Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Παπανδρέου-Διμερείς επαφές
  • [02] Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων
  • [03] Αλλαγές στο χρόνο παραγραφής αδικημάτων Υπουργών
  • [04] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη
  • [05] Πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ για τον προαστιακό στην Μεταμόρφωση
  • [06] Ο απόηχος της παραίτησης Γκερέκου
  • [07] ΗΠΑ: Εσωτερικές διακοπές λόγω κρίσης
  • [08] Oικονομική κρίση: Όχι άλλοθι για διακρίσεις
  • [09] Iράν: Προετοιμασία νέων κυρώσεων εναντίον του
  • [10] Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για παρακράτηση φόρου
  • [11] Αγρότες θα πούλαγαν τους δύο κούρους
  • [12] Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
  • [13] Γείτονας-Σημαιοφορίδης στην εξεταστική για Siemens
  • [14] Τριγμοί στον ΣΥΝ λόγω μή εκλογής του Φ. Κουβέλη στο έκτακτο συνέδριο
  • [15] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:«Ας μην επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Για καθετί για το οποίο μπορεί να κατηγορείται κάποιος θα πρέπει να είναι και
  • [16] Κοινά συμπεράσματα από διαφορετικές πλευρές για Σαμαρά- Τσίπρα
  • [17] Ελεύθερα τα δύο κοριτσάκια από την Γερμανία μέτα από ένο χρόνο ομηρίας στην Υεμένη
  • [18] Διμερείς επαφές Παπανδρέου στη Μαδρίτη
  • [19] Καταβλήθηκε η πρώτη δόση των ευρωδανείων
  • [20] Μελετάται η ηλεκτρονική καταχώρηση αποδείξεων

    [01] Παρέμβαση Παπανδρέου-Διμερείς επαφές

    Τριτη, 18 05 2010 16:28

    Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε επαφές με Ευρωπαίους και Λατινοαμερικάνους ηγέτες. Μεταξύ των ηγετών που συναντήθηκε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Κατά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατέληξαν στην πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

    Υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων ο Πρωθυπουργός

    Θερμός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην 6η σύνοδο Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ παράλληλα ζήτησε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγο μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωρών που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Άτυπη συνάντηση Παπανδρέου με Γκρούεφσκι,

    Άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, και της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ".

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας και η κατάσταση στις δύο χώρες. Έγινε λόγος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, καθώς και κατά πόσο τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν "εμπόδιο" για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

    Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εξέφρασαν την ελπίδα και τη βούληση να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμότητά τους για περαιτέρω απευθείας συναντήσεις, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τους Προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ της Κόστα Ρίκα και της Βραζιλίας.

    Το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η Ισπανική Προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Απολογισμός Γ. Παπανδρέου

    To βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη συνάντηση με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είχα την ευκαιρία να περιγράψω το Πρόγραμμα της Ελλάδας για την αναστροφή της πορείας της, ώστε η Ελλάδα να έχει μια οικονομία βιώσιμη, μια οικονομία ανάπτυξης και παραγωγική. Παράλληλα, κατέθεσα τις συγκεκριμένες μας προτάσεις και να μοίρασα και την επιστολή των τεσσάρων ηγετών, που πρόσφατα υπογράψαμε, για τα μέτρα που χρειάζονται για τη ρύθμιση των διεθνών αγορών, ώστε οι αγορές να υπηρετούν τους πολίτες, να εξανθρωπίσουμε τις αγορές και να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα αυτούς που συμμετέχουν στο G20, όπως είναι ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, με τον οποίο, κύριο Lula, είχα μία εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση, όπου συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε από κοινού γι' αυτά τα θέματα της ρύθμισης των διεθνών αγορών και ενόψει του G20, αλλά και γενικότερα, ο οποίος και με προσκάλεσε να πάω σύντομα στη Βραζιλία, για αυτή τη συνεργασία".

    Η ΕΕ και η Κεντρική Αμερική απελευθερώνουν το εμπόριο

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής μετά από διαπραγματεύσεις τριών χρόνων κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

    Με τη συμφωνία δεν απελευθερώνεται εντελώς το εμπόριο, καθώς διατηρούνται κάποιες ποσοστώσεις και δασμοί για προϊόντα όπως το ευρωπαϊκό γάλα σε σκόνη και το τυρί και οι μπανάνες της Κεντρικής Αμερικής.

    Η πολιτική διάσταση της συμφωνίας είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής, μετά την Σύνοδο Κορυφής.

    Επίσης συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες, για μία περιοχή ελεύθερου εμπορίου με 800 εκατομμύρια κατοίκους, με την Μercosur, η οποία περιλαμβάνει την Βραζιλία,την Αργεντινή,την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

    Στις συνομιλίες αντιτάχθηκε η Γαλλία και πάνω από δέκα άλλες χώρες της ΕΕ που φοβούνται ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διμερείς επαφές Παπανδρέου στη Μαδρίτη

    Είδηση: 36662

    [02] Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων

    Τριτη, 18 05 2010 14:31

    Σε συμφωνία επί ενός σχεδίου που προβλέπει την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), κατέληξε το Ecofin παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας. Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται "εναλλακτικά" και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

    Επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στη λειτουργία των hedge funds

    Σε συμφωνία για την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στη λειτουργία των hedge funds και των εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ισπανίδα υπουργό οικονομικών

    "Πιστεύω πως υπάρχει μια γενική συμφωνία πάνω σε αυτό", δήλωσε η Έλενα Σαλγάδο και πρόσθεσε: "Μπορούμε βασικά να πούμε ότι έχουμε τη συμφωνία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε μια γενική προσέγγιση (σε αυστηρότερους περιορισμούς)"

    Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

    Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

    Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.Στο Σίτι του Λονδίνου, εδρεύει το 80% των ευρωπαϊκών hedge funds, και η συμφωνία του Ecofin θεωρείται μεγάλη ήττα για το νέο Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή του πρεμιέρα.

    Για προστατευτισμό κατηγορεί την Ευρώπη η Ουάσιγκτον, τη στιγμή που το ευρώ δέχεται αφόρητες πιέσεις και διολισθαίνει έναντι του δολαρίου με μεγάλη ταχύτητα παρά τον ευρωπαϊκό μηχάνισμο που συμφωνήθηκε μια εβδομάδα πριν.

    Στην προσπάθεια να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα, οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που έχουν ήδη λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν ζητεί από τις χώρες που δεν έχουν τόσο μεγάλα ελλείμματα να μην υπερβάλλουν και να ξοδεύουν περισσότερο για χάρη της συνολικής ανάπτυξης. Ήδη η Ισπανία παραδέχεται ότι η ανάπτυξή της θα περιοριστεί.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει την πρόταση του της Κομισιόν να ελέγχει όλους τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών προτού κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

    "Στη σωστή κατευθύνση"

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ισπανίδα υπουργό Ελενα Σαλγάδο και τον αρμόδιο για την εσωτερική αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τόνισε ότι:

    "Τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο μεσογειακών χωρών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, συνολικότερη εκτίμηση θα πραγματοποιηθεί στο ECOFIN του Ioυνίου στο Λουξεμβούργο. Η λήψη μέτρων, δεν είναι το ίδιο επείγουσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, καθώς ορισμένες οικονομίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής. Η σημερινή συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Οι σημερινές αποφάσεις για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης είναι θετικό βήμα. Για τη διαβάθμιση των χωρών αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αναλυτική σχετική συζήτηση είναι στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι πιο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία".

    Αντιδράσεις

    " Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η κρίση στην ΕΕ είναι βαθιά και οξύνεται, όπως οξύνονται και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με κορυφαίο παράδειγμα τον «πόλεμο» δολαρίου - ευρώ. Αποδεικνύεται επίσης ότι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τόσο τα νέα βάρη της κρίσης όσο και την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι τα λαϊκά στρώματα. Καμιά θυσία δεν πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.", σχολίασε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνεδρίαση Ecofin/ Σήμερα η εκταμίευση των 14,5 δισ. ευρώ

    Είδηση: 36654

    [03] Αλλαγές στο χρόνο παραγραφής αδικημάτων Υπουργών

    Τριτη, 18 05 2010 17:43

    Την κατάργηση του ειδικού χρόνου παραγραφής για τα αδικήματα που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και την αλλαγή στον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσής τους, ώστε να αρχίσει να μετρά από το χρόνο του αποτελέσματος και όχι της ενέργειας, προβλέπουν οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας, τα αδικήματα που τελούν μέλη της κυβέρνησης θα παραγράφονται με τη συνήθη παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες, δηλαδή πέντε έτη για πλημμέλημα και 15 ή 20 χρόνια για κακούργημα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο νέος νόμος είναι αδύνατον νομικά να λειτουργήσει αναδρομικά - δεν αφορά δηλαδή τις τρέχουσες εξεταστικές Επιτροπές.

    Ενστάσεις για το χρονικό όριο της παραγραφής

    Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ παρατήρησε πως από ένα καθεστώς υπερβολικά ευνοϊκής αντιμετώπισης των μελών της κυβέρνησης, οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς όπου ο υπουργός βρίσκεται σε χειρότερη θέση από έναν απλό πολίτη.

    Ο Τάσος Νεράντζης από τη ΝΔ πρότεινε αύξηση του χρόνου παραγραφής, αλλά όχι πλήρη εξίσωση με τα προβλεπόμενα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς με το νέο σύστημα οι εκκρεμότητες είναι δυνατόν να συντηρούνται επί μακρόν.

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα αντιπρότεινε και την δυνατότητα εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου, με απλή αναστολή του χρόνου της προθεσμίας δίωξης υπουργού, για όσο διάστημα βρίσκεται στην κυβέρνηση το κόμμα στο οποίο ανήκει.

    Σημειώνονται και οι ευρύτερες προτάσεις που διετύπωσε το ΚΚΕ, να δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών και εκ μέρους της αντιπολίτευσης (χωρίς δηλαδή, την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των παρόντων κατά την ψηφοφορία βουλευτών, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής), όπως επίσης και να συγκροτούνται οι εν λόγω Επιτροπές, από δικαστικούς και όχι βουλευτές.

    Κατά τα άλλα, δύο από τις προτάσεις του υπουργού της Δικαιοσύνης, συνάντησαν την αντίρρηση της Επιτροπής: Εκείνη που θέλει το σαφή προσδιορισμό της "άσκησης των υπουργικών καθηκόντων", προκειμένου το αδίκημα που έχει διαπράξει κάποιος υπουργός κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτής, να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου νόμου - και εκείνη που ήθελε την σύνταξη ενός εισηγητικού δικαστικού "συμπεράσματος", μετά την αποστολή της υπόθεσης στη Βουλή, εκ μέρους του εισαγγελέα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36667

    [04] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη

    Τριτη, 18 05 2010 17:15

    Για μία ακόμη ημέρα παραλύει η χώρα την Πέμπτη από την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ρυυθμίσεις για το ασφαλιστικό που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι κλάδοι, στην απεργία, θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

    Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, χωρίς συγκοινωνίες θα μείνει η πρωτεύουσα, καθώς δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

    Όπως αποφασίστηκε, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο της Πέμπτης τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινηθεί τμηματικά θα είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος θα εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών". Η απεργία της Πέμπτης θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    Τέλος, κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία.

    Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Επίσης, δε θα αποπλεύσουν τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών και των λιμενεργατών.

    Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    "Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Θα δώσουμε τον αγώνα εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης. Επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια light εκδοχή που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος. Με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττει χαμολοσυνταξιούχους και νέους, το θέμα είναι το σύστημα να μην είναι μόνον οικονομικά βιώσιμο, αλλά να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα". Γιάννης Παναγόπουλος

    Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό θίγει χαμηλόμισθους και νέους ασφαλισμένους και επαναφέρει με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το ΛΑΦΚΑ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για ανατροπές σε θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    "Στο Κοινοβούλιο θα παρουσιάσουμε τις δικές μας θέσεις. Θα προσέλθουμε ώστε με τα επιχειρήματα μας να απορρίψουμε εξ' ολοκλήρου το σχέδιο νόμου. Συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ότι δεν γνωρίζουμε ότι συνοδευτικό των μέτρων είναι ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρόικα. Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι μπορεί ξημερώσει. Εκτός αυτού αφήνει πολλά θέματα να ρυθμιστούν με Υπουργικές αποφάσεις", επισήμανε ο κ.Παναγόπουλος.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι το κόστος εργασίας στην χώρα μας δεν ευθύνεται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, αλλά ευθύνεται η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κόστος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κόστος εργασίας την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε κατά 1% ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχώρησε κατά 26,4%.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36666

    [05] Πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ για τον προαστιακό στην Μεταμόρφωση

    Τριτη, 18 05 2010 15:02

    Πρόστιμο, ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Αθηνών στην ΕΡΓΟΣΕ για το κτίσμα του προαστιακού σταθμού στην Μεταμόρφωση, για το οποίο δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη οικοδομική άδεια. Ο σταθμός έχει ολοκληρωθεί από το 2008 αλλά δεν λειτουργεί, καθώς δεν έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις για ηλεκτροδότηση από τη Νομαρχία. Για ολιγωρία της ηγεσίας του παλαιού ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει λόγο ο Νομάρχης Αθηνών, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στην Επιτροπή Πολεοδομίας. Την αισιοδοξία του ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει σύντομα παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εξέφρασε ο Υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

    Προσφυγή της ΕΡΓΟΣΕ στην Επιτροπή Πολεοδομίας

    Στην Επιτροπή Πολεοδομίας θα προσφύγει η ΕΡΓΟΣΕ για το πρόστιμο που της επέβαλε η Νομαρχία Αθηνών σχετικά με τον σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση καθώς ανεγέρθηκε χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΓΟΣΕ εκτιμά ότι το πρόστιμο είναι υψηλό, έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και λόγω του κοινωφελούς σκοπού κατασκευής του κτηρίου, η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί σύντομα.

    Να σημειωθεί ότι ο σταθμός του προαστιακού στη Μεταμόρφωση έχει ήδη ολοκληρωθεί αλλά δεν παραδίδεται, καθώς εκκρεμεί η ηλεκτροδότησή του.

    "Σε παραζάλη δυσλειουργίας βρίσκεται το ελληνικό κράτος όταν μία δημόσια υπηρεσία λειτουργεί εν αγνοία μίας άλλης δημόσιας υπηρεσίας", σχολίασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας για την επιβολή προστίμου από τη Νομαρχία Αθηνών στην ΕΡΓΟΣΕ για το σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση, που δεν έχει οικοδομική άδεια.

    Πάντως εκτίμησε ο κ. Ρέππας ότι σε ένα μήνα η άδεια θα έχει εκδοθεί.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36659

    [06] Ο απόηχος της παραίτησης Γκερέκου

    Τριτη, 18 05 2010 17:54

    Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή την υπόθεση Βοσκόπουλου η οποία οδήγησε εκτός κυβέρνησης την σύζυγο του, Άντζελα Γκερέκου. Στη δήλωσή της, η κυρία Γκερέκου, αναφέρει, ότι προχώρησε στην παραίτηση, επειδή δεν θα μπορούσε να επιτρέψει, η υπόθεση του συζύγου της, να αποτελέσει τη βάση, για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού. Η κ. Γκερέκου αποχώρησε ενώ βρισκόταν στη μέση μιας δύσκολης τουριστικής περιόδου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πάυλος Γερουλάνος και πρόσθεσε πως είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν τα θέματα τουρισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και χαρακτήρισε καθυστερημένη την απόφαση του πρωθυπουργού.

    Ο απόηχος της παραίτησης της Άντζελας Γκερέκου από το πόστο της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο. Η παραίτησή της, έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, μετά από την αποκάλυψη, ότι ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος, οφείλει 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εχει ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα γιατί το δημόσιο επί 17 χρόνια δεν φρόντισε να εισπράξει τις οφειλές του γνωστού τραγουδιστή που έφθασαν με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τα 5,5 εκατ. ευρώ.

    Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξήραν την στάση της κ. Γκερέκου να υποβάλλει για λόγους ευθιξίας την παραίτησή της από το υφυπουργείο.

    Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για καθυστερημένη αντίδραση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τομές στο σύστημα που εκτρέφει εστίες διαφθοράς

    Δήλωση Π. Γερουλάνου, για παραίτηση Γκερέκου

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου από τα καθήκοντά της στο υφυπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, ο υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, δήλωσε ότι "η κ. Γκερέκου βρισκόταν στη μέση μια πολύ δύσκολης τουριστικής περιόδου" και πρόσθεσε πως ο ίδιος βρίσκεται, από το πρωί, σε συντονισμό με υπηρεσίες του υπ. Τουρισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η δράση για τις τρέχουσες προτεραιότητες σε τουριστικά θέματα.

    Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τις οφειλές του Τ. Βοσκόπουλου

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρά σε έλεγχο πολλών Ελλήνων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ή μεγαλοφειλετών, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα, που ανέκυψε με τις οφειλές του Τόλη Βοσκόπουλου.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, η διαδικασία αυτή "δεν ξεκίνησε χθες, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και προφανώς συνεχίζεται ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης". Σημείωσε πως "οι κινήσεις μας είναι πάντα πολύ προσεκτικές με απόλυτη προσήλωση στο να επαναφέρουμε με σαφέστατο τρόπο το αίσθημα δικαίου για τον κόσμο, αλλά και με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και χωρίς να στοχοποιήσουμε ανθρώπους για οποιονδήποτε λόγο".

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι "προσπαθούμε να κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο, ώστε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και δυστοκίες ετών, κάποιες από τις οποίες είδαμε και στη συγκεκριμένη υπόθεση".

    ΝΔ - Καράογλου για υπόθεση Βοσκόπουλου

    Πολιτική ευθύνη στον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση με τον Τόλη Βοσκόπουλο, καταλογίζει ο τομεάρχης της ΝΔ Θ Καράογλου με δήλωσή του. Ο κ. Καράογλου που, όπως αναφέρει, έχει καταθέσει σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει ότι επί 7 και πλέον μήνες δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του κ. Βοσκόπουλου και κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν κίνησε καμία διαδικασία.

    "Το σημαντικότερο ερώτημα που παραμένει είναι τι έκανε για το συγκεκριμένο θέμα το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί, για 7½ μήνες, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του μεγαλοοφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου, όταν ο αρμόδιος Υπουργός διαπομπεύει φοροδιαφυγάδες, ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές ή φορολογικές παραβάσεις;"

    Η μη ανάληψη προσωπικών πολιτικών ευθυνών από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η προσπάθεια μετακύλισης των προσωπικών του ευθυνών, για μια ακόμα φορά, σε βάρος υπαλλήλων του Υπουργείου, με τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τον αφήνει, άλλη μία φορά, έκθετο στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Μήπως, τελικά, ο πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος των υπεύθυνων Υπουργών του;", διερωτάται ο κ. Καράογλου.

    Απ' το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: "Την στιγμή που ο κ. Βοσκόπουλος είχε φορολογική οφειλή τέτοιου ποσού, έπρεπε να την είχε τακτοποιήσει έγκαιρα ώστε να μην εκθέσει την σύζυγο-πολιτικό. Και η κα Γκερέκου όμως θα έπρεπε να είχε φροντίσει έγκαιρα για αυτό το θέμα. Το παράδειγμα των επωνύμων, ιδίως αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση".

    Τα βουλγαρικά ΜΜΕ για την παραίτηση της Αν. Γκερέκου

    Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην είδηση για την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου, λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ.

    Επικαλούμενη διεθνή πρακτορεία, η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας στάθηκε στο βιογραφικό της Ελληνίδας πολιτικού, η παραίτηση της οποίας έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο ρεπορτάζ του ΒΝΤ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η δυναμική εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο:Η υπόθεση Βοσκόπουλου - Παραίτηση Α. Γκερέκου

    Είδηση: 36669

    [07] ΗΠΑ: Εσωτερικές διακοπές λόγω κρίσης

    Τριτη, 18 05 2010 19:16

    Σε αναπροσαρμογή του τρόπου διακοπών τους προσανατολίζονται οι πολίτες των ΗΠΑ, αν και στις γενικές κατευθύνσεις η επιλογή των διακοπών δε δείχνει, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο, να απειλείται.

    Στα πλαίσια των περικοπών, θα χρησιμοποιηθεί το αυτοκίνητο από το αεροπλάνο και θα μειωθούν οι ημέρες των διακοπών, καθώς και οι πολλές δραστηριότητες στους τόπους διακοπών. Δε λείπει και η οικονομική επιλογή των διακοπών σε σπίτια φίλων, αλλά και προσανατολισμοί για διακοπές σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, όπου και οι τιμές είναι χαμηλότερες. Παράλληλα, το 90% των πολιτών που ερωτήθηκαν σε σχετική έρευνα, θα κάνει διακοπές εντός των ΗΠΑ, μόνο το 4% στην Ευρώπη, το6% στην Καραϊβική και το 5% στον Καναδά.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 δολάρια θα είναι το ποσό που θα ξοδέψει κάθε άτομο για να υλοποιήσει την καλοκαιρινή του "απόδραση".

    Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θα παραμείνουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, αλλά και αυτοί που απάντησαν στην έρευνα ότι θα κάνουν εικονικές διακοπές, "επισκεπτόμενοι" διάφορα μέρη, μέσω του ίντερνετ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 36673

    [08] Oικονομική κρίση: Όχι άλλοθι για διακρίσεις

    Τριτη, 18 05 2010 18:58

    Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, ώστε να μην αντιμετωπιστούν οι μετανάστες, σε αποδιοπομπαίους τράγους λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Πρόεδρος μιας χώρας που δοκιμάστηκε σκληρά στο παρελθόν από το ΔΝΤ, η κ. Φερνάντες, θεωρεί πιθανή την εξέλιξη να υπάρξουν απόπειρες διακρίσεων, ειδικά σε χώρες που το θεσμικό τους πλαίσιο αφήνει τέτοια περιθώρια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

    "Η Λατινική Αμερική είναι πολύ ανήσυχη για τις συμπεριφορές διάκρισης με τις οποίες ορισμένες χώρες ιδιαίτερα οι πιο ανεπτυγμένες αντιμετωπίζουν τους μετανάστες. Όμως οι μετανάστες κάνουν δουλειές που οι πολίτες αυτών των χωρών συνήθως δεν θέλουν να κάνουν".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Είδηση: 36672

    [09] Iράν: Προετοιμασία νέων κυρώσεων εναντίον του

    Τριτη, 18 05 2010 18:39

    Xωρίς σταματημό συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ΗΠΑ, που απευθύνθηκαν σε Ρωσία και Κίνα, ώστε να υπάρξει κοινή πρόταση των χωρών αυτών προς τον ΟΗΕ, για το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον:

    "Εργαστήκαμε πολύ εντατικά με τους εταίρους μας στην ομάδα των Έξι σε ένα σχέδιο με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και είμαι ευτυχής να σας πω σήμερα ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ένα πολύ ισχυρό σχέδιο, με τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας. Προβλέπουμε να μοιράσουμε σήμερα το σχέδιο απόφασης σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Μόλις χτες το Ιράν προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία και την Βραζιλία για την ανταλλαγή ουρανίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ Είδηση: 36671

    [10] Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για παρακράτηση φόρου

    Τριτη, 18 05 2010 17:43

    Με τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων θα γίνεται από 1η Μαΐου η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους. Αυτό ορίζεται σε κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με την οποία, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη διενεργήσει εκκαθάριση μισθοδοσίας, προσδιορίζοντας τον παρακρατούμενο φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τον Μάιο με βάση την παλιά κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, να πρέπει να συμψηφίσουν τυχόν διαφορές με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Ιουνίου.

    Από 1η Μαΐου η παρακράτηση φόρου εισοδήματος

    Με τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων θα γίνεται από 1η Μαΐου η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους. Σύμφωνα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος του νέου φορολογικού νόμου, το αφορολόγητο όριο είναι 12.000 ευρώ και η νέα κλίμακα έχει 8 φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι κλιμακώνονται από 8% για ποσά από 12 μέχρι 16 χιλιάδες ευρώ και φτάνει τα 45% για εισοδήματα άνω 100.000 ευρώ.

    Με την αλλαγή στον τρόπο της παρακράτησης του φόρου, όσοι λαμβάνουν μισθούς ή συντάξεις έως 2.000 ευρώ το μήνα θα έχουν από τον Μάιο αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους έως και 16,89 ευρώ.

    Στον αντίποδα, επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους υψηλότερα αμοιβόμενους. Για παράδειγμα, μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ θα έχει μηνιαία μείωση μισθού κατά 9,15 ευρώ, εξαιτίας της παρακράτησης με τη νέα κλίμακα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36668

    [11] Αγρότες θα πούλαγαν τους δύο κούρους

    Τριτη, 18 05 2010 17:02

    Ανεκτίμητης ιστορικής και εμπορικής αξίας ήταν οι δύο επιτύμβιοι κούροι του 6ου π.Χ αιώνα, τους οποίους κατείχαν και προόριζαν να πουλήσουν, έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε επίδοξους αγοραστές τρεις αρχαιοκάπηλοι σε περιοχή έξω από την Κόρινθο.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πληροφορίες που είχαν για την δράση της σπείρας των αρχαιοκάπηλων, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη τους και να διαπιστώσουν ότι κατείχαν δύο επιτύμβιους κούρους για την πώληση των οποίων είχαν βρει ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Ως δράστες της υπόθεσης φέρονται δύο αγρότες ηλικίας 42 και 48 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός του που διαφεύγει τη σύληψη.

    Τις βραδινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο επιχείρησης, έφτασαν σε ερημική τοποθεσία, κοντά στο χωριό Κλένια στην Κορινθία, όπου οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν κλείσει ραντεβού με τους αγοραστές των δύο αγαλμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τόσο οι δράστες, όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αντελήφθησαν τους αστυνομικούς, τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να διαφύγουν αλλά άφησαν στο σημείο τα 2 αγάλματα τα οποία προέρχονται από ανασκαφή στην περιοχή Ακροναυπλία Κορίνθου και χρονολογούνται τον 6ο π.Χ. αι.

    Και τα δύο αγάλματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια της Κορινθίας, ενώ η ακριβής θέση όπου έγινε η ανασκαφή δεν έχει εντοπιστεί ακκόμη.

    Αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ένα από τους αρχαιοκάπηλους, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ένας συνεργός τους παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αργούς.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση της υπόθεσης το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αρχαιοκαπηλία είναι ένα έγκλημα που δεν περνάει στη χώρα μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε

    Συγκεκριμένα, η παρουσίαση των δύο κούρων που είναι σε φυσικό μέγεθος, με ύψος 1,82 μ. και 1,78μ αντίστοιχα και αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που τα εξέτασαν ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για πανομοιότυπα έργα με κοινά χαρακτηριστικά προσώπου, έγινε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και της ΕΛΑΣ.

    Όπως είπαν οι αρχαιολόγοι, και τα δύο αγάλματα έχουν υποστεί φθορές, που είναι πρόσφατες και προκλήθηκαν από το σκαπτικό μηχάνημα των δραστών που τα έφερε στην επιφάνεια.

    Τα αγάλματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται και εξετάζονται από τους αρμόδιους αρχαιολόγους.

    Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής κ. Δικόπουλος, τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ. Είδηση: 36664

    [12] Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

    Τριτη, 18 05 2010 16:10

    Τον τρόπο και την διαδικασία μεταφοράς των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στην Ελλάδα καθορίζει με εγκύκλιο του το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η εισαγωγή των κεφαλαίων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζών με μεταφορά καταθέσεων και απαιτείται δήλωση του ενδιαφερόμενου προς την τράπεζα.

    Τα εισαγόμενα κεφαλαία θα πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή μέχρι τις 15 Απριλίου 2010, ενώ αν αυτά τοποθετηθούν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου επιστρέφεται στον κάτοχο το 50% του φόρου, δηλαδή 2,5%. Ο φόρος που επιβάλλεται για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων είναι 5%.

    Συγκεκριμένα, τα κίνητρα, αλλά και τις διαδικασίες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με βάση τον πρόσφατο νόμο διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου δηλαδή μέχρι και την 15η Απριλίου 2010.

    Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τα εισήγαγε ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που έχει καταβληθεί.

    Αν επενδυθεί μέρος του κεφαλαίου που εισήχθη, επιστρέφεται το μέρος του επιστρεπτέου σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο φόρου που αναλογεί στην αξία της επένδυσης.

    Επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο νοείται και η αγορά μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας, μεριδίων ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, η αγορά ολόκληρης επιχείρησης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη επένδυση που αποβλέπει στην τόνωση της ελληνικής αγοράς.

    Η επένδυση αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιείται μέσα σε δύο έτη από το χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων και να μην μεταβιβάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία της επένδυσης πριν από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36663

    [13] Γείτονας-Σημαιοφορίδης στην εξεταστική για Siemens

    Τριτη, 18 05 2010 16:01

    Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, κατέθεσαν την τρίτη οι Κώστας Γείτονας και Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης οι οποίοι στο παρελθόν οικονομικοί υπεύθυνοι διετέλεσαν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο κ. Γείτονας αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας δολοπλοκία τις αναφορές Χριστοφοράκου που στόχο έχουν να εμπλέξουν τα κόμματα. Από την πλευρά του, ο κ. Σημαιοφορίδης, δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά της ΝΔ καθώς όταν έγινε γενικός διευθυντής του κόμματος, δεν ήθελε καμία αρμοδιότητα επί οικονομικών θεμάτων.

    Εν τω μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, η Siemens δηλώνει πρόθυμη να προσκομίσει στοιχεία για το κόστος των συμβάσεων, καθώς και ότι θα συμβάλλει προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες οι κύριοι Σίκατζεκ και Κουτσενρόιτερ.

    Ο κ.Βαλυράκης ανέφερε ακόμα ότι διαβιβάζονται στη δικαιοσύνη πρόσθετα στοιχεία για παραλείψεις του ανακριτή κ. Ζαγοριανού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36660

    [14] Τριγμοί στον ΣΥΝ λόγω μή εκλογής του Φ. Κουβέλη στο έκτακτο συνέδριο

    Τριτη, 18 05 2010 15:45

    Νέους εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί στο εσωτερικό του Συνασπισμού η μη εκλογή του Φώτη Κουβέλη ως συνέδρου στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποκλεισμού προσώπων και απόψεων που, όπως τόνισε, δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο Συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ούτε αθώα, ούτε τυχαία.

    Έντονες αντιδράσεις

    Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν εκλογές στην τοπική οργάνωση του ΣΥΝ στην Καλλιθέα, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δεν κατάφερε να εκλεγεί σύνεδρος στο έκτακτο συνέδριο. Αφορμή στάθηκε η μεγάλη επιρροή της Αριστερής Ανασύνθεσης στην τοπική οργάνωση και της λεγόμενης ποσόστωσης, καθώς η "Αριστερή Ανασύνθεση" εξέλεξε τρεις συνέδρους και το "Αριστερό Ρεύμα" και η "Ανανεωτική Πτέρυγα" από δύο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -που ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα- δεν εξελέγη αν και ήρθε δεύτερος σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων της ίδιας τάσης, γιατί τη θέση του πήρε λόγω ποσόστωσης μια γυναίκα υποψήφια.

    Η μη εκλογή του Φώτη Κουβέλη σημαίνει ότι δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει τα κείμενα του συνεδρίου, ενώ θα έχει δικαίωμα εφόσον το επιθυμεί και να λάβει το λόγο και να είναι υποψήφιος.

    Ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τη δυσφορία του και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να δίνει το παρόν στον αγώνα για μία Αριστερά που δεν θα ομφαλοσκοπεί και δεν θα αυτοεκτοπίζεται, όπως είπε, στο βίο της πολιτικής ζωής.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποκλεισμού προσώπων και απόψεων που, όπως τόνισε, δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως ο Συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ούτε αθώα, ούτε τυχαία.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι "όσοι μεθόδευσαν, με φτηνά κόλπα, τον αποκλεισμό του Φώτη Κουβέλη από το συνέδριο του ΣΥΝ, υπονομεύουν τον Συνασπισμό, το κύρος του, τη συνοχή του και τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά" και προσθέτει "όλοι μας και πριν απ' όλους η ηγεσία του κόμματος, οφείλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα τις ευθύνες που μας αναλογούν, για να ανακοπεί άμεσα μια ολισθηρή πορεία που απειλεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις μιας εικοσαετούς κοινής διαδρομής".

    Ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι καιροί και η εντεινόμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, έναν ισχυρό, ενωμένο Συνασπισμό, με σύνθεση απόψεων, συσπείρωση δυνάμεων και ισχυρά τα ανανεωτικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά.

    Ο Σπύρος Λυκούδης σε δήλωσή του τονίζει ότι "ο μεθοδευμένος αποκλεισμός του Φώτη Κουβέλη από το έκτακτο συνέδριο είναι μια πολιτική αθλιότητα που βαρύνει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα μέσα στο οποίο το κόμμα βαδίζει προς το συνέδριο".

    Ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, σε δήλωσή του τονίζει ότι "η μεθόδευση του αποκλεισμού του Φ. Κουβέλη από το συνέδριο, από συγκεκριμένη ομάδα μελών της Πολιτικής Κίνησης Καλλιθέας, συνιστά πράξη καταδικαστέα, πολιτικά εμπαθή και ξένη προς το δημοκρατικό ήθος της αριστεράς που εκπροσωπούμε".

    Ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε:

    ...ακόμη και ένα καλό μέτρο, όπως αυτό της δυνατότητας σταυροδότησης συντρόφων/ισσών από διαφορετική λίστα, μπορεί να εξελιχθεί στο αντίθετό του, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας επιλογής...

    "Παρακολουθώ από το πρωί σειρά δηλώσεων και αντιδηλώσεων σχετικά με τη μη εκλογή του συντρόφου Φ. Κουβέλη, ως αντιπροσώπου στο 6ο Συνέδριο του κόμματος. Το ίδιο το γεγονός καταδεικνύει πως ακόμη και ένα καλό μέτρο, όπως αυτό της δυνατότητας σταυροδότησης συντρόφων/ισσών από διαφορετική λίστα, μπορεί να εξελιχθεί στο αντίθετό του, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας επιλογής.

    Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση, στην ουσία ανέλαβε την ευθύνη γι' αυτή τη σκοπούμενη μεθόδευση. Δεν χρειάζεται "να επιτεθεί" κανείς στους συντρόφους. Επιτίθενται μόνοι τους στον εαυτό τους για λίγα ψίχουλα μικροτασικού, επικοινωνιακού ή εκλογής αντιπροσώπων συμφέροντος. Χρειάζεται να κατανοήσουν ότι, όλα όσα διακηρύσσουν με ενέργειες σαν αυτές, αυτοακυρώνονται.

    Συγχρόνως, είναι πλήρως κατανοητή αλλά όχι δικαιολογήσιμη η ομοβροντία δηλώσεων στελεχών, κύρια της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια, θεωρούν υποχρέωσή τους να επιτεθούν στην επιλογή του κόμματος για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Αναδεικνύουν έτσι την αντίληψη πως η πολιτική συνεννόηση είναι παραδεκτή όταν γίνεται μεταξύ τάσεων ή κεντρικών στελεχών, αλλά απαράδεκτη όταν γίνεται μεταξύ όλων των μελών του κόμματος. Απλά δεν συμφωνούμε.

    Η σημερινή εικόνα δείχνει το κόμμα που δεν θέλουμε να έχουμε. Είναι ένας ακόμα λόγος που επιβεβαιώνει την ανάγκη έκτακτου Συνεδρίου. Συνέδριο, όπου τα μέλη του κόμματος μπορούν να επιβάλουν αριστερό κόμμα δημοκρατικό, ισχυρό, με ενιαία φωνή και κύρος. Είναι στο χέρι μας και δικαίωμά μας".

    Η Πρωτοβουλία για την "Αριστερή Ανασύνθεση", τάση του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή της θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την μη εκλογή του κ. Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζητούν "από τα μέλη του κόμματος να επικυρώνουν εξ ορισμού υποψηφιότητες των προβεβλημένων στελεχών, χωρίς να μπορούν να αξιολογούν την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο" και υποστηρίζει ότι "αν ήταν ένας που προσπάθησε να ακυρώσει το συνέδριο, αυτός ήταν ο Φώτης Κουβέλης και η Ανανεωτική Πτέρυγα της οποίας ηγείται". Είδηση: 36661

    [15] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:«Ας μην επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Για καθετί για το οποίο μπορεί να κατηγορείται κάποιος θα πρέπει να είναι και τεκμηριωμένο.»

    Τριτη, 18 05 2010 15:23

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια αναστάτωση, ρευστότητα του πολιτικού συστήματος το οποίο αποδοκιμάζεται από την κοινή γνώμη. Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση;»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Νομίζω δεν πρέπει να οδηγήσει εκεί που πιθανόν να επιθυμούσαν μερικοί. Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ένα προς ένα και στη ρίζα τους, αλλά και ταυτόχρονα να γίνονται παράλληλες πολιτικές διορθωτικές, γιατί οι κοινωνικές επιπτώσεις ορισμένων πραγμάτων θα είναι δυσβάσταχτες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπετε να διαμορφώνεται και μια τάση για δημιουργία και άλλων σχηματισμών πολιτικών;»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Δεν βλέπω καμία τάση υπό την έννοια ότι το να δημιουργηθούν κομματικοί σχηματισμοί δεν είναι υπόθεση κάποιου. Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί πολλοί κομματικοί σχηματισμοί και απέτυχαν. Δεν είμαι και τόσο βέβαιη για το ότι θα διορθώσουν όλα τα λάθη μας ως κοινωνίας και ως ελλήνων, οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ότι αυτομάτως θα διορθώσουν ορισμένα πράγματα. Έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διαπιστώνουμε ότι φτιάχτηκε ένα ενιαίο νόμισμα το οποίο δεν σκέφτηκε κανείς να το θωρακίσει.»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Δεν απέτυχε το ενιαίο νόμισμα, απέφερε τεράστια κέρδη στην Ευρώπη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο ευάλωτο είναι αυτό το νόμισμα;»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Είναι, διότι έγιναν και πολλές επιθέσεις εναντίον του. Βλέποντας αυτή την χρηματοπιστωτική κρίση που ήρθε από τις ΗΠΑ, έπρεπε να υπάρξουν γρηγορότερα αντανακλαστικά προκειμένου να προστατευτεί το ευρώ στο σύνολό του. Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι λύση για την νομισματική ένωση ήταν να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας, όπως καλούσε ο σημερινός μας πρωθυπουργός προ των ευρωεκλογών τους πάντες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλες οι διεργασίες που γίνονται μέσα στη ΝΔ, με στόχο όπως έχει πει ο πρόεδρος, ο κος Σαμαράς την αυτοκάθαρση. Χθες δεν ξέρω αν το ακούσατε εξήγγειλε την συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ακόμη και των εν ενεργεία βουλευτών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα -ιδιαίτερα στη Γερμανία- υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης, αλλά βεβαίως αυτές καθορίζονται από κανόνες, ώστε να είναι τελείως αντικειμενικές, να μην υπάρχει καμία υπόνοια περί διαβλητότητας, δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ο κος Σαμαράς, αλλά πάντα η ηγεσία του κόμματος είχε σχέση με τον καθορισμό του ποιοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια και πάντα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτοί κρίνονταν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλοι αυτοί που πλήγωσαν την παράταξη δεν βρίσκονται εκτός αυτή τη στιγμή; Προς τι λοιπόν μια νέα αυτοκάθαρση, όπως λέει ο κος Σαμαράς;»

    Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: « Τα ζητήματα ηθικής τάξης είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ο πρόεδρος ενός κόμματος έχει υποχρέωση μεγαλύτερη να προστατεύσει το κόμμα. Από την άλλη πλευρά ας μην επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Για καθετί για το οποίο μπορεί να κατηγορείται κάποιος θα πρέπει να είναι και τεκμηριωμένο.»

    Είδηση: 36657

    [16] Κοινά συμπεράσματα από διαφορετικές πλευρές για Σαμαρά- Τσίπρα

    Τριτη, 18 05 2010 14:35

    Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης σε εθνικά ζητήματα, όπως στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ενώ επεσήμανε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να οδηγήσει τα κόμματα στην αποξένωση. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του επιτέθηκε στην Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να συνδέει τις διμερείς επαφές μεταξύ των κομμάτων με το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών.

    "Ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή να αποξενωθούμε". Αντ. Σαμαράς

    Συγκεκριμένα, κατά την συνάντησή τους, που εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για περίπου μία ώρα, εστιάζοντας στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδιαίτερα με τα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η πολιτική είναι η τέχνη της συνεννόησης και σε ώρες κρίσης η συνεννόηση είναι πολιτική αρετή.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι ήταν μια συνάντηση πολιτικού πολιτισμού και πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή κοινός τόπος, αυτές οι διμερείς συναντήσεις είναι σημαντικές. Τόνισε επίσης ότι δεν σημαίνει πως αυτές οι συναντήσεις υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες, όπως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Κανείς δεν μπορεί να αξιοποιεί θεσμικές συναντήσεις για να υπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς". Αλ. Τσίπρας

    "Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα μέτρα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και ότι πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως "έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά κοινά συμπεράσματα".

    Συμπλήρωσε πως έγινε συζήτηση για την απαξίωση της πολιτικής ζωής και "επαναλάβαμε τις προτάσεις μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το συνέδριο του ΣΥΝ θα γίνει στις 6-7 Ιουνίου, ενώ ερωτηθείς αν θα είναι και ο κ. Κουβέλης είπε πως "όλοι μαζί θα είμαστε".

    Ανάλογη ήταν και η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ ο οποίος στην ερώτηση αν εξαιρείται ο Κώστας Καραμανλής από τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιτροπής που ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις υποψηφιότητες βουλευτών του κόμματος στις επόμενες εκλογές, είπε: "Δεν εξαιρείται κανένας. Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία".

    Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ρωτήθηκαν για την παραίτηση της κας Α. Γκερέκου. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει, όπως είπε, τις μεγάλες ευθύνες του. "Ήταν καθυστερημένη η απόφαση του πρωθυπουργού", συμπλήρωσε, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως την ώρα της μεγάλης κρίσης ζητήματα με εστίες διαφθοράς πρέπει να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά. "Με τομές να διορθώσουμε το σύστημα και όχι τα συμπτώματα", πρόσθεσε.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36655

    [17] Ελεύθερα τα δύο κοριτσάκια από την Γερμανία μέτα από ένο χρόνο ομηρίας στην Υεμένη

    Τριτη, 18 05 2010 13:20

    Μετά από ένα χρόνο ομηρίας στη Υεμένη, τα δύο κοριτσάκια από την Γερμανία αφέθηκαν ελεύθερα και σύντομα θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ενώ η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή, όπως ανακοίνωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκουίντο Βεστερβέλε.

    "Τα δύο κοριτσάκια βρίσκονται σε ασφαλή χέρια στη Σαουδική Αραβία. Με δεδομένες τις συνθήκες είναι καλά", επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως "θα επιστρέψουν στη Γερμανία αύριο".

    Εκπρόσωπος της οικογένειας των παιδιών δήλωσε από την πλευρά του πως ο μικρός αδελφός τους είναι χωρίς αμφιβολία νεκρός. "Πρέπει να συμπεράνουμε πως το αγόρι δεν βρίσκεται πια στη ζωή", διευκρίνισε ο πάστορας Ράινχαρντ Πέτσκε που εκπροσωπεί την οικογένεια. "Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών", τόνισε, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη των γονιών τους.

    Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν σήμερα τα δύο παιδιά σε περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών από το Ριάντ. Τα δύο κορίτσια και άλλοι επτά ξένοι είχαν απαχθεί τον περασμένο Ιούνιο στην περιοχή Σααντά της βόρειας Υεμένης. Από την ομάδα αυτή τρεις γυναίκες, δύο Γερμανίδες και μια γυναίκα από τη Νότιο Κορέα, βρέθηκαν νεκρές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36652

    [18] Διμερείς επαφές Παπανδρέου στη Μαδρίτη

    Τριτη, 18 05 2010 12:37

    Επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχει από το πρωί στη Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην ισπανική πρωτεύουσα για την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Iσπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, μεταβαίνει στο Λίβανο, όπου θα μιλήσει στη Βηρυτό σε συνέδριο επενδυτών από τον αραβικό κόσμο.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις : Πρωτοβουλίες Παπανδρέου για επενδύσεις

    Είδηση: 36650

    [19] Καταβλήθηκε η πρώτη δόση των ευρωδανείων

    Τριτη, 18 05 2010 15:09

    Εκταμιεύτηκε την Τρίτη από την Τράπεζα της Ελλάδας το πρώτο τμήμα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται από το μηχανισμό στήριξης. Το ποσό καταβλήθηκε το πρωί ενώ την περασμένη εβδομάδα η χώρα έλαβε και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ ΔΝΤ. Από το πακέτο των 20 δισ τα 8,5 θα διατεθούν για την αποπληρωμή δεκαετούς ομολογιακού δανείου που λήγει στις 19 Μαΐου. Από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας βρίσκεται σε καλό δρόμο, τονίζοντας, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερο από αρκετά, για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση.

    Καλυμμένες οι άμεσες και βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες

    Εισέρευσε σήμερα στη χώρα η πρώτη δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμμετείχαν, μέσω διμερών δανείων, δέκα χώρες της ευρωζώνης.

    Το δάνειο εκταμιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πιστώθηκε σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    "Με τη σημερινή εκταμίευση και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συμπληρώνεται η πρώτη δόση των 20 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας, ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη χώρα. Με αυτά τα χρήματα καλύπτονται οι άμεσες και βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Ελλάδας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

    Ειδικότερα, με το ποσό των 20 δισ. ευρώ καλύπτονται τόσο η αποπληρωμή των 8,5 δισ. ευρώ των 10ετών ομολόγων λήγουν την Τετάρτη 19 Μάιου, όσο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για όλο το καλοκαίρι.

    Σύμφωνα, παράλληλα, με το μηνιαίο newsletter για την οικονομία του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο και αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση αναμένεται η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

    Η τρίτη δόση του δανείου, ύψους επίσης 9 δισ. ευρώ, αναμένεται τον Δεκέμβριο (6,5 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Για όλη τη διάρκεια του τριετούς οικονομικού προγράμματος- και προκειμένου να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις του δανείου- προβλέπονται συνολικά 12 τριμηνιαίοι έλεγχοι.

    Οι εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ελέγχουν αφενός την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, σε συνδυασμό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, και αφετέρου το κατά πόσον η κυβέρνηση προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    Ο Υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τους ομολόγους του στο Eurogroup και Ecofin επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Μετά και την καταβολή της πρώτης δόσης των ευρωδανείων ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων.

    Ειδικότερα τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.

    Δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών της ευρωζώνης να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε λεπτομερώς το Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα", ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36656

    [20] Μελετάται η ηλεκτρονική καταχώρηση αποδείξεων

    Τριτη, 18 05 2010 12:07

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική διαβούλευση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη μέθοδος αποστολής των στοιχείων των αποδείξεων στην Εφορία.

    Μεταξύ άλλων μελετάται η ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από τον φορολογούμενο και η αποστολή τους στην Εφορία, η αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού-barcode του φορολογούμενου από την επιχείρηση ή η σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από τον ίδιο τον φορολογούμενο και η ηλεκτρονική υποβολή τους. Tο αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι φορολογούμενοι από τα φετινά εισοδήματα, συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος στην Εφορία.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 Είδηση: 36647


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 May 2010 - 16:55:57 UTC