Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%
  • [02] Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό
  • [03] Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 25 Νοεμβρίου
  • [04] Χρυσοχοϊδης: « Μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας»
  • [05] Κλιμάκιο της Τρόικας στην Ιρλανδία
  • [06] Χ. Παπουτσής: Αλλαγές στη χορήγηση ασύλου
  • [07] Άκυρη η ψηφοφορία για το Βατοπέδι υποστηρίζει η ΝΔ
  • [08] ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για τα νέα προγράμματα
  • [09] Ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία από 22 -28 Νοεμβρίου
  • [10] Τραυματισμός καθηγητών στο ΑΠΘ από αγνώστους
  • [11] Για πρώτη φορά «παγιδεύτηκαν» άτομα αντι-ύλης στο CERN
  • [12] Ταχύτερη αποκατάσταση καταγμάτων με νέα υλικά οστεοσύνθεσης
  • [13] Ξυλοδαρμός Αφγανού πρόσφυγα από αστυνομικούς
  • [14] Προκήρυξη για 26 θέσεις στην ΕΡΤ
  • [15] Εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
  • [16] Από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για καταγραφή των ζημιών απο τις πλημμύρες
  • [17] Παραίτηση Σπηλιόπουλου από προεδρία Επιμελητηρίου Μαγνησίας
  • [18] Ο Βόλος φοράει τα γιορτινά του.
  • [19] Στον εισαγγελέα ο 32χρονος που «σήκωσε» 260.000 ευρώ και σκότωσε τον διευθυντή της Alpha Bank της Νέας Ορεστιάδαςβ¦
  • [20] Η ληστεία στην Alpha Bank της Ν. Ορεστιάδας ήταν η δεύτερη ληστεία τράπεζας, μέσα στο 2010, στο νομό Έβρουβ¦
  • [21] Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης για την κατανομή των εδρών του περιφερειακού συμβουλίουβ¦
  • [22] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
  • [23] Όχι στα τροφεία των Δημοτικών Σταθμών
  • [24] Παραμένει η Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλίας
  • [25] Ανταγωνιστικό το ελληνικό λάδι
  • [26] «Κάνοντας την πάπια» στη διάσχιση του δρόμου
  • [27] Έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους - απεργία αύριο η ΠΟΕ ΟΤΑ
  • [28] Τα ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ στην Ανατολική Θράκη
  • [29] Κλείνουν για ένα μήνα τα ΓΣΝ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης
  • [30] Πρόγραμμα ανάκλησης οθονών Silver Crest LCD 24-1

    [01] Προϋπολογισμός για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%

    Πεμπτη, 18 11 2010 14:28

    Δείτε τα video

    Μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 έναντι 9,4% το 2010, προβλέπει ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στα μέτρα που θα ληφθούν, δεν θα υπάρχουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προβλέπεται εξοικονόμηση 6,1 δις κυρίως από μείωση δαπανών στις ΔΕΚΟ, από σημαντικές περικοπές στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και από πάταξη τής φοροδιαφυγής. Σημαντικές είναι και οι αυξομειώσεις στο Φ.Π.Α, αλλά και η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία για δυο χρόνια.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μείωση των δαπανών χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

    Στα 14,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να φθάσει η εξοικονόμηση πόρων το 2011 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το μνημόνιο. Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι, ο στόχος για το έλλειμμα το 2011 είναι να περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ από 22 δισ. που θα κλείσει φέτος και 36,2 δισ. που ήταν τελικά το 2009.

    Οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό φτάνουν τα 6,1 δισ. ενώ 8,2 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο.

    Στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τη συλλογή φορολογικών προστίμων, τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών διαφορών κ τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών την αύξηση παραβόλων δικαστηρίων την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας κ πώλησης συχνοτήτων, την επέκταση σύμβαση αεροδρομίου Αθηνών. Το μεγαλύτερο ποσό 690 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθει από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

    Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπονται περικοπές 3,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 αφορούν δαπάνες υγείας. Η εξοικονόμηση από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ και θα σημάνει μετατάξεις, αλλά και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

    Επίσης στο πλαίσιο των περικοπών, το 2011 δεν θα ανανεωθούν τουλάχιστον 10.000 συμβάσεις υπαλλήλων στο σύνολο του δημοσίου.

    Ακόμη θα επανεξεταστούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια τα πολυτεκνικά επιδόματα. Είναι αδιανόητο να δίνονται χωρίς κανένα κριτήριο τα επιδόματα, δήλωσε ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι οι πολύτεκνοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν πρόκειται να θιγούν.

    Ωστόσο λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας δεν θα μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας αντίθετα προβλέπεται η αύξηση επιχορήγησης του ΟΑΕΔ από 350 σε 500 εκατομμύρια ευρώ

    Για το ΦΠΑ προβλέπεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, του μικρού από το 5,5% στο 6,5%. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% θα γίνει μόνο για ξενοδοχεία κ για φάρμακα και θα ισχύσει από το νέο έτος. Παράλληλα θα προχωρήσει η εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης κ κίνησης και θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης συνολικού κόστους 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

    Η εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2011, ενώ το επίδομα των 400 εκατομμυρίων ευρώ θα αφορά τη διετία 2010-2011.

    Ταυτόχρονα παρατείνεται μέχρι τις 29 Νοέμβριου η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών της περαίωσης από τους παραλήπτες. Μέχρι σήμερα από τις προκαταβολές της περαίωσης μπήκαν στα ταμεία του δημοσίου 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του εισπρακτικού μηχανισμού θα προχωρήσει στη συγχώνευση ή στη κατάργηση 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας αναστέλλεται για δύο χρόνια η εφαρμογή του πόθεν εσχες για την πρώτη κατοικία.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών για εφέτος προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% για εφέτος, ενώ το 2011 η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3 και από το 2012 η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, 14,8% το 2012 και θα πέσει στο 14,3% το 2013.

    Παπανδρέου: «Η προσπάθεια φέτος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη»

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε στον προϋπολογισμό του 2011 να διατηρήσει τους αρχικούς στόχους του Μνημονίου για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του επόεμενου έτους, αν και όπως τόνισε η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το επόμενο έτος είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της αναθεώρησης των στοιχείων του ελλείμματος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η οριστική αποτίμηση των ελλειμμάτων αποτελεί σημαντικό στοιχείο, καθώς αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας, επισημαίνοντας, όμως, ότι «ο δύσκολος αγώνας που ξεκινήσαμε, αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα περισσότερο ναρκοθετημένος απ' ότι νομίζαμε» καθώς «ο λογαριασμός του παρελθόντος, η αρνητική κληρονομιά που μας παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτη».

    Κάνοντας λόγο για προσπάθεια επιλογής των πιο δίκαιων λύσεων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χτυπηθούν διαρθρωτικά προβλήματα, που θα επιτρέψουν τη μείωση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στη συνέχεια για ελλειμματικές ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες «δεν προσφέρουν καν τις σωστές υπηρεσίες», αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες περικοπής της σπατάλης στον τομέα της Υγείας.

    Παράλληλα κάλεσε τους Υπουργούς - με βάση την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων- να ξαναδούν από την αρχή τις διαδικασίες, δομές, λειτουργίες και ανθρώπινο δυναμικό των τομέων ευθύνης τους, με στόχο την αναδιοργάνωση του κάθε υπουργείου.

    Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις για την κατάργηση, ενσωμάτωση και συγχώνευση φορέων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι ο δημόσιος υπάλληλος», προσθέτοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού.

    Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Όλη η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ως «έναν δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας», χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι με αυτόν επιδιώκεται, παράλληλα, για πρώτη φορά η εφαρμογή της δημοσιονομικής διαχείρισης στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.

    Ο Yπουργός τόνισε ότι παραμένει ο στόχος για έξοδο της οικονομίας στις αγορές από το 2011 και όσο πιο γρήγορα επανέλθει η εμπιστοσύνη και το άνοιγμα των αγορών, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει εκ νέου η ανάπτυξη.

    Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο ανά ΔΕΚΟ ξεχωριστά. Οι παρεμβάσεις θα εστιασθούν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (σε πέντε ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδά τους) και της αξιοποίησης της περιουσίας τους. Το 2011 σε σύγκριση με το 2010, συνολικά στις ΔΕΚΟ, η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί κατά 24,25%, ο δανεισμός θα περιορισθεί κατά 74,36% και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 52,24%.

    Ερωτηθείς σχετικά για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι «δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ _ ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό, Σήμερα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

    Είδηση: 47962

    [02] Αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό

    Πεμπτη, 18 11 2010 17:36

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα πρόσθετα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Για προϋπολογισμό, που ζητάει από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν πολεμάει την ύφεση. Για προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων μιλά το ΚΚΕ. Τα νέα εισπρακτικά μέτρα δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

    Έντονα επικριτικός απέναντι στα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την μείωση του ελλείμματος ήταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος που τόνισε πως ο προϋπολογισμός ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες χωρίς να διασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμά την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και δεν προστατεύει τους οικονομικά αδύνατους και επανέλαβε την ανάγκη αλλαγή πολιτικής για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αυτός ο δρόμος που καταδικάζει το λαό οριστικά στην φτώχεια είναι μονόδρομος μόνο για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά λαϊκή θυσία δεν θα πιάσει τόπο γιατί για την κρίση και το έλλειμμα ευθύνεται η υψηλή κερδοφορία, τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να αποτρέψει την καταδίκη του, μόνο αν απορρίψει τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τις στρατηγικές τους επιλογές, τον «ευρωμονόδρομο», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Ο Προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνει την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόϊκα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δις δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα την βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης», εκτίμησε ο Συνασπισμός.

    «Οι ακροβασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το σχέδιο Προϋπολογισμού 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την ουσία του. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14δις ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολίτικης χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι τον προϋπολογισμό.

    «Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει μέτρα και στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι: «Στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές που προβλέπονται, για να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με τον κομματισμό και τις συντεχνίες. Στο σκέλος των εσόδων και πάλι δυστυχώς πρωτοστατούν οι αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων. Με εξαίρεση τον τουρισμό και τα φάρμακα, γεγονός που επικροτούμε».

    Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ !05,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Προϋπολογισμός για μείωση του ελλείμματος στο 7,4%

    Είδηση: 47977

    [03] Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 25 Νοεμβρίου

    Πεμπτη, 18 11 2010 16:04

    Στάση εργασίας τρίωρης διάρκειας αποφάσισαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στο σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε σήμερα, αλλά και για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που η τρόικα θέλει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 15 Δεκέμβρη.

    Πριν τη λήψη της κοινής απόφασης, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΓΣΕΕ με αντιπροσωπεία της τρόικας. Η συνομοσπονδία εξέφρασε την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του μνημονίου, επισημαίνοντας ότι οριζόντια εφαρμογή της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα προκαλέσει ζούγκλα στην αγορά εργασίας, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση.

    Παράλληλα κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα στην τρόικα, από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, που ήταν ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Β. Μπουζούλας και τεχνικοί σύμβουλοι.

    Στο υπόμνημα της ΓΣΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

    «Θέση της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι ότι η γενική και οριζόντια πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε εργασιακή ζούγκλα και απορρύθμιση, σε διάλυση των εγγυήσεων που παρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις και στην ανάδειξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως ρυθμιστή των όρων εργασίας, καθεστώς κατάφωρα αντίθετο προς θεμελιώδεις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου. Η απαραίτητη Ανάπτυξη και η βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει με όρους κοινωνικού και οικονομικού ντάμπινγκ».

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: «Συνεδριάσαμε η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ για να δούμε τις άμεσες αντιδράσεις μας ενόψει της παρουσίασης του Προϋπολογισμού 2011. Επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι με τον προϋπολογισμό επιχειρείται μια πρωτοφανείς λιτότητα που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς στο Δημόσιο τομέα, στον Ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Ως πρώτη αντίδραση αποφασίσαμε την Πέμπτη 25 Νοέμβρη να προκηρύξουμε παναττική στάση 12.00 με 15.00 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Να οργανώσουμε με πανελλαδική καμπάνια την Γενική Απεργία 15 Δεκέμβρη και δεν θα μείνουμε εκεί τα προβλήματα θα ενταθούν εντός 2011 και θέλουμε ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας, να θέσουμε την προστασία της απασχόλησης. Γνωρίζεται τι γίνεται με τις διαρκείς απολύσεις και με την επισφάλεια στην εργασία. Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης κατά προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους μας, να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και να υπερασπίσουμε τις ΣΣΕ που κατ' επιταγή του απαράδεκτου μνημονίου επιχειρείτε η μεγάλη σφαγή και στον Ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

    Για «Μαραθώνιο που κάθε φορά αλλάζει τέρμα», έκανε λόγο ο Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

    Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε πως υπάρχει η δέσμευση στο μνημόνιο για να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και να υπερισχύουν των άλλων συμβάσεων, αυτό είναι το βασικό πλαίσιο που θέτει το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει να ισχύει υπό προϋποθέσεις και με κάποιο όριο.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχθούν και ελαστική εργασία και μειωμένες αποδοχές και αυτό καλό είναι να ρυθμιστεί, όχι όμως και να γενικευτεί, γιατί θα ήταν καταστροφικό για τις εργασιακές σχέσεις και σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 47971

    [04] Χρυσοχοϊδης: « Μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας»

    Πεμπτη, 18 11 2010 18:50

    Τους αναπτυξιακούς στόχους και τις προτεραιότητες προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας, με κύριο βάρος στο εθνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο ταμείο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση προσφέροντάς τους πρόσβαση σε φθηνό χρήμα. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την επόμενη διετία, μέσω του νέου φορέα, θα διατεθούν στην αγορά 2,5 δις ευρώ.

    Τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού και της μείωσης των τιμών σε επίπεδα που είναι δίκαια για τους καταναλωτές και ανταποκρίνονται στην κατάσταση της οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη Τύπου μετά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε και έλαβε τα εύσημα από τον Πρωθυπουργό για την παρουσίαση, για το ειδικό ταμείο στήριξης των επιχειρήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ και είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με το οποίο θα διατεθούν στην αγορά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2011.

    Ο υφυπουργός κ. Ρήγας αναφέρθηκε στις δράσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ που θα γίνει με πρωτοβουλίες για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και το «ξεμπλοκάρισμα» μεγάλων έργων. Στόχος είπε ο υπουργός είναι να φέρουμε ένα χρόνο πιο πριν το ΕΣΠΑ στην απορροφητικότητα.

    Ακόμα το προσεχές διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδοτηση των επιχειρήσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα τεχνικά επαγγέλματα και για υπηρεσίες μιας στάσης για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας. Αύριο θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αφορά στις εισροές εκροές υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

    Παράλληλα όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στόχος του Υπουργείου είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα «επιστρέψει εισοδήματα στους καταναλωτές που έχασαν εξαιτίας μη δίκαιων τιμών που ισχύον στην αγορά μας».

    Στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνεται ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Παρατηρητήριο Τιμών το Γενικό Εμπορικό Μητρώο δυο νέες πρωτοβουλίες όπως είναι το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας και το Σήμα Ελληνικού Προϊόντων, η έναρξη διαβούλευσης για νέο καθεστώς σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες, την ιχνηλασιμοτητα των νωπών οπωροκηπευτικών για έλεγχο τιμών και σταμάτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών προμηθειών.

    Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10 ημερών και ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα με τη μετάταξη προϊόντων ο κ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε υπομονή καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επεξεργασία των μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47980

    [05] Κλιμάκιο της Τρόικας στην Ιρλανδία

    Πεμπτη, 18 11 2010 12:08

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ιρλανδία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κρίσης στο τραπεζικό της σύστημα. Το Δουβλίνο, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις και τις αντιστάσεις που έδειξε, φοβούμενο για την απώλεια της εθνικής του κυριαρχίας, και ύστερα από έντονες πιέσεις, δέχεται σήμερα Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο των συνομιλιών για ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Πάτρικ Χόνοχαν, παραδέχτηκε ότι ίσως τελικά το Δουβλίνο καταλήξει να δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι Ιρλανδοί δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς βοήθεια. "Η πρόθεση και η προσδοκία, από τη δική τους πλευρά (σ.σ. Ε.Ε. και ΔΝΤ) και από τη δική μου πλευρά, είναι ότι θα διατεθεί δάνειο. Αυτό προσδοκώ και δεν το θεωρώ ανησυχητικό", δήλωσε ο Πάτρικ Χόνοχαν στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Οι συνομιλίες είναι σοβαρές και (η ΕΕ και το ΔΝΤ) δεν θα έστελναν τόσο σημαντική αντιπροσωπεία, εάν δεν θεωρούσαν ότι η χορήγηση δανείου είναι αποδεκτή», τόνισε και κατέληξε, «μιλούμε για ένα πολύ σημαντικό δάνειο, σίγουρα ναι... δεκάδων δισεκατομμυρίων...».

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν προς βοήθεια του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται και πάλι από τις αναταράξεις στις αγορές. Πάντως, η ιρλανδική Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη επίσημα χρηματοδοτική στήριξη.

    Με τους αναλυτές να επιμένουν ότι ίσως τελικά να είναι αναπόφευκτη η διάσωση της Ιρλανδίας, ή μόνο του τραπεζικού της τομέα, εκφράζονται ανησυχίες ότι τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η Πορτογαλία. Πάντως χθες ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Λισαβόνα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές και δεν σκέπτεται να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό γιατί μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο των επιτοκίων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία η ΕΕ

    Είδηση: 47904

    [06] Χ. Παπουτσής: Αλλαγές στη χορήγηση ασύλου

    Πεμπτη, 18 11 2010 19:20

    Αλλαγές στο θέμα της χορήγησης ασύλου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας: «Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Και στα θέματα ασύλου και παράνομης μετανάστευσης θα έχει απόλυτο σεβασμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις συνθήκες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών».Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπουτσής, εκκρεμούν άνω των 50.000 αιτήσεων για διάφορα στάδια παραμονής και ασύλου.

    Ο νέος νόμος παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δημοσιεύτηκε και σχετικό προεδρικό διάταγμα, με στόχο, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, νε μπει τέρμα στην περίοδο των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών, με στόχο να επικρατήσει τάξη και νοικοκύρεμα σε όλες τις πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αδειάζει την Αθήνα από παράνομους μετανάστες, ο κ. Παπουτσής απάντησε: «Δεν βάζουμε ούτε τον ένα τίτλο ούτε τον άλλο, αλλά καλύτερα είναι να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα και δεν θα ανεχθούμε αυτά που γίνονταν ως τώρα. Από τη μια πλευρά την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστών από τα κυκλώματα και παράνομους εργοδότες και από την άλλη προκλήσεις».

    Επίσης ο υπουργός Προστασίας του πολίτη τόνισε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν οικειοθελώς η αναγκαστικά στις πατρίδες τους και μέχρι να συμβεί αυτό θα κρατούνται σε ειδικούς χώρους που δημιουργούνται στη Ριτσώνα, σε στρατόπεδα και παλαιά εργοστάσια που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες.

    Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

    Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα. Στον άξονα αυτό θα λειτουργεί και ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για χορήγηση ασύλου η άλλου καθεστώτος παραμονής. Στις επιτροπές αυτές θα έχει συμμετοχή και η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ θα αξιοποιηθεί κάθε υλικοτεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία και εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά το δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης.

    Προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία για τη διαδικασία επιστροφής των παρανόμων μεταναστών η χορήγησης καθεστώτος ανοχής έως ότου απομακρυνθούν.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47981

    [07] Άκυρη η ψηφοφορία για το Βατοπέδι υποστηρίζει η ΝΔ

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:36

    Άκυρη χαρακτήρισαν την χθεσινή ψηφοφορία για την παραπομπή των τριών υπουργών της ΝΔ για το Βατοπέδι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στην προανακριτική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, επισήμανε ότι η ψήφος των κομμάτων της Αριστεράς ανταποκρινόταν σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, από αυτό που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, υπήρξε πρόβλημα νομιμότητας στην διεξαχθείσα ψηφοφορία. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό υπεκλάπη η ψήφος της Αριστεράς.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Υπεκλάπη η ψήφος της Αριστεράς

    Θέμα ακύρωσης της διαδικασίας της ψηφοφορίας που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εγείρει η ΝΔ.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια, και Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίσθηκε ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ψήφισαν άλλο άρθρο για άλλο αποδιδόμενο αδίκημα.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, το άρθρο 390 του Π.Κ. που εγράφη στο ψηφοδέλτιο με την επισήμανση «απιστία περί την υπηρεσία», αφορά την απλή απιστία από οποιανδήποτε διαχειριστή αλλότριας περιουσίας, ενώ όπως υποστηρίζουν αυτό που έπρεπε να αναγραφεί ήταν το άρθρο 256 του Π.Κ. που αναφέρεται στην απιστία περί την υπηρεσία.

    Το άρθρο ψήφισαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς δια των εισηγητών τους Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), που επισήμαναν πριν την ψηφοφορία, ότι διαφωνούν με το άρθρο που έχει αναγραφεί, αλλά για να μην απόσχουν και για να μη καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτια, θα ψηφίσουν με τη διευκρίνιση αυτή.

    Ο κ. Τζαβάρας που πρώτος έθεσε το θέμα την Τετάρτη απέφυγε να μιλήσει για σκοπιμότητα, και έκανε λόγο για προχειρότητα και παραδρομή, την δε κίνηση που εγείρει η ΝΔ την αποκάλεσε κίνηση «για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς όπως τόνισαν οι βουλευτές της Αριστεράς παραπλανήθηκαν με αποτέλεσμα με την ψήφο τους οι τρεις πρώην Υπουργοί να παραπεμφθούν βάση ενός οριακού αποτελέσματος.

    Σε ερώτηση, αν θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ότι υπεκλάπη ουσιαστικά η ψήφος της Αριστεράς ότι κατά τη γνώμη της ΝΔ η παραπομπή έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ψηφοφορία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

    Κατά την ΝΔ, υπάρχει απόρριψη της παραπομπής, ενώ στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του τα μέσα για να επανορθώσει, ειδάλλως θα απαντήσει το Δικαστικό Συμβούλιο».

    Απάντηση Δρίτσα

    «Υπάρχει όντως ανεξήγητο λάθος στη διατύπωση της κατηγορίας για απιστία. Άλλο αδίκημα περιγράφει το κατηγορητήριο και με άλλο άρθρο προτείνεται η παραπομπή. Γι' αυτό το λάθος υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις το ΠΑΣΟΚ, γιατί με βάση τη δική του πρόταση συντάχτηκαν τα ψηφοδέλτια. Πολύ περισσότερο που εξαιτίας αυτού είναι πλέον ισχυρή η πιθανότητα το Δικαστικό Συμβούλιο να ακυρώσει την κατηγορία για τυπικούς λόγους», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας ωστόσο ότι τα όσα διατείνεται η Ν.Δ. για «υποκλοπή» ψήφου και παραπλάνησή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία βάση.

    «Εμείς ξέρουμε καλά τι ψηφίσαμε και γι' αυτό εγκαίρως, μόλις αντιληφθήκαμε την αντίφαση και την παρατυπία στα ψηφοδέλτια, κάναμε επίσημη δήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, δήλωση η οποία έχει καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «οι κ.κ. Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός με την κατηγορία της απιστίας του άρθρου 390Π.Κ. είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή. Αυτό το αδίκημα διερεύνησε η Επιτροπή, γι' αυτό το αδίκημα έδωσαν γραπτές και προφορικές εξηγήσεις οι ελεγχόμενοι πρώην Υπουργοί, την άσκηση ποινικής δίωξης γι' αυτό το αδίκημα πρότεινα εγώ στο πόρισμά μου και υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιο καθαρή και ενιαία στάση δεν γίνεται».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47970

    [08] ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για τα νέα προγράμματα

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:04

    Από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για την ένταξη στην αγορά εργασίας συνολικά 3.100 ατόμων, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας. Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή των δύο προγραμμάτων ανέρχεται στα 52.900.000 ευρώ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τα προγράμματα

    - Με το πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνολικής διάρκειας 48 μηνών, ο ΟΑΕΔ δημιουργεί 2.300 νέες θέσεις εργασίας, σε όλη την Ελλάδα, με επιδότηση ίση προς το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ατόμων που θα προσληφθούν, για τρία χρόνια, και με δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού για 12 μήνες, ακόμα.

    - Με το πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο ΟΑΕΔ προσφέρει σε 800 ανέργους ευπαθών κοινωνικών ομάδων οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.

    Στα προγράμματα μπορούν να ενταχθούν άνεργοι, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και συγκεκριμένα:

    AμεΑ με πιστοποιημένη αναπηρία 50% και άνω,

    Αποφυλακισμένα,

    Απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες,

    Νεαρά παραβατικά άτομα (δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ΝΕΕ)

    Νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

    Προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα, είναι οι άνεργοι να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν υπηκοότητα Ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Έλληνες Ομογενείς, με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

    Εξαιρούνται από τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης, όσοι ανήκουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2643/98, όπως και άτομα, που, κατά το τελευταίο 12μηνο, είχαν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση.

    Για τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, ή να ενημερωθούν από το δικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr

    Επίσης ο κάθε πολίτης μπορεί να καλεί τον αριθμό 2109989000 για πληροφορίες σχετικά με όλες τις δράσεις και παροχές του Ο.Α.Ε.Δ.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47965

    [09] Ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία από 22 -28 Νοεμβρίου

    Πεμπτη, 18 11 2010 14:44

    Σε εβδομάδα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας, προχωράει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι προσέρχονται στα νοσοκομεία, δεν θα πληρώνουν τα τρία ευρώ.

    Μάλιστα για την εξασφάλιση της επιτυχίας της κινητοποίησής τους, οι γιατροί τόνισαν ότι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των ταμείων των νοσοκομείων όπου αυτό χρειαστεί. Εξέφρασαν παράλληλα τους φόβους τους ότι τα ποσό των τριών ευρώ, ενδέχεται να ανέβει στα πέντε, ή ακόμα και στα 10, επικαλούμενοι πληροφόρηση που έχουν από συσκέψεις των διοικήσεων δημοσίων νοσοκομείων.

    Σημειώνεται ότι συνολικά στον τομέα της Υγείας και οι περικοπές στον προϋπολογισμό, θα φτάσουν, τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Με δήλωσή της η Σ. Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ - Υπεύθυνη Υγείας, σχολιάζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημοσίων νοσοκομείων, τόνισε ότι: «Μετά την αιματηρή περιστολή των δημοσίων δαπανών για το ΕΣΥ, την εκχώρηση του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, την επέκταση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο δημόσιο νοσοκομείο, τα απάνθρωπα μέτρα για τους ανασφάλιστους και άπορους, ο κ. Λοβέρδος - παρά τις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις - ανοίγει θέμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων μονάδων Υγείας. Φαίνεται ότι και στη χώρα μας προωθούνται τα ίδια σχέδια με αυτά που υλοποιήθηκαν σε όσες χώρες πέρασε το ΔΝΤ και οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια στην Λετονία και την Βουλγαρία. Εκτελεστής αυτών των βάρβαρων σχεδίων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στη χώρα μας είναι ο κ. Λοβέρδος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η αντίσταση και πάλη για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών - με πρώτιστο το αγαθό της υγείας - πρέπει να είναι παλλαϊκή.

    Μόνον ο αγώνας του ελληνικού λαού μπορεί να αναχαιτίσει την κοινωνική εξαθλίωση που του επιφυλάσσουν η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση με το μνημόνιο και να ανοίξει μια άλλη προοδευτική προοπτική για τον τόπο».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 47963

    [10] Τραυματισμός καθηγητών στο ΑΠΘ από αγνώστους

    Πεμπτη, 18 11 2010 18:38

    Δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από δύο άγνωστους δράστες και στόχο δύο καθηγητές του τμήματος ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, στη Θέρμη. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν να μεταφερθεί ο ένας από τους δύο καθηγητές, αιμόφυρτος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο δεύτερος καθηγητής υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς.

    Οι δράστες φορώντας κράνη και κρατώντας σιδηρολοστούς εισέβαλαν στο γραφείο των καθηγητών, τους χτύπησαν και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι λόγοι της επίθεσης σχετίζονται με θέματα που άπτονται ακαδημαϊκών ζητημάτων.

    Όπως ανακοίνωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ: «τέτοια γεγονότα, πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή ζωή του Αριστοτελείου και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, προσβάλλουν όχι μόνο την αξιοπρέπεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και συνιστούν επίθεση και τρομοκράτηση των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης».

    Το θέμα της φύλαξης του ΑΠΘ έχει προβληματίσει σοβαρά τις πρυτανικές αρχές που κάνουν λόγο για την ανάγκη πρόσληψης 120 ατόμων για την κάλυψη των αντίστοιχων κενών.

    Σύμφωνα με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο: «Είναι ελλιπής η φύλαξη του πανεπιστημίου, σε όλο το κάμπους της Θέρμης υπάρχει μόνο ένας φύλακας. Περιμένουμε από το υπουργείο την πρόσθετη κάλυψη στην οποία δεσμεύτηκε».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47979

    [11] Για πρώτη φορά «παγιδεύτηκαν» άτομα αντι-ύλης στο CERN

    Πεμπτη, 18 11 2010 16:13

    Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) κατάφεραν για πρώτη φορά να «παγιδεύσουν» 38 άτομα αντιύλης, συγκεκριμένα αντι-υδρογόνου. Αντι-υδρογόνο είχε παραχθεί ξανά στο παρελθόν, είχε όμως τότε καταστραφεί αμέσως μόλις είχε έρθει σε επαφή με την κανονική ύλη, ενώ αυτή τη φορά κατέστη δυνατό τα άτομα αντιύλης να διατηρηθούν, σε συνθήκες κενού, έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου (συγκεκριμένα, για 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου).

    Οι 40 ερευνητές από επτά χώρες, που απάρτιζαν την ερευνητική ομάδα του πειράματος Alpha του CERN, με εκπρόσωπο τον φυσικό Τζέφρι Χανγκστ του πανεπιστημίου Άαρχους της Δανίας, μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό "Nature". Όπως ανέφεραν, η ικανότητα μελέτης τέτοιων ατόμων αντιύλης θα επιτρέψει στο μέλλον την πραγματοποίηση αδύνατων μέχρι σήμερα πειραμάτων πάνω σε θεμελιώδη αξιώματα της φυσικής.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Το κυρίαρχο «Καθιερωμένο Μοντέλο» της Φυσικής -με βάση τις θεωρίες του βρετανού φυσικού Πολ Ντιράκ από το 1931- υποστηρίζει ότι κάθε σωματίδιο στη φύση (πρωτόνια, ηλεκτρόνια, νετρόνια και άλλα πιο «εξωτικά») έχει το αντίστοιχο αντι-σωματίδιο. Για παράδειγμα, στο ηλεκτρόνιο αντιστοιχεί το ποζιτρόνιο, το οποίο αξιοποιείται και σε μια ειδική τεχνική τομογραφίας (PET Scan).

    Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που απασχολεί τους φυσικούς, είναι γιατί ο κόσμος αποτελείται βασικά πια από ύλη παρά από αντιύλη, η οποία είναι σχετικά σπάνια, παρόλο που όμοιες ποσότητες από τις δύο αυτές καταστάσεις της ύλης πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν κατά τη γέννηση του σύμπαντος.

    Η παραγωγή αντι-σωματιδίων (π.χ. αντι-πρωτονίων) είναι συνηθισμένη στο εργαστήριο, όμως η δημιουργία ολόκληρων ατόμων από αυτά τα αντι-σωματίδια είναι πιο πολύ δύσκολο έργο, που για πρώτη φορά κατέστη εφικτό το 2002 από ερευνητές πάλι του CERN, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέραλντ Γκαμπιέλζε του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Το νέο επίτευγμα, η δημιουργία ατόμων αντι-υδρογόνου (που αποτελούνται από ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο και ένα αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο) τα οποία μπόρεσαν να διατηρηθούν έστω και για λίγο χρόνο, ήταν πιο δύσκολο, επειδή έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος αυτά τα άτομα αντιύλης να μην έρθουν σε επαφή με άτομα κανονικής ύλης, για να μην εξαφανιστούν μέσα σε μια ενεργειακή λάμψη. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό «μαγνητικό μπουκάλι (πεδίο)» γύρω από το οποίο δημιουργήθηκαν και «παγιδεύτηκαν» τα άτομα αντι-υδρογόνου.

    Οι ερευνητές απέδειξαν ότι, ανάμεσα σε συνολικά 10 εκατομμύρια αντι-πρωτόνια και 700 εκατομμύρια ποζιτρόνια, σχηματίστηκαν 38 σταθερά άτομα αντι-υδρογόνου, το καθένα από τα οποία «έζησε» για περίπου δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Το επόμενο βήμα θα είναι να παραχθούν ακόμα περισσότερα άτομα αντι-υδρογόνου και να διατηρηθούν σε ύπαρξη για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μελετηθούν καλύτερα.

    Στόχος των επιστημόνων είναι επιτέλους να μπορέσουν να συγκρίνουν με την ησυχία τους τα άτομα υδρογόνου και αντι-υδρογόνου, ώστε να καταλάβουν τις διαφορές ύλης και αντιύλης. Οι φυσικοί έχουν ήδη συγκρίνει υπο-ατομικά σωματίδια (πρωτόνια και αντι-πρωτόνια), αλλά το επόμενο πιο ουσιαστικό βήμα θα είναι η σύγκριση ολόκληρων ατόμων από τις δύο διαφορετικές μορφές ύλης.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, CERN Press Office

    Είδηση: 47973

    [12] Ταχύτερη αποκατάσταση καταγμάτων με νέα υλικά οστεοσύνθεσης

    Πεμπτη, 18 11 2010 17:05

    Υγεια

    Αποκατάσταση των καταγμάτων των άνω άκρων μόνο στο 1/4 του χρόνου που χρειάζεται έπειτα από ανοιχτές επεμβάσεις, εξασφαλίζουν τα νέα υλικά οστεοσύνθεσης που τοποθετούνται στα οστά με τομές μεγέθους κουμπότρυπας. Πρόκειται για λεπτές ανατομικές πλάκες με ειδικές βίδες που τοποθετούνται στο οστό με ελάχιστο τραυματισμό καθώς και για ενδομυελικούς ήλους που χρησιμοποιούνται χωρίς να χρειάζεται να ανοιχθεί όλη η εστία του κατάγματος.

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ Αναστάσιος Χριστοδούλου, με αφορμή το 5ο Σεμινάριο Χειρουργικής Άνω Άκρου, το οποίο αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώνεται από τις Α΄και Β΄Ορθοπαιδικές Κλινικές του ΑΠΘ.

    Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, Έλληνες και ξένοι χειρουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στη χειρουργική του άνω άκρου (ώμου, αγκώνα, άκρας χειρός) και, παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση ιατρών σε αρθοσκοπικές τεχνικές και αρθροπλαστικές, με χρήση πτωματικών παρασκευασμάτων και τεχνητών οστών.

    Ο κ. Χριστοδούλου τονίζει ότι τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης πρωτοπορούν στις αρθροσκοπήσεις και στις αρθοπλαστικές ώμου, αγκώνα και καρπού εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, με τις αρθροσκοπήσεις επιτυγχάνεται η αποκατάσταση ρήξεων τενόντων του ώμου, ενώ οι αρθοπλαστικές επεμβάσεις εφαρμόζονται όταν απαιτείται αντικατάσταση όλης της άρθρωσης.

    «Τα τελευταία 3-5 χρόνια οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με νέο σχεδιασμό και με τη χρήση νέων υλικών. Διαρκούν από 1 έως 2,5 ώρες και η βελτίωση στον ασθενή είναι σημαντική. Για παράδειγμα ένα άτομο που δεν μπορούσε να χτενιστεί λόγω πόνου στον ώμο μετά από τέτοιες επεμβάσεις παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου γίνονται 50-60 αρθροσκοπήσεις και 150 αρθροπλαστικές κάθε χρόνο» αναφέρει ο κ Χριστοδούλου.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47975

    [13] Ξυλοδαρμός Αφγανού πρόσφυγα από αστυνομικούς

    Πεμπτη, 18 11 2010 17:25

    Σοβαρές καταγγελίες εναντίον αστυνομικών του Α.Τ. Περιστερίου εξαπέλυσε Αφγανός πρόσφυγας, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει εναντίον τους μήνυση. Σύμφωνα με τον με τον Τζαν Αλί Μερσάι, 43 ετών, συνελήφθη μαζί με το ένα από τα πέντε του παιδιά, ηλικίας 2,5 ετών, έξω από το Lidl Περιστερίου, από περιπολικό της αστυνομίας, όπου με την ανοχή του διευθυντή του καταστήματος, μετέφερε τα παρατημένα καρότσια και εξασφάλιζε τα προς το ζην. Της σύλληψης, προηγήθηκε απρόκλητη λεκτική επίθεση εναντίον του από πελάτη του καταστήματος.

    Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου υπέστη ξυλοδαρμό μέχρι του σημείου να χάσει τις αισθήσεις του. Αφέθηκε ελεύθερος διότι δεν υπήρχαν κατηγορίες σε βάρος του, αλλά την επόμενη ημέρα οι συνέπειες του ξυλοδαρμού τον οδήγησαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου υποβλήθηκε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο και το ίδιο βράδυ του έδωσαν εξιτήριο, με εμφανή στο σώμα του τα σημάδια της κακοποίησης.

    Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», καθώς και ο Σύλλογος Αφγανών Προσφύγων. Λόγω του πεντάμηνου παγώματος της διαδικασίας παραλαβής αιτημάτων ασύλου, που έχει παγώσει επί μήνες στην αρμόδια υπηρεσία στην οδό Πέτρου Ράλλη, οι φορείς ζητούν την επανεκκίνηση της διαδικασίας παραλαβής αιτημάτων ασύλου και την αποσύνδεση του ασύλου από τη δικαιοδοσία της αστυνομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47976

    [14] Προκήρυξη για 26 θέσεις στην ΕΡΤ

    Πεμπτη, 18 11 2010 17:16

    Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010, η ΕΡΤ Α.Ε. θα δημοσιοποιήσει την προκήρυξη για την πλήρωση 26 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Οι θέσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών των Κεντρικών της Υπηρεσιών.

    Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με το παράρτημά της, η αναλυτική περιγραφή των θέσεων εργασίας και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, θα βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ Α.Ε. www.ert.gr και του Α.Σ.Ε.Π. www.asep.gr από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση (έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1), μόνο ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. (Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού - Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού ΕΡΤ Α.Ε., Μεσογείων 432, ΤΚ 15342, Αγ. Παρασκευή) από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2010. Η σχετική φόρμα, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ταχυδρομικώς οι ενδιαφερόμενοι, θα είναι διαθέσιμη στους δύο ανωτέρω διαδικτυακούς τόπους, στη διεύθυνση που παραπέμπει η ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού της ΕΡΤ στα τηλέφωνα 210 6075681-82 και 2106075657, τις ώρες 08:30-14:30.

    Είδηση: 47974

    [15] Εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

    Πεμπτη, 18 11 2010 16:15

    Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και υποστήριξης στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους, 20 χρόνια παρουσίας και παρέμβασης στην πόλη της Αθήνας, 20 χρόνια προσπάθειας για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

    Από τις 23 έως τις 28 Νοεμβρίου μας προσκαλεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης) με εκθέσεις κεραμικής, μάσκας, κούκλας, φωτογραφίας, γραφιστικής, ζωγραφικής, γλυπτικής και διαδραστικά εργαστήρια.

    Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στο θέατρο του Μουσείου Μπενάκη, σε θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Αναλυτικότερα:

    Mε την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

    Εκθέσεις κεραμικής, κατασκευών, φωτογραφίας, γλυπτικής, αφίσας, κοσμήματος, παπιέ-μασέ του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100, Γκάζι)

    Δημιουργικά εργαστήρια για το κοινό

    Προβολές

    Happenings

    Ενημερωτικό περίπτερο

    Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 στις 20.00. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ.

    Με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη (Θέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138)

    Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, μουσικοχορευτική παράσταση

    18.00-18.30 παραδοσιακοί χοροί από τη Θράκη

    18.45-19.30 έντεχνο παραδοσιακό τραγούδι

    19.30-20.30 χοροί από τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου

    20.45-21.30 χοροί από τη Μικρά Ασία

    Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010, θεατρικές παραστάσεις

    19.00-19.45 «20» χοροθέατρο

    20.15-21.30 «Πλούτος 1929»

    swfobject.embedSWF('http://www.youtube.com/v/mot0_utqYUc','avreloaded0','400','320','9.0.28','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {autoplay:'0',color1:'0xFFFFFF',color2:'0x000000',rel:'0',egm:'0',border:'0',loop:'0'},{wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},{id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Οι δραστηριότητες και οι στόχοι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

    Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει άμεσα και δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης, χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων. Απευθύνεται: σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζoμένους, φοιτητές, περιστασιακούς και στις οικογένειές τους.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κατερίνα Καρατσώλη στο τηλέφωνο 210-8653960 -109 εσωτερικό. και στο email: info@kethea-diavasi. Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο 210-8626761. Οι γονείς και συγγενείς των εξαρτημένων στο τηλέφωνο 210-8612604.

    Πηγή: ΚΕΘΕΑ- ΔΙΑΒΑΣΗ

    Είδηση: 47972

    [16] Από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για καταγραφή των ζημιών απο τις πλημμύρες

    Πεμπτη, 18 11 2010 18:03

    Η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου παρουσία εκπροσώπων των τεσσάρων δήμων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκπροσώπων της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

    1. Να κατατεθεί αίτημα για κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν (Δήμων Αχιλλείων, Κερκυραίων, Παρελίων και Μελιτειέων) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές.

    2. Να χαρακτηριστεί ως πλημμυρόπληκτη η περιοχή η οποία επλήγη προκειμένου να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου οι πληγέντες. Ο συγκεκριμένος τομέας αφορά τις ζημιές σε οικοσκευές, σε κατασκευές και σε επιχειρήσεις.

    Η συγκρότηση του συνόλου των επιτροπών καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, οικοσκευές και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Οι επιτροπές αυτές θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από αύριο το πρωί με σημεία εκκίνησης τις έδρες των δήμων.

    Τονίζεται ότι όσοι πολίτες υπέστησαν ζημιές την πλημμύρα θα πρέπει στο εξής να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων τους και να υποβάλλουν το αίτημά τους προκειμένου οι επιτροπές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

    Είδηση: 47978

    [17] Παραίτηση Σπηλιόπουλου από προεδρία Επιμελητηρίου Μαγνησίας

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:17

    Την παραίτησή του από πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας υπέβαλλε χθες αργά το απόγευμα ο Γ. Σπηλιόπουλος με email στο διευθυντή του Επιμελητηρίου, ενώ ήδη ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του με επικρατέστερους σύμφωνα με πληροφορίες τους Σπύρο Κοπάλη, Θανάση Σταυρίδη και Κων/νο Κεχαίδη. Ο κ. Σπηλιόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του στη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ στα γραφεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημ. Κολυνδρίνης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν προσκληθεί και τα 29 μέλη του ενιαίου ψηφοδελτίου με το οποίο είχε αναδειχθεί πρόεδρος ο Γ. Σπηλιόπουλος αλλά λιγότερο από τα μισά γεγονός που προκάλεσε την απορία του κ. Κεχαίδη, όπως τουλάχιστον την εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου, αλλά και την αγανάκτηση του Στάθη Πλαστάρα, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κι από τους υποστηρικτές, στο παρελθόν, του κ. Σπηλιόπουλου, διότι δεν κλήθηκε να παραστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλαστάρας, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ζητούσαν την παραίτηση του κ. Σπηλιόπουλου με αφορμή την αποκάλυψη ότι ήταν ήδη διορισμένος δημόσιος υπάλληλος στον ΟΑΕΔ και υπήρχε ασυμβίβαστο στο να είναι κι εκλεγμένος πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών. Ο κ. Κεχαίδης πάντως ανέφερε ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση να συζητηθούν οι εξελίξεις, και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το κλίμα. «Αν μου ζητηθεί ευχαρίστως να προσφέρω για τους λίγους μήνες που απομένουν για τη λήξη της παρούσας θητείας του προέδρου, καθώς αρχές καλοκαιριού θα γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Για την ώρα πάντως είμαστε ακέφαλοι. Θέτω πάντως ως προϋπόθεση να συμφωνήσουν όλοι για την υποψηφιότητά μου». Για «απαράδεκτες» καταστάσεις έκανε λόγο ο Στάθης Πλαστάρας, για «κλίκες που πάνε να επιβληθούν και μου θα μας αναγκάσουν τους υπόλοιπους να προτείνουμε δικό μας υποψήφιος. Οι κινήσεις που έγιναν χθες δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν να διασπαστεί το ψηφοδέλτιο. Εμείς πήγαμε όλοι μαζί, πέραν από τις κομματικές μας πεποιθήσεις. Αν θέλουν να το πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων κι αυτό, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε.

    Είδηση: 47967

    [18] Ο Βόλος φοράει τα γιορτινά του.

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:16

    Ο Δήμος Βόλου ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες για τον εορταστικό στολισμό του Βόλου ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, επιστρατεύοντας φαντασία και πρωτοτυπία προκειμένου να δημιουργήσει ένα άψογο αισθητικό και αποτέλεσμα για να αναζωπυρώσει τα αισθήματα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Με περισσότερο φώς, σε δρόμους, πλατείες, στην εμπορική αγορά όχι μόνο του κέντρου αλλά και στις συνοικίες.

    Την ευθύνη για την επιλογή του διάκοσμου και την γενική εποπτεία έχει η Σούλα Μπαρτζιώκα, πρόεδρος του ΔΙΚΕ η οποίς τόνισε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από την παραμονή του Αγίου Νικολάου η πόλη θα «φωτιστεί» προσδίδοντας έτσι στην ατμόσφαιρα εορταστικό χρώμα ώστε να βοηθηθεί και η εμπορική αγορά της πόλης εν όψει των εορτών. Ο εορταστικός διάκοσμος θα εκτείνεται από τις εισόδους της πόλης, στους κεντρικούς δρόμους, σε πλατείες και φυσικά την εμπορική αγορά και σταδιακά σε όλες τις συνοικίες της πόλης.

    Ειδικότερα έχουν επιλεγεί και ξεκίνησε η τοποθέτηση σε γιρλάντες στους δρόμους από Δημητριάδος από Φιλλελήνων μέχρι Μπόρελ, στην Ιάσονος από Φιλελλήνων μέχρι Μπόρελ, Καρτάλη από Δημητριάδος μέχρι Αναλήψεως και Ιωλκού από Ιάσονος μέχρι Ρήγα Φεραίου, Ερμού από Όγλ μέχρι Κοραή , Σπυρίδη από Δημητριάδος μέχρι Αλεξάνδρας και Τοπάλκη από Δημητριάδος μέχρι Τ. Οικονομάκη, Αντωνοπούλου από Δημητριάδος μέχρι Γαλλίας και Σωκράτους από Ιωλκού μέχρι Σπυρίδη. Επιστήλια Κυκλικά επίσης θα τοποθετηθούν στην οδό Ερμού από Όγλ μέχρι Κοραή, από Δημητριάδος μέχρι Γαλλίας στην Τοπάλη, στην Γκλαβάνη, στην Λαμπράκη, στην 2ας Νοεμβρίου, στην οδό Παγασών, στην οδό Αναλήψεως, στην Αθηνών και Λαρίσης. Χριστουγεννιάτικα δέντρα θα ανάψουν στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στον Άγιο Νικόλαο, στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Νέα Δημητριάδα, στις εργατικές κατοικίες στην οδό Σπετσών, στο κόμβο του δημαρχείου, στον κόμβο του Πανεπιστημίου στην οδό Αθηνών και στον Άγιο Στέφανο όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη. To κόστος προμήθειας και τοποθέτησης του εορταστικού διάκοσμου ανέρχεται περίπου στα 28.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται το κόστος συντήρησης του εορταστικού, αγορά διαφόρων αναλώσιμων υλικών κ.α

    Είδηση: 47966

    [19] Στον εισαγγελέα ο 32χρονος που «σήκωσε» 260.000 ευρώ και σκότωσε τον διευθυντή της Alpha Bank της Νέας Ορεστιάδαςβ¦

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:06

    Ένας 32χρονος από τα Γιαννιτσά, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, είναι ο δράστης της αιματηρής ληστείας με λεία 260 χιλιάδες ευρώ, που σημειώθηκε εχθές το πρωί, στο υποκατάστημα Νέας Ορεστιάδας της Alpha Bank, και είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 54χρονου διευθυντή της τράπεζας, Τριαντάφυλλου Γκαϊντατζή. Το θύμα δέχτηκε πυρά όταν προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του ληστή. Ο δράστης συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τη ληστεία, στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μουρούζη, όταν περιπολικό της αστυνομίας ανέκοψε την πορεία της κλεμμένης, μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτας που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο δρόμο, για να συλληφθεί στη συνέχεια από τους αστυνομικούς.

    Ο διευθυντής της τράπεζας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, με τραύμα στην κοιλιακή χώρα και παρά το γεγονός ότι εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, τελικά υπέκυψε. Ο 32χρονος ληστής μπήκε στο τραπεζικό κατάστημα από την πίσω πόρτα, απ' όπου εισέρχονταν οι υπάλληλοι, λίγα λεπτά μετά τις 7.30, φορώντας κουκούλα και με την απειλή όπλου απέσπασε τον σάκο με τα χρήματα και προσπάθησε να διαφύγει. Ο διευθυντής αντέδρασε και επιχείρησε να τον εμποδίσει κατά την έξοδό του με αποτέλεσμα να δεχτεί τρεις πυροβολισμούς, ένας από τους οποίους τον τραυμάτισε σοβαρά. Ένα ακόμη πυροβολισμό έριξε σε πολίτη που επιχείρησε να τον καταδιώξει με τη μοτοσικλέτα του αλλά ευτυχώς η σφαίρα βρήκε τη μηχανή. Ο δράστης, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, έφερε ένα πιστόλι Μπράουνιγκ, τρεις γεμιστήρες με σφαίρες και μια χειροβομβίδα, ρωσικής προέλευσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ληστής είχε επισκεφθεί πριν από 6 περίπου μήνες τη Νέα Ορεστιάδα, προκειμένου να ανιχνεύσει και να επιλέξει το στόχο του. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν είχε συνεργό, κάτι το οποίο διερευνάται, ενώ οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για "σκληρό κακοποιό" που δεν υπολογίζει την "ανθρώπινη ζωή". Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Νέας Ορεστιάδας για να απολογηθεί.

    Είδηση: 47959

    [20] Η ληστεία στην Alpha Bank της Ν. Ορεστιάδας ήταν η δεύτερη ληστεία τράπεζας, μέσα στο 2010, στο νομό Έβρουβ¦

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:05

    Η χθεσινή απόπειρα ληστείας που σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Νέα Ορεστιάδα, που είχε τραγική κατάληξη με το θανάσιμο τραυματισμό του διευθυντή της τράπεζας, είναι η δεύτερη απόπειρα ληστείας τράπεζας που καταγράφεται το 2010 στο νομό Έβρου. Η πρώτη ήταν στις 8 Μαρτίου στην Aspis Bank της Αλεξανδρούπολης, από την οποία όμως οι δράστες έφυγαν χωρίς να καταφέρουν να αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό και αναζητούνται ακόμη.

    Είδηση: 47958

    [21] Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης για την κατανομή των εδρών του περιφερειακού συμβουλίουβ¦

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:05

    Παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Ροδόπης, που θα ξεκαθαρίσει την κατανομή των εδρών ανά συνδυασμό. Μία από τις 12 έδρες του Έβρου φαίνεται να παίρνει ο Τάκης Χαρίτου της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», ανοιχτό παραμένει ακόμη το σενάριο για τον Γιώργο Παυλίδη, της «Περιφερειακής Αναγέννησης», καθώς δεν επισημοποίησε ακόμη την απόφασή του για το εάν θα καταλάβει έδρα του Έβρου ή της Καβάλας.

    Η απόφαση του Πρωτοδικείου, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, θα καθορίζει πόσες, τελικά, έδρες αντιστοιχούν στην «Κοινωνική Συμμαχία» και την «Περιφερειακή Αναγέννηση», με τον πρώτο συνδυασμό να "παίζει" μεταξύ έξι και επτά εδρών και τον δεύτερο να "κλείνει" μάλλον στις τέσσερις. Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες επτά θέσεις από το συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη, βρίσκονται βάσει της σταυροδοσίας, οι κ. κ. Γιώργος Ούστογλου, Σταύρος Βαβίας, Σταύρος, Παπαθανάκης, Γιάννης Κανελάκης, Μαρία Γκουγκουσκίδου, Λίτσα Κουκουβέλα και Νίκος Τζανίδης. Από την πλευρά της «Περιφερειακής Αναγέννησης» οι τέσσερις πρώτοι σε "σταυρούς" είναι οι: Δημήτρης Πέτροβιτς, Χρήστος Γαλαζούλας, Σταύρος Καβαρατζής και Ελένη Δημούδη, η οποία, όμως, ενδέχεται τελικά να μείνει «εκτός», εάν ο επικεφαλής του συνδυασμού, Γιώργος Παυλίδης, επιλέξει την έδρα του στον Έβρο.

    Είδηση: 47957

    [22] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:04

    Την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις πρόσφατες εκλογές θα κάνει σήμερα στις 8 μ.μ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων θα κλιθεί να συζητήσει την έγκριση των όρων σύναψης του νέου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που θα πάρει η δημοτική αρχή προκειμένου να εξοφλήσει εργολάβους που έχουν αφήσει τα έργα ημιτελή λόγω οφειλών.

    Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης σειράς έργων τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Θα συζητήσει τέλος τη ρύθμιση των οφειλών της ΑΔΕΚ προς το Δήμο και αντίστροφα καθώς η δημοτική αρχή διεκδικεί από την ΑΔΕΚ 557 χιλιάδες ευρώ και εισηγείται να καταβληθούν αυτά σε 15 ετήσιες δόσεις ενώ οι υπάλληλοι της ΑΔΕΚ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άδικη ρύθμιση καθώς τα χρέη συσωρεύτηκαν επειδή η επιχείρηση είχε αναλάβει την εξόφληση σειράς λογαριασμών τους οποίους ήταν υποχρεωμένος να εξοφλήσει ο Δήμος.

    Συντάκτης Είδησης: Μαρία Τομαρά

    Είδηση: 47956

    [23] Όχι στα τροφεία των Δημοτικών Σταθμών

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:03

    Την αντίθεσή του στην καταβολή τροφείων τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς εκφράζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΛΛΑΓΗ του Δήμου Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: "Συνεπείς προς την προεκλογική μας δέσμευση για την απαλλαγή καταβολής τροφείων από τους συνδημότες μας που έχουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Καλαμάτας και υποχρεώνονται επί ποινή αποκλεισμού τους από τους Παιδικούς Σταθμούς αν δεν καταβάλλουν τα τροφεία δηλώνουμε:

    - Ότι εμμένουμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και ότι θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την νέα σύνθεσή του.

    - Ότι θα πρέπει ο δήμος άμεσα να συνεχίσει να φιλοξενεί όλα τα παιδιά και παράλληλα εκτός των άλλων να εξεύρει τρόπους διεκδίκησης και επί πλέον χρηματοδοτήσεις των Παιδικών Σταθμών".

    Την αντίθεσή του στην είσπραξη τροφείων από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας" που στις πρόσφατες εκλογές εξέλεξε δυο συμβούλους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. "Τη στιγμή που κάθε οικογένεια δοκιμάζεται όλο και πιο πολύ από την παρατεταμένη άσχημη οικονομική κατάσταση, ανεργία, ανασφάλεια και ακρίβεια ο κ. Νίκας αντί να τη στηρίξει, όπως υποσχόταν προεκλογικά απειλεί με διαγραφές από βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όσων νηπίων οι γονείς τους δεν έχουν καταβάλει τα τροφεία" τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    Να υπενθυμίσουμε ότι μιλώντας χθες στην ΕΡΑ Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η είσπραξη των τροφείων είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ όσοι γονείς έχουν οικονομικό πρόβλημα και αδυνατούν να τα καταβάλουν υπάρχει ειδική επιτροπή που θα εξετάζει το αίτημά τους για εξαίρεσή τους από την επιβολή τροφείων.

    Συντάκτης Είδησης: Μαρία Τομαρά

    Είδηση: 47954

    [24] Παραμένει η Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλίας

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:02

    Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας όπως αναφέρει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος απαντώντας σε σχετικές αναφορές των βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου στης Ν.Δ και Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απάντηση τονίζεται ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών , αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει προβλεφθεί διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Τριφυλίας με δεδομένη την διαπιστωμένη ανάγκη της παραμονής της εν λόγω υπηρεσίας η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένη περιοχής.

    Συντάκτης Είδησης: Μαρία Τομαρά

    Είδηση: 47953

    [25] Ανταγωνιστικό το ελληνικό λάδι

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:01

    Ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται το ελαιόλαδο στο κείμενο που εξέδωσε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται ότι η αναζοωγόνηση της παραγωγής του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και ειδικά της γεωργίας θα έπρεπε να βασιστεί σε ποιοτική διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου. Την ίδια στιγμή και ενώ η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει η τιμή αγοράς ελαιολάδου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας φθάνει μόλις στα 2,20 ευρώ.

    Συντάκτης Είδησης: Μαρία Τομαρά

    Είδηση: 47952

    [26] «Κάνοντας την πάπια» στη διάσχιση του δρόμου

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:08

    Όταν φτάσει η στιγμή να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να διασχίσουν το δρόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται μάλλον σαν πάπιες παρά σαν ορθολογικά όντα, καθώς τείνουν ενστικτωδώς να ακολουθούν τυφλά τους άλλους πεζούς που είναι δίπλα ή μπροστά τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τους κινδύνους -ακόμα και για τη ζωή- που πηγάζουν από τη νοοτροπία του κοπαδιού.

    Η έρευνα, υπό τον βιολόγο Τζόλιον Φαρία του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία (ο οποίος έχει πρόσφατα μετακινηθεί στο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Behavioural Ecology" (Συμπεριφορική Οικολογία), ανέλυσε, επί τρεις ημέρες, τη συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πεζοί είναι κατά μέσο όρο μιάμιση έως δυόμισι φορές πιθανότερο να διασχίσουν ένα δρόμο, αν ο διπλανός τους κάνει το πρώτο βήμα. Οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν τους άλλους πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιφυλακτικές.

    Οι βιολόγοι, εδώ και χρόνια, μελετούν το ένστικτο κοπαδιού στους ανθρώπους, το οποίο θεωρείται κατάλοιπο του εξελικτικού παρελθόντος μας. Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ συνηθισμένη στο ζωικό βασίλειο. Διάφορα ζώα, για παράδειγμα, στέκονται στην όχθη ενός ποταμού ή μιας λίμνης, μέχρι να μπει στο νερό το πρώτο, οπότε αμέσως ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Τα πουλιά και τα ψάρια, επίσης, έχουν ανάλογες αντιδράσεις κοπαδιού.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνά τους ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στις παράτολμες και ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, καθώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν, επειδή κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τον κίνδυνο από το επερχόμενο όχημα, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από την κίνηση των διπλανών ή μπροστινών του.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47968

    [27] Έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους - απεργία αύριο η ΠΟΕ ΟΤΑ

    Πεμπτη, 18 11 2010 15:42

    Απόφαση με την οποία προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 19.666.039 ευρώ, από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ α' βαθμού, για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης, υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Όπως αναφέρει η απόφαση, πρόκειται για προσωπικό, που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ α' βαθμού, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του ν. 3250/04.

    Αύριο Παρασκευή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη, με διαδήλωση προς το υπουργείο Εσωτερικών. Αποχή από την εργασία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, όπου σε νέα συνεδρίαση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ερχόμενης βδομάδας. Αιτήματα της απεργίας είναι η υπογραφή ΣΣΕ, η αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα, επαναφορά και διεύευνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

    Ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει έκκληση στους δημότες, λόγω της απεργίας, να αποφύγουν να κατεβάσουν τα απορρίμματά τους στους κάδους αποκομιδής, έως και την Κυριακή.

    Κατάληψη πραγματοποίησαν το πρωί, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν νωρίτερα με το γενικό γραμματέα του Δήμου Γιώργο Οικονομόπουλο, παρά τις διαβεβαίωση που τους μετέφερε εκ μέρους του Δημάρχου, ότι θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 47969

    [28] Τα ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ στην Ανατολική Θράκη

    Πεμπτη, 18 11 2010 14:52

    Από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 ξεκινά η ψηφιακή εκπομπή των δύο ψηφιακών μπουκέτων της ΕΡΤ στην περιοχή της ανατολικής Θράκης από το Κέντρο Εκπομπής Πλάκας της ευρύτερης περιοχής Αλεξανδρούπολης. Οι περιοχές ψηφιακής κάλυψης θα είναι το νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, το νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης και το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ξάνθης.

    Το ψηφιακό μπουκέτο με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3 και Βουλή, καθώς και τα πέντε ραδιοφωνικά (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και ΚΟΣΜΟΣ) θα μεταδίδεται από το κανάλι 58 των UHF ενώ το ψηφιακό μπουκέτο με τα προγράμματα σινε+, σπορ+, πρίσμα+ και ΡΙΚSat από το κανάλι 64 των UHF.

    Λόγω της έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης και της υποχρεωτικής ανακατανομής συχνοτήτων στην περιοχή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αναλογική μετάδοση της ΕΤ-1 από το κέντρο εκπομπής Πλάκας μεταφέρεται στο κανάλι 52 των UHF ενώ της ΕΤ-3 στο κανάλι 41 των UHF.

    Επίσης, η αναλογική μετάδοση της ΝΕΤ από μικρό αναμεταδότη της Ξάνθης με περιοχή κάλυψης μόνον μέρος της παλαιάς πόλης μεταφέρεται στο κανάλι 33.

    Στο κανάλι 33 μεταφέρεται και η αναλογική μετάδοση της ΕΤ-3 από το κέντρο εκπομπής Λευκίμης, της ευρύτερης περιοχής Σουφλίου, με περιοχή κάλυψης το ανατολικό τμήμα του Έβρου.

    Οι τηλεθεατές των περιοχών που αναφέρονται ανωτέρω θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς δέκτες τους για την ορθή λήψη των ψηφιακών και αναλογικών προγραμμάτων της ΕΡΤ.

    Η αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ από το κέντρο εκπομπής Πλάκας θα συνεχιστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως ότου διασφαλιστεί η ψηφιακή λήψη από το σύνολο των τηλεθεατών της περιοχής, οπότε και θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση, μετά από έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς της ΕΡΤ.

    Είδηση: 47964

    [29] Κλείνουν για ένα μήνα τα ΓΣΝ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:17

    Αναστέλλεται για ένα μήνα η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης προκειμένου να γίνει υπολογισμός του κόστους λειτουργίας τους ενόψει των γενικότερων περικοπών των δαπανών. Οι ασθενείς θα νοσηλευτούν στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Το προσωπικό θα μετακινηθεί είτε σε μονάδες είτε στα νομαρχιακά νοσοκομεία. Τις πρωινές ώρες θα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 47960

    [30] Πρόγραμμα ανάκλησης οθονών Silver Crest LCD 24-1

    Πεμπτη, 18 11 2010 13:39

    Πρόγραμμα ανάκλησης οθονών Silver Crest LCD 24-1 Widescreen-Monitor 23,6 ιντσών με κωδικό είδους 48914 εκτελεί η εταιρεία παραγωγής TARGA GmbH, με έδρα τη Soest Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Στα ανακαλούμενα προϊόντα υπάρχει το ενδεχόμενο πιθανής αποκόλλησης καλωδίου στην Οθόνη LCD. Κατά συνέπεια, υφίσταται κίνδυνος βραχυκυκλώματος στη συσκευή. Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς υπό αντίξοες συνθήκες μεμονωμένων περιπτώσεων μπορεί να υπάρξει ηλεκτρική τάση.

    Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει η όποια προσπάθεια επιδιόρθωσης της συσκευής από τους καταναλωτές. Για λόγους ασφάλειας των καταναλωτών, η TARGA GmbH παρακαλεί όσους έχουν προμηθευτεί την LCD-Οθόνη να μην προβούν σε καμία περαιτέρω χρήση.

    Η συγκεκριμένη οθόνη διατέθηκε αποκλειστικά από τις 12.07.10 μέσα από τα καταστήματα της Lidl Hellas. Όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το παραπάνω προϊόν, παρακαλούνται όπως το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της Lidl Hellas, ώστε να τους επιστραφεί το αντίτιμο της αγοράς. Δεν απαιτείται η ένδειξη της απόδειξης αγοράς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47961


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 November 2010 - 17:59:50 UTC