Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες - Παγώνουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών
  • [02] Στο επίκεντρο η οικονομική πολιτική της ΕΕ
  • [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Cosco
  • [04] Τέταρτη μέρα Πανελλαδικών
  • [05] Ψηφίστηκε ο Καλλικράτης
  • [06] ΗΠΑ: Παραίτηση του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών
  • [07] Πράσινο φως της Γερουσίας για τις μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ

    [01] Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες - Παγώνουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών

    Παρασκευη, 21 05 2010 08:53

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Διευκολύνσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους πελάτες της για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και οφειλών από πιστωτικές κάρτες, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Με τα νέα μέτρα η τράπεζα παρέχει την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει κατά το δυνατόν την μείωση που έχει επέλθει στο διαθέσιμο εισόδημά τους.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τροπολογία που παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, παγώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την επόμενη χρονιά.

    Εθνική Τράπεζα: Θα ισχύσουν από 31 Μαϊου ως 29 Οκτωβρίου

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται στο 14% επί του συνολικού τους χαρτοφυλακίου, ενώ ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες χορηγήσεων.

    Μέσα από τη ρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί μείωση της μηνιαίας δόσης, η οποία στα στεγαστικά μπορεί να φθάσει ως και το 40% και στα καταναλωτικά και στις κάρτες ακόμη και το 70%.

    Οι διευκολύνσεις θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010.

    Παγώνουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

    Στο μεταξύ, με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, παγώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία το νέο σχολικό έτος.

    Η μόνη αύξηση που επιτρέπεται είναι στα κόμιστρα μεταφοράς που μπορούν να αυξηθούν έως 40 ευρώ ανά μαθητή ετησίως.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικοί δικτυακοί τόποι: Εθνική Τράπεζα

    Είδηση: 36771

    [02] Στο επίκεντρο η οικονομική πολιτική της ΕΕ

    Παρασκευη, 21 05 2010 09:18

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας των "27" για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και το μέλλον του ευρώ, με τη Γερμανία να αναμένεται να ζητήσει αυστηρά μέτρα για ενδεχόμενες μελλοντικές παραβάσεις. Την ίδια ώρα, η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον, μετά τις δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν για περικοπή αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε ότι δεν ζητείται από την Ελλάδα περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον τομέα αυτό. Την αναγκαιότητα να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες ώστε να μπει φρένο στην αχαλίνωτη δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, επισήμανε την Πέμπτη από τη Βηρυτό ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Αυστηρά μέτρα θα προτείνει η Γερμανία

    Στην Ομάδα Εργασίας, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βον Ρομπέι σε επίπεδο εκπρόσωπων και υπουργών Οικονομικών από τα 27 κράτη-μέλη και στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία αναμένεται προτείνει αυστηρά μέτρα για μελλοντικές "παραβάσεις" στην Ευρωζώνη.

    Το Βερολίνο θα επιμείνει στη θέση του για αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία των χωρών της Ευρωζώνης, προτείνοντας μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες με υπερβάλλοντα ελλείμματα, αλλά και τη στέρηση επί τουλάχιστον ένα έτος του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, γεγονός που θα έθετε τους "τιμωρημένους" στο περιθώριο της Ένωσης.

    Επίσης, αναμένεται να προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα, ορίζοντας πλαφόν για τα ελλείμματα στους εθνικούς τους θεσμούς και δημιουργώντας μία διαδικασία πτώχευσης των υπερχρεωμένων χωρών, οι οποίες στη συνέχεια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την έξοδο από την Ευρωζώνη.

    Ωστόσο, τόσο η Κομισιόν όσο και πολλές χώρες είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, καθώς θα απαιτούσε αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Nέες πιέσεις στο ευρώ

    Είδηση: 36772

    [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Cosco

    Παρασκευη, 21 05 2010 10:44

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Η προσέλκυση επενδύσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, αρχικά με τον Κάπτεν Γουέϊ Τζιαφού, επικεφαλής της Cosco και στη συνέχεια με το Λίβυο ομόλογό του. Η κινεζική αντιπροσωπεία, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα εκδήλωσε ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, όπως για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης

    Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Λιβύης, θα τεθεί η διμερής συνεργασία τόσο στον ενεργειακό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα.

    Μιλώντας, την Πέμπτη, σε οικονομικό φόρουμ στη Βηρυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε πρόσκληση σε Άραβες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνηση για τη διευκόλυνση ξένων επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

    Παράλληλα, πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Φόρουμ Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Πρόταση Παπανδρέου για ευρωμεσογειακή συνεργασία Κινεζικό ενδιαφέρον για Θριάσιο-Καστέλι-ΟΣΕ

    Είδηση: 36777

    [04] Τέταρτη μέρα Πανελλαδικών

    Παρασκευη, 21 05 2010 10:02

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Στο μάθημα Ιστορίας (θεωρητικής κατεύθυνσης), της Βιολογίας (Θετικής κατεύθυνσης), της Χημείας - Βιοχημείας (τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών) εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.Τα θέματα και οι απαντήσεις τους, μεταδίδονται σε ειδικό ένθετο του δελτίου ειδήσεων των 14.00 της ΕΤ1 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και από τον δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Είδηση: 36774

    [05] Ψηφίστηκε ο Καλλικράτης

    Παρασκευη, 21 05 2010 10:07

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την Πέμπτη το βράδυ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης "Καλλικράτης". Κατά την τελευταία συνεδρίαση ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης έκανε κάποιες αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων, τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Δηλώσεις Ραγκούση

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του "Καλλικράτη", κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, "εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή".

    Αντιπολίτευση

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    "Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι "διαχειριστικού χαρακτήρα".

    Αλλαγές

    Στο νομό Αρκαδίας ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό Άρτας ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό Βοιωτίας ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό Εύβοιας ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό Ηλείας ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό Ημαθίας ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό Ηράκλειου ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό Θεσσαλονίκης ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό Κυκλάδων ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό Λακωνίας ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό Λασιθίου ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό Πέλλας ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό Πιερία ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό Πρέβεζας ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό Χαλκιδικής ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό Χανίων οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

    Αλλαγές σε έδρες δήμων

    Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36776

    [06] ΗΠΑ: Παραίτηση του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών

    Παρασκευη, 21 05 2010 10:09

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Ντένις Μπλερ, εν μέσω έντονης κριτικής για ελλιπή μέτρα πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών. Μετά από πολλές εβδομάδες συζητήσεων για τον αν θα έπρεπε να ζητηθεί από τον Μπλερ να αποχωρήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε μαζί του την Πέμπτη. Ο ναύαρχος προσφέρθηκε να παραιτηθεί και ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε δεκτή την παραίτηση, ανέφερε το ABC. Ο Ντένις Μπλερ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 28 Μαΐου.

    Σε δυσχερή θέση

    "Με μεγάλη μου λύπη ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) ότι θα παραιτηθώ από διευθυντής της εθνική υπηρεσία πληροφοριών" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπλερ.

    Ο Μπλερ βρισκόταν σε δυσχερή θέση μετά τις δύο αποτυχημένες τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων μηνών, την πρώτη τον Δεκέμβριο όταν ένας άνδρας επιχείρησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν στο Ντιτρόιτ και τη δεύτερη στις αρχές του μήνα, όταν εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης.

    Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα που παραιτείται από τη θέση του.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Dennis Blair resigns as US intelligence chief

    Είδηση: 36775

    [07] Πράσινο φως της Γερουσίας για τις μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ

    Παρασκευη, 21 05 2010 08:28

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ενέκρινε την Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Γουόλ Στριτ, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις πάνω στο πιο ευρύ νομοθετικό έργο που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1930. Συγκεκριμένα, η Γερουσία υιοθέτησε με ψήφους 59 έναντι 39 τις προτάσεις που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των αγορών, με αφορμή και την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2007 έως το 2009, που οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Το νομοσχέδιο αυτό θεωρείτο ο βασικός νομοθετικός στόχος του προέδρου Ομπάμα.

    Ομπάμα: Απέτυχαν οι προσπάθειες για απόρριψη των αλλαγών

    Την απόφαση της Γερουσίας χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η Γουόλ Στριτ για να απορριφθεί η ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος της κεφαλαιαγοράς "απέτυχαν".

    Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι ο νόμος που θα υπογραφεί θα καθιστά υπόλογους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά δεν θα "καταπνίγει" την ελεύθερη αγορά.

    "Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου η Γουόλ Στριτ χάνει και η Μέιν Στριτ κερδίζει" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σχετική είδηση: CNN: Senate passes sweeping Wall Street reform

    Είδηση: 36770


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 May 2010 - 8:55:15 UTC