Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα σταθερότητας για την οικονομία
  • [02] Διεργασίες και εκτιμήσεις για τον β' γύρο
  • [03] Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Ζημιές από την κακοκαιρία
  • [04] Ομπάμα: Χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο
  • [05] Siemens: Αίτημα για νέα δικαστική συμβολή
  • [06] Κρούσματα χολέρας στην πρωτεύουσα της Αϊτής
  • [07] Υπό παρακολούθηση οι τιμές των αγροτικών εφοδίων
  • [08] Πρόθεση Μαρκογιαννάκη-Κιλτίδη για ένταξη στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη
  • [09] Δεκάδες κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στην Πάτρα
  • [10] Αποσύρεται του από τον συνδυασμό Τατούλη ο Δ. Σαραβάκος
  • [11] Κονγκό: 78 νεκροί μέχρι σήμερα από την επιδημία πολιομυελίτιδας
  • [12] ΕΕ: Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στο Μαυροβούνιο
  • [13] Η ώρα των «έξυπνων» διαγνωστικών χαπιών
  • [14] Αργότερα εμφανίζεται το Αλτσχάιμερ στους δίγλωσσους
  • [15] Μ. Ανατολή: Διεθνής ανησυχία για την ανέγερση νέων εβραϊκών κατοικιών
  • [16] Γ. Καμίνης: «Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει σελίδα»
  • [17] Financial Times - ¶. Μέρκελ: «Μεγάλος κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό»
  • [18] Ο πρώτος διαγωνισμος νέων μουσικών στην Κέρκυρα
  • [19] Aνοίγει το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ
  • [20] Σύλληψη καταζητούμενου 30χρονου για ανθρωποκτονία
  • [21] Mea culpa Παπατόλια για το αρνητικό αποτέλεσμα στη Μαγνησία
  • [22] Σκοτινιώτης: Κάλεσμα για συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων
  • [23] Αιχμές νομάρχη κατά δικαστικών αντιπροσώπων για τις καθυστερήσεις στη σταυροδοσία υποψηφίων
  • [24] Η επόμενη ημέρα των εκλογών σε Ζάκυνθο και περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • [25] Στάθης Κουσουρνάς: Θα είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών
  • [26] Κάλεσμα από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το δεύτερο γύρο
  • [27] Γιάννης Μαχαιρίδης: Μεγάλη τιμή και βαρύ φορτίο το εκλογικό αποτέλεσμα
  • [28] Ευεργετική για την καρδιά η σοκολάτα στις ηλικιωμένες γυναίκες
  • [29] Καταδίωξη αλλοδαπών σε δημοτικό σχολείο στον Αγιο Στέφανο
  • [30] Διπλωματικός «πόλεμος» Παλαιστινίων - Ισραηλινών
  • [31] Στην Ινδονησία ο Μπάρακ Ομπάμα
  • [32] Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα αλλάζει»

    [01] Μήνυμα σταθερότητας για την οικονομία

    Τριτη, 09 11 2010 14:41

    Μήνυμα σταθερότητας για την ελληνική οικονομία έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων και ενδεχόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις ενέργειές της στην περιστολή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η πορεία υλοποίησης του μνημονίου και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στις συναντήσεις με την τρόικα, τα μέλη της οποίας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα κα εν μέσω γενικότερης ανησυχίας για την οικονομία, η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 390 εκατομμύρια ευρώ με το επιτόκιο λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων. Θετικά τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού που υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 5,2% από 5,6% τον Σεπτέμβριο.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο CNN

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Οικονομία Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο CNN- Μήνυμα σταθερότητας για την οικονομία

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Έμφαση στα έσοδα και την περιστολή δαπανών

    Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

    Από το Λονδίνο, όπου έδωσε συνεντεύξεις σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών.

    «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Υπάρχει όμως έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών και εξετάζουμε σειρά εξ' αυτών, θα δούμε όμως τι θα γίνει ακριβώς μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» , σημείωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία, προέβλεψε ωστόσο πως η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010, αλλά η ύφεση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ φέτος.

    Το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων και νέων φόρων, απέκλεισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τους στόχους και να προχωρήσει σε μέτρα περικοπής δημοσίων δαπανών και σπατάλης.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, ούτε να επιβληθούν άλλα φορολογικά βάρη επιπλέον από αυτά που προβλέπονταν στη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους μας, γιατί ο πολίτης και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν», είπε με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει νέα επώδυνα μέτρα μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία.

    Ο αναπληρωτής υπεύθυνος οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης και τόνισε πως ο κ. Γιούνκερ με τις δηλώσεις του περί της αναγκαιότητας πρόσθετων μέτρων λιτότητας για τη χώρα βεβαιώνει αυτό που η κυβέρνηση απέκρυπτε επιμελώς.

    Σε αυτή τη λογική η Ρηγίλλης ζητά από τους πολίτες να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν το μήνυμά τους για αλλαγή του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μήνυμα το οποίο όπως τονίζει δεν αντελήφθη ο πρωθυπουργός την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

    «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης, της πολιτικής του Μνημονίου. Και αυτό το μήνυμα το έστειλε ο Ελληνικός λαός, την περασμένη Κυριακή. Η κυβέρνηση, όμως, υποκρίνεται ότι δεν κατάλαβε το μήνυμα ή δεν έλαβε καθόλου μήνυμα. Θα το καταλάβει και την επόμενη Κυριακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκοιμίσει το λαό μπροστά στα χειρότερα που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ψεύδεται καθώς ισχυρίζεται ότι δεν θα θίξει μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι νέες δραστικές περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία και τους άλλους οργανισμούς, οι νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ και το πετρέλαιο θέρμανσης, το τεράστιο κρατικό χρέος προς το ΙΚΑ, θα φέρουν νέα βάρη στο λαό, νέες περικοπές στις συντάξεις», τόνισε το ΚΚΕ.

    «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου προσπαθεί να ανακαλύψει τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αγνοώντας το αντικυβερνητικό-αντιμνημονιακό μήνυμα της κάλπης, ο κ. Γιούνκερ του υπενθυμίζει την υποχρέωσή του για νέα σκληρότερα μέτρα μέχρι το 2011. Μονάχα μια ριζική στροφή στις εφαρμοζόμενες πολιτικές μέσα από την εγκατάλειψη του μνημονίου μπορεί να αποτρέψει την πορεία προς τη χρεοκοπία.», σχολίασε ο Συνασπισμός.

    «Οι εκλογές έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία ζητά δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων, της εξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως να ανατραπεί η πελατειακή διαχείριση των προνομίων και της φοροδιαφυγής.», επισήμανε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Την ίδια ώρα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων τη τρόικας βρίσκεται από την Δευτέρα στην Αθήνα το οποίο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συντάξει έκθεση για την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έλθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την επόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου. Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για τα έτη 2006 - 2009, τα οποία, ως μια από τις βασικές αλλαγές.

    Σήμερα η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εξέλιξη που ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

    390 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,82%

    Εν μέσω γενικότερης ανησυχίας για την οικονομία, που εκφράστηκε με τα δυσθεώρητα επίπεδα των spreads, η Ελλάδα βγήκε σήμερα και πάλι στις αγορές με έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας. ¶ντλησε 390 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,82%, έναντι επιτοκίου 4,54% στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Κατά τη σημερινή δημοπρασία, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,544 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Ο επικεφαλής του οργανισμού Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην δημοπρασία ανήλθε στο ένα τρίτο περίπου.

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

    Θετικά ήταν τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού που υποχώρησε στο 5,2% τον Οκτώβριο, από 5,6% τον Σεπτέμβριο, αν και υπήρξαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών.

    Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ευθέως ή εμμέσως από την αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, η βενζίνη, οι μεταφορές και η κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις λόγω της λήξης των θερινών εκπτώσεων (είδη ένδυσης και υπόδησης).

    Μείωση σε βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές

    Νέα μείωση, κατά 7,1%, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, προοιωνίζοντας παράλληλα δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες, που αποτελούσαν παλαιότερα την «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας και βασικό παράγοντα στις εξαγωγές της χώρας.

    Μειωμένες ήταν και οι εξαγωγέςτον Σεπτέμβριο, μετά από μια σχετικά μακρά ανοδική περίοδο.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών τον Σεπτέμβριο εφέτος ανήλθε στο ποσό των 1.175,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.299,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 9,6%.

    Παράλληλα, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.251,8 εκατ. ευρώ έναντι 4.653,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2009, παρουσιάζοντας μείωση 30,1%.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα αλλάζει», Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας

    Είδηση: 46454

    [02] Διεργασίες και εκτιμήσεις για τον β' γύρο

    Τριτη, 09 11 2010 15:56

    Επί ποδός βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο δεύτερος γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση και στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Η Ν.Δ. επιμένει πολιτικά και καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο ΛΑΟΣ.

    Συνεχίζονται οι διεργασίες των κομματικών επιτελείων εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Πεταλωτής: Δεν ενισχύθηκε η ΝΔ - Ικανοποιηση για το αποτέλεσμα

    «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του απέδειξε την πολιτική ωριμότητά του και εθνική υπευθυνότητα ψηφίζοντας υπέρ της σταθερής και απρόσκοπτης πορείας της χώρας, με σκοπό την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν παρασύρθηκαν από την ευκαιριακή και ανεύθυνη στάση της ΝΔ.

    Ενόψει του β' γύρου ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν εκείνα τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να προωθήσουν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που αποτελεί μια επαναστατική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους.

    Ταυτόχρονα ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα, παρά, όπως είπε, τις δύσκολες συνθήκες και τα επώδυνα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει και υποστήριξε ότι δεν πέρασε τελικά το δίλημμα για «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο».

    Παράλληλα προσπάθησε να αποδομήσει τις εκλογικές αναλύσεις της ΝΔ τονίζοντας: «Εμείς μιλάμε για εθνικούς στόχους που πρέπει να πετύχουμε. Ο κ. Σαμαράς μιλά για τους προσωπικούς και τους κομματικούς του στόχους, γι' αυτό η ανάλυση που έκανε η ΝΔ ήταν περί ολικής επαναφοράς της. Δεν μπορώ να τεκμηριώσω πουθενά ότι υπάρχει ενισχυμένη αξιωματική αντιπολίτευση, διότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους έχασε και η ΝΔ και μάλιστα από το καταστροφικό για εκείνη αποτέλεσμα του 2009».

    Εκμηδενίστηκε η διαφορά επιμένει η ΝΔ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ΝΔ από το αποτέλεσμα των εκλογών στον πρώτο γύρο. Στη Ρηγίλης κάνουν λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο να επαναλαμβάνει ότι η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων εκμηδενίστηκε.

    «Δώδεκα μήνες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη τον Οκτώβριο του 2009, η ΝΔ κατορθώνει να εκμηδενίσει πρακτικά τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ από τις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο του 2009 σε κάτω από 2%», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως μετά τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010, υπήρχαν δημοσκοπήσεις στις οποίες η ΝΔ εμφανιζόταν τότε με ποσοστά ακόμα και κάτω του 20%.

    «Αυτή, λοιπόν, την τεράστια διαφορά, από το ποσοστό της ήττας του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, η ΝΔ κατάφερε να την εκμηδενίσει ουσιαστικά, με το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής», πρόσθεσε.

    Στο επιτελείο της ΝΔ έμφαση δίνεται στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, προγραμματίζεται επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Χίο την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ θα περιοδεύσει εντός της εβδομάδας και σε νομούς της Πελοποννήσου.

    Ικανοποίηση ΛΑΟΣ που καθορίζει τη στάση του για το δεύτερο γύρο

    Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δηλώνει και ο ΛΑΟΣ, του οποίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ Μάκη Βορίδη, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μεγάλη και κρίσιμη ήττα του δικομματισμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της αριστεράς τονίζοντας ότι κατά τη συνεδρίαση, αξιολογήθηκε αυτή η άνοδος ως προς τις συνέπειες που θα έχει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στη χώρα.

    Σε ότι αφορά τη στάση του ΛΑΟΣ στο δεύτερο γύρο, ο κ. Βορίδης είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις οι οποίες θα τεθούν την Τετάρτη στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για να ληφθεί η τελική απόφαση. Ωστόσο ενδεικτικές της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα, είναι οι δηλώσεις που έκαναν ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Αϊβαλιώτης, πριν από τη συνεδρίαση κατά τις οποίες τόνισαν ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει πράσινη».

    Ο δε υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Χρυσανθακόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι πρέπει η στήριξη που θα δοθεί στο δεύτερο γύρο να κινείται σε ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας.

    Δημοκρατική Αριστερά: «Μπαίνουμε σε παρατεταμένη εκλογολογία»

    Την εκτίμηση ότι η χώρα έχει εισέλθει «σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας» , έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που συζητά το εκλογικά αποτελέσματα.

    Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτή, ενώ έκανε ιδιαίτερη και μακρά αναφορά στην αποχή, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και μαρτυρά τη βαθειά κρίση του πολιτικού συστήματος.

    Όσον αφορά την Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Κουβέλης είπε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη Βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν με όλες τις δυνάμεις οι υποψηφιότητες του κ. Καμίνη στην Αθήνα και του κ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη καλώντας «όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν ενεργό θέση.

    Στο Συνασπισμό, η Πολιτική Γραμματεία θα συζητήσει σήμερα και αύριο για τα εκλογικά αποτελέσματα και τις επόμενες κινήσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε εγρήγορση τα κομματικά επιτελεία για το β' γύρο

    Είδηση: 46462

    [03] Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Ζημιές από την κακοκαιρία

    Τριτη, 09 11 2010 14:33

    Βροχές και καταιγίδες στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας καθώς και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που τοπικά φτάνουν τα 9 μποφόρ, συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού. Σε ισχύ παραμένει η μερική απαγόρευση απόπλου για ορισμένες περιοχές, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη. Από το κύμα κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί καταστροφές κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο.

    Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες

    Πλωτός γερανός και ρυμουλκό που βρίσκονταν προσδεδεμένα στη θαλάσσια περιοχή όρμου "Αμπελάκια" παρασύρθηκαν την Τρίτη, πιθανότατα λόγω των ισχυρών ανέμων, και κατέληξαν στο ναυπηγείο Σαλαμίνας.

    Αμεσα έσπευσαν στο σημείο μέλη του Λιμενικού Σώματος και διαπίστωσαν ότι τα προαναφερθέντα πλοία είχαν προσδεθεί ασφαλώς από το προσωπικό του ναυπηγείου και ότι δεν αποτελούσαν κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ούτε πρόσκρουση των πλοίων μεταξύ τους.

    Στην Αχαΐα, πρωτοφανείς καταστροφές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στο δήμο Μόβρης, δυτικά της Πάτρας. Σήκωσε στέγες σπιτιών, έσπασε τζαμαρίες, ξερίζωσε δένδρα, ενώ πεσμένος κορμός προκάλεσε τον εκτροχιασμό βαγονιού αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση την Καλαμάτα, χωρίς όμως να σημειωθεί τραυματισμός.

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκάλεσαν οι ισχυρότατοι άνεμοι τη Δευτέρα στην Κέρκυρα.

    Προβλήματα και στα Ιωάννινα από ισχυρές καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

    Ζημιές σε σπίτια και τουριστικές επιχειρήσεις προκάλεσε νέος ανεμοστρόβιλος, που πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Βασιλικό Ζακύνθου.

    Ο ανεμοστρόβιλος βγήκε από τη θάλασσα στον κόλπο του Λαγανά και στο πέρασμά του από το Γέρακα Βασιλικού πήρε στέγες σπιτιών και έσπασε αιωνόβια δέντρα.

    Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που περνά ανεμοστρόβιλος από την περιοχή με περιορισμένες ζημιές.

    Ζημιές και πρόγνωση

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα Θυελλώδεις άνεμοι- Ζημιές από την κακοκαιρία

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μερική απαγόρευση απόπλου

    Σε ισχύ παραμένει η μερική απαγόρευση απόπλου για ορισμένες περιοχές, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν και τα 9 μποφόρ.

    Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη, ενώ από Ηγουμενίτσα για τα Ιόνια νησιά απαγορεύθηκε ο απόπλους για πλοία ανοιχτού τύπου και τα αμφίδρομα.

    Για τον Αργοσαρωνικό, δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ και των «δελφινιών» από Καβάλα, ενώ δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ταξιάρχης» για Καβάλα-Λήμνο.

    Από Κεραμωτή για Θάσο γίνονται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο το «Παναγία Θαλασσινή» και το «Μαρμάρι Εξπρές» από το Λαύριο.

    Απαγορευτικό απόπλου εξεδόθη επίσης για την Κυλλήνη, ενώ στην Πάτρα δεν πραγματοποιεί δρομολόγια το «Κεφαλληνία» για Πάτρα-Σάμη-Κεφαλληνία-Ιθάκη.

    Κλειστή από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Ζάκυνθο με την Κυλλήνη.

    Εξάλλου οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο, ήταν η αιτία της πρόσκρουσης τριών πλοίων - στον Πειραιά, το Ηράκλειο και την Ικαρία.

    Οι επιβάτες, πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό link: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Σχετική είδηση: Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη Δ.Ελλάδα

    Είδηση: 46453

    [04] Ομπάμα: Χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο

    Τριτη, 09 11 2010 15:37

    Στην Ινδονησία έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, μετά την Ινδία. Στόχος της επίσκεψής του στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα είναι να απευθύνει στον ισλαμικό κόσμο, να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας καθώς και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές τους σχέσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα έζησε κάποια χρόνια, όσο ήταν παιδί, στην Ινδονησία, ύστερα από το γάμο της μητέρας του με Ινδονήσιο, γι' αυτό και αρκετές οργανώσεις ετοιμάζουν πάρτι καλωσορίσματος στον Αμερικανό πρόεδρο. Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο μεγαλύτερο τέμενος της Ινδονησίας και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σε πανεπιστήμιο.

    Γιουντχογιόνο και Ομπάμα συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία των χωρών τους

    Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία, δήλωσαν σήμερα ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, του κλίματος και της ενέργειας. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να τείνει χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να επιτύχει και να προοδεύσει οικονομικά, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περιορίσει το Πεκίνο.

    Όσο για τις εκλογές της Κυριακής στη Μιανμάρ, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα που υποστηρίζεται από το στρατό, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο στρατός της Μιανμάρ έκλεψε τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες που γίνονται στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.

    Ο Ομπάμα έφτασε σήμερα Τρίτη στην Ινδονησία, τη χώρα στην οποία έζησε τέσσερα χρόνια από το 1967 έως το 1971, όπου συναντήθηκε με τον ινδονήσιο ομόλογό του, ενώ το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.

    Ομπάμα: Οι σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε σήμερα από την Τζακάρτα πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για τη βελτίωση των σχέσεών τους με τις μουσουλμανικές χώρες.

    «Δεν έχουμε βέβαια εξαλείψει ορισμένες παρεξηγήσεις και υποψίες που υπήρχαν από πολλού χρόνου, εν τούτοις πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο Ομπάμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο.

    «Όσον αφορά τις προσπάθειές μας να τείνουμε χείρα φιλίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστεύω πως είναι ειλικρινείς και διαρκείς», τόνισε ο ίδιος, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της πολιτικής του, έναν χρόνο μετά τη βαρυσήμαντη ομιλία του για την προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου 2009.

    Ο ίδιος εξήγησε πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του ήταν να αποφύγει την πόλωση σε θέματα ασφάλειας κατά τις σχέσεις του με τις μουσουλμανικές χώρες. «Ο κόσμος έχει κι άλλα ενδιαφέροντα πέρα από την ασφάλεια. Ναι μεν η ασφάλεια είναι σημαντική, πλην όμως εγώ θέλω να είμαι βέβαιος πως συζητούμε με ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων για ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων», πρόσθεσε.

    «Μας απομένει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε ο Ομπάμα, πριν τη δημόσια ομιλία του σε Παν/μιο στην Ινδονησία, όπου αναμένεται να κάνει νέα νύξη για τα θέματα αυτά.

    "Ενθουσιασμένος" ο Ομπάμα για την επιστροφή του στην Ινδονησία.

    "Ενθουσιασμένος" ο Αμερικανός πρόεδρος που επέστρεψε στη Τζακάρτα, την πόλη όπου πέρασε τέσσερα χρόνια κατά την παιδική του ηλικία, παρόλο που δεν "αναγνώρισε" και πολλά όταν έφτασε σήμερα την Τρίτη.

    "Είναι θαυμάσιο που βρίσκομαι εδώ", δήλωσε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι ένιωθε "λίγο αποπροσανατολισμένος" στο δρόμο από το αεροδρόμιο καθώς "το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς" τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

    Χρησιμοποιώντας κάποιες λέξεις στα ινδονησιακά ο Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα μαζί με τις δύο κόρες του για τους δείξει "αυτό το υπέροχο αρχιπέλαγος". "Νιώθω αγάπη για τους ανθρώπους εδώ", δήλωσε. "Η αδερφή μου είναι μισή Ινδονήσια και η μητέρα μου εργάστηκε εδώ για πολύ καιρό".

    Ο Ομπάμα έζησε στη Τζακάρτα από το 1967 έως το 1971, από τα 6 έως τα 10 του χρόνια δηλαδή, μαζί με την αμερικανίδα μητέρα του και τον ινδονήσιο σύζυγό της.

    Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γιουντχογιόνο και ο Ομπάμα υπέγραψαν συμφωνίες για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

    "Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε κάποιους τομείς, κυρίως στον εμπορικό τομέα, στις επενδύσεις, την εκπαίδευση, την ενέργεια, το κλίμα και το περιβάλλον, την ασφάλεια και τον εκδημοκρατισμό", δήλωσε ο ινδονήσιος πρόεδρος.

    Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν πιο στενά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ο Γιουντχογιόνο.

    Με αυτές τις συμφωνίες η Ινδονησία επιθυμεί να δημιουργήσει μία σχέση "ίσος προς ίσο" με τις ΗΠΑ που θα της επιτρέψει να εδραιώσει τη θέση της ως πρώτη δύναμη στη νοτιοανατολική Ασία και μέλος της ομάδας G20.

    Η επίσκεψη του Ομπάμα είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 20 ώρες, όμως μπορεί τελικά να είναι πιο σύντομη εξαιτίας του ηφαιστείου Μεράπι που συνεχίζει να εκρήγνυται.

    Εξαιτίας του λιγοστού χρόνου ο Ομπάμα δεν πρόλαβε να δείξει στη σύζυγό του Μισέλ το σπίτι και τα δύο σχολεία που πήγαινε όταν ζούσε στη Τζακάρτα, όμως αναμένεται να συναντήσει μερικούς από τους παλιούς του φίλους με τους οποίους έπαιζε ποδόσφαιρο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS

    Σχετική είδηση: Στην Ινδονησία ο Μπάρακ Ομπάμα

    Είδηση: 46458

    [05] Siemens: Αίτημα για νέα δικαστική συμβολή

    Τριτη, 09 11 2010 15:04

    Τετ α τετ με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, Πέτερ Λέσερ, ήρθαν τη Δευτέρα στο Μόναχο, οι έλληνες βουλευτές -μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens και έθεσαν αίτημα νέας δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση. Η εξέταση μαρτύρων στο Μόναχο από την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens ολοκληρώνεται την Παρασκευή 12/11/2010 με τον πρώην υπεύθυνο του τομέα τηλεπικοινωνιών της μητρικής Siemens, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.

    ¶γνοια δηλώνει ο πρόεδρος της SIEMENS

    Ενώπιον του κλιμακίου της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής βουλής που μετέβη στο Μόναχο τη Δευτέρα, παρουσιάστηκε ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Siemens Πέτερ Λέσερ.

    Ο 53χρονος Πέτερ Λέσερ δήλωσε «άγνοια», στα περισσότερα από τα γραπτά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως τόνισε, η εταιρία υπό τη δική του διοίκηση τράβηξε «διαχωριστική γραμμή» με το παρελθόν και δεν έχει ουδεμία ανάμειξη στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

    Ο Λέσερ, είχε διαδεχτεί τον Κλάους Κλάινφελντ (απομακρύνθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου) και ανέλαβε τη διεύθυνση της Siemens τον Ιούλιο του 2007 όταν είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

    Το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής αποτελείται από τους βουλευτές Βασ. Τσόνογλου, Δ. Παπουτσή, Κ. Τσαβάρα, Αθ. Παφίλη, ενώ η εξέταση των μαρτύρων γίνεται στην Εισαγγελία Ι του Μονάχου στο γραφείο της εισαγγελέως Μπόιμλερ-Χεσλ που έχει χειριστεί εξαρχής τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Siemens».

    Εξεταστική επιτροπή για τη Siemens - Πρόταση για επιβολή προστίμων

    Νέες βολές κατά της γερμανικής εταιρείας Siemens, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την ομώνυμη υπόθεση Σήφης Βαλυράκης και απέστειλε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης έγγραφο ζητώντας εκ μέρους της επιτροπής να επιβάλλουν με κοινή υπουργική τους απόφαση διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία για συμμετοχή των υπαλλήλων της σε οργανωμένο και διασυνοριακό έγκλημα παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

    Με επίκληση των νόμων 3251/2004 και 3875/2010 για την ευθύνη νομικών προσώπων για αξιόποινες πράξεις που συνιστούν οργανωμένο έγκλημα με σκοπό να προσποριστούν όφελος για λογαριασμό τους, ζητείται πλέον από την εκτελεστική εξουσία (δεν την δεσμεύει η πρόταση) να ενεργήσει κατά το γράμμα του νόμου επιβάλλοντας πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ.

    Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται περαιτέρω πίεση στη γερμανική εταιρεία να δώσει τα ονόματα των δωροδοκηθέντων, αφού το διοικητικό πρόστιμο είναι το πρώτο βήμα, ενώ στις προβλέψεις των ίδιων νόμων οι διοικητικές ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της παραβάτου εταιρείας από αναθέσεις, προμήθειες και διαγωνισμούς, αλλά και την προσωρινή έως δύο χρόνια ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας της, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερωθούν τα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε.

    Σχολιάζοντας τη σιωπή που τήρησαν και τα τρία ηγετικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας -πρόεδρος, αντιπρόεδρος και επικεφαλής τμήματος διαφάνειας- που εξετάσθηκαν από τους Έλληνες βουλευτές στο Μόναχο, ο κ.Βαλυράκης τόνισε ότι "ακολούθησαν την ίδια γραμμή της συγκάλυψης"

    - Το γεγονός ότι και οι τρεις αξιωματούχοι της εταιρείας παρανομούν μη δίνοντας στοιχεία, σημαίνει ότι η εγκληματική οργάνωση είναι ενεργή και συνεχίζει να εγκληματεί, υπογράμμισε ο Σήφης Βαλυράκης, προσθέτοντας ότι σίγουρα γνωρίζει η Siemens ποιοι δωροδοκήθηκαν "κι αν ακόμη έχουν καεί τα εξτρέ, μπορεί να ρωτήσει τα στελέχη της".

    Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βαλυράκης έστρεψε τα βέλη του και κατά της σημερινής εφέτου -ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα αφήνοντας να εννοηθεί ως απαράδεκτο το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έχει ασκηθεί in rem δίωξη για σύσταση συμμορίας για οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα δεν έχουν βγει ούτε τα κατηγορητήρια.

    - Θα έπρεπε να είχε καλέσει να καταθέσουν οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας για να βγάλουμε στη συνέχεια ένα ευπρεπές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τόνισε ο κ. Βαλυράκης.

    Αν και ο κύκλος των ανακρίσεων στο Μόναχο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή με την εξέταση του Μίχαελ Κουτσερόϊτερ, ο πρόεδρος της εξεταστικής δεν θεώρησε ότι ήταν άσκοπα τα ταξίδια αυτά.

    "Αυτοί που νομίζουν ότι το καλάθι μας από το Μόναχο είναι μικρό, κάνουν μεγάλο λάθος, σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η κατάθεση Σίκατσεκ "έδεσε" την κατηγορία και της συμμορίας και του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος.

    Ήδη τη Δευτέρα τα μέλη της εξεταστικής που ήσαν στο Μόναχο κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής γα το νέο αδίκημα του διασυνοριακού εγκλήματος παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας και απάτης.

    Την Τετάρτη πάντως η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου εν ολομελεία για να συζητηθούν τα αποτελέσματα και του χθεσινού ταξιδιού, και την εξέταση του προέδρου της εταιρείας Πέτερ Λέσερ. Θεωρείται πάντως βεβαία η πρόταση και για νέα παράταση των εργασιών της επιτροπής που θα έπρεπε να καταθέσει πόρισμα τη ερχόμενη Δευτέρα, 15 του μηνός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46455

    [06] Κρούσματα χολέρας στην πρωτεύουσα της Αϊτής

    Τριτη, 09 11 2010 18:38

    Κάποια "μεμονωμένα κρούσματα" χολέρας καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-Ο-Πρενς για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της επιδημίας που προκάλεσε το θάνατο 544 ανθρώπων στη χώρα, ανακοινώθηκε επίσημα από αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Ο Αριέλ Ανρί αναφέρθηκε σε δύο ύποπτους θανάτους στην πρωτεύουσα.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει ξέσπασμα της ασθένειας στην πρωτεύουσα, αλλά η χολέρα "θα φτάσει" στο Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πολλοί πληγέντες από το σεισμό του Ιανουαρίου διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 ύποπτα κρούσματα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Haiti: Cholera confirmed in Port-au-Prince

    Είδηση: 46479

    [07] Υπό παρακολούθηση οι τιμές των αγροτικών εφοδίων

    Τριτη, 09 11 2010 17:51

    Σε καθεστώς ουσιαστικής παρακολούθησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και σπόρων), προχωρά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις από 20% μέχρι και 40% που ενδεχομένως να είναι αδικαιολόγητες. Το υπουργείο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παραπέμψει το ζήτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με αίτημα την διερεύνηση του από την πλευρά των εναρμονισμένων πρακτικών και για τις τιμές και για τις αυξήσεις.

    Όπως τόνισαν οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Κουτσούκος, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί αγορανομική διάταξη με την οποία κάθε αύξηση των τιμών των εφοδίων που δεν αιτιολογείται από τις εταιρείες δεν θα γίνεται αποδεκτή.

    «Γενικά κάθε αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται. Οι αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται δεν θα εγκρίνονται και δεν θα γίνονται. Το μήνυμα προς την αγορά είναι ότι θα πει τάξη στον κλάδο αυτό καθώς μεγάλο ποσοστό των αγροτών αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον αν οι αυξήσεις αυτές και αδικαιολόγητες» σημείωσε οκ. Ρόβλιας τονίζοντας ότι «όλοι όσοι διαμορφώνουν τις τιμές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρούν τη νομιμότητα».

    Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι θα λειτουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών για το συγκεκριμένο κλάδο και περισσότερες ανακοινώσεις γι αυτό θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα ενώ σημείωσε ότι ήδη αποστέλλεστε εγκύκλιος στις νομαρχίες να ελέγξουν τα σημεία λιανικής πώλησης ώστε να υπάρχει αναγραφή τιμών και τιμοκατάλογοι.

    Όπως είπε οκ. Κουτσούκος από το φθινόπωρο είχαν γίνει καταγγελίες για αδικαιολόγητες αυξήσεις και επειδή τώρα ξεκινάει η περίοδος της σποράς για τους αγρότες τα δύο υπουργεία αποφάσισαν να κινηθούν για να προστατευτεί το εισόδημα αγροτών και καταναλωτών.

    Ο κ. Κουτσούκος γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας σε ότι αφορά στα λιπάσματα, ενώ στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης και αποκέντρωσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε ενημερώσεις για την ορθή γεωργική πρακτική και τη συμβουλευτική λίπανση.

    Όπως επισημάνθηκε από τους δύο υφυπουργούς η αύξηση της συμμετοχής των εισαγόμενων λιπασμάτων επηρεάζει το κόστος παραγωγής ενώ σε ότι αφορά στα φυτοφάρμακα καθώς είναι σε καθεστώς αγορανομικής παρακολούθησης το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη διαμόρφωση των λιανικών τιμών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το κόστος παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία τον Αύγουστο αυξήθηκε 3,9% και η συμμετοχή στο κόστος παραγωγής είναι 5% για λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ο τζίρος της αγοράς λιπασμάτων είναι 500 εκατ. ευρώ, των φυτοφαρμάκων 150-160 εκατ. ευρώ και των σπόρων 150 ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46474

    [08] Πρόθεση Μαρκογιαννάκη-Κιλτίδη για ένταξη στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη

    Τριτη, 09 11 2010 16:09

    Οι πρώην υπουργοί Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν, στις 21 Νοεμβρίου, στο κόμμα που αναμένεται να ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δύο βουλευτές, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ALTER, επανέλαβαν ότι είναι δεδομένη η επιθυμία τους να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.

    Στις 21 Νοεμβρίου

    "Στις προθέσεις μου είναι στις 21 του μηνός να είμαι εκεί και να υπογράψω" δήλωσε ο βουλευτής Χανίων Χ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος προσδιόρισε πως το νέο κόμμα τοποθετείται "στον ευρύτατο χώρο της κεντροδεξιάς χωρίς να είναι περιορισμένο στα στενά όρια που επιχειρεί να περιορίσει τη νέα ΝΔ ο κ. Σαμαράς".

    Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές απάντησε ότι δεν μπορεί να πει, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει. "Θα μιλήσει ο καθένας για τον εαυτό του" ανέφερε και σημείωσε πως δεν γνωρίζει το όνομα του νέου κόμματος.

    Στην ίδια εκπομπή, ο Κ. Κιλτίδης δήλωσε πως είναι δεδηλωμένη η πρόθεσή του εδώ και μήνες να ενταχθεί στο νέο κόμμα: "Η κα Μπακογιάννη προκαλείται από τη μοίρα της να επιχειρήσει την αναγέννηση της ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης και έχω θέσει εαυτόν σε αυτή την ευρεία κεντροδεξιά παράταξη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, με όσους αγώνες και όποια πολιτική παιδεία μου χάρισε ο Θεός, για την πατρίδα, σ' αυτήν την προσπάθεια, που, ήδη, έχει ανακοινωθεί από την κα Μπακογιάννη".

    Εν τω μεταξύ, ο μηχανισμός της κας Μπακογιάννη εργάζεται πυρετωδώς για την 21η Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα, το σύμβολο και η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, στο θέατρο Μπάντμιντον.

    Στελέχη πραγματοποιούν επαφές σε όλη την Ελλάδα και στόχος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου βρίσκεται το γραφείο της κας Μπακογιάννη, είναι στις 21 του μηνός να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46467

    [09] Δεκάδες κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στην Πάτρα

    Τριτη, 09 11 2010 15:50

    Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, που φθάνει περίπου τα 48 κιλά, εντόπισαν άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, έπειτα από έλεγχο που έκαναν σε φορτηγό στο λιμάνι. Έπειτα από ειδική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα βρέθηκε και συνελήφθη το άτομο που οργάνωσε την μεταφορά της κοκαΐνης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, αφού εκτιμάται ότι πιθανόν να εμπλέκονται και άλλα άτομα στο συγκεκριμένο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείονται και διεθνείς διασυνδέσεις.

    Μετά από πληροφορίες

    Το Λιμενικό είχε εδώ και αρκετό καιρό πληροφορίες ότι θα περνούσε από την Πάτρα όχημα το οποίο θα μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

    Τη Δευτέρα, έγινε έλεγχος σε φορτηγό που έφθασε στην Πάτρα από το Μπάρι της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, η ποσότητα της κοκαΐνης που ήταν κρυμμένη σε ειδική ξύλινη κατασκευή στο κρεβάτι της καμπίνας του οδηγού.

    Η ποσότητα της κοκαΐνης ήταν επικαλυμμένη με ειδική κρέμα και τυλιγμένη με καρμπόν, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της από μηχάνημα ακτινών.

    Επίσης, οι λιμενικοί βρήκαν ένα χαρτοκιβώτιο μέσα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί 10 κουτιά του ενός κιλού, που περιείχαν τη χημική ουσία «φαινακετίνη» σε λευκή σκόνη. Η ουσία αυτή προοριζόταν για πρόσμιξη με την κοκαΐνη, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα των ναρκωτικών που προορίζονταν προς πώληση.

    Μετά τον εντοπισμό της κοκαΐνης οι λιμενικοί συνέλαβαν τον οδηγό του φορτηγού, καθώς και δύο ακόμη άτομα που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και συνόδευαν το φορτηγό.

    Στην συνέχεια, οι λιμενικοί, με τη συνεργασία της Αστυνομίας, οργάνωσαν ειδική επιχείρηση στην Αθήνα, όπου εντόπισαν έναν 48χρονο αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος φέρεται ως ο αποδέκτης της ποσότητας της κοκαΐνης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46461

    [10] Αποσύρεται του από τον συνδυασμό Τατούλη ο Δ. Σαραβάκος

    Τριτη, 09 11 2010 18:18

    Αποσύρει την στήριξη του από την "Νέα Πελοπόννησο", του Πέτρου Τατούλη και ζητά από τους πολίτες την καταψήφιση της, στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του συνεργαζόμενου Συνδυασμού "Κίνηση Πολιτών Πελοποννήσου", Δημήτρης Σαραβάκος.

    Ο κ. Σαραβάκος επισημαίνει ότι έλαβε αυτή την απόφαση "αφού αξιολόγησε το πρόγραμμα της "Νέας Πελοποννήσου" του Πέτρου Τατούλη, το οποίο δεν περιέχει ξεκάθαρες και συγκεκριμένες προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί", όπως επίσης και "την μονομερή και απροκάλυπτη παρέμβαση στήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων, με αποτέλεσμα την εκλογή Υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων προερχομένων μόνο από το ΠΑΣΟΚ, και οι σύμβουλοι πλέον του συνδυασμού Τατούλη να ανήκουν μόνο σε ένα κόμμα, χάνοντας έτσι την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ δομή με την οποία ξεκινήσαμε".

    AΠΕ

    Είδηση: 46476

    [11] Κονγκό: 78 νεκροί μέχρι σήμερα από την επιδημία πολιομυελίτιδας

    Τριτη, 09 11 2010 18:39

    Τουλάχιστον 78 πολίτες έχουν πεθάνει από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα από τον ιό της πολιομυελίτιδας στην περιοχή Πουέν Νουάρ (νότιο τμήμα της χώρας) έγινε γνωστό από την τοπική επιτροπή κρίσης, ενώ μια σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου έκανε λόγο για 62 νεκρούς.

    "Μέχρι τη Δευτέρα μετρήθηκαν 78 νεκροί", δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής κρίσης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

    Παράλληλα ο γενικός διευθυντής Υγείας, Δρ. Αλέξις Ελίρα Ντοκέκιας δεν θέλησε να αναφερθεί στους θανάτους και είπε: "Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να μετράμε τους θανάτους. Αλλά το ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 183 νέες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού".

    "Το Πουέν Νουάρ είναι το επίκεντρο της νόσου, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 175 περιπτώσεις ενώ δύο περιπτώσεις εμφανίστηκαν στην πόλη Μπουέντζα , τρεις στο Νιάρι και τρεις στην πρωτεύουσα Μπραζανβίλ.

    "Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ιό πολύ ανθεκτικό και συχνά θανατηφόρο . Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μια μεγάλη εκστρατεία για όλο τον πληθυσμό της χώρας. Ήδη από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών στην πόλη Πουέν Νουάρ", ανέφερε ο καθηγητής Ντοκέκιας που επισήμανε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας εισήχθη στο Κονγκό όπου η νόσος έχει εξαφανιστεί από το έτος 2.000.

    Επισήμως η επανεμφάνιση της οξείας χαλαρής παράλυσης που σχετίζεται με την πολιομυελίτιδα επιβεβαιώθηκε και από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης της Ατλάντα (ΗΠΑ) που ανέφερε ότι χρειάζεται για την πρόληψή της ένα εμβόλιο του ιού "τύπου 1".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 46480

    [12] ΕΕ: Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στο Μαυροβούνιο

    Τριτη, 09 11 2010 16:58

    Την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα η Κομισιόν, διά στόματος του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε. Το Μαυροβούνιο, ωστόσο, δεν θα λάβει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, πρέπει να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για πρόοδο σε πολλούς τομείς.

    Τι ζητά η ΕΕ

    Στο κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου θα δημοσιοποιηθεί σήμερα και τα ΜΜΕ ήδη παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρεται ότι η ΕΕ αναμένει από το Μαυροβούνιο πρόοδο στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, στην αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος, στην ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου και στην ελευθερία των ΜΜΕ.

    Μετά τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες, στους εκπροσώπους του Τύπου στην Ποντγκόριτσα θα παραχωρήσουν συνέντευξη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο Λεοπόλντ Μάουρερ και η υπουργός αρμόδια για την ένταξη στην ΕΕ Γκόρνταν Τζούροβιτς.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46472

    [13] Η ώρα των «έξυπνων» διαγνωστικών χαπιών

    Τριτη, 09 11 2010 15:33

    Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis είναι έτοιμη να υλοποιήσει την τεχνολογία του «έξυπνου» χαπιού, καθώς σχεδιάζει να ζητήσει τους επόμενους μήνες έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές για την κυκλοφορία ενός καινοτομικού χαπιού, που θα περιέχει ένα «τσιπάκι». Σε πρώτη φάση, η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε ένα από τα καθιερωμένα φάρμακα της εταιρίας, το οποίο λαμβάνεται από τους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το νέο όργανο ως ξένο.

    Ανώτερο στέλεχος της εταιρίας δήλωσε ότι, στη συνέχεια, η ίδια τεχνολογία του ενσωματωμένου τσιπ θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα χάπια. «Προχωράμε στη δημιουργία ενός φαρμάκου με τσιπ για τους ασθενείς με μεταμόσχευση και ελπίζουμε ότι στους επόμενους 18 μήνες θα μπορέσουμε να το έχουμε έτοιμο για να ζητήσουμε τη σχετική άδεια από τις ρυθμιστικές Αρχές, τουλάχιστον στην Ευρώπη», ανέφερε ο υπεύθυνος ανάπτυξης Τρέβορ Μάντελ, μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

    Η Novartis συμφώνησε φέτος τον Ιανουάριο να πληρώσει 24 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία «τσιπ μέσα σε χάπι», που ανέπτυξε η μικρή εταιρία βιοϊατρικής έρευνας Proteus Biomedical με έδρα την Καλιφόρνια, μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να αποκτήσει ανταγωνιστικό προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, που θεωρούν πολλά υποσχόμενη τη νέα τεχνολογία.

    Το μικροσκοπικό τσιπ Proteus (Πρωτέας), που περιέχεται μέσα στο χάπι που καταπίνει ο ασθενής, ενεργοποιείται από το οξύ του στομάχου και στέλνει πληροφορίες σε ένα μικρό επίδεσμο-πλακέτα πάνω στο δέρμα, που με τη σειρά της μεταδίδει τα ιατρικά δεδομένα σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή τα στέλνει σε ένα γιατρό μέσω του Ίντερνετ. Το «τσιπάκι» μπορεί να συλλέξει μια πληθώρα βιομετρικών πληροφοριών, όπως το σφυγμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτιότητα των κινήσεων κ.α.

    Επειδή ο «Πρωτέας» απλώς πρόκειται να προστεθεί σε ένα υπάρχον φάρμακο, η Novartis δεν προτίθεται να κάνει εξαρχής πλήρεις κλινικές δοκιμές για το νέο φάρμακο, αλλά θα κάνει απλώς τα λεγόμενα τεστ βιο-ισοδυναμίας, για να αποδείξει ότι το χάπι με το τσιπ δεν διαφέρει από το αρχικό χωρίς το τσιπ, από φαρμακολογική άποψη.

    Από την άλλη, όμως, τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο θα διασφαλίζονται τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των ανθρώπων, από τη στιγμή που στοιχεία σχετικά με την υγεία τους θα μεταδίδονται μέσα από το σώμα τους σε κάποιον έξω από αυτό -και μάλιστα ασύρματα, οπότε θα μπορούσαν ακόμα και να υποκλαπούν κατά την μεταφορά τους. Όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, οι ρυθμιστικές Αρχές κατ' αρχήν δεν είναι αρνητικές στην ιδέα ενός χαπιού με τσιπ, όμως εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 46460

    [14] Αργότερα εμφανίζεται το Αλτσχάιμερ στους δίγλωσσους

    Τριτη, 09 11 2010 16:42

    Υγεια

    Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες, εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που μεταξύ των ετών 2007 - 2009 είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ.

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες επί πολλά χρόνια (περίπου οι μισοί), εμφάνισαν καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου για μια πενταετία κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους άλλους μισούς που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, αλλά, πάντως, φαίνεται να καθυστερεί η εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων.

    Οι εγκέφαλοι των δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ανθρώπων δείχνουν επίσης ζημιά από τη νόσο, όμως διαθέτουν μια ικανότητα αναπλήρωσης των βλαβών των εγκεφαλικών κυττάρων τους, με αποτέλεσμα να «φρενάρουν» για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η νοητική σύγχυση, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και σχεδιασμού κ.α.

    Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Έλεν Μπιάλιστοκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Υόρκης, «αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδίως για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως ο Καναδάς, όπου η χρήση δύο γλωσσών είναι συνηθισμένη».

    Η νέα έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια ανάλογη έρευνα, με επικεφαλής την Μπιάλιστοκ, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό νευροψυχολογίας «Neuropsychologia». Η προηγούμενη μελέτη, σε 184 ασθενείς με τις πρώτες ενδείξεις για Αλτσχάιμερ, είχε δείξει ότι όσοι ήσαν δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι, εμφάνιζαν καθυστερημένα τα συμπτώματα, γύρω στα τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46471

    [15] Μ. Ανατολή: Διεθνής ανησυχία για την ανέγερση νέων εβραϊκών κατοικιών

    Τριτη, 09 11 2010 17:23

    Την ανέγερση περισσότερων από 1.300 κατοικίες για εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ ενέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ, μια απόφαση που "απογοήτευσε βαθιά" τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, και επικρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την Τζακάρτα ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να συμβάλει στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης. Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν ¶στον ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, ενώ, την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η Μόσχα.

    "Παράνομοι οι οικισμοί"

    "Αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν βοηθάει ποτέ όταν πρόκειται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας. "Ανησυχία μου προκαλεί το γεγονός ότι δεν βλέπουμε τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να κάνουν μια επιπρόσθετη προσπάθεια για μια πρόοδο, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ζήσει το Ισραήλ δίπλα-δίπλα και ειρηνικά με μία κυρίαρχη Παλαιστίνη" προσέθεσε.

    "Αυτό το πρόγραμμα αντιβαίνει στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη διεθνή κοινότητα για να επαναληφθούν οι απ' ευθείας συνομιλίες και η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί" αναφέρει η ¶στον σε ανακοίνωσή της.

    "Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη μια λύση δύο κρατών" προσθέτει η ¶στον.

    "Κρίνουμε απαραίτητο η ισραηλινή πλευρά να απόσχει από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν, πράγμα που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις" σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ο διάλογος αυτός παραμένει μια λύση, χωρίς εναλλακτική επιλογή, για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και συνολική πολιτική διευθέτηση στη Μέση Ανατολή", στην οποία η Ρωσία θα συμβάλει "ενεργά", καταλήγει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού "Η Ειρήνη Τώρα" και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό πως ένα πρόγραμμα για την κατασκευή 800 κατοικιών επανελήφθη τον περασμένο μήνα σε μια νέα συνοικία του ισραηλινού οικισμού Αριέλ στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η επέκταση του οικισμού Αριέλ θα επιτρέψει "να περικυκλωθεί η γειτονική παλαιστινιακή περιοχή του Σαλφίτ".

    "Ένας ιδιώτης επιχειρηματίας πέτυχε πρόσφατα την ανανέωση της άδειας για να προετοιμάσει το έδαφος για την κατασκευή 800 κατοικιών", δήλωσε η εκπρόσωπος Χαγκίτ Οφράν.

    Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση να ανανεωθεί η άδεια "σοβαρή πρόκληση", καθώς "δεν υπάρχει ζήτηση για κατοικίες τον τελευταίο καιρό στον Αριέλ", έναν οικισμό 18.000 κατοίκων.

    Ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εκπρόσωποι του δήμου του Αριέλ και του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Israel plans 1,300 East Jerusalem Jewish settler homes

    Είδηση: 46473

    [16] Γ. Καμίνης: «Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει σελίδα»

    Τριτη, 09 11 2010 16:46

    «Ενα πακέτο για την Αθήνα» προσφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για να πείσει όσους δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (η αποχή στην Αθήνα έφτασε το 57%) να το κάνουν στον δεύτερο. Αισιόδοξος από το αποτέλεσμα του α' γύρου, ο κ. Καμίνης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στα γραφεία του συνδυασμού του «Δικαίωμα στην πόλη», δήλωσε πως η Αθήνα μπορεί να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει μια νέα πλειοψηφία.

    Συνοψίζοντας τις προγραμματικές του δεσμεύσεις ο υποψήφιος δήμαρχος υποσχέθηκε:

    Μνημόνια συνεργασίας με ομάδες πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης για να διαμορφωθεί τελικά ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης

    Απογραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά και μέτρα περίθαλψης και υγιεινής

    Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών

    Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και απελευθέρωση των δρόμων και των πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους

    Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου

    Σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη

    Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών του Δήμου και ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο

    Δημιουργία 7 μικρών Δήμων στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» τόνισε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας δημοτικής αρχής και έχουν στόχο την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων από την κρίση δημοτών, την αποκατάσταση των στοιχειωδών λειτουργιών του δήμου, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και, τέλος, ένα νέο διοικητικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων και σε επίπεδο διαμερισμάτων.

    «Το αδιαφανές μονοπαραταξιακό μοντέλο διοίκησης που οδήγησε την πόλη στο αδιέξοδο δεν έχει μέλλον. Στην πραγματικότητα, έχει καταρρεύσει, όπως επιβεβαιώθηκε και από το αποτέλεσμα του α' γύρου των εκλογών», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 46470

    [17] Financial Times - ¶. Μέρκελ: «Μεγάλος κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό»

    Τριτη, 09 11 2010 16:26

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, είναι η επιστροφή στον προστατευτισμό από το διεθνές εμπόριο, αναφέρει η Καγκελάριος της Γερμανίας ¶νγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Η Καγκελάριος είπε ότι ανησυχεί από τις νέες περιπτώσεις μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, τα οποία ορθώνονται από χώρες της G 20, περιλαμβάνοντας σε αυτά και το νόμο του αμερικανικού Κογκρέσου για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από την Κίνα, εάν δεν ανατιμήσει το νόμισμά της.

    Η κυρία Μέρκελ επεσήμανε ότι η Κίνα πρέπει να πειστεί "με γεγονότα και συγκεκριμένα στοιχεία" να διαμορφώσει μία "εύλογη συναλλαγματική ισοτιμία" για το γουάν, αντί να κατηγορείται για τη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθεί.

    Η κυρία Μέρκελ είπε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να αντανακλούν τη δύναμη της οικονομίας που εκδίδει κάθε νόμισμα, ενώ απέρριψε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τιμ Γκάιτνερ να θεσπιστούν όρια στο πλεόνασμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών. Τα πλεονάσματα είπε δεν "οφείλονται μόνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα".

    Η Καγκελάριος ήταν προσεκτική και κράτησε ισορροπίες στην κριτική που άσκησε στην Κίνα και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη μέχρι σήμερα συμβολή της G 20 στην αποφυγή μίας παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε το σχέδιο της Κυβέρνησής της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2011, τονίζοντας ότι μία στρατηγική εξόδου από τα ελλείμματα είναι αναγκαία για όλες τις χώρες της G 20.

    Είδηση: 46469

    [18] Ο πρώτος διαγωνισμος νέων μουσικών στην Κέρκυρα

    Τριτη, 09 11 2010 18:27

    Πανηγυρική συναυλία για την επέτειο των 120 χρόνων από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Μάντζαρος θα δώσει το μουσικό σώμα της φιλαρμονικής μαζί με το MELOS BRASS, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο.

    Σολίστες θα είναι ο Σωκράτης Ανθης στην τρομπέτα, ο Παναγιώτης Καίσαρης στην τρομπέτα, ο Αντώνης Λαγός στο κόρνο, ο Σπύρος Φαρούγγιας στο τρομπόνι, και ο Σάκης Μυρώνης στην τούμπα. Θα διευθύνει ο Σπύρος Δολιανίτης. Την ίδια βραδιά, θα γίνει η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού «Στέφανος Δολιανίτης». Πρόκειται για ένα νέο Παγκερκυραικο διαγωνισμό, που φέτος γίνεται για πρώτη φορά, προς τιμήν του παλιού αρχιμουσικού της Μάντζαρος, στον οποίο συμμετέχουν νέοι μουσικοί, ηλικίας μέχρι 16 ετών. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 παιδιά, από όλα τα μουσικά σωματεία της Κέρκυρας και το Μουσικό Σχολείο. Μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι διακεκριμένοι Κερκυραίοι μουσικοί όπως ο Σπύρος Μουρίκης και τα μέλη του συγκροτήματος MELOS BRASS. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα του ωδείου Φίλιππος Νάκας και τα βραβεία θα απονεμηθούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Μάντζαρος.

    Είδηση: 46477

    [19] Aνοίγει το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ

    Τριτη, 09 11 2010 18:09

    Σε καλό κλίμα έγινε το μεσημέρι η συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων στην ΚΟΝΤΙ με τον εκπρόσωπο της πολυεθνικής στην Ελλάδα, τον γάλλο κ. Κινέλ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Τριαντ. Καρατζιώλης, η εταιρία ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου από την ερχόμενη εβδομάδα -μετά από διακοπή λειτουργίας τρεισήμισι μηνών- αλλά και πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων. Στην παρούσα φάση η εταιρία ανακαλεί την ομαδική απόλυση 60 εργαζομένων, αλλά θέτει πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων. Το σωματείο, όπως είπε ο πρόεδρος, ζητά τις προτάσεις εγγράφως και στη συνέχεια θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση εργαζομένων για να ληφθούν αποφάσεις.

    Είδηση: 46475

    [20] Σύλληψη καταζητούμενου 30χρονου για ανθρωποκτονία

    Τριτη, 09 11 2010 16:05

    Σελίδα 1 από 2

    Ενα 30χρονο συνέλαβαν προχθές το μεσημέρι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος καταζητούνταν για ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συναυτουργία και απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία.

    Είδηση: 46466

    [21] Mea culpa Παπατόλια για το αρνητικό αποτέλεσμα στη Μαγνησία

    Τριτη, 09 11 2010 16:04

    Mea culpa αναφώνησε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας για το κακό αποτέλεσμα που έφερε στη Μαγνησία, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη καθώς όπως είπε, «στην προσπάθειά τους να εμπεδώσει σε όλους την περιφερειακή συνείδηση έδωσε την εντύπωση ότι «φύγαμε από το σπίτι μας». Τόνισε ότι έλαβε το μήνυμα κι επισήμανε ότι ούτως η άλλως όλες οι δράσεις που ανέλαβε η ΝΑΜ στη Μαγνησία είναι η βάση και για όσα σχεδιάζει για την Περιφέρεια.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου επέκρινε το ανθυποψηφιό του Κ. Αγοραστό που ανέβαλλε δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις τους στην ΕΤ3 και στο TV10 , ενώ με επιστολή του προς τους υπολοίπους επικεφαλής των παρατάξεων τους καλεί να πάρουν θέση για το θέμα. «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά, να εκφράσετε την άποψή σας, για μία πρακτική που κατά την άποψή μου προσβάλλει ευθέως τη δημοκρατία και τα πολιτικά μας ήθη, στερώντας από τους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ενημέρωση για το αύριο της Θεσσαλίας, δηλαδή για το αύριο όλων μας».

    Ο κ. Παπατόλιας επίσης έδωσε απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν οι κ.κ. Ζαχαρόπουλος και Κουρέτας, οι οποίοι δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας προγραμματικών συγκλήσεων κι εκτίμησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, κάτι που διαπιστώθηκε και προεκλογικά. Επισήμανε ότι σε όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν υπάρχουν ανάλογες προτάσεις του συνδυασμού του στο ίδιο πνεύμα, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες.

    Είδηση: 46465

    [22] Σκοτινιώτης: Κάλεσμα για συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων

    Τριτη, 09 11 2010 16:03

    Κάλεσμα για συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής έκανε σήμερα ο Π. Σκοτινιώτης επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά ψηφίζουμε για δήμαρχο που θα διαχειριστεί τις τύχες της πόλης σε μια δύσκολη περίοδο. Παράλληλα κάλεσε και όλους τους πολίτες, ακόμη κι αυτούς που συνειδητά επέλεξαν ν' απέχουν την πρώτη Κυριακή να προσέλθουν στην κάλπη, τονίζοντας ότι κατανοεί πλήρως την ατνίδρασή τους και ότι ο συνδυασμός του είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα μηνύματα που έστειλαν. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους ζητά τη στήριξή τους ενώ ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να συμφιλιωθούμε με καθεστωτικά φαινόμενα και καταστάσεις που προκαλούν αποστροφή στους πολίτες. Σταθερή επιλογή μας είναι "να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι".

    Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντίπαλό του Ζέττα Μακρή τονίζοντας ότι δεν έχει ν βαντιπαραθέσει στο πρόγραμμα και στις θέσεις του συνδυασμού του παρά μόνο σκληρό κομματικό λόγο, με καμία αναφορά στην πόλη και τα προβλήματά της, και την επέκρινε για το γεγονός ότι πουθενά στις μέχρι τώρα δηλώσεις της μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δεν αναφέρθηκε στους πολίτες που επέλεξαν ν' απέχουν. «Από τη στιγμή που η κ.Μακρή επιλέγει να μιλά κομματικά και μόνο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ότι κάθε ψήφος υπέρ της, θα προσμετρηθεί ως ψήφος υπέρ της πολιτικής του κ. Αλογουσκούφη και των κυβερνήσεων των οποίων η ίδια υπήρξε κυβερνητική βουλευτής, οι οποίες έχουν και την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ερωτηθείς αν γνωρίζει ότι η κα Μακρή ψήφισε στο δήμο Ρήγα Φεραίου, ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποίησε ποτέ ως πληροφόρηση, καθώς «δεν παίζει ποτέ με αυτούς του όρους. Το θέμα το συγκεκριμένο δεν με αφορά».

    Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι το δικό μας μήνυμα είναι « πρώτα η Πόλη και οι πολίτες της» και κάλεσε τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που αποκλείστηκαν να ττον στηρίξουν, με την κριτική ψήφο τους. «Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να επαναφέρω διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, για να παγιδεύσω έστω και έναν ψηφοφόρο. Πρέπει ωστόσο να συγκρουστούμε με τη δήθεν απολίτικη, μα στην ουσία βαθύτατα συντηρητική λογική, ότι όλοι το ίδιο είμαστε»

    Ερωτηθείς ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι δεν θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων που δεν κατάφεραν να μπουν στο δεύτερο γύρο, και ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία στο πρόγραμμα του συνδυασμού του κι αυτό του κ. Πατσιαντά καθώς όπως είπε έχουν και κοινή πολιτική πορεία ενώ επέκρινε όσους διατείνονται ότι ο συνδυασμός του επιτέθηκε ποτέ εναντίον του συνδυασμού του κ. Πατσιαντά, λέγοντας ότι «εμείς δείξαμε ανοχή έως και υπερβολή» ακόμη και σε επιθέσεις που δεχθήκαμε από αυτούς.

    Είδηση: 46463

    [23] Αιχμές νομάρχη κατά δικαστικών αντιπροσώπων για τις καθυστερήσεις στη σταυροδοσία υποψηφίων

    Τριτη, 09 11 2010 16:02

    Σελίδα 1 από 2

    "Από τη Δευτέρα, δηλαδή την επομένη κιόλας των εκλογών, θα είχε εκδώσει οριστικά αποτελέσματα σταυροδοσίας περιφερειακών συμβούλων η Νομαρχία Λάρισας, εάν δεν παρουσιάζονταν ορισμένα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη μη παράδοση των τηλεγραφημάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους σε 20 περίπου εκλογικά τμήματα. Παρόλα αυτά τα πήγαμε πολύ καλά στην έκδοση αποτελεσμάτων, πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα". Αυτά ανέφερε σε συνέντευξη τύπου τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, κάνοντας ουσιαστικά μία αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας.

    Είδηση: 46464

    [24] Η επόμενη ημέρα των εκλογών σε Ζάκυνθο και περιφέρεια Ιονίων Νήσων

    Τριτη, 09 11 2010 13:58

    "Την Κυριακή ο λαός της Ζακύνθου αποφάσισε να βάλει τέλος στην ανικανότητα, τη διαφθορά, τον λαϊκισμό και τα πάσης φύσεως οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα που καταδίκασαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ζακύνθου στην απαξίωση, ενώ, οδήγησαν την κοινωνία της Ζακύνθου επί σειρά ετών να παρακολουθεί αμήχανα τις χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, επιχειρώντας να καταστήσουν όλους μας παθητικά συμμέτοχους στην ηθική και κοινωνική κατάπτωση".

    Αυτό αναφέρεται - μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του συνδυασμού ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ Ζάκυνθο, ενώ, αναφορικά με την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη εκλογική νίκη καθώς θα επιχειρηθεί η προσέγγιση και πολλών άλλων Ζακυνθινών από όλους τους κομματικούς χώρους.

    Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες αναδείχθηκαν τελικά σε κομβικής σημασίας, εν μέσω του ζοφερού κλίματος που προκαλεί η οικονομική κρίση, η αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου και η κυβερνητική ανικανότητα, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού, ΝΕΑ ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που στηρίζεται από τη ΝΔ, Σπύρος Σπύρου, επισημαίνοντας ότι στην εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής, οι πολίτες των Ιονίων Νήσων καλούνται, εκτός από τα πρόσωπα, να δουν προσεκτικά και την πολιτική θέση που εκφράζουν. Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο κ. Σπύρου θεωρεί βέβαιο πως το μήνυμα που θα στείλει η κοινωνία το βράδυ της Κυριακής της 14ης Νοεμβρίου, από την ένταση και την έκτασή του, θα κριθούν πολλά για το αύριο όλων. Εντωμεταξύ, σε στήριξη του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην περιφέρεια καλεί τους ψηφοφόρους της φιλελεύθερης παράταξης ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η ΩΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ», Διονύσιος Κομιώτης.

    Κάλεσμα προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες -γυναίκες και άνδρες- απ' όλα τα νησιά της Ιονίου Περιφέρειας για συμπαράταξη και στήριξη του συνδυασμού ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ώστε την επόμενη Κυριακή να αναδειχθεί ο νικηφόρος συνδυασμός που θα αναλάβει την Περιφέρεια, απευθύνει ο επικεφαλής του εν λόγω συνδυασμού Ηλίας Μπεριάτος.

    Δώσαμε μια μάχη με αξιοπρέπεια και εντιμότητα, μέσα σε ένα ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο, δυστυχώς, ο αυτοδιοικητικός μας λόγος δεν κατάφερε να επικρατήσει, υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Αγαλιανός, που κατήλθε στις εκλογές για την ΠΙΝ ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, με το συνδυασμό ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ενώ, τονίζει ότι το όραμα του συνδυασμού για μια ενιαία νησιωτική Περιφέρεια με κοινές τουριστικές, αγροτικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, παραμένει το ζητούμενο από την νέα Περιφερειακή Αρχή και το νεοεκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Στον επόμενο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης τα μέλη και οι φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα υποστηρίξουν κανένα ψηφοδέλτιο στο δήμο Ζακύνθου και την περιφέρεια Ιονίων νήσων, καθώς οι εκπρόσωποί τους είναι εκφραστές και υποστηρικτές των μέτρων του μνημονίου και του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως γνωστοποιείται σε κείμενο του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού. Επίσης, για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ανάδειξη περιφερειακού συμβούλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σε τοπικό επίπεδο, καταγράφει την αποδοχή για την διεκδίκηση της διαγραφής του ληστρικού χρέους, την ανάγκη να μη διαλυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και την απαίτηση να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος .

    Μαρίνα Μάντζου

    Είδηση: 46452

    [25] Στάθης Κουσουρνάς: Θα είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών

    Τριτη, 09 11 2010 13:55

    «Σας ζήτησα μία καθαρή, δυνατή εντολή και μου τη δώσατε. Μαζί με αυτήν μου προσφέρατε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας. Θέλω να ευχαριστήσω τους υποψηφίους, τα στελέχη της παράταξή μας, τους ενεργούς πολίτες που έδωσαν αυτή τη μεγάλη και νικηφόρα μάχη» δηλώνει μεταξύ άλλων σε μετεκλογική του δήλωση ο νέος δήμαρχος Ροδίων Στάθης Κουσουρνάς

    και υπογραμμίζει: «Από αύριο το πρωί δεν υπάρχουν στη Ρόδο νικητές και ηττημένοι. Προχωράμε όλοι μαζί. Θα είμαι δήμαρχος όλου του νησιού. Δήμαρχος όλων των πολιτών. Όπου και αν ανήκουν, ότι και αν ψήφισαν».

    Είδηση: 46450

    [26] Κάλεσμα από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το δεύτερο γύρο

    Τριτη, 09 11 2010 13:49

    Να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το βήμα που έκαναν στον πρώτο γύρο και να ψηφίσουν ξανά «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, κάλεσε τους ψηφοφόρους του συνδυασμού ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ στη Ζάκυνθο, Γιάννης Κορφιάτης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ,

    εκφράζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο οι ψηφοφόροι την καταδίκη τους στους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, στα αναχώματά τους, καθώς και στους υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και στους δήθεν ανεξάρτητους συνδυασμούς που προέρχονται από το ίδιο κόμμα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υποστηρίζονται από το ΛΑΟΣ, όπως συμβαίνει με το δημοτικό συνδυασμό ΖΑΝΤΕ που διεκδικεί το δήμο της Ζακύνθου.

    Σάκης Νέγκας

    Είδηση: 46451

    [27] Γιάννης Μαχαιρίδης: Μεγάλη τιμή και βαρύ φορτίο το εκλογικό αποτέλεσμα

    Τριτη, 09 11 2010 13:45

    «Η ετυμηγορία ήταν ένα σαφές μήνυμα. Πολιτικό και ανθρώπινο. Το πήραμε, το αξιολογήσαμε και το κάνουμε πυξίδα μας» σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και συμπληρώνει:

    «Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου μεγάλη τιμή και βαρύ φορτίο, το οποίο είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να σηκώσουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης

    Είδηση: 46449

    [28] Ευεργετική για την καρδιά η σοκολάτα στις ηλικιωμένες γυναίκες

    Τριτη, 09 11 2010 15:07

    Υγεια

    Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του νοσοκομείου «Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ» στο Περθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών.

    Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και, ειδικότερα, είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

    Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να φάει κανείς μεγάλη ποσότητα. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, συνιστά την μέτρια και όχι τη συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.

    Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται, πάντως, άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς, όπως είπε, ακόμα και αν μελλοντικές μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη της, και πάλι οι γιατροί μπορεί να μην θέλουν να συστήνουν τη σοκολάτα ως φάρμακο. «Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας», πρόσθεσε.

    Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που προβάλλει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Το 2008, μια ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει στο εσωτερικό του οργανισμού το επίπεδο της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

    Το 2009, μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικού.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/extract/170/20/1857

    Είδηση: 46457

    [29] Καταδίωξη αλλοδαπών σε δημοτικό σχολείο στον Αγιο Στέφανο

    Τριτη, 09 11 2010 12:32

    Αναστάτωση προκάλεσε το πρωί στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Στεφάνου η καταδίωξη δύο Αλβανών που προσπάθησαν να ξεφύγουν από αστυνομικούς. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι δύο Αλβανοί είδαν μια ομάδα ΔΙΑΣ και χωρίς οι αστυνομικοί να κάνουν καμιά κίνηση τράπηκαν σε φυγή προφανώς επειδή δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και συνέλαβαν τον έναν αλλά, ο άλλος μπήκε μέσα στο δημοτικό σχολείο προκαλώντας πανικό στα παιδιά και στους δασκάλους.

    Αρχικά υπήρξε φόβος ομηρίας αλλά όπως διευκρινίστηκε αργότερα από την αστυνομία δεν έγινε κάτι τέτοιο.

    Ο καταδιωκόμενος κατάφερε να διαφύγει. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο διενεργεί προανάκριση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46420

    [30] Διπλωματικός «πόλεμος» Παλαιστινίων - Ισραηλινών

    Τριτη, 09 11 2010 19:42

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για το θέμα του εποικισμού από την πλευρά του Ισραήλ, που δυναμιτίζει τις δυνατότητες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών. Σαν απάντηση στην ανέγερση 1300 νέων κατοικιών από το Ισραήλ, ο βασικός Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, την κάλεσε να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

    Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Ερεκάτ: «Αυτή η τελευταία μονομερής ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ απαιτεί αποφασιστική διεθνή δράση για την άμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967. Αν, κατασκευάζοντας οικισμούς το Ισραήλ θέλει να μποϊκοτάρει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, ο κόσμος πρέπει να απαντήσει με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 46481

    [31] Στην Ινδονησία ο Μπάρακ Ομπάμα

    Τριτη, 09 11 2010 13:37

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε στην Ινδονησία, από την οποία θα πρέπει πιθανόν να αναχωρήσει, εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τα σύννεφα τέφρας του ηφαιστείου Μεράπι. Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας στις 16.30 (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας) προερχόμενο από την Ινδία, όπου ο Ομπάμα πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη. «Θα είναι πιθανόν απαραίτητο να αναχωρήσουμε αύριο από την Ινδονησία πολλές ώρες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με την ηφαιστειακή τέφρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς επί του προεδρικού αεροπλάνου.

    Το επίσημο πρόγραμμα προέβλεπε ως τώρα ότι ο Ομπάμα θα παρέμενε είκοσι ώρες στην Τζακάρτα, όπου επιστρέφει για πρώτη φορά αφού έζησε εκεί τέσσερα χρόνια στα νιάτα του, από το 1967 ως το 1971, αφού η μητέρα του είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο έναν Ινδονήσιο.

    Μετά από μια διμερή συνάντησή του με τον ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, μετά την οποία θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί το τέμενος της Τζακάρτας και να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας αύριο το πρωί. Επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίς το απόγευμα για τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

    Ο Γκιμπς διευκρίνισε πως ο Aμερικανός Πρόεδρος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εκφωνήσει την ομιλία και εξετάζεται πώς θα ρυθμιστεί το πρόγραμμά του.

    Η έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, το οποίο απέχει περίπου 430 χλμ. από την Τζακάρτα, άρχισε στις 26 Οκτωβρίου και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων.

    Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46437

    [32] Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα αλλάζει»

    Τριτη, 09 11 2010 11:57

    «Η Ελλάδα αλλάζει» ήταν το θέμα της ετήσιας διάλεξης του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου», στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, με ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Ως το τέλος του έτους το έλλειμμα θα είναι κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν ισορροπήσουν οι θεσμοί λειτουργίας του κράτους και δεν υπάρξει μείωση του ελλείμματος».

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα αλλάζει

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Οικονομία Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο: Η Ελλάδα αλλάζει.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο Υπουργός Οικονομίας ερωτηθείς εάν έχει δεχθεί εισηγήσεις από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, για μείωση του ΦΠΑ σε τουριστικά προϊόντα, απάντησε ότι «εάν υπάρξει τέτοιο θέμα θα το δείτε στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα».

    Ο διευθυντής του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου», Κέβιν Φέδερστον, παρουσιάζοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός έχει ακαδημαϊκούς δεσμούς με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, από την οποία πήρε το πρώτο του πτυχίο και τον διδακτορικό του τίτλο, ενώ ήταν μαθητής του ελληνοκύπριου καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46398


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 November 2010 - 17:55:05 UTC