Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες σε εσωτερικό και εξωτερικό
  • [02] Σαμαράς: Αλλαγή σελίδας-Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Aλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των AEI-TEI
  • [04] Νέος πόλος στην αριστερά
  • [05] Μόλυνση σε οφθαλμολογική κλινική
  • [06] Ψηφίζουν για νέο σύνταγμα στο Κιργιστάν
  • [07] Ακριβότερο το κόμιστρο λόγω ΦΠΑ
  • [08] Συμβιβασμός ισχυρών για τη λιτότητα

    [01] Έρευνες σε εσωτερικό και εξωτερικό

    Κυριακη, 27 06 2010 15:10

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόμοια δέματα-βόμβες είχαν σταλεί στο παρελθόν σε διάφορους στόχους στην Ιταλία και την Ισπανία, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραπέμπουν σε τεχνικές του ΙΡΑ και της ΕΤΑ.

    Εξετάζουν τις υπόγειες διαδρομές

    Τις υπόγειες διαδρομές των Ελλήνων τρομοκρατών με άτομα του ίδιου χώρου που βρίσκονται στο εξωτερικό αναζητά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ο φάκελος βόμβα, πρωτοφανούς τεχνογνωσίας για τα Ελληνικά δεδομένα δείχνει στους αστυνομικούς ότι είτε ήλθε έτοιμος, ως "παραγγελία" κάποιου, από το εξωτερικό, ή ότι ο κατασκευαστής, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να φτιάξει την βόμβα.

    Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, όμως μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ακόμη αστυνομικού, η αστυνομία, έχει προχωρήσει σ' έρευνες κυρίως με την Ιταλία αφού εκεί υπάρχουν δυο απενεργοποιημένες βόμβες φάκελοι τις οποίες είχαν στείλει Έλληνες.

    Η αντιτρομοκρατική έχει αρχίσει και ερευνά επίσης αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρίες, εισιτήρια πτήσεων αλλά και ονόματα ταξιδιωτών από χώρες του εξωτερικού σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ακόμη και ύποπτα άτομα, αλλοδαποί, που ταξίδεψαν στην χώρα μας.

    Όμως οι αναλυτές της αστυνομίας, προχωρούν τις έρευνες και σε έντυπο υλικό που έχει κατασχεθεί κατά καιρούς από σπίτια που έχουν ελεγχθεί καθώς είχαν εντοπιστεί κείμενα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων στα οποία ανέλυαν τους τρόπους δράσης. Τέτοιο υλικό είχε εντοπιστεί και σε σπίτι ενός από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα".

    Έρευνες γίνονται και στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκε πολλές φορές καθώς εκεί βρέθηκαν σπίτια που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση επαναστατικός αγώνας. Αυτή τη φορά οι έρευνες γίνονται με βάση την εκτίμηση ότι εκεί κατασκευάστηκε ο φάκελος βόμβα και μεταφέρθηκε από τους τρομοκράτες στο υποκατάστημα των Ελληνικών ταχυδρομείων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία-Εντατικές έρευνες

    Είδηση: 38016

    [02] Σαμαράς: Αλλαγή σελίδας-Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Κυριακη, 27 06 2010 14:51

    Για αλλαγή σελίδας και το τέλος μιας μεγάλης περιόδου και την απαρχή μιας μεγάλης ανόδου της ΝΔ, έκανε λόγο στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του κόμματος. "Τίποτε δεν είναι το ίδιο μετά το τριήμερο συνέδριο. Γυρίσαμε σελίδα. Αλλάζουμε κεφάλαιο", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και ευχαρίστησε τους σύνεδρους για τη μαζική και γόνιμη παρουσία στο τριήμερο συνέδριο, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν τα πάντα και αναδείχθηκαν βαριές αλήθειες. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Καρατζαφέρη μιλώντας "εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που είπαν ότι ήταν ευθύνη τους να ψηφίσουν το μνημόνιο". Την ικανοποίησή του για την πορεία του συνεδρίου εξέφρασε και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι εργασίες ολοκληρώνονται με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή και θα αριθμεί περί τα 450 άτομα.

    Νέα εποχή

    Για μια νέα εποχή που ξεκινά για την ΝΔ έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του.

    "Με το συνέδριό μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο, αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας στην προμετωπίδα του κόμματος εκεί που τους ταιριάζει και όχι στο σεντούκι, προχωρούμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου κόμματος όχι σε χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια, φέρνουμε νέο κόσμο χωρίς να περιφρονούμε τους παλιούς αγωνιστές, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Προβλήματα ενότητας έχει το ΠΑΣΟΚ κόμμα γεμάτο ρωγμές που δημιούργησαν οι αποφάσεις του. Μας λογάριαζαν τελειωμένους και τώρα μας βρίσκουν μπροστά τους", τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε το σύνθημα για το νέο ξεκίνημα.

    "Από αύριο βγαίνουμε από το καβούκι μας και μπαίνουμε στην μεγάλη μάχη, μιλάμε με τον λαό, όχι με ξύλινη γλώσσα και πλαστικά συνθήματα αλλά με επιχειρήματα. Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν τη ΝΔ, πάμε να τους ακούσουμε. Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους κεντρώους, τους δεξιούς ή τους αριστερούς πάμε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό".

    Νέα πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ-Στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο

    Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής".

    Στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία τόνισε και συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε ότι "όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα".

    Υποστήριξε ακόμη ότι "το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο, εμείς αναζητούμε τρόπο να βγούμε μία ώρα αρχύτερα και να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής".

    Αιχμές κατά Μπακογιάννη και Καρατζαφέρη

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες του και για "τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Ο πόλεμος που μας κάνουν και τα δεκανίκια που επιστρατεύουν δείχνει τον φόβο τους για τη ΝΔ. Εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο λένε ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο, γιατί όμως δεν έπαιρναν μέτρα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα νωρίτερα και πριν παραδώσουν τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας;".

    Φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη είπε: "Αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Μόνο που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, η πολιτική δεν είναι φλύαρα χαμόγελα και φτηνές ατάκες στα παράθυρα, η πολιτική είναι πράξη ευθύνης".

    Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι στις 7 Ιουλίου θα ανακοινώσει τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Δήλωση Αβραμόπουλου-Εκλογή νέας Επιτροπής

    Ικανοποιημένος από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του κόμματος δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Η ΝΔ βγαίνει και πάλι μπροστά με δύναμη ενότητα και λόγο εκφράζοντας την κεντροδεξιά, εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του φιλελευθερισμού" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως το 8ο συνέδριο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της κεντροδεξιάς και πυξίδα για το μέλλον του κόμματος.

    "Μια νέα περίοδο ανατέλλει με οδηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Προχωράμε μπροστά με τη νέα μεταπολίτευση που οδηγεί στο μετασχηματισμό του κράτους. Η κοινωνία απαιτεί να κινηθούμε γρήγορα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος άλλαξε τα κόμματα. Όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή" κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος

    Από το πρωί στο χώρο του Συνεδρίου έχουν στηθεί οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 450 μέλη.

    Αντιδράσεις

    "Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα από το αντιδραστικό Μνημόνιο, όταν έχει δεσμευτεί ότι θα το εφαρμόσει και όταν καταγγέλλει και συκοφαντεί μαζί με την κυβέρνηση και το ΛΑΟΣ ως επιζήμιους και παράνομους τους εργατικούς αγώνες που αντιπαλεύουν το Μνημόνιο", τόνισε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΝΔ

    Είδηση: 38015

    [03] Aλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των AEI-TEI

    Κυριακη, 27 06 2010 12:16

    Μεγάλες αλλαγές στη δομή και λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της διήμερης, 64ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που έγινε στο Λιτόχωρο της Πιερίας. Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα τεθούν σε διαβούλευση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και αναμένονται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος.

    Αλλαγές σε τέσσερις ενότητες

    Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν

    το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του,

    το νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο -

    τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.α.),

    καθώς και την λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή την χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.

    Η κ.Διαμαντοπούλου ανέπτυξε στους πρυτάνεις τις πρώτες προσεγγίσεις στις τέσσερις αυτές ενότητες, ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει θεσμικά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα.

    Στο τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών του εξωτερικού και επιστημόνων από την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτές τις τέσσερις ενότητες να υπάρξουν τα βασικά κείμενα για τη δημόσια διαβούλευση του Σεπτέμβρη.

    Η Υπουργός απέκλεισε αυξήσεις στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ). "Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό" είπε.

    "Με τις σημερινές ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, κλείνει μία εποχή που αφορούσε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και ξεκινά μία νέα εποχή, που μπορεί και πρέπει να φέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να το κάνει ανταγωνιστικό για το καλό των νέων της χώρας" τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.

    Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης ζητήματα όπως τα ηλεκτρονικά συγγράμματα και το ηλεκτρονικό βιβλίο, η προετοιμασία των Ιδρυμάτων για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο και μαθήματα για όλα τα πανεπιστήμια, η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού και κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΙ, οι προοπτικές συμμετοχής της Συνόδου σε διεθνείς ακαδημαϊκούς θεσμούς, η έρευνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κ.α.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 38010

    [04] Νέος πόλος στην αριστερά

    Κυριακη, 27 06 2010 12:52

    Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος που αναμένεται να φέρει το όνομα "Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά" και την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής, προχώρησε την Κυριακή ο Φώτης Κουβέλης και τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας που έφυγαν από τον ΣΥΝ. Στην ομιλία του, ο κ.Κουβέλης τάχθηκε μεταξύ άλλων, υπέρ της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ και τον οικολογικό προσανατολισμό του κόμματος, ενώ για την οικονομική κρίση τόνισε πως η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν πρέπει να φορτώνονται αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.

    Πολιτικό κάλεσμα προς τους Οικολόγους

    Με μια ομιλία που σε πολλά σημεία της θύμιζε ιδεολογική διακήρυξη ο κ. Φώτης Κουβέλης περιέγραψε σήμερα τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος, της "Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς" που φιλοδοξεί "να έρθει ξανά στο προσκήνιο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον".

    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκατοντάδων στελεχών της Ανανενωτικής Πτέρυγας, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν από τον Συνασπισμό πρόσφατα, υπέγραψαν την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κόμματος.

    Ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος διακήρυξε ότι το κόμμα εντάσσεται στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως αυτές διαμορφώνονται τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ υπογράμμισε και τον οικολογικό προσανατολισμό της ΑΔΑ.

    Τόνισε ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυο δυνάμεις μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία και κατάκτηση για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για παταγώδη και καταστροφική κατάρρευση του πελατειακού κράτους που στήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος που δόμησε το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού, που κυριάρχησε σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

    Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε για την κατάσταση αυτή τα δύο μεγάλα κόμματα σημειώνοντας ότι δικαίως πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τους αποδοκιμάζουν και πρόσθεσε ότι αν οι πολίτες είχαν εναλλακτικές λύσεις θα έβαζαν κυριολεκτικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα συγκεκριμένα κόμματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να πορεύεται μαζί με την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών του δημοσίου.

    Στόχος του νέου κόμματος, όπως τον περιέγραψε ο κ. Κουβέλης είναι η από κοινού με τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις διαμόρφωσης μιας αριστερής απάντησης στην κρίση και αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό κάλεσε "όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους".

    Ο κ. Κουβέλης , περιγράφοντας τους πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους του νέου κόμματος έκανε λόγο για μια Δημοκρατική Αριστερά ανοιχτή στη κοινωνία για να μπορούν σ' ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις.

    Επίσης όπως τόνισε στόχος είναι "μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 38011

    [05] Μόλυνση σε οφθαλμολογική κλινική

    Κυριακη, 27 06 2010 13:29

    Με πρόβλημα στα μάτια διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 13 άτομα, τα οποία είχαν κάνει εγχείριση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική στις Σέρρες.Έξι από τους ασθενείς υπεβλήθησαν εκ νέου σε επέμβαση στο ΑΧΕΠΑ. Οι συγγενείς ορισμένων από τους παθόντες προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον της κλινικής, ενώ εντολή για περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης έδωσε η υπουργός Υγείας.

    Μια εγχείριση ρουτίνας για καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών, λίγο έλειψε να κοστίσει την όραση σε δεκατρείς ανθρώπους που διακομίστηκαν σε πανεπιστημιακές κλινικές τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με γενικευμένη ενδοοφθαλμίτιδα.

    Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της ιδιωτικής κλινικής παρότι η εγχείρηση είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα εν τούτοις οι ασθενείς παρουσίασαν φλεγμονή την επόμενη μέρα της επέμβασης.

    Την Κυριακή 6 από τους 13 ασθενείς, υποβλήθηκαν εκ νέου σε εγχείριση.

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έδωσε εντολή στην κλινική να σταματήσει μέχρι νεοτέρας τα χειρουργεία.

    Του θέματος επιλήφθηκε προσωπικά η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έδωσε εντολή στον επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Μ. Σαμπατακάκη, να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση.

    Την Δευτέρα, αναμένεται να επισκεφτεί την ιδιωτική κλινική των Σερρών, κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει τα χειρουργεία και τα ιατρικά εργαλεία της κλινικής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 38013

    [06] Ψηφίζουν για νέο σύνταγμα στο Κιργιστάν

    Κυριακη, 27 06 2010 13:51

    Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στο Κιργιστάν, όπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν το νέο Σύνταγμα. Η λαϊκή ετυμηγορία θεωρείται κρίσιμη από την προσωρινή κυβέρνηση, μετά τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στα νότια της χώρας μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων. Οι αρχές έχουν λάβει ιδιαίτερα μέτρα προστασίας της δημόσιας Τάξης, κυρίως στο Ος, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας που υπήρξε το επίκεντρο των συγκρούσεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 2000 άνθρωποι στα μέσα Ιουνίου. Το νέο σύνταγμα προβλέπει σημαντικό περιορισμό των εξουσιών του προέδρου ενώ ενισχύεται ο ρόλος του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει γνωστό τη Δευτέρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 38014

    [07] Ακριβότερο το κόμιστρο λόγω ΦΠΑ

    Κυριακη, 27 06 2010 12:00

    Αναπροσαρμόζονται τα κόμιστρα από 1ης Ιουλίου στα ταξί, καθώς ενσωματώνεται στα τιμολόγια ΦΠΑ 11%, ενώ οι ιδιοκτήτες, θα είναι υποχρεωμένοι εφεξής να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να εκδίδουν αποδείξεις.

    Νέα δεδομένα στη λειτουργία 28.000 ταξί σε όλη την Ελλάδα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συνέπεια των αλλαγών και η αύξηση των κομίστρων κατά 11% λόγω επιβολής ΦΠΑ.

    Από 1η Ιουλίου η σημαία αναπροσαρμόζεται στα 1,16 λεπτά, η ελάχιστη διαδρομή θα κοστίζει 3,10 λεπτά, η μονή ταρίφα 66 λεπτά , η διπλή 1,16 , το νυχτερινό 1,16 και το ραδιοταξί 1.88.Οι αυτοκινητιστές υποχρεούνται πλέον στην έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, ασχέτως αν τη ζητήσει ο πελάτης επιβάτης ή όχι.

    Οι αποδείξεις στα ταξί από την 1η Ιουλίου θα εκδίδονται από ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς που θα είναι ενσωματωμένοι ή συνδεδεμένοι με τα ταξίμετρα.

    Επίσης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων.

    Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί, με πρωτοβουλία του συγκροτεί ειδικό γραφείο με φοροτεχνικούς που θα παρέχουν συμβουλές στου ιδιοκτήτες ταξί για τα νέα φορολογικά δεδομένα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 38009

    [08] Συμβιβασμός ισχυρών για τη λιτότητα

    Κυριακη, 27 06 2010 19:06

    Με συναίνεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά έλλειμμα ομοφωνίας στα φλέγοντα οικονομικά προβλήματα, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G-20, στο Τορόντο. Τα σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, δηλώνουν οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής τους. Η τέταρτη, μετά την οικονομική κρίση, σύνοδος λήγει με κοινή παραδοχή, ότι, ο έλεγχος των ελλειμμάτων και η παγκόσμια ανάκαμψη, είναι αδύνατο να συγχρονιστούν σε μία ταχύτητα. Η σύνοδος, στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, ενώ, κτήρια και αυτοκίνητα, τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    Η Ομάδα των 20 (G20) συμφώνησε να επιτρέψει στις χώρες μέλη της που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δήλωσαν την Κυριακή διπλωμάτες από το Τορόντο.

    Οι ευρωπαϊκες χώρες και οι ΗΠΑ θέλουν οι τράπεζές τους να πληρώσουν για τα μεγάλα πακέτα στήριξης που τους προσφέρθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όμως ο Καναδάς και κάποιες αναδυόμενες χώρες, ο τραπεζικός τομέας των οποίων επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση, αντιτίθενται στα αιτήματα για την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις χώρες της G20, επειδή φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία τους.

    Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης", επισημαίνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις", επισημαίνεται στο κείμενο.

    Οι ηγέτες της G20 σε δείπνο εργασίας το Σάββατο κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό συμφωνόντας ότι όσες χώρες το επιθυμούν μπορούν να επιβάλλουν φόρο στις τράπεζες, όμως οι χώρες που δεν το επιθυμούν δεν είναι αναγκασμένες να το κάνουν.

    Αυτός ο συμβιβασμός ήταν "το περισσότερο που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εδώ", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: G-20 Ζητούμενο η οικονομική ανάκαμψη

    Είδηση: 38019


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 June 2010 - 16:54:47 UTC