Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Ελεύθεροι θα αφεθούν όλοι οι ακτιβιστές
  • [02] Αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο
  • [03] Αφγανιστάν: Εκρήξεις σε συγκέντρωση ειρήνης
  • [04] Χωρίς μέσα μεταφοράς την Πέμπτη
  • [05] Τρεις νεκροί στη Γερμανία από έκρηξη βόμβας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
  • [06] Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [07] Διχάζει η μετάφραση του ηλεκτρονικού μηνύματος
  • [08] Μπανγκλαντές: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτιρίου
  • [09] Σούσι 2 εκατ. ετών: Το αρχαιότερο γεύμα με ψάρια στον κόσμο!
  • [10] Φιλιππίνες: 15 νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε φαράγγι

    [01] Ισραήλ: Ελεύθεροι θα αφεθούν όλοι οι ακτιβιστές

    Τεταρτη, 02 06 2010 10:02

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η απέλαση 250 συλληφθέντων από το "Στόλο της Ελευθερίας", ο οποίος κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας για να μεταφέρει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι διεθνείς πιέσεις να γίνει έρευνα για το επεισόδιο εντείνονται, όπως και η κατακραυγή. Έκκληση για διεθνή έρευνα, σχετικά με τους θανάτους, που προκλήθηκαν από την επιδρομή εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας, απευθύνει και η Διεθνής Αμνηστία. Ο προσωρινός Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Κορντόνε, έκανε λόγο για "έλλειψη αξιόπιστων ερευνών από την πλευρά του Ισραήλ" και για "παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ζήτησε να διεξαγάγουν την έρευνα εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για πλήρη αξιοπιστία και διαφάνεια.

    "Πέρα από αυτήν την τραγωδία ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας χωρίς καθυστέρηση καθώς αποτελεί μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και, πρωτίστως, πλήττει τους πιο ευάλωτους του πληθυσμού", πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Εν μέσω διεθνών πιέσεων, το Ισραήλ άρχισε σήμερα Τετάρτη τη διαδικασία της απέλασης των ακτιβιστών, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με το Ισραηλινό ραδιόφωνο περίπου 120 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αλγερινοί και Ινδονήσιοι, θα μεταφερθούν στην μεθόριο με την Ιορδανία, ενώ 60 Τούρκοι θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα επαναπατρισθούν με ειδική πτήση. Άλλοι 70 Τούρκοι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή Μπιρσέβα, κατά την ίδια πηγή.

    Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα. Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

    Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό. Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων.

    Μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για "τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια" όπλα.

    Η Γκρέτα Μπερλίν του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα δήλωσε ότι η προσπάθεια να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός θα συνεχιστεί.

    "Γνωρίζαμε τους κινδύνους και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων", δήλωσε. "Το (πλοίο υπό σημαία Ιρλανδίας) Rachel Corrie θα βρεθεί εκεί πιθανώς μέσα στην εβδομάδα". Το σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια, βρίσκεται ανοικτά της Ιταλίας. Πήρε το όνομά του από την εκλιπούσα Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι, η οποία συνεθλίβη το 2003 από εκσκαφέα του Ισραηλινού στρατού προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων.

    Η Μπερλίν είπε ότι θα συγκροτηθεί και νέος στόλος, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Γάζα τον Ιούλιο. Το Ισραήλ επέμεινε ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα σκάφος να περάσει.

    "Δε θα αφήσουμε κανένα πλοίο να φθάσει στη Γάζα και να μεταφέρει προμήθειες σε μια περιοχή που έχει γίνει τρομοκρατική βάση που απειλεί την καρδιά του Ισραήλ", δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Μάταν Βιλνάι.

    Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταδικάζουν οργισμένα το μακελειό

    Να διεξαχθεί αξιόπιστη έρευνα για τα γεγονότα πριν μιλήσουμε για κυρώσεις, τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL για την ενδεχόμενη επιβολή διεθνών κυρώσεων, ο Κουσνέρ υπογράμμισε πως "η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Ζητήσαμε να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Είναι υπόθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει τη μορφή. Μπορεί να επιλέξει τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη (μορφή). Εκείνος θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ. "Ποιές κυρώσεις και γιατί; Πρέπει πρώτα να μάθουμε τα γεγονότα και θα τα μάθουμε", πρόσθεσε."Το κράτος αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη μορφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς δημιουργήθηκε, όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραμένει ατιμώρητο", κατέληξε ο Μπερνάρ Κουσνέρ αναφερόμενος στο Ισραήλ.

    Οι ΗΠΑ έρχονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Νικαράγουα ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, αντιδρώντας στην αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος.

    Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει σήμερα τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένου ότι κρατά κλειστό επί χρόνια το πέρασμα της Ράφα (το μοναδικό σημείο στα σύνορα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ).

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε "λύπη" για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσινγκτον.

    Η Ισραηλινή επιχείρηση ήλθε σε περίοδο που οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το συμμαχικό Ισραήλ είναι τεταμένες εξαιτίας της εποικιστικής πολιτικής σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου μετά τα γεγονότα ματαίωσε την προγραμματισμένη για χτες επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

    Στο κόκκινο οι σχέσεις της Τουρκίας -Ισραήλ

    Η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί το Τελ Αβίβ για κρατική τρομοκρατία.

    Η ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post" έγραφε την Τρίτη ότι η τουρκική συμμετοχή στη διεθνή πρωτοβουλία για τη Γάζα σκόπευε να αποδείξει ότι η Άγκυρα είναι η ηγέτιδα δύναμη στο σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο. Σε σημερινό της φύλλο η εφημερίδα αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών, διέταξε τους Ισραηλινούς διπλωμάτες στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τα τραγικά γεγονότα της Δευτέρας

    Την ίδια στιγμή η τουρκική εφημερίδα "Zaman" σημειώνει ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες, όπως και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Το χειρότερο δυνατό σενάριο έγινε πραγματικότητα, αναφέρουν αναλυτές. Διχασμένος ο αμερικανικός Τύπος για την ισραηλινή επίθεση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ

    Είδηση: 37193

    [02] Αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο

    Τεταρτη, 02 06 2010 11:04

    Οι αποκρατικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών στο Δημόσιο και θέματα σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει αυτήν την ώρα υπό τον Πρωθυπουργό. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία από ικανούς ξένους επενδυτές και το Κράτος να διατηρήσει την συμμετοχή του σε υποδομές και οργανισμούς που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.

    Συνέντευξη Τύπου

    Με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας θα δώσουν αργότερα το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7).

    Μιλώντας στο στη ΝΕΤ 105.8, ο υφ. Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, δήλωσε πως ο αναπτυξιακός νόμος θα έλθει πριν από το καλοκαίρι στη Βουλή και πρόσθεσε ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 37194

    [03] Αφγανιστάν: Εκρήξεις σε συγκέντρωση ειρήνης

    Τεταρτη, 02 06 2010 10:30

    Τρεις εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη Καμπούλ σε σημείο όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Τζίργκα της ειρήνης, μια παραδοσιακή συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί φυλών της χώρας, εκπρόσωποι της κοινωνίας και πολιτικής σκηνής του Αφγανιστάν. Η αστυνομία έχει περικυκλώσει ομάδα τρομοκρατών που κατέφυγε σε κατοικία κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους.

    Οι εκρήξεις ακούστηκαν την στιγμή που ο πρόεδρος Καρζάι εκφωνούσε την ομιλία του. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο Intercontinental, αλλά ακόμα είναι δύσκολο να καθοριστεί που σημειώθηκε η δεύτερη, διευκρίνισε ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους πρόκειται για επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κοντά στην τζίργκα, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην πανικοβληθούν και συνέχισε την ομιλία του.

    Η τριμερής σύνοδος που έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, άρχισε με την ανάγνωση του Κορανιού ενώπιον 1, 600 εκπροσώπων από το Αφγανιστάν, αλλά και ξένων διπλωματών και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37191

    [04] Χωρίς μέσα μεταφοράς την Πέμπτη

    Τεταρτη, 02 06 2010 10:10

    Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει αύριο, Πέμπτη,3 Ιουνίου, το λεκανοπέδιο Αττικής. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό, τραμ και τρόλεϊ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ζητώντας τη διατήρηση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και σταθερή πηγή χρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών.

    Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα λειτουργεί, είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, καθώς οι εργαζόμενοί του ανήκουν στην Ομοσπονδία των σιδηροδρομικών, οι οποίοι ωστόσο ετοιμάζουν από την πλευρά τους δύο νέες 24ωρες απεργίες.

    Η πρώτη θα γίνει στις 10 Ιουνίου και η δεύτερη μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

    Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στάσεις εργασίας .

    Απεργία στα ΜΜΕ

    Την Πέμπτη απεργούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης. Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Σήμερα, οι συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις παραχωρούν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αιτήματα και τους λόγους της απεργίας.

    Αποχή των δικηγόρων

    Στο μεταξύ, διήμερη αποχή, Πέμπτη και Παρασκευή, από την άσκηση των καθηκόντων τους, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν συμμετοχή στον διάλογο για την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 37189

    [05] Τρεις νεκροί στη Γερμανία από έκρηξη βόμβας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

    Τεταρτη, 02 06 2010 09:22

    Τρία μέλη μιας ομάδας πυροτεχνουργών σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτη στην πόλη Γκέτινγκεν της κεντρικής Γερμανίας όταν μια βόμβα που είχε ριφθεί στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξερράγη ενώ προσπαθούσαν να την εξουδετερώσουν. Δύο από τους τραυματίες είναι σοβαρά, αλλά αναμένεται να ζήσουν. Η βόμβα, που ανακαλύφθηκε σε βάθος επτά μέτρων, εξερράγη στην διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών των πυροτεχνουργών, πριν την έναρξη της προσπάθειάς τους να την αφοπλίσουν.Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    Ο εκπρόσωπος του δήμου Ντέτλεφ Γιόχανσον είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα "αφοπλισμό ρουτίνας".

    Η βόμβα 1.000 κιλών ανακαλύφθηκε στην διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Περίπου 7.000 άνθρωποι που ζούσαν σε ακτίνα 1.000 μέτρων από το σημείο εκκένωναν την περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους νωρίς σήμερα, Τετάρτη. Αρκετές εκατοντάδες πέρασαν τη νύχτα σε δύο σχολεία στην περιοχή.

    Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Γκέτινγκεν, που βρίσκεται μερικά τετράγωνα μακριά, παρέμεινε κλειστός επί ώρες αλλά άνοιξε στην διάρκεια της νύκτας.

    Αστυνομικοί και πυροσβέστες εργάζονταν ολόκληρη τη νύκτα στο σημείο, όπου διεξάγεται έρευνα.

    Βόμβες που είχαν ριφθεί στην διάρκεια του Β' ΠΠ ανακαλύπτονται συχνά στη Γερμανία -τους δυο τελευταίους μήνες μόνο στο Βερολίνο βρέθηκαν τουλάχιστον τέσσερις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εγχώρια ΜΜΕ.

    Το Γκέτινγκεν, στην Κάτω Σαξονία, είναι μια πόλη διάσημη για τα πανεπιστήμιά της.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37187

    [06] Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

    Τεταρτη, 02 06 2010 09:22

    Την παραίτηση τους ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα και ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ιτσίρο Οζάουα μετά την δραματική μείωση της δημοτικότητας του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, που απειλεί με ήττα το κόμμα στις εκλογές για την άνω βουλή τον επόμενο μήνα.

    Ο Χατογιάμα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του έγινε ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη σειρά που εγκαταλείπει το θώκο πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στο αξίωμα, και πολλοί επενδυτές εξέφρασαν "ανησυχία" για το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια θα σημάνει μεγαλύτερη εξάρτηση της οικονομικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.

    Το γιεν σημείωσε πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στην ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο (91,78:1, από 91,1 πριν την ανακοίνωση).

    Ο Χατογιάμα "τιμωρήθηκε" στις δημοσκοπήσεις από τους ψηφοφόρους, με το 80% να τον αποδοκιμάζει και το 60% να τάσσεται υπέρ της παραίτησής του. Η φημολογία ότι ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος Ιτσίρο Οζάουα, ο οποίος φέρεται αναμιγμένος σε σκάνδαλα, κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο τον έβλαψε, όπως και η επαμφοτερίζουσα στάση του στο ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.

    Αναλυτές αναμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Χατογιάμα. Ο νέος ηγέτης θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανώς την Παρασκευή σύμφωνα με δήλωση στελέχους του κόμματος.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37188

    [07] Διχάζει η μετάφραση του ηλεκτρονικού μηνύματος

    Τεταρτη, 02 06 2010 08:40

    Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μαύρα ταμεία της Siemens καλείται να καταθέσει σήμερα (Τετάρτη),ο Μάριος Κάτσικας, ο οποίος φέρεται ως ο παραλήπτης ηλεκτρονικού μηνύματος, που στάλθηκε το Μάρτιο 2008 και έδινε εντολή να μπουν χρήματα σε λογαριασμό για "άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου". Το θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος απασχόλησε χθες δια μακρόν την Εξεταστική Επιτροπή καθώς έχουν εντοπιστεί και δύο φαξ για την αποστολή 5.000 και 7.000 δολαρίων αντίστοιχα, πάλι το Μάρτιο 2008 και πάλι στον ίδιο λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθεντο τα χρήματα και για τον "άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου". Όπως προκύπτει, από το πρωτότυπο κείμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος, που είναι στα αγγλικά, η εντολή να κατατεθούν χρήματα είναι για τον "cabinet man".

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και μέλος της Εξεταστικής, Κώστας Τζαβάρας, χθες (Τρίτη) το απόγευμα, δήλωσε ότι ο "cabinet man" δεν είναι άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου αλλά ο ξυλουργός που είχε αναλάβει να κατασκευάσει ντουλάπια για διαμέρισμα του κ. Κάτσικα, στην Αμερική.

    Οι βουλευτές της ΝΔ έθεσαν θέμα παραμονής του κ. Βαλυράκη στην Εξεταστική.

    Το ΠΑΣΟΚ για το βουλευτή του Παναγιώτη Ρήγα επέμεινε ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και κατηγόρησε τη ΝΔ για επιχείρηση πόλωσης.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την εξέλιξη δήλωσε ότι έχει αρχίσει ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών των και αλληλοεκβιασμών στην Εξεταστική, επεσήμανε ότι αναζήτησε το συγκεκριμένο μήνυμα αλλά δεν υπήρχε στο φάκελο αλληλογραφίας. Άρχισε ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών και των αλληλοεκβιασμών, σημειώνει το ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι επιχειρείται να μην βρεθούν οι άλλοι «Μαντέληδες» από τα δύο μεγάλα κόμματα που πήραν τις μεγάλες μίζες.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens

    Είδηση: 37184

    [08] Μπανγκλαντές: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτιρίου

    Τεταρτη, 02 06 2010 11:22

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ,ανάμεσα τους έξι παιδιά, και 50 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση πενταόροφου κτιρίου πάνω σε ένα παρακείμενο τριώροφο κτίριο με οροφή από τσίγκο, στο οποίο ζούσαν 200 φτωχοί κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές.

    Εκτιμάται ότι 100 άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

    Έξι από αυτούς που διασώθηκαν διακομίστηκαν σε νοσοκομεία σε πολύ σοβαρή κατάσταση ενώ αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 τραυματίες.

    "Το κτίριο κατέρρευσε λόγω της κακής κατασκευής του, και ήταν δύσκολο να γίνει σωστική επιχείρηση διότι γύρω του υπάρχουν παράγκες", δήλωσε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Άμπντους Σαλάμ.

    Μέλη των ένοπλων δυνάμεων διέλυσαν τις παράγκες ώστε να φθάσουν τα οχήματα στο σημείο όπου σημειώθηκε η κατάρρευση.

    Κάτοικοι είπαν ότι αρκετοί από τους κατοίκους του κτιρίου που κατέρρευσε κατάφεραν να βγουν πριν σημειωθεί η καταστροφή, όμως οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο διπλανό κτίριο παγιδεύτηκαν.

    Το πενταόροφο κτίριο πιστεύεται ότι είχε κτιστεί με σαθρά θεμέλια, κατά παραβίαση των κανονισμών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37196

    [09] Σούσι 2 εκατ. ετών: Το αρχαιότερο γεύμα με ψάρια στον κόσμο!

    Τεταρτη, 02 06 2010 11:22

    Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, θα πρέπει να υπήρξε το πρώτο δωρεάν "σούσι μπαρ" στον κόσμο, όταν, πριν από περίπου 1,95 εκατ. χρόνια, μια μεγάλη ομάδα προγόνων του ανθρώπου βρέθηκε στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης ή ποταμού στην Κένυα, έπιασε ψάρια και άλλα θαλασσινά από τα γύρω ρηχά νερά, τα ξεκοκάλισε με τη βοήθεια πρωτόγονων λίθινων εργαλείων και τα έφαγε. Οι ερευνητές μελέτησαν τα απομεινάρια (χιλιάδες μικρά κόκαλα) εκείνου του γεύματος, τα οποία παρέχουν σήμερα τα πιο πρώιμα και ασφαλή στοιχεία ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έτρωγαν ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν στο νερό, όπως χελώνες ή κροκόδειλους.

    Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science", πιθανώς εξηγεί πότε και γιατί άρχισε να αναπτύσσεται σε μέγεθος ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καθώς οι οργανισμοί που ζουν στο νερό, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ουσιώδη για την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου.

    Οι πρώτοι διακριτά μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφανίστηκαν με τον Homo erectus (τον "όρθιο" άνθρωπο) πριν περίπου 1,8 εκατ. χρόνια και αρκετοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό συνέπεσε με την έναρξη της κατανάλωσης θαλασσινής και άλλης υδάτινης τροφής πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, κάτι που προκάλεσε δραματική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό που ουσιαστικά δεν ήταν παρά μια εύλογη θεωρία μέχρι σήμερα, τώρα πλέον αποκτά και τεκμηρίωση με απτά στοιχεία.

    Οι Aμερικανοί ερευνητές βρήκαν στην Κένυα (βόρεια από την τοποθεσία Κούμπι Φόρα, που έχει θεωρηθεί κοιτίδα του Homο erectus) για πρώτη φορά στοιχεία ότι από τόσο παλιά οι πρόγονοι του ανθρώπου όντως έτρωγαν και θαλασσινά.

    Ανακάλυψαν μια ευρεία γκάμα απολιθωμένων οστών 48 ζώων της θάλασσας και της ξηράς, εκ των οποίων δέκα είχαν κατατμηθεί και φαγωθεί στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή και μηνών. Εκτός από τα ψάρια, είχαν επίσης φαγωθεί χελώνες, κροκόδειλοι, αντιλόπες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι κ.α. - "πρακτικά οποιοδήποτε ζώο έπεφτε στα χέρια τους", όπως είπε ένας ερευνητής. "Πρόκειται για τις πρώτες, πέραν κάθε αμφιβολίας, αποδείξεις ότι οι μακρινοί πρόγονοι των ανθρώπων έτρωγαν ψάρια, πριν συμβεί η δραματική αύξηση του εγκεφάλου τους", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοανθρωπολόγος Μπράιαν Ρίτσμοντ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

    Η μελέτη των ισοτόπων άνθρακα στα δόντια των υπολειμμάτων των ζώων, από τη γεωχημικό Ναόμι Λέβιν του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, έδειξε ότι η τοποθεσία κατανάλωσης των φαγητών ήταν ένα υγρό και σκιερό μέρος με φοίνικες, πιθανώς μια στενή λωρίδα δάσους στις όχθες μιας λίμνης ή ενός ποταμού. Η ταυτότητα αυτών που έφαγαν όλα αυτά τα ζώα, παραμένει μυστήριο, καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου δικά τους κόκαλα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για αυστραλοπίθηκους ή μέλη του γένους Homo habilis, που μέχρι τότε είχαν μικρούς εγκεφάλους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/107/22/10002.abstract?sid=9d146791-3d2f-4977-bc80-4c0ce580ae6c Είδηση: 37195

    [10] Φιλιππίνες: 15 νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε φαράγγι

    Τεταρτη, 02 06 2010 10:28

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν όταν ημιλεωφορείο έπεσε σε χαράδρα ύψους 70 μέτρων στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε η αστυνομία, σήμερα, Τετάρτη. Το τροχαίο σημειώθηκε την Τρίτη, στην πόλη Μπεσάο, 285 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Φορτουνάτο Άλμπας, αξιωματούχος της αστυνομίας.

    Ο Άλμπας είπε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν την κατάρρευση τμήματος του ορεινού οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα το όχημα να πέσει στο φαράγγι ενώ έπαιρνε μια στροφή.

    Κατά τις πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία το όχημα είχε υπεράριθμους επιβάτες, κάτι που έκανε ακόμα πιο δύσκολο για τον οδηγό να ελιχθεί στο ολισθηρό οδόστρωμα.

    Ο Άλμπας είπε ότι τα θύματα επέστρεφαν μετά από τη συμμετοχή τους στην επινίκεια γιορτή ενός πολιτικού που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης στην περιοχή στις εκλογές του περασμένου μήνα.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC Είδηση: 37190


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 June 2010 - 8:55:20 UTC