Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιτρομοκρατική: Έρευνες και εκτός Ελλάδας
  • [02] 8ο συνέδριο ΝΔ: Έναρξη εργασιών
  • [03] Ιράν: Ακύρωση αποστολής πλοίου στη Γάζα
  • [04] Le Monde: Σε αναζήτηση αγοραστή
  • [05] Ομιλία Σαμαρά στο προσυνέδριο για τον Οικουμενικό Ελληνισμό
  • [06] Εγκρίθηκε από το Υπουργικό το ν/σ για ασφαλιστικό

    [01] Αντιτρομοκρατική: Έρευνες και εκτός Ελλάδας

    Παρασκευη, 25 06 2010 19:48

    Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί από το βράδυ της Πέμπτης τις εξελίξεις γύρω από την άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά του Υπουργού προστασίας του πολίτη, η οποία κόστισε την ζωή του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, 52 χρονών. Η επίθεση, που προκαλεί σοκ, οργή και θλίψη, εκδηλώθηκε με παγιδευμένο δέμα, που, άγνωστο πώς, έφτασε και εξερράγη στο γραφείο του, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδο Κατεχάκη. Ο άτυχος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, ήταν επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του κυρίου Χρυσοχοϊδη, που το πρωί επισκέφτηκε την οικογένειά του, στου Ζωγράφου. Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη.

    Αντιτρομοκρατική: Διευκρινίσεις για την βόμβα

    Διευκρινίστηκε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο φάκελος βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Βασιλάκη χθες το βράδυ.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επρόκειτο για ένα δέμα σε σκληρό κουτί που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

    Το δέμα έγραφε ως αποστολέα τον Χρήστο Καραβέλα με διεύθυνση την Εκάλη και έφτασε στο γραφείο την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο.

    Πράγματι όλη η αλληλογραφία μεταφέρθηκε χθες το πρωί, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

    Πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία

    Ένας ακόμη παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία.

    Συγκεκριμένα, ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί σε καραμπινιέρους στη Ρώμη, στις 19 Απριλίου 2010, αλλά εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Αμέσως μετά την ευθύνη ανέλαβε η "άτυπη αναρχική ομοσπονδία ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ" ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αναρχικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

    Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή.

    Τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας

    Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ελέγχου και ασφάλειας που αγγίζει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, γι' αυτό θα επανεξεταστεί από την αρχή το σύνολο του συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για το πώς πέρασε στο κτίριο το φονικό δέμα, από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι δεν έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες θα προκύψει από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Επίσης όσο αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

    Τον αποτροπιασμό τους για το δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος.

    Το χρονικό της επίθεσης

    Στις 8:10 το βράδυ, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδό Κατεχάκη, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανοίγει το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, που του παίρνει τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες η βόμβα-δέμα ήταν τοποθετημένη σε κουτί παπουτσιών.

    Την ώρα της έκρηξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στον προθάλαμο του γραφείου του στον 7ο όροφο κοντά στις γραμματείς του. Δύο γραφεία παραδίπλα, βρίσκεται αυτό του υπασπιστή του. Με το που έγινε η έκρηξη, πρώτος σπεύδει κοντά στον Γιώργο Βασιλάκη ο δ/ντής του γραφείου του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ΄ εκείνο του υπασπιστή. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στα διπλανά γραφεία του 7ου ορόφου.

    "Οι άνανδροι δολοφόνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", δηλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι έχασε έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε με αποτροπιασμό την δολοφονική επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "τα μηχανήματα έλεγχου στο υπουργείο λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά και το ερώτημα που απασχολεί την αστυνομία είναι ο τρόπος με το οποίο έφτασε το πακέτο στο γραφείο του Υπουργού".

    Σημειώνεται ότι η κηδεία του Γιώργου Βασιλάκη θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Η οικογένειά του παρακαλεί όσους επιθυμούν, αντί για στεφάνια να καταθέσουν τα χρήματα στο σύλλογο κατά του καρκίνου "Αγκαλιά - Ζω" ή στο "χαμόγελο του παιδιού".

    NET-NET 105.8-ΑΠΕ Είδηση: 37984

    [02] 8ο συνέδριο ΝΔ: Έναρξη εργασιών

    Παρασκευη, 25 06 2010 20:02

    Με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά άρχισαν οι εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της "καινούργιας ΝΔ". Το συνέδριο θα κορυφωθεί την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα να εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος. Μιλώντας στην έναρξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ πρωτοστατεί στη νέα μεταπολίτευση. Η ΝΔ, εξήγησε ο κ. Σαμαράς, μπορεί να πρωταγωνιστήσει γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος.

    Με κυρίαρχο σύνθημα "μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας" και σε φόντο που κυριαρχούσαν οι αποχρώσεις του μπλε και με πινελιές από τα χρώματα του ουράνιου τόξου άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα το 8ο συνέδριο της ΝΔ.

    Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε με ασπασμό τον προκάτοχό του κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Γιώργος Σουφλιάς αν και είχε πάρει πρόσκληση να συμμετάσχει.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος . Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.

    Υποστηρίζοντας την πολιτική του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι "το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις".

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: "Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων".

    Η νέα μεταπολίτευση καλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αναφέρθηκε στην εσωκομματική διαδικασία, λέγοντας ότι "η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της, αναδιοργανώθηκε, ανοίχτηκε στην κοινωνική βάση, πέτυχε ανανέωση κατά 80% του στελεχικού της δυναμισμού, ανασυγκροτείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και γίνεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην κοινωνία με διαδραστικό χαρακτήρα".

    Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι το κόμμα αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανασυγκρότηση του κόμματος, που, όπως είπε, συντονίζεται με την γενικότερη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου.

    "Τέρμα στην εσωστρέφεια", είπε μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: "Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να τον εκφράζουν και να προτείνουν λύσει στη δύσκολη καθημερινότητά του". Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε πως "όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο".

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης για τις θέσεις Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ έκανε την εξής δήλωση:

    "Ο κ. Σαμαράς προφανώς δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές ήταν δύο: Ή μνημόνιο ή μνημόσυνο για την Ελλάδα. Εμείς από το δεύτερο προτιμήσαμε το πρώτο. Εκείνος με την διαγωγή του συνεχίζει να ψηφίζει υπέρ των κερδοσκόπων. Καιρός να συνειδητοποιήσει ότι άλλο Πολιτική Άνοιξη και άλλο Νέα Δημοκρατία".

    Ομιλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Αβραμόπουλου

    Την αισιοδοξία του ότι δεν θα αργήσει η μέρα που οι Ελληνες πολίτες θα εμπιστευθούν στη ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του. Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι "οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας, με μια πρωτοφανή πράξη στα τρομοκρατικά χρονικά της Ελλάδας" και εξέφρασε την θλίψη του αλλά και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και στο Σώμα των Ελλήνων Αστυνομικών.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ξεκινάει μια νέα πορεία η οποία συνοδεύεται από βαθιές αλλαγές, ώστε η καινούργια ΝΔ να ανοίξει τον δρόμο στην νέα μεταπολίτευση.

    "Για να φθάσουμε εδώ χρειάστηκε να συγκρουστούμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις, καθώς και με παθογένειες που μας οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική συντριβή", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "βάζουμε τα θεμέλια για μια παράταξη, χωρίς κλειστές πόρτες, για ένα ανοιχτό κόμμα".

    Στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι "όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, το οποίο δεν διστάσαμε να αναλάβουμε", πρόσθεσε, όμως, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση, ότι "κατάφερε με την πολιτική της να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση δανεισμού και κοινωνικής απαξίωσης, που εκθέτει την Ελλάδα στον κόσμο και πλήττει τη διεθνή της εικόνα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της παράταξης, μνημόνευσε όλους τους προηγούμενους προέδρους και υπογράμμισε ότι το 8ο συνέδριο είναι συνέδριο αναγέννησης και ανασυγκρότησης της παράταξης. Συνεχίζοντας είπε ότι "η επόμενη μέρα φέρνει την καινούργια ΝΔ με ξεκάθαρη πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα και στρατηγική να ξεκινάει μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής".

    Ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, λέγοντας: "Δημιουργούμε τη μεγάλη σύγχρονη προοδευτική και δημοκρατική κεντροδεξιά, την παράταξη η οποία με πολιτικο-ιδεολογικό πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, προσεγγίζει τις ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά συγγενείς δυνάμεις του φιλελεύθερου δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου, την παράταξη που μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση, φιλοδοξεί να ανασυνθέσει το μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος".

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    "Η σύγχρονη ΝΔ εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τα όρια της δημοκρατικής δεξιάς", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ "με ισχυρό πολιτικό οπλοστάσιο, κρυστάλλινες θέσεις είναι έτοιμη να δώσει νέους νικηφόρους αγώνες και να καταστεί και πάλι αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης".

    Κλείνοντας, έκανε σύντομη ανασκόπηση του προσυνεδριακού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα ασχολήθηκε με όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, αλλά και με την ανασυγκρότηση και αναδιάταξη της οργανωτικής δομής της ΝΔ.

    "Είπαμε ξεκάθαρα τις αλήθειες, αλλά και τα ψεύδη για τις πραγματικές ευθύνες της σημερινής κρίσης. Από εδώ και πέρα κοιτάμε μόνο μπροστά και στα μάτια την κοινωνία", κατέληξε.

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αιβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ. εύχεται επιτυχία στο 8ο Συνέδριο της ΝΔ. Ελπίζουμε ότι κόμματα και προσωπικότητες της ευρύτερης παράταξης θα συνεννοηθούν ώστε να δοθεί νικηφόρα η επερχόμενη μάχη των περιφερειακών και Δημοκρατικών Εκλογών με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ". Είδηση: 37985

    [03] Ιράν: Ακύρωση αποστολής πλοίου στη Γάζα

    Παρασκευη, 25 06 2010 20:49

    Τακτική κίνηση και όχι αλλαγή προσανατολισμού, αποτελεί η απόφαση του Ιράν να ακυρώσει την αποστολή πλοιαρίου του με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας που επρόκειτο να φτάσει εκεί την Κυριακή.

    Προηγήθηκε επιστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία προειδοποιούσε ότι η παρουσία ιρανικού ή λιβανέζικου πλοίου στην ζώνη της Γάζας, θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου κατά του καθεστώτος του και ότι τότε θα πρέπει να την αντιμετωπίσει.

    Έτσι ο Χουσέιν Σεϊχολεσλάμ γενικός γραμματέας της Διεθνούς Διάσκεψης για την υποστήριξη της παλαιστινιακής ιντιφάντα, οργάνωσης που ιδρύθηκε από τη Βουλή του Ιράν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Irna:

    "Το ταξίδι αυτό δεν θα γίνει. Το σιωνιστικό καθεστώς έχει μπλοκάρει μια πολιτική υπόθεση, όμως εμείς δεν επιθυμούμε να πολιτικοποιήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια γιατί το πλέον σημαντικό για μας είναι να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας. Για να αφαιρέσουμε κάθε δικαιολογία από το Ισραήλ την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουμε συγκεντρώσει θα την αποστείλουμε στη Γάζα με άλλο τρόπο χωρίς να αναφέρεται πουθενά το όνομα του Ιράν".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 37986

    [04] Le Monde: Σε αναζήτηση αγοραστή

    Παρασκευη, 25 06 2010 21:36

    Σε αναβρασμό βρίσκεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για το μέλλον της. Η τελαυταία εξέλιξη είναι η απόρριψη πρότασης της "τριάδας" Περντριέλ-"Prisa" (ισπανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης) και "France Telecom" (όπου το γαλλικό δημόσιο έχει ποσοστό 26% στο μετοχικό κεφάλαιο) και την οποία στήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

    Η απόρριψη προήλθε από την "Εταιρεία των συντακτών" που εκπροσωπεί τους συντάκτες της εφημερίδας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ενώ αποδοχή είχαν οι προσφορές της ανταγωνίστριας "τριάδας" Πιέρ Μπερζέ, Ματιέ Πιγκάς, δηλαδή του "αφεντικού" της "Lazard Europe", και τέλος του προέδρου του "ελεύθερου" Ιντερνέτ, Ξαβιέ Νιέλ. Οι διαδικασίες αυτές προέκυψαν λόγω της υπερχρέωσης της εφημερίδας, που αναζητεί διέξοδο επιβίωσης μέσω της εξαγοράς της, με παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Στο πολιτικό πεδίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στο ενδεχόμενο να αποκτήσει τον έλεγχο της εφημερίδας ο Πιέρ Μπερζέ, χρηματοδότης της ανεπιτυχούς καμπάνιας της Σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στις προεδρικές εκλογές το 2007. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθεί το μέλλον της εφημερίδας, με τις προσφορές, να κυμαίνονται μεταξύ των 80 και των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 37987

    [05] Ομιλία Σαμαρά στο προσυνέδριο για τον Οικουμενικό Ελληνισμό

    Πεμπτη, 24 06 2010 13:21

    Δεσμεύσεις απέναντι στους αποδήμους ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του οικουμενικού ελληνισμού που γίνεται από το πρωί στο στάδιο Ταε Κβο Ντο στο Π. Φάληρο, στο πλαίσιο του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στον ίδιο χώρο. Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων δεσμεύτηκε πως όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία θα φροντίσει κατά προτεραιότητα να παρακάμψει την γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, να δώσει ώθηση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες για τον επαναπατρισμό όσων ομογενών θέλουν να επιστρέψουν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Ομιλία Σαμαρά στο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού

    Είδηση: 37928

    [06] Εγκρίθηκε από το Υπουργικό το ν/σ για ασφαλιστικό

    Παρασκευη, 25 06 2010 15:05

    Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό των ένστολων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αλλά και της αναμενόμενης γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στο δημόσιο τομέα θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στο ασφαλιστικό είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Υπουργικό

    Σημαντική, χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει ένα ασφαλιστικό σύστημα, πρώτα από όλα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο και παράλληλα να ανταποκρίνεται στο πλαίσιο υποχρεώσεων που έχει η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Έλληνα πολίτη.

    Επισήμανε ακόμη την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

    Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει, όπως είπε, μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου. Και θα περιλαμβάνουν και επιμέρους πολιτικές διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

    Όσον αφορά στο εργασιακό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία ενδεχομένως να καλύπτει τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη. Όπως τόνισε και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις συμφωνίες αυτές στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

    Γι' αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

    Νέος ΛΑΦΚΑ από 1ης Αυγούστου

    Προβλήματα αντισυνταγματικότητας αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίο.

    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη σημερινή διάσκεψή της επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά "τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις" και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

    Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

    Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

    Επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

    Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κλειδώνει στο Υπουργικό το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 37970


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 June 2010 - 20:55:15 UTC