Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα των ΔΕΚΟ
  • [02] Γ. Παπακωνσταντίνου: Ζημιά η συζήτηση αναδιάρθρωσης χρέους
  • [03] Σαμαράς: «Μήνυμα αλλαγής το εκλογικό αποτέλεσμα»
  • [04] Λισαβόνα: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός
  • [05] Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την Ιρλανδία
  • [06] Ανατιμήσεις προϊόντων λόγω Φ.Π.Α.
  • [07] Δήμοι: Αποχή εργαζομένων το Σαββατοκύριακο
  • [08] Siemens: Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • [09] Eπικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Aung San Suu Kyi
  • [10] Δημόσια διαβούλευση για θέματα ασύλου
  • [11] Μετά τις εξετάσεις, πλαστικές επεμβάσεις
  • [12] 100 χρόνια «Vanity Fair»
  • [13] Νέφος «σωματιδίων» πάγου περιβάλλει τον κομήτη Χάρτλεϊ
  • [14] Επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιά και νεφρά
  • [15] Αλλαγές στην κυκλοφορία
  • [16] Κανονικά η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
  • [17] Οργανώνεται σε περιφερειακή παράταξη
  • [18] Στην Εγνατία Α.Ε. τα έργα της Ελασσόνας και η συντήρηση του δικτύου Τρικάλων - Ιωαννίνων
  • [19] Δεν απήργησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
  • [20] ΤΕΔΚ στηρίζει Δήμο Βόλου για απόκτηση κτιρίου καπνού
  • [21] Φάρσα για βόμβα και στο ΤΕΙ Κοζάνης
  • [22] Μείωση ενοικίου των υπηρεσιών της Περιφέρεια ΑΜΘ κατά 40% το 2010
  • [23] Ανάσα για τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ
  • [24] Με την παρουσία της Δωδεκανήσου άνοιξε χθες τις πύλες της η 26η «Philoxenia»
  • [25] Δεν κλείνει η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Ρόδου
  • [26] Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ζήτησε ο νέος δήμαρχος Ρόδου
  • [27] Ελπίδα για καλύτερες μέρες στον τουρισμό
  • [28] Facebook και MySpace «έγιναν φίλοι» επιτέλους
  • [29] Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ
  • [30] Περαίωση: Iκανοποιητικοί ρυθμοί και εισπράξεις
  • [31] Συνάντηση Επιμελητηρίων - Τρόικας

    [01] Η ώρα των ΔΕΚΟ

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:59

    Στοιχεία με πλήρη ανάλυση για τη σημερινή κατάσταση των ΔΕΚΟ, θα έχει εντός ενός μηνός το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και στον εξορθολογισμό των δαπανών τους, με τελικό στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους, που επιβαρύνουν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε εταιρεία ορκωτών για να καταγράψει και να αναλύσει όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών πρέπει να παραδοθεί το αργότερο σε ένα μήνα.

    Η υλοποίηση σειράς δράσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ μέσω εταιρικών αναδιαρθρώσεων, ορθολογικότερης οργάνωσής τους με στόχο αυτές να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2011.

    Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία που εποπτεύουν ΔΕΚΟ εντός του 2011, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, θα προβούν σε ενέργειες που σαν στόχο θα έχουν την αύξηση εσόδων, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, και που στο σύνολο τους θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα έναντι του 2010 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού η δαπάνη μισθοδοσίας για το 2011 προβλέπεται να είναι μειωμένη 24,25% και θα ανέλθει σε 833,84 εκατ. έναντι 1.100,91 εκατ. ευρώ το 2010,οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν στο ποσό των 506,82 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 52,24% και ο ακαθάριστος δανεισμός προβλέπεται να ανέλθει σε 282,00 εκατ. ευρώ (0,12% του ΑΕΠ), μειωμένος κατά 74,36%.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρία ορκωτών λογιστών τη σύνταξη μελέτης με αντικείμενο τα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ. Το πόρισμα της εταιρίας πρέπει να δοθεί στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου σε ένα μήνα από την ανάθεση και θα αφορά τα εξής:

    Συγκέντρωση και κωδικοποίηση οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών από τις Δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις επιλεγμένων ΔΕΚΟ και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) για την τριετία 2007- 2009

    Δημιουργία ενιαίας βάσης οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών επιλεγμένων ΔΕΚΟ για την τριετία 2007- 2009

    Επεξεργασία και ανάλυση οικονομικών στοιχείων ανά ΔΕΚΟ και συγκεντρωτικά

    Επεξεργασία και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων ανά έτος

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προϋπολογισμός για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%

    Είδηση: 48208

    [02] Γ. Παπακωνσταντίνου: Ζημιά η συζήτηση αναδιάρθρωσης χρέους

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:52

    Mη εποικοδομητική θα ήταν η συζήτηση του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη. Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός:

    «Αν ανοίξει τώρα συζήτηση, που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και μείωση κεφαλαίου (haircut), τότε πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ανοίγουν τη συζήτηση αυτή, υποεκτιμούν τη ζημιά που θα μπορούσε τούτη να προξενήσει. Τη ζημιά προς την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλη την παράπλευρη ζημία στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έστελνε ένα απολύτως λανθασμένο μήνυμα. Δεν θα επίλυε κάτι και θα προξενούσε ζημία στις περιφερειακές χώρες. Αντιθέτως, μία ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους θα αποτελέσει επιβράβευση των προσπαθειών της Ελλάδας».

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου και αναφερόμενος στο θέμα της Ιρλανδίας, ανέφερε ότι: «το πρόβλημα είναι διαφορετικό και αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η Ιρλανδία πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι καθώς δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει και στο τέλος της ημέρας θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 48201

    [03] Σαμαράς: «Μήνυμα αλλαγής το εκλογικό αποτέλεσμα»

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:06

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα ,σημειώνοντας πως διαψεύστηκε και πάλι όσον αφορά τη λήψη μέτρων όπως φάνηκε και από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ, τάχθηκε υπέρ της υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του Δημοσίου Τομέα, αλλά χωρίς μαζικές απολύσεις καθώς όπως τόνισε κάτι τέτοιο δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το μεσημέρι και με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Αισιοδοξία Σαμαρά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

    Την εκτίμηση ότι το εκλογικό σώμα έδωσε μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος, που ασχολήθηκε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Όπως τόνισε η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει τη θέση της και είναι σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα, έχει αυξήσει τη συσπείρωσή της πολύ περισσότερο και πολύ συντομότερα από ότι πίστευαν σχεδόν και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και κερδίζει συνεχώς δυνάμεις.

    «Η δική μας πολιτική παραμένει αμετακίνητη, αυτή μας έδωσε την δυνατότητα ταχείας ανάκαμψης, επιβεβαιώθηκε δε από τις εξελίξεις και σε αυτήν επιμένουμε. Ζητάμε αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για έξοδο από την κρίση, με ανάκαμψη και ανάπτυξη και όχι με ασφυξία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Ειδική αναφορά έκανε στην αποχή την οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και σημείωσε ότι εκφράζει την αποστροφή μιας μερίδας πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς και αυτό αφορά όλους. Υποστήριξε, όμως, ότι από τη δεξαμενή της αποχής είναι ευκολότερο να κερδίσει η ΝΔ παρά το ΠΑΣΟΚ, αρκεί να αποβάλλει τον ξύλινο λόγο και να ξεπεράσει τις αμαρτίες της, τα τζάκια, τις βαρωνίες, τα στρογγυλεμένα λόγια.

    Όχι στις απολύσεις στο Δημόσιο - Επίθεση στην κυβέρνηση

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι θεωρεί χρήσιμες και στηρίζει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές και τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, όχι όμως με μαζικές απολύσεις, που όπως είπε «δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, και επιπλέον αποδίδουν ελάχιστα».

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί λέγοντας ότι «το κόμμα των εκβιασμών και των ψεμάτων, έρχεται τώρα αντιμέτωπο με τον χειρότερο εαυτό του, με το χειρότερο παρελθόν του, με τα απίστευτα λάθη του, με τις βαριές αμαρτίες του» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και είναι υποχρεωμένη να πάρει πιο σκληρές αποφάσεις που είναι αδιέξοδες.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έρχονται αυξήσεις στα τρόφιμα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο νερό, στα εισιτήρια, έρχονται μειώσεις στα δημόσια έργα, ενώ θα κοπούν ακόμη και τα επιδόματα των πολύτεκνων μητέρων», σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στους στόχους της» και προέβλεψε ότι «η επιμονή στην ίδια πολιτική θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Συνάντηση με τρόικα

    Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της χαμηλής απόδοσης των μέτρων, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό με την μεγαλύτερη υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα του κράτους.

    Η ΝΔ φωτογράφισε την κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και που έχει διαμορφώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Έφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν την ύφεση, όπως είναι η ανεργία και τα κλειστά μαγαζιά.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των μέτρων εκτός μνημονίου, ενώ τους παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς. Όπως για παράδειγμα, η επιδότηση μέρους του στεγαστικού δανείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΝΔ, τα στελέχη της τρόικας φέρονται να είπαν πως αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα, ξεκαθάρισαν, όμως, πως η χώρα ξεκίνησε με πολύ υψηλό έλλειμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα, όπως φέρονται να είπαν, λανθασμένων χειρισμών εδώ και δεκαετίες και άρα η χώρα χρειάζεται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικές αλλαγές.

    «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μόνο μία ζωντανή οικονομία και μία όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει τη δυνατότητα θετικής και αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Αντιδράσεις

    «Το αντιμνημονιακό ψέμα της ΝΔ έχει κοντά και προεκλογικά ποδάρια. Η ΝΔ δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας και στηρίζοντας όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού, με τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματίες, τις απολύσεις των συμβασιούχων και της παράδοσης ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο τομέα», σχολίασε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ

    Είδηση: 48196

    [04] Λισαβόνα: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:52

    Στη Λισσαβόνα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που λαμβάνει χώρα στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Συμμαχία να ανταποκριθεί στις "νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου". Θα συζητηθούν επίσης, οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς Οργανισμούς, το πρόγραμμα της Αντιπυραυλικής Άμυνας και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αμυντικές υποδομές.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα και αύριο, Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας την απόφαση επί της αρχής η συμμαχία να εξοπλίσει με μια αντιπυραυλική ασπίδα την Ευρώπη για την προστασία της γηραιάς ηπείρου. «Το πρόγραμμα δεν θα θέτει στο στόχαστρο καμιά συγκεκριμένη χώρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπονοώντας έμμεσα το Ιράν, σε συνέντευξη, που δημοσίευσε χθες Πέμπτη η εφημερίδα Financial Times.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υιοθέτηση μίας "νέας στρατηγικής αντίληψης" κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα συμβουλεύονται" την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα θέματα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι περιμένει από τις συμμαχικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επαναδιατυπώσουν τη "διαρκή δέσμευσή τους για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μετάβασης" στο Αφγανιστάν, με την απόσπαση περισσοτέρων δυνάμεων για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    "Ελπίζουμε να υιοθετήσουμε στη Λισαβόνα μία νέα στρατηγική αντίληψη, που θα επαναδιατυπώνει τις κοινές μας αξίες και τη δέσμευσή μας στην υπεράσπιση του κάθε ενός από τα μέλη μας", αναφέρει στην συνέντευξη αυτή που δόθηκε γραπτά και μεταφράσθηκε στα ισπανικά.

    "Αυτή η νέα στρατηγική αντίληψη αναγνωρίζει νέες απειλές κατά των οποίων πρέπει να αμυνθούμε μαζί, απειλές όπως η τρομοκρατία, οι εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, τα μέσα διασποράς τους και άλλες προκλήσεις", προσθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    "Το νέο δόγμα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σύγχρονες απειλές που απαιτούν μια συνολική απάντηση και θέτει σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμμαχίας με άλλες χώρες και άλλους οργανισμούς το οποίο προσιδιάζει στη δική μας στρατηγική εθνικής ασφάλειας".

    "Το γεγονός της ανάπτυξης νέων συμμαχιών με άλλες περιοχές, δεν σημαίνει ότι γίνεται εις βάρος της σχέσης μας με τη Ευρώπη. Η πραγματικότητα είναι ότι παντού όπου διαπιστώνουμε μία απειλή, οι ΗΠΑ συμβουλεύονται την Ευρώπη και εργάζονται μαζί με την Ευρώπη για την αντιμετώπισή της και αυτό το κάνουμε διότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδεώδη", διαβεβαιώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ως προς το Αφγανιστάν ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι "οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία συμφιλίωσης και επανένταξης των ταλιμπάν που συμφωνούν με ορισμένους σημαντικούς όρους, όπως είναι η αποκήρυξη της βίας και η ρήξη των σχέσεων με την Αλ Κάιντα".

    Η Τουρκία ζητεί το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ να μην βάζει στο στόχαστρο καμιά χώρα, ειδικά, όπως το Ιράν και φαίνεται ότι μια συμφωνία υπάρχει σε αυτό το σημείο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πριν αναχωρήσει για τη Λισαβόνα. "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο γεγονός μια χώρα να αναφέρεται ονομαστικά και το αίτημά μας προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να γίνεται αποδεκτό", δήλωσε ο Πρόεδρος Γκιούλ στον Τύπο πριν αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα.

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη χώρα", υπογράμμισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους λέγοντας, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας "αμυντικός οργανισμός" που έχει ως αποστολή την προάσπιση των χωρών-μελών του κυρίως έναντι κάθε βαλλιστικής απειλής και δεν είναι "ένας οργανισμός εκφοβισμού και απειλής".

    "Το πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξαιρέτως. Δεν θα προσδιορίζει το Ιράν, αυτό το είπαμε", υπογράμμισε ο Γκιούλ προσθέτοντας ότι η χώρα του ελπίζει πως τα αιτήματά της θα γίνουν αποδεκτά από τους άλλους συμμάχους-εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.

    Η Τουρκία, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε κατά του προσδιορισμού ειδικά του Ιράν ως της απειλής κατά την οποία το σύστημα αυτό προορίζεται να προστατεύσει την Ευρώπη. Η Τουρκία φοβάται ότι το σύστημα θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Ρωσία δύο χώρες με τις οποίες έχει ολοένα αυξανόμενα εμπορικά και οικονομικά οφέλη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48190

    [05] Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την Ιρλανδία

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:54

    Στο Δουβλίνο άρχισαν οι επίσημες συνομιλίες με την τρόικα για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας και σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ταυτόχρονα με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ιρλανδικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στη «Λε Μοντ», τόνισε ότι οποιαδήποτε ενεργοποίηση χορήγησης βοήθειας μπορεί να γίνει μόνο με «αποτρεπτικό κόστος» και «υπό δραστικούς όρους», σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου κατανοεί τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας στην προοπτική να χάσει εν μέρει τον έλεγχο της πολιτικής της.

    Μαζί με μετά την εξαγγελία του τετραετούς προγράμματος λιτότητας

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, σύμφωνα με πηγές του Reuters που επικαλούνται κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το σχέδιο διάσωσης θα ανακοινωθεί μαζί ή αμέσως μετά την εξαγγελία του τετραετούς προγράμματος λιτότητας που θα δρομολογηθεί στην Ιρλανδία.

    Ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων Ιρλανδός υπουργός Πάτ Κάρεϊ δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2011 έως και 2014 θα δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η στήριξη που θα χρειαστεί η χώρα θα κυμανθεί στα 45 με 90 δισ. ευρώ. Το ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί από το εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ θα παρέχουν στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο ή μόνο στην κυβέρνηση.

    Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους. Στηρίζονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ.ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ.ευρώ.

    Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να γίνει μόνο με «αποτρεπτικό κόστος» και «υπό δραστικούς όρους», δήλωσε ο πρόεδρός του Κλάους Ρέγκλινγκ στη «Λε Μοντ», διαβεβαιώνοντας ότι ως εκ τούτου κατανοεί τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας στην προοπτική να χάσει εν μέρει τον έλεγχο της πολιτικής της.

    «Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν είναι θιασώτης της ιδέας να ζητήσει βοήθεια. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς όταν δημιουργήθηκε το FESF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), συμφωνήθηκε να ενεργοποιείται μόνον με αποτρεπτικό κόστος και με αντάλλαγμα δραστικούς όρους», σημειώνει ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ θα παραμείνει «περίπου δύο εβδομάδες» στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια, αν το Δουβλίνο υποβάλλει επισήμως σχετικό αίτημα, ο μηχανισμός θα δραστηριοποιηθεί μόνο μετά από ομόφωνη έγκριση του Eurogroupe».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στο κατώφλι του δανεισμού η Ιρλανδία

    Είδηση: 48202

    [06] Ανατιμήσεις προϊόντων λόγω Φ.Π.Α.

    Παρασκευη, 19 11 2010 17:48

    Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από την Πρωτοχρονιά η τρίτη μέσα σε εννέα μήνες αύξηση του Φ.Π.Α. σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Την ίδια ώρα έρχονται μειώσεις στα φάρμακα και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από τη νέα αναπροσαρμογή του χαμηλού συντελεστή στο 6,5%. Εν τω μεταξύ, ώθηση στην παγωμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η διετής αναστολή του πόθεν έσχες, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αυξήσεις....

    Πρόσθετες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ανήμποροι να σηκώσουν για μια ακόμη φορά το επιπλέον κόστος.

    Στον συντελεστή 13% από το 11% μεταφέρονται βασικά είδη διατροφής, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και οι εταιρείες εστίασης όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες.

    Το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει κατά β¬12/μήνα ή β¬144/χρόνο. Προϊόντα όπως το γάλα θα πωλείται ακριβότερο κατά 2 λεπτά, 3 λεπτά υψηλότερη θα είναι η τιμή του ψωμιού, κατά 2 λεπτά αυξάνεται στα μακαρόνια, ενώ κατά 5 λεπτά ακριβότερα θα πωλείτε η φέτα.

    Περισσότερο τσουχτερός θα γίνει και το τιμολόγιο της ΔΕΗ, με την επιβάρυνση σε ένα μέσο λογαριασμό να φτάνει τα 18 ευρώ το χρόνο.

    ....και μειώσεις

    Μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται από την μετακόμιση των σκευασμάτων στον μειωμένο συντελεστή 6,5%. Επτά λεπτά φθηνότερε θα πωλείται το Αμοχιl, κατά 1,22 ευρώ πέφτει η τιμή του Klarisid, ενώ σε ακριβότερα φάρμακα, όπως για παράδειγμα το Eucreas για τον διαβήτη, η μείωση ξεπερνά τα 3 ευρώ.

    Οι επαγγελματίες

    Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης.

    «Πέρυσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες! Η αναδουλειά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει ήδη όλη την αγορά με πτώση της ζήτησης στο 45% όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι 1% και κανένας δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Ωστόσο όταν τις αυξήσεις τις επιβάλλει το ίδιο το κράτος μας ωθεί σε ένα δύσβατο μονοπάτι»,τόνισε.

    Η ΝΔ

    «Οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, θα πυροδοτήσουν αναμφίβολα τον τιμάριθμο» δήλωσε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

    Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα από την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Πόθεν Έσχες και αγορά ακινήτων

    Δείτε το παραπάνω video

    Εν τω μεταξύ, ώθηση στην παγωμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει η διετής αναστολή του πόθεν έσχες, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητά να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η δανειοδότηση για κατασκευή ή αγορά κατοικιών και εκτιμά ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας θα ξεπεράσει φέτος το 30% σε σχέση με το 2009.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48211

    [07] Δήμοι: Αποχή εργαζομένων το Σαββατοκύριακο

    Παρασκευη, 19 11 2010 14:34

    Συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή οι κινητοποιήσεις στους Δήμους, οπότε και θα συνεδριάσει η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕ ΟΤΑ) με στόχο να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Προηγήθηκε η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, που όμως δεν είχε θετική κατάληξη.

    Ο υφυπουργός τους ανακοίνωσε πως θα προσληφθούν, όσοι εργαζόμενοι εγγεγραμμένοι στους προσωρινούς καταλόγους του ΑΣΕΠ, λόγω μνημονίου δεν είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, με περίπου 500 άτομα να ωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων είναι η διεκδίκηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, νέο μισθολόγιο, προάσπιση των δικαιωμάτων συμβασιούχων και κατοχύρωση δικαιωμάτων τους που αφορά το εφάπαξ, την επικουρική σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη κλπ

    Σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στους Δήμους πραγματοποίησαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή έχουν προγραμματίσει αποχή από την εργασία.

    Παράλληλα έληξε η κατάληψη στην είσοδο του δημαρχείου Πειραιά, από εργαζόμενους στην καθαριότητα, στην οποία προχώρησαν διεκδικώντας υπερωρίες και νυχτερινές προσαυξήσεις δυο μηνών, μετά από δέσμευση ότι τη Δευτέρα υπογράφονται οι εντολές για την πληρωμή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48193

    [08] Siemens: Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:36

    Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της SIEMENS προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens, Σήφη Bαλυράκη. Η επιτροπή λειτούργησε αυτεπάγγελτα μετά την επιστολή του προέδρου η οποία περιείχε τα απαραίτητα νομικά ερείσματα για ενδεχόμενη παραβίαση δικαίου του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα η επιτροπή ερευνά για το ενδεχόμενο δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στις δημόσιες συμβάσεις και στους δημόσιους διαγωνισμούς και στις επεκτάσεις αυτών.

    Η επιτροπή συγκέντρωσε τα στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και αυτό το διάστημα διερευνά την υπόθεση προκειμένου να προχωρεί στη σύνταξη πορίσματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48187

    [09] Eπικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Aung San Suu Kyi

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:51

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την προσφάτως απελευθερωθείσα μετά από πολύχρονο περιορισμό κατ΄ οίκον ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Aung San Suu Kyi, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η Aung San Suu Kyi ανακηρύχτηκε από το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ειδική Επίτιμη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την χαρά του για την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, από το στρατιωτικό καθεστώς, τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχοντας ζήσει πρόσφατα ένα δικτατορικό καθεστώς, κατανοούν απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.

    Η απελευθερωθείσα ηγέτιδα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του. Τόνισε μάλιστα ότι πάντα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ ο κ. Παπανδρέου της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48207

    [10] Δημόσια διαβούλευση για θέματα ασύλου

    Παρασκευη, 19 11 2010 18:32

    Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Νοεμβρίου, θέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σχέδιο νόμου για θέματα ασύλου στο www.opengov.gr Με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η ίδρυση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για την αποτελεσματική διαχείριση των ροών των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών, ενώ προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ.

    Πρόκειται για οδηγία που προσδιορίζει τις κοινές αρχές τις οποίες τα κράτη μέλη της Ε.Ε πρέπει να τηρούν για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου ή παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτειά τους. Στην ίδια οδηγία γίνεται λόγος για πρόβλεψη διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας για την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής ή προέλευσής τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, είναι η υποστήριξη του σχεδιασμού στη χάραξη της εθνικής πολιτικής ασύλου και την εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας.

    Με ανακοίνωσή της η «Κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Μετά από 77 μέρες κατασκήνωση στα Προπύλαια, 36 μέρες απεργία πείνας με οκτώ ραμμένα στόματα και την κατάληψη έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση πιέστηκε να προχωρήσει στην συγκρότηση των επιτροπών Πολιτικού Ασύλου που χορήγησαν τελικά -ως όφειλαν- Πολιτικό Άσυλο σε όλους τους Ιρανούς Πολιτικούς Πρόσφυγες. Είναι μια μεγάλη νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος, των εργαζόμενων, της νεολαίας, των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΟΛΜΕ, κ.α.) και των Φοιτητικών Συλλόγων που βρέθηκαν στο πλευρό των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων».

    Η Ένωση Καταναλωτών Νομού Χανίων, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον άγριο ξυλοδαρμό των μεταναστών που διεπράχθη στο Καστέλλι Κισάμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

    «Ντροπή, θλίψη και αγανάκτηση μας προκαλούν οι ρατσιστικές επιθέσεις από όπου και από όποιον και εάν προέρχονται, ιδιαίτερα όταν οι εφαρμόζοντες ζωώδη βία, είναι ΄Ελληνες πολίτες. Οι κάθε λογής μετανάστες ,που επέλεξαν την Χώρα μας δεν είναι "τσίχλες" που θα μπορούσε κάποιος κυνηγός να κάνει το χόμπι του. Η Εικόνα των δύο μεταναστών που πάνω τους πέρασε η βία της ζούγκλας και όχι η αγκαλιά της φιλοξενίας, προφανώς είναι καταδικαστέα, δεν αποτυπώνει Ελλάδα, χώρα με Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι, ήθη και έθιμα, του Ξένιου Δία, ούτε η εικόνα που έχει κυκλοφορήσει σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από τα ΜΜΕ σε Εθνικό επίπεδο, ζωγραφίζει ΄Ελληνες πολίτες, πολύ δε περισσότερο Κρήτες».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48214

    [11] Μετά τις εξετάσεις, πλαστικές επεμβάσεις

    Παρασκευη, 19 11 2010 18:17

    Εξουθενωμένοι, πλέον, οι νοτιοκορεάτες φοιτητές, που μόλις πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις τους στο πανεπιστήμιο, ζητούν από τους γονείς τους ένα «δωράκι επιβράβευσης»: μια πλαστική επέμβαση. Μεγάλος αριθμός κλινικών για πλαστικές επεμβάσεις έχει επωφεληθεί από τη νέα τάση και προσφέρει εκπτώσεις σε ρινοπλαστική και βλεφαροπλαστική.

    Μεταξύ των επεμβάσεων με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η αποκαλούμενη «δυτικοποίηση» -δηλαδή η λίγο ανασηκωμένη μύτη- αλλά και η βλεφαροπλαστική, που κάνει τα μάτια να δείχνουν λιγότερο ανατολίτικα και προτιμάται από τις περισσότερες φοιτήτριες.

    Σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία, η τιμή για τις δύο επεμβάσεις - μάτια και μύτη- φτάνει, περίπου, στα 3,7 εκατομμύρια γουόν η καθεμία, ή, σχεδόν, τα έξι χιλιάδες Ευρώ.

    Μάλιστα, μια άλλη κλινική προτείνει κάτι ακόμη πιο διαφορετικό: «Αν ένας φοιτητής κάνει δύο πλαστικές επεμβάσεις ταυτόχρονα - για μάτια και μύτη- θα κάνουμε δώρο στη μητέρα του ενέσεις Botox για τις ρυτίδες της», αναφέρεται σε διαφήμιση που δημοσιεύεται στην JoongAng Daily.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 48215

    [12] 100 χρόνια «Vanity Fair»

    Παρασκευη, 19 11 2010 17:58

    Μπαράκ Ομπάμα, Μαντόνα, Μόνικα Μπελούτσι, και πάρα πολλοί, ακόμη, διάσημοι και κάπως λιγότερο, είναι μεταξύ των καλύτερων πορτρέτων του αιώνα που πόζαραν στις σελίδες του «Vanity Fair». Σε έκθεση, που διοργανώνει στη Μαδρίτη το πασίγνωστο περιοδικό για τα εκατοστά γενέθλιά του, μπορεί να δει κανείς τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έγιναν εξώφυλλο τα τελευταία εκατό χρόνια.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου του 2011.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 48213

    [13] Νέφος «σωματιδίων» πάγου περιβάλλει τον κομήτη Χάρτλεϊ

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:49

    Η ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Deep Impact της NASA που πλησίασε τον κομήτη Χάρτλεϊ, έδειξε ότι αυτός περιβάλλεται από ένα πελώριο σύννεφο από αφράτα παγωμένα σωματίδια, μερικά από τα οποία -προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, που ποτέ πριν δεν είχαν δει κάτι τέτοιο- είναι πολύ μεγάλα, έχοντας μέγεθος από ένα μπαλάκι του γκολφ μέχρι μια μπάλα μπάσκετ.

    Το σκάφος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσέγγισε τον -μήκους 1,5 χλμ. και σχήματος φασολιού- κομήτη στις 4 Νοεμβρίου, σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από αυτόν και περίπου 23 εκατ. χλμ. από τη Γη. Τα όργανα του Deep Impact, τόσο στο μήκος κύματος του ορατού φωτός όσο και του υπέρυθρου, έστειλαν στη Γη μια πληθώρα φωτογραφιών και άλλων δεδομένων, τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις ιδιότητες αυτών των μυστηριωδών «ταξιδευτών» των ουρανών, όπως είναι οι κομήτες.

    Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε ότι για κάθε μεγάλη «χιονόμπαλα» διαμέτρου 25 εκατοστών γύρω από τον κομήτη, υπάρχουν γύρω στα χίλια μικρότερα σωματίδια των 2,5 εκατοστών.

    Ανεξαρτήτως μεγέθους, πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες που αξιολογούν τα στοιχεία της διαστημικής αποστολής, με επικεφαλής τον δρα Μάικ Ο'Χερν του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τα σωματίδια του νέφους δεν αποτελούνται από συμπαγή πάγο, αλλά έχουν μια πιο αραιή, κοκκώδη και πορώδη φύση.

    Το Deep Impact στράφηκε στο νέο στόχο του, τον κομήτη Χάρτλεϊ, αφού προηγουμένως είχε κληθεί το 2005 να προσεγγίσει τον κομήτη Τέμπελ 1, τον οποίο μάλιστα είχε «βομβαρδίσει», εκσφενδονίζοντας στο διάστημα τόνους σωματιδίων πάγου, προκειμένου να μελετηθεί καλύτερα η σύστασή του. Οι παρατηρήσεις εκείνες είχαν δείξει ότι ο Τέμπελ 1 επίσης περιβάλλεται από σωματίδια, αλλά είναι μόνο μικροσκοπικά και όχι τόσο μεγάλα όσο του Χάρτλεϊ, πράγμα που ίσως οφείλεται στο ότι οι δύο κομήτες «γεννήθηκαν» σε διαφορετικές περιοχές του ηλιακού συστήματος.

    Οι κομήτες θεωρείται ότι περιέχουν υλικά, τα οποία, ουσιαστικά, έχουν μείνει αναλλοίωτα από την εποχή που σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα. Μεταξύ άλλων, περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, υδρογόνο και άζωτο, δηλαδή εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που απαρτίζουν τα αμινοξέα και αποτελούν τα συστατικά της ζωής στον πλανήτη μας. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κομήτες προσέκρουσαν μαζικά στην αρχέγονη Γη κι «έσπειραν» τα αναγκαία χημικά συστατικά για να ξεπηδήσει αργότερα η ζωή σε αυτήν.

    Το Deep Impact απομακρύνεται πια από τον κομήτη Χάρτλεϊ, αλλά συνεχίζει να τον φωτογραφίζει με τις υψηλής ανάλυσης κάμερές του. Όταν σταματήσει, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχει τραβήξει συνολικά γύρω στις 122.000 φωτογραφίες, ή 22 GB δεδομένων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουν ποτέ συλλέξει οι επιστήμονες για κάποιο κομήτη. Το Δεκέμβριο, το διαστημικό σκάφος θα περιμένει σε φάση αδράνειας νέες οδηγίες από τη NASA, η οποία μελετά την πιθανή νέα αποστολή του, που σίγουρα δεν θα αφορά την προσέγγιση ενός ακόμα κομήτη.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48209

    [14] Επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιά και νεφρά

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:34

    Υγεια

    Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου (E.coli O157), που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο, εκτός από σοβαρή γαστρεντερίτιδα, για την εμφάνιση στη συνέχεια εξίσου σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

    Οι καναδοί επιστήμονες του νοσοκομείου «Βικτόρια» του Οντάριο, υπό τον καθηγητή νεφρολογίας Γουίλιαμ Κλαρκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν τα περιστατικά περίπου 2.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από E.coli Ο157 λόγω μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης σε μια καναδική πόλη το 2000. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα αυτά (επτά πέθαναν τελικά και χιλιάδες αρρώστησαν), παράλληλα με τα γαστρεντερικά προβλήματα, εμφανίστηκαν τα επόμενα χρόνια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Οι επιστήμονες έλεγξαν το ιατρικό ιστορικό όσων μολύνθηκαν σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί, για να δουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 (όταν έγινε η μόλυνση) μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν πάθει τότε σοβαρή γαστρεντερίτιδα, κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

    Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, η ισχυρή τοξίνη που απελευθερώνει το κολοβακτηρίδιο μέσα στον οργανισμό που μολύνει μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και, έτσι, αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση του αίματος, έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Οι ερευνητές συνιστούν ετήσιο ιατρικό έλεγχο τα επόμενα χρόνια, ακόμα και για τους ασθενείς που φαίνεται να έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από μια μόλυνση με το κολοβακτηρίδιο. Οι γιατροί ήξεραν ότι, εκτός από σοβαρή γαστρεντερίτιδα, το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά σε λίγους ανθρώπους, αλλά ελάχιστη προσοχή είχε ως τώρα δοθεί σε άλλες μακροπρόθεσμες επιπλοκές, που μπορεί να επιφέρει το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο.

    Το κολοβακτηρίδιο ζει συνήθως στο έντερο, αλλά μερικές φορές κι εκτός του σώματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος Ε.coli Ο157 συχνά ευθύνεται για τις δηλητηριάσεις από τρόφιμα. Η σωστή υγιεινή των τροφίμων, κατά τη συσκευασία, τη συντήρηση στο ψυγείο και το μαγείρεμά τους, απομακρύνει την πιθανότητα μόλυνσης από το E.coli O157.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48206

    [15] Αλλαγές στην κυκλοφορία

    Παρασκευη, 19 11 2010 17:21

    Περιορισμός, λόγω έργων, της κυκλοφορίας στη μία λωρίδα, την αριστερή, θα σημειωθεί το Σάββατο και την Κυριακή, τόσο στις 20 και 21/11, όσο και στις 27 και 28/11 στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της περιοχής Σίδερα Χαλανδρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Η χρονική ισχύς των περιορισμών θα είναι από τις 8πμ έως τις 3μμ. Τις ίδιες ημέρες από τις 7.30πμ έως τις 5.30μμ θα γίνονται εργασίες συντήρησης ηλεκτροφωτισμού, στην υπόγεια διάβαση αυτοκινήτων στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισού με τη λεωφόρο Αθηνών και η κυκλοφορία θα περιορίζεται σε μία λωρίδα.

    Η ΑΕ ΗΣΑΠ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά.

    Για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ5. Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας το τμήμα Μοναστηράκι -Αττική, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας κοινού είναι το 210-3293000 και λειτουργεί κάθε μέρα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 48210

    [16] Κανονικά η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:21

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει ότι: «Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2011, ενημερώνουμε ότι η καταβολή από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία όμως καταβάλλεται από 22 Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Συνεπώς, καμία αλλαγή δεν υπάρχει ως προς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δέσμευσής μας».

    Είδηση: 48204

    [17] Οργανώνεται σε περιφερειακή παράταξη

    Παρασκευη, 19 11 2010 18:01

    Συγκροτείται σε μονιμότερη και ουσιαστικότερη οργάνωσή η περιφερειακή παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», από τους υποψήφιους και τους φίλους της, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατιάς αυτοδιοικητικής περιφερειακής παράταξης. Ήδη πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συσκέψεις μελών και φίλων σε κάθε νομό, όπου εκλέχτηκαν προσωρινές νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές, οι οποίες την Τρίτη 16/11 συναντήθηκαν στη Λάρισα και εξέλεξαν την προσωρινή συντονιστική επιτροπή της παράταξης. Στις συναντήσεις αυτές, επιχειρήθηκε μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών και τέθηκαν οι άμεσοι στόχοι για τη συνέχεια. Σε γενικές γραμμές, εκφράστηκε ικανοποίηση από το αποτέλεσμα και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να λείπει ο προβληματισμός για το γεγονός ότι τόσο στη Θεσσαλία όσο και γενικότερα η αντίθεση των πολιτών στην κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο δεν εκφράστηκε με μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών της Αριστεράς, αλλά στράφηκε κυρίως προς την εξαιρετικά υψηλή αποχή. Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής και περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Κ. Πουλάκης, «η ευρεία πλειοψηφία που εξασφάλισε στο περιφερειακό συμβούλιο ο υποψήφιος της παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». και νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών, κ. Κ. Αγοραστός, χάρη στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα του "Καλλικράτη", δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει λευκή επιταγή για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των δυνάμεων του δικομματισμού σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας της Θεσσαλίας ούτε θα σταματήσει την προσπάθειά μας για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας. Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και για την ενίσχυση της περιφερειακής συνείδησης των πολιτών. Στοιχεία που θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στον προγραμματικό σχεδιασμό της ανάπτυξης της Θεσσαλίας».

    Είδηση: 48212

    [18] Στην Εγνατία Α.Ε. τα έργα της Ελασσόνας και η συντήρηση του δικτύου Τρικάλων - Ιωαννίνων

    Παρασκευη, 19 11 2010 16:01

    Σελίδα 1 από 2

    Την επιθεώρηση και επισκευή των τεχνικών έργων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Λάρισας - Κοζάνης και Τρικάλων - Ιωαννίνων αναλαμβάνει η "Εγνατία Α.Ε.". Για τα θέματα αυτά πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση εργασίας στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταξύ της περιφερειάρχη κ. Κ. Γερακούδη και του αντιπροέδρου και εντεταλμένου συμβούλου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», κ. Γιάννη Τσακλίδη, παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

    Είδηση: 48205

    [19] Δεν απήργησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:49

    Κάτω από 30% ήταν το ποσοστό των εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Βόλου που συμμετείχε στη σημερινή απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, εν αντιθέσει με τους συναδέλφους τους σε διοικητικές υπηρεσίες όπως ΚΕΠ, Δημοτική Αστυνομία κ.α. που συμμετείχαν μαζικά. Το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποτελούν και τον ισχυρό μοχλό πίεσης στις απεργιακές κινητοποιήσεις όμως όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ντίνα Φώτου, «θα το εξετάσουμε και θα δούμε τι θα γίνει και στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουμε την άλλη εβδομάδα, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει και η εκτελεστική επιτροπή σε πανελλαδικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή απεργία είναι 24ωρη ενώ ακολουθεί αύριο και μεθαύριο 48ωρη κι αναμένεται και συνέχεια.

    Είδηση: 48200

    [20] ΤΕΔΚ στηρίζει Δήμο Βόλου για απόκτηση κτιρίου καπνού

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:47

    Το αίτημα του δήμου Βόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να του παραχωρηθεί το κτίριο καπνού στηρίζει με σημερινή του απόφαση και το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Μαγνησίας η οποία συζήτησε το θέμα με αφορμή τον ορισμό εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του στη δημοπρασία του εν λόγω έργου, μετά την παραίτηση του μέλους του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Τάσου Στρατηγόπουλου. Κι αυτό γιατί πλέον με το θεσμό του Καλλικράτη, δεν υφίσταται Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και καλό θα ήταν το κτίριο να δοθεί στο δήμο Βόλου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του. Ο κ. Στρατηγόπουλος πάντως εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, καθώς διατηρεί σοβαρές αντιρρήσεις τόσο με τους όρους του διαγωνισμού όσο και της εκπονηθείσας μελέτης και μάλιστα έχει ενημερώσει και με επιστολή του το Νομάρχη Μαγνησίας. Στη θέση του ορίστηκε ο Σταμ. Βακούλας με αναπληρωτή το Βασ. Κοντορίζο.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχει χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, κυρίως γιατί οι μικροί δήμοι δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια για να διεκδικήσουν έργα και πλέον οι νέοι Καλλικράτειοι θα πρέπει να οργανωθούν και σύντομα για να τα διεκδικήσουν. Επίσης αποφασίστηκε μέλη του Δ.Σ. να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη για να διαμαρτυρηθούν και να πιέσουν να ξεπαγώσει ο «Θησέας» καθώς πολλοί εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και φυσικά και οι ντόπιοι προμηθευτές, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

    Είδηση: 48199

    [21] Φάρσα για βόμβα και στο ΤΕΙ Κοζάνης

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:02

    Φάρσα αποδείχθηκε επίσης το τηλεφώνημα που έγινε λίγο πριν το μεσημέρι από άγνωστο στα γραφεία του προέδρου του ΤΕΙ, αλλά και σε τοπική εφημερίδα, για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο του ΤΕΙ Κοζάνης.

    Αστυνομικοί εκκένωσαν αμέσως το κτίριο, και προχώρησαν στον καθιερωμένο έλεγχο του κτηρίου, χωρίς ωστόσο να βρει κάτι το ύποπτο.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 48194

    [22] Μείωση ενοικίου των υπηρεσιών της Περιφέρεια ΑΜΘ κατά 40% το 2010

    Παρασκευη, 19 11 2010 13:19

    Ποσό 136.782 ευρώ ετησίως εξοικονομείται από τη μείωση των μισθωμάτων των διευθύνσεων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας. Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας για το ύψος του ενοικίου στο κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης, η περιφέρεια διευκρινίζει ότι το 2010 τα μισθώματα των υπηρεσιών της στους πέντε νομούς μειώθηκαν κατά 40,7% σε ετήσια βάση έναντι του 2009. Κατά 20% έχει δε μειωθεί το μίσθωμα της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, που είχε συμφωνηθεί το 2006, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Είδηση: 48191

    [23] Ανάσα για τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:45

    Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις προοπτικές του 2011 χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 11%, στο 6,5%. Η μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα «πάγιο αίτημα των ξενοδόχων» είπε στο σταθμό μας ο Νίκος Πουλιού αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων .

    «Έτσι, θα έχουμε περισσότερο προσωπικό καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα έσοδα για το κράτος» είπε ο κ. Πουλιού. «Η μείωση του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση τιμών και επιτρέπει στους ξενοδόχους να παρουσιαστούν πιο ανταγωνιστικοί. Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει μέλλον και τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναϊδης.

    Είδηση: 48189

    [24] Με την παρουσία της Δωδεκανήσου άνοιξε χθες τις πύλες της η 26η «Philoxenia»

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:41

    Τα Δωδεκάνησα συμμετέχουν στην 26η Philoxenia της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε χθες. Από πλευράς Ρόδου βρίσκονται στην συμπρωτεύουσα η πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού Δέσποινα Διακοσταυριανού ο πρόεδρος της ΕΞΡ Βασίλης Μηναίδης και ο γενικός διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης.

    Από πλευράς Κω στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται με τον ενιαίο φορέα τουρισμού Κω- Νισύρου ο διευθυντής του Νίκος Σοφός, ο πρόεδρος της ΕΞ Κω Μηνάς Χατζημιχαήλ, τουριστικοί πράκτορες και επιχειρηματίες. Μιλώντας στο σταθμό μας η κ. Διακοσταυριανού υπογράμμισε πως «από την παρουσία της Δωδεκανήσου στη Θεσσαλονίκη προσβλέπουμε στον εσωτερικό τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη και το συγκοινωνιακό πρόβλημα». Αναφερόμενη στον μαθητικό τουρισμό είπε πως η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους τουριστικούς παράγοντες της Ρόδου και της Κω να έρθουν σε επαφή με πράκτορες που διακινούν μαθητές.

    Είδηση: 48188

    [25] Δεν κλείνει η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Ρόδου

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:38

    Δεν θα κλείσει η μονάδα τεχνητού νεφρού επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο σταθμό μας ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, Μιχάλης Κόκκινος ενώ αναμένεται και γιατρός για τη νεφρολογική κλινική. Η συγκεκριμένη κλινική, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του ιδρύματος θα υποστηρίζεται από τις δύο παθολογικές κλινικές.

    Χθες εξ άλλου πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ειδική σύσκεψη με σκοπό την εξέταση της οικονομικής πορείας του ιδρύματος.

    Είδηση: 48186

    [26] Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ζήτησε ο νέος δήμαρχος Ρόδου

    Παρασκευη, 19 11 2010 12:36

    Θέματα που αφορούν την πορεία του ΕΣΠΑ και του ειδικού προγράμματος στα Δωδεκάνησα έθεσε χθες στον Υφυπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουσουρνάς. Ο κ. Κουσουρνάς ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ στη Ρόδο και τα άλλα νησιά.

    Για το ειδικό πρόγραμμα ζήτησε αύξηση των πόρων. Σήμερα ο κ. Κουσουρνάς θα συναντηθεί με στελέχη της παράταξης του «Αλλάζουμε τη Ρόδο» στο Εργατικό Κέντρο με σκοπό να συζητηθεί η πορεία της παράταξης.

    Είδηση: 48185

    [27] Ελπίδα για καλύτερες μέρες στον τουρισμό

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:47

    Ελπίδες για αύξηση της τουριστικής κίνησης από την επόμενη σεζόν δίνει η μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στα εγκαίνια της 26ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού, «Philoxenia». Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκαν οι αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού η είδηση για μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και όλες τις επιχειρήσεις με καταλύματα. Το μέτρο, που αναμένεται να δώσει ανάσα στον τουρισμό της χώρας μας από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στα εγκαίνια της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, «Philoxenia», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Η έκθεση, πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 21 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν 320 εκθέτες από την Ελλάδα και άλλες 12 χώρες.

    Αμέσως μετά τα εγκαίνια, έγινε η απονομή των βραβείων τουρισμού στους δημοφιλέστερους προορισμούς, που επέλεξαν οι Έλληνες ταξιδιώτες, μετά από ανοικτή, διαδικτυακή ψηφοφορία. Αγαπημένος αστικός προορισμός ανακηρύχθηκε το Ναύπλιο, δημοφιλέστερος παραθαλάσσιος προορισμός η Σάμος, ορεινός, ή εξοχικός, ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο η Βασιλίτσα Γρεβεννών και αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό η Ισπανία. Τέλος, στη νέα κατηγορία βράβευσης, για τον φιλικότερο προς το περιβάλλον προορισμό, το βραβείο πήρε η Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 48203

    [28] Facebook και MySpace «έγιναν φίλοι» επιτέλους

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:16

    Κάποτε το κοινωνικό δίκτυο MySpace κατείχε την ηγετική θέση στις προτιμήσεις των νέων, μέχρι που το Facebook του «έκλεψε» τα πρωτεία. Τώρα, το MySpace, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία του ανταγωνιστή του, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική, αυτή της συνεργασίας, με στόχο να διατηρήσει τους «φίλους» του και να κερδίσει νέους.

    Η νέα υπηρεσία «Mashup with Facebook» επιτρέπει στους χρήστες του MySpace, μέσω της ιστοσελίδας τους στο MySpace, να συνδέονται στο λογαριασμό που έχουν στο Facebook και να «συγχρονίζουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους ανάμεσα στα δύο κοινωνικά δίκτυα». Επίσης, οι χρήστες του MySpace θα μπορούν να μοιράζονται τις ψυχαγωγικές προτιμήσεις τους με φίλους τους στο Facebook.

    «Το MySpace δίνει στους ανθρώπους ένα εύκολο τρόπο να μεταφέρουν τα αγαπημένα μουσικά συγκροτήματα, τις διασημότητες και τις ταινίες από το Facebook, για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη εμπειρία στο MySpace εξ αρχής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Facebook, Νταν Ρόουζ.

    Και οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι η συμφωνία τους δεν έχει οικονομική διάσταση. Σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων Forrester Research, η -μέχρι τώρα αδιανόητη- συνεργασία μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο.

    Σύμφωνα όμως με άλλους αναλυτές, η συμφωνία αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το MySpace «πέταξε πετσέτα» αναγνωρίζοντας πια την πρωτοκαθεδρία του Facebook και το γεγονός ότι είναι προς το συμφέρον του να πάει «με τα νερά» του τελευταίου παρά εναντίον του.

    Το MySpace ελέγχεται από τη News Corp του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ και διαθέτει περίπου 130 εκατ. χρήστες, έναντι άνω των 500 εκατ. του Facebook. O Μέρντοχ (που αγόρασε το MySpace το 2005 αντί 580 εκατ. δολ.) έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ ακόμα χρόνο τις ζημιές του MySpace και πιέζει για πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν έσοδα στο τελευταίο, κάτι που πιθανότατα ώθησε το δίκτυό του να ανοίξει πια «κανάλι» επικοινωνίας με τον «μεγάλο εχθρό», το Facebook.

    Το μερίδιο του Facebook στο διαφημιστικό τζίρο που διοχετεύεται στα online κοινωνικά δίκτυα, αυξήθηκε στο 50% το 2010 από 36% το 2009, ενώ του Space μειώθηκε από 32% σε 19% αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών eMarketer.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 48198

    [29] Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ

    Παρασκευη, 19 11 2010 13:30

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ με τις παρεμβάσεις της έθεσε την πολιτική ατζέντα των εκλογών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς περίπου στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. «Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ψέματα ,σημειώνοντας πως διαψεύστηκε και πάλι όσον αφορά τη λήψη μέτρων όπως φάνηκε και από το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς α έχει στη συνέχεια συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Είδηση: 48192

    [30] Περαίωση: Iκανοποιητικοί ρυθμοί και εισπράξεις

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:35

    Ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία της περαίωσης, με το 18% του συνόλου των 1,4 εκατομμυρίων σημειωμάτων, που έχουν σταλεί, να έχουν περαιωθεί. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τονίζει ότι μέχρι την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, εισπράχθηκαν 439 εκατομμύρια ευρώ από 263 χιλιάδες συναλλαγές, ενώ, μόνο τη χθεσινή ημέρα, εισπράχθηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ από 89 χιλιάδες συναλλαγές.

    Το 97% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν με απευθείας πληρωμή, μέσω τράπεζας, χωρίς να χρειαστεί ο φορολογούμενος να προσέλθει στη ΔΟΥ.

    Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση των φορολογουμένων, έχει δώσει παράταση της προθεσμίας, για συμμετοχή στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, μέχρι και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010.

    Το μεγαλύτερο ποσό (155 εκατομμύρια ευρώ) εισπράχηκε στις 18 Νοεμβρίου και το μικρότερο (ένα εκατομμύριο ευρώ) την 1η Νοεμβρίου).

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48197

    [31] Συνάντηση Επιμελητηρίων - Τρόικας

    Παρασκευη, 19 11 2010 15:03

    Συνάντηση με την τρόικα είχε σήμερα Παρασκευή αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με άξονες συζήτησης τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αναμόρφωση των δομών για ταχύτερη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και την έμφαση σε εθελούσιες εξόδους και μετατάξεις προσωπικού και όχι σε απολύσεις, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

    Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Μνημονίου, διότι δεν θα επιτυγχάνεται κανένας στόχος του προϋπολογισμού.

    Αναφορικά με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ο κ. Κασιμάτης δήλωσε ότι: «πέρυσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες! Η αναδουλειά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει ήδη όλη την αγορά με πτώση της ζήτησης στο 45% όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι 1% και κανένας δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αυξήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Ωστόσο όταν τις αυξήσεις τις επιβάλλει το ίδιο το κράτος μας ωθεί σε ένα δύσβατο μονοπάτι».

    Πηγές: ΑΠΕ

    Είδηση: 48195


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 November 2010 - 17:56:43 UTC