Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική νίκη της Ελλάδας
  • [02] Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από τα δύο μεγάλα κόματα
  • [03] Ισραήλ: Χαλαρώνουν τον αποκλεισμό
  • [04] Υπόθεση Siemens: Η έρευνα στην εξεταστική

    [01] Ιστορική νίκη της Ελλάδας

    Πεμπτη, 17 06 2010 19:07

    Την πρώτη νίκη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου πέτυχε η εθνική ομάδα της Ελλάδας, καθώς επιβλήθηκε 2-1 της Νιγηρίας στην 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο Μπλουμφοντέιν και πλέον ελπίζει σε πρόκριση, καθώς ισοβαθμεί με τη Νότια Κορέα στη 2η θέση. Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση, θυμίζοντας μέρες Euro 2004, η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφονέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου.

    Η Ελλάδα διατηρεί τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή, στις 22 Ιουνίου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χρειάζεται θετικό αποτέλεσμα από την Αργεντινή και παράλληλα ήττα της Νότιας Κορέας από την Νιγηρία για να πανηγυρίσει τη πρόκριση στους "16".

    Συγχαρητήρια Παπανδρέου

    Την ικανοποίησή του για τη νίκη της Ελλάδας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.

    "Τα παιδιά της εθνικής ποδοσφαίρου μας έκαναν υπερήφανους. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπήρξαν τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναλαμπή για όλους μας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ συνεχάρη για αυτή την επιτυχία τον ομοσπονδιακό τεχνικό Οτο Ρεχάγκελ, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Γιώργο Καραγκούνη αλλά και όλους τους παίκτες και ιδιαίτερα τους σκόρερ Βασίλη Τοροσίδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

    Παρακολουθείστε ξανά τον αγώνα και δείτε τα στατιστικά

    Είδηση: 37786

    [02] Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από τα δύο μεγάλα κόματα

    Πεμπτη, 17 06 2010 21:46

    Αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφουν οι τάσεις της ΜRΒ σε έρευνα που διενεργήθηκε από τις 3 έως τις 11 Ιουνίου. Η εικόνα της κυβέρνησης θεωρείται πολύ καλή και καλή από το 25% των ερωτηθέντων, όχι και τόσο καλή και καθόλου καλή από το 61,4%. Αντιστοίχως η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας πολύ καλή και καλή από το 12,7% των ερωτηθέντων , όχι και τόσο καλή και καθόλου καλή απάντησε το 76,2% των ερωτηθέντων.

    Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1% - η Νέα Δημοκρατία 20,1% - το ΚΚΕ 7% - το ΛΑΟΣ 4,6% - ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι. Υψηλό είναι το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν ή θα έριχναν λευκό - άκυρο και όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 47,5% , ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 15,1% ,ωστόσο το 29,6% απαντά ότι κανένα κόμμα δεν θα κέρδιζε τις εκλογές.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 27% ,ο Αντώνης Σαμαράς 16% , ο Γιώργος Καρατζαφέρης 4,7%, η Αλέκα Παπαρήγα 4,3% και ο Αλέξης Τσίπρας 2,8%. Το 39,1% των ερωτηθέντων απάντησε κανείς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37787

    [03] Ισραήλ: Χαλαρώνουν τον αποκλεισμό

    Πεμπτη, 17 06 2010 21:57

    Υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Γάζας ψήφισε το συμβούλιο Άμυνας του Ισραήλ. Μία απόφαση που έρχεται έπειτα από την πίεση που δέχεται το εβραϊκό κράτος και την διεθνή κατακραυγή για το ρεσάλτο των ισραηλινών στρατιωτών εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο συντονιστή της βοήθειας προς το ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό έδαφος η εγκεκριμένη λίστα των αγαθών των οποίων η είσοδος θα επιτρέπεται περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφίμων, και διάφορα οικιακά αγαθά. Επίσης το Ισραήλ φαίνεται ότι θα επιτρέψει υπό όρους την εισαγωγή οικοδομικών υλικών και χάλυβα, ωστόσο στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού.

    Την Πέμπτη με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού, ενώ καλούν τους "27" να διαμορφώσουν αποφασιστικότερη πολιτική στο Μεσανατολικό.

    Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, η αστυνομία τέθηκε την Πέμπτη σε κατάσταση υψηλού συναγερμού φοβούμενη επεισόδια από τις διαδηλώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων. Περίπου 30.000 άτομα κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ και άλλα 20.000 την πόλη Μπνέι-Μπρακ.

    Η αναταραχή προκλήθηκε από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει δεκάδες εβραίους ορθόδοξους Ασκενάζι ευρωπαϊκής καταγωγής να δεχτούν στο σχολείο τους κορίτσια εβραϊκής σεφαρδίτικης καταγωγής που έχουν ρίζες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    Κατηγορούμενοι για ρατσισμό, οι γονείς Ασκενάζι καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από το ανώτατο δικαστήριο σε φυλάκιση δύο εβδομάδων σε περίπτωση άρνησής τους να υπακούσουν.

    Συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ με τον κ. Νερτανιάχου και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους

    Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο μιας νέας σειράς έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, έγινε γνωστό από ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

    Μετά από τις συναντήσεις του με ισραηλινούς αξιωματούχους , ο κ. Μίτσελ θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και με Αιγύπτιους το Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίτσελ είχε εγκαταλείψει την περιοχή δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έλαβε διαβεβαίωσεις από τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θα λάβει αμερικανική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 37788

    [04] Υπόθεση Siemens: Η έρευνα στην εξεταστική

    Πεμπτη, 17 06 2010 19:04

    Τα ονόματα τεσσάρων πρώην υπουργών - δύο της Νέας Δημοκρατίας και δύο του ΠΑΣΟΚ - απασχόλησαν την Πέμπτη τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Από δικαστικής πλευράς, o πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Πιπιλίγκας ορίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος, ως τρίτος εφέτης για την κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens. Η Ολομέλεια Εφετών που συνεδρίασε την Πέμπτη, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τον ορισμό και τρίτου εφέτη στην υπόθεση της Siemens, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πέρας των ανακρίσεων. Ο κ. Πιπιλίγκας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από αύριο και μαζί με την κ. Μαρία Νικολακέα και τον κ. Γιάννη Φιοράκη θα χειριστεί την ογκοδέστατη, πάνω από 300.000 σελίδες, δικογραφία για την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: "Από τη μελέτη της νέας λίστας δώρων που απέστειλε η Siemens στη Βουλή φαίνεται ότι παραλήπτες αυτών των δώρων ήταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Γ. Καρατζαφέρη".

    Οι πρώτοι δέκα πρώην Υπουργοί που θα ελεγχθούν - Συνέχιση κατάθεσης Κώστα Γιαννάκου

    Έναν πρώτο κατ' αρχήν κατάλογο, με δέκα ονόματα πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί κατά το παρελθόν και συνεβλήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens και από τους οποίους θα ζητηθεί με προσωπική επιστολή να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δίδει η εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την ομώνυμη υπόθεση.

    Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Βουλγαράκη.

    Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

    Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

    Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

    Εξάλλου συνεχίσθηκε σήμερα η εξέταση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού, ενώ θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με στελέχη - συνδικαλιστές του ΟΣΕ με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

    Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα ο μάρτυρας είπε ότι όλες οι προγραμματικές συμβάσεις λειτούργησαν προς το συμφέρον του ΟΣΕ και ότι πληρώθηκαν μέχρι κεραίας και οι ποινικές ρήτρες από τις καθυστερήσεις των κοινοπραξιών, όπως και η αποθετική ζημία, δηλαδή τα διαφυγόντα κέρδη, ύψους 6,7εκ ευρώ.

    Κατά τον μάρτυρα, αν έχουν δοθεί μίζες, όπως διετάθη ο εκ των πρώην στελεχών της Siemens AG αυτές δόθηκαν κατά την αρχική σύναψη των συμβάσεων 1999-2000.

    O κ. Ρήγας επισήμανε ότι ο μάρτυρας κινήθηκε στη γραμμή του υπουργείου Μεταφορών διαχρονικά, υποστηρίζοντας τις θέσεις και αποφάσεις των Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη.

    Αντιθέτως, κατά τον βουλευτή, επισήμανε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, όσο και ο διάδοχός του Γιώργος Αλογοσκούφης δεν συνηγόρησαν στην έκπτωση συγκεκριμένης κοινοπραξίας, που δεν εκπληρούσε τις υποχρεώσεις της.

    Γενικά στον κ. Χριστοδουλάκη και στον κ. Τσοχατζόπουλο ως εποπτεύοντα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως και στην Τράπεζα Πειραιώς που διαδέχθηκε την ΕΤΒΑ, απέδωσε ότι πίεζαν περισσότερο προς την κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων των Ναυπηγείων και όχι του ΟΣΕ.

    Στον μάρτυρα επεδείχθη από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης της Siemens μέσα από την έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας Debevoise από το οποίο προέκυπτε συνάντηση στελεχών της Siemens υπό τον Χριστοφοράκο με τους υπουργούς Αλογοσκούφη και Λιάπη στα τέλη Αυγούστου του 2004.

    Κατά το ίδιο έγγραφο και κατά τον Χριστοφοράκο οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για "εξασφαλισμένη ελευθερία κινήσεων υπέρ της γερμανικής εταιρείας", αλλά ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια.

    Από την εξέταση του συντονιστή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα προέκυψε ότι οι συμβάσεις για τον ΟΣΕ ήταν πιστό αντίγραφο των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, όπου "δεν είχε προβλεφθεί συμβατικό τίμημα εκκίνησης που θα διαμορφωνόταν στην πορεία μετά από κοστολογικούς ελέγχους και με εφαρμογή της ρήτρας του προτιμώμενου πελάτη".

    Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο μάρτυρας δεν γνώριζε αν είχε επέλθει μείωση του τιμήματος για κατασκευή τροχαίου υλικού στο εξωτερικό και όχι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    ΛΑΟΣ - Καρατζαφέρης για Siemens

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της Siemens είπε: "Διαθέτουμε πλέον στοιχεία και τους κατάλληλους νομικούς να εγείρουν αστικές αποζημιώσεις κατά της Siemens". Εκτίμησε ότι η χώρα μας δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτό, γιατί, όπως είπε, η στάση της κας Μέρκελ απέναντί μας, ήταν δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει.

    "Μια πολιτική, λοιπόν, υποτέλειας δεν μας βοηθάει. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν οι απώλειες που θα έχει η Siemens στα διεθνή χρηματιστήρια δεχόμενη ένα τέτοιο πλήγμα αξιοπιστίας" είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37782


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 June 2010 - 20:55:13 UTC