Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία στη Marfin
  • [02] Σοκ στη Γαλλία από την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
  • [03] Ηράκλειο: Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο
  • [04] Πακιστάν: Έρευνες για τις διασυνδέσεις του βομβιστή της Times Square
  • [05] Επανέρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών
  • [06] Πουλήθηκε το διάσημο Harrods του Λονδίνου
  • [07] Άνοιξαν τα Τέμπη
  • [08] Κλείνουν δεκαπέντε αεροδρόμια στην Ισπανία
  • [09] Διαβουλεύσεις στη Βρετανία

    [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία στη Marfin

    Σαββατο, 08 05 2010 15:08

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους. Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει οπτικό υλικό από κάμερες παρακείμενων καταστημάτων, διαχείρισης κυκλοφορίας, τηλεοπτικών σταθμών αλλά και ερασιτεχνικά βίντεο. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού γενετικού υλικού, που ενδεχομένως άφησαν πίσω τους οι δράστες. Χιλιάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων στο facebook.

    Από μαρτυρίες και απ' όσα έχουν καταγράψει κάμερες προσπαθεί η Αστυνομία να φτάσει στα ίχνη των άγνωστων για την ώρα δραστών νεαρών, που στέρησαν τη ζωή από τους υπαλλήλους της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα τουλάχιστον είκοσι ατόμων που μπαινόβγαινε στην πορεία, με στόχο να κάψει ολοκληρωτικά τράπεζες, καταστήματα και ξενοδοχεία, αδιαφορώντας για την παρουσία πολιτών.

    Πρωταγωνιστές στον φονικό εμπρησμό της Marfin φέρονται πέντε άτομα - ένα που φαίνεται σε βίντεο να σπάει την είσοδο με βαριοπούλα, τρία να ακολουθούν πετώντας στο εσωτερικό μολότοφ και ένα πέμπτο με μακριά μαλλιά, που σύμφωνα με μαρτυρίες τους έδινε τις αυτοσχέδιες βόμβες μέσα από σακίδιο.

    Περίπου το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ακριβώς απέναντι από την τράπεζα, στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καταστήματος, Βασίλη Χατζηιακώβου, νεαροί σπάσανε με βαριοπούλες τη τζαμαρία, ρίξανε μολότοφ και μόλις υπάλληλοι πήγανε να σβήσουν τη φωτιά τους έριξαν μολότοφ για να τους αποθαρρύνουν.

    Τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία, στο σημείο εξακολουθεί να συρρέει κόσμος, αφήνοντας σημειώματα και λουλούδια. Στα χείλη όσων και σήμερα βρέθηκαν στον τρόπο της τραγωδίας, ήταν μία λέξη: Γιατί;

    Σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατεστραμμένο κατάστημα της Marfin Bank στη Σταδίου, πραγματοποίησαν μέλη των Οικολόγων-Πράσινων.

    Οι διαδηλωτές φορώντας λευκές μάσκες και κρατώντας πανώ που έγραφαν "κανείς δεν μπορεί να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές" και "φτάνει πια με τη βία, την αδιαφορία, τη σιωπή", εξέφρασαν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη βία καθώς και τη θλίψη τους για τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους που δολοφονήθηκαν από κουκουλοφόρους την περασμένη Τετάρτη.

    Μιλώντας για το τραγικό γεγονός αλλά και για τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ο πρόεδρος των Οικολόγων Ν. Χρυσόγελος τόνισε "η απάντηση στη κρίση αλλά και στα άδικα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να είναι δημοκρατική, ειρηνική και με τη συμμετοχή των πολιτών έτσι ώστε πραγματικά να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά, δημοσιονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας".

    Ιδιαίτερη αναφορά στους αδικοχαμένους εργαζόμενους έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε ομάδα Ελλήνων φοιτητών που επισκέφτηκε το Πατριαρχείο

    "Ιδιαιτέρως λυπούμαστε εδώ στο Πατριαρχείο για τις τρεις ψυχές που χάθηκαν -και αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι η μία από τις δύο γυναίκες ήταν και έγκυος, τέσσερις ψυχές χάθηκαν- από μια δολοφονική ενέργεια", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Η θλίψη και ο αποτροπιασμός για την τραγωδία εκφράζεται και στο facebook, όπου δεκάδες χιλιάδες μέλη έχουν γραφτεί σε σελίδες και αφήνουν μηνύματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνεχίζονται οι έρευνες

    Είδηση: 36337

    [02] Σοκ στη Γαλλία από την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

    Σαββατο, 08 05 2010 13:10

    Σοκ προκαλεί στη γαλλική κοινή γνώμη η είδηση της σεξουαλικής κακοποίησης τεσσάρων ανήλικων παιδιών από τους γονείς τους και συγγενικά πρόσωπα, σε κοινότητα στα βόρεια της χώρας. Οι δράστες, ηλικίας από 18 έως 30 ετών ασελγούσαν από το 2007 σε βάρος των παιδιών, το μικρότερο από τα οποία ήταν ένα βρέφος έξι μηνών.

    Φρίκη και αποτροπιασμός

    Φρίκη και αποτροπιασμός στην κοινότητα Γκραβελίν, στη βόρεια Γαλλία. Οι γονείς και ακόμη πέντε συγγενικά πρόσωπα κατηγορούνται ότι κακοποιούσαν σεξουαλικά τέσσερα ανήλικα παιδιά.

    Η είδηση ήρθε στη δημοσιότητα όταν ένα από τα αδέρφια χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε στην οικογένεια και ειδοποίησαν τις αρχές.

    Μετά από έρευνα η αστυνομία διαπίστωσε ότι οι γονείς των παιδιών, ηλικίας από 6 μηνών έως τεσσεράμισι ετών, ασελγούσαν σε βάρος των ανήλικων. Η κόλαση τους όμως δε σταματάει εδώ.

    Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις θείοι και μία θεία των θυμάτων. Οι επτά δράστες συγκεντρώνονταν στο σπίτι της οικογένειας και υπό την επήρεια αλκοόλ συνήθως, κακοποιούσαν τα παιδιά.

    Ο εφιάλτης ξεκίνησε το 2007 όμως κανείς δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε στο σπίτι.

    Ο 29χρονος πατέρας κρατείται προσωρινά, ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν προς το παρόν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 36333

    [03] Ηράκλειο: Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

    Σαββατο, 08 05 2010 18:08

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε κοσμηματοπωλείο της περιοχής Κοκίνη Χάνι, στο Ηράκλειο Κρήτης, εντός του οποίου εισέβαλαν τρεις δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και αφαίρεσαν τρεις σακούλες με κοσμήματα. Οι δράστες στάθμευσαν το αυτοκίνητό τους έξω από το χρυσοχοείο, που γειτνιάζει με γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Ο αλλοδαπός υπάλληλος του γραφείου βρισκόταν έξω από αυτό και άμεσα τον προσέγγισε ένας ένοπλος δράστης, που τον προέτρεψε να φύγει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ο αλλοδαπός μπήκε στο γραφείο και ενημέρωσε το αφεντικό, ο οποίος τηλεφώνησε στο 100.

    Εντός του χρυσοχοείου βρισκόταν ο ένας εκ των ιδιοκτητών, σύμφωνα με την κατάθεση του οποίου οι δράστες κρατούσαν τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο. Μάλιστα όταν εκείνος προσπάθησε ν' αντισταθεί ένας δράστης τον χτύπησε με τη λαβή στο κεφάλι.

    Στη συνέχεια οι δράστες έχοντας ακινητοποιήσει τον ιδιοκτήτη, κατάφεραν ν' αδειάσουν με άνεση τις προθήκες του καταστήματος και να τραπούν σε φυγή, σπάζοντας παράλληλα μια βιτρίνα.

    Οι δράστες απομακρύνθηκαν με ΙΧ προς την περιοχή της Ελιάς, από το δρόμο του Σταυρωμένου. Λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο των δραστών εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Ελιάς και όπως αποδείχτηκε ήταν κλεμμένο, πριν από περίπου μια εβδομάδα από το Ηράκλειο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36342

    [04] Πακιστάν: Έρευνες για τις διασυνδέσεις του βομβιστή της Times Square

    Σαββατο, 08 05 2010 17:17

    Έρευνες διενεργεί το Πακιστάν προκειμένου να εξακριβώσει αν ο Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για την απόπειρα να ανατινάξει την Times Square της Νέας Υόρκης είχε συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν στο προπύργιό τους στα βορειοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εσωτερικών, Ρεχμάν Μαλίκ οι πκιστανικές αρχές προσπαθούν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που έλαβαν από τις ΗΠΑ ότι ο ύποπτος, Φαϊζάλ Σαχζάντ, 30 ετών, είχε επισκεφθεί το νότιο Ουαζιριστάν, κοντά στην αφγανική μεθόριο, όπου τον περασμένο χρόνο, ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση.

    Παράλληλα, όπως δήλωσαν σήμερα Πακιστανοί αξιωματούχοι, κλιμάκιο του FBI βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ για την ανταλλαγή πληροφοριών με τις πακιστανικές αρχές σχετικά με την αποτραπείσα επίθεση στη Νέα Υόρκη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36339

    [05] Επανέρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών

    Σαββατο, 08 05 2010 18:31

    Το πράσινο φως για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, με αμερικανική διαμεσολάβης, έδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Οργάνωσης. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό θα διεξαχθούν με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμός μεταξύ του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της PLO. Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, μιλώντας από τη Ραμάλα μετά το πέρας της συνεδρίασης των Εκτελεστικών Επιτροπών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και του κινήματος Φάταχ, είπε ότι η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα Σάββατο.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της PLO υλοποίησε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, που επίσης ενέκρινε την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών. Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ και ο Πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκαν στις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς με τον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ μετά από τη σύγκλιση της 21μελούς κεντρικής επιτροπής της Φατάχ για το θέμα. Οι τρεις τους συναντήθηκαν στη Ραμάλα ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, που αναμένεται να συναντηθούν και πάλι Ερεκάτ και Μίτσελ.

    Πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο καθορισμός των συνόρων είναι ένα θέμα κομβικής σημασίας στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ώστε να ξεκινήσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις μετά από τέσσερις μήνες. Οι συνομιλίες "εγγύτητας" θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και 17 μήνες, από το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο του 2008.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την απόφαση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την ως "σημαντική και ευχάριστο βήμα".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36343

    [06] Πουλήθηκε το διάσημο Harrods του Λονδίνου

    Σαββατο, 08 05 2010 18:03

    Το διάσημο πολυκατάστημα του Λονδίνου Harrods άλλαξε για 5η φορά ιδιοκτήτη από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά, το 1840. Ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας Μοχάμεντ αλ Φαγέντ πούλησε το Harrods στην Qatar Holdings, συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, έναντι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών (2,3 δισ. δολάρια). Ο Αλ Φαγέντ, ιδιοκτήτης επίσης της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου Fulham, που αγόρασε το Harrods το 1985 έναντι τότε 615 εκατομμυρίων λιρών, διεξάγει εδώ και χρόνια δικαστικό αγώνα για να αποδείξει ότι ο γιός του ο Ντόντι και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που σκοτώθηκαν μαζί σε τροχαίο στο Παρίσι, το 1997, έπεσαν θύματα συνωμοσίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36341

    [07] Άνοιξαν τα Τέμπη

    Σαββατο, 08 05 2010 14:03

    Κανονικά κυκλοφορούν από το πρωί του Σαββάτου, τα οχήματα σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αφού ξαναδόθηκε οριστικά στην κυκλοφορία το τμήμα της κοιλάδας των Τεμπών μετά την αποκατάσταση του οδοστρώματος από τις κατολισθήσεις. Ταυτοχρόνως επαναλειτουργούν και όλοι οι σταθμοί των διοδίων.

    Άνοιξαν και τα διόδια

    Άνοιξε, οριστικά αυτή τη φορά, το πρωί του Σαββάτου το τμήμα της εθνικής οδού στα Τέμπη που παρέμενε κλειστό λόγω έργων μετά από κατολίσθηση βράχων το περασμένο Δεκέμβριο.

    Τα ατσάλινα πλέγματα καλύπτουν πλέον όλα τα επικίνδυνα τμήματα της πλευράς του Κίσαβου που βρίσκεται πάνω από το δρόμο της κοιλάδας των Τεμπών και ο δρόμος θεωρείται ασφαλής για τη διέλευση των οχημάτων.

    Ταυτόχρονα θα επαναλειτουργήσουν και οι σταθμοί διοδίων στο Μακρυχώρι και τον Πυργετό με διόδια 1 και 2,2 ευρώ. Θα ανοίξουν και οι πλευρικοί σταθμοί στη Γυρτόνη και το Μακρυχώρι με διόδια 50 και 80 λεπτά.

    Οι οδηγοί από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα περνούν πλέον από 9 σταθμούς διοδίων και θα πληρώνουν συνολικά 19, 5 ευρώ. Σύντομα πρόκειται να προστεθεί ένας ακόμα στις Θερμοπύλες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 36336

    [08] Κλείνουν δεκαπέντε αεροδρόμια στην Ισπανία

    Σαββατο, 08 05 2010 13:27

    Δεκαεννέα αεροδρόμια έκλεισαν στη Βόρεια Ισπανία, μεταξύ των οποίων και της Βαρκελώνης, και 673 πτήσεις ματαιώθηκαν, από τις 13:30 ώρα Γκρίνουιτς, εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, σύμφωνα με την ισπανική αεροπορική αρχή Aena. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν 15 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Λα Κορούνια, Σαντατέρ, Βαγιαδολίδ, Σαλαμάγκα, Λεόν, Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν αλλά στη συνέχεια έκλεισαν ακόμη τρία. Τα αεροδρόμια αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αργά το απόγευμα.

    Το νέφος αναμένεται να μετακινηθεί και στα ανατολικά επηρεάζοντας και τη Μασσαλία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας Eurocontrol ενώ ήδη ματαιώθηκαν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Λονδίνου, το νέφος της τέφρας αναμένεται να κατευθυνθεί μετά την Κυριακή προς την περιοχή της Μεσογείου και την Ιταλία.

    Σύμφωνα με την Eurocontrol, περίπου 25.000 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο στην Ευρώπη, από 30.342 που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36334

    [09] Διαβουλεύσεις στη Βρετανία

    Σαββατο, 08 05 2010 12:47

    Αβεβαιότητα επικρατεί στη Βρετανία, δυο μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, για το σχήμα της νέας Κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Συντηρητικοί, νικητές των εκλογών βρίσκονται σε διαβούλευση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που ήρθαν τρίτοι, για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον σχηματισμό Κυβέρνησης. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ το Σάββατο, θα επιχειρήσει να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία Κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, ώστε το κόμμα να διαχειριστεί την εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

    Δυο μέρες μετά τις εκλογές στη Βρετανία και κανείς δεν ξέρει ποιό θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια στέρεα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών πρότεινε στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να συνεργαστούν αλλά απάντηση δεν έχει λάβει ακόμη.

    Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος -οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009- στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ, σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων, συζητά σήμερα με μέλη του κόμματός του ώστε να αποφασιστεί αν το κόμμα του θα λάβει τελικά κάποιο ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας, πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

    Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.

    Αν και η Βρετανία δεν έχει μεγάλη εμπειρία στις κυβερνήσεις συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ή απλώς να την στηρίξουν στο νομοθετικό της έργο με κάποια ανταλλάγματα.

    Παράγοντες των "αγορών", που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την "ταχεία και αποφασιστική" μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

    Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν πειστικά το Εργατικό κόμμα.

    Σύμφωνα με τους Συντηρητικούς είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες πριν από τη Δευτέρα, ενώ αύριο Κυριακή θα πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς. Κι αυτό γιατί οι βουλευτές των Τόρις θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των αυριανών συνομιλιών.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών-Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να έχουν πλειοψηφία στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία έχει 650 έδρες.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Βρετανία: Ανοιχτά σενάρια τηνεπομένη των εκλογών

    Είδηση: 36332


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 May 2010 - 16:54:13 UTC