Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στις κάλπες - Πού ψηφίζουμε, πόσους «σταυρώνουμε»
  • [02] Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία
  • [03] Στη Ν. Ερυθραία ψηφίζει ο Πρωθυπουργός
  • [04] Σαμαράς: «Οι πολίτες θα στείλουν ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πορείας»
  • [05] Σε διαθεσιμότητα ο παρουσιαστής Κιθ Όλμπερμαν από το δίκτυο MSNBC διότι χρηματοδότησε υποψηφίους
  • [06] ΗΠΑ: 45χρονη αποπειράθηκε να πουλήσει τον εγγονό της για 30.000 δολάρια
  • [07] Καταδίκη του μνημονίου ζήτησε από τους πολίτες ο Τσίπρας

    [01] Η Ελλάδα στις κάλπες - Πού ψηφίζουμε, πόσους «σταυρώνουμε»

    Κυριακη, 07 11 2010 07:27

    Σήμερα η ψήφος είναι για την ανάδειξη των αιρετών, που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο του «Καλλικράτη». Σχεδόν δέκα εκ. ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 13 περιφερειάρχες και τους 325 δημάρχους της χώρας. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το απόγευμα. Την επομένη Κυριακή, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, όπου δεν θα έχει αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης της διαδικασίας. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.

    Πώς ψηφίζουμε

    Με την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Ποιοι ψηφίζουν

    α) Ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου δήμου που:

    * Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.

    * Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.

    β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:

    * Κατοικούν στην Ελλάδα

    * Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.

    * Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010).

    Για τις Περιφέρειες

    Για τις περιφέρειες ψηφίζουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός:

    * Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.

    * Τους ομογενείς.

    * Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.

    Δεν ψηφίζουν όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν:

    * Οι κάτοικοι του εξωτερικού.

    * Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους

    * Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.

    Οι σταυροί

    Η σταυροδοσία δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι η πρώτη φορά.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών (δηλαδή, αν σταυρώσουμε επιπλέον αιρετούς), το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετράται στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρώνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.

    Πού ψηφίζουμε

    Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:

    * Τον δήμο, όπου κατοικούμε.

    * Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ypes.gr.

    αλλά και από τον τηλεφωνικό αριθμό 1500.

    Οι σταυροί για τους δήμους αναγράφονται στα ψηφοδέλτια, για τις περιφέρειες θα υπάρχει ενημερωτική αφίσα έξω από τα παραβάν.

    Νέο αυτοδιοικητικό τοπίο

    Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ένα εντελώς νέο αυτοδιοικητικό τοπίο λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει ο «Καλλικράτης», της επαναφοράς του 50+1% στην ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη σε πολλούς δήμους θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.

    Η ψηφοφορία γίνεται πρώτα για τις δημοτικές και στη συνέχεια για τις περιφερειακές εκλογές, ενώ οι σταυροί για τους δήμους θα αναγράφονται στα ψηφοδέλτια και για τις περιφέρειες θα υπάρχει ενημερωτική αφίσα έξω από το παραβάν.

    Η ψήφος των πολιτικών

    Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας θα ψηφίσει στις 11.30 ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 9.30, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου.

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στις 12.00, στο 41ο - 42ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης στις 10.30 στο 15ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 10.30 στο συγκρότημα του 27ου και 30ού δημοτικού σχολείου Κυψέλης.

    AΠΕ

    Είδηση: 46070

    [02] Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

    Κυριακη, 07 11 2010 10:28

    Ομαλά εξελίσσεται σε όλη τη χωρά η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών, με βάση τον "Καλλικράτη". Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων αναμένονται στις 9.30 περίπου το βράδυ. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν θα υπάρξουν exit poll με το κλείσιμο της κάλπης, λόγω ευρείας οικονομικής στενότητας, καθώς κρίθηκε ότι το σχετικό εγχείρημα ήταν αρκετά δαπανηρό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρουσιάστηκαν όλοι εγκαίρως στα εκλογικά τμήματα το βράδυ του Σαββάτου, ενώ δεν υπήρχε πρόβλημα με τις εφορευτικές επιτροπές. Ωστόσο σύμφωνα με κατά τόπους Πρωτοδικεία ανά τη χώρα απουσιάσαν αρκετά μέλη εφορευτικών επιτροπών.

    Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν προσήλθε κανένα μέλος. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, είτε ειδοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές να ενημερώσουν τα μέλη των επιτροπών, είτε ζητώντας τη βοήθεια άλλων δικαστικών αντιπροσώπων.

    Όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο στις περιπτώσεις αυτές, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί είτε να αναθέσει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να αναζητήσουν τους διορισμένους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν και να τους μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, είτε με το κλείσιμο της κάλπης να υποβάλει αναφορά για να κινηθούν διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κρήτη υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και τους ζητήθηκε να παραμείνουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών.

    Με το άνοιγμα της κάλπης, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικαταστάσεων δικαστικών αντιπροσώπων. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη περίπτωση αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη όπου έγινε ένσταση στη δικηγόρο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή, και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον δικηγόρο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έφτασε στο Υπουργείο γύρω στις 10 το πρωί, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Πάρο, όπου άσκησε τα εκλογικό του δικαίωμα. Ο κ. Ραγκούσης σε μια άτυπη συζήτηση με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σημείωσε ότι ελάχιστα προβλήματα σημειώθηκαν όσον αφορά τις εφορευτικές επιτροπές, που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

    Στην ακριτική Γαύδο με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μόνιμων κατοίκων, οι ψηφοφόροι απέχουν από τις περιφερειακές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους του διαγωνισμού για την δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει το νησί με την Κρήτη.

    Επίσης, στο Βελβεντό Κοζάνης οι κάτοικοι αποφάσισαν αποχή από τις κάλπες, αντιδρώντας στη συνένωση του δήμου τους με άλλον γειτονικό.

    Εξάλλου, από τις εκλογές απέχουν και οι μηλοπαραγωγοί του Τοιχιού Καστοριάς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους πριν από δύο χρόνια.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Η Ελλάδα στις κάλπες - Πού ψηφίζουμε, πόσους «σταυρώνουμε»

    Είδηση: 46075

    [03] Στη Ν. Ερυθραία ψηφίζει ο Πρωθυπουργός

    Κυριακη, 07 11 2010 11:15

    Στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας θα ψηφίσει στις 11.30 ο πρωθυπουργός. Χθες, μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης και είχε συναντήσεις στα εκλογικά κέντρα τους με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 46077

    [04] Σαμαράς: «Οι πολίτες θα στείλουν ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πορείας»

    Κυριακη, 07 11 2010 09:33

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στις 9.30 το πρωί, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου Μεσσηνίας. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Σήμερα το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Οι Έλληνες δεν φοβούνται. Θα επιλέξουν τους καλύτερους και θα στείλουν κι ένα μήνυμα ισχυρό προς την κυβέρνηση. Μήνυμα για αλλαγή πορείας. Η ελπίδα θα νικήσει και πάλι».

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 46073

    [05] Σε διαθεσιμότητα ο παρουσιαστής Κιθ Όλμπερμαν από το δίκτυο MSNBC διότι χρηματοδότησε υποψηφίους

    Κυριακη, 07 11 2010 08:15

    Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Κιθ Όλμπερμαν του δικτύου MSNBC τέθηκε σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών από το κανάλι διότι συνεισέφερε 7.200 δολάρια για τις εκστρατείες τριών Δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές.

    Οι συνεισφορές "παραβιάζουν την πολιτική" του τηλεοπτικού δικτύου, που απαγορεύει στους δημοσιογράφους του να αναμιγνύονται σε πολιτικές δραστηριότητες που μπορεί να "χρωματίσουν" την κάλυψή τους, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοινωθέν του χθες.

    Η εκπομπή του παρουσιαστή, 51 ετών, που τιτλοφορείται Countdown ["Αντίστροφη Μέτρηση"] στο MSNBC θεωρείται ότι αποτελεί το αντίβαρο της ακροδεξιάς πολεμικής σε εκπομπές του ανταγωνιστικού δικτύου Fox News.

    Ο Όλμπερμαν συνεισέφερε 2.400 δολάρια στην εκστρατεία του Τζακ Κόνγουεϊ, υποψήφιο των Δημοκρατικών στο Κεντάκι για τη Γερουσία, που έχασε από το Ραντ Πολ, το φαβορί στην κούρσα, στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και επιφανή παράγοντα του Tea Party. Συνεισέφερε παρόμοια ποσά στις εκστρατείες δύο υποψηφίων για το Κογκρέσο στην Αριζόνα. Ο ένας εξ αυτών, ο Ραούλ Γκριχάλβα, εμφανίστηκε στην εκπομπή του την ημέρα που ο παρουσιαστής έκανε την δωρεά, ανέφερε η εφημερίδα Politico.

    Το βράδι των εκλογών ο Όλμπερμαν ήταν κεντρικός παρουσιαστής στην κάλυψη των αποτελεσμάτων στο MSNBC, κάτι που σημαίνει πως κάλυπτε και αναμετρήσεις στις οποίες είχε "προσωπικό συμφέρον", ανέφερε το κανάλι.

    Οι συνεισφορές σε προεκλογικές εκστρατείες είναι δημόσια δεδομένα στις ΗΠΑ.

    AΠΕ

    Είδηση: 46072

    [06] ΗΠΑ: 45χρονη αποπειράθηκε να πουλήσει τον εγγονό της για 30.000 δολάρια

    Κυριακη, 07 11 2010 08:02

    Μια γυναίκα 45 ετών συνελήφθη και προφυλακίστηκε-μπορεί να αποφυλακιστεί προσωρινά με την καταβολή εγγύησης 100.000 δολαρίων-χθες Σάββατο καθώς κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να πουλήσει τον εγγονό της, ηλικίας 8 εβδομάδων, συνωμοτώντας μαζί με τον εραστή της, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Η Πάτι Μπίγκμπι συνελήφθη την Παρασκευή όταν αποπειράθηκε να πουλήσει το βρέφος σε χώρο στάθμευσης στην Ακτή Ντεϊτόνα στη Φλόριντα, έναντι τιμήματος 30.000 δολαρίων.

    Είχε αρχικά προσεγγίσει έναν επίδοξο αγοραστή στα τέλη Οκτωβρίου, ζητώντας 75.000 δολάρια, σύμφωνα με τις αρχές.

    Ο επίδοξος αγοραστής, που ήλθε σε επαφή με την αστυνομία και αποκάλυψε τι συνέβαινε, παζάρεψε με την Μπίγκμπι για την τιμή ώσπου συμφώνησε να πάρει 30.000 δολάρια. Η γυναίκα συνελήφθη αμέσως μετά την παράνομη συναλλαγή. Της ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα παράνομης πώλησης ή παράδοσης βρέφους και απάτη. Ο 42χρονος εραστής της Λόρενς Γουόρκς κατηγορείται παράλληλα ως συνεργός. Ορίστηκε εγγύηση 50.000 δολαρίων για την προσωρινή απελευθέρωσή του. Το ζευγάρι οδηγήθηκε στην ίδια φυλακή.

    Το βρέφος ανατέθηκε στη φροντίδα της Υπηρεσίας Παιδιών και Οικογενειών στη Φλόριδα. Η μητέρα του βρίσκεται στη φυλακή για άλλη υπόθεση.

    "Πρόκειται για φρικτή υπόθεση", δήλωσε ο Γουέιν Άιβι, στέλεχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη Φλόριντα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο WFTV ανέφερε πως οι αρχές πιστεύουν ότι η Μπίγκμπι ίσως έχει παίξει ρόλο στο παρελθόν σε υποθέσεις εκβιασμών και πωλήσεις βρεφών.

    AΠΕ

    Είδηση: 46071

    [07] Καταδίκη του μνημονίου ζήτησε από τους πολίτες ο Τσίπρας

    Κυριακη, 07 11 2010 11:34

    Ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου ζήτησε από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κυψέλη. «Σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την εκτίμηση πως η κάλπη σήμερα θα αναδείξει τους πολιτικούς συσχετισμούς του νέου πολιτικού σκηνικού της νέας μεταπολίτευσης. «Απ' αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να απουσιάσει η ελπίδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως για το κόμμα του ελπίδα είναι η συνάντηση της Αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο. «Ελπίδα είναι να έχουμε θετικές εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση για το λαό και την κοινωνία. Και αυτή την ευκαιρία ο ελληνικός λαός δεν θα την χάσει. Γιατί το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης είναι η προοπτική απεμπλοκής από το Μνημόνιο της εξάρτησης, της ομηρίας, της χρεοκοπίας, η προοπτική της οικονομικής ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46079


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 November 2010 - 9:54:45 UTC