Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίχτυ ασφαλείας ενέκρινε το Eurogroup
  • [02] Aναμένεται το πόρισμα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου
  • [03] Απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων τον Ιούλιο
  • [04] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] Τους πρόλαβαν πρίν δώσουν τέλος στη ζωή τους
  • [06] Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Τέξας
  • [07] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός
  • [08] Siemens: Αναμένονται στοιχεία από ΣΔΟΕ

    [01] Δίχτυ ασφαλείας ενέκρινε το Eurogroup

    Τριτη, 08 06 2010 10:47

    Σε συμφωνία για τον τρόπο ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένας οργανισμός, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, που θα προσέλθουν για βοήθεια. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και εάν δεν έχει υπερβαθεί το υφιστάμενο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα.

    Οι κυρώσεις αυτές, των οποίων ο χαρακτήρας απομένει να καθορισθεί, θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ' όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.

    Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.

    Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες των οποίων το χρέος δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.

    Οι Yπουργοί Oικονομικών σκοπεύουν να απευθυνθούν στις Βρυξέλλες για να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το ποιόν των κυρώσεων-όπως η αναστολή της καταβολής ορισμένων κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις υπότροπες χώρες. Η Γερμανία επιμένει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων στις υπουργικές συνόδους.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχθηκαν επί της αρχής τη ρήτρα της προκαταβολικής εξέτασης στο μέλλον των βασικών γραμμών των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την πειθαρχία στην τήρηση του προϋπολογισμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 37382

    [02] Aναμένεται το πόρισμα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

    Τριτη, 08 06 2010 10:12

    Το μεσημέρι αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς οι βουλευτές της Ν.Δ που συμμετέχουν ζήτησαν να παραταθούν οι εργασίες της για να αξιολογηθεί η κατάθεση του Σωκράτη Ξυνίδη αλλά και να κληθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σε κοινή έκδοση δέκα σημείων προσανατολίζονται τα μέλη της επιτροπής. Το πρωί ο Σωκράτης Ξυνίδης ανέφερε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον όσων των παρουσιάζουν μέρος των συναλλαγών.

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι, οπότε θα γνωστοποιηθεί και το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, όπως επίσης και το πόρισμα της Επιτροπής (που θα είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας), ακολουθούμενο από παραρτήματα που θα αφορούν τα "πορίσματα" των υπολοίπων κομμάτων.

    Από πλευράς του, το ΚΚΕ διευκρίνισε πως, παρότι συμφωνεί σε ορισμένες από τις διαπιστώσεις των υπολοίπων, δεν μετέχει στην συνεννόηση, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την ακύρωση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και των εκκλησιαστικών σιγιλίων ως τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη λίμνη Βισθωνίδα (κάτι που είχε προτείνει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ αλλά στη συνέχεια θεώρησε αχρείαστο).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

    Είδηση: 37381

    [03] Απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων τον Ιούλιο

    Τριτη, 08 06 2010 11:14

    Αρχίζει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, η απογραφή όλων των υπαλλήλων, αλλά και των αμοιβών τους στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ. Παράλληλα συστήνεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, από την οποία θα καταβάλλονται οι μισθοί. Όσοι υπάλληλοι δεν καταγραφούν στην ενιαία λίστα, από την 1η Νοεμβρίου θα παύσουν να πληρώνονται μέχρι να απογραφούν ή να διορθωθούν τα στοιχεία τους. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι από τις διασταυρώσεις στοιχείων θα εξοικονομηθούν μέχρι και 300 εκατομμύρια Ευρώ.

    Η δημιουργία μιας καθαρής εικόνας για τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και παράλληλα η εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν δηλώνουν επιδόματα ή αμοιβές από συμμετοχές σε επιτροπές ή εισπράττουν επιδόματα που δεν δικαιούνται, είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης από την απογραφή των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.

    Κάθε υπάλληλος υποχρεούται να συμπληρώσει μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. Apografi.gov.gr και περιέχει πεδία που αφορούν προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ), στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλοι σπουδών.

    Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 23 Ιουλίου και υποχρεούνται να συμμετάσχουν το μόνιμο προσωπικό, υπάλληλοι αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι, μετακλητοί, υπάλληλοι ειδικών θέσεων, δικηγόροι με έμμισθη εντολή, εκπαιδευτικοί, καθηγητές, γιατροί (ΕΣΥ), κληρικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, προεδρεία ανεξαρτήτων αρχών, αιρετά όργανα των ΟΤΑ, υπάλληλοι της ΕΥΠ, στελέχη ενόπλων δυνάμεων, ΕΛ.ΑΣ, Π.Υ και λιμενικού.

    Παράλληλα συστήνεται Ενιαία αρχή πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών , η οποία θα διασταυρώσει τα στοιχεία της απογραφής με το ΤΑΧΙS και τα ασφαλιστικά ταμεία και εφόσον η διασταύρωση είναι επιτυχής θα αποστέλλεται ένας μοναδικός κωδικός μισθοδοσίας δημοσίου με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται μέσω τράπεζας.

    Η διαδικασία της απογραφής στο δημόσιο θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου ενώ στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ στις 31 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37384

    [04] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

    Τριτη, 08 06 2010 11:15

    Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε πεζοδρόμιο, εξερράγη με τηλεχειριστήριο μπροστά από ένα νοσοκομείο της συνοικίας Κουτσουκτσεκμετσέ, στη δυτική πλευρά της πόλης. Η βομβιστική επίθεση πιστεύεται ότι είχε στόχο ένα διερχόμενο από το σημείο αυτό λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο μετέφερε προσωπικό που μετέβαινε στην εργασία του. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ένα όχημα της αστυνομίας με σπασμένα τα τζαμιά από την έκρηξη.

    Οι τραυματίες, ανάμεσά τους αστυνομικοί και περαστικοί, έχουν διακομισθεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια που διοργανώνει η Τουρκία, στην οποία μετέχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους ο πρόεδρος του Ιράν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37383

    [05] Τους πρόλαβαν πρίν δώσουν τέλος στη ζωή τους

    Τριτη, 08 06 2010 09:49

    Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κατάφερε να προλάβει την αυτοκτονία έξι εφήβων κάτω των 17 ετών, εντοπίζοντας τους στο διαδίκτυο να εκφράζουν σε άλλους χρήστες την απελπισμένη επιθυμία τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι έφηβοι πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα κυρίως λόγω ανεργίας και προσωπικών σχέσεων.

    Οι έξι έφηβοι. επικοινωνούσαν με άλλους χρηστές σε chat rooms και άλλους διαδικτυακούς τόπους οπού εξέφραζαν την επιθυμία να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

    Ο ένας την ώρα που εντοπίστηκε έπαθε σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ειδική κλινική ενώ ένας ακόμα εγκατέλειψε το σπίτι του και όταν βρέθηκε από τους αστυνομικούς δήλωσε ότι έψαχνε να βρει έναν ανώδυνο και ασφαλή τρόπο για να αυτοκτονήσει.

    Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν ψυχολόγοι και οι συγγενείς των νέων προκειμένου να τους δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ Είδηση: 37380

    [06] Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Τέξας

    Τριτη, 08 06 2010 09:30

    Οκτώ εργάτες τραυματίστηκαν και ένας ακόμη αγνοείται μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα στο βορειοανατολικό Τέξας σε αγωγό φυσικού αερίου την ώρα που ένα συνεργείο άνοιγε τρύπες για να τοποθετήσει κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και έγινε αισθητή σε απόσταση τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι έβλεπαν τις φλόγες από τον αγωγό από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Η φωτιά έκαιγε επί δύο ώρες, μέχρι να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό. Ο αγνοούμενος εργάτης, για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκρός, χειριζόταν το μηχάνημα που έσκαβε τρύπες για την τοποθέτηση των στύλων.

    Οι τέσσερις από τους οκτώ τραυματίες βγήκαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Ο αρχηγός της πυροσβεστικής της γειτονικής πόλης Κλέμπερν είπε σε τοπική εφημερίδα ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν το συνεργείο φαίνεται ότι τρύπησε κατά λάθος τον αγωγό φυσικού αερίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37379

    [07] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

    Τριτη, 08 06 2010 08:55

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στη Λιβύη, οπού θα συναντηθεί με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και θα συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Η επίσκεψη αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Λίβυου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα συζητήσει την πιθανότητα επενδύσεων από την Λιβύη στην χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, οι Λίβυοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, αγορά ακινήτων αλλά και για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου.

    Η Αθήνα ενδιαφέρεται και για την καταβολή αποζημιώσεων στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην Λιβύη αλλά δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών στην χώρα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37378

    [08] Siemens: Αναμένονται στοιχεία από ΣΔΟΕ

    Τριτη, 08 06 2010 11:22

    Στην Eξεταστική Eπιτροπή της Bουλής για τη Siemens έχουν κληθεί να καταθέσουν σε οι κ.κ Χηνοφώτης και Παυλόπουλος. Στην επιτροπή πρόκειται να προσέλθει το μεσημέρι και ο ΓΓ του πρώην ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, σχετικά με τις έρευνες γύρω από τον λογαριασμό της Siemens, από τον οποίο γίνονταν οι πληρωμές των πάσης φύσεως δώρων. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν ζήτησε ο ίδιος να κληθεί στην Εξεταστική αλλά αν τον καλέσουν είναι αυτονόητο ότι θα πάει. Την Δευτέρα, η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για κατάθεση στην Ελλάδα του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου εισηγείται η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξηγήσεις του για την ακίνητη περιουσία του, ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

    Ο ίδιος πάντως, έκανε λόγο για πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του, με στόχο την πολιτική, αλλά και φυσική του εξόντωση, εκφράζοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Κατάθεση Πολύδωρα στην Εξεταστική για τη Siemens

    Είδηση: 37385


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 June 2010 - 8:54:44 UTC