Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η υπόθεση Βοσκόπουλου - Παραίτηση Α. Γκερέκου
  • [02] Φονική κακοκαιρία
  • [03] Νέα επίθεση Σαμαρά - Κοπτοραπτική ΠΑΣΟΚ ο Καλλικράτης
  • [04] Εξεταστική Siemens - Εξέταση χρηματιστών

    [01] Η υπόθεση Βοσκόπουλου - Παραίτηση Α. Γκερέκου

    Δευτερα, 17 05 2010 21:13

    Αποδεκτή έγινε η παραίτηση της ¶ντζελας Γκερέκου από τη θέση της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, για την υπόθεση των φορολογικών οφειλών ύψους 5,5 εκατ. ευρώ του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου, που αποκάλυψε η "Ελευθεροτυπία". Στη δήλωσή της η κυρία Γκερέκου αναφέρει ότι προχώρησε στην παραίτηση επειδή δεν θα μπορούσε να επιτρέψει η υπόθεση του συζύγου της να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το υπουργείο Οικονομικών διέταξε ΕΔΕ για την καθυστέρηση είσπραξης της οφειλής.

    Η κ. Γκερέκου, υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η Κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής. Για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα έκανε λόγο νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία.

    Δήλωση Α. Γκερέκου

    "Σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρονται σε υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου μου, η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα. Δεν θα επιθυμούσα να προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη γίνει δημόσιες ανακοινώσεις από το σύζυγό μου και τους νομικούς του εκπροσώπους, στις οποίες και παραπέμπω.

    "Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του αλάθητου", τονίζει στη δήλωση παραίτησής της η ¶ντζελα Γκερέκου επισημαίνοντας ότι "δεν θα επιτρέψω, όμως, σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος".

    Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.

    Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για τις θέσεις ευθύνης που μου ανέθεσε και επιθυμώ να διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίζω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο της Κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή.

    Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι ξεπερνώντας κάθε μέρα τους εαυτούς τους, με στήριξαν στο δύσκολο έργο της θέσης μου ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού".

    Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Με μεγάλη καθυστέρηση, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση την υφυπουργό κα Α. Γκερέκου. Όμως, το μεγάλο πολιτικό θέμα, που έχει προκύψει για την κυβέρνηση παραμένει. Σε μία περίοδο κατά την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρεί, με την πολιτική του σε δραματική οικονομική αφαίμαξη των Ελληνικών νοικοκυριών, διεκδικώντας για τον εαυτό του το ρόλο του δημοσίου εισαγγελέα έναντι των πάντων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στο κόμμα του, ούτε καν μεταξύ των υπουργών του".

    Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές του Τ. Βοσκόπουλου

    Ανακοίνωση σχετικά με τις φορολογικές οφειλές του κ. Βοσκόπουλου - που ανέρχονται σε 5,5 εκατ ευρώ - εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί "δεν υπήρξαν επαρκή", ότι διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και ότι θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες για αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων μέσω πλειστηριασμών.

    Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

    "Σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, προκύπτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τ. Βοσκόπουλος οφείλει περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για το λόγο αυτό η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο κατά τα έτη 2006 και 2009, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα εκδικασθεί λόγω αναβολών στα δικαστήρια. Παράλληλα η Δ.Ο.Υ. έχει προβεί στη δέσμευση ακινήτων του κ. Βοσκόπουλου.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την είσπραξη της μεγάλης αυτής οφειλής προφανώς δεν υπήρξαν επαρκή. Είναι γνωστό δε το ευρύτερο πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, οι οποίες διογκώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό τα προηγούμενα χρόνια λόγω διάλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με διοικητικά μέτρα καθώς και με το νέο φορολογικό σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή.

    Όσον αφορά στην καθυστέρηση της είσπραξης των οφειλών του κ. Βοσκόπουλου, διατάχθηκε σήμερα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τις άμεσες ενέργειες προς αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων μέσω πλειστηριασμών.

    Επισημαίνεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 3842/2010 "Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής" θεσπίζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη συντόμευση των χρόνων είσπραξης των απαιτήσεων και την επιτάχυνση της εκδίκασης σε παρόμοιες δικαστικές διενέξεις. Έτσι, επιτυγχάνεται η γρήγορη τελεσιδικία για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικαστικών καθυστερήσεων.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την πλήρη τήρηση των νόμων και να αντιμετωπίζει όλους του πολίτες ως ίσους σχετικά τόσο με τα δικαιώματά τους όσο και με τις υποχρεώσεις τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο". Είδηση: 36631

    [02] Φονική κακοκαιρία

    Δευτερα, 17 05 2010 21:39

    Οκτώ νεκρούς έχουν αφήσει πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν -παρά την προχωρημένη άνοιξη- πολλές χώρες της κεντρικής, της βόρειας, αλλά και της νότιας Ευρώπης. Οι φονικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τρείς ανθρώπους στην Πολωνία, σε δύο στη Σερβία και σε έναν στην Ουγγαρία και την Τσεχία, ενώ στο Ποζιτάνο, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, μια μητέρα χάθηκε στη μανιασμένη θάλασσα για να σώσει το γιό της. Πυκνές χιονοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην Αυστρία και στη Βοσνία.

    Οι ποταμοί στην Πολωνία ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια επιφυλακής, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ένας άνδρας πνίγηκε αφού πρώτα έσωσε το γιο του από το ποτάμι στην πόλη Κοζάροφ. Το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς έκλεισε για τους επισκέπτες εξαιτίας του φόβου υπερχείλισης του ποταμού Σόλα.

    Στην Τσεχία περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Πέντε σιδηροδρομικές γραμμές και 50 δρόμοι έκλεισαν. Αντιμέτωποι με τις βροχές και τις πλημμύρες βρίσκονται οι κάτοικοι στα βόρεια της Ουγγαρίας και στη Σερβία.

    Ενώ οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν αλλαγή του σκηνικού τις επόμενες ημέρες για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Στην Ιταλία σοκ προκαλεί ερασιτεχνικό βίντεο όπου ένα γιγαντιαίο κύμα χτυπάει μία γυναίκα και το γιο της ενώ στέκονταν σε μόλο στο θέρετρο Ποζιτάνο. Η 49χρονη Αμερικανίδα κατόρθωσε να σπρώξει το γιο της προς τους διασώστες προτού παρασυρθεί από το ρεύμα...

    Κάποιοι πάντως λίγες ημέρες πριν την έναρξη του καλοκαιριού έχουν μία ακόμη ευκαιρία να εξασκήσουν τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ στην Αυστρία.

    Το χιόνι που έπεσε το Σαββατοκύριακο έντυσε στα λευκά δυτικές επαρχίες. Και στη Βοσνία το έστρωσε δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους βοσκούς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 36632

    [03] Νέα επίθεση Σαμαρά - Κοπτοραπτική ΠΑΣΟΚ ο Καλλικράτης

    Δευτερα, 17 05 2010 20:34

    Από μηδενική βάση θα κριθούν όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, όπως ανακοίνωσε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης από την οποία θα κριθούν όλοι με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Όσοι έχουν πλήξει την παράταξη δεν έχουν, ούτε θα έχουν ρόλο στην ΝΔ είπε ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος τη ΝΔ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τον "Καλλικράτη" κάνοντας λόγο για παλιές συνταγές και κοπτοραπτική του ΠΑΣΟΚ που έχει στόχο να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε για αναξιοπιστία τον ίδιο τον υπoυργό Εσωτερικών αποδίδοντάς του προσπάθεια εξαπάτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς, όπως είπε, κινήθηκε με δυο μέτρα και δύο σταθμά στη χάραξη των ορίων των νέων δήμων.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, χτίζεται από την αρχή πάνω σε γερά θεμέλια, με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους και το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτικό προσωπικό όλων των επιπέδων ανανεώνεται.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτήσουν καταξιωμένα στελέχη της παράταξης που θα αξιολογήσουν όλες τις υποψηφιότητες. "Ολοι, μα όλοι θα αξιολογηθούν και θα κριθούν με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή. Η παράταξη έχει πλούτο. Όσοι την έχουν πονέσει, όσοι έχουν θίξει την παράταξη δεν θα έχουν ρόλο στην καινούργια Νέα Δημοκρατία", τόνισε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, πρότεινε μεταξύ άλλων την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη γενίκευση του πόθεν έσχες στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, την ανάγκη αναθεωρητικής Βουλής που θα προχωρήσει σε τομές για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος, την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του "Καλλικράτη" και πως ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον ελληνικό λαό.

    Για το σχέδιο "Καλλικράτης"

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι δεν θα δημιουργήσει καλύτερο κράτος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει χειρότερη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σαμαράς είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά συνολική απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μίλησε επίσης για αναξιοπιστία της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ο υπουργός Εσωτερικών είπε ψέματα, είναι αναξιόπιστος και εξαπάτησε την αυτοδιοίκηση". "Η κοπτοραπτική του ΠΑΣΟΚ κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 'Αλλο ψαλίδι χρησιμοποίησε στην Αθήνα για να κόψει τους δήμους και άλλο στη Θεσσαλονίκη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επιπρόσθετα είπε πως το όλο εγχείρημα θα αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης και τόνισε πως το τελικό σχέδιο είναι κατώτερο των απαιτήσεων.

    "Οι παλαιές συνταγές μπαγιάτεψαν και δεν οδηγούν πουθενά". Α. Σαμαράς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο του παλαιού και άρρωστου μηχανισμού που τώρα επιχειρεί να αλλάξει". Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν έκτακτες λύσεις επισήμανε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία.

    "Αυτό που ονομάζουμε νέα μεταπολίτευση", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματός του για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά για τον "Καλλικράτη"

    "Δέσμιο της παλαιοκομματικής αντίληψης και της νοοτροπίας του πελατειακού κράτους", χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για την άρνησή του στο σχέδιο "Καλλικράτης".

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι «η ΝΔ του κ. Σαμαρά επέλεξε τον ίδιο δρόμο της στείρας άρνησης, που είχε επιλέξει και στο νόμο για την καθολική υπαγωγή των προσλήψεων στις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αλλά και στο νόμο για την αντικειμενική προαγωγή των διευθυντών στο δημόσιο». Και καταλήγει το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «καμιά έκπληξη δεν προκαλεί πλέον η επιμονή του κ. Σαμαρά να εναντιώνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα σε μία μεγάλη αλλαγή που όλοι συμφωνούν ότι έχει ανάγκη ο τόπος».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36630

    [04] Εξεταστική Siemens - Εξέταση χρηματιστών

    Δευτερα, 17 05 2010 23:16

    Την παρέμβαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, της τράπεζας της Ελλάδος και της Δικαιοσύνης για να ελεγχθεί εάν χρηματιστές και χρηματιστηριακές εταιρίες, διευκόλυναν τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Siemens σε πολιτικά και μη πρόσωπα στην Ελλάδα, αποφάσισαν να ζητήσουν τα μέλη της εξεταστικής για την υπόθεση. Τη Δευτέρα κατέθεσαν οι χρηματιστές Δεβλέτογλου, Κιριτσάκας και Ράμμος. Την Τρίτη η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την επίμαχη περίοδο. Πρόκειται για τους Κώστα Γείτονα και Κώστα Σημαιοφορίδη (που διαδέχθηκε τον Γιάννη Βαρθολομαίο).

    Ερωτήματα και κενά προκάλεσε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens η εξέταση τριών χρηματιστών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "διευκόλυναν" πελάτες τους διακινώντας τεράστια ποσά την περίοδο 2003-4, μέσα από δαιδαλώδεις χρηματικές οδούς και σταθμούς.

    Ο Νίκος Δεβλέτογλου, που δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό χώρο από το 1950, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του σε τυχόν τελεσθείσες παράνομες πράξεις, αλλά οποιαδήποτε ανάμειξη του στην διερευνώμενη υπόθεση.

    Το στοιχείο που τον συνδέει με την υπόθεση Siemens είναι ένα χρηματικό ποσό 350.000 ευρώ το οποίο εμβάστηκε σε λογαριασμό του στην BNP Paribas στη Γενεύη το Μάρτιο 2004 από την άγνωστη στον ίδιο εταιρεία Placid Blue.

    Όπως είπε ο μάρτυρας, αιτία της έμβασης αποτελεί επιστροφή χρημάτων από τον εκλιπόντα πλέον επιχειρηματία Κυριάκο Καπάτσο. Παρουσίασε τον επιχειρηματία ως τον καλύτερο σχεδόν πελάτη της χρηματιστηριακής του εταιρείας με κινήσεις άνω των 10 εκ. ευρώ.

    Το ποσό και τη σχέση αυτή επικαλέσθηκε πολλές φορές εξεταζόμενος ο μάρτυρας και για να δικαιολογήσει, γιατί δεν παραξενεύτηκε που το ποσό του ήλθε από την άγνωστη εταιρεία, θεωρώντας δεδομένο, ότι ούτε και ο Καπάτσος θα το γνώριζε.

    Στην επίκληση άγνοιας, ή ασθενούς μνήμης για το πώς επενδύθηκαν τα χρήματα την ημέρα εκείνη, οδήγησε τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να ζητήσουν αφενός να επανεξετασθεί ο μάρτυρας προσκομίζοντας τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, ενώ αφετέρου έκαναν λόγο για στοιχεία ψευδορκίας στην κατάθεσή του.

    Συμφωνήθηκε επίσης διακομματικώς να ζητηθεί από την Τράπεζα Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τους κωδικούς τη ημέρας εισροής του ποσού και τα υπόλοιπα στοιχεία για τα χρήματα αυτά.

    Το όνομα του δικηγόρου και πρώην επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας Γρηγόρη Κυριτσάκα εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση για την αποστολή χρηματικού ποσού φίλου του από τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Ελβετό υπάλληλο της Dresdner Bank, διαχειριστή των μαύρων ταμείων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, ιδιότητα που κατά δήλωσή του δεν γνώριζε τότε ο μάρτυρας.

    Ο κ. Κυριτσάκας μεσολάβησε ώστε να εμβάσει ο φίλος του, επιχειρηματίας Χρήστος Σιαφάκας, το ποσό των 75.000 ευρώ που χρωστούσε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά. Πράγματι το ποσό του επεστράφη από τον λογαριασμό του Μαυρίδη μέσω της Dresdner Bank τον Ιανουάριο του 2004.

    Ο μάρτυρας είπε εξεταζόμενος ότι απλώς θέλησε να μεσολαβήσει για να εξυπηρετήσει τον φίλο του, ότι με τον Όσβαλντ γνωρίζονταν γιατί είχαν κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ενδιαφερόταν να βρει μέσω αυτού αγοραστή της χρηματιστηριακής εταιρείας που διατηρούσε ως το 2004.

    Τέλος, ο τρίτος μάρτυρας Αθανάσιος Ράμμος, δήλωσε ότι δεν γνώρισε ποτέ τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή, ούτε την εταιρεία Placid Blue. Παρ' όλα αυτά είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση. Είπε ότι δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό χώρο από το 1972 και διατηρούσε φιλική σχέση με τον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη.

    Στα μέσα του 2003 ο Γιαννακάκης θέλοντας να εξυπηρετήσει τον φίλο Αλέξανδρο Λέτσα, ζήτησε από τον Ράμμο να του δώσει στην Ελλάδα χρήματα τα οποία ο ίδιος θα του κατέβαλλε στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην BNP Paribas.

    Κατά τη δικογραφία τα χρήματα εμβάζονταν στο εξωτερικό μέσω των off shore που είχαν στήσει οι επιχειρηματίες Λέτσας και Καλδής και επέστρεφαν στην Ελλάδα για μίζες. Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια για το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα.

    Τα συνολικά ποσά που "βγήκαν" από την Ελλάδα και "ξαναμπήκαν" με τη μέθοδο αυτή ήταν από τον Ιούλιο του 2003 ως το Μάρτιο του 2004 περί το 1 εκ. ευρώ κι όπως είπε εξεταζόμενος ο μάρτυρας, δόθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό και όχι μέσω της χρηματιστηριακής.

    Πάντως τα ποσά αυτά, αλλά και άλλα περίπου 3 εκ. ευρώ με τη "βοήθεια" και άλλων χρηματιστών δόθηκαν ως "ζεστό" χρήμα στον Λέτσα κι εκείνος με τη σειρά του στον Χριστοφοράκο που τα διέθεσε για να δωροδοκήσει υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς.

    Αυτό πάντως που αποκόμισαν οι βουλευτές, ήταν ότι οι χρηματιστές έπαιξαν ρόλο στο "ξέπλυμα" του μαύρου χρήματος, ώστε να μη φαίνεται ότι περνούν μέσα από τράπεζες, κατά σύμπτωση σε μία περίοδο που δεν είχε ψηφιστεί ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη η διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για αμνηστία στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Εξάλλου με επιστολή του ο χρηματιστής Βασίλειος Τυρογαλάς, γνωστοποιεί ότι επειδή του έχει επαγγελθεί κατηγορία, δεν επιθυμεί, όπως άλλωστε δικαιούται, να προσέλθει και καταθέσει και εξετασθεί από την επιτροπή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36633


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 May 2010 - 20:53:56 UTC