Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διδακτορικό, λίγο πριν απ' τα 100
  • [02] Καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μ. Μισούνοφ
  • [03] Την Τετάρτη η προκήρυξη για τους συμβασιούχους
  • [04] Ακινητοποιημένα τα τρένα στο Βέλγιο
  • [05] Γαλλία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις-Στο «χορό» και οι οδηγοί φορτηγών
  • [06] Γαλλία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού
  • [07] Βρετανία: «Πολύ σοβαρή απειλή» τρομοκρατικής επίθεσης
  • [08] Βραζιλία: Αυξάνονται δραματικά οι δολοφονίες ομοφυλοφίλων
  • [09] Σαρώνει τις Φιλιππίνες ο «Μέγκι»
  • [10] Διπλωματική κινητικότητα για το παλαιστινιακό
  • [11] Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup
  • [12] Έκθεση του Stefan Petridis
  • [13] Περισσότερα από 200 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύουν
  • [14] Αποχαιρέτησαν συνάδελφοι και φίλοι τον Γιάννη Δαλιανίδη
  • [15] Τυφλός ο έρως, όχι όμως και κουφός

    [01] Διδακτορικό, λίγο πριν απ' τα 100

    Δευτερα, 18 10 2010 18:58

    Ένας Ινδός 99 ετών εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ποτέ αργά για να μορφωθεί κανείς. «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη μόρφωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπχολαράμ Ντας, συνταξιούχος δικαστικός εδώ και 39 χρόνια, που ζει στο χωριό Γκουγουαχάτι, στη νοτιοανατολική Ινδία. Ο Ντας θα εκπονήσει διδακτορική διατριβή, για το ρόλο που έπαιξε το χωριό από το οποίο κατάγεται στη διάδοση ενός κινήματος του ινδουισμού.

    Ο Ντας, που έχει πέντε γιους, μία κόρη, δέκα εγγόνια και ένα δισέγγονο, γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1911, όταν η Ινδία ανήκε ακόμα στη βρετανική αυτοκρατορία.

    «Εζησα 100 χρόνια γεμάτα, μορφώθηκα, γεύθηκα την πολιτική ως μέλος του Κόμματος του Κογκρέσου το 1945, προτού γίνω δικηγόρος και στη συνέχεια δικαστής και πάρω σύνταξη το 1971», δήλωσε ο Ντας.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Είδηση: 42983

    [02] Καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μ. Μισούνοφ

    Δευτερα, 18 10 2010 18:30

    «Σκληρό μαρκάρισμα» επιφύλασσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στο 46χρονο πρώην καλαθοσφαιριστή του Άρη, Μιχάλη Μισούνοφ, με την ποινή των δέκα ετών και οκτώ μηνών, χωρίς αναστολή, που του επέβαλε. Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής κατείχε μία ρουκέτα και δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών RΡG και κατηγορείτο για κατοχή «οπλοστασίου».

    Στην απολογία του ο κ. Μισούνοφ υποστήριξε ότι είχε παραλάβει τον οπλισμό για φύλαξη από φιλικό του άτομο που δεν ζει πια και δραστηριοποιούνταν κατά το παρελθόν σε κυκλώματα προστασίας κέντρων διασκέδασης. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται άλλα δύο άτομα, ένας 50χρονος λογιστής του πρώην καλαθοσφαιριστή που κατηγορούνταν ότι κατείχε δύο πιστόλια, φυσίγγια και σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών, αρχών και εταιριών. Η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο, ήταν εξαγοράσιμη φυλάκιση 3,5 ετών. Σε οκτώ μήνες με αναστολή, καταδικάστηκε 30χρονος ομογενής, που είχε αγοράσει ένα πιστόλι και φυσίγγια από τον Μ. Μισούνοφ.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 42978

    [03] Την Τετάρτη η προκήρυξη για τους συμβασιούχους

    Δευτερα, 18 10 2010 17:17

    Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ Α.Ε. θα δημοσιοποιήσει την προκήρυξη για την πλήρωση 272 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Οι θέσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη σε προσωπικό τόσο των Κεντρικών, όσο και των Περιφερειακών Υπηρεσιών.

    Τα πλήρη κείμενα των προκηρύξεων με τα παραρτήματά τους, η αναλυτική περιγραφή των θέσεων εργασίας και των προσόντων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, θα βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ www.ert.gr από την παραπάνω ημερομηνία.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο ηλεκτρονικά, από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010, με τη συμπλήρωση σχετικής φόρμας, στην οποία θα παραπέμπει η ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης στην ανωτέρω διαδικτυακή διεύθυνση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημοσιοποιηθεί και η προκήρυξη για την πλήρωση και των υπολοίπων θέσεων.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ στο τηλέφωνο 210 7407070 τις ώρες 08:00-15:00.

    Οι θέσεις που αφορούν την ΕΡΤ-3 προκηρύσσονται απευθείας από την ίδια.

    Είδηση: 42962

    [04] Ακινητοποιημένα τα τρένα στο Βέλγιο

    Δευτερα, 18 10 2010 18:05

    Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν από αργά τη νύχτα της Κυριακής οι υπάλληλοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας του Βελγίου SNCB, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να παρουσιάζεται πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Η 24ωρη απεργία γίνεται κατόπιν αιτήματος του σοσιαλιστικού συνδικάτου CGSP και υποστηρίζεται από το ανεξάρτητο συνδικάτο SIC, σε διαμαρτυρία για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της SNCB όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης και την απώλεια θέσεων εργασίας.

    Κυκλοφοριακή συμφόρηση

    Κανένα τρένο δεν πραγματοποιεί δρομολόγια στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες, ενώ πολύ σπάνια και περιστασιακά εκτελούνται κάποια δρομολόγια σε μικρές διαδρομές στη Φλάνδρα, στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο Φρεντερίκ Πετί, εκπρόσωπος της Infrabel, της εταιρείας διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών.

    Η απεργία αυτή προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της χώρας, με τα μποτιλιαρίσματα να υπολογίζονται σε συνολικά 350 χλμ. γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

    Η απεργία αυτή συμπίπτει με τις μαζικές διαμαρτυρίες στη γειτονική Γαλλία. Οι διαμαρτυρίες στις δύο χώρες έχουν μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

    Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Thalys και Eurostar μέσω Βελγίου προβλέπεται να είναι ανύπαρκτη ως σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 42975

    [05] Γαλλία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις-Στο «χορό» και οι οδηγοί φορτηγών

    Δευτερα, 18 10 2010 16:48

    Σε μετωπική σύγκρουση εργαζομένων-κυβέρνησης έχει μετατραπεί πια η αντίθεση των Γάλλων πολιτών στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Από το πρωί της Δευτέρας, σε αρκετά σημεία της χώρας διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς, ενώ πολλοί απο τους αυτοκινητοδρόμους έχουν μπλοκάρει, αφού μπήκαν και οι οδηγοί φορτηγών στο χορό των κινητοποιήσεων. Μεγάλη αναστάτωση αναμένεται την Τρίτη στα αεροδρόμια του Παρισιού, καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν καλέσει σε πανεθνική κινητοποίηση, ενώ, μία ημέρα αργότερα οργανώνονται συγκεντρώσεις απεργών στα γαλλικά αεροδρόμια. Σε ενεργοποίηση κέντρου κρίσεων για να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σκληραίνουν τη στάση τους και οι δύο πλευρές

    Περισσότερα από 1.000 πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Ενωσης Ανεξάρτητων Εισαγωγέων Πετρελαιοειδών, που αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων στη χώρα, καθώς η Γαλλία εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων στα διυλιστήρια και στα λιμάνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

    Σιδηροδρομικοί, οδηγοί φορτηγών, μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν την πίεση επί της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί εν όψει της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου την Τετάρτη στη Γερουσία.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκλήρυνση των κινητοποιήσεων, αλλά η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη χρήση βίας εάν καταστεί αναγκαίο για να προληφθεί η παράλυση της οικονομίας.

    "Όταν βλέπει κανείς τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, το μόνο που γίνεται είναι ότι ενισχύεται η αποφασιστικότητα των απεργών. Όσο δεν υποχωρεί η κυβέρνηση, δεν υποχωρούμε και εμείς" δήλωσε στέλεχος της CGT εκ μέρους των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Total.

    Αναφερόμενος στις ελλείψεις στην αγορά καυσίμων, εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όποιος αναζητεί βενζίνη ή πετρέλαιο στις περιοχές του Παρισιού και της Ναντ θα έχει προβλήματα".

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία, με αντικείμενο τις συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή σχεδίου μεταρρύθμισης στη λειτουργία του λιμανιού.

    Όσον αφορά στις πτήσεις, οι μισές θα ματαιωθούν αύριο Τρίτη στο παρισινό αεροδρόμιο του Ορλί, όπως και το 30% των πτήσεων στα άλλα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων το Ρουασί, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για τις συντάξεις, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

    Σε ανακοίνωσή της, η DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους κατά 50% στο Ορλί και κατά 30% στα υπόλοιπα μητροπολιτικά αεροδρόμια.

    Η DGAC καλεί τους επιβάτες να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

    Στο μεταξύ, το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι καλεί τους εργαζομένους να συγκεντρωθούν την Τετάρτη σε αεροδρόμια σ' όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που θα υποβληθούν την ίδια ημέρα προς ψήφιση στη Γερουσία.

    Ένας αξιωματούχος του συνδικάτου CGT, που είναι το μεγαλύτερο στην Air France, δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες δεν θα περιλάβουν απαραιτήτως τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα αεροδρόμια, όμως αυτό παραμένει μία από τις επιλογές των απεργών.

    Διυπουργικό κέντρο κρίσης

    Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε

    Την ενεργοποίηση του διυπουργικού κέντρου κρίσης για να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των απεργιών για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

    Με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, αυτό το κέντρο θα έχει στόχο να συντονίζει τις δραστηριότητες διαφορετικών υπηρεσιών του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα.

    Τα υπουργεία Οικονομίας, Ενέργειας, Οικολογίας και Εσωτερικών θα έχουν εκπροσώπους σε αυτό το κέντρο, το οποίο θα αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που υπάρχει μία κρίση, οποιασδήποτε μορφής, η οποία απαιτεί την κινητοποίηση πολλών υπηρεσιών του κράτους.

    Πηγές: ΝΕΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: BBC: Truck drivers join French pension protests

    Είδηση: 42958

    [06] Γαλλία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού

    Δευτερα, 18 10 2010 13:39

    Στη δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων εισέρχεται η Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Περισσότερα από 1000 πρατήρια καυσίμων δεν διαθέτουν πλέον αποθέματα και ήδη υπάρχουν προβλήματα στις περιοχές του Παρισιού και της Ναντ. Παράλληλα, συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο Φος Λαβερά, το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, κοντά στη Μασσαλία.

    Απεργούν και οι οδηγοί των φορτηγών

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα μπλοκάρουν τους αυτοκινητοδρόμους, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με προβλήματα κυρίως στα δρομολόγια του εξωτερικού.

    Στις κινητοποιήσεις μετέχουν και οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 400 λύκεια να παραμένουν κλειστά.

    Το Σαββατοκύριακο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν σκλήρυνση των κινητοποιήσεων αλλά η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι εάν καταστεί αναγκαίο, θα προσφύγει στη χρήση βίας προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση της οικονομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

    Είδηση: 42950

    [07] Βρετανία: «Πολύ σοβαρή απειλή» τρομοκρατικής επίθεσης

    Δευτερα, 18 10 2010 12:28

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σοβαρή απειλή» τρομοκρατικής επίθεσης, επανέλαβε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. «Υπάρχει μια σοβαρή απειλή από τη διεθνή τρομοκρατία και για το λόγο αυτό η απειλή στη Βρετανία σ' αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται σοβαρή», δήλωσε η Μέι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΙΤV.

    Διαρκής επαγρύπνηση

    Η Βρετανία πέρασε τον Ιανουάριο στο επίπεδο αυτό της απειλής, το δεύτερο υψηλότερο.

    «Αυτό σημαίνει ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή και ότι όλοι πρέπει να επαγρυπνούν», υπογράμμισε η υπουργός.

    «Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι οι πηγές της απειλής είναι διαφοροποιημένες, ωστόσο είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή απειλή από τη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα έκθεση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας, η οποία θα καθορίσει τον προϋπολογισμό στον τομέα της άμυνας όπου προβλέπονται περικοπές της τάξης του 7% με 8%.

    Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η διεθνής τρομοκρατία και η κυβερνοτρομοκρατία είναι οι πιο σοβαρές απειλές που αναφέρει η έκθεση. Ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τους φυσικούς κινδύνους, όπως είναι οι πλημμύρες.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 42920

    [08] Βραζιλία: Αυξάνονται δραματικά οι δολοφονίες ομοφυλοφίλων

    Δευτερα, 18 10 2010 19:13

    Οι δολοφονίες ομοφυλόφιλων έχουν αυξηθεί σημαντικά στη Βραζιλία και το 2009 έφτασαν τις 198 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ειδικά σε σχέση με το 2007 η αύξηση φτάνει το 62%, σύμφωνα με την οργάνωση Grupo Gay da Bahia (GGB).

    Οι αμβλώσεις, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων και η ποινικοποίηση των εγκλημάτων κατά ομοφυλόφιλων έχουν φτάσει να είναι στο κέντρο των ομιλιών των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου, αλλά μόνο από την θρησκευτική τους πλευρά και όχι από την κοινωνική, καταγγέλει η οργάνωση μέσω της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Globo.

    Το 2009 δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία 198 ομοφυλόφιλοι (έναντι για παράδειγμα 35 στο Μεξικό) ένδεκα περισσότεροι από το 2008 και 76 περισσότεροι από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η οργάνωση υπεράσπισης των ομοφυλόφιλων. Από την ίδρυσή της, το 1980, η οργάνωση έχει καταγράψει μέχρι και πέρυσι, 3.196 δολοφονίες ομοφυλόφιλων δηλαδή περίπου 110 ετησίως κατά μέσο όρο. Παρά τα στοιχεία αυτά που είναι πολύ ανησυχητικά, το σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφοβία αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση των καθολικών ομάδων καθώς και αυτών των Ευαγγελιστών.

    "Δυστυχώς η ομοφυλοφοβία αποτελεί μια από τις πολιτιστικές πλευρές της βραζιλιάνικης κοινωνίας που ωθεί τους ομοφυλόφιλους στην παρανομία. Όλοι αυτό (λεσβίες, γκέι κλπ) δολοφονούνται με πολύ σκληρό τρόπο και συνήθως βρίσκονται με παραμορφωμένο πρόσωπο" ανέφερε ο Μαρσέλο Τσερκέιρα πρόεδρος της GGB.

    Από την πλευρά του ο ανθρωπολόγος Λουίζ Μότ πρώην πρόεδρος της GGB επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των εγκλημάτων κατά λεσβιών ή γκέι η τραβεστί υποκινούνται από "πολιτιστική ομοφυλοφοβία".

    AΠΕ

    Είδηση: 42984

    [09] Σαρώνει τις Φιλιππίνες ο «Μέγκι»

    Δευτερα, 18 10 2010 18:47

    Τις Φιλιππίνες σαρώνει ο πανίσχυρος τυφώνας "Μέγκι", με καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρούς ανέμους. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμύρων και κατολισθήσεων. Παρά τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ένας αγρότης πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού.

    Ραγδαίες βροχοπτώσεις

    Ο "Μέγκι", ο 10ος τυφώνας που πλήττει φέτος τις Φιλιππίνες, επιβράδυνε την πορεία του και πήρε κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, παρατείνοντας την άφιξή του στη βόρεια Λουζόν, τη μεγαλύτερη νήσο του αρχιπελάγους.

    Στη 01.00 ώρα Ελλάδος οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα στα ανατολικά της Καγκαγιάν έπνεαν με ένταση 190 χλμ./ώρα και ο ίδιος μετακινείτο νοτιοδυτικά με ταχύτητα 19 χλμ.

    Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν στην επαρχία Απαγιάο.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία για τους Κινδύνους Τροπικών Καταιγίδων Τropical Storm Risk, ο "Μέγκι" κατατάσσεται στην κατηγορία 5, στην υψηλότερη βαθμίδα που περιλαμβάνει ένταση ανέμων άνω των 250 χλμ/ώρα και θα διατηρήσει την ίδια σφοδρότητα και κατά το πέρασμά του από τη Λουζόν.

    Οι κυβερνητικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για ανέμους 225 χλμ/ώρα στο κέντρο και 260 χλμ/ ώρα στην περιφέρειά του.

    Ο κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Καγκαγιάν δήλωσε πως ο τυφώνας απειλεί να καταστρέψει έως το 60% της σοδειάς ρυζιού-στην επαρχία παράγεται περίπου το ένα τρίτο του ρυζιού της χώρας.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, πάνω από 1.100 άνθρωποι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ενώ οι υπεύθυνοι προειδοποιούν για τρικυμίες στις θαλάσσιες περιοχές και για τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων λόγω της βροχόπτωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Super Typhoon Megi hits northern Philippines

    Είδηση: 42979

    [10] Διπλωματική κινητικότητα για το παλαιστινιακό

    Δευτερα, 18 10 2010 19:38

    Διεθνής κινητικότητα εμφανίζεται στον τομέα της υποστήριξης των απευθείας συνομιλιών Παλαιστινίων - Ισραηλινών, ώστε αυτές να επαναληφθούν χωρίς προβλήματα. Εντατικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Όπως δήλωσε ο Όσκαρ Φερνάντες -Ταράνκο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Οι δύο πλευρές δεν έχουν συναντηθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αλλά, έχουμε ένα ισχυρό και σημαντικό παράθυρο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο. Οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και υποστηρίζονται από το κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) προετοιμάζουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των συνομιλιών».

    Συνεχίζοντας ο κ. Φερνάντες-Ταράνκο ανέφερε ότι: «Οι προσπάθειες όμως γίνονται ακόμα πιο δύσκολες μετά από το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ στις 14 Οκτωβρίου για να οικοδομηθούν 238 νέες οικίες στις εβραϊκές περιοχές Ραμότ και Πισκάτ Ζέεφ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και με τις συστηματικές προσπάθειες του κουαρτέτου. Πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι συλλογικά στο στόχο της ειρήνης , πρέπει να βγούμε από το παρόν αδιέξοδο, πρέπει να βρεθεί μια λύση στα θέματα κλειδιά, περιλαμβανόμενου και αυτού των συνόρων».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 42986

    [11] Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

    Δευτερα, 18 10 2010 22:28

    Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου Εcofin την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα εξετάστηκε από το Eurogroup. Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ενημερώνει τα συμβούλια. Στην ατζέντα είναι επίσης η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και η κατάσταση της οικονομίας σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.

    Στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της 16μελούς ευρωζώνης κατέληξε αργά σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, όπως ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι: «σε πολιτική συμφωνία, ώστε να καταστούν αυστηρότεροι στο μέλλον οι κανόνες του Συμφώνου σταθερότητας, που αφορούν στο υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτή η πολιτική συμφωνία θα αναλυθεί πιο πολύ στη μέλλουσα κοινοτική νομοθεσία, ενώ θα ανταλλαγούν γι αυτήν απόψεις στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ), που θα γίνει το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες».

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν ένα κράτος θα αντιμετωπίζει υπέρογκο έλλειμμα, θα δίδεται μία εξάμηνη προθεσμία, μόνον, για να διορθώσει το έλλειμμα, σε αντίθετη περίπτωση το κράτος μέλος θα αντιμετωπίζει κυρώσεις από την Επιτροπή των Βρυξελλών.

    Μετά από το διήμερο των συνεδριάσεων, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών - μελών της Eυρωζώνης για την περίοδο 2006 - 2009.

    Εκτιμάται ότι το αναθεωρημένο τελικό ύψος του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009 θα κυμανθεί κοντά στο 15% του ΑΕΠ.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μέσο μιας μεγάλης και πρωτοφανούς προσπάθειας που μπορεί να σημάνει την εκκίνηση μιας νέας πορείας ανόδου, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στο 9ο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 42991

    [12] Έκθεση του Stefan Petridis

    Δευτερα, 18 10 2010 22:00

    Η Gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του STEFAN PETRIDIS «Φαεινώς - Λεπτομερώς» τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010, ώρα 19:30 (διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου - 20 Νοεμβρίου 2010).

    Ο STEFAN PETRIDIS, μετά από μία περιπλάνηση 10 ετών περίπου, επιστρέφει με ένα νέο κύκλο έργων του στην Αθήνα. Κεντρικός άξονας της έκθεσης « Φαεινώς - Λεπτομερώς» που θα φιλοξενηθεί στη Gallery genesis είναι η Φύση το Φώς και οι Λεπτομέρειες. Είναι μια δουλειά πολύ προσωπική, όπως λέει ο ζωγράφος, μια δουλειά που πέρα από τις εικόνες των τοπίων που παρουσιάζει, κρύβει μέσα της τα συναισθήματα από τα ταξίδια της ζωής των τελευταίων ετών (και ήταν πολλά).

    Τα θέματα έχουν βγει αυθόρμητα δημιουργώντας έκπληξη πολλές φορές στο δημιουργό τους που ερχόταν αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις ανθρώπων και καταστάσεων.

    Όλος αυτός ο κύκλος των νέων έργων αποτελεί μία έκφραση συναισθημάτων που είχε στις συγκεκριμένες στιγμές, στις συγκεκριμένες περιοχές και αποτελούν πια μια επεξεργασμένη και αποτυπωμένη έκφραση στον καμβά. Αναπόφευκτα η ένταση τον οδήγησε σε μία παλέτα έντονων χρωμάτων.

    Το ανθρώπινο στοιχείο, αυτό που στην ουσία προκάλεσε τα συναισθήματα αλλά και τις έντονες αναμνήσεις για τα συγκεκριμένα τοπία και λεπτομέρειες, απουσιάζει από τα έργα. Ίσως γιατί ο ζωγράφος θέλει να παίξει μαζί μας.

    Ο θεατής μπορεί να γίνει παρατηρητής, αλλά χωρίς να γίνει μέρος του εσωτερικού του κόσμου, παρά μόνο εάν θελήσει να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη ή να ρωτήσει τον STEFAN PETRIDIS που είναι πάντα πρόθυμος να δώσει την απάντηση.

    Gallery Genesis. 35 HARITOS Street, Kolonaki 10675 Athens, Greece. Tel.: +30 211 7100566 www.gallerygenesisathens.com

    Είδηση: 42990

    [13] Περισσότερα από 200 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύουν

    Δευτερα, 18 10 2010 19:41

    Τουλάχιστον 200 από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές ή και να χαθούν, κάτι που θα στοιχίσει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω μείωσης των εσόδων τους, υποστηρίζει μια καλιφορνέζικη, μη κερδοσκοπική οργάνωση.

    Το Παλάτι Σαν Σουσί της Αϊτής, γνωστό και ως "Βερσαλίες της Καραϊβικής" και το Μιραδόρ, μια τεράστια προκολομβιανή πόλη της Γουατεμάλας, περιλαμβάνονται στα 20 μνημεία που, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, βρίσκονται στα πρόθυρα ανεπανόρθωτης καταστροφής λόγω κακοδιαχείρισης, λεηλασιών, εγκατάλειψης, συρράξεων και ανεξέλεγκτου τουρισμού.

    "Πρόκειται για θαυμάσια, ανεκτίμητα πολιτιστικά μνημεία. Αν δεν κάνουμε κάτι μπορεί να τα χάσουμε για πάντα. Θα ήταν μια τραγική απώλεια", είπε ο Τζεφ Μόργκαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση "Σώστε την Εκλιπούσα Κληρονομιά μας".

    Η οργάνωση αυτή πιστεύει ότι η UNESCO, η υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με επιστημονικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή στην καταστροφή των πολιστικών μνημείων. "Η UNESCO μιλάει μόνο για τα μισά από αυτά", εξήγησε ο Μόργκαν σημειώνοντας ότι μόνο 76 από τα μνημεία που αναφέρονται στην έκθεση έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

    "Η Ιταλία έχει 45 Μνημεία. Το Περού, μια χώρα με μακρά ιστορία και πολλές σημαντικές τοποθεσίες, μόνο εννέα. Η Γουατεμάλα έχει μόνο τρία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ικανές να φροντίσουν αυτές τις τοποθεσίες και πολλές δεν διαθέτουν τους πόρους", είπε.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα του τουρισμού αλλά και θέσεις εργασίας επειδή παραμελούν τα μνημεία τους. "Δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν όλη την οικονομία και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Πολλές τοποθεσίες είναι μικρές, έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σημειώσουμε επιτυχία μέσα σε μια διετία", είπε ο Μόργκαν.

    Άλλα μνημεία που κινδυνεύουν άμεσα βρίσκονται στο Μπαγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδία, την Κένυα, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες.

    Ο Μόργκαν ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες για να αναλύει και να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους. Το σύστημα αυτό, εξήγησε, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ενδεχόμενες λεηλασίες ή καταπατήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

    AΠΕ

    Είδηση: 42987

    [14] Αποχαιρέτησαν συνάδελφοι και φίλοι τον Γιάννη Δαλιανίδη

    Δευτερα, 18 10 2010 18:54

    Προσωπικότητες από τους χώρους της τέχνης, της διανόησης και της πολιτικής απηύθυναν το απόγευμα, το ύστατο χαίρε στον Γιάννη Δαλιανίδη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου, κατά την επιθυμία του εκλιπόντος, τελέσθηκε η πολιτική του κηδεία.

    Τον αγαπητό άνθρωπο και εμπορικότερο Έλληνα σκηνοθέτη, που έδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, αποχαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, οι βουλευτές Ι. Βούρος και Β. Αποστολάτος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης. Ήταν επίσης εκεί, η Ζ. Λάσκαρη με τον ο Αλ. Λυκουρέζο, η Μαρινέλλα, ο Μ. Πλέσας, ο Γ. Κατσαρός, ο Ι. Μπέζος, η Ζ. Σαπουντζάκη, ο Φ. Μεταξόπουλος, ο Κ. Βουτσάς, η Μ. Καραγιάννη, ο Φ. Γεωργίτσης, ο Τ. Ζαχαράτος, η Β. Μπάρμπα, ο Κ. Γεωργουσόπουλος και πλήθος εκπροσώπων του θεάτρου και του καλλιτεχνικού κόσμου, που φώναξαν «αθάνατος» στην έξοδο της σορού από την αίθουσα του κοιμητηρίου.

    Κατά επιθυμία του Γιάννη Δαλιανίδη, τα αντίτιμα των στεφάνων κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των παιδικών χωριών SOS και στο «χαμόγελο του παιδιού» και την Κιβωτό. Ανάμεσα στα ελάχιστα στεφάνια, που εστάλησαν, ήταν εκείνα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών και της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου. Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών εκπροσωπήθηκε από το ΔΣ της και σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά της, της οποίας ο εκλιπών υπήρξε ιδρυτικό μέλος, τονιζόταν, μεταξύ άλλων: «Ο Γιάννης Δαλιανίδης με την ζωή του, το έργο και την δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου που οι αρετές του σπανίζουν διαρκώς στις μέρες μας. Εκτός από ακούραστος εργάτης του Κινηματογράφου ήταν πάνω από όλα πολίτης του κόσμου».

    AΠΕ

    Είδηση: 42981

    [15] Τυφλός ο έρως, όχι όμως και κουφός

    Δευτερα, 18 10 2010 19:22

    Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, οι γυναίκες της χώρας πιστεύουν πως ο έρωτας και το... ροχαλητό δεν πάνε μαζί. Από την έρευνα προκύπτει πως το ροχαλητό σκοτώνει την ερωτική ζωή. Συνολικά, ρωτήθηκαν 500 γυναίκες, σε όλη την χώρα, και το 50% απάντησε πως το ροχαλητό των συντρόφων τους χάλασε την ρομαντική τους σχέση, ενώ ένα ποσοστό 40% δηλώνει πως κοιμάται σε ξεχωριστά δωμάτια «για να αποφεύγει το μαρτύριο».

    Επίσης, το 30% δήλωσε πως λόγω του ροχαλητού έχει συχνά καυγάδες με το σύντροφο και το 6% απάντησε πως το ροχαλητό διέλυσε τον γάμο ή την σχέση τους.

    Η έρευνα έγινε από την εταιρία Fisher & Payker Healthcare, σύμφωνα με την οποία πολλές γυναίκες δήλωσαν πως προτιμούν να ακούν τη βρύση να στάζει, ή τα κομπρεσέρ έξω από το σπίτι, παρά τον σύντροφό τους να ροχαλίζει.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 42985


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:02:53 UTC