Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΤΟ: Νέο στρατηγικό δόγμα 10ετίας - Επί τάπητος οι σχέσεις με Ρωσία
  • [02] Επιφυλάξεις των ΤΕΙ για τον νέο νόμο-πλαίσιο
  • [03] Ιρλανδία: Εν αναμονή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής
  • [04] Νέα διόδια κοντά στις Θερμοπύλες
  • [05] Καταγγελία Πανάρετου για «σωρεία παρανομιών» στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
  • [06] Θεσσαλονίκη: Προβλήματα υδροδότησης την Κυριακή
  • [07] Μαδαγασκάρη: Παραδόθηκαν οι στασιαστές ύστερα από επιχείρηση του στρατού
  • [08] Ρεκόρ προσλήψεων στη Βραζιλία
  • [09] Εφετείο του Παλέρμο δέχεται «παρασιτική σχέση» Μπερλουσκόνι-μαφίας
  • [10] Πρωτοβουλίες για τη Σπιναλόγκα
  • [11] ΕΔΕ για την καταγγελία περί κακοποίησης αλλοδαπού
  • [12] Την Κυριακή η ανακοίνωση νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη
  • [13] Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στον Ασπρόπυργο

    [01] ΝΑΤΟ: Νέο στρατηγικό δόγμα 10ετίας - Επί τάπητος οι σχέσεις με Ρωσία

    Σαββατο, 20 11 2010 17:14

    Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ σφραγίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, στη Λισαβόνα. Η δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά το 2014 θα περιορισθεί σε υποστηρικτή ρόλο, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Άντερς Φον Ράσμουνσεν στη Σύνοδο, που είναι σε εξέλιξη έως αυτή την ώρα για το νέο στρατηγικό δόγμα. «Τα ξένα στρατεύματα δεν θα έχουν μάχιμο ρόλο στην περιοχή και στόχευση είναι η σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό», διευκρίνισε ο ο κ. Ράσμουσεν. «Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της συμμαχίας αναμένεται στο μεταξύ να ζητήσουν από το Ρώσο Πρόεδρος να συνεργαστεί στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας με βάση τη "στρατηγική αντίληψη" που υιοθετήθηκε χθες. Επιπρόσθετα αναμένεται να εγκριθεί η έκθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ για τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζει η ασφάλεια τους από τρομοκρατία, πειρατεία και πυρηνικά όπλα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε και η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αργά απόψε, αναμένεται να γίνει αναφορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου θα τονίζεται πως η γειτονική χώρα είναι ευπρόσδεκτη στη Συμμαχία εφόσον επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

    Στο μεταξύ έφτασε στη Λισαβόνα ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μια συνάντηση Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την πρώτη μετά τη ρωσο-γεωργιανή κρίση του 2008. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει από τη Ρωσία να συνεργαστεί στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας με βάση τη "στρατηγική αντίληψη" που οι ηγέτες της Συμμαχίας υιοθέτησαν χθες. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν με τον Μεντβέντεφ διεύρυνση της υπάρχουσας συνεργασίας για το Αφγανιστάν, την ίδια ημέρα που οι 28 ηγέτες της Συμμαχίας ενέκριναν μια στρατηγική αποχώρησης της πλειοψηφίας των στρατευμάτων τους από τη χώρα αυτή. Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται επίσης να εγκριθεί η έκθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ για τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζει η ασφάλειά τους, όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία, η διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων κ.α.

    "Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα τερματίσουν τη στρατιωτική αποστολή τους στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2014", δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, στη Λισαβόνα. "Η kυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τέτοια απόφαση", απάντησε ο Αμερικανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι ο μάχιμος ρόλος των διεθνών δυνάμεων θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του 2014. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι την απόφαση αυτή θα λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

    Αναφορές του Προέδρου της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ και την εκκρεμότητα της ονομασίας

    «Η δύναμη της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει στη χώρα αυτή όσο καιρό χρειαστεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συνεισφέρουν στην αποστολή ISAF. Η ΠΓΔΜ συμμετέχει με 260 στρατιώτες στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τις 28 χώρες της Συμμαχίας θα ενισχύσει τη δομή του ΝΑΤΟ και θα το καταστήσει ικανότερο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον 21ου αιώνα.

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η χώρα του βλέπει το μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και μοιράζεται τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, και ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις που της αντιστοιχούν. «Όμως κάτι λείπει στο παζλ αυτής της εταιρικής σχέσης. Εξαιτίας ενός ανορθολογικού διμερούς ζητήματος, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (σ.σ. όπως την ανέφερε) παραμένει ακόμη στο κατώφλι του Συμμαχίας, παρά τις αξιολογήσεις για την ετοιμότητα της να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και παρά τη σημαντική συμβολή της στις αποστολές της Συμμαχίας», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

    «Εμείς πολλές φορές εκφράσαμε τη βούληση μας για την επίλυση της διμερούς αυτής εκκρεμότητας Πιστεύω ότι μπορεί να φθάσουμε σε μία λύση. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι, αντίθετα από πριν, τώρα υπάρχει θετικό κλίμα για το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω του διαλόγου, με αυξημένη εμπιστοσύνη και με καλύτερη κατανόηση, θα φθάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εμείς είμαστε έτοιμοι», κατέληξε ο κ. Ιβάνοφ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ - BBC - Reuters

    Σχετικές είδηση: Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

    Σχετική είδηση: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός

    Σχετική είδηση: BBC: Karzai and Nato agree Afghanistan exit strategy

    Σχετική είδηση: Reuters: NATO aims to end Afghanistan combat role in four years

    Είδηση: 48250

    [02] Επιφυλάξεις των ΤΕΙ για τον νέο νόμο-πλαίσιο

    Σαββατο, 20 11 2010 12:16

    Τα προβλήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μιλώντας στη Σύνοδο, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η χρηματοδότηση των ΤΕΙ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι και το 2014 λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται πιο ορθή διαχείριση των υπαρχόντων πόρων. Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις προτάσεις του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    "Θέλουμε ποιοτικές σπουδές με αντίκρισμα πτυχίων"

    Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ , αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "η κλίμακα και η φύση των προβλημάτων δεν έχουν προηγούμενο, ίσως και στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών".

    "Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές για να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο" είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση για να έχουμε ποιότητα: "Άλλωστε η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι τωρινή. Η κρίση είναι εκείνη που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε".

    "Η μεταρρύθμιση και η αλλαγή που αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, είναι αναγκαία, κυρίως, όμως, είναι μια φωτεινή αλλαγή. Είναι μια αλλαγή που επιλέγουμε εμείς, όλες οι δυνάμεις της χώρας, οι πολιτικές, οι ακαδημαϊκές, οι δυνάμεις της κοινωνίας", δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου.

    Όπως ανέφερε η υπουργός, "η μεταρρύθμιση αυτή έχει ένα και μοναδικό στόχο: ποιοτικές σπουδές με αντίκρισμα πτυχίων, ζητήματα απολύτως αναγκαία για την επόμενη μέρα, για τη νέα Ελλάδα που όλοι θέλουμε".

    Η υπουργός είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των ΤΕΙ σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: "Δεν θέλουμε επ' ουδενί να δημιουργήσουμε ένα νόμο του ΠΑΣΟΚ και της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει ένας νόμος που θα ενσωματώσει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων".

    Όσον αφορά στα όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα ΤΕΙ περί υποβάθμισής τους, η υπουργός είπε ότι δεν είναι στόχος η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, γιατί ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, μια άποψη που έχει εκφρασθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά: "Δεν καταλαβαίνω γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός από πανεπιστημιοποίηση, θεωρείται υποβάθμιση. Τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία".

    Όμως η υπουργός αναφέρθηκε και στον "Καλλικράτη" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι αυτή η χωροταξική αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με αυστηρά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια, ενώ θα πρέπει να γίνει και αποτίμηση της λειτουργίας τους.

    Όσο για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, για τα οποία οι πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν ότι αναγνωρίζονται τα πτυχία τους, η υπουργός ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν δίδουμε κανενός είδους πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας και φυσικά δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης ως πανεπιστημιακών, των τίτλων που δίδουν αυτά τα κέντρα.

    "Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα συμμετείχαν σήμερα σε αυτόν τον διάλογο για τη μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία με συγκεκριμένες και θετικές προτάσεις. Θεωρώ ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει όλο το επόμενο διάστημα θα είναι εποικοδομητικός με προτάσεις και όχι απλά με απορρίψεις και φωνές" σημείωσε η ίδια.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος δήλωσε: "Συζητάμε, προχωράμε, θα τελειώσουμε".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48241

    [03] Ιρλανδία: Εν αναμονή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

    Σαββατο, 20 11 2010 14:14

    Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας, πριν από οποιοδήποτε διεθνές οικονομικό πακέτο στήριξης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times. Εδώ και μέρες, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

    Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    "Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να οριστικοποιήσει το 160σέλιδο πρόγραμμα το οποίο καθορίζει τρόπους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος", αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επισπεύθηκε η ημερομηνία ανακοίνωσης του προγράμματος ώστε να θεωρηθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα που αποφάσισε η κυβέρνηση και όχι ένα πρόγραμμα που υπαγορεύθηκε από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ακόμα σχέδιο το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι χώρες της ζώνης του ευρώ ετοιμάζουν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ και πλέον για τη διάσωση της Ιρλανδίας. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη ευρώ, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι ένα άλλο, μικρότερο σχέδιο, είναι τώρα υπό μελέτη και αφορά βοήθεια ύψους 45 με 50 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε εκτιμά ότι το ευρώ βρίσκεται εκτός κινδύνου, παρά τη δημοσιονομική κρίση στην Ιρλανδία.

    "Με το σχέδιο διάσωσης του ευρώ, έχουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της νομισματικής Ένωσης. Η κατάσταση αναλύεται καθημερινά", τονίζει ο Μπρίντερλε σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

    Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις.

    "Είναι σημαντικό για τη σταθερότητα του ευρώ, οι χώρες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να αναμένουν συνέπειες", υποστήριξε ο γερμανός υπουργός.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την Ιρλανδία

    BBC: Irish cabinet finalising plans to cut budget deficit

    Είδηση: 48248

    [04] Νέα διόδια κοντά στις Θερμοπύλες

    Σαββατο, 20 11 2010 12:57

    Ακριβότερες θα είναι από τα ξημερώματα τής ερχόμενης Τρίτης οι διαδρομές προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς προστίθενται δύο ακόμα σταθμοί διοδίων. Στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει σταθμός διοδίων στην Αγία Τριάδα, κοντά στις Θερμοπύλες, και στο άξονα Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας, τα νέα διόδια βρίσκονται κοντά στη γέφυρα Μάναρη, στην έξοδο τής Μεγαλόπολης. Στον Μαλιακό για τις τοπικές συνδέσεις θα δοθούν κάρτες ελεύθερης διέλευσης στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Οι κάρτες αυτές θα ισχύουν μέχρι την κατασκευή της παράπλευρης εναλλακτικής διαδρομής.

    Στο νέο σταθμό κοντά στις Θερμοπύλες, οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 1,55 ευρώ και οι οδηγοί δικύκλων 1,10 ευρώ.

    Η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με αφετηρία τις Αφίδνες και τέρμα τα Μάλγαρα) θα κοστίζει πλέον για τους οδηγούς ΙΧ 21,15 ευρώ (με επιστροφή 42,30 ευρώ) και για τους δικυκλιστές 14,20 ευρώ (με επιστροφή 28,40 ευρώ).

    Στο σταθμό κοντά στη γέφυρα Μάναρη, οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 1,80 ευρώ και οι οδηγοί δικύκλων 1,20 ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 48243

    [05] Καταγγελία Πανάρετου για «σωρεία παρανομιών» στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

    Σαββατο, 20 11 2010 18:18

    Τη

    γνώμη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάργηση και ένταξη στο Τμήμα Θεολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, στο οποίο όπως αναφέρει, διαπιστώθηκε " σωρεία παρανομιών", ζητεί με έγγραφό του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Ήδη, ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία απεστάλησαν στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων. Σύμφωνα με τον κ. Πανάρετο, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κλπ., φαινόμενο που, όπως σημειώνει, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

    Ακόμη, σημειώνει, χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε τέκνα καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών.

    Επίσης διαπιστώθηκε από το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τριμελούς επιτροπής μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοούσαν τους υποψήφιους που ήταν τέκνα μελών ΔΕΠ του Τμήματος - με πρωτεργάτες ειδικά κατονομαζόμενο ζεύγος μελών ΔΕΠ, στους οποίους καταλογίζονται και συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου και της πανεπιστημιακής δεοντολογίας. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

    Ο κ. Πανάρετος, τονίζει ότι οι καταστάσεις αυτές, απαξιώνουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.

    Εκτιμώντας ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ως ανεξάρτητου, με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αφού καλύπτεται επαρκώς από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου ζητεί την γνώμη του Πρύτανη να μη περιληφθεί το εν λόγω τμήμα στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων του επομένου έτους και να ενταχθούν οι φοιτητές του στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου.

    Τέλος ο Υφυπουργός ζήτησε την γνώμη του πρύτανη εντός 30 ημερών και μέχρι να αποσταλεί αυτή και να ληφθεί η τελική απόφαση του υπουργείου αναστέλλεται οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48251

    [06] Θεσσαλονίκη: Προβλήματα υδροδότησης την Κυριακή

    Σαββατο, 20 11 2010 18:47

    Προβλήματα υδροδότησης θα αντιμετωπίσουν την Κυριακή, από τις 08:00 μέχρι τις 17:00, οι κάτοικοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, τα προβλήματα θα δημιουργηθούν λόγω αντικατάστασης τμήματος αγωγού ύδρευσης μπροστά από την Πύλη 9 του λιμανιού και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λ. Νίκης, Παύλου Μελά, Τσιμισκή και 26ης Οκτωβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48254

    [07] Μαδαγασκάρη: Παραδόθηκαν οι στασιαστές ύστερα από επιχείρηση του στρατού

    Σαββατο, 20 11 2010 18:51

    Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Μαδαγασκάρης εισέβαλαν το Σάββατο στο στρατόπεδο στο οποίο είχε οχυρωθεί μια μικρή ομάδα στασιαστών αξιωματικών, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, οι οποίοι τελικά παραδόθηκαν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάνω από 100 άνδρες συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο και στη συνέχεια εισέβαλαν σ' αυτό. Οι στασιαστές παραδόθηκαν και ο στρατός αναδιπλώθηκε εντός του στρατοπέδου. Οι στασιαστές αξιωματικοί είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι σχεδιάζουν την ανατροπή της Κυβέρνησης και ότι συγκρότησαν ένα στρατιωτικό συμβούλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση στο νησί αυτό του Ινδικού Ωκεανού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48255

    [08] Ρεκόρ προσλήψεων στη Βραζιλία

    Σαββατο, 20 11 2010 12:46

    Πάνω από 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διάρκεια όλου του τρέχοντος έτους στη Βραζιλία, κάτι που χαρακτηρίζει τον αναπτυξιακό κύκλο που διανύει η οικονομία της μεγάλης λατινοαμερικανικής χώρας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο της Εργασίας στη Μπραζίλια. Το 2009, η βραζιλιάνικη οικονομία διήνυσε φάση ύφεσης, αλλά εφέτος, τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωσιακά και τον Σεπτέμβριο η ανεργία δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 6,2% του "ενεργού" πληθυσμού.

    "Εντονη ανάπτυξη της οικονομίας"

    Μόνον τον μήνα Οκτώβριο, υπήρξαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοινώθηκε ταυτοχρόνως από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Κάρλος Λούπι, που δεν έκρυβε τη χαρά του γι' αυτά τα θετικά στοιχεία από το "μέτωπο" της απασχόλησης.

    "Διαπιστώνεται μία μεγάλη δυναμική στη βραζιλιάνικη εσωτερική αγορά. Συνεχίζεται η έντονη ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λουΐς Ινάθιο "Λούλα" ντα Σίλβα, έχουν δημιουργηθεί -μέσα σε μία οκταετία- περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ανέφερε τέλος το υπουργείο της Εργασίας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48242

    [09] Εφετείο του Παλέρμο δέχεται «παρασιτική σχέση» Μπερλουσκόνι-μαφίας

    Σαββατο, 20 11 2010 18:37

    Αιτιολογώντας αναλυτικά την απόφαση καταδίκης του κεντροδεξιού γερουσιαστή Μαρτσέλλο Ντελ Ούτρι σε επτά χρόνια φυλάκισης για «έξωθεν στήριξη της μαφίας», το Εφετείο του Παλέρμο αναφέρει ότι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι «αναγκάσθηκε να δεχθεί παρασιτική σχέση με τους νονούς της Κόζα Νόστρα». Στις εξακόσιες δέκα τέσσερις σελίδες της απόφασής τους, οι Σικελοί δικαστές, υπογραμμίζουν ότι «επί σχεδόν δυο δεκαετίες, αρχίζοντας από το 1975, οι νονοί απέσπασαν από το Μπερλουσκόνι μεγάλα χρηματικά ποσά, υπό μορφή προστασίας για τον ίδιο και για τα μέλη της οικογένειάς του».

    Ο Ντελ Ούτρι, 69 ετών κι από τους πιο έμπιστους μάνατζερ και πολιτικούς συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, στην αιτιολόγηση της καταδικαστικής απόφασης, παρουσιάζεται ως μεσάζοντας ανάμεσα στην σικελική μαφία και στον «μίστερ τιβί».

    Το Εφετείο θεώρησε απόλυτα έγκυρη την κατάθεση του μετανοημένου μαφιόζου Φραντσέσκο Ντι Κάρλο, κατά την οποία, ο Καβαλιέρε είχε προσλάβει στη βίλα του, τον μαφιόζο Βιτόριο Μάγκανο. Ο Μάγκανο, σύμφωνα με το Εφετείο του Παλέρμο, ήταν μόνον τυπικά ο σταβλίτης της έπαυλης του «μίστερ τιβί», έξω από το Μιλάνο.

    Στην πραγματικότητα, έπρεπε να προστατέψει την σωματική ακεραιότητα του ανερχόμενου επιχειρηματία Μπερλουσκόνι και των συγγενικών του προσώπων. Η δικαστική απόφαση, αναφέρει, επίσης, ότι στην δεκαετία του '80, αρχίζουν να καταβάλλονται στα ταμεία της μαφίας, και άλλα ποσά, από τον τηλεοπτικό όμιλο Φίνινβεστ (ιδιοκτησίας του Καβαλιέρε) «για να μπορέσουν να τοποθετηθούν ανενόχλητα, στην Σικελία, οι αναγκαίοι τηλεοπτικοί αναμεταδότες». Σύμφωνα με τους Εφέτες του Παλέρμο, αντιθέτως, δεν συγκεντρώθηκαν τα αναγκαία στοιχεία, για να αποδειχθεί ότι ο γερουσιαστής Μαρτσέλλο Ντελ Ούτρι είχε υπογράψει μια πραγματική «εκλογική συμφωνία στήριξης» με την Κόζα Νόστρα.

    Ο Ντελ' Ούτρι, σχολιάζοντας την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «έχει την μέγιστη εμπιστοσύνη στην απόφαση που θα κληθεί να εκδώσει ο Άρειος Πάγος», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντανιέλε Καπετσόνε, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άδικη απόφαση, που αν μη τι άλλο, όμως, απορρίπτει την θεωρεία της εκλογικής συνεργασίας με την Κόζα Νόστρα, που είχε αναπτύξει ο μετανοημένος μαφιόζος Γκάσπαρε Σπατούτσα».Από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, τέλος, ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τόνισε ότι «τώρα που και οι δικαστικές αποφάσεις κάνουν λόγο για εκ του σύνεγγυς επαφές του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με την μαφία, ελπίζουμε να βρεθούν 316 βουλευτές που να καταψηφίσουν την Κυβέρνησή του, πριν προκαλέσει και άλλες ζημιές στην χώρα μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48253

    [10] Πρωτοβουλίες για τη Σπιναλόγκα

    Σαββατο, 20 11 2010 18:30

    Πρωτοβουλία για να είναι και πάλι επισκέψιμη για τους τουρίστες η Σπιναλόγκα, ανέλαβαν ο Δήμος Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Πολιτισμού, από τον οποίο αναμένουν την έγκριση. Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν ύστερα από επαφές που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί, μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού .

    Επίσης, η Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτεί και άλλες ημέρες της εβδομάδας εφόσον ζητηθεί από οργανωμένα γκρουπ, που θα έρχονται όμως από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων (22 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου), το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, εξαιρουμένων όμως των αργιών.

    Στη σύσκεψη των τοπικών φορέων, εκτός από τη Δημοτική Αρχή παρέστησαν ο Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μιχ. Σγουρός, εκπρόσωπος της 13ης Εφορίας , ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑΝΕΛ κ. Γ. Κωνσταντουδάκης, εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι, επαγγελματίες, κ.α.

    Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις ενέργειες που καταβάλλει ώστε η Σπιναλόγκα να είναι ανοικτή και τον χειμώνα. "Η αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω της προβολής της σειράς "ΤΟ ΝΗΣΙ" επιβάλλει να κρατήσουμε το νησί ανοικτό ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Γι αυτό χρειάζεται να ληφθούν μέτρα από τους φορείς και τους επαγγελματίες ώστε να ενισχυθεί σε μόνιμη βάση η επισκεψιμότητα στον τόπο μας", τόνισε .

    Μετά από τη συζήτηση που έγινε, εκτός των παραπάνω συμφωνήθηκαν ακόμη:

    Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9.00 πμ έως τις 15.00μμ.

    Η φύλαξη του χώρου θα γίνεται με ένα μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορίας και με δυο που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου.

    Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Η μεταφορά του προσωπικού καθώς και των απορριμμάτων θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας.

    Ακόμη, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια. Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες.

    Επίσης πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους, να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

    Ο Δήμαρχος του Αγ. Νικολάου είχε επίσης επαφές με τους τοπικούς βουλευτές κ.κ. Καρχιμάκη και Πλακιωτάκη, για το θέμα.

    Είδηση: 48252

    [11] ΕΔΕ για την καταγγελία περί κακοποίησης αλλοδαπού

    Σαββατο, 20 11 2010 15:30

    Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, προκειμένου να διευκρινιστεί αν αληθεύει η καταγγελία 49χρονου Αφγανού ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου. Ωστόσο, σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν αυτά που ισχυρίζεται ο Αφγανός και διευκρινίζεται ότι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο Αφγανός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ιλίου και όχι του Περιστερίου, μαζί με το ανήλικο παιδί του, μετά από καταγγελία ότι επαιτούσε έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής.

    Στο αστυνομικό τμήμα, επειδή είναι γνωστός λόγω του ότι έχει προσαχθεί πολλές φορές για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, παρέμεινε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας επί 25 λεπτά παρόντος και ενός πολίτη ο οποίος έδινε κατάθεση.

    Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα οι αστυνομικοί για ανθρωπιστικούς λόγους έδωσαν στον ίδιο και το παιδί του φαγητό, το οποίο έφαγαν εκεί.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου δεν έκανε την παραμικρή καταγγελία για βιαιοπραγία σε βάρος του από αστυνομικούς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48249

    [12] Την Κυριακή η ανακοίνωση νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη

    Σαββατο, 20 11 2010 13:37

    Την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Κυριακή, στις 11:00, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδή, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το κόμμα θα ονομάζεται Δημοκρατική Συμμαχία. Τη Δευτέρα, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για το κόμμα της και να συζητήσει μαζί του για τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας.

    "Με ξεκάθαρο τρόπο χωρίς στρογγυλέματα", όπως λέει η ίδια, ανακοινώνει αύριο την ίδρυση του νέου κόμματός της η Ντόρα Μπακογιάννη, το οποίο θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό του συνέδριο την άνοιξη.

    Στην εκδήλωση, παρουσία 5.000 ατόμων, θα παρουσιαστεί το έμβλημα και η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος την οποία, εκτός της κα Μπακογιάννη, θα κληθούν να υπογράψουν όσοι συμφωνούν με τις αρχές και την ιδεολογία που πρεσβεύει.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48246

    [13] Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στον Ασπρόπυργο

    Σαββατο, 20 11 2010 11:58

    Σημαντικό πλήγμα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων επέφερε το Λιμενικό. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, εντόπισε αποθήκη στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.444 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα (1.222.000 πακέτα) διάφορων επωνυμιών, από τα οποία οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 4.026.425,95 ευρώ.

    Στην αποθήκη υπήρχαν παλέτες με χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων και δύο οχήματα διεθνών μεταφορών, με ολλανδικές πινακίδες, φορτωμένα επίσης με λαθραία τσιγάρα

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθη ο 28χρονος αλλοδαπός, φύλακας της αποθήκης, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα και τα λαθραία τσιγάρα, ενώ αναζητείται ο 34χρονος εκμισθωτής της αποθήκης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48240


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 November 2010 - 17:54:09 UTC