας που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη συνέντευξη του στην ΕΤ-3 και στον Δημήτρη Ντόζη. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, ευελπιστεί να μειωθούν οι τιμές, να αυξηθούν οι προσλήψεις προσωπικού και να είναι η επόμενη τουριστική σεζόν καλύτερη απο την προηγούμενη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΕΤ-3

    Είδηση: 48499

    [11] Η έναρξη του Σύμπαντος και τι υπήρχε πριν, κατά Ρότζερ Πένροουζ

    Δευτερα, 22 11 2010 18:01

    Ο χώρος και ο χρόνος δεν δημιουργήθηκαν μαζί με την αρχική «μεγάλη έκρηξη» του σύμπαντος, το γνωστό «Μπιγκ Μπανγκ», αλλά στην πραγματικότητα το σύμπαν μας κάνει συνεχείς κύκλους «γέννησης» και «θανάτου», μέσα από μια αιώνια διαδοχή φάσεων («αιώνων»). Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος και πολυβραβευμένος βρετανός φυσικός και μαθηματικός Ρότζερ Πενρόουζ, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (πολλά βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), που ισχυρίζεται, σε νέα μελέτη του, ότι εντόπισε στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων, που αποτελεί τον «απόηχο» μέχρι σήμερα του Μπιγκ Μπανγκ, κυκλικά μοτίβα τα οποία παραπέμπουν ακριβώς σε μια «κυκλική» κοσμολογία.

    Ο Roger Penrose, σύμφωνα με το «Physics World», παρουσίασε νέες επιστημονικές εκτιμήσεις που βασίζονται στις παρατηρήσεις του δορυφόρου WMAP της NASA, ο οποίος μελετά τη διάχυτη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου στο σύμπαν.

    Η θεωρία του Πενρόουζ έρχεται σε ευθείας αντίθεση με το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο του «κοσμικού πληθωρισμού», το οποίο δέχεται ότι το σύμπαν «φούσκωσε» απότομα αμέσως μετά τη δημιουργία του. Σύμφωνα με την κυρίαρχη «πληθωριστική θεωρία», το σύμπαν ξεκίνησε από ένα σημείο άπειρης πυκνότητας πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, επεκτάθηκε υπερβολικά γρήγορα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και σήμερα συνεχίζει ακόμα την αδιάκοπη επέκτασή του, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το αρχικό «φούσκωμα», ώσπου να καταλήξει κάποτε σε ένα ομοιόμορφο και παγωμένο διάστημα.

    Όμως ο Πενρόουζ δεν συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η ανωτέρω εικόνα δεν εξηγεί το πολύ χαμηλό βαθμό εντροπίας από τον οποίο πιστεύεται ότι γεννήθηκε το σύμπαν, κάτι που επέτρεψε να υπάρξει πολύ γρήγορα ένας υπερβολικά υψηλός βαθμός «τάξης», από όπου σταδιακά ξεπήδησαν τα άστρα, οι γαλαξίες και η ζωή (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου). Έτσι, ο βρετανός κοσμολόγος δεν πιστεύει ότι ο χώρος και ο χρόνος πρωτοεμφανίστηκαν τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ, αλλά θεωρεί ότι ουσιαστικά προϋπήρχαν, επειδή το Μπιγκ Μπανγκ δεν ήταν ένα και μοναδικό, αλλά υπήρξαν πολλά στη σειρά στην ιστορία του σύμπαντος και κάθε φορά ένας νέος «αιώνας» ξεκινούσε.

    Ο βρετανός φυσικός πιστεύει ότι κάθε φορά, στο τέλος ενός «αιώνα», το σύμπαν, μετά τη συνεχή επέκτασή του, γίνεται άπειρα μεγάλο, ώσπου τελικά κάνει την «μετάβαση» στην επόμενη φάση («αιώνα»), οπότε γίνεται ξανά άπειρα μικρό, εκρήγνυται και πάλι με ένα νέο Μπιγκ Μπανγκ, αρχίζει ξανά να επεκτείνεται κ.ο.κ., σε μια κυκλική διαδοχή συμπάντων. Μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι στο μεταβατικό στάδιο η εντροπία πέφτει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, επειδή οι μαύρες τρύπες, που καταστρέφουν κάθε πληροφορία την οποία απορροφούν, εξατμίζονται καθώς το σύμπαν επεκτείνεται κι έτσι μειώνεται η συνολική εντροπία.

    Ο Πενρόουζ ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε ενδείξεις που στηρίζουν την γοητευτική αλλά και επίμαχη θεωρία του, η οποία θυμίζει ανατολική φιλοσοφία. Σε συνεργασία με τον Βάχε Γκουρζατνιάν του Ινστιτούτου Φυσικής του Ερεβάν στην Αρμενία, ανέλυσε στοιχεία επτά ετών από το δορυφόρο WMAP που κατέγραψε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε περίπου 300.000 χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ και έκτοτε παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του πρωτογενούς σύμπαντος.

    Οι δύο επιστήμονες -που επίσης χρησιμοποίησαν στοιχεία από το πείραμα Boomerang στην Ανταρκτική- λένε ότι εντόπισαν σαφείς ομόκεντρους κύκλους μέσα στα δεδομένα, δηλαδή περιοχές στον «ουρανό των μικροκυμάτων», όπου η θερμοκρασία της ακτινοβολίας είναι σαφώς μικρότερη από τις άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τους Πενρόουζ και Γκουρζαντιάν, αυτοί οι κύκλοι μας επιτρέπουν να «δούμε» πίσω από το Μπιγκ Μπανγκ και να «διακρίνουμε» τον «αιώνα» που προϋπήρξε στο προηγούμενο σύμπαν. Οι κύκλοι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν απομεινάρια στο δικό μας «αιώνα», τα οποία άφησαν οι σφαιρικοί κυματισμοί των βαρυτικών κυμάτων, που δημιουργήθηκαν όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονταν στον προηγούμενο «αιώνα».

    Όπως αναφέρουν, αυτοί οι κύκλοι θέτουν σε αμφισβήτηση την θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού», η οποία θεωρεί ότι η κατανομή των αποκλίσεων της θερμοκρασίας στο σύμπαν θα έπρεπε να είναι απολύτως τυχαία και όχι να ακολουθεί κάποια πρότυπα (εν προκειμένω κυκλικά). Όμως, είναι βέβαιο ότι άλλοι κοσμολόγοι θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» τις νέες εκτιμήσεις του Πενρόουζ, με κριτική διάθεση, κι όχι για πρώτη φορά, βέβαια, αφού ο διάσημος επιστήμονας συνηθίζει να κινείται εκτός νόρμας και να προκαλεί την κοινότητα της κοσμολογίας και της φυσικής υψηλών ενεργειών, με απόψεις που άλλοτε αποκλίνουν προς θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως του καταλογίζουν, και άλλοτε αμφισβητούν τα καθιερωμένα μοντέλα, που οι περισσότεροι συνάδελφοί του αποδέχονται σχεδόν αξιωματικά.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48508

    [12] Τα οφέλη της «ελάχιστα επεμβατικής» χειρουργικής

    Δευτερα, 22 11 2010 17:26

    Υγεια

    Πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία προσφέρει -αποδεδειγμένα πλέον- η «ελάχιστα επεμβατική» (λαπαροσκοπική, ρομποτική) χειρουργική. Οι τυχαιοποιημένες μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύουν την ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, με τις λιγότερες επιπλοκές, την μικρότερη νοσηλεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

    «Σήμερα, με εμπειρία 20 χρόνων, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι αποδεδειγμένα, μέσα από επιστημονικές μελέτες, η "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργική προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς, τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα (24 με 27 Νοεμβρίου) του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής, ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αντσακλής. «Όσον αφορά στη σύγκρισή της με την ανοιχτή χειρουργική», συμπλήρωσε, από τον πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής, Ιωάννης Μπράμης, «η πλάστιγγα μέρα με την μέρα γέρνει προς την "ελάχιστα επεμβατική" χειρουργική».

    Τα οφέλη για τους ασθενείς

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δυο καθηγητές, που είναι και πρόεδροι στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, τα οφέλη για τους ασθενείς είναι πολλά και σημαντικά:

    β’ Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας

    β’ Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου

    β’ Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο

    β’ Μικρότερο κόστος νοσηλείας

    β’ Ταχεία επάνοδο στην εργασία

    β’ Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών σχετιζομένων με το τραύμα και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους

    β’ Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

    β’ Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

    Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ως παράδειγμα η υπεροχής της «ελάχιστα επεμβατικής» έναντι της ανοιχτής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπου έχει καλύτερα αποτελέσματα ως προς την νοσηρότητα, την παραμονή στο νοσοκομείο (χρόνος νοσηλείας) και συγκρίσιμα ως προς την υποτροπή του νεοπλάσματος και την σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνητότητα.

    Μάλιστα, τονίστηκε ότι εμφανίζονται ετησίως στην Ευρώπη 150.000 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι νεότερες ογκολογικές τεχνικές απαιτούν την εκτεταμένη εκτομή του νεοπλάσματος και την αποφυγή χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν την διασπορά των καρκινικών κυττάρων.

    Η εφαρμογή της «ελάχιστα επεμβατικής» χειρουργικής βελτίωσε σημαντικά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και συνέβαλλε στην ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς, μετά την χειρουργική αντιμετώπιση. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, οι νεότερες μελέτες αποδεικνύουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική επέμβαση, σε σχέση με αυτούς που αντιμετωπίστηκαν ανοικτά. Επιπροσθέτως, είναι πολύ πιθανόν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση μετά την λαπαροσκοπική επέμβαση να σχετίζονται με την διατήρηση σε καλό επίπεδο του ανοσολογικού μηχανισμού του ασθενούς και στην μείωση της επίδρασης του μείζονος χειρουργικού τραύματος.

    Τα πλεονεκτήματα για τους γιατρούς

    Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, η εξειδίκευση του χειρουργού στον τομέα της «ελάχιστα επεμβατικής» χειρουργικής είναι απαραίτητη και αναγκαία, προκειμένου ο εκπαιδευμένος χειρουργός να αξιοποιήσει σωστά τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει.

    Συγκεκριμένα, ο χειρουργός:

    β’ Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα των οργάνων του ασθενούς (μόνο στη ρομποτική)

    β’ Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς (ρομποτικη)

    β’ Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση

    β’ Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια

    β’ Στη ρομποτική χειρουργική το ρομπότ δρα σαν συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο του

    Τα οφέλη για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

    Τα οφέλη για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την μείωση των επιπλοκών, της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο και την ταχεία επάνοδο στη εργασία του είναι, προφανώς κι ευλόγως, ιδιαίτερα μεγάλα, στο βαθμό που μπορεί να ανέρχονται και σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ.

    Είδηση: 48505

    [13] Ενώπιον του ΔΠΔ ο πρώην αντιπρόεδρος του Κονγκό

    Δευτερα, 22 11 2010 18:58

    "Αθώος" των κατηγοριών που τον "βαρύνουν" δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην αντιπρόεδρος του Λ.Δ. του Κονγκό Ζαν-Πιέρ Μπέμπα, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ όπου προσήχθη να δικαστεί. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι, βιασμοί ανηλίκων, αντρών και γυναικών, λεηλασίες και δολοφονίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπέμπα, 48 ετών, συνελήφθη πρόπερσι στις Βρυξέλλες και είναι ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός, που προσάγεται ενώπιον του ΔΠΔ που εδρεύει στη Χάγη.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος του Λ.Δ. του Κονγκό, διώκεται τόσο για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, τα οποία δεν παραγράφονται, όσο και για εγκλήματα πολέμου. Ο συνήγορός του, Νκουέμπε Λιρίς, τόνισε ότι ο πελάτης του δεν αποδέχεται τις κατηγορίες πού του προσάπτονται ενώπιον του ΔΠΔ του οποίου προεδρεύει η δικαστής από τη Βραζιλία, Σύλβια Στάϊνερ.

    Τη Δευτέρα ήταν η πρώτη συνεδρίαση αυτής της δίκης με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Λ.Δ. του Κονγκό ο οποίος το 2006 προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να φθάσει στην προεδρία της αφρικανικής χώρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS

    Σχετική είδηση bbc: Jean-Pierre Bemba denies ICC war crimes charges

    Είδηση: 48509

    [14] Κατάληψη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από συνδικαλιστές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

    Δευτερα, 22 11 2010 17:33

    Σε κατάληψη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προχωρούν από τις 7 ως τις 9 το πρωί αύριο Τρίτη 23 Νοεμβρίου, τα συνδικαλιστικά στελέχη του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, προκειμένου να εκφράσουν την απόλυτη αντίθεση και αντίστασή τους στις προθέσεις που υπάρχουν για ενοικίαση μονάδων παραγωγής, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, καθώς η 3η, η 4η και η 5η του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου - του πιο σύγχρονου δηλαδή σταθμού που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Επιχείρηση - είναι ως μία από τις φερόμενες «ισοδύναμες λύσεις», που φαίνεται πως πιέζει να εφαρμοστεί, η Τρόικα.

    Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της κατάληψης, πρόκειται να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για όλα τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Ενέργειας και δη της ΔΕΗ, για το τι προθέσεις υπάρχουν και για το πώς θα πορευθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους, τα συμφέροντα της Επιχείρησης και την προοπτική ανάπτυξης του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου, που συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον της ΔΕΗ

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 48503

    [15] Η πρώτη συνάντηση δύο Περιφερειαρχών

    Δευτερα, 22 11 2010 17:31

    Θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία μετάβασης στη νέα, αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κίρκου με τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή μετά τις πρόσφατες εκλογές.

    Από την πλευρά του ο κ. Δακής ζήτησε την συνεργασία για την ομαλή μετάβαση ενώ ο κ. Κίρκος τόνισε ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες μέχρι να λειτουργήσει πλήρως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Παρόντες ήταν και οι 3 εκ των 4 νέων αντιπεριφερειαρών, οι κύριοι Σόκουτης, Δασταμάνης και Σαββόπουλος.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη: Mάκης Νασιάδης

    Είδηση: 48502

    [16] Εγκαίνια Κέντρου Ημερήσιας κι Απογευματινής Φροντίδας Παιδιών στη Χιλιαδού

    Δευτερα, 22 11 2010 15:41

    Μία σημαντική κοινωνική δομή έρχεται να προστεθεί σε αυτές του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας κι Απογευματινής Απασχόλησης παιδιών Δημοτικού που λειτουργεί σε ανακαινισμένες κι ανακατασκευασμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Χιλιαδούς κι εγκαινιάστηκε σήμερα από το δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη.

    Εκεί θα εξυπηρετούνται περίπου 30 παιδιά που κάθε πρωί ή απόγευμα θα απασχολούνται δημιουργικά ενώ θα μπορούν και να αθλούνται στα δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ στο περιβάλλοντα χώρο. Το κτίριο στεγάζει επίσης τις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού Κέντρου Παιδιού κι Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου. Κόστισε 485.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας». Τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής από την αρχή της θητείας της, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της πόλης αναφέρθηκε ο κ. Βούλγαρης ενώ ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Ε.Δ.Β. Παντελής Πελεκάνος αναφέρθηκε στις δράσεις του Οργανισμού και την προσφορά του. Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ο νέος δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Στάμος και πολλοί εργαζόμενοι.

    Είδηση: 48491

    [17] ΠΑΜΕ: Πρόσκληση για συμμετοχή στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου

    Δευτερα, 22 11 2010 15:39

    Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τις 15 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου, απηύθυναν σήμερα μέλη της Γραμματείας στη Μαγνησία σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κώστας Στεργίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι αντεργατικός και αντιλαϊκός καθώς μειώνονται κατά 2,1 δις ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία, 1,7δις ευρώ για την Παιδεία ενώ από τα 120 δις του προϋπολογισμού τα 65 δις δίνονται στις τράπεζες, ποσοστό 54,4% ενώ μόνο 19,8 δις για τη μισθοδοσία 914.000 συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Στεργίου κατήγγειλε επίσης τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ που συμπράττουν με την κυβέρνηση αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που στην ουσία αποτελούν δεκανίκι της κυβέρνησης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το πρώτο από τα αιτήματα που θέτουν στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου είναι να ληφθούν μέτρα που θα ευνοούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις!

    Είδηση: 48490

    [18] "Εμφύλιος" στο ΠΑ. ΣΟ. Κ. Ορεστιάδας για τη στάση στελεχών του κινήματος στις δημοτικές εκλογέςβ¦

    Δευτερα, 22 11 2010 13:09

    "Επίθεση" σε στελέχη του ΠΑ. ΣΟ. Κ, τα οποία δεν κατανομάζονται, για τη στάση που κράτησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους οι τρεις τοπικές οργανώσεις του νέου Καλλικρατικού δήμου Ορεστιάδας, κάνοντας λόγο για "ανέντιμες συμπεριφορές" σε βάρος του χώρου. "Μας θλίβει, μας εξοργίζει και μας πληγώνει το γεγονός ότι στελέχη μας, που με τη σημαία του ΠΑ. ΣΟ. Κ απόκτησαν φήμη, κοινωνική καταξίωση και αναγνωρισιμότητα, άνθρωποι που διαχειρίστηκαν εξουσία και πόρους, στάθηκαν με σχετική ευκολία απαθείς ή απέναντι από τις επιλογές του κινήματος", υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις τοπικές οργανώσεις.

    Παρατηρούν επίσης πως ενώ οι οργανώσεις κατηγορήθηκαν δημόσια για "απολίτικες συμπεριφορές", άλλοι έσπευσαν να συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτια που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και άλλοι παρακολούθησαν αμέτοχοι. Προαναγγέλλουν επίσης πως θα προχωρήσουν σε όλες τις θεσμικά προβλεπόμενες ενέργειες, «ώστε να δοθεί τέλος σε συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπρέπεια των μελών του κινήματος».

    Είδηση: 48483

    [19] Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό μέτρο "συγχώνευσης" του Γ. Π. Ν. Αλεξανδρούπολης με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείοβ¦

    Δευτερα, 22 11 2010 13:09

    Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρονται από σήμερα οι 130 εργαζόμενοι του 492 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, προκειμένου να παρέχουν από κοινού τις υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες. Η μεταφορά γίνεται βάσει της απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναστολή λειτουργίας του στρατιωτικού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, πιλοτικά για ένα μήνα, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου "συγχώνευσης".

    Στόχος του σχεδιασμού του Υπουργείου είναι τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων να μετασχηματιστούν σε Κέντρα Υγείας και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας, και το ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό να διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη, ώστε και το στρατιωτικό προσωπικό να εξυπηρετείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιοποιείται επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο».

    Είδηση: 48482

    [20] Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα των στρατιωτικών νοσοκομείων της Θράκης, επιδιώκει ο Α. Γιαννακίδηςβ¦

    Δευτερα, 22 11 2010 13:08

    Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο θα επιδιώξει να έχει μέσα στην εβδομάδα ο εκλεγείς περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων της Θράκης. Αναφερόμενος, πάντως στο θέμα, ο κ. Γιαννακίδης μετέφερε, αρχικά, τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού, ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μάλιστα θα αναβαθμιστούν ώστε να εξυπηρετούνται από αυτά και οι πολίτες.

    Είδηση: 48481

    [21] Ικανοποίηση Μπουσουλέγκα για το «καλό επίπεδο λειτουργίας» των νοσοκομείων του Έβρου⦻

    Δευτερα, 22 11 2010 13:08

    Την ικανοποίησή του για το «καλό», όπως το χαρακτήρισε, επίπεδο λειτουργίας των νοσοκομείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας -Θράκης, Αριστείδης Μπουσουλέγκας. Ο κ. Μπουσουλέγκας επεσήμανε ωστόσο και την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο προς όφελος της Υγείας των πολιτών». Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ, ήταν τα δυο νοσοκομεία του νομού να μπουν σε ένα κοινό πρόγραμμα αλληλοενημέρωσης, βάσει της συλλογής στοιχείων, τα οποία θα εξυπηρετήσουν στην ορθολογιστικότερη διαχείρισή τους.

    Είδηση: 48480

    [22] Σωροί από απορρίμματα "πνίγουν" την Αλεξανδρούπολη λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο δήμοβ¦

    Δευτερα, 22 11 2010 13:07

    Σοβαρά προβλήματα από τη συσσώρευση απορριμμάτων παρατηρούνται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς μετά την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου την περασμένη Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου, σήμερα και αύριο, η αποκομιδή έχει διακοπεί και οι όγκοι των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί θα εντείνουν το πρόβλημα το επόμενο 48ωρο. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του προσωπικού του τομέα καθαριότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης στην απεργία της Παρασκευής, που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το μισθολογικό και το ασφαλιστικό, ήταν καθολική, όπως είναι και σήμερα, πρώτη ημέρα της 48ωρης αποχής.

    Όπως δήλωσε στην Ε. ΡΑ. ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο, Κώστας Κασίδης, η απόφαση για την περαιτέρω συνέχιση ή μη των απεργιακών κινητοποιήσεων θα ληφθεί αύριο, μετά την πορεία που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι προς το υπουργείο Εσωτερικών, και στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Είδηση: 48479

    [23] Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για το πρόβλημα στην ψηφιοποίηση αγροτικών εκτάσεων των οικισμών Μάνδρας και Αμορίουβ¦

    Δευτερα, 22 11 2010 13:06

    Το πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων περιοχής αναδασμού, μεταξύ των οικισμών Μάνδρας και Αμορίου της πρώην κοινότητας Λαβάρων, με συνέπεια να έχουν οι παραγωγοί των εκτάσεων αυτών, απώλεια εισοδήματος από τις πληρωμές ενισχύσεων του 2009 και μετά, έφερε στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Όπως αναφέρει ο κ. Δερμεντζόπουλος, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος, τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια ψηφιοποιήθηκαν με εμβαδόν πολύ μικρότερο από το πραγματικό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί τους να πληρωθούν μειωμένες ενισχύσεις.

    Ο ίδιος σημειώνει πως το υπουργείο, από τις 15 Ιανουαρίου του 2010 έχει ενημερωθεί εγγράφως από την Ε. Α. Σ. Διδυμοτείχου για το θέμα, το οποίο, ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί. Καταλήγοντας ερωτά εάν θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, ώστε να αποκατασταθούν οι αγρότες-κάτοχοι των εκτάσεων αυτών.

    Είδηση: 48478

    [24] Έλληνας από το MIT απαντά στη θεωρία του Νας

    Δευτερα, 22 11 2010 16:57

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 27ο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, με τη συμμετοχή επιφανών μελών της μαθηματικής, και ευρύτερης επιστημονικής, κοινότητας. Αναμεσα στους ομιλητές, ο νεαρός καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος, με τη διδακτορική του διατριβή, απάντησε στο ερώτημα που προέκυψε απο τη Θεωρία των Παιγνίων, του νομπελίστα Τζον Νας, και απασχολούσε επί 60 χρόνια την επιστημονική κοινότητα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 48497

    [25] Η «Άρτεμις» της NASA με ελληνική σφραγίδα

    Δευτερα, 22 11 2010 16:47

    Πολύχρονο ερευνητικό ταξίδι στο διάστημα ξεκίνησε η αποστολή «Άρτεμις» της ΝΑΣΑ. Σκοπός είναι να ερευνηθεί ο τρόπος που επηρεάζει ο ισχυρός ηλιακός άνεμος τη μαγνητόσφαιρα της Γης, προκειμένου να προστατευτούν δορυφόροι, κυκλώματα και αστροναύτες. Επικεφαλής είναι ο Έλληνας επιστήμονας Βασίλης Αγγελόπουλος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 48496

    [26] Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια

    Δευτερα, 22 11 2010 15:40

    Υγεια

    Μια πολυπληθής διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τουλάχιστον 30 γονίδια, τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ηλικία εμφάνισης της πρώιμης εφηβείας και σεξουαλικής ωρίμανσης στα κορίτσια. Οι 175 ερευνητές από 104 ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανέλυσαν το γενετικό κώδικα άνω των 100.000 νεαρών γυναικών και εντόπισαν 30 γονίδια (και πιθανώς άλλα δέκα), μερικά από τα οποία είχαν ήδη βρεθεί ότι σχετίζονται με την μεταβολισμό του λίπους και τη ρύθμιση του βάρους.

    Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) από την ερευνητική κοινοπραξία Reprogen, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», υποστηρίζει την προϋπάρχουσα αντίληψη ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρονολογία εκδήλωσης της εφηβείας και της εμμηνόρροιας και στο βάρος του καροτσιού.

    Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα σαφές αν το να είναι ένα κορίτσι υπέρβαρο ή παχύσαρκο στην παιδική ηλικία του, αποτελεί όντως αιτία για την πρώιμη έναρξη της εφηβείας ή υποκρύπτεται κάποιος άλλος μηχανισμός που είναι υπεύθυνος. Επιπλέον, η νέα μελέτη δεν δείχνει σε ποιο βαθμό η πρώιμη εφηβεία οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και σε ποιο βαθμό σε περιβαλλοντικούς (διατροφή, ανατροφή κ.α.).

    Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει γιατί τα κορίτσια σήμερα φτάνουν στην εμμηνόρροια μερικές φορές ακόμα και από την ηλικία των δέκα ετών, δηλαδή αρκετά χρόνια νωρίτερα από ό,τι έφταναν πριν από ένα αιώνα. Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του μαστού, στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας, πιθανώς εξαιτίας μεγαλύτερης έκθεσής της στις θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα).

    Σύμφωνα με τον ερευνητή, δρα Κεν Όνγκ της μονάδας επιδημιολογίας του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, «τα κορίτσια που είναι υπέρβαρα, είναι πιθανότερο να μπουν στην εφηβεία νωρίτερα. Αν η αύξηση της παχυσαρκίας συνεχιστεί, στο μέλλον θα υπάρξουν ολοένα περισσότερα κορίτσια που θα μπαίνουν στην εφηβεία σε πιο νεαρή ηλικία».

    Η ερευνήτρια Άνα Μάρεϊ του πανεπιστημίου Έξετερ εκτίμησε ότι η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε ένα κορίτσι μπορεί να στέλνει σήμα στον εγκέφαλό του ότι έχει ο οργανισμός του έχει ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσει την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48493

    [27] Αέρια του θερμοκηπίου: μειώθηκαν λίγο πέρυσι, έρχεται νέα άνοδος-ρεκόρ

    Δευτερα, 22 11 2010 14:39

    Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κατ' εξοχήν «αερίου του θερμοκηπίου», που ευθύνεται για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, μειώθηκαν κατά 1,3% το 2009, σε σχέση με το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε βαθμό όμως πολύ μικρότερο του προβλεπομένου (2,8%). Αυτό δείχνει ότι η ταχεία επαναφορά των εκπομπών σε ανοδική τροχιά είναι ζήτημα χρόνου, ίσως και από το 2010, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που εκτιμά ότι οι εκπομπές πιθανότατα θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3%, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μόλις η παγκόσμια οικονομία επανακάμψει για τα καλά, κάτι που μπορεί να συμβεί από φέτος κιόλας.

    Η μελέτη της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας Global Carbon Project, υπό τον καθηγητή κλιματικών συστημάτων Πιέρ Φριντλιγκστάιν του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», αναφέρει ότι τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη σημείωσαν σημαντική πτώση εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων (Ιαπωνία -11,8%, Βρετανία -8,6%, Ρωσία -8,4%, Γερμανία -7%, ΗΠΑ -6,9% κ.α.).

    Αντίθετα, οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση (Κίνα +8%, Ινδία +6,2%. Ν.Κορέα +1,4%). Η Κίνα, έτσι, ενίσχυσε την καθόλου αξιοζήλευτη θέση της ως Νο 1 ρυπαντής στον κόσμο, με μερίδιο 24% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου διεθνώς, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 17%.

    «Με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2009, περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη μείωση. Αν το καλοσκεφτείς, (η πτώση 1,3%) ισοδυναμεί με εκπομπές τεσσάρων ημερών, δηλαδή μια ασήμαντη ποσότητα», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. Ο Φριντλιγκστάιν εκτίμησε ότι το 2009 οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τους 30,8 δισεκατομμύρια τόνους (το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ανθρώπινη ιστορία, μετά το ύψος-ρεκόρ του 2008), αλλά η μείωσή τους κατά 1,3% δεν ήταν ούτε η μισή με βάση τις αρχικές πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για μείον 2,8%.

    Πριν από την παγκόσμια ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εκπομπές διοξειδίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 3%, ένας ρυθμός που αναμένεται να υπάρξει ξανά μετά την λήξη της ύφεσης διεθνώς και στις ανεπτυγμένες χώρες. «Πιθανώς, θα επανέλθουμε στην ανοδική τροχιά της προηγούμενης δεκαετίας και το 2009 θα αποδειχτεί απλώς μια μικρή παρένθεση», εκτίμησε ο Φριντλιγκστάιν, αν, όπως είπε, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 4,8% φέτος.

    Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κανκούν του Μεξικού (29 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου). Οι αναλυτές περιμένουν μικρή πρόοδο, με δεδομένη και την αρνητική εμπειρία της περυσινής συνόδου της Κοπεγχάγης.

    Τα ορυκτά καύσιμα συνεισφέρουν περίπου το 88% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα από όλες τις πηγές, σύμφωνα με την μελέτη, έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 387,2 εκατομμυρίων μερών ανά εκατομμύριο (ppm) έναντι 280 ppm πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι εκπομπές αυξάνονται πλέον με ρυθμό 2 έως 3 μέρη (ppm) κάθε χρόνο και, αν συνυπολογιστούν και άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, όπως το μεθάνιο, το συνολικό επίπεδο των εκπομπών ήδη προσεγγίζει τα 440 ppm.

    Μια καλή είδηση ήταν, πάντως, ότι οι εκπομπές διοξειδίου από την αποψίλωση των δασών έχουν μειωθεί αισθητά, κατά 25% περίπου από το 2000.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48486

    [28] Δοκιμές αποκατάστασης της όρασης με θεραπεία βλαστοκυττάρων

    Δευτερα, 22 11 2010 14:22

    Υγεια

    Τυφλοί ασθενείς, που πάσχουν από μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια από την παιδική ηλικία τους, θα δοκιμάσουν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έμβρυα που «περισσεύουν» στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν η τεχνική αποδειχτεί πετυχημένη και στους ανθρώπους, όπως έχουν δείξει ήδη οι δοκιμές με πειραματόζωα, οι οποίες προηγήθηκαν, τότε όχι μόνο πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να ξαναδούν, αλλά και πολλοί άλλοι δεν πρόκειται να χάσουν το φως τους στο μέλλον.

    Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την άδεια να προχωρήσει η επίμαχη εμφύτευση των εμβρυικών βλαστοκυττάρων στα μάτια των ασθενών που πάσχουν από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας του Stargardt, κατά την οποία -για γενετικούς λόγους- καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Geron ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων από βλαστικά κύτταρα σε ένα ασθενή στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε παραλύσει εν μέρει μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Τώρα, μια δεύτερη αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, η Advanced Cell Technology, πήρε την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές να ξεκινήσει μια δεύτερη κλινική δοκιμή με εμφύτευση βλαστικών κυττάρων, αυτή τη φορά στα μάτια δεκάδων ασθενών, που από μικροί έχουν χάσει την όρασή τους.

    Ο επικεφαλής επιστήμων Ρόμπερτ Λάντζα της εταιρίας Advanced Cell Technology δήλωσε ότι ο πρώτος ασθενής θα δεχτεί τα βλαστικά κύτταρα στην αρχή του 2011 και τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της όρασής του μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε έξι περίπου εβδομάδες. Όπως είπε, ο χρόνος θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον οργανισμό κάθε ασθενούς ατομικά.

    Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης ηλικίας λίγων μόλις ημερών, έχουν την εγγενή δυνατότητα να αναπτυχθούν και να μεταμορφωθούν σε άλλα εξειδικευμένα σωματικά κύτταρα. Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να φέρουν επανάσταση στην ιατρική, όμως διάφορες οργανώσεις, θρησκευτικές και άλλες, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, θεωρώντας ότι μια τέτοια τεχνική προϋποθέτει την σκόπιμη καταστροφή ανθρωπίνων όντων, έστω κι αν είναι μόνο τριών ημερών.

    Οι κλινικές δοκιμές με τους τυφλούς ασθενείς, που πάσχουν από τη νόσο του Στάργκαρντ, θα γίνουν σε αρκετές κλινικές πανεπιστημίων και νοσοκομείων στις ΗΠΑ. Οι πρώτοι τρεις ασθενείς θα δεχτούν την εμφύτευση 50.000 εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, μια επόμενη ομάδα θα λάβει 100.000 κύτταρα και, τέλος, σε μια τρίτη ομάδα θα εμφυτευτεί η ακόμα υψηλότερη δόση των 200.000 βλαστικών κυττάρων. Ήδη τα πειράματα με ζώα έχουν δείξει δραματική βελτίωση (μέχρι και 100%) ακόμα και με την χαμηλότερη δόση, χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν παρενέργειες, όπως είπε ο Λάντσα.

    Σε κατοπινό στάδιο, τον επόμενο χρόνο, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές με ηλικιωμένους ανθρώπους που πάσχουν επίσης από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όχι όμως από την κληρονομική, αλλά από την ηλικιακή μορφή της, που είναι και η πιο συνηθισμένη και πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48484

    [29] Προτάσεις μεταναστών για τη μεταναστευτική πολιτική

    Δευτερα, 22 11 2010 16:31

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος (ΕΜΕ), με θέμα τις προτάσεις της στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Αποδέκτες των προτάσεων, είναι επτά ευρωπαίοι επίτροποι, ισάριθμα ελληνικά υπουργεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Περιφερειάρχης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι ανεξάρτητους βουλευτές και αφορούν το σύνολο ουσιαστικά των θεμάτων που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Στις προτάσεις, που παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΕΜΕ Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί και το μέλος του ΔΣ Σαΐντ Μοχάμεντ Τζαμίλ, περιλαμβάνεται η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, έτσι ώστε να αρκούν 120-150 ένσημα για την ανανέωση της άδειας διαμονής, για την οποία προτείνεται να μην απαιτείται σύμβαση εργασίας ή δήλωση του εργοδότη αλλά απλώς υπεύθυνη δήλωση του αλλοδαπού για την κατοικία του και αυτό να ισχύσει για όσους φέτος έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για ανανέωση.

    Επίσης προτείνεται η ενίσχυση των προγραμμάτων νομίμων συλλόγων με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, καθώς και η δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας μετανάστευσης, που να υπάγεται στα αστυνομικά τμήματα, η οποία θα παραλαμβάνει και θα εκδίδει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την άδεια παραμονής.

    Στο θρησκευτικό επίπεδο το αίτημα που διατυπώθηκε είναι η δημιουργία 10 τουλάχιστον τζαμιών στην ελληνική επικράτεια, με βάση το διαφορετικό θρησκευτικό τους προσανατολισμό, με τη χρηματοδότηση να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, αλλά να επωμιστεί η ίδια η ΕΜΕ την οικονομική συμβολή στη διαδικασία αυτή.

    Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πρόθεση της ΕΜΕ να δημιουργήσει γραφεία της σε χώρες που στέλνουν μετανάστες στην Ελλάδα, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μολδαβία και την Αίγυπτο, ώστε να μην φεύγουν υπήκοοι από τις χώρες αυτές με προορισμό την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχοντας λανθασμένη εικόνα για την αγορά εργασίας, ειδικά μέσα στις συνθήκες της κρίσης.

    Παράλληλα ζητά από την πολιτεία να έχει συμμετοχή στην αξιολόγηση του σώματος διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και να γίνει αυστηρός νομικός έλεγχος στα καταστατικά όλων των μεταναστευτικών συλλόγων και κοινοτήτων.

    Απευθύνουν έκκληση στα ΜΜΕ να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος να συμμετέχουν στις συνεντεύξεις τύπου υπουργών, που αφορούν μεταναστευτικά θέματα.

    Προτείνεται επίσης για τους μη νόμιμους μετανάστες η δυνατότητα νομιμοποίησης υπό όρους, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, πληρώνοντας στο κράτος ένα φόρο ύψους 1500-2000 ευρώ, η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης της άδειας συνένωσης, για οικογενειακή επανένωση, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση επενδύοντας κεφάλαια από την πατρίδα τους και έχοντας πρόσβαση στα αναπτυξιακά προγράμματα όπως και οι ημεδαποί.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48495

    [30] A. Σαμαράς: Ανταλλαγή απόψεων με Δημάρχους

    Δευτερα, 22 11 2010 15:55

    Συνάντηση με τους δημάρχους που εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο κ. Σαμαράς, ζήτησε αυτές οι συναντήσεις να επαλαμβάνονται τακτικά, για να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ κατά τη διάρκειά της μίλησαν πολλοί δήμαρχοι.

    Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς:

    «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει αλλά και με τον «Καλλικράτη» έχει προδιαγράψει για εσάς όλους μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, θα περάσετε μέσα από συμπληγάδες, γιατί ο "Καλλικράτης" είναι μια διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που έγινε με πολύ πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο και δεν εξασφάλισε ούτε τους απαραίτητους πόρους, που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε ούτε και τις απαραίτητες δομές. Εσείς είστε πολύ κοντά στην τοπική κοινωνία και θέλω τα ερεθίσματα που παίρνετε από την καθημερινότητα των πολιτών να κυριαρχούν σε αυτές τις συναντήσεις μας. Σας καλώ, λοιπόν, να φέρετε σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή σας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας υπογραμμίζω ότι πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή μεταξύ των άλλων και στα θέματα κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας, που δοκιμάζονται από την ανέχεια, τις οικονομικές δυσκολίες, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

    Ακολουθεί την Τετάρτη στις 14:30μμ συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, που στηρίχθηκαν από την ΝΔ. Ακολούθως, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις και με τους υποψηφίους του κόμματος που δεν εξελέγησαν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 48492

    [31] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - εργαζομένων ΕΑΒ

    Δευτερα, 22 11 2010 15:23

    Με το σωματείο εργαζομένων στην ΕΑΒ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα συζήτησης τις εργασιακές εξελίξεις και την πολεμική βιομηχανίας. Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: «Αναμφισβήτητα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΑΒ. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες εξαρτώνται από εμάς, ούτως ώστε να διεκδικηθεί άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στην επιχείρηση, η οποία έχει ανεκτέλεστα έργα και η οποία είναι από τις πιο βασικές επιχειρήσεις στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι η ναυαρχίδα στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας».

    Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ακολουθούν μία προγραμματισμένη φθορά και απαξίωση της επιχείρησης, καθώς εγκαταλείπονται σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανίας, προς όφελος ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων, που εξασφαλίζουν τα κέρδη μεγαλοεπιχειρηματιών και δεύτερο, θεωρούμε ότι όλη αυτή η εγκατάλειψη της αμυντικής βιομηχανίας και της ΕΑΒ, έχει να κάνει με τα σχέδια δημιουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, με έδρα τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Πρόκειται για έγκλημα το οποίο στρέφεται και εναντίον των εργαζόμενων, αλλά πάνω απ' όλα στο δικαίωμα κάθε χώρας να έχει τη δική της αμυντική βιομηχανία και βεβαίως να είναι όσο γίνεται περισσότερο ανεξάρτητη από πολυεθνικές ή από χώρες οι οποίες έχουν εξωτερική πολιτική επιθετικού χαρακτήρα εναντίον των λαών».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48489

    [32] Συνάντηση Σαμαρά με νεοεκλεγμένους στην Τ.Α.

    Δευτερα, 22 11 2010 12:45

    Με αιρετά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ συναντάται σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση είναι κλειστή και σ' αυτή μετέχουν, μεταξύ των άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης είναι το ίδρυμα Θεοχαράκη και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα θέματα που τους απασχολούν ενόψει και του "Καλλικράτη". Μετά τη συνάντηση δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48469

    [33] ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ: Προετοιμασία των κινητοποιήσεων

    Δευτερα, 22 11 2010 14:58

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, τις επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που όπως τονίζει οδηγούν σε απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που οργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 13.00 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στα πλαίσια Παναττικής στάσης εργασίας, καθώς και στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου.

    Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

    «Η κλιμάκωση των μέτρων ακραίας νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, που λαμβάνουν από κοινού κυβέρνηση και τρόϊκα και ήδη αποτυπώνεται στο περίφημο "Μνημόνιο Νο 3", οδηγεί σε νέες δραματικές μειώσεις μισθών και αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις προσωπικού και διάλυση των δημοσίων επιχειρήσεων στο όνομα των "ελλειμμάτων". Οι ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να εκταμιευτούν η 3η και η 4η δόση του δανείου, διαμορφώνουν ένα νέο "οδικό χάρτη" διάλυσης μισθών, συντάξεων, εργασιακών σχέσεων, κατάργηση κοινωνικών παροχών με συνέπεια τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας αλλά και του οικογενειακού προγραμματισμού εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων».

    Στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως: «Στον ιδιωτικό τομέα επιτείνεται η αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων με την οριζόντια κατίσχυση των επιχειρησιακών κατά παράβαση κάθε νομικής και συνταγματικής πρόβλεψης (Ν.1876/90), οδηγώντας σε εκμηδενισμό των ήδη χαμηλών αποδοχών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων.

    Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα διαχειριστικά "ελλείμματα" φορτώνονται μονομερώς στους εργαζόμενους, οδηγώντας ολόκληρες στρατιές στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση.

    Στο στενό δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες, δρομολογούνται άμεσες απολύσεις για 10.000 συμβασιούχους και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για νέα οδυνηρή μείωση των μισθών (ήδη οι αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο 25% κατά μέσω όρο χωρίς να συνυπολογίζεται το «πάγωμα» των μισθών) μέσω της διαμόρφωσης του Νέου Μισθολογίου, ενώ οι δοκιμαστικές βολές για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχώς πυκνώνουν.

    Η υποβάθμιση μισθών και συντάξεων, ο περιορισμός και η υποβάθμιση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού (παιδεία, υγεία, πρόνοια), η αύξηση της ανεργίας σε τρομακτικά επίπεδα δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

    Οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέες δραματικές περικοπές δικαιωμάτων, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με ΕΝΟΤΗΤΑ και αποφασιστικότητα θα αντισταθούν να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα».

    Κοινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ με εργατικά κέντρα του λεκανοπεδίου, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/11/2010 στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης ο συντονισμός δράσης με στόχο της μαζική συμμετοχή τόσο στην 24ωρη απεργία στις 15 Δεκεμβρίου όσο και στην τρίωρη παναττική στάση εργασίας η οποία θα πραγματοποιηθεί την πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

    ΓΣΕΕ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία συντονίζουν την δράση τους με στόχο την απόκρουση και ακύρωση κάθε πολιτικής που πλήττει τους εργαζομένους, θέτοντας ως προτεραιότητες: Την διατήρηση των θέσεων εργασίας, την διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων καθώς και την προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών. Η Συνομοσπονδία θα προχωρήσει και στην σύγκλιση του Γενικού της Συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48487

    [34] Ευρω-παράταση για το λιγνίτη

    Δευτερα, 22 11 2010 14:39

    Αναστέλλονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, οι διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Στον αντίποδα, το υπουργείο υπέβαλε προς εξέταση, εναλλακτική πρόταση ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα. Στις προβλέψεις των νέων μέτρων, είναι η σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για τη χονδρεμπορική διάθεση ενέργειας. Επίσης ιδρύονται θυγατρικές της ΔΕΗ, για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιούνται οι σχετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων της αγοράς, που συνδέονται με τη διαχείριση των υδροηλεκτικών σταθμών της ΔΕΗ κ.α.

    Στην ίδια ανακοίνωση, διαψεύδονται τα όσα έχουν αναγραφεί σε ορισμένα ΜΜΕ, ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου και την ομάδα παρακολούθησης της υλοποίησης του Μνημονίου, αλλά όπως αναφέρει η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει τόσο όσον αφορά τους στόχους, αλλά και το σχετικό χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48485


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 November 2010 - 17:57:40 UTC