Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκήρυξη για πλήρωση θέσεων στην ΕΡΤ ΑΕ
  • [02] Μεθάνε ευκολότερα, γλιτώνουν τον αλκοολισμό
  • [03] Οι φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζουν γιατρούς, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα
  • [04] Από Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα αφιερώματα στη Μελίνα Μερκούρη
  • [05] Ακραία ξηρασία απειλεί Μεσόγειο και Νότια Ευρώπη
  • [06] Α. Σαμαράς: Αναγκάστε τους να αλλάξουν πολιτική
  • [07] Μπιρμπίλη: «Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη»
  • [08] Παπαρήγα: «Απάτη τα μέτρα για την ανεργία»
  • [09] Δούκας και Αλογοσκούφης στην Εξεταστική για τα ομόλογα
  • [10] Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά ΜΜΕ
  • [11] Επαναλαμβανόμενες 24ωρες στον ΟΣΕ την ερχόμενη εβδομάδα
  • [12] Θέμα ημερών η προκήρυξη για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
  • [13] Κρατική βοήθεια και διευκολύνσεις για τους πληγέντες σε Χίο και Ικαρία
  • [14] ΟΧΙ στο φακελάκι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [15] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους εργάτες της ζώνης του Περάματος
  • [16] Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία
  • [17] Στο νοσοκομείο με λοίμωξη η Μάργκαρετ Θάτσερ
  • [18] Λάθη και ανεπάρκειες εντοπίζει πόρισμα της CIA
  • [19] Γαλλία: Εννέα παιδεραστές ιερείς φυλακίστηκαν και 51 είναι υπό έρευνα
  • [20] Προς τις κινεζικές ακτές κατευθύνεται ο «Μέγκι»
  • [21] Προειδοποίηση Μ. Νετανιάχου προς το Ιράν
  • [22] Αναπτυξιακά κίνητρα για επιχειρηματίες
  • [23] Πρόστιμο μαμούθ για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις
  • [24] Απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον Αστακό το Κατάρ
  • [25] Διορθωτικές κινήσεις για τις περικοπές στα άτομα με προβλήματα όρασης και αναπηρία
  • [26] Γ. Παπανδρέου: Όχι άλλα βάρη στους μισθωτούς
  • [27] Μεγάλες περικοπές δαπανών στη Βρετανία

    [01] Προκήρυξη για πλήρωση θέσεων στην ΕΡΤ ΑΕ

    Τεταρτη, 20 10 2010 10:59

    Δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η προκήρυξη για την πλήρωση 272 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ ΑΕ, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Οι θέσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη σε προσωπικό τόσο των Κεντρικών όσο και των Περιφερειακών Υπηρεσιών. Τα πλήρη κείμενα των προκηρύξεων με τα παραρτήματά τους, η αναλυτική περιγραφή των θέσεων εργασίας και των προσόντων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο ηλεκτρονικά, από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010, με τη συμπλήρωση σχετικής φόρμας, στην οποία θα παραπέμπει η ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης στην ανωτέρω διαδικτυακή διεύθυνση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημοσιοποιηθεί και η προκήρυξη για την πλήρωση και των υπολοίπων θέσεων.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ στο τηλέφωνο 210 7407070 τις ώρες 08:00-15:00.

    Οι θέσεις που αφορούν την ΕΡΤ-3 προκηρύσσονται απευθείας από την ίδια.

    Είδηση: 43328

    [02] Μεθάνε ευκολότερα, γλιτώνουν τον αλκοολισμό

    Τεταρτη, 20 10 2010 19:37

    Υγεια

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται πιο γρήγορα τις συνέπειες του αλκοόλ, με συνέπεια να μεθάνε πιο εύκολα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου εκτιμάται ότι υπάρχει στο 10% έως 20% των ανθρώπων και τους προστατεύει έμμεσα από τον αλκοολισμό, αφού μειώνει την αντοχή τους στο ποτό. Έτσι, τους κάνει να σταματούν να πίνουν νωρίτερα από άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να εθίζονται πιο δύσκολα στο αλκοόλ.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Κερκ Βίλελμσεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», ανέφεραν ότι μελλοντικά θα μπορούσαν ίσως να υπάρξουν φάρμακα που θα κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλκοόλ, ώστε να τους προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του.

    «Προφανώς απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε μια θεραπεία (του αλκοολισμού), όμως το γονίδιο που ανακαλύψαμε, μας λέει πολλά για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Βίλελμσεν, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να φανεί αν τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην πράξη κατά του αλκοολισμού. «Ο αλκοολισμός είναι μια πολύ πολύπλοκη πάθηση και υπάρχουν πολλές αιτίες που οι άνθρωποι πίνουν. Αυτή (το γονίδιο) μπορεί να είναι μόνο μια από αυτές», πρόσθεσε.

    Η μεγαλύτερη ποσότητα του αλκοόλ που οι άνθρωποι καταναλώνουν, διασπάται στο ήπαρ, όμως ένα μέρος του μεταβολίζεται στον εγκέφαλο από ένα ένζυμο, το οποίο ελέγχεται από οδηγίες που κωδικοποιεί το συγκεκριμένο γονίδιο CYP2E1. Όσοι έχουν μια «μεθυσμένη» παραλλαγή αυτού του γονιδίου, διασπούν το αλκοόλ πιο εύκολα, με συνέπεια να νιώθουν πιο γρήγορα και πιο έντονα μεθυσμένοι.

    Ο αλκοολισμός, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόλιν Ντράμοντ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου, αποτελεί πιθανώς ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθισμός στο αλκοόλ συχνά εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες και ότι η ύπαρξη ενός αλκοολικού γονέα σχεδόν τετραπλασιάζει την πιθανότητα αλκοολισμού και στα παιδιά.

    Σε μια παρεμφερή μελέτη στο ίδιο περιοδικό, επιστήμονες με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Παναγιώτη Θάνο, από το Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν της Νέας Υόρκης, βρήκαν στοιχεία ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να εθίζεται στο αλκοόλ, εξαρτάται και από τα γονίδια του. Η έρευνα, που βασίστηκε σε ποντίκια, έδειξε ότι η απουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου οδηγεί σε εθισμό ανάλογο του αλκοολισμού.

    «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι συνέπειες της χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ στην χημεία του εγκεφάλου επηρεάζονται σε κρίσιμο βαθμό από την προϋπάρχουσα γενετική σύσταση ενός ατόμου», δήλωσε ο δρ. Θάνος.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, BBC Worldwide, The Telegraph

    Είδηση: 43459

    [03] Οι φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζουν γιατρούς, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα

    Τεταρτη, 20 10 2010 19:06

    Υγεια

    Οι γιατροί διεθνώς τείνουν να συνταγογραφούν περισσότερο τα φάρμακα που τους έχουν προωθήσει κατάλληλα οι φαρμακευτικές εταιρίες και το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία τελικά να πληρώνουν περισσότερα χρήματα, χωρίς να παίρνουν πάντα την καταλληλότερη για την περίπτωσή τους φαρμακοθεραπεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αναδείξει την παγκόσμια εμβέλεια ενός προβλήματος, που είναι ταυτόχρονα δαπανηρό και εν δυνάμει επικίνδυνο για την υγεία.

    Η νέα μελέτη αξιολόγησης (μετά-ανάλυση δευτερογενώς) 58 προηγούμενων ερευνών σε πολλές χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία, Αυστραλία κ.α.), που έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Τζιόφρεϊ Σπέρλινγκ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες που παρέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες, επηρεάζουν τις αποφάσεις των γιατρών - και όχι κατ' ανάγκη με θετικό τρόπο.

    Όπως είπε ο Σπέρλινγκ, πολλοί γιατροί, σε ευθεία ερώτηση, αρνούνται ότι επηρεάζονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά αυτό απλώς δεν είναι σωστό. Αρκετοί από τους ερευνητές-συνεργάτες στη νέα μελέτη, ήταν μέλη της διεθνούς, μη κερδοσκοπικής, οργάνωσης «Υγιής Σκεπτικισμός» (Healthy Skepticism), που προσπαθεί «να μειώσει τη ζημιά από τις παραπλανητικές πληροφορίες υγείας».

    Σύμφωνα με την μελέτη, οι γιατροί, που δέχονται οι φαρμακευτικές εταιρίες να τους ενημερώνουν τακτικά για τα φάρμακά τους και να τους δίνουν άλλες πληροφορίες, είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς τους.

    Τα περισσότερα στοιχεία των μέχρι τώρα μελετών διεθνώς δείχνουν ότι όσο περισσότερο «εκτίθεται» ένας γιατρός στις πληροφορίες της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο πιο συχνά γράφει συνταγές για τα φάρμακά της. Καμία μελέτη δεν διαπίστωσε το αντίθετο, ότι ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο λιγότερο συχνά, εξαιτίας των διαφημιστικών φυλλαδίων της εταιρίας ή άλλου πληροφοριακού υλικού που πήρε από αυτήν.

    «Οι εταιρίες δεν θα χαλούσαν τα χρήματά τους για να δίνουν πληροφορίες, αν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ Σιντ Βόλφε της αμερικανικής οργάνωσης «Δημόσιος Πολίτης» (Public Citizen), η οποία αντιτίθεται σε αυτή την πρακτική των φαρμακευτικών εταιριών. Όπως είπε ο Βόλφε, η παροχή ενημέρωσης από τις εταιρίες συνδυάζεται με άλλες εξυπηρετήσεις προς τους γιατρούς, όπως η πρόσκλησή τους σε γεύματα, σε αθλητικές εκδηλώσεις, ταξίδια και σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται περισσότερο από ποικιλία πηγών, όπως τα πανεπιστήμια, επιστημονικά περιοδικά ή οι οργανισμοί πιστοποίησης, επεσήμανε ο Σπέρλινγκ.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 43453

    [04] Από Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα αφιερώματα στη Μελίνα Μερκούρη

    Τεταρτη, 20 10 2010 17:50

    Τον ύμνο της μεγάλης Ελληνίδας του 20ού αιώνα, της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, με την ευκαιρία της 90ής επετείου από τη γέννησή της, στις 18 Οκτωβρίου του 1920, έπλεξε στο ειδικό αφιέρωμά του το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, ενώ σε ανάλογο πνεύμα ήταν η σχετική είδηση του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΤΙ).

    Στο αφιέρωμά της η Αυστριακή Ραδιοφωνία έκανε μια αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της ζωής αυτής της μεγάλης προσωπικότητας που την αποκάλεσε «η τελευταία Ελληνίδα θεά», αρχίζοντας από τα παιδικά χρόνια της ως εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

    Με αναφορές στις θεατρικές της σπουδές, τις μετέπειτα μεγάλες επιτυχίες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο και ειδική μνεία στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και τη μουσική της που την έκαναν παγκόσμια γνωστή, στο αφιέρωμα δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην πολιτικό Μελίνα Μερκούρη, τονίζοντας τους θρυλικούς, άοκνους και πολύχρονους αγώνες της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Τονίσθηκαν το τεράστιο έργο της ως υπουργού Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, οι αγώνες της μέχρι το θάνατό της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με παράθεση αποσπασμάτων από συνεντεύξεις και από τις ιστορικές δηλώσεις της για το θέμα αυτό.

    Επισημάνθηκε ακόμη πως η καθιέρωση του κορυφαίου ευρωπαϊκού πολιτιστικού θεσμού, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οφείλεται αποκλειστικά στη Μελίνα Μερκούρη, όπως αυτή την οραματίστηκε και πρωτοδιοργάνωσε στην Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το 1985, ενώ αναφορά έγινε στη σκληρή πάλη της ενάντια στην ασθένειά της όπως και στο γεγονός πως στην τελευταία της κατοικία τη συνόδεψαν συγκλονισμένοι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

    Στην είδηση του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων γίνεται διεξοδική αναφορά στη ζωή και το έργο, πολιτικό και καλλιτεχνικό, της μεγάλης Ελληνίδας, με επισημάνσεις για την αντίσταση και τους αγώνες της στο εξωτερικό κατά της στρατιωτικής Χούντας, όπως και στην επιτυχημένη θητεία της ως μέλους όλων των κυβερνήσεων του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ακόμη, στην είδηση τονίζεται η εκστρατεία που ξεκίνησε και διεξήγαγε η Μελίνα Μερκούρη μέχρι το θάνατό της, για την επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ υπογραμμίζεται η διεθνής αναγνώρισή της ως προσωπικότητας παγκόσμιας ακτινοβολίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και στην ανάδειξη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985.

    AΠΕ

    Είδηση: 43449

    [05] Ακραία ξηρασία απειλεί Μεσόγειο και Νότια Ευρώπη

    Τεταρτη, 20 10 2010 17:28

    Μεγάλες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών ιδιαίτερα η Νότια Ευρώπη και η Μεσόγειος, μπορεί να γνωρίσουν ακραία φαινόμενα ξηρασίας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σε βαθμό άγνωστο μέχρι σήμερα, αν δε μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η ξηρασία αναμένεται να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, τα αποθέματα νερού, τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και, γενικότερα, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change», επισημαίνει ότι η Γη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας ευρέως εξαπλωμένης ξηρασίας, όμως ούτε το κοινό ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει.

    «Αν οι προβλέψεις της μελέτης προσεγγίσουν την επαλήθευσή τους, τότε οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι τεράστιες», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, Αϊγκούο Ντάι. Η ξηρασία προκύπτει από ένα συνδυασμό αλληλοτροφοδοτούμενων φαινομένων, που περιλαμβάνουν την μείωση των βροχοπτώσεων, την υποχώρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την αποξήρανση του εδάφους και την καταστροφή των φυτών και των καλλιεργειών.

    Κατ' εξοχήν απειλούνται από τις μελλοντικές ξηρασίες τμήματα της Ασίας και των δυτικών ΗΠΑ, η Νότια Ευρώπη, αλλά και περιοχές της Βόρειας Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα οι περιοχές γύρω από την Μεσόγειο κινδυνεύουν «με σχεδόν άνευ προηγουμένου» συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Ενώ τεράστιες πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να γίνουν υπερβολικά ξηρές για μεγάλες χρονικές περιόδους στο μέλλον, άλλες αραιοκατοικημένες περιοχές σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (βόρεια Ευρώπη, Καναδάς, Ρωσία, Αλάσκα κ.α.) θα γίνουν πιο υγρές, όμως αυτή η αυξημένη υγρασία δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τις ξηρές συνθήκες που θα βιώνει ο υπόλοιπος κόσμος.

    Οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν, για τις προβλέψεις τους σε υπολογιστές, κλιματικά μοντέλα του επίσημου Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, δημιουργώντας χάρτες που δείχνουν ότι μέχρι το 2060 η Νότια Ευρώπη, όπως και άλλες περιοχές, θα υποφέρουν από σοβαρή ξηρασία.

    Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις μέχρι τώρα προβλέψεις για το πώς θα εξελιχτούν οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου», πράγμα που σημαίνει ότι, αν η κλιματική αλλαγή επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί στην πορεία, τότε και η ξηρασία θα «χτυπήσει» ακόμα νωρίτερα. Η μελέτη προειδοποιεί ότι, αν τα πράγματα «πάνε στραβά» με την κλιματική αλλαγή, τότε μέχρι το τέλος του αιώνα (2100), οι επιπτώσεις από άποψη ξηρασίας μπορεί να είναι πρωτοφανείς για την ανθρώπινη ιστορία, καθώς πολλές περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, θα μετατραπούν σε πραγματικές «κοιλάδες του θανάτου».

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ. Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 43450

    [06] Α. Σαμαράς: Αναγκάστε τους να αλλάξουν πολιτική

    Τεταρτη, 20 10 2010 19:38

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων απεύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, βρέθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ εστίασε στο πολιτικό μήνυμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς: «Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει να χάνει ο γονιός τη δουλειά του και να μην μπορεί να βρει μια θέση να δουλέψει το παιδί του. Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει να συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί στα λουκέτα επιχειρήσεων, στην ακρίβεια, στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, στην ανεργία. Τέτοια απελπισία, τέτοια ανασφάλεια, τέτοια κατάθλιψη, δεν την ξανάζησε ποτέ η μεταπολεμική Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση, που φταίει. Δεν είναι μόνο οι χρόνιες αδυναμίες της οικονομίας μας που φταίνε. Δεν είναι μόνον τα λάθη, οι ολιγωρίες, οι παραλείψεις του παρελθόντος. Είναι, προπάντων, τα ανεύθυνα παιχνίδια, που παίζει, ακόμα και σήμερα, για δικές του σκοπιμότητες, το ΠΑΣΟΚ. Θα το πω με μια κουβέντα: Οι γυναίκες ζείτε καθημερινά τα δραματικά αδιέξοδα, που φέρνουν οι πολιτικές του Μνημονίου. Απαντήστε, λοιπόν, στα ψέματα του ΠΑΣΟΚ με τη δύναμη της αλήθειας: Δεν ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο, όπως ισχυρίζονταν και εξακολουθούν να ισχυρίζονται, ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι οδήγησαν τα πράγματα εκεί».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι:

    «Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τους Έλληνες ως Αντιπολίτευση και προσπαθεί να τους εκβιάζει ως κυβέρνηση. Ως Αντιπολίτευση εξαπάτησε τους Έλληνες, διακηρύσσοντας πως «λεφτά υπάρχουν» και μοιράζοντας στους πάντες τα πάντα. Ως κυβέρνηση προσπάθησε να ξεμπλέξει από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, διασύροντας τη χώρα στο εξωτερικό καλλιεργώντας το φόβο στο εσωτερικό, και υποτάσσοντας τη χώρα στο Μνημόνιο. Αυτή ήταν η επιλογή του από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι, σήμερα, και το «άλλοθί» του για τις σκληρές, τις άδικες, τις ισοπεδωτικές, τις αντιαναπτυξιακές και - τελικά - τις αναποτελεσματικές αποφάσεις, που δεν τολμούσε να πει πως ήταν δικές του. Οι πολιτικές του Μνημονίου οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης, οικονομικής παράλυσης και ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης. Οδηγούν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα που απλώς αναβάλλονται ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο ίδιο συμπέρασμα! Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Η πολιτική του Μνημονίου πρέπει να αλλάξει. Αυτή είναι η θέση που αναπτύσσουμε, από την πρώτη στιγμή. Υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, αλλά και με συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση».

    Ακολούθως ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Βάλτε τον καθένα και την καθεμιά γύρω σας, να σκεφτεί πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα εάν η κυβέρνηση μπορέσει αύριο να ισχυριστεί πως επιβραβεύονται οι αποφάσεις της. Να σκεφτεί κάθε πολίτης πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα εάν η κυβέρνηση νομίσει πως ο κόσμος συμφωνεί με τα λουκέτα, με τις περικοπές εισοδημάτων, με την ακρίβεια, με την ανεργία. Να σκεφτεί πόσο σκληρότερα θα είναι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα, που θα έρθουν από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βάλτε τον καθένα και την καθεμιά γύρω σας να πάρει μέρος στη συλλογική προσπάθεια για μια άλλη πολιτική. Να αναγκάσει, με την ψήφο του, την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Να μην αδρανεί μπροστά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πατρίδας μας».

    Τέλος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

    «Προτείνουμε μέτρα τόνωσης της αγοράς, που παράγουν τζίρους για την επιχειρηματικότητα, θέσεις δουλειάς για τον κόσμο, εισοδήματα για τους εργαζόμενους, αλλά και έσοδα για το κράτος. Παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου. Όλοι και όλες μαζί, μια σφιγμένη γροθιά. Μια πανστρατιά μάχης, για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε, να το κερδίσουμε. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές στέλνουμε μήνυμα για μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Στέλνουμε μήνυμα για ένα άλλο δρόμο, που οδηγεί πιο γρήγορα, πιο σίγουρα, στην επόμενη μέρα. Το Νοέμβριο δίνουμε ψήφο σε υποψηφίους που δεν θα επαιτούν, αλλά θα απαιτούν από την κυβέρνηση. Δίνουμε ψήφο σε αυτοδιοικητικούς άρχοντες, που δεν θα είναι «εξαρτήματα» της κυβέρνησης. Ζητάμε από όλους τους Έλληνες να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να νιώσει «ικανοποιημένη», για όσα έκανε έως τώρα. Να μην νοιώσει, προπάντων, πως μπορεί να συνεχίσει με ακόμη σκληρότερα μέτρα, την επόμενη των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Ζητάμε από την καθεμιά και τον καθένα να αγκαλιάσει, να μεταφέρει παντού και να εκφράσει, με την ψήφο του, το μήνυμα της Ελπίδας».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 43454

    [07] Μπιρμπίλη: «Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη»

    Τεταρτη, 20 10 2010 16:54

    Περιβαλλοντικές επενδύσεις, ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν περίπου 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες προανήγγειλε για την επόμενη 5ετία η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την περιβαλλοντική διατηρησιμότητα. Η κ. Μπριμπίλη χαρακτήρισε μονόδρομο την πράσινη ανάπτυξη και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να ξεφύγουμε από λογικές του παρελθόντος, όπως είναι η αποκλειστική στήριξη της γεωργίας από τις επιδοτήσεις, το μαζικό μοντέλο ήλιος και θάλασσα, και τη στήριξη της οικονομίας από την οικοδομή. Ειδικά για τον κατασκευαστικό τομέα η υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος.

    Τέσσερις άξονες δράσεων

    Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στους κοινωνικούς εταίρους και περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσεων: μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων, προστασία της βιοποικιλότητας - αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με αστικές αναπλάσεις και ενίσχυση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

    Στον πρώτο άξονα δράσεων περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα, εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οι παρεμβάσεις στα κτίρια για βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς.

    Ανέφερε ακόμη, ότι ο κλάδος της οικοδομής καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανακαίνισης του μεγάλου κτιριακού αποθέματος της χώρας (μέρος της οποίας θα γίνει με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που ανήγγειλε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης).

    «Η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στις επιδοτήσεις, του τουρισμού στο μαζικό μοντέλο και της ανάπτυξης στην οικοδομή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστούν, είχαν ήδη άσχημες συνέπειες για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι τα βήματα που έγιναν μετά το Κιότο ήταν μικρά, η Κοπεγχάγη δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και όλα δείχνουν ότι στη διάσκεψη του Κανκούν στο Μεξικό, που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα δοθεί μία ακόμη παράταση για ένα χρόνο. Σύμφωνα με την υπουργό, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεσμευτεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει δέσμευση από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

    Η κα Μπιρμπίλη τόνισε τέλος ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μοχλός εξόδου από την οικονομική κρίση. Κατά τη διετία 2008 - 2009, όπως είπε, το 1/6 των πακέτων στήριξης της οικονομίας που διοχετεύθηκαν διεθνώς, ή συνολικά 3 τρισ. δολάρια, κατευθύνθηκε σε πράσινες δράσεις.

    Τοποθετήσεις ομιλητών

    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης από την πλευρά του αναφέρθηκε στον πρόγραμμα «Εξοικονόμησης κατ' οίκον» που θα μπει στην τελική φάση της εφαρμογής του τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει 1,2 δισ. και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περίπου 100 χιλιάδες σπίτια και θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.

    Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον ενεργειακό τομέα στην ΝΑ Ευρώπη.

    Για υποχώρηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νέο νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις (φάστ τρακ). Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με μοναδικό κριτήριο την περιβαλλοντική και κοινωνική ανταποδοτικότητα τους.

    Την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης των οχημάτων πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας επίσης θετικό το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Κάλεσε ωστόσο, την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

    Για την πολιτική κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα της χώρας κάτω από το χαλί και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αποφεύγουν τις κοκορομαχίες εν μέσω κρίσης.

    Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις καθώς και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό περιβάλλον. Χαρακτήρισε επίσης την πράσινη επιχειρηματικότητα μεγάλη ελπίδα για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

    Τάχθηκε υπέρ της περιστολής του δημόσιου τομέα και ζήτησε να υπάρξει πολιτική συναίνεση, ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αναλάβει και αυτός τις δικές του ευθύνες και να γεννήσει νέες ιδέες.

    Την περαιτέρω περιβαλλοντική αναβάθμιση της ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός λέγοντας ότι μέχρι το 2015 θα βγουν εκτός παραγωγής ακόμα πέντε σταθμοί στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία νέες υδροηλεκτρικές μονάδες κ καινούργια υβριδικά έργα. Παράλληλα χαρακτήρισε εξαιρετικά τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού συστήματος τηλεθέρμανσης κατοικιών που εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες πόλεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Θέμα ημερών η προκήρυξη για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    Είδηση: 43446

    [08] Παπαρήγα: «Απάτη τα μέτρα για την ανεργία»

    Τεταρτη, 20 10 2010 16:15

    Απόπειρα εξαπάτησης του λαού χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα, από το Πέραμα, τις χθεσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, είπε πως η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της Eurostat. Η κ. Παπαρήγα προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή από το ΚΚΕ που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα επιδεινωθεί και θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και λόγω των ελαστικών μορφών εργασίας, προέβλεψε η κ. Παπαρήγα η οποία παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τα στοιχεία του δίνει η Eurostat για την ανεργία στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι εκθέσεις της δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την κρυφή ανεργία, ούτε τους "απασχολήσιμους" που αυξάνονται συνεχώς.

    Υπό αυτό το πρίσμα η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης , τονίζοντας ότι πρόκειται «για απάτη και ψέμα μεγατόνων από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

    Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι τα χρήματα αυτά (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) θα πάνε στον σκληρό πυρήνα των μεγάλων επιχειρηματιών και όχι στους μικρούς και τους επαγγελματίες. Θα είναι φαγοπότι των επιχειρηματιών, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Επικρίσεις διατύπωσε η κ. Παπαρήγα και σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική για το επίδομα ανεργίας, τονίζοντας ότι ουσιαστικά μετατρέπεται σε φιλανθρωπία , ενώ υποστήριξε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι και η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς . Για τη μικρή, έστω, αντιμετώπιση της ανεργίας η κ. Παπαρήγα πρότεινε να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια έργα , την παιδεία , την υγεία και στις υπηρεσίες, όπου ούτως άλλως υπάρχει ανάγκη για προσωπικό, όπως τόνισε.

    Για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό που θα πρέπει να συγκρίνουμε είναι πόσο κάτω θα είναι το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων και πόσο πάνω θα είναι το ποσοστό των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Αυτό, πρόσθεσε, θα μετρήσει στο κατά πόσο μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική ή θα υπάρξει στασιμότητα.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη σταθερή της εκτίμηση ότι "ψήνονται μετεκλογικά σενάρια" και αναφέρθηκε στον "προξενητή Καρατζαφέρη", αλλά και στους "αριστερούτσικους" που επιδιώκουν συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τα σενάρια συνεργασίας, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, προέρχονται από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κουμαντάρουν όπως παλιά το λαό και βάζουν αναχώματα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Γι' αυτό, είπε, ο λαός πρέπει να πολλαπλασιάσει τους αγώνες .

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43442

    [09] Δούκας και Αλογοσκούφης στην Εξεταστική για τα ομόλογα

    Τεταρτη, 20 10 2010 14:21

    Στην Εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, κατέθεσε το πρωί ο Πέτρος Δούκας, ενώ αργότερα κατέθεσε και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ κατέθεσε υπόμνημα στην Εξεταστική στο οποίο δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην έκδοση δομημένων ομολόγων.

    «Απίθανες ανακρίβειες και συκοφαντίες»

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο υπόμνημά του ο κ. Δούκας, «προσωπικά ως υφυπουργός Οικονομικών δεν είχα ουδεμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης και έκδοσης των ομολόγων (όπως και όλοι οι προκάτοχοί μου) με εξαίρεση την περίπτωση των συμβάσεων με την Golman Sachs (2001), σκάνδαλο που επίμονα αρνείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξετάσει παρά την πρόσφατη ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα εξετασθεί».

    Ο κ. Δούκας, κάνει επίσης λόγο «για απίθανες ανακρίβειες και συκοφαντίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν», και τονίζει: «Ειδικά σε ότι αφορά εμένα προσωπικά: Κανένας μάρτυρας και κανένας υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει καταθέσει πως εγώ τον επηρέασα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε πως εγώ είχα οιανδήποτε συμμετοχή ή ανάμειξη, είτε στη διαδικασία έκδοσης του ομολόγου, ή επιλογής της αναδόχου τράπεζας. Δεν βρέθηκε καμία μα καμία ροή πολιτικού χρήματος που να με αφορά. Δεν βρέθηκε γιατί δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Δεν έχει υπάρξει καν καταγγελία ή υπαινιγμός. Δεν είχα καμία επαφή, ούτε καν υπηρεσιακή με οποιονδήποτε επενδυτή ή ενδιαφερόμενο για την έκδοση του ομολόγου. Ούτε καν μου ζητήθηκε ραντεβού από ένα τέτοιο παράγοντα, που θα είχε δικαίωμα να το κάνει, έστω τυπικά, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και καταθέσεις τους».

    Καταλήγοντας, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την επιτροπή σας, ότι η μακρά έρευνα της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε καμία ευθύνη σε κανένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών».

    Ο κ. Δούκας παρέμεινε στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της, ενώ το βράδυ κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης, όπου δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα των ομολόγων, σημειώνοντας ότι χειρίστηκε ποτέ αυτή την υπόθεση.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43437

    [10] Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά ΜΜΕ

    Τεταρτη, 20 10 2010 18:49

    Τα δημοτικά ΜΜΕ αποτελούν μιαν εναλλακτική δυνατότητα στο σημερινό τοπίο της ενημέρωσης, την οποία οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Τα ΜΜΕ αυτά, ωστόσο, απειλούνται ουσιαστικά με κλείσιμο λόγω των προβλέψεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων διατάξεων για την υποχρεωτική μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα πριν από το τέλος του 2010. Αυτό υπήρξε η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων που εκφράσθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα, 20 Οκτωβρίου η ΠΟΕΣΥ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Η αναγκαιότητα ύπαρξης των σημερινών ΜΜΕ στο σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

    Εισηγητές υπήρξαν ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκος Ανδρεάδης και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Καναλιού 1 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Νίκος Μπουρσινός (εξ ονόματος και των δημοσιογράφων και των λοιπών δημοτικών ραδιοσταθμών της Αττικής).

    Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου τοποθετήθηκαν κατά σειρά ο υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης εκπροσωπώντας τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελένη Ζαφειρίου, ο Πρόεδρος του "Αθήνα 9,84" και υποψήφιος με τον συνδυασμός «Αθήνα πόλη της ζωής μας» του Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάσης Καφέζας, ο υποψήφιος του Ν. Ηρακλείου Νώντας Σπυρόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Ελένη Πορτάλιου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» Άγγελος Χάγιος και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του «Αθήνα 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Ράπτης. Παρέστησαν ακόμη ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιάννης Μανώλης και ο πρώτος διευθυντής του «Αθήνα 9,84» Γιάννης Τζαννετάκος.

    Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι τα χωρίς χρηματοδότηση από τους οικείους δήμους τα δημοτικά ΜΜΕ αδυνατούν αντικειμενικά να συνεχίσουν να προσφέρουν το ενημερωτικό τους έργο, για το οποίο ιδρύθηκαν και αδειοδοτήθηκαν, εκφράσθηκε η εκτίμηση ότι τα εν λόγω μέσα δέχονται συντονισμένη επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις συχνότητές τους, και αναιρέθηκε με νομικά επιχειρήματα ο ισχυρισμός ότι η ύπαρξη επιδοτούμενων δημοτικών ΜΜΕ προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

    Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα δημοτικά ΜΜΕ ιδρύθηκαν ως κινηματική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν πλεονεκτούν σε διαφάνεια και βιωσιμότητα.

    Στην Ημερίδα καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε «Κανάλι 1», «Ξένιο» και «Επικοινωνία FM» είναι είτε απλήρωτοι, είτε σε επίσχεση εργασίας ή στα δικαστήρια και ότι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του «Αθήνα 9,84» AIR 104,4 που εκπέμπει σε 16 γλώσσες μεταναστών κρίθηκε από το ΕΣΡ ότι δεν λειτουργεί νομίμως, διότι δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία του 2001, οπότε και δεν είχε καν προκύψει η ανάγκη να ιδρυθεί.

    Οι κριτικές και αυτοκριτικές παρατηρήσεις που ακούσθηκαν για πλευρές της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ δεν αναίρεσαν τη συμφωνία όλων των ομιλητών για την ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση και ψήφισης μέχρι τις 31/12/2010 μιας τροπολογίας που θα ρυθμίζει οριστικά το θέμα.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΠΟΕΣΥ

    Είδηση: 43451

    [11] Επαναλαμβανόμενες 24ωρες στον ΟΣΕ την ερχόμενη εβδομάδα

    Τεταρτη, 20 10 2010 16:16

    Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού που αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής ως το τέλος του μήνα. Οι απεργίες είναι προγραμματισμένες για τις 25, 26, 27 και 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 43443

    [12] Θέμα ημερών η προκήρυξη για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    Τεταρτη, 20 10 2010 14:48

    Σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ, για την Κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα θα δίνει επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μόνωση τοίχων, ταρατσών κ.ά σε κατοικίες, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα φθάσει σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 400 εκατομμύρια είναι η δημόσια συμμετοχή και τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις τράπεζες.

    «Ανακυκλώσιμα δάνεια»

    Όπως είπε ο κ. Μανιάτης σήμερα ή αύριο, το ΤΕΜΠΜΕ ολοκληρώνει την αξιολόγηση των τραπεζών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, έχει συσταθεί το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών και έχει θεσπιστεί ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης οπότε η προκήρυξη είναι θέμα ημερών.

    Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε τα δάνεια να ανακυκλώνονται. Δηλαδή οι δόσεις, που θα αποπληρώνουν οι δανειολήπτες θα επιστρέφουν στο ταμείο.

    Έτσι, κάθε 2 ή 3 χρόνια θα μαζεύονται κονδύλια, ύψους 300 έως 400 εκατομμυρίων, που θα χρησιμοποιούνται για την επαναπροκήρυξη δράσεων του προγράμματος.

    Υπολογίζεται ότι σε αυτήν τη φάση θα ενταχθούν περί τα 100.000 σπίτια και θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Είδηση: 43438

    [13] Κρατική βοήθεια και διευκολύνσεις για τους πληγέντες σε Χίο και Ικαρία

    Τεταρτη, 20 10 2010 13:15

    Κρατική βοήθεια και πιστωτικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία σε Χίο και Ικαρία, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι ορμητικοί χείμαρροι στα δύο νησιά, άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς ενώ προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για σπίτια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα, θα δίνονται 800 ευρώ ανά τετραγωνικό, το 50% θα χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο. Για κτίρια που δεν είναι κατοικίες, τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, με το 1/3 να δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου. Για μικρές ζημιές χορηγείται, δωρεάν, το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, αναμένεται υπουργική απόφαση για τους κατεστραμμένους οικιακούς εξοπλισμούς.

    Τα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τη Σάμο και την Ικαρία, που επλήγησαν μαζί με τη Χίο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, το Υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές στα έργα υποδομής, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δια του ΕΟΜΜΕΧ για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις και το Υπουργείο Υγείας για τις προνοιακές ενισχύσεις.

    Οι αρχές της Ικαρίας, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές του νησιού, αγγίζει τα όρια της βιβλικής καταστροφής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

    Είδηση: 43421

    [14] ΟΧΙ στο φακελάκι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Τεταρτη, 20 10 2010 09:35

    Με αφίσα που θα αναρτηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καλεί τους πολίτες να λένε όχι στο φακελάκι. Στην αφίσα απεικονίζεται ένα άδειο φακελάκι και να γράφεται η προτροπή: "Αν σου ζητήσουν φακελάκι δώσε ένα άδειο. Μην συμμετέχεις σ' αυτό το άθλιο παιχνίδι. Βοήθησε να απαλλαγούμε από την διαφθορά". Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία έχει ανοίξει μέτωπο στη μίζα, τη διαφθορά και το φακελάκι. Ένα παιχνίδι, που όπως λέει, προσβάλλει την κοινωνία μας και αποψιλώνει το σύστημα Υγείας από πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υλικοτεχνική υποδομή και τις αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας η αφίσα μέχρι την Παρασκευή θα έχει διανεμηθεί σε όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών της χώρας προκειμένου να αναρτηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

    «Η αφίσα αυτή αποτελεί συμβολή στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να πάψουν να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι που προσβάλει την κοινωνία μας και αποψιλώνει το σύστημα υγείας από πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υλικοτεχνική υποδομή , τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και τις αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ» επισημαίνει ο κ Βαρνάβας.

    «Σίγουρα το φακελάκι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν είναι το μόνο που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία , τα οποία είναι υπό διάλυση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης αναφέροντας ότι δεν έχει παραλάβει ακόμη την αφίσα που διανέμει η ΟΕΓΝΕ.

    «Ακόμη και αν δεν παραλάβουμε την αφίσα είμαστε διατεθειμένοι να βγάλουμε και εμείς μια με την οποία θα εκφράζουμε την αντίθεσή μας όχι μόνο στο φακελάκι αλλά και στον αποκλεισμό των πολιτών από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Ήδη έχει κυκλοφορήσει μια εγκύκλιος βάσει της οποίας οι πολίτες για να εξεταστούν στα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να πληρώνουν 3 ευρώ και αυτό το μέτρο θα επεκταθεί και στις εφημερίες ενώ ο ΟΠΑΔ δεν πληρώνει για 200 εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν όταν τις έχει ανάγκη ο πολίτης. Είμαστε αντίθετοι στο φακελάκι αλλά είμαστε και αντίθετοι στον αποκλεισμό των πολιτών από στο ΕΣΥ» πρόσθεσε ο κ Πλωμαρίτης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43250

    [15] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους εργάτες της ζώνης του Περάματος

    Τεταρτη, 20 10 2010 09:15

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λουδοβίκου, στον Πειραιά θα πραγματοποιήσουν στις 3 μ.μ. οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τον ΟΛΠ. Τα σωματεία των εργαζομένων διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους τους, ενώ θέλουν να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά και η βιομηχανία των ναυπηγείων στο γενικό σύνολό της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43237

    [16] Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία

    Τεταρτη, 20 10 2010 12:29

    Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-διαδηλωτών στη Γαλλία, καθώς συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στη Γερουσία. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.400 άτομα και 149 έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στην απομάκρυνση των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρία μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, μετά από εντολή για την άρση του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης πετρελαίου έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία αποκλείουν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια. Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

    Σε όλη τη Γαλλία εξαπλώθηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει αύξηση του κατώτατου ορίου από τα 60 στα 62 έτη.

    Απεργοί και διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, έχοντας τη στήριξη του 70% των πολιτών. Το ισχυρό συνδικάτο CGT εκτιμά σε 3,5 εκατ. το πλήθος στη μαζική κινητοποίηση της Τρίτης. Καταγράφηκαν συμπλοκές, πυρπολήσεις οχημάτων και εκατοντάδες συλλήψεις.

    Μετά από εντολή του Νικολά Σαρκοζί για άρση αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έσπασαν τα μπλόκα των διαδηλωτών σε τρία διυλιστήρια στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί και απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

    "Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων" δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν "ατιμώρητους τους αλήτες" για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων.

    Ο Ορτεφέ προειδοποίησε "όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν".

    Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία απέκλεισαν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Γαλλία: Όλοι στους δρόμους για σύνταξη στα 60, BBC: French police break blockades at three oil depots, Le Monde: Sarkozy ordonne le dΓ©blocage de tous les dΓ©pΓ΄ts de carburant

    Είδηση: 43382

    [17] Στο νοσοκομείο με λοίμωξη η Μάργκαρετ Θάτσερ

    Τεταρτη, 20 10 2010 09:33

    Σε νοσοκομείο του Λονδίνου μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης η τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς υποφέρει από κάποια λοίμωξη, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Η Θάτσερ, που πριν από μία εβδομάδα συμπλήρωσε τα 85, αποχώρησε από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της στη Ντάουνινγκ Στριτ καθώς είχε εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης. Ταχεία ανάρρωση ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Ίωση που επιμένει"

    Φίλοι της Θάτσερ φέρονται να δήλωσαν ότι συνεχίζει να έχει προβλήματα με την ίωση και αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον για σήμερα στο νοσοκομείο Κρόμγουελ του κεντρικού Λονδίνου.

    Η Θάτσερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, έχει υποστεί αρκετά καρδιακά επεισόδια από τότε που απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία και υποφέρει επίσης από άνοια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Baroness Thatcher admitted to hospital

    Είδηση: 43251

    [18] Λάθη και ανεπάρκειες εντοπίζει πόρισμα της CIA

    Τεταρτη, 20 10 2010 10:01

    "Ολισθήματα" και "ανεπάρκειες" που επέτρεψαν σε έναν δυνητικό πληροφοριοδότη να διεισδύσει σε βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί την 30ή Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας επτά πράκτορές της, αναγνώρισε την Τρίτη η CIA. Τα "σφάλματα" που έγιναν περιλάμβαναν την έλλειψη δράσης παρά τις προειδοποιήσεις για τον δράστη -ειδικά από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ιορδανίας, της οποίας ήταν διπλός πράκτορας- και την πλημμελή τήρηση των μέτρων ασφαλείας που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της υπηρεσίας, κατά τα συμπεράσματα εσωτερικής έρευνας.

    "Σφάλματα ολκής"

    Ο βομβιστής αυτοκτονίας Χουμάμ Χαλίλ Άμπου Μουλάλ αλ Μπαλάουι ξεγέλασε τους πράκτορες της CIA, που τον θεώρησαν πολύτιμο εργαλείο στον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα, και προσκλήθηκε στην καλά οχυρωμένη βάση στην επαρχία Χοστ, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν.

    "Είχε επιβεβαιώσει ότι είχε πρόσβαση στο εσωτερικό εξτρεμιστικών κύκλων, κάτι που καθιστούσε μια μυστική σχέση μαζί του -εάν δρούσε με καλή πίστη- δυνητικά πολύ παραγωγική", ανέφερε σε μήνυμά του προς τα μέλη της CIA ο διευθυντής της Λίον Πανέτα: "Αλλά δεν είχε αποκοπεί από τις τρομοκρατικές του ρίζες. Ήταν, στην πραγματικότητα, ένας βάρβαρος δολοφόνος".

    Ο Πανέτα επισήμανε τα σφάλματα που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα, και ειδικά την "αποτυχία" των πρακτόρων της CIA να ελέγξουν αποτελεσματικά τον Μπαλάουι, ο οποίος είχε μαγνητοσκοπήσει βίντεο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μετά το θάνατό του, για να καλέσει και άλλους εξτρεμιστές να μιμηθούν το παράδειγμά του.

    Ένα από τα "μεγαλύτερα λάθη", σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν ότι ένα στέλεχος της CIA στην Ιορδανία δεν διαβίβασε τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών στο Αμμάν σχετικά με τις σχέσεις του Μπαλάουι με την αλ Κάιντα.

    "Οι Ιορδανοί είχαν σημειώσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τον Μπαλάουι. Αυτές οι ανησυχίες μπήκαν στη ζυγαριά με τις πληροφορίες που είχε δώσει, και το ενδεχόμενο να μας οδηγήσει στις πιο υψηλόβαθμες προσωπικότητες της αλ Κάιντα", δήλωσε πηγή των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών.

    Ο Πανέτα υπερασπίστηκε την υπηρεσία, η οποία επικρίθηκε για σφάλμα ολκής στο πεδίο της ασφάλειας, σε άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post τον Ιανουάριο, στο οποίο τόνιζε ότι ο Μπαλάουι πυροδότησε τα εκρηκτικά λίγο πριν οι φρουροί του κάνουν σωματική έρευνα.

    Τα σφάλματα, πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τα στελέχη της υπηρεσίας, ήταν "πολύ ευρεία ώστε να αποδοθούν σε ένα μόνο άτομο ή μια ομάδα".

    Ορισμένοι αναλυτές εντός της υπηρεσίας είχαν επικεντρωθεί στις ευθύνες της επικεφαλής της ομάδας, Τζένιφερ Μάθιους, η οποία σκοτώθηκε στην επίθεση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43274

    [19] Γαλλία: Εννέα παιδεραστές ιερείς φυλακίστηκαν και 51 είναι υπό έρευνα

    Τεταρτη, 20 10 2010 17:27

    Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι 9 ιερείς της βρίσκονται στη φυλακή για πράξεις παιδεραστίας και 51 είναι αντικείμενο έρευνας σε μία χώρα που δεν γνώρισε ανάλογο σκάνδαλο ευρείας κλίμακας τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το καλοκαίρι από την Διάσκεψη των Ιερέων της Γαλλίας (CEF) 9 ιερείς βρίσκονται στη φυλακή για παιδεραστία, 51 είναι αντικείμενο έρευνας και ακόμα 45 έχουν εκτίσει την ποινή τους, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, η οποία όμως δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της ποινής των ιερέων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

    Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας εξέδωσε για πρώτη φορά το 2000 μία πρώτη εκδοχή ενός εγχειριδίου για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι ιερείς απέναντι στα παιδιά, το οποίο όριζε ποιες πράξεις θεωρούνται παιδεραστία και πώς πρέπει οι ιερείς να "δρουν και να αντιδρούν" (δηλαδή πώς να τις καταγγέλλουν).

    Η γαλλική Καθολική Εκκλησία ασχολήθηκε με το θέμα ήδη από το 2000 διότι τότε διώχθηκε για πρώτη φορά ένας ιερέας επειδή δεν "κατήγγειλε πράξεις παιδεραστίας" από ιερέα της επισκοπής του.

    Την ίδια χρονιά η παιδεραστία εγγράφηκε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των ιερέων, ενώ η CEF δημιούργησε μία "ομάδα επαγρύπνησης" και αποφάσισε να δημοσιεύσει μία παιδαγωγική εγκύκλιο σχετική με το θέμα.

    AΠΕ

    Είδηση: 43448

    [20] Προς τις κινεζικές ακτές κατευθύνεται ο «Μέγκι»

    Τεταρτη, 20 10 2010 08:23

    Αφού στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 10 ανθρώπων στις Φιλιππίνες, ο τυφώνας Μέγκι ανέκτησε μέρος της ισχύος του περνώντας από τα θερμά νερά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατευθύνεται προς τις ακτές της Κίνας ανατολικά του Χονγκ Κονγκ. Ο "Μέγκι" χαρακτηρίστηκε "σούπερ-τυφώνας" από τους μετεωρολόγους, και είχε ανέμους 250 χλμ/ώρα όταν έπληξε τη νήσο Ισαβέλα την Δευτέρα.

    Μεγάλες καταστροφές

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πλήρης αποτίμηση των ζημιών στις βόρειες Φιλιππίνες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν και των πολλών κλειστών δρόμων.

    "Μπορεί να χρειάζονται πολλοί άνθρωποι βοήθεια σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να πάμε εκεί σήμερα και να εκτιμήσουμε πώς μπορεί η κυβέρνηση να τους βοηθήσει" δήλωσε η Κορασόν Σολίμαν, γραμματέας κοινωνικής πρόνοιας, σε συνέντευξή της σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

    Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών ανέφερε ότι κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί 105.000 τόνοι ρυζιού, 33.000 τόνοι καλαμποκιού και άλλες καλλιέργειες. Η ζημιά για τη γεωργία εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1,5 δις πέσος (34 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

    Ο τυφώνας, με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ/ώρα στο κέντρο του, κινείται βορειότερα από ό,τι αναμενόταν και πλέον προβλέπεται να πλήξει τις κινεζικές ακτές μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Ζιανγκζιού.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σαρώνει τις Φιλιππίνες ο «Μέγκι», BBC: Typhoon Megi heads for China after striking Philippines

    Είδηση: 43220

    [21] Προειδοποίηση Μ. Νετανιάχου προς το Ιράν

    Τεταρτη, 20 10 2010 22:37

    Φραστικά, τουλάχιστον για την ώρα, πυρά εξαπέλυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας το ότι ασκεί επιρροή στο Λίβανο και τη Γάζα, αλλά και ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να συμβεί το ίδιο και στη Δυτική Όχθη. Η ομιλία του κ. Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση της ισραηλινής Βουλής, λόγω της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ιτζχάκ Ράμπιν.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου: «Δεν επιθυμούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα των Παλαιστίνιων για αυτοδιάθεση. Ωστόσο αφήσαμε το Λίβανο και τώρα το Ιράν να προσεγγίσουν τα σύνορα. Αφήσαμε τη Γάζα και τώρα το Ιράν προσεγγίζει. Η πολυπόθητη ειρήνη δεν ήρθε ακόμα, και είμαι σίγουρα προβληματισμένος και ανήσυχος».

    O λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στην αυστηρή προειδοποίηση, είναι η ιρανική υποστήριξη στις οργανώσεις Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικά για τη Χαμάς, ο κ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αναλάβει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης.

    Επανέλαβε πάντως ότι στόχος του Ισραήλ, είναι να συνεχίσει στο δρόμο της συμφιλίωσης και της συμφωνίας, αναφερόμενος στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 43461

    [22] Αναπτυξιακά κίνητρα για επιχειρηματίες

    Τεταρτη, 20 10 2010 19:57

    Με στόχο την ίδρυση τουλάχιστον 50.000 νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έως το τέλος του 2011, το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί δέσμη σχετικών προγραμμάτων. Βασικός άξονας των δράσεων αυτών, είναι η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών και οι διευκολύνσεις με χρηματοδοτήσεις, ενισχύσεις, επιβράβευση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, χωρίς να σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

    Κοινό στο οποίο απευθύνονται οι συγκεκριμένες δράσεις, είναι οι 600.000 και πλέον Έλληνες πτυχιούχους. Στην αγορά θα τρέξουν το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα τρία δισεκατομμύρια θα εκταμιευθούν από το ΕΣΠΑ και δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες.

    Επίσης θα καταργηθεί το ταμείο εγγυοδοσίας και θα αντικατασταθεί από το ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης με στόχο την ευκολότερη δανειοδότηση τόσο των νέων επιχειρηματιών αλλά και όσων θέλουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους.

    Σε συνδυασμό με τα παραπάνω ξεκινάει τη λειτουργία του επενδυτικό ταμείο, με κεφάλαια 250 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την χορήγηση δανείων, ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ, σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43455

    [23] Πρόστιμο μαμούθ για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις

    Τεταρτη, 20 10 2010 16:57

    Πρόστιμο μαμούθ ύψους 343.7 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να επιβληθεί την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος της χώρας μας. Πρόκειται για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 2004-2007, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν που αφόρα στην εκκαθάριση λογαριασμών των γεωργικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ οφείλονται:

    σε κακή εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και

    στην έλλειψη ελεγκτικών ΅ηχανισμών οι οποίοι θα ΅περούσαν να πιστοποιήσουν το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες ΅ε βάση το ΅έγεθος της παραγωγής τους.

    Το πρόστιμο ύψους 343,7 εκατομμυρίων ευρώ θα αφόρα ενισχύσεις που δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2004-2007:

    194.432.515 ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις 2006-2007

    19.760.841 ευρώ για επιδοτήσεις καπνού

    50.166.591 ευρώ για πριμ αιγοπροβάτων

    54.701.903 ευρώ για επιδοτήσεις σταφίδας

    16.480.991 ευρώ για προγρά΅΅ατα αγροτικής ανάπτυξης

    3.970.402 για προγράμματα σε μικρά νησιά.

    Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης ενώ ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διογκώνει το θέμα λόγω μνημονίου.

    Το πρόστιμο που αναμένεται να επιβάλει η Κομισιόν στη χώρα μας για τις αγροτικές επιδοτήσεις επί κυβερνήσεων ΝΔ, αναδεικνύει τις σημαντικές και τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το γεγονός αυτό αναδεικνύει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διαδικασίες εκκαθάρισης λογαριασμών της περιόδου 2007-2009 και αφορούν μεταξύ άλλων παράτυπες ενισχύσεις σε πυροπαθείς το 2007, αλλά και το πακέτο Χατζηδάκη το 2009 στους αγρότες. Δεν αποκλείεται και αυτές οι υποθέσεις να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, επιβαρύνοντας κατά πολύ το έλλειμμα.

    Το πρόστι΅ο δεν επιδέχεται έφεση και θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43445

    [24] Απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον Αστακό το Κατάρ

    Τεταρτη, 20 10 2010 15:20

    Απέσυρε το ενδιαφέρον του το Κατάρ, για την επένδυση στον Αστακό, κρίνοντας ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, τονίζοντας ότι το Κατάρ αναγνωρίζει πως από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η αντιπολίτευση.

    Ματαιώθηκε η επένδυση

    Ματαιώθηκε τελικά η επένδυση στον Αστακό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1.100 μεγαβάτ από αέρια παράγωγα πετρελαίου σε κρυογονική μορφή (LPG), έπειτα από υπαναχώρηση των εταιρειών του Κατάρ στο έργο.

    Οι Αραβες απέσυραν το ενδιαφέρον τους και γνωστοποίησαν την απόφασή τους με επιστολή τους στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ο οποίος είχε αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης τον συντονισμό των ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

    Οι Άραβες στην επιστολή τους επικαλούνται για την ακύρωση της επένδυσης την πλήρη διαφωνία των εταιρειών που συνέθεταν την κοινοπραξία για την υλοποίηση του έργου. Ύστερα από αυτή τη διαφωνία διαπίστωσαν ότι η επένδυση δεν θα ήταν συμφέρουσα για το Κατάρ.

    «Οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ», τονίζουν χαρακτηριστικά.

    Στην εταιρία S&K, μέλος της Κοινοπραξίας για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, επιρρίπτει η ROSEBUD, μέλος της ίδιας Κοινοπραξίας, την ακύρωση της επένδυσης, γιατί όπως τονίζει η S&K «δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου».

    Η ROSEBUD διαψεύδει τις φήμες ότι η επένδυση ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, όπως επίσης τα σενάρια περί διοχέτευσης της ενέργειας στην ελληνική αντί για την ιταλική αγορά και την απέδωσε «σε πολέμιους του, αγνώστων λοιπών κινήτρων, ου προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις είτε σε ότι αφορά την επικινδυνότητα του καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε σε ότι αφορά τον αυστηρά επιχειρηματικό χαρακτήρα του έργου».

    Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης, δηλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, τονίζοντας ότι το Κατάρ αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αυτά συμβαίνουν στα επιχειρηματικά ντιλ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως δεν ήταν δουλειά της κυβέρνησης να γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ.

    Για ματαίωση μιας αμιγώς ιδιωτικής συμφωνίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την διακρατική συμφωνία που υπήρξε στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 5 δις. ευρώ. Ο κ Πεταλωτής σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον στη χώρα μας για επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον.

    «Η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κατάρ, το οποίο είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε και ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Χάρης Παμπούκης.

    Ο κ. Παμπούκης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Συνεπώς, όπως επισήμανε ο κ. Παμπούκης, οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

    Σκληρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Για πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης που λειτούργησε ως δισυπόστατη στο θέμα της επένδυσης στον Αστακό, με ορισμένους υπουργούς να επιθυμούν την επιτάχυνση και άλλους της επιβράδυνσή της, έκαναν λόγο οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Γιάννακης. Οι εξελίξεις, σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ, δικαιώνουν την θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει "στο πόδι" το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία.

    Επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Σχολιάζοντας την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την εν λόγω επένδυση, σημείωσε ότι είναι κακό να καλλιεργούνται προσδοκίες χωρίς να έχει γίνει η δουλειά υποδομής.

    Για ξένα συμφέροντα που κοιτάζουν μόνο το κέρδος, μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    ««Το σκωτσέζικο ντους με τις επενδύσεις πρέπει να σταματήσει. Δημιουργεί δυσμενή εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς. Να ανακοινώνονται μόνο εξασφαλισμένες συμφωνίες»., τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Για κυβερνητικό φιάσκο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού. Όπως είπε επρόκειτο για μια αδιαφανή επένδυση με πολύ σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε τους κινδύνους αυτούς την περασμένη Παρασκευή στο Κοινοβούλιο ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο οποίος, «είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτή την επένδυση». «Δεν το έκανε και σήμερα είναι, κατά τη γνώμη μας, και ο ίδιος εκτεθειμένος», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist και απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική στην κυβέρνηση, ο κος Κουβέλης τόνισε ότι σ' αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να ασκείται κριτική χωρίς κανένας να εξετάζει τους πραγματικούς λόγους που υπάρχουν γύρω από το εάν θα συμβεί μια επένδυση όπως αυτή του Αστακού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ματαίωση επένδυσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

    Είδηση: 43441

    [25] Διορθωτικές κινήσεις για τις περικοπές στα άτομα με προβλήματα όρασης και αναπηρία

    Τεταρτη, 20 10 2010 15:03

    Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει διορθωτική κίνηση, με την οποία θα αναπληρώνονται οι απώλειες που έχουν οι τυφλοί από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού αλλά και της 13ης και 14ης σύνταξης ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Υπουργείο με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο ισχύων νόμος δεν θα αλλάξει. Παρόμοια δέσμευση για αναπλήρωση των απωλειών έχει αναλάβει ο υπουργός έναντι και των ατόμων με παραπληγικά προβλήματα.

    Δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, έπειτα από διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, με αίτημα την εξαίρεση των τυφλών από τα οικονομικά μέτρα και ειδικότερα να εξαιρεθούν από τη μείωση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και το καλοκαιρινό επίδομα αδείας.

    Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετική και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στην αναπλήρωση των επιδομάτων που κόπηκαν λόγω του μνημονίου μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα του Συνδέσμου τυφλών και είπε ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να τους επιστραφούν. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου δρομολογείται η ικανοποίηση και των τριών βασικών αιτημάτων τους.

    Διαμαρτυρία κατά της πολιτικής του Μνημονίου πραγματοποίησε και η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων.

    Είδηση: 43439

    [26] Γ. Παπανδρέου: Όχι άλλα βάρη στους μισθωτούς

    Τεταρτη, 20 10 2010 12:13

    Δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες, που διοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και έχουμε πρωτόγνωρα αποτελέσματα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό πρέπει να μας δίνει αυτοπεποίθηση, ότι όταν βάζουμε στόχους τους πετυχαίνουμε".

    Έκθεση του ΔΝΤ

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% του ΑΕΠ το 2010, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το ΔΝΤ διατηρεί τις εκτιμήσεις του για ύφεση 4% φέτος και 2,6% το 2011 και για πληθωρισμό 4,6% φέτος και 2,2% του χρόνου.

    Για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου, ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση πως το κόστος μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της χώρας, θα ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη.

    «Αναπτυξιακά κίνητρα οι προτάσεις νέων επιχειρηματιών»

    Στην εισήγησή του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στόχος είναι Κυβέρνηση και επιχειρηματίες ''νά μιλήσουν την ίδια γλώσσα''. Δυστυχώς , πρόσθεσε, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις ''ψάχνουμε τρόπους να γεμίσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει'' μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικότητας. ''Ζούμε στην Ελλάδα της φούσκας και της κατανάλωσης που σκάει πάνω σας και δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια'', είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι σήμερα για όσους προσπαθούν να κάνουν δική τους επιχείρηση αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο και εν τέλει η νέα γενιά έχει τάσεις φυγής και περιθωριοποιείται.

    Για πολλά χρόνια επενδύσαμε στην επιχειρηματικότητα ανάγκης, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι σήμερα αλλάζουμε πρακτικές και στην έλλειψη αναπτυξιακού οράματος εντάσσεται το επιχειρείν σε μια συνολική ατζέντα για τη νέα γενιά, ώστε να αυξήσουμε την επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας ''αντί να αποτυπώνουν τις φιλοδοξίες τους οι νέοι σε μια χαμηλά αμειβόμενη θέση στο δημόσιο''.

    Στόχος του Yπουργείου, όπως είπε, είναι οι προτάσεις των νέων επιχειρηματιών να αποτελέσουν αναπτυξιακά κίνητρα και να επιτευχθεί η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    Τους επόμενους μήνες, όπως γνωστοποίησε, θα δημιουργηθεί μια ιντερνετική πλατφόρμα με ιδέες καινοτομικές από όλη τη χώρα, ενώ θα προωθηθούν δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ και της ψηφιακής σύγκλισης και μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα υπάρξει πριμοδότηση της υψηλής καινοτομικότητας.

    Το ταμείο διάδοχος του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΤΕΑΝ, σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμο ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για χαμηλότοκα δάνεια όπως το εξοικονομώ κατ' οίκον.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Δ. Τσίγκος ανέφερε ότι αυτό που περιμένουν σήμερα οι επιχειρηματίες είναι να ακούσουν κάτι θετικό για ένα ''κεφάλαιο ευκαιρίας'' για την ελληνική, νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ώστε ''να μην χρειάζεται να υποθηκεύουν το σπίτι του πατέρα τους για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους''.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες δήλωσε ότι «είναι καλά τα ωραία λόγια, αλλά στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με τα κατεβασμένα ρολά, τα λουκέτα, το στέγνωμα της αγοράς και την οικονομική ασφυξία».

    Πρόσθεσε δε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».

    Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε μήπως αυτές οι διαβεβαιώσεις ισχύουν μέχρι τις εκλογές «γιατί όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι ετοιμάζονται και άλλα επώδυνα μέτρα». Συμπλήρωσε δε ότι δεν είναι τυχαίο που η Τρόικα θα έρθει στη χώρα μας μετά τις εκλογές, ενώ «ακούγεται ότι τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αντί να ανακοινωθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας, θα αργήσουν και είναι πιθανό να πάνε κι αυτά μετά τις εκλογές».

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η κυβέρνηση πυροβολεί τα δικαιώματα και τη συνείδηση του λαού, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη του και γι' αυτό πρέπει να δεχτεί και αυτή και τα άλλα κόμματα της ΕΕ ένα ισχυρό χαστούκι στις εκλογές. Με ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση ο λαός πρέπει να πει ένα ηχηρό όχι και στα μέτρα που έχουν λάβει και στα νέα χειρότερα που έχουν ήδη αποφασίσει να φέρουν μετά τις εκλογές».

    «Μόνο ως κακόγουστο προεκλογικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η φράση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Την τελευταία φορά που έδωσε -πριν τις εκλογές του 2009- μια ανάλογη διαβεβαίωση ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολούθησε μετεκλογική θύελλα λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Η ιστορία, δυστυχώς, πάει να επαναληφθεί ως ακόμα χειρότερη τραγωδία!», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43377

    [27] Μεγάλες περικοπές δαπανών στη Βρετανία

    Τεταρτη, 20 10 2010 12:02

    Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών δημοσίων δαπανών των τελευταίων δεκαετιών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μείωση κατά 25% έως 40% στις δαπάνες των περισσοτέρων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα - πλην των τομέων προτεραιότητας, και περιστολή του κοινωνικού κράτους. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ήδη την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, αλλά προς τον παρόν δεν αναμένονται οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην πολιτική λιτότητας.

    Στόχος η μείωση του ελλείματος

    Οι οικονομικοί αναλυτές είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι οι δραστικές περικοπές είναι αναγκαίες και σε όσους πιστεύουν ότι θα βυθίσουν και πάλι τη βρετανική οικονομία στην ύφεση.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να τηρήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στο προσεχές μέλλον.

    Στόχος του Τζορτζ Όζμπορν είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ στο 2% σε διάστημα πέντε ετών, που αντιπροσωπεύει την εξοικονόμηση 113 δισεκατομμυρίων στερλινών, το εν τέταρτον των οποίων θα προέλθει από την αύξηση των φόρων.

    Καμία προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει κάτι τόσο φιλόδοξο, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας ανακοίνωσε ότι ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στο ήμισυ των σχεδιαζόμενων περικοπών.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Reuters/Ipsos MORI, το 38% των Βρετανών συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του κεντρο-δεξιού σχηματισμού , έναντι του 25% που προτιμά την οικονομική πολιτική του Εργατικού Κόμματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Spending Review: Osborne prepares to unveil cuts

    Είδηση: 43374


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:02:46 UTC