Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάος και αίμα στην Ταϋλάνδη
  • [02] Συνέντευξη Στρος Καν, στην εφ. Έθνος της Κυριακής
  • [03] Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δίνουν νέες δημοσκοπήσεις
  • [04] Η τέφρα μπλοκάρει πάλι τις αερομεταφορές
  • [05] Συνέντευξη Τσίπρα, στην εφ. Free Sunday
  • [06] Νέα επίθεση Δασκολόπουλου στο πολιτικό σύστημα της χώρας
  • [07] Στάσιμη η αγορά αυτοκινήτου
  • [08] Από αύριο τα συμβούλια Eurogroup και Ecoffin
  • [09] Σκληρά μέτρα για την μείωση ελλειμμάτων σε Βρετανία - Πορτογαλία και Ισπανία
  • [10] Τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε ύφεση

    [01] Χάος και αίμα στην Ταϋλάνδη

    Κυριακη, 16 05 2010 11:56

    Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην Ταϊλάνδη. Το ενδεχόμενο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ εξετάζει ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης. Είκοσι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 221 τραυματίσθηκαν από την έναρξη, το βράδυ της Πέμπτης, της στρατιωτικής επιχείρησης για την απομόνωση χιλιάδων "κόκκινων πουκάμισων" που έχουν καταλάβει συνοικία της πρωτεύουσας από τις αρχές Απριλίου.

    Οι "κόκκινοι" διαδηλωτές θέλουν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ

    Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές "κόκκινα πουκάμισα" δήλωσαν την Κυριακή έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΗΕ θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, καθώς από τις συγκρούσεις στην Μπανγκόκ από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί 25 άτομα.

    "Ζητούμε συνομιλίες με τον ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή", δήλωσε ο Κοκαέου Πικουλθόνγκ, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

    "Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τους πυροβολισμούς και να αποσύρει τους στρατιώτες της που έχουν αποκλείσει τη ζώνη γύρω από το σημείο αυτό", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση αποκλεισμού του συνόλου της συνοικίας που ελέγχεται από τους "κόκκινους", και έχει ως στόχο να καταπνίξει το κίνημα, στερώντας του τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Ενας από τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν καταλάβει συνοικία της Μπανγκόκ δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι η μοναδική ελπίδα για την ειρηνική διευθέτησης της πολιτικής κρίσης.

    "Δεν μπορούμε να δούμε άλλη πιθανότητα , από το απευθύνουμε έκκληση στην αγαθότητα" του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέζ, δήλωσε ο Ζατουπόρν Προμπάν στους δημοσιογράφους.

    Πιστεύω όπως και πολλοί Ταϊλανδοί ότι η Μεγαλειότητά του είναι η μόνη μας ελπίδα, τόνισε.

    Ο Ζατουπόρν Προμπάν υπενθύμισε ότι ο βασιλιάς, στον οποίο ορισμένοι Ταϊλανδοί αποδίδουν σχεδόν θεϊκές ιδιότητες, παρενέβη κατά το παρελθόν για να κατευνάσει σημαντικές πολιτικές κρίσεις, όπως το 1992.

    Ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέζ, 82 ετών, νοσηλεύεται από τον Σεπτέμβριο και δεν έχει εκφρασθεί δημόσια για την παρούσα πολιτική κρίση.

    Ο βασιλιάς, ο οποίος βρίσκεται στον θρόνο από το 1946, δεν έχει συνταγματικές εξουσίες, αλλά ασκεί πολύ ισχυρή ηθική εξουσία και θεωρείται το μόνο πρόσωπο που είναι ικανό να συμφιλιώσει τους Ταϊλανδούς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκάδες νεκροί στην Ταϊλάνδη

    Είδηση: 36580

    [02] Συνέντευξη Στρος Καν, στην εφ. Έθνος της Κυριακής

    Κυριακη, 16 05 2010 13:54

    Πεπεισμένος ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφ. "Έθνος της Κυριακής", ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Δηλώνει μάλιστα, πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των πολιτών και πως αν ήταν και ο ίδιος μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, αν οι Έλληνες "θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα".

    Ο κ. Στρος Καν υπεραμύνεται των στελεχών του ΔΝΤ, λέγοντας πως "δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί.[...]. Ο γιατρός δίνει φάρμακο και εμείς σάς δίνουμε χρήματα και σας λέμε ότι πρέπει ν΄αλλάξετε τη συμπεριφορά σας" και εκφράζει την ελπίδα ότι "η κυβέρνηση θα καταφέρει" να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς "είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει" αφού "δεν υπάρχει άλλος δρόμος".

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξηγεί πως "μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχει σίγουρα ένα πρόβλημα στη διατηρησιμότητα χρέους στις περισσότερες χώρες, όχι μόνον στην Ελλάδα" και προσθέτει: "Η Ελλάδα είναι μία σημαντική περίπτωση, επειδή ήδη ξεκινήσατε με ένα τεράστιο χρέος, ενώ άλλες χώρες ξεκίνησαν με μικρότερο. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει παντού".

    Σημειώνει πως το ΔΝΤ παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή "επειδή η Ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα" και πως το όλο εγχείρημα πήρε μήνες και μήνες. "Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό", λεει. Υποστηρίζει δε πως το ΔΝΤ ζήτησε εξαρχής "μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα, λιγότερο οδυνηρό" και πως έγιναν προσπάθειες να δανείσουν όλοι με επιτόκιο ίδιο με αυτό του ΔΝΤ, "αλλά δεν πετύχαμε".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36586

    [03] Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δίνουν νέες δημοσκοπήσεις

    Κυριακη, 16 05 2010 12:55

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 8 έως 18 μονάδες έναντι της ΝΔ, αλλά και μεγάλα ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, καταγράφουν 3 νέες δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστά από 26,3 έως 45% και η ΝΔ από 18,3 έως 27%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8 έως 10%, ο ΛΑΟΣ με 4,5 έως 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,9 έως 6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται από 29,4 έως 36,1%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 43%, ο Αντώνης Σαμαράς 18%, ενώ το 39% απαντά κανένας από τους δύο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων νιώθει οργισμένη με τα κόμματα και τους πολιτικούς, δηλώνει δυσαρεστημένη από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιστεύει ότι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν για την κατάσταση στην οικονομία.

    Δημοσκοπήσεις στις εφ. "Η Καθημερινή", "Πρώτο Θέμα" και "Έθνος της Κυριακής"

    Θυμωμένοι με τη διαχείριση των σημαντικών θεμάτων της χώρας από τα μεγάλα κόμματα και αποφασισμένοι να εκφράσουν την οργή τους μέσα από την κάλπη, όποτε αυτή στηθεί, εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σε τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στις εφημερίδες "Η Καθημερινή", "Πρώτο Θέμα" και "Έθνος της Κυριακής".

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της "Public Issue" για την εφ. "Η Καθημερινή", ένας στους δύο πολίτες απορρίπτει τη μονοκομματική διακυβέρνηση. Μόλις ένας στους πέντε πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ το μισό του εκλογικού σώματος επικροτεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%) ή και την οικουμενική (15%).

    Η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον από τους Έλληνες, καθώς ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22% (πτώση 9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση).

    Χειρότερη είναι η εκτίμηση των πολιτών για τη λειτουργία της ΝΔ, καθώς μόλις 8% των ερωτηθέντων την επιδοκιμάζουν.

    Στο 91% φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που δηλώνουν οργισμένοι με τα κόμματα και τους πολιτικούς, στη δημοσκόπηση της εταιρίας "Alco" για την εφ. "Πρώτο Θέμα", με 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και 93 από τους 100 να ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

    Στη δημοσκόπηση, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα.

    Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας "MARC", που δημοσιεύει η εφ. "Έθνος της Κυριακής". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% "διαβλέπουν" ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμούν το αντίθετο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36582

    [04] Η τέφρα μπλοκάρει πάλι τις αερομεταφορές

    Κυριακη, 16 05 2010 13:20

    Νέα προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές προκαλεί η τέφρα από το ηφαίστειο της Ισλανδίας. Στη βόρεια Ιρλανδία, οι αρχές παρέτειναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι την αναστολή όλων των πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου του Μπέλφαστ. Η ηφαιστειακή τέφρα απειλεί και τον εναέριο χώρο της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο μεταφορών, αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν αεροδρόμια, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Χίθροου, από σήμερα μέχρι την Τρίτη.

    Πολλά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας και στη Σκοτία κλείνουν λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας

    Πολλά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας και στη Σκοτία κλείνουν το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω της μετακίνησης ενός νέφους ηφαιστειακής τέφρας, όμως τα αεροδρόμια του Λονδίνου θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά έως τουλάχιστον τις 18.00 GMT, ανακοίνωσε η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Περιορισμοί είχαν ήδη επιβληθεί από χθες στο νησί της Ιρλανδίας. Όλα τα αεροδρόμια στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν κλείσει, πολλά αεροδρόμια στο δυτικό τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έχουν κλείσει, αλλά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά τουλάχιστον έως τις 18.00 GMT, ανακοίνωσε η ιρλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Από την Ιρλανδία, η ζώνη περιορισμού έχει επεκταθεί προς τα ανατολικά και τα νότια, φθάνοντας στο βόρειο τμήμα των βρετανικών νησιών σε μικρή απόσταση από Μπέρμιγχαμ (κέντρο) ", αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάσει τα αεροδρόμια του Λονδίνου, για την χρονική περίοδο από τις 12:00 έως τις 18:00 GMT σήμερα, ανακοίνωσαν οι Εθνικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας (Nαts).

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές και στη Γερμανία, καθώς αναμένεται τη Δευτέρα να προκληθούν προβλήματα στις αερομεταφορές της χώρας. Oι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς και από το Μπέλφαστ και άλλες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας θα ανασταλούν από τις 06:00 GMT ως τις 12:00 [09:00 έως 15:00, ώρα Ελλάδας], λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

    Η ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας παρέτεινε την ισχύ της ανακοίνωσης ότι αναστέλλονταν πτήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία το βράδι του Σαββάτου, από τις οποίες είχε εξαιρεθεί το Μπέλφαστ.

    Τον Απρίλιο, η ηφαιστειακή τέφρα είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη, με δεκάδες αεροδρόμια στο βορρά να κλείνουν. Έκτοτε, σημειώνεται περιοδικά το κλείσιμο τμημάτων των εναέριων χώρων Ευρωπαϊκών κρατών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36583

    [05] Συνέντευξη Τσίπρα, στην εφ. Free Sunday

    Κυριακη, 16 05 2010 13:49

    Τη δημιουργία ενός "νέου πόλου με δυνάμεις της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας" στον αντίποδα των προτάσεων για κυβερνητικές λύσεις τεχνοκρατών ή "ανθρώπων της αγοράς", προτείνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μέσω συνέντευξής του στην εφ. "Free Sunday", ενώ για το άνοιγμά του προς το ΚΚΕ, λέει πως "αργά ή γρήγορα, ο Περισσός θα ακολουθήσει τον δρόμο της ενότητας μπροστά στην κατάσταση, που διαμορφώνεται".

    Αναφερόμενος στην απόφασή του να απέχει από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως έχει τη συνείδησή του καθαρή και πως παρότι συμφωνεί με το πνεύμα της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, "οι υπεύθυνοι για τα σημερινά χάλια έχουν ονοματεπώνυμο".

    "Η Αριστερά, τελικά, στο σύνολό της δεν αυτοπαγιδεύτηκε σε μια συνάντηση προκατασκευασμένης αλλά ψεύτικης συναίνεσης, σε μια πολιτικού παραλογισμού. Είναι ιστορική απόφαση για την Αριστερά να αρνηθεί να λάβει μέρος της ευθύνης, που ούτως ή άλλως δεν της αναλογεί, για καταστροφές μη αναστρέψιμες", λέει.

    Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ για συνάντηση με τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως "ο ειλικρινής διάλογος, ακόμα και χωρίς κοινούς τόπους, ποτέ δεν έβλαψε τη δημοκρατία" αν και "τα δύο μεγάλα κόμματα, όταν είναι στην αντιπολίτευση ακούνε με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις της Αριστεράς" ενώ "το τι κάνουν, μόλις βρεθούν στην κυβέρνηση, είναι άλλο ζήτημα".

    Για δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημειώνει πως σ΄αυτό το σενάριο "δεν υπάρχει τίποτα εφιαλτικό. Εφιαλτικό είναι να πετάς στον Καιάδα της κερδοσκοπίας, μισθούς, συντάξεις και ανθρώπινες ζωές".

    Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη για "κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, μπροστά στην κατάσταση, που διαμορφώνεται σήμερα", διευκρινίζοντας πως "η μόνη διέξοδος είναι η δημιουργία ενός νέου πόλου, με δυνάμεις της Αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας, που θα αμφισβητήσει ευθέως τον παραδοσιακό δικομματισμό".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36585

    [06] Νέα επίθεση Δασκολόπουλου στο πολιτικό σύστημα της χώρας

    Κυριακη, 16 05 2010 16:53

    O Πρόεδρος του ΣΕΒ εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου νέα επίθεση στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η παρέμβαση του κ. Δασκαλόπουλου πυροδότησε νέες αντιδράσεις από την κυβέρνηση αλλά και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους βιομηχάνους.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντώντας στις έντονες επικρίσεις περί ίδρυσης κόμματος επιχειρηματιών κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, διαφορετικά, όπως είπε ο τόπος θα βουλιάξει.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Λουκάς Κατσέλη, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε καθαρές μειώσεις τιμών και να μην κρύβονται πίσω από προσφορές και δώρα.

    Η παρέμβαση του κ Δασκαλόπουλου πυροδότησε επίσης τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με τον πρόεδρο της εθνικής συνομοσπονδίας ελληνικού να χαρακτηρίζει επιπόλαιη την εμπλοκή στην πολιτική και να ζητά εδώ και τώρα μείωση των τιμών.

    Την Τετάρτη, με στόχο την τόνωση της αγοράς κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση των επιχειρήσεων στην χώρα, χωρίς γραφειοκρατία.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36592

    [07] Στάσιμη η αγορά αυτοκινήτου

    Κυριακη, 16 05 2010 14:56

    Περισσότερα από 2.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα βγήκαν στο σφυρί από τις τράπεζες τον προηγούμενο μήνα. Ενδιαφερόμενοι αγοραστές , όμως δεν υπάρχουν, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της κρίσης στην οικονομία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή περισσότερα από 15.000 αυτοκίνητα ενώ χιλιάδες άλλα αναμένεται να κατασχεθούν στο άμεσο μέλλον.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 36590

    [08] Από αύριο τα συμβούλια Eurogroup και Ecoffin

    Κυριακη, 16 05 2010 19:09

    Τις επόμενες κινήσεις των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη οικονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecoffin που συνεδριάζουν αύριο Δευτέρα 17 Μαΐου και μεθαύριο Τρίτη 18 Μαΐου αντίστοιχα. Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι θα πρέπει κι άλλες χώρες να προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα όπως η Ελλάδα, ενώ από πολλές πλευρές τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης δημόσιου χρέους των κρατών - μελών.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8

    Είδηση: 36596

    [09] Σκληρά μέτρα για την μείωση ελλειμμάτων σε Βρετανία - Πορτογαλία και Ισπανία

    Κυριακη, 16 05 2010 17:59

    Στη λήψη σκληρών μέτρων προχωρούν οι ηγέτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών στη μεγάλη προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων τους. Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας δεν απέκλεισε σε πρώτη φάση την αύξηση του ΦΠΑ και κατηγόρησε το κόμμα των εργατικών για άγνωστες τρύπες στον αγγλικό προϋπολογισμό ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μια πατριωτική προσπάθεια ώστε να πετύχει ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος σε 4,6% το 2011. Στην Ισπανία τα μέτρα λιτότητας φαίνεται πάντως να στοιχίζουν ακριβά στην κυβέρνηση Θαπατέρο.

    Βρετανία

    Για άγνωστες μέχρι τώρα μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό της Βρετανίας κάνει λόγο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγορώντας τους Εργατικούς ότι παραμονές των εκλογών δέσμευσαν δισεκατομμύρια λίρες για εξοπλισμούς και επενδυτικά προγράμματα.

    Ο στόχος του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού είναι να μειώσει το χρέος της χώρας προχωρώντας σε δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.

    Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι η Βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, εκτιμώντας ότι θα έρθουν δύσκολες στιγμές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.

    Πορτογαλία

    Σε πατριωτική και συλλογική προσπάθεια κάλεσε τους Πορτογάλους ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σοκράτες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας, που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη μείωση του ελλείμματος από 9,4% που ήταν το 2009 σε 4,6% για το 2011.

    Προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε την επιβολή νέου έκτακτου φόρου εισοδήματος ως και 1,5%, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και την αύξηση του φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κέρδη των τραπεζών κατά 2,5%. Παράλληλα ανακοίνωσε τη μείωση των μισθών κατά 5% στους υψηλά αμειβομένους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και στους μισθούς των πολιτικών.

    Ισπανία

    Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να σφίξει το ζωνάρι περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 15 δισεκατομμύρια επιπλέον, μια κίνηση που στοίχισε ακριβά στον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais, το Λαϊκό Κόμμα πλέον προηγείται με 9% έναντι των κυβερνώντων σοσιαλιστών.

    Τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Θαπατέρο προβλέπουν κατάργηση και περικοπή κάποιων επιδομάτων, πάγωμα των συντάξεων και μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο 3 στους 4 Ισπανούς θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, καθώς η ανεργία παραμένει κοντά στο 20% και η μάχη με το έλλειμμα και τις αγορές τώρα ξεκινά.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36594

    [10] Τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε ύφεση

    Κυριακη, 16 05 2010 12:16

    Ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σ΄ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε σειρά αναπτυξιακών μέτρων χαμηλού δημοσιονομικού κόστους και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην ψηφίσει τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ αναφερόμενος στις κυβερνήσεις της ΝΔ τόνισε ότι δίστασαν, άργησαν και δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές.

    Συνέντευξη προέδρου ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, στην εφ. Realnews

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείρισή της στα θέματα της Οικονομίας, ασκεί, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφ. "Realnews", ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

    Λίγες μέρες μετά το "όχι" της παράταξής του στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πρόβλεψή του ότι "αν μείνουμε στο μίγμα πολιτικής, που εφαρμόζεται, τα πράγματα δεν είναι καλά" και διατυπώνει για τον πρωθυπουργό, πως "αυτός που φώναζε τον Σεπτέμβριο "λεφτά υπάρχουν", σήμερα ζητάει και τα ρέστα".

    Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο αρχηγός της ΝΔ, υπογραμμίζει πως αν η ΝΔ ταυτιζόταν με τα μέτρα, που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, "τότε για χρόνια δεν θα υπήρχε άλλη αντιπολίτευση, πέρα από τις φωνές των διαδηλωτών" και σημειώνει πως "αν έχω άδικο και το μίγμα πολιτικής (σσ. της κυβέρνησης) είναι σωστό, τότε η άρνηση να το ψηφίσουμε δεν έβλαψε τη χώρα", δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα πέρναγε, έτσι κι αλλιώς, με την άνετη πλειοψηφία της κυβέρνησης, διευκρινίζει, ωστόσο, πως "αν έχω δίκιο και το μίγμα πολιτικής είναι λάθος, τότε προσέφερα μεγάλη υπηρεσία καταψηφίζοντάς το, γιατί έτσι δημιουργώ μία εναλλακτική προοπτική μπροστά σε ένα ορατό αδιέξοδο".

    Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς λέει πως "Η κυρία Μπακογιάννη, όταν έδινε τη δική της ψήφο, γνώριζε τη γραμμή της παράταξης". Για δε το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου κόμματος ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τη διαγραφείσα βουλευτή, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: "Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι, που έτσι κι αλλιώς, ούτε επισήμως υπάρχει σήμερα ως προοπτική, ούτε και το βλέπω να απασχολεί το αύριο".

    Αναφερόμενος στο θέμα της κάθαρσης, ο πρόεδρος της παράταξης σημειώνει πως "θα απορρίψουμε όσους ντρόπιασαν τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αφήσουμε να ενοχοποιηθεί ολόκληρη η παράταξη [...]. Δεν έχουμε αντίρρηση να διερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα. Πρώτοι εμείς θέλουμε να τιμωρηθούν όσοι βρεθούν ένοχοι. Αλλά δεν θα αφήσουμε επιλεκτική διερεύνηση μόνο των υποθέσεων, που στρέφονται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, όταν πολύ πιο σοβαρά σκάνδαλα, που αφορούν το ΠΑΣΟΚ μένουν στο σκοτάδι".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση:Εκδήλωση της ΝΔ για την Οικογένεια στο Ζάππειο

    Είδηση: 36581


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 May 2010 - 16:54:23 UTC